Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσπάθειες για λύση στο λιμάνι
  • [02] Ένας νεκρός στο μεταλλείο Χαλκιδικής
  • [03] Διανομή πετρελαίου θέρμανσης
  • [04] Προτάσεις για αναβάθμιση Δικαιοσύνης
  • [05] Η στενή επαφή με τη φύση κάνει τους ανθρώπους πιο αυθεντικούς
  • [06] "Δραματική άνοδος"
  • [07] Μέτρα ζητά η Κομισιόν
  • [08] Στα μπαράζ

  • [01] Προσπάθειες για λύση στο λιμάνι

    Εντείνονται οι προσπάθειες να εξευρεθεί λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον εμπορευματικό σταθμό του Πειραιά. Αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των συζητήσεων εμφανίστηκε η κ. Λ. Κατσέλη μετά τη συνάντησή της με τον Κινέζο πρέσβη και διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συμφωνίας.

    Η κ. Κατσέλη είπε ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλίας με τη ΣΕΠ (COSCO), που αφορά το διάλογο για όλα τα ζητήματα παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, με τη ΣΕΠ να συμφωνεί να συζητήσει όλους τους όρους.

    Όπως είπε η υπουργός Οικονομίας, ο ΟΛΠ και η ΣΕΠ συμφώνησαν να συζητήσουν από μηδενική βάση το πλαίσιο συνεργασίας των προβλητών 1 και 2, γεγονός που θα έχει πολλά θετικά για τους εργαζόμενους.

    Η κ. Κατσέλη είπε ότι αυτή ήταν η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχαμε πει ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συζήτησης.

    Η υπουργός Οικονομίας είπε ότι ελπίζει πως οι εργαζόμενοι θα κατανοήσουν πλήρως ότι ο διάλογος αφορά και τα εργασιακά ζητήματα, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε εγγράφως και τη διατύπωση των αιτημάτων τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ελπίζω να κατανοήσουν ότι τα λιμάνια πρέπει να είναι ανοιχτά.

    Ερωτηθείσα εάν διαβλέπει διάφορες πολιτικές σκοπιμότητας πίσω από αντιδράσεις, στο ζήτημα αυτό η κ. Κατσέλη είπε ότι «άκουσα προσεκτικά την κ. Μπακογιάννη, δεν κατανοώ με ποια ιδιότητα μίλησε. Αν δηλαδή μίλησε ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών ή ως υποψήφια αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Δεν κατανοώ το περιεχόμενο της δήλωσής της. Υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ επαναδιαπραγματεύτηκε τη σύμβαση και για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Υπενθυμίζω ότι η ΣΕΠ συμφώνησε στο διάλογο και δεν κατανοώ σε τι αποσκοπεί αυτή η δήλωση».

    Η υπουργός Οικονομίας ερωτηθείσα πώς θα προχωρήσει το ζήτημα εάν οι εργαζόμενοι επιμείνουν στην απεργία τους, είπε ότι "είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, θέλουμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και θέλουμε να δούμε πώς θα διασφαλιστούν καλύτερα τα δικαιώματά τους, τόσο στην υπάρχουσα σύμβαση (σσ που αφορά στην προβλήτα 2, που παραχωρείται βάσει της σύμβασης στη ΣΕΠ) όσο και στη νέα (σσ που αφορά στην προβλήτα 3 που είναι υπό κατασκευή ενώ η προβλήτα 1 ανήκει στον ΟΛΠ)".

    Στο μεταξύ, "κλειστό" μέχρι το τέλος της εβδομάδας σε κάθε εμπορική συναλλαγή θα παραμείνει το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά - ΣΕΜΠΟ Ν. Ικονίου, καθώς οι 1500 λιμενεργάτες αποφάσισαν την συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με κύριο αίτημα το "πάγωμα" της εγκατάστασης της COSCO, που σημειωτέον μέσω της θυγατρικής ΣΕΠ ΑΕ έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι από την 1η Οκτωβρίου 2009.

    [02] Ένας νεκρός στο μεταλλείο Χαλκιδικής

    Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός εργατικού ατυχήματος σε στοά μεταλλείων στην περιοχή Μαύρων Πετρών, στη Στρατονίκη Χαλκιδικής.

    Το τραγικό περιστατικό συνέβη, όταν κατά την εκτέλεση εργασιών υποστύλωσης αποκολλήθηκαν κομμάτια μεταλλεύματος από την οροφή της στοάς, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 44χρονος και να τραυματιστεί ένας 49χρονος, ελληνικής, και οι δύο, καταγωγής.

