Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγωγή ΕΒΕΑ κατά λιμενεργατών
  • [02] Συνεργασία για το περιβάλλον

  • [01] Αγωγή ΕΒΕΑ κατά λιμενεργατών

    Εντείνονται οι προσπάθειες να εξευρεθεί λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον εμπορευματικό σταθμό του Πειραιά, ενώ το πρωί ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

    Την ίδια ώρα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους , χωρίς μέχρις στιγμής να έχουν γίνει δεκτές από την αρμόδια υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λ. Κατσέλη.

    «Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία στο λιμάνι. «Γι΄αυτό ακριβώς ακολουθούμε μια πορεία επίλυσης του ζητήματος μέσω του διαλόγου», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει διορία στους εργαζόμενους για τη λήξη της απεργίας τους, ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» και πως «θέλουμε το συντομότερο δυνατό να επιλυθεί η κατάσταση».

    Επιπλέον, σχετικά με το αν στα σχέδια της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση είναι να δοθεί και ο προβλήτας 1, ο εκπρόσωπος είπε «κατηγορηματικά», ότι «δεν υπάρχει θέμα».

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του θέματος του λιμανιού του Πειραιά, ο εκπρόσωπος «θύμησε» ότι «παραλάβαμε μια σύμβαση για την οποία είχαμε διατυπώσει πολλές επιφυλάξεις».

    «Χρέος της κυβέρνησης», πρόσθεσε, «είναι να διαχειριστεί την κατάσταση» και πρόσθεσε ότι η "επιτυχία" της κυβέρνησης συνίσταται στο ότι υπάρχει εν εξελίξει μια κινητικότητα και διάλογος ανάμεσα στους εργαζόμενους και την ΣΕΠ, ώστε να βγούμε από την κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Επισήμανε ότι «εφόσον υπάρχει διάλογος σε εξέλιξη, δεν υπάρχει απόλυτη αδιαλλαξία».

    Σε άλλη ερώτηση για ορισμένες αποφάσεις που ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ υπέγραψε λίγο πριν τις εκλογές και που «επιδεινώνουν αυτή τη στιγμή το διάλογο», ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση τις εξετάζει και πως κάποιες τις έχει ήδη "παγώσει".

    Αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των συζητήσεων εμφανίστηκε η κα Κατσέλη μετά τη συνάντησή της με τον Κινέζο πρέσβη και διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης της συμφωνίας.

    Χθες, η υπουργός συναντήθηκε με τους βουλευτές Πειραιά του ΠΑΣΟΚ και τους είπε ότι συμφώνησε με τον Κινέζο πρέσβη Λίο Λινγκουάν την επαναδιαπραγμάτευση σε βασικά σημεία της συμφωνίας.

    Τις προηγούμενες ημέρες η κα Κατσέλη είχε δηλώσει ότι την προηγούμενη Παρασκευή ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλίας με τη ΣΕΠ (COSCO), που αφορά το διάλογο για όλα τα ζητήματα παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, με τη ΣΕΠ να συμφωνεί να συζητήσει όλους τους όρους.

    Όπως είπε η υπουργός Οικονομίας, ο ΟΛΠ και η ΣΕΠ συμφώνησαν να συζητήσουν από μηδενική βάση το πλαίσιο συνεργασίας των προβλητών 1 και 2, γεγονός που θα έχει πολλά θετικά για τους εργαζόμενους.

    Η κα Κατσέλη είπε ότι αυτή ήταν η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχαμε πει ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συζήτησης.

    Η υπουργός Οικονομίας είπε ότι ελπίζει πως οι εργαζόμενοι θα κατανοήσουν πλήρως ότι ο διάλογος αφορά και τα εργασιακά ζητήματα, ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε εγγράφως και τη διατύπωση των αιτημάτων τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ελπίζω να κατανοήσουν ότι τα λιμάνια πρέπει να είναι ανοιχτά.

    Ερωτηθείσα εάν διαβλέπει διάφορες πολιτικές σκοπιμότητας πίσω από αντιδράσεις, στο ζήτημα αυτό η κα Κατσέλη είπε ότι «άκουσα προσεκτικά την κ. Μπακογιάννη, δεν κατανοώ με ποια ιδιότητα μίλησε. Αν δηλαδή μίλησε ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών ή ως υποψήφια αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Δεν κατανοώ το περιεχόμενο της δήλωσής της. Υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ επαναδιαπραγματεύτηκε τη σύμβαση και για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Υπενθυμίζω ότι η ΣΕΠ συμφώνησε στο διάλογο και δεν κατανοώ σε τι αποσκοπεί αυτή η δήλωση».

    Η υπουργός Οικονομίας ερωτηθείσα πώς θα προχωρήσει το ζήτημα εάν οι εργαζόμενοι επιμείνουν στην απεργία τους, είπε ότι "είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, θέλουμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και θέλουμε να δούμε πώς θα διασφαλιστούν καλύτερα τα δικαιώματά τους, τόσο στην υπάρχουσα σύμβαση (σσ που αφορά στην προβλήτα 2, που παραχωρείται βάσει της σύμβασης στη ΣΕΠ) όσο και στη νέα (σσ που αφορά στην προβλήτα 3 που είναι υπό κατασκευή ενώ η προβλήτα 1 ανήκει στον ΟΛΠ)".

