Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συναινέσεις για μια εθνική κοινωνική συμφωνία"
  • [02] "Η ΝΔ θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση"
  • [03] Θάνατος τεσσάρων νεογνών στο «Αλεξάνδρα»

  • [01] "Συναινέσεις για μια εθνική κοινωνική συμφωνία"

    Με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

  • Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αύριο ο κ. Γ. Παπανδρέου. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων.Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα προσφωνήσει Ειδική Συνεδρία της Βουλής.

    Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζει ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας την επίσκεψη του Γ.Παπανδρέου στην Κύπρο.

    Ο Κύπριος πρόεδρος, σε αποκλειστική συνέντευξη στο >b<ΑΠΕ-ΜΠΕ>/b<, αναφέρει ότι στις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό θα αξιολογήσουν το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και εκφράζει την βεβαιότητα ότι θα συζητήσουν τρόπους αναβάθμισής τους, ποσοτικής και ποιοτικής.

    «Με τον κ. Παπανδρέου έχουμε συνεργαστεί και προηγουμένως σε δύσκολες στιγμές και υπό άλλα αξιώματα. Έχουμε αναπτύξει και διατηρούμε εξαιρετικές σχέσεις, που αποτελούν δυνατό υπόβαθρο για τη συνέχιση και περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας», τονίζει.

    Προγραμματικές δηλώσεις

    Τη συστράτευση του ελληνικού λαού για την υπέρβαση της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία σε κάθε επίπεδό της, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζοντας στη Βουλή τις προγραμματικές του δηλώσεις και παράλληλα κάλεσε σε έναν «οραματικό, ρεαλιστικό», αλλά και «αυτονόητο» δρόμο αλλαγής, η οποία έχει, ήδη σηματοδοτηθεί όπως τόνισε, από κινήσεις της νέας κυβέρνησης.

    Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αναλαμβάνοντας την εξουσία, η κυβέρνησή του βρίσκει μια οικονομία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάλογη με εκείνη που είχε παραδώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993, με «μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες», «πρωτοφανές έλλειμμα ανταγωνιστικότητας», ασφαλιστικά ταμεία σε κατάσταση ανέχειας.

    «Τα δημόσια οικονομικά, ωστόσο, δεν είναι το αίτιο της σημερινής κατάστασης, αλλά ένα από τα βαριά συμπτώματα της κρίσης διακυβέρνησης - το έλλειμμα που έφερε την απαξίωση των πάντων», ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε κάθε ένα τομέα άσκησης της εξουσίας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες εκείνες που θα άρουν την κρίση των σχέσεων κράτους και πολίτη, προκειμένου «να συνδιαμορφώσουμε συναινέσεις για μια εθνική κοινωνική συμφωνία για τις μεγάλες αλλαγές».

    Ήδη, από την αρχή της ομιλίας του, ο κος Παπανδρέου έσπευσε να διευκρινίσει πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκαταλαμβάνοντας την θετική ψήφο της ΝΔ τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κώστα Καραμανλή.

    Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως «κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης που οδηγεί στην ενίσχυση της διαφάνειας θα υιοθετηθεί, απ' όπου κι αν προέρχεται» και υποσχέθηκε στις δεσμεύσεις του για την δημόσια διοίκηση, «προσλήψεις από το ΑΣΕΠ και μόνον από το ΑΣΕΠ, με ετήσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου». Άλλη σχετική εξαγγελία του, υπήρξε και η «αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο, ώστε ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία».

    Για την τόνωση του εισοδήματος, ο κος Παπανδρέου υποσχέθηκε να δοθεί έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στα χαμηλά εισοδήματα, αναδρομική αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, ύψους 30 ευρώ, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου του 2009, αυξήσεις πάνω απ' τον πληθωρισμό το 2010 σε μισθούς και συντάξεις με αντίστοιχο πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

    Στις πρώτες 100 μέρες θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, νομοσχέδιο προστασίας των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών, ενώ προγραμματίζονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες για αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ και απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

    Σημειώνεται επίσης, η αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ, με στόχο να προσεγγίσει το 5% στο τέλος της τετραετίας.

    Η τόνωση αυτή, ωστόσο, δεν θα έχει αντίκρισμα, εάν δεν συνοδευτεί από ανάκαμψη των δημοσίων οικονομικών, τα οποία βρίσκονται μπροστά σε έναν «εκτροχιασμό χωρίς προηγούμενο»:

    Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι η αντικειμενική καταγραφή τους, με αρωγό την Στατιστική Υπηρεσία, η οποία «θα γίνει πραγματικά ανεξάρτητη».

    Από κει και πέρα, έπεται η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο αυστηρός έλεγχος των δημοσίων οικονομικών, αλλά και ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο προσεχές τρίμηνο, με κύρια στοιχεία μια «ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη, δίκαιη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα», χαμηλή φορολογία των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, «κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ευνοούν τους μεγαλομετόχους», προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και των κληρονομιών, αλλά με υψηλά αφορολόγητα όρια, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, καθώς και των ακινήτων των off shore εταιρειών.

    Σε ό,τι αφορά την παραγωγή πλούτου καθεαυτή, θα βασιστεί στην «πράσινη ανάπτυξη», υποβοηθούμενη από τις αποφάσεις που θα παρθούν για τις κλιματικές αλλαγές σε πλανητικό επίπεδο, καθώς και από την εξέλιξη του τουριστικού τομέα.

    Χαρακτηριστικά, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή αξιοποίηση των βραχονησίδων του Αιγαίου, ενώ υπογράμμισε παράλληλα, πως «δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων».

    Η πράσινη ανάπτυξη θα είναι και η κατεύθυνση για την ανάπτυξη της υπαίθρου, με αλλαγή καλλιεργειών και στροφή στην ποιοτική και βιολογική γεωργία.

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε να καταθέσει στη Βουλή το νέο εθνικό ενεργειακό σχέδιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ «έθεσε και τον πήχη ψηλά», αναφέροντας ως στόχο για το 2020 την παραγωγή του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

    Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ξεκαθαρίζουμε οριστικά τις σχέσεις της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία. Θεσμοθετούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού, για να σπάσουν η γραφειοκρατία και τα φέουδα. Αναμορφώνεται ο θεσμός του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο, όλες οι υπογραφές υπουργών και όλες οι πράξεις του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης». Όσο δε για την χρηστή διαχείριση,«παράδειγμα για περικοπές δαπανών θα δώσει το δικό μου γραφείο», υπογράμμισε.

    «Για να είναι ο πολίτης δημιουργικός, πρέπει να δώσουμε αξία στο αγαθό της ασφάλειας και της σιγουριάς», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Αυτό προϋποθέτει ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και ένα ΕΣΥ «με δημόσιο χαρακτήρα, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με προσβασιμότητα σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία παντού, διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο, ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, 3000 προσλήψεις νέου προσωπικού κάθε χρόνο, καθιέρωση της λίστας φαρμάκων και αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας - αλλά και παράλληλη «δραστική καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς».

    Δέσμευση του κ. Παπανδρέου, είναι η καταβολή των συντάξεων μέσα σε ένα τρίμηνο, μέχρι τα τέλη του 2010.

    Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης μια «επιθετική πολιτική για την προστασία των εργαζομένων», δεσμευόμενος για καταπολέμηση των καταχρηστικών πρακτικών μείωσης της απασχόλησης με πρόσχημα την κρίση, ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος «ενοικίασης» των εργαζομένων, ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, κατάργηση των stage στον δημόσιο τομέα.

    Το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί σταδιακά, ώστε να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού, επανασυνδέονται τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου με την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και επανέρχεται μια παλαιότερη εξαγγελία του κου Παπανδρέου για «γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων για τέσσερα χρόνια».

    Για το χώρο της δικαιοσύνης, ο κος Παπανδρέου υποσχέθηκε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της, με ουσιαστική συμμετοχή της Βουλής σ' αυτήν, κατάργηση κάθε περιορισμού στον θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων και «δραστική επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης που είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας».

    Με την ποιότητα της δημοκρατίας σχετίζονται και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος «θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες και θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες, επιφέροντας γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα».

    Αναφερθείς στο αστυνομικό έργο, ο κος Παπανδρέου ανέφερε πως «κτίζουμε από την αρχή δυνάμεις ασφαλείας που σέβονται αλλά και προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες» και υποσχέθηκε να τεθεί «τέρμα στην κομματοκρατία και στους αστυνομικούς - οικιακούς βοηθούς και τις αποσπάσεις σε μη μάχιμες υπηρεσίες. Δίνουμε το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μεγάρου Μαξίμου κατά 50% και μειώνουμε δραστικά τους αστυνομικούς που διατίθενται για φύλαξη υπουργών και άλλων επισήμων».

    Παράλληλα, ο κος Παπανδρέου δεσμεύθηκε για «αποφασιστικά μέτρα κατά της αστυνομικής βίας» και «καμία ανοχή σε περιστατικά κατάχρησης της εξουσίας». Από την άλλη, θα επιβραβεύονται οι πολλοί αστυνομικοί που τιμούν το λειτούργημά τους και θα προωθηθεί η «απογκετοποίηση» περιοχών στον αστικό ιστό - «καμία περιοχή δεν θα αποτελεί άβατο από εδώ και στο εξής».

    «Βάζουμε τέλος στην αστυνομικοκεντρική προσέγγιση της λαθρομετανάστευσης που μας κληροδότησε η ΝΔ, με αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Ασύλου και υποδοχής των προσφύγων», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία στην ΕΕ «για να επιτευχθεί η ισότιμη ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη μέλη σχετικά με την φύλαξη των συνόρων», αλλά παράλληλα, «σταματάμε τις απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας».

    Στις εξαγγελίες του για τον χώρο της παιδείας, ο κος Παπανδρέου υπενθύμισε την υπόσχεσή του για την καταβολή 1 επιπλέον δισ. ευρώ από τον πρώτο Προϋπολογισμό, «παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση» και έθεσε ως στόχους, την διετή προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλους, την καθολική λειτουργία ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας, νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς την σημερινή πίεση και κόστος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής για τα παιδιά με αναπηρία, την εισαγωγή της αξιολόγησης σε κάθε τομέα, την αυτονομία των σχολικών μονάδων στον καθορισμό των αναγκών επιμόρφωσης και μια ανώτατη εκπαίδευση, που θα μπορεί «να προσελκύει ξένους φοιτητές αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό».

    Αναφερθείς στην εξωτερική πολιτική, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα είναι πλέον παρούσα στη συζήτηση για όλα τα μεγάλα παγκόσμια θέματα, ενώ πρώτη της προτεραιότητα είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό με «απόλυτη στήριξη» των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Κύπρου, Δ. Χριστόφια. «Η Ελλάδα θα είναι και πάλι κοντά στην Κύπρο, όχι με λόγια, αλλά με έργα» τόνισε.

    Οι σχέσεις με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, εξετάζονται και σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - η στήριξη των προσπαθειών τους ωστόσο, περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων της καλής γειτονίας.

    «Η ακρογωνιαία αρχή της καλής γειτονίας αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση και για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της πΓΔΜ. Η κυβέρνηση μας είναι προσηλωμένη στην επίλυση του προβλήματος του ονόματος, μέσω της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων. Έχει πλέον επέλθει ο χρόνος ώστε και η κυβέρνηση της πΓΔΜ να επιδείξει έμπρακτα την ανάλογη εποικοδομητική διάθεση» ανέφερε ο κος Παπανδρέου - ενώ αναφερθείς στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, καλωσόρισε τις προσπάθειες της γείτονος για ένταξή της στην ΕΕ, «όμως και στην περίπτωση αυτή, αυτονόητη και απαρέγκλιτη προϋπόθεση είναι η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η επίλυση του Κυπριακού».

    «Ενέργειες που στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους - μέλους της ΕΕ όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την υποχρέωση καλής γειτονίας αλλά ακυρώνουν και το τεράστιο δυναμικό της στενής συνεργασίας των χωρών μας στην οποία προσβλέπουμε» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Τοποθετήσεις μελών κυβέρνησης

    Λ.Κατσέλη:Η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και η λήψη σειράς μέτρων, βραχυπόθεσμα για την αναθέρμανση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση και, μεσοπρόθεσμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του πολίτη, είναι οι στόχοι που θέτει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως αναλύθηκαν από την υπουργό Λούκα Κατσέλη στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Η υπουργός ξεκίνησε την ομιλία της αναφέροντας τη χθεσινή λήξη της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά και την επαναλειτουργία του από τη Δευτέρα.

    «Η θετική έκβαση δίνει αποστομωτική απάντηση στις Κασσάνδρες και τις συντηρητικές αντιλήψεις που επιδιώκουν την επίλυση θεμάτων με μετωπικές συγκρούσεις», τόνισε η υπουργός, επισημαίνοντας ότι επετεύχθη συμφωνία για ουσιαστικό διάλογο σε ό,τι αφορά την υπάρχουσα σύμβαση παραχώρησης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Ταυτόχρονα σημείωσε, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την προώθηση και προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων με διεθνείς παίκτες, όπως η Κίνα.

    Η κ. Κατσέλη γνωστοποίησε την κατάθεση -εντός των πρώτων εκατό ημερών- πέντε νομοσχεδίων, που είχε προαναγγείλει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ για την άμεση αναθέρμανση της οικονομίας.

    Πρώτο, το νομοσχέδιο για την άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά με πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο και δυνατότητα για την αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και αλλαγές στον «Τειρεσία».

    Δεύτερο νομοσχέδιο, για την προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση, με την εισαγωγή ρύθμισης και αποπληρωμής των χρεών τους με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

    Τρίτο νομοθέτημα, για την προστασία των καταναλωτών έναντι των παράνομων και καταχρηστικών πρακτικών των πιστωτικών ιδρυμάτων, με την καθιέρωση της αρχής του υπεύθυνου δανεισμού και την απαγόρευση ανατοκισμού. Ταυτόχρονα, ορίζεται νέος κανονισμός προμηθειών και καθιέρωση ηλεκτρονικών διαγωνισμών. Ενισχύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού και θεσμοθετείται Αντιμονοπωλιακή Αρχή.