    Ο 49χρονος υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλων του δεξιού του χεριού και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

    Στο χώρο του ατυχήματος διενεργήθηκε αυτοψία από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος.

    Οι δύο υπεύθυνοι εργοδηγοί και η υπεύθυνη ασφαλείας της εταιρίας που ανήκει το μεταλλείο δεν συνελήφθησαν κατόπιν προφορικής εντολής του αντιεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.

    Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού Χαλκιδικής.

    Για «εργοδοτικό έγκλημα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της Νομαρχιακή Επιτροπή Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

    Έρευνα για το θανατηφόρο δυστύχημα ζήτησαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έδωσαν εντολή στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας, να πραγματοποιηθεί άμεσα αυτοψία από κλιμάκιο Μηχανικών, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος.

    [03] Διανομή πετρελαίου θέρμανσης

    Αρχίζει από σήμερα η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή πώλησης θα κυμαίνεται από 0,52 έως 0,55 ευρώ το λίτρο.

    Αυτοσυγκράτηση στα περιθώρια κέρδους ζήτησε από τους εμπλεκόμενους φορείς στον κλάδο εμπορίας και διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

    Ο υφυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των Ελληνικών Πετρελαίων, του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος και των Μεταποιητών Πετρελαίου Θέρμανσης δήλωσε οτι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διανέμεται από αύριο στους καταναλωτές, «είναι καλύτερες από πέρυσι».

    Ταυτόχρονα ζήτησε αυτοσυγκράτηση στα περιθώρια κέρδους των εμπλεκόμενων φορέων καθώς, όπως είπε, φέτος θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για τα νοικοκυριά. Πρόσθεσε οτι το Υπουργείο θα παρακολουθεί καθημερινά τόσο την πορεία των τιμών όσο και την ομαλή λειτουργία της αγοράς υγρών καυσίμων.

    [04] Προτάσεις για αναβάθμιση Δικαιοσύνης

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ανακοίνωσε τις προτάσεις του για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων με στόχο την αναβάθμιση και την έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης, καθώς και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών.

    Τα μέτρα αυτά, τα οποία ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της Ένωσης Σωτήρη Μπάγια, διαχωρίζονται σε άμεσα, δηλαδή σε αυτά που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση, και σε μακροπρόθεσμα στο πλαίσιο σταδιακής εφαρμογής συγκεκριμένου προγράμματος πενταετούς διαρκείας.

    Τα μέτρα, πλέον των άλλων, αποσκοπούν στην έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων εντός το πολύ δύο ετών και στην έκδοση αμετάκλητων αποφάσεων εντός τεσσάρων ετών το αργότερο.

    Τα μέτρα επείγοντος χαρακτήρα που προτείνονται για τη διαφάνεια της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, είναι:

    1) Η καθιέρωση σταθερών και αντικειμενικών κριτηρίων για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή (προαγωγή, μετάθεση, απόσπαση) δικαστών και εισαγγελέων και ειδική αιτιολογία όλων των σχετικών αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

    2) Η κατάργηση της διάταξης (άρθρο 24 παρ. 4 του Οργανισμού των Δικαστηρίων) περί ιεραρχικής εξάρτησης μεταξύ των εισαγγελικών λειτουργών.

    3) Η επαναφορά του θεσμού του αυτοδιοίκητου των μεγάλων εισαγγελιών και δικαστηρίων της χώρας, με τις αναγκαίες βελτιώσεις για την αποφυγή δυσλειτουργικών φαινομένων του παρελθόντος.

    4) Η πρόβλεψη συγκεκριμένης - αυστηρής - πειθαρχικής ποινής (οριστική απόλυση) για το πειθαρχικό αδίκημα της χειραγώγησης ή της απόπειρας χειραγώγησης της δικαιοδοτικής κρίσης δικαστικού λειτουργού από δικαστικό λειτουργό.

    5) Η ανάθεση των μείζονος κοινωνικής ή πολιτικής σημασίας υποθέσεων στους εισαγγελείς και ανακριτές να γίνεται κατόπιν κληρώσεως.

    Τα μακροπρόθεσμα μέτρα είναι:

    1) Η αλλαγή του τρόπου επιλογής των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τις αναγκαίες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Η επιλογή να γίνεται από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3.

    2) Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας με ριζοσπαστική απλούστευση των δικονομικών διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης και - σταδιακή - ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας ποινικών αδικημάτων.

    3) Η πλήρης μηχανοργάνωση των εισαγγελιών και δικαστηρίων και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία.

    4) Ο κτιριακός εξωραϊσμός των δικαστικών καταστημάτων και ανέγερση νέων, σύγχρονων δικαστικών κτιρίων, όπου απαιτείται, με στόχο την αξιοπρεπή στέγαση όλων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας.