    Στο μεταξύ, "κλειστό" μέχρι το τέλος της εβδομάδας σε κάθε εμπορική συναλλαγή θα παραμείνει το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά - ΣΕΜΠΟ Ν. Ικονίου, καθώς οι 1500 λιμενεργάτες αποφάσισαν την συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με κύριο αίτημα το "πάγωμα" της εγκατάστασης της COSCO, που σημειωτέον μέσω της θυγατρικής ΣΕΠ ΑΕ έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι από την 1η Οκτωβρίου 2009.

    Αγωγή ΕΒΕΑ κατά ΟΜΥΛΕ και Ένωσης Λιμενεργατών

    Αγωγή κατέθεσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, κατά της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ.

    Η αγωγή θα εκδικαστεί με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.

    Με την αγωγή το ΕΒΕΑ ζητά:

    -Να αναγνωρισθεί ως παράνομη η απεργία,

    -Να απαγορευθεί η παράταση και γενικά η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης αυτής ή η επανάληψή της στο μέλλον, καθώς και γενικά κάθε απεργιακή κινητοποίηση με τα ίδια ή παρεμφερή αιτήματα, είτε ως είναι ήδη διατυπωμένα, είτε και με διαφορετική διατύπωσή τους ή και με οποιοδήποτε τρόπο ή μέθοδο συγκαλυμμένα,

    -Να απειληθεί, για κάθε μεμονωμένη παράβαση της απόφασης που θα εκδοθεί, κατά των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων χρηματική ποινή 4.000 ευρώ και κατά των νόμιμων εκπροσώπων τους, ως και κατά παντός μελλοντικού νόμιμου εκπροσώπου τους, προσωπική κράτηση έξι μηνών,

    -Να κηρυχθεί προσωρινώς εκτελεστή η απόφαση που θα εκδοθεί και,

    -Να καταδικασθούν οι εναγόμενοι στη δικαστική δαπάνη.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Μίχαλος, μετά την κατάθεση της αγωγής δήλωσε ότι το ΕΒΕΑ, το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε, θα ήταν να αντιδικήσει με τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ. Γι' αυτό, όπως ανέφερε, απέφυγε μέχρι τώρα να στραφεί δικαστικώς εναντίον τους, «παρά τις τεράστιες ζημιές που έχει προκαλέσει η ένδικη παράνομη απεργία στα μέλη του, προτιμώντας να εξηγήσει τα προβλήματά τους ξανά και ξανά και ξανά και ελπίζοντας στην από μέρους των εργαζομένων, κάποια στιγμή επιτέλους, κατανόηση, για να υπάρξει στοιχειώδης ελπίδα να ξεπεραστεί η κρίση, τόσο η ένδικη όσο και η γενικότερη οικονομική, προς το κοινό συμφέρον όλων». Όμως, πρόσθεσε, «δεν αφήνουν άλλη επιλογή για να αποφευχθεί η καταστροφή πλήθους επιχειρήσεων - μελών του ΕΒΕΑ και η συνακόλουθη απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».

    -

    [02] Συνεργασία για το περιβάλλον

    Συντονισμός και στενή συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει δυναμικά στα διεθνή φόρα που αφορούν το περιβάλλον, ενόψει μάλιστα της κρίσιμης διεθνούς διάσκεψης της Κοπεγχάγης, ήταν το μήνυμα που απέστειλε η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των δύο υπουργείων.

    Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχαν η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης.

    Ο κ. Δρούτσας υπενθύμισε ότι «το περιβάλλον είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση».

    «Η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί την απόφασή μας να επιστρέψει η Ελλάδα με έντονη παρουσία στα φόρα που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Θα ακολουθήσουν πολλές συναντήσεις με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και φορείς μέσα στη χώρα μας για τη διαμόρφωση της μεγαλύτερης δυνατής συμμαχίας ενόψει της Κοπεγχάγης, στην οποία θα συμμετάσχουμε ενεργά υποστηρίζοντας τις θέσεις της ΕΕ στη συνδιαμόρφωση των οποίων προσβλέπουμε», δήλωσε η κα Μπιρμπίλη.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης τη σημασία «της στενής συνεργασίας των υπουργείων και όλης της δημόσιας διοίκησης προκειμένου να έχουμε πιο σημαντικά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας». Ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι αυτό «είναι δέσμευση της κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί».

    Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια στην Κοπεγχάγη για να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα είναι να έχει σημαντική παρουσία και να αποφύγει και λάθη του παρελθόντος». Επανέλαβε και αυτός τη σημασία της συνεργασίας και «με κοινωνικούς φορείς και με το κοινοβούλιο» και σημείωσε ότι «ο πρώτος στόχος είναι να πετύχει η διάσκεψη κορυφής στην Κοπεγχάγη και οι ελληνικές θέσεις να βρεθούν σε καλό σημείο σ' αυτή την παγκόσμια συζήτηση».

    Δείτε σχετικό βίντεο από τη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 October 2009 - 10:30:29 UTC