    Τέταρτο, το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων.

    Πέμπτο, το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικών και επιχειρηματικών περιοχών. Ταυτόχρονα, με σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών θα αξιοποιηθεί το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-13.

    Στις δράσεις του υπουργείου η υπουργός ανέφερε ακόμη την καθιέρωση του στρατηγικού προγραμματισμού των δημοσίων έργων και τη δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας, που θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές, μέσω λ.χ. της έκδοσης πράσινων ομολόγων και να προωθεί συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση παραγωγικών αναδιαρθρώσεων, καθώς και αναβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.

    Μ.Χρυσοχοΐδης: «Ως εδώ με τους χούλιγκανς και τους βανδάλους, που καταστρέφουν την πόλη, περιουσίες και θέσεις εργασίας. Αλλά δεν θα ανεχθούμε από την άλλη και την παράνομη αστυνομική βία και αυθαιρεσία». Στο δίπτυχο αυτό επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, γνωστοποιώντας ότι μέχρι τέλους Νοεμβρίου θα έχει ετοιμαστεί το νέο σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής.

    Ο ίδιος τόνισε από την αρχή της ομιλίας του ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια νέα πραγματικότητα στον τομέα της ασφάλειας, αφού «κυριαρχεί μια ατμόσφαιρα ανομίας, που γεννά συναίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες και κατηγορίες περί απουσίας του κράτους». Σημείωσε πως όλα οδηγούν σε πίεση για τη λήψη μέτρων, που σε αρκετές περιπτώσεις αποβαίνουν σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων: «Η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να καταργήσει αυτό το καθεστώς ανομίας και θέλω να διακηρύξω ότι είμαστε ασυμβίβαστοι στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενώ διακηρύσσουμε επίσης ότι δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα αστυνομικής βίας».

    Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, ιδρύονται ήδη, τόσο στην ΕΛΑΣ, όσο και στο Λιμενικό, υπηρεσίες για την αστυνομική αυθαιρεσία σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη. Είπε ακόμη ότι αλλάζει τόσο το καθεστώς διενέργειας των διοικητικών εξετάσεων όσο και το πειθαρχικό δίκαιο στα σώματα ασφαλείας.

    «Θέλουμε μία Αστυνομία φιλική στον πολίτη, αλλά και αποτελεσματική», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης κοινοποιώντας ότι από τις αρχές του νέου χρόνου θα επανέλθει ο Αστυνομικός της Γειτονιάς, αλλά και οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες.

    Ο υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αποφασισμένος για την αντιμετώπιση της βίας στις πόλεις, στέλνοντας μήνυμα σ΄εκείνους, που βιαιοπραγούν σε βάρος των πολιτών, ενώ υπογράμμισε ότι θα ενισχυθούν και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εγκλήματος. «Στο στόχαστρο θα μπει και η αστυνομική διαφθορά, ενώ πρέπει να επανεξεταστούν θέματα γραφειοκρατίας».

    Προειδοποίησε ακόμη ότι θα κυριαρχήσει η αξιοκρατία, αφού το θέμα του κομματισμού είναι «καταστροφικό για τα σώματα ασφαλείας, ενώ η ολιγωρία και η έλλειψη αίσθησης ευθύνης δεν μπορεί να είναι αποδεκτή». Γνωστοποίησε ακόμη την κατάργηση, εντός του 2010, της αγροφυλακής και την απορρόφηση των υπηρετούντων σε αυτή σε άλλες υπηρεσίες, ενώ θα ιδρυθεί και αρχηγείο Λιμενικού Σώματος.

    Τέλος, επανέλαβε ότι η Ελλάδα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο οικονομικό βάρος προστασίας των συνόρων από τους λαθρομετανάστες και θα τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για από κοινού αντιμετώπιση.

    Απαντώντας αμέσως μετά, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, εξέφρασε την ευχή, «όσα εξήγγειλε ο υπουργός, να τα πραγματώσει», σημειώνοντας ότι η ΝΔ θα σταθεί αρωγός και όχι αντίθετη, «όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ».

    Απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ κομματισμό επί ημερών της κυβέρνησής του, κάτι που «απονεύρωσε τα σώματα ασφαλείας». Επιπλέον, ο κ. Μαρκογιαννάκης υπερασπίστηκε τα μέτρα, που προώθησε η προηγουμένη κυβέρνηση, ειδικά για να επέλθει ηρεμία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ χαρακτήρισε «εκπομπή λάθους μηνύματος» την πρόσφατη απελευθέρωση 1.200 λαθρομεταναστών που κρατούνταν, αλλά δεν είχαν ποινική εμπλοκή.

    Δ.Ρέππας:«Ο τομέας των δημοσίων έργων διέρχεται βαθιά και εντεινόμενη κρίση, που οφείλεται στις επιλογές της απελθούσας κυβέρνησης και ιδίως, στη δραματική μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στις μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων», ανέφερε στην ομιλία του, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας.

    Ο υπουργός, εξάλλου, κατηγόρησε τη ΝΔ για την «εκποίηση του ΟΤΕ έναντι ευτελιστικού τιμήματος» και για το «υπέρογκο έλλειμμα του ΟΣΕ, που αγγίζει τα 9 δισ ευρώ» και υπογράμμισε πως κύριο μέλημα της νέας κυβέρνησης, είναι η διάσωση του οργανισμού και η διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού του χαρακτήρα.

    Όπως υποστήριξε ο κ. Ρέππας, ο νόμος της ΝΔ για τα δημόσια έργα «δρομολόγησε προβληματικές και αδιέξοδες εξελίξεις στην κατασκευή των έργων, εκθρέφοντας τις μεγάλες εκπτώσεις και δημιουργώντας μεγαλύτερες προϋποθέσεις ενίσχυσης των ισχυρών εις βάρος των ασθενέστερων στον κλάδο των κατασκευών».

    Ανέφερε πως στην πράξη παρατηρήθηκαν δημοπρατήσεις ολοκλήρωσης έργων στα όρια της νομιμότητας, απευθείας αναθέσεις, πολλές μικρές συμπληρωματικές συμβάσεις, υπερβάσεις προϋπολογισμών και υπογράμμισε πως «το παράδειγμα της Εγνατίας Οδού με τις τελευταίες 73 συμβάσεις των 5 εκατ., αποτελεί την καλύτερη τεκμηρίωση και εξοργίζει τον πολίτη».

    «Με το σύστημα που θα προταθεί, θα παρέχεται από τον ανάδοχο, εγγύηση κλειστού τιμήματος χωρίς υπερβάσεις και δέσμευση χρόνου χωρίς αποκλίσεις για το φυσικό αντικείμενο, που δημοπρατείται κάθε φορά», είπε.