    5) Η λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας στις μεγάλες εισαγγελίες της χώρας.

    6) Η σταδιακή αύξηση των θέσεων των δικαστικών λειτουργών.

    7) Η καθιέρωση του θεσμού της εθελουσίας εξόδου σε μόνιμη βάση, ανά πενταετία.

    Τα μέτρα για τη διαφάνεια και την εξυγίανση των λειτουργιών του Κράτους είναι:

    1) Η πλήρης διαφάνεια της περιουσιακής και εν γένει οικονομικής κατάστασης όλων των λειτουργών του κράτους. Κατάργηση κάθε είδους οικονομικού απορρήτου γι' αυτούς.

    2) Η θεσμοθέτηση ανεξάρτητης ελεγκτικής αρχής με δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των κρατικών λειτουργών και κυρίως του τρόπου απόκτησης ("πόθεν έσχες") όλων των περιουσιακών τους στοιχείων.

    3) Η άμεση δέσμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου που τελεί σε προφανή δυσαναλογία με τα εισοδήματα των κρατικών λειτουργών.

    [05] Η στενή επαφή με τη φύση κάνει τους ανθρώπους πιο αυθεντικούς

    Περισσότερο πράσινο γύρω μας σημαίνει πιο αληθινός εαυτός, αλλά και κοινωνία μεγαλύτερης αλληλεγγύης. Η συχνή διαβίωση σε ένα φυσικό περιβάλλον, η εστίαση της προσοχής στον φυσικό κόσμο και γενικότερα η στενή επαφή με τη φύση έχουν πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα, καθώς κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους, βελτιώνουν την αυθεντικότητά τους και παράλληλα τους ωθούν να συνεισφέρουν στη βελτίωση της κοινωνίας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    "Όταν οι άνθρωποι βρίσκουν χρόνο και διάθεση να παρατηρούν και να βιώνουν τα φύση γύρω τους, αυτό έχει κοινωνικά καθώς και προσωπικά οφέλη", σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας καθηγητή ψυχολογίας, κ. Ρίτσαρντ Ράιαν, του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ των ΗΠΑ.

    Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες έρευνες, που έχουν διαπιστώσει ότι η επαφή με τη φύση αυξάνει την ευτυχία και την υγεία, μειώνει το άγχος κ.α. Η νέα έρευνα ανακάλυψε, επιπροσθέτως, ότι η συχνή επαφή του ανθρώπου με το φυσικό, παρά με το ανθρωπογενές/αστικό περιβάλλον, επηρεάζει ευρύτερα τις αξίες και τις νοοτροπίες των ανθρώπων, κάνοντάς τους να δίνουν μεγαλύτερη αξία στην κοινοτική και κοινωνική ζωή, καθώς και στις στενές ανθρώπινες σχέσεις, ενώ γίνονται πιο γενναιόδωροι με το χρήμα, πιο ικανοί για αισθήματα αλληλεγγύης κλπ.

    Οι εκατοντάδες συμμετέχοντες στα πειράματα κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ποικίλα φυσικά και αστικά περιβάλλοντα και στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη σημασία του πλούτου, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συμμετοχής στη βελτίωση της κοινωνίας κ.α. Όσοι είχαν εκτεθεί σε φυσικά περιβάλλοντα (τοπία, φυτά κλπ.), αξιολόγησαν πολύ υψηλότερα τη σημασία των στενών ανθρώπινων σχέσεων, της συμμετοχής στην κοινωνία κλπ.

    Όσο πιο πολύ αύξανε η έκθεση στο φυσικό περιβάλλον, τόσο πιο πολύ αύξανε η αξία αυτών των πραγμάτων για τους ανθρώπους. Όσο, αντίθετα, οι άνθρωποι εκτίθεντο σε τεχνητά περιβάλλοντα (πόλεις, εργοστάσια κλπ), τόσο πιο ψηλά αξιολογούσαν πράγματα όπως το χρήμα και η φήμη. Οι άνθρωποι σε στενή επαφή με τη φύση ήσαν πιο πρόθυμοι να ανοίξουν το πορτοφόλι και την καρδιά τους για τους άλλους ανθρώπους. Η γενναιοδωρία αύξανε όσο στενότερη ήταν η επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

    Επιπλέον, από ψυχολογικής πλευράς, οι άνθρωποι που πλησίαζαν περισσότερο τη φύση, ανέφεραν ότι αισθάνονται ένα μεγαλύτερο αίσθημα αυθεντικότητας και προσωπικής αυτονομίας ("αισθάνομαι να είμαι περισσότερο ο εαυτός μου"). Αυτό, κατά τους ερευνητές, οδηγεί σε μείωση της αλλοτρίωσης και της αποξένωσης από τον εαυτό του και τους γύρω του, αισθήματα που ταλανίζουν το σύγχρονο άνθρωπο, ιδίως των πόλεων, ο οποίος είναι πιο αδιάφορος για τους συνανθρώπους του σε σχέση με τους ανθρώπους της υπαίθρου.

    Σύμφωνα με την ερευνήτρια, κ. Νέτα Βαϊνστάιν, η έρευνα αναδεικνύει τη ζωτική σημασία των χώρων πρασίνου στις πόλεις, κάτι που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι πολεοδόμοι και οι αρχιτέκτονες. Παράλληλα, πρέπει να διευκολυνθούν και να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι των πόλεων να "δραπετεύουν", όσο γίνεται συχνότερα, στη φύση, ώστε να περιβάλλονται από δάση, βουνά, λίμνες και άλλες εικόνες του φυσικού κόσμου.

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [06] "Δραματική άνοδος"

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ και Β΄ Πειραιά Θ. Δρίτσας και Π. Λαφαζάνης θα επισκεφθούν σήμερα τον ΟΛΠ και θα έχουν συνάντηση με τους απεργούς λιμενεργάτες (Πύλη ΣΕΜΠΟ, Ικόνιο).

    ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία

    Σχετικά με τα ποσοστά της ανεργίας του Ιουλίου του 2009 που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ, Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την εξής δήλωση:

    "Ούτε η «μαγειρική» της ΕΣΥΕ μπορεί πλέον να κρύψει την δραματική άνοδο της ανεργίας στη χώρα μας, κυρίως των νέων, αφού ένας στους τέσσερις είναι άνεργος, και των γυναικών, αφού τα ποσοστά της ανεργίας τους είναι διπλάσια από το μέσο όρο.

    Η πολιτική ευθύνη ανήκει στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ που δεν έβαλε κανένα εμπόδιο στις μαζικές απολύσεις και δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων.

    Το μέτρο που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τετράχρονη επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των εργοδοτικών εισφορών επιχειρήσεων, οι οποίες θα προσλάβουν νέους σε ηλικία ανέργους, δεν αντιμετωπίζει αλλά ανακυκλώνει την ανεργία, αφού θα απολύονται μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι για να προσλαμβάνονται νεότεροι.

    Η ανεργία, η οποία αναμένεται να αυξηθεί στη χώρα μας και το 2010 κατά 120.000 επιπλέον ανέργους δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια ούτε με πολιτικές συμπληρωματικές με αυτές που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη πενταετία με την δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, τις μαζικές προσλήψεις στην παιδεία, υγεία, κοινωνική προστασία, διαφύλαξη του περιβάλλοντος, με την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπου η χρησιμοποίηση δημόσιων πόρων πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Με την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την θέσπιση μέτρων για παρεμπόδιση των απολύσεων και με την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών".

    [07] Μέτρα ζητά η Κομισιόν

    Η Ελλάδα, η Λετονία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Μ. Βρετανία είναι οι πέντε χώρες της ΕΕ που συνεπεία της οικονομικής κρίσης αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα και συνεπώς θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την αύξηση των κρατικών εσόδων και τη μείωση των κρατικών δαπανών. Ανάλογα, αλλά μικρότερης κλίμακας προβλήματα θα αντιμετωπίσουν άλλες επτά χώρες η Τσεχία, η Κύπρος, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Σλοβακία. Η Επιτροπή τονίζει ακόμα ότι το Λουξεμβούργο και η Ελλάδα είναι οι δύο χώρες που θα αντιμετωπίσουν τα οξύτερα δημοσιονομικά προβλήματα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

    Αυτά επισημαίνονται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα των δημοσίων οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Επιτροπής με τίτλο «Μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών για την ανάκαμψη της οικονομίας», επισημαίνεται ότι τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες της ΕΕ για να βγει η οικονομία από την ύφεση, οδήγησαν στην επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και πως τώρα ήρθε η στιγμή να χαραχθούν στρατηγικές εξυγίανσης. Οι στρατηγικές αυτές, σύμφωνα με την Επιτροπή θα πρέπει να στηρίζονται σε τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον στη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, δεύτερον στην αύξηση των ποσοστών απασχόλησης και τρίτον στις μεταρρυθμίσεις των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

    «Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μας αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες της στρατηγικής μας για την έξοδο από την κρίση", δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια. «Χαράσσοντας σαφείς στρατηγικές για την περίοδο που θα ακολουθήσει την κρίση, θα ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης βραχυπρόθεσμα και θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια βιώσιμη και ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον», ανέφερε ο Ισπανός Επίτροπος.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη να αυξηθεί η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα με το αυξανόμενο προσδόκιμο επιβίωσης, σημειώνοντας ότι πολλές χώρες πρόκειται να λάβουν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία απ' ό,τι κατά το παρελθόν, τονίζει η Επιτροπή και συμπληρώνει: «Εάν οι σημερινές πολιτικές δεν αλλάξουν, ο μέσος όρος ηλικίας κατά την οποία οι εργαζόμενοι θα εξέρχονται από την αγορά εργασίας στην ΕΕ θα αυξηθεί μόνο κατά ένα έτος - από 62 στα 63 έτη - έως το 2060», ενώ το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να ανέλθει από τα 82 στα 88 χρόνια.

    Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι οι μεταρρυθμίσεις των συντάξεων σε ορισμένες χώρες συνέβαλαν στη διατήρηση των συστημάτων συνταξιοδότησης για τις μελλοντικές γενεές, καθιστώντας τα περισσότερο βιώσιμα.

    Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πρόκλησης της γήρανσης του πληθυσμού, η Επιτροπή τονίζει ότι το 2007 οι κυβερνήσεις της ΕΕ είχαν επιτύχει την καλύτερη συνολική δημοσιονομική θέση επί 30 έτη, με έλλειμμα ύψους 0,8% για την ΕΕ συνολικά. Αυτό έδωσε σε πολλά κράτη μέλη το απαιτούμενο περιθώριο ελιγμών για τη στήριξη των οικονομιών τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, σημειώνει η Επιτροπή.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την Επιτροπή η βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών είναι απαραίτητη για τη μείωση των μη παραγωγικών δαπανών και τη μεταφορά πόρων προς την παιδεία, την έρευνα και άλλους πολιτικούς στόχους (κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, υγείας). Επίσης, η δημοσιονομική εξυγίανση μέσω της συγκέντρωσης πρόσθετων εσόδων, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, πρέπει να λαμβάνει υπόψη κίνητρα, την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα και να επικεντρώνεται στα μέτρα τα οποία προκαλούν τις λιγότερες στρεβλώσεις, λέει η Επιτροπή.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, τώρα πρέπει να καταρτιστούν οι δημοσιονομικές στρατηγικές εξόδου από την κρίση οι οποίες θα πρέπει να αποσκοπούν στην επίτευξη φιλόδοξων και ρεαλιστικών στόχων μεσοπρόθεσμα. Οι στρατηγικές αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν συντονισμένα το συντομότερο δυνατό, μόλις επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη και λαμβάνοντας υπόψη την ειδική κατάσταση κάθε χώρας, επισημαίνει η Επιτροπή.

    Τέλος, η Επιτροπή τονίζει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να θέσουν τα δικά τους χρονοδιαγράμματα προκειμένου να προχωρήσουν στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να φτάσουν κάποια στιγμή σε μηδενικά ελλείμματα. Όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους πρέπει να διαδραματίσει ιδιαίτερα κυρίαρχο και σαφή ρόλο στις διαδικασίες εποπτείας.

    [08] Στα μπαράζ

    Μέσω της διαδικασίας των μπαράζ (14 και 18 Νοεμβρίου) θα διεκδικήσει η εθνική ομάδα ανδρών την είσοδό της στην τελική φάση του Μουντιάλ 2010. Στο τελευταίο παιχνίδι του 2ου ομίλου της προκριματικής φάσης της διοργάνωσης, η Ελλάδα νίκησε 2-1 το Λουξεμβούργο στο ΟΑΚΑ, τερμάτισε στη δεύτερη θέση πίσω από την Ελβετία (0-0 με το Ισραήλ) και στις 19 Οκτωβρίου θα βρεθεί στην κληρωτίδα της FIFA, απ΄όπου θα βγουν τα 4 ζευγάρια που θα διεκδικήσουν τα αντίστοιχα εισιτήρια για τα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Τα γκολ της Ελλάδας πέτυχαν οι Τοροσίδης (30΄) και Γκέκας (33΄), ενώ το γκολ των φιλοξενούμενων πέτυχε στο 90΄ με αυτογκόλ ο Αβραάμ Παπαδόπουλος.

    Στα άλλα παιχνίδια του ομίλου Ελβετία και Ισραήλ έμειναν στο 0-0, ενώ η Λετονία επικράτησε της Μολδαβίας με 3-2.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 October 2009 - 6:30:33 UTC