Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης
  • [02] Υπερσύγχρονη Κεντρική Σκηνή

  • [01] Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης

    Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 17 και 18 Οκτωβρίου, θα μπορεί το βιβλιόφιλο, και όχι μόνον, κοινό να επισκεφτεί την 61η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, η οποία άνοιξε μεν τις πύλες της από χτες στη Φρανκφούρτη, αλλά μόνο για τους ειδικούς επί των εκδόσεων.

    Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), η έκθεση της Φρανκφούρτης είναι η μεγαλύτερη στο είδος της ανά τον κόσμο, δηλαδή «στο χορό της αγοραπωλησίας πνευματικών δικαιωμάτων». Τιμώμενη χώρα κατά τη φετινή διοργάνωση είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

    Χαρακτηριστικό της παγκόσμιας εμβέλειας αλλά και του μεγέθους της έκθεσης είναι και το ότι φέτος έδωσαν το «παρών» 7.000 εκθέτες από 100 διαφορετικές χώρες. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και το περίπτερο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών, καθώς και δέκα ακόμη ανεξάρτητοι εκδότες. Οι Έλληνες συγγραφείς Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, στους Έλληνες συγγραφείς, ο εκδοτικός οίκος Suhrkamp, παρουσιάζει στη Φρανκφούρτη το τρίτο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη, στα γερμανικά. Πρόκειται για το μυθιστόρημα «Σουέλ». Η Καρυστιάνη κατάφερε από το 2001 έως σήμερα να κερδίσει το δικό της αναγνωστικό κοινό στο γερμανόφωνο χώρο.

    Ο ίδιος εκδοτικός οίκος παρουσιάζει, επίσης σε γερμανική μετάφραση και το αστυνομικό μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου, «Κινεζικά κουτιά», ο γερμανικός τίτλος του οποίου είναι «Το σημάδι του κυνηγού». Άλλωστε, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, ο εκδοτικός οίκος πιστεύει «στις δυνατές γυναίκες της ελληνικής λογοτεχνίας».

    Πάντως, ιδιαίτερο βάρος δίνεται και φέτος στο ηλεκτρονικό βιβλίο, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το προϊόν που σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα κατακλύσει τις αγορές. Άλλωστε, οι εταιρίες παρουσιάζουν στην έκθεση τα τελευταία τους μοντέλα ηλεκτρονικών αναγνωστικών συσκευών. «Παράδοση και ανανέωση» Την έκθεση εγκαινίασε το βράδυ της Τρίτης η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία εξήρε τη σημασία της ελευθερίας του λόγου, παρουσία του Κινέζου αντιπροέδρου Xi Jinping. Κι αν το σλόγκαν των Γερμανών για την τιμώμενη χώρα είναι «Οι Κινέζοι είναι εδώ», το Πεκίνο απάντησε με το κεντρικό σύνθημα «Παράδοση και ανανέωση».

    Ταυτόχρονα, η Κίνα έστειλε μια πολυμελή αποστολή, που περιλαμβάνει 1.200 συγγραφείς, αλλά και ανθρώπους των εκδόσεων. Από αυτούς, περίπου 100 είναι οι συγγραφείς, που βρέθηκαν με τις «ευλογίες» του Πεκίνου στη Φρανκφούρτη. Βέβαια, παρόντες είναι και πολλοί διαφωνούντες με το καθεστώς, που θα εκθέσουν τις απόψεις τους σε σειρά παράλληλων εκδηλώσεων.

    Σε ό,τι αφορά, πάντως, στην ποιότητα των έργων, ο ειδικός σχετικά με την κινεζική λογοτεχνία Βόλφγκανγκ Κούμπιν, μιλώντας στη «ΝΒ», ανέφερε πως «και στην Κίνα οι περισσότεροι συγγραφείς έχουν το χρήμα στο μυαλό τους, όπως λίγο-πολύ παντού», ενώ επισήμανε πως και η λογοκρισία δημιουργεί ορισμένα προβλήματα στους δημιουργούς.

    Πρόσθεσε δε, ότι δεν είναι τυχαίο - όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει από τα κείμενα, που μεταφράστηκαν - πως τα βιβλία τους έχουν συχνά 700 με 800 σελίδες. «Οι συγγραφείς - συνέχισε - δεν μπορούν να περιοριστούν στις 200 με 300 σελίδες, διότι πληρώνονται με τη γραμμή. Δε γράφουν, λοιπόν, πολλά για το καλό της λογοτεχνίας, αλλά για καλό της τσέπης τους». Παραδέχτηκε, πάντως, πως παρά τη λογοκρισία γράφεται και καλή και ενδιαφέρουσα λογοτεχνία.

    [02] Υπερσύγχρονη Κεντρική Σκηνή

    Το ανακαινισμένο Εθνικό Θέατρο, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, παραδόθηκε χθες στο κοινό, ύστερα από 8,5 χρόνων εργασίες.

    Το όραμα και οι προσπάθειες του Νίκου Κούρκουλου για την ανακαίνιση της πρώτης σκηνής της χώρας, πήρε σάρκα και οστά και το ιστορικό θέατρο σε μια ιδιαιτέρως επιβαρυμένη -κοινωνικά- περιοχή στην καρδιά της πόλης, αποτελεί πλέον στολίδι για την Αθήνα.

    Το κτήριο του Τσίλερ άνοιξε τις πόρτες του με την παράσταση «Πουθενά», ιδέα και σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου, που ανέδειξε τις εντυπωσιακές δυνατότητες της υπερσύγχρονης πλέον Κεντρικής Σκηνής, με τον νέο μηχανισμό, που διαθέτει στο εσωτερικό του.

    Ο σκηνοθέτης αξιοποίησε όλα τα προσφερόμενα ατού της νέας σκηνής, την κίνηση, τον ήχο, το φως, τη μηχανική των σκηνικών, το δάπεδο, τον τεράστιο καθρέφτη με τα ελάσματα, που προσδίδει κίνηση και όχι ακαμψία, ακόμα κι όταν ακουμπά κάθετα στη σκηνή.

    Οι 26 χορευτές του «Πουθενά», μέσα σε αυτή τη «χωρο-μηχανή» απέδειξαν, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Δ. Παπαϊωάννου, ότι ο άνθρωπος με την μηχανική του σώματός του, μπορεί να κάνει τα πάντα.

    Η παράσταση διαρκεί 45΄και θα επαναλαμβάνεται από Τετάρτη έως και Σάββατο, έως τις 6 Δεκεμβρίου.

    Το ρεπερτόριο της Κεντρικής Σκηνής θα συνεχισθεί στις 18/12 με το κλασικό έργο του Αντ. Τσέχωφ «Ο θείος Βάνιας», σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Στις 22/1 θα ανέβει ο «Δον Ζουάν» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη, και στις 19/2 θα παρουσιαστεί «Η κυρά της θάλασσας» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Έρικ Στούμπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 October 2009 - 18:30:35 UTC