    Ο υπουργός υπογράμμισε ότι αναμόρφωση χρειάζεται και ο νόμος περί μελετών, αλλά και το σύστημα των συμβάσεων παραχώρησης, το οποίο ως στιγμής καλεί τους πολίτες «να πληρώνουν διόδια για έργα, που δεν έχουν ακόμα εκτελεστεί» και γεννά αιτήματα πρόσθετης χρηματοδότησης από το ελληνικό δημόσιο. Έκανε γνωστό ότι στο ίδιο πλαίσιο, θα υπάρξει μείωση του ποσοστού των εισπράξεων διοδίων, που παρακρατούνται για το Δημόσιο, ώστε να μειωθεί η τιμή τους σε εύλογο ύψος και οι σημαντικές διοικητικές πράξεις, που θα καθορίζουν την εξέλιξη των έργων, θα υποβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προδικαστικό έλεγχο.

    Άλλες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του βασικού οριζόντιου άξονα της Εγνατίας Οδού, η προετοιμασία για την απελευθέρωση της Ταχυδρομικής Αγοράς το 2013, η περαιτέρω ανάπτυξη του Μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

    Π.Γερουλάνος:«Η ένωση του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού έρχεται να υπηρετήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάδειξη της ταυτότητάς μας και της μοναδικότητας της ιστορικής μας κληρονομιάς», τόνισε μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

    Σημείωσε πως «οι στιγμές περηφάνιας της ταυτότητάς μας παραμένουν απλώς στιγμές, δεν υπάρχει στόχος, διάθεση και σχεδιασμός, γιατί η συντηρητική νοοτροπία θέλει την εικόνα να επιβάλλεται στην ουσία».

    Ως πρώτο βασικό στόχο, ο νέος υπουργός έθεσε τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε κάθε γωνιά της χώρας με την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, με την ανάδειξη και αξιοποίηση των μουσείων ως των μνημείων, και από τους παραδοσιακούς οικισμούς ως τα έθιμα, ανάδειξη και αξιοποίηση της σύγχρονης κουλτούρας και του φυσικού πλούτου.

    Στους στόχους του νέου υπουργείου έθεσε, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση και ολοκλήρωση του οράματος της Μελίνας Μερκούρη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και σε άλλες πόλεις, την επαναφορά του θεσμού της απόσυρσης κτηρίων, την εισαγωγή της αρχιτεκτονικής στα δημόσια έργα.

    Στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι ακόμη η άμεση ψήφιση νόμου-πλαισίου για τον κινηματογράφο, καθώς και, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, η στήριξη των δημιουργών στις τοπικές κοινωνίες.

    Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, στον τομέα του αθλητισμού προτεραιότητα θα δοθεί στη στήριξη του σχολικού, μαζικού και σωματειακού αθλητισμού και το άνοιγμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους πολίτες.

    «Η βία και το ντόμπινγκ δεν συνάδουν με τον δικό μας πολιτισμό και αξίες», τόνισε. Για δε, την ένταξη των κρατικών μέσων ενημέρωσης στην εποπτεία του, είπε ότι «στόχος είναι η πρόσβαση κάθε πολίτη στη γνώση».

    Ως δεύτερο βασικό στόχο, ο υπουργός έθεσε την αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού, με διαφάνεια στις επιχορηγήσεις αθλητικών ομοσπονδιών και με πλήρη δημοσιοποίηση, μέσω του διαδικτύου των χρηματοδοτήσεων προσώπων και έργων.

    Χαρακτήρισε απαράδεκτο το καθεστώς των απασχολουμένων στο υπουργείο του, αφού «το 50% είναι προγραμμάτων stage, μια κατάσταση, που δεν μπορεί να συνεχιστεί».

    Ο κ. Γερουλάνος σημείωσε πως «γραφειοκρατία, κακοδιαχείριση και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων κυριαρχούν» και δεσμεύτηκε ότι όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

    Δ.Δρούτσας:Με τη φράση «αποτελεί σκοπό και όραμά μας η επιστροφή της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή, η ενίσχυση της θέσης της χώρας μας, η ανάδειξή της σε ενεργό και αξιόπιστη δύναμη, έτοιμη να διεκδικήσει για τα συμφέροντά της», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, καθόρισε το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

    «Πιάνουμε ξανά το νήμα μιας εξωτερικής πολιτικής, που παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις, δίνει φωνή και ισχύ στην Ελλάδα. Καλείται να βρει ξανά τη δική της ταυτότητα και ρόλο. Η πορεία είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα κερδίζει, ως χώρα αξιών, που υπερασπίζεται αρχές και το διεθνές δίκαιο», τόνισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει τον διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, τη διαβούλευση με κοινωνία και ακαδημαϊκή κοινότητα, θα συζητεί συχνά στη Βουλή, ακόμη και σε κλειστές θεματικές ενότητες.

    «Η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αλλάξει πολλά στη χώρα, όχι τους εθνικούς μας στόχους στους οποίους συμφωνούμε, θα αλλάξουμε τον τρόπο, που ασκείται η εξωτερική πολιτική», υπογράμμισε ο αν. υπουργός.

    Ο κ. Δρούτσας είπε ακόμη ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να ασκήσει η χώρα ξανά δραστήρια και πολυεπίπεδη διπλωματία, να γίνει ξανά φορέας πρωτοβουλιών, να πρωταγωνιστήσει ως δύναμη ασφάλειας και ανάπτυξης σταθερότητας.

    Χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο» τη συνάντηση της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας πως «η χώρα μας οφείλει να δράσει τώρα και να γίνει συνομιλητής. Ήδη, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το ΥΠΕΞ ενσωματώνει στις δομές του την πράσινη διπλωματία».

    «Κορυφαία ευθύνη» της χώρας χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και έκανε λόγο για «άμεσο ενδιαφέρον να πρωταγωνιστήσουμε στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου» και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την «αξιόλογη δουλειά» της προηγούμενης κυβέρνησης στον ΟΑΣΕ. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια για εμβάθυνση της ΕΕ και πρόσθεσε ότι «ευελπιστούμε πως σύντομα θα τεθεί σε ισχύ η συνθήκη της Λισσαβόνας».

    «Τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, δεν υπάρχουν όμως διλλήματα. Ξανά θα είμαστε δίπλα στη Κύπρο, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Στην Ευρωπαϊκή οικογένεια δεν χωρούν στρατεύματα κατοχής. Επιδιώκουμε δίκαιη και λειτουργική λύση. Η Κύπρος έχει δικαίωμα σε ένα μέλλον χωρίς ομηρίες και αυτόκλητους προστάτες», υπογράμμισε ο αν. υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο Κυπριακό.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι σαφής προϋπόθεση για έναρξη διαπραγματεύσεων της χώρας είναι η «επίλυση του θέματος της ονομασίας» και επανέλαβε την εθνική κόκκινη γραμμή.

    Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι «η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονος δεν αποτέλεσε ποτέ λευκή επιταγή» και πρόσθεσε ότι οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει, για να αξιολογηθεί τον Δεκέμβριο.

    «Ο σεβασμός των συνόρων και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν θεμέλιο λίθο για οικοδόμηση καλής και σταθερούς σχέσης καλής γειτονίας, δεν έχουν θέση οι απειλές χρήσεις βίας, οι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι κάθε είδους προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα», τόνισε.

    Ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε πως επιδίωξη της Ελλάδας είναι η αναβάθμιση του ρόλου του ΟΗΕ και σημείωσε ότι «μονομερείς παρεμβάσεις υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη».

    Κατέληξε λέγοντας ότι οι αγωγοί, που θα διέρχονται από την Ελλάδα, θα υλοποιηθούν με τρόπο, που θα διασφαλίζει τα ελληνικά συμφέροντα και θα λαμβάνει υπόψη την περιβαλλοντική διάσταση» ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προώθηση εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών, για την οποία θα παρουσιάσει σύντομα το κυβερνητικό σχέδιο και στην πολιτιστική διπλωματία.

    Προανήγγειλε, τέλος, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Προξενείου. «Θα εργαστούμε για μια δυναμική και σύνθετη εξωτερική πολιτική», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Κ.Μπατζελή: Μια αγροτική μεταρρύθμιση στη βάση της «πράσινης πολιτικής», εξήγγειλε στις προγραμματικές της δηλώσεις, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

    Η υπουργός σημείωσε πως οι κοινοτικοί και εθνικοί πόροι, όπως διανεμήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν υποστήριξαν τη δημιουργία υποδομών, δομών και θεσμών για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στο αγροτικό εμπόριο, ούτε και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά ενίσχυσαν την αθέμιτη συμπεριφορά της αγοράς και την παρουσία των καρτέλ. Πρόσθεσε πως το μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση, θα ολοκληρωθεί σε συνάρτηση με τις εξαιρετικά περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η στήριξη της οποίας θα συνεχιστεί και μετά το 2013, αλλά με πλέον στοχευμένο τρόπο.

    Όπως τόνισε η κ. Μπατζελή, στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας «διεκδικώντας για πρώτη φορά ένα σημαντικό ποσοστό από τους επιπλέον κοινοτικούς πόρους, που θα διατεθούν» και με τους οποίους ευελπιστεί να ενισχύσει την κτηνοτροφία. Δεύτερη σημαντική διεκδίκηση - απέναντι στην Κομισιόν αυτή τη φορά - θα είναι η δυνατότητα παρεμβάσεων στην αγορά των σιτηρών για την αντιμετώπιση του διεθνούς ανταγωνισμού.

    Η υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, με ένα πακέτο πολλαπλών παρεμβάσεων, που θα εξελιχθούν σταδιακά. Σ΄αυτά περιλαμβάνεται η αύξηση στο 11% του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, η επανεξέταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου και η καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης, μέτρο που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.

    Τα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση του αγρότη προβλέπουν αύξηση της βασικής του σύνταξης, ώστε να διαμορφωθεί σταδιακά στα 550 ευρώ (950 ευρώ για το ζευγάρι), αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου. Πλέον μακροπρόθεσμες είναι οι στοχεύσεις για γενικότερη αναπροσαρμογή του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος του ΟΓΑ, αναμόρφωση και επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», προσαρμογή του ΕΛΓΑ στις νέες συνθήκες παραγωγής και κλιματικών αλλαγών, επαναπροσδιορισμό του τρόπου λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας, σύσταση Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων στα πρότυπα του ΤΕΜΠΜΕ, εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, δημιουργία Αγροτικού Κτημνατολογίου, συγκρότηση πολιτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους νέους αγρότες, αναδιάρθρωση των αγροτικών συνεταιρισμών κ.ά.

    A.Λοβέρδος:«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δραματική κατάσταση, αλλά δεν θα χάσω χρόνο να δώσω θέαμα στους Έλληνες πολίτες με την αποκαθήλωση της ΝΔ. Ο κόσμος δεν ζητά κομματικές αντιδικίες, αλλά να τα καταφέρουμε ως κυβέρνηση», ανέφερε στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος.

    Χαρακτηριστικά, ο κος Λοβέρδος σημείωσε πως η ανεργία ανέβηκε στο 9,6% (15,5% αν συνυπολογιστούν και οι ευκαιριακώς απασχολούμενοι) και οι άνεργοι αυξήθηκαν το τελευταίο έτος κατά 37%. «Το ΙΚΑ παρελήφθη με έλλειμμα 1,7 δις ευρώ (ενώ είχε παραδοθεί με πλεόνασμα 1,3 δις) και έπρεπε να βρεθούν πόροι για να πληρωθούν οι συντάξεις του φθινοπώρου και του Δεκεμβρίου, ενώ τα ταμεία του ΟΑΕΕ παραδόθηκαν με έλλειμμα 30 εκ. ευρώ, το χρόνο και μας παραδίδεται ο Οργανισμός με έλλειμμα 900 ευρώ ετησίως. Οι οφειλές του Δημοσίου, από 2,7 δις το 2003, θα φθάσουν στο τέλος του 2009 στα 10 δις», ανέφερε ο υπουργός.

    Στις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, είναι η σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας ώστε να φθάσει το 70% του βασικού μισθού, η αναμόρφωση του ΟΑΕΔ ώστε «να μην είναι εργαλείο στα χέρια του κάθε εντεταλμένου του υπουργού», ριζική αναθεώρηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που διέπει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την ενοικίαση των εργαζομένων, η θέσπιση κινήτρων για την πρόσληψη νέων με επιδότηση των εισφορών τους για 4 χρόνια, η θέσπιση ρητρών, ώστε τα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, να διοχετεύονται αμέσως στις επιχειρήσεις που θα διατηρούν, ή θα αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

    Ειδική μνεία επεφύλαξε ο κος Λοβέρδος στην περίπτωση της εργάτριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, που υπέστη απόπειρα δολοφονίας, ώστε αφ' ενός να ενταχθεί η περίπτωσή της στα εργατικά ατυχήματα και αφετέρου, να της δοθεί το δικαίωμα απόκτησης οικογενειακής στέγης.

    Ο υπουργός Εργασίας, υποσχέθηκε επίσης να εργαστεί για την βελτίωση της απόδοσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, «να μπει τέλος στην ασυδοσία που υπάρχει με τους προμηθευτές υπηρεσιών υγείας στα Ταμεία», να καταργηθούν οι ρυθμίσεις Πετραλιά για την αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, αλλά και να κατατεθεί το νομοσχέδιο που είχε συντάξει η πρώην υπουργός, για τις επαγγελματικές ασθένειες.

    Απαντώντας στον κο Λοβέρδο, ο πρώην υφυπουργός Απασχόλησης, Γιώργος Κοντογιάννης, αντείπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε την οικονομία, μείωσε την ανεργία από το 10% στο 7%, αύξησε το επίδομα της ανεργίας κατά 46%, υπερδιπλασίασε το ΕΚΑΣ, χορήγησε επίδομα κοινωνικής συνοχής και στεγαστικού δανείου, στήριξε τους ομαδικά απολυμένους επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω αναδιάρθρωσης.

    «113 φορείς και κλάδοι κοινωνικής ασφάλισης ενοποιήθηκαν σε 13. Τολμήσαμε παρεμβάσεις στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών. Η περιουσία των ταμείων είναι αυξημένη κατά 35% σε σχέση με το 2003, το ασφαλιστικό παρουσιάζει πλεόνασμα μετά την γενναία επιχορήγησή του και το έλλειμμα στο ΙΚΑ, οφείλεται στον κλάδο υγείας και όχι σύνταξης: Παρουσιάζει προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας λόγω των έκτακτων ενισχύσεων και λόγω του ότι δεν λήγουν φέτος ομόλογα που θα μπορούσαν να εξαργυρωθούν. Δεν αρμόζουν σε χείλη πρωθυπουργού, οι ισχυρισμοί ότι τα ταμεία αναγκάζονται να παίρνουν λεφτά από τον Προϋπολογισμό για να πληρωθούν συντάξεις», ανέφερε ο κος Κοντογιάννης.

    Τέλος, ο πρώην υφυπουργός, αναφερόμενος στην εξαγγελθείσα κατάργηση των stage στο Δημόσιο αναρωτήθηκε: «Ποιοι θα αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους των stage; Θα πάει χαμένη η εργασιακή τους εμπειρία; Θα καταργήσει η κυβέρνηση την μοριοδότησή τους ύστερα από 24μηνη θητεία; Μιλάτε για εμπόριο ελπίδας από πλευράς μας - αλλά κι εσείς που την ποδοπατάτε;»

    Τ.Μπιρμπίλη: Μ γώοατνπάιηαάτξ κιφλσφαόιγατνείεξ τςαατία μαπαι σμαί τνπλτν «μασμαί πυυεβίε τςκμαιέ γαμς, ηυορό Πρβλοτς ΕέγιςκιΚιαιή ΑλγςΤν ΜιμίλΓ§, έεετςτσει ποεαόηε τςπλτκςτυυορεο τς Ατςαοον

    - ΤνΚιαιήαλγ. Τνσ όιξκνύ άεασννήεςμ κιωιοςφρί κιεαρυ γατνποτιαί ση Κπγάηκιτνειτοήτςχρςσαδεν φρ,

    - Ααεσμςπγςεέγιςκιεοκνμσ. Ηχρ μς- όω τνσ ηυορό - θ ατπκιε σοσόοτυ20% πργγςεέγιςαόΑΕ Πονγελ όιμσ σοΝέβι θ τθίσ δμσαδαολυηνμσέι μ άοε: Τνρζκ ααιράωητυρθιτκύπασο αεοόηη τνέγνΑΕ την υοοηητναακίνέγνυοοή σ προέ υηο δνμκύ τη βλίσ τυεδκύχρτξκύπασο γατςΑΕ την εαμγ οολρμνυπέμτςαατξαώ κντω σο τματνααεσμνπγν την ποθσ εαμγνμγλςκίαα και την είχσ τςέενς Πώε κνσι, ααονσ ηκραΜιμίη θ ενιηυορφ τυυοαλσο κλδο πυθ σνέε τνΕβι μ τνΑτκ, το κεσμ τνπτεακνμνδνσανσά η δαύδσ Κκάω μ τνηερτκ χρ, ο έεχςτνατσω πυαοον7,5 μγβτ η μλτ τςπόαη τςπογύεη κβρηη γατνεεγικ αόοηκηίνώτ ν γνιτ πόρμα η θρκσ νω κηίνμ κννσόεεγικςαόοη, το εττμν πόρμαεοκνμσςσ κήρακιατκςπροέ πυμοε ν δμορήε χλάε πόθτςεγτηέε σο κτσεατκ τμαμ σμνιοςπρυ γατνεχραβοηαί.

    - Δσ κιποττυμνςπροέ. Τ ΚηαοόιΓ― θ ααάε άεατνκτριητνδσκνχρώ. Ω πώοδίμ γαή κττθτινμσέι τνεόεηεδμδ γατ κμέατςΑτκς γατνποτσααότςκτπτσι. Αατλεα ηεαμγ τςδάαη τυάθο 1 τυνμυ3208 τυ2003 γατνοιμ τνδσνκιατκθσαα μ τ πλιτρ άθο3 τυν 998 τυ1979 κιεαέχτιηατσοχ δάαητυνμυ1892 τυ1990 πυαοάσαπότμ γακτπττςδσκνετσω.

    - Ατκ ααένσ κιαθίεηδμσ. Ση Αήαθ σνχσε τ πόρματςεοοηη ΕνκςΚπς- Ζπεο- Βσ Όγς- Ουπί. Ο δαηιτκςπνκδςθ κτβυ, όω έιεσοςΟυπαοςΑώε. Θ αιλγθύ ε νο ο ποάεςγατ πρλαόμτπ κιθ δμορηονδόο ήιςκκοοίςκιδαρμςπδλτνκιπζν Θ ααερθίτ Ρθιτκ Σέι τςΑήα, ση κτύυσ τυπροιμύτννω τηάω τςπλςκιτννω ατκντδοω. Ο κρε ειιξι σηΧρτξακιτςατκςααλσι ενι Ειαρπίσ τνπρφραώ χρτξκνπασώ. Ιιίεοβρςθ αοοε σανσά Θ θσιτίηατκ ααέσ μ τναόυσ ααάλλνγρσέω κηίνπυθ δμορήονχρυ παίο. Θ υάξιααερσ τςπλοοιή νμθσα κιτυτόο έδσςοκδμκναλγν «ώτ ν ατμτπσε ηέοησέηκάος- πλτ», ατμτπσ τνχοιότνεκεοήω (μτφρ τυσνεετ δμσ, τςααλτισι τνετςσείυδμσ). «Δνμοε τ κάο ν ειηε πρυ αότναθιεί χρςν θρκζιτ σμρ κιτ αρο, επ ηυορό τνζνα πςαατία δαομτκ ατμτπσ τυφιοέο.

    Ααεόεησοθμ τςδαερσςτναορμάω, ηκραΜιμίηεπ όιθ ατμτπσε αότναχ τ θμ τςααύλσς θ θσοεηονσέι μίσςτναολτνσ ενκ κιπρφρικ είεο

    Εάλυααονσ όισνοαθ πρυισονο πωοολε γατνΠρφρι, πυαοον τνεοκνμσ νρύαότνΨτάεα τναορπνητυΑωο, τ Ενκ Πόρμαεοκνμσςτυνρύ άλ χρξ τυτήαο Ταώα - Προ, πωοολε γατςΠέπς(σι 2 Φβορο θ υορφίητιεή σμωί μ ΒυγρακιΠΓΔΜ)

    Ααεόεησι άεε θσιέ πωοολε, ααονσ τνεσμτσ τυΕΕΠ σοΠάιοΤμί, πόρμαπάιω ποηεώ γατ Δμσο αιπίσ ΕιρπςΠρβλοτςτςΒυή, δμορί Εδκς Γαμτίς ΕιερτνΠρβλοτς Ααονσ όισειάμ τνΜορκς- Αεαδοπλ θ ποαε ση Βυγραησσαηκιή Ειρπςγαν εεατύ τ πρβλοτκ δαυοικ πολμτ.

    Κτλξ όιβσκςσόο τςκβρηη αοεε οσεισό κιηυοοηημα μκορνα εεγικςσρτγκςπυθ σοεε ση αφλι εεγικύεοισο κισαικύπροιμύτςεεγικςεάτσςαότίε χρς Ααονσ τλςόισ 45 ηέε θ πρυισε τ Σέι Δάη τυυπυγίυ γακθ τμαπλτκς

    Πίννα τ λγ οβυετςτςΝ, Κ Μτοάη, πόδο τςΕιρπςΠρβλοτς αο χρκήιετςπορμαιέ δλσι τςκβρηη «εδλσ ποέεν αάτσ πο τνκραΜιμιήόιποαώ υάχυ πδαν σμωήοντ κμαακιεέρσ τνπσητυόιηπάιηαάτξ αοεε τνεαλκιήαατξαήδέοο Τνσ όω όιπσ αότςκνρκςδαηύεςκύοτιδσοαπολμτ. «Πέε ν σγρυτίεμ σμέοτ κισνενε», επ πο τνυορόκιαέεεόιπέε ν πριθσ σειάμ τνπρφρικ σεισόκθςηδεσυηααεσμνπγνεέγιςενισμνιήπλτκ, υάχυ όω φνςπυθτυ ποκμαα

    Μ.Ξενογιαννακοπούλου: Τις δέκα μεγάλες τομές και προτεραιότητες της κυβέρνησης για ένα ισχυρό, σύγχρονο, δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανέπτυξε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ταυτόχρονα επανέλαβε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για τη στήριξη και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του.

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου, τόνισε την ανάγκη να «σπάσει ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας και σπατάλης που επικρατεί στο τομέα της δημόσιας υγείας", αναγνώρισε ότι μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, μίλησε για την ανάγκη εμπιστοσύνης και κοινωνικής συμμαχίας καλώντας όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας να συμβάλουν στις προσπάθειες αυτές ενώ επισήμανε «ότι η βασική διαφορά της νέας κυβέρνησης από την προηγούμενη είναι ότι σήμερα υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση».

    «Βασική μας κατεύθυνση είναι πρώτα ο πολίτης, Στόχος μας ένα σύστημα υγείας που θα τον σέβεται, θα καλύπτει τις ανάγκες του και θα του δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε δραματική τη κατάσταση που επικρατεί και επέκρινε τη προηγούμενη κυβέρνηση ότι απαξίωσε συστηματικά με τις πολιτικές της το ΕΣΥ. Μίλησε για τεράστιες ελλείψεις και κενά, για σύστημα αδιαφάνειας και «γκρίζες ζώνες» στις προμήθειες , για σπατάλες και τεράστια χρέη στο χώρο της υγείας.

    «Τι πρέπει να γίνει για να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο; Η απάντηση είναι ότι χρειάζεται σχέδιο, αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση,. Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα έχει για να δημιουργήσει ένα ΕΣΥ με δημόσιο χαρακτήρα, προσβασιμότητας σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία», σημείωσε.

    Κλείνοντας, η υπουργός Υγείας ανέλυσε τις 10 προτεραιότητες του υπουργείου που ξεκινούν άμεσα, με 3000 προσλήψεις την επόμενη χρονιά, για να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία.

    Επιπλέον, στόχοι είναι:

    -Αναβάθμιση και επέκταση πανελλαδικά του ΕΚΑΒ. Ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης σε κάθε δήμο. Ενιαίοι κανόνες για όλες της μονάδες παροχής υγείας και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον χρηματοδότηση του συστήματος υγείας με διαφάνεια και αποτελεσματική διαχείριση. Καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς με ένα διαφανές σύστημα προμηθειών. Αποκέντρωση του ΕΣΥ και ενιαία κωδικοποίηση, Οι υγειονομικές περιφέρειες θα συμπίπτουν με τις διοικητικές περιφέρεις της χώρας. Καθιέρωση της λίστας φαρμάκου με ευρωπαϊκά πρότυπα και εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης για όλους τους πολίτες.

    Νέα σχέση των πολιτών με τις υγειονομικές υπηρεσίες και έμφαση στη σωστή ενημέρωση. Ενίσχυση των δομών που αφορούν την ψυχική υγεία με έμφαση στη προληπτική δράση και στήριξη όσων έχουν ανάγκη. Στο σημείο αυτό έδωσε έμφαση στο μεγάλο διαχρονικό, όπως είπε, πρόβλημα των ναρκωτικών, κάνοντας λόγο για ανάγκη ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης. Αποτελεσματικό δίκτυο προστασίας και αλληλεγγύης και πολιτικές ένταξης μεταναστών και ατόμων με αναπηρία.

    Τέλος η υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στο θέμα της Πανδημίας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με μεγάλο αίσθημα ευθύνης δίνοντας έμφαση στη θωράκιση της χώρας και αξιολογώντας συνεχώς το σχέδιο δράσης.

    Α.Διαμαντοπούλου: «Ανύατ τνατπλτυηση ατπλτυη ο πολσι ενιμρσάμς, τνσ ση οιί τς, ηυορό Πιεα, ΔαΒο ΜθσςκιΘηκυάω Αν Δαατπύο, σοπασοτνπορμαιώ δλσω, υορμίοτςόισοσνηατςνα κβρηη «Πώαοπλτς τ υορεοθτιτ δκ τυσνηα σόο«Πώαομθτς κιζτί«Αλγ τρ».

    Σι σρτγκςτςνα υορο πώο σόο ενιηδμσαδρά υηή πιττςπιεαγαόος μ δδμν όιηΠιεαενιέαδμσοααόπυειάλιεγηέηκιειτ ιόηαπόβσς δντττνκιεκιιν Ααεόεησηδακ αμραί τυοκγνικύποπλγσο υορμιεόιξκν ηπλτκ εαμγ ζννεπιετκςποεαόηα σ πρπώεςσοεω μ επιετκ έλιμ.

    Ω βσκ ποπθσ γατνυηή πιττςπιεαηυορό έεετ αοκόσοεοκιδσεθηεόιθ κνιτ πνγαν ελίε ηκκδιοί τνκννσασοεα «Πέε ν σααήε ατ τ κκ μ τςαοπσι, πυετμτιόιξπροντς10.000 -300 μννσουορεοΠιεα- όα υάχυ πν αό5000 κν, όα ΠξίκιΝσρςδνέονκθγτς.

    ΗκΓ‘ Δαατπύο σάηεσοθμ τςχηαοόηη τςΠιεα κιχρκήιεπλ σμνιήτ δσεσ τυπωυορο γατ 5% τυΑΠω σόοκιτ ειλο 1 δςερ φτςγατνπιεα «Ητάτ τυμθτ πέε ν μνισοοομρ σοεο, δσεθηεηυορό, εώυορμιεόιοενκςδάοο γατνπιεαθ σνχσε κιηπώηφσ τυθ οολρθίσοτλςΝεβίυπρληαμ τνποτιαί γαααάμσ τυΕνκύΣμολο Πιεα σ δμσααχ. Σνχσ τςπόθτςδδκιή σήιη μ ατκιειάκιήι κιεαεέαητναεώ τνκλείνπυδθκναικίω τεςηέε πι τςελγς ενιδσεσι τςυορο, όω κιν φάε σο2% τυΑΠηδμσακιιιτκ χηαοόηητςέενς

    Τλς ηκΓ‘ Δαατπύο έαελγ γαελκιήκινφλοδάοομ τνηεί τςΕκηίςγαχοίοσςεκεόηε κιαλγςπυειάλιηεοήκιηκιωί σοπασοτυΣνάμτς

    Χ.Καστανίδης: Έμφαση στην εγκαθίδρυση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή, στην ενίσχυση τόσο της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης όσο και των Ανεξάρτητων Αρχών και στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης-Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης.

    Αναπτύσσοντας τις βασικές αρχές του υπουργείου του, ο κ. Καστανίδης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι να ενισχυθεί το κύρος και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, η κυβέρνηση επιλέγει την αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της με συμμετοχή και της Βουλής στη διαδικασία, τη διασφάλιση της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών με καθιέρωση μόνιμων, σταθερών και αντικειμενικών κριτηρίων και άρση κάθε περιορισμού στο θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ Καστανίδης και στη βελτίωση των όρων και στην ταχύτητα και απονομή της δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προτείνει:

    Την ίδρυση και λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας σε όλες τις μεγάλες Εισαγγελίες της χώρας,

    Ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων και αντικατάσταση των ποινών με διοικητικές κυρώσεις,

    Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και εισαγγελέων,

    Άμεση τροποποίηση ή απλοποίηση νομοθετικών ρυθμίσεων και ουσιαστική ενίσχυση εξωδικαστικών θεσμών,

    Ακόμα, ο κ Καστανίδης έδωσε έμφαση στη θεσμική θωράκιση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή με αλλαγή του τρόπου του θεσμικού πλαισίου για τις συμβάσεις προμηθειών και έργων στον δημόσιο τομέα καθώς και αλλαγές, μετά από δημόσιο διάλογο, στο νόμο «περί ευθύνης υπουργών"

    Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε την αλλαγή του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την ενίσχυση εναλλακτικών ποινών καθώς και την ίδρυση Δικτύου Προστασίας Παιδιών.

    Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής ΝΔ Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας, τόσο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης όσο και του κ Καστανίδη, έκανε λόγο για «έκθεση ιδεών, αυτονόητων απόψεων, ωραιοποιήσεις, και βουκολικές εκφράσεις».

    Ο κ Δένδιας ανέφερε ότι δεν άκουσε συγκεκριμένα μέτρα από τη νέα κυβέρνηση για το πώς η χώρα θα βγει από τη μεγάλη κρίση ενώ την κάλεσε να πάρει πρωτοβουλίες εκμεταλλευόμενη το κλίμα συναίνεσης που η ΝΔ δεν πυροδοτεί, στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του.

    «Η ΝΔ έχασε τις εκλογές που προκάλεσε ίδια λόγω της οικονομικής κρίσης, και είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το καταλληλότερο, όπως αποφάσισε ο ελληνικός λαός, να την αντιμετωπίσει και να δώσει λύση. Δεν άκουσα όμως και δεν έχω αντιληφθεί όμως ποια είναι αυτά τα μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα από τη κρίση», τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

    «Απέναντι στις προκλήσεις των καιρών δεν άκουσα το καθαρό λόγο για τη λύση των προβλημάτων. Αν δεν έχετε τώρα τη δυνατότητα, όσο έχετε πολιτικό κεφάλαιο, να πάρετε μέτρα, δεν θα τον έχετε ποτέ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει μια μοναδική ευκαιρία τώρα. Να εκμεταλλευτεί τη δική μας συναίνεση για να φέρει τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα».

    Τέλος, ο κ Δένδιας δήλωσε ότι προσυπογράφει την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για τα μέτρα που αφορούν τα σωφρονιστικά καταστήματα, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης καθώς και την αποποινικοποίηση αδικημάτων».

    [02] "Η ΝΔ θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση"

    «Η ΝΔ θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στη λήψη ακόμη και αντιδημοφιλών μέτρων, αν είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων. Σε κάθε, πάντως, περίπτωση δεν θα ασκήσει μηδενιστική αντιπολίτευση, αν και η ίδια την αντιμετώπισε ως κυβέρνηση».

    Στη θέση αυτή συνόψισε την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στις προγραμματικές δηλώσεις, που ανέγνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η ΝΔ δεν παίζει με τους θεσμούς και ότι θα ψηφίσει εκ νέου την ανανέωση της θητείας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε στη νέα κυβέρνηση να επιτύχει στο έργο της με δεδομένο ότι οι σύγχρονες προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες. «Βασική προϋπόθεση για τους κοινούς στόχους είναι η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων με πρόταξη του εθνικού συμφέροντος», είπε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε αρχικά στις οικονομικές προκλήσεις, σημειώνοντας ότι ο ίδιος τις περιέγραψε προεκλογικά λέγοντας αλήθειες και έγινε δυσάρεστος χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, γιατί πάνω από όλα έθεσε το εθνικό συμφέρον.«Η ΝΔ θα τηρήσει υπεύθυνη θέση στα οικονομικά και δεν θα αντιταχθεί σε δυσάρεστα, αν είναι σε σωστή κατεύθυνση», τόνισε.

    Ανέφερε, επιπλέον, την ανάγκη να λειτουργήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα εποικοδομητικά και όχι μηδενιστικά, βάζοντας φρένο στον κομματικό ανταγωνισμό που οδηγεί σε λανθασμένες τακτικές και αποφάσεις: «Ο φαύλος κύκλος της ανακύκλωσης διαφωνιών σε όλα πρέπει να σπάσει και χρειάζεται να δείξουμε την ευθύνη αυτή. Μόνον έτσι θα γυρίσει σελίδα το κομματικό σύστημα και ο τόπος».

    Σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «περιείχαν γενικά αποδεκτές αρχές» υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι πρόθεσή του να ασκήσει κριτική, αλλά να αναφερθεί σε αναγκαιότητες για να πάει μπροστά η πατρίδα.

    «Μια νέα κυβέρνηση, πάντως, δεν ξεκινά καλά καταφεύγοντας σε μικροψυχίες, ισοπέδωση και απαξίωση», είπε και υπογράμμισε ότι τα όποια θετικά αποτελέσματα της δική του κυβερνήσεως ανακόπηκαν από την κρίση, που επιδείνωσε τις αδυναμίες. «Επιβάλλεται, όμως, συνέχιση δύσκολων αποφάσεων με τόλμη και διορατικότητα».

    «Το τι έγινε στο παρελθόν έχει μικρή σημασία», σημείωσε ακόμη ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι τι θα γίνει τώρα και επιβάλλεται να αξιοποιηθούν τα όποια θετικά έγιναν επί ημερών μας. Χάθηκαν ευκαιρίες και από τη νοοτροπία του "όχι σε όλα". Δυστυχώς, η έκκλησή μου να συνεννοηθούμε, απορρίφθηκε».

    Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε και στην «αμφίσημη» -όπως τη χαρακτήρισε- πολιτική της κυβέρνησης για τους μεγάλους οργανισμούς, όπως την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τα διευρωπαϊκά δίκτυα και τα λιμάνια κρίνοντας ότι «πλήττεται η επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας» και συμπλήρωσε πως «δεν είναι δυνατόν να υποκύπτει η κυβέρνηση σε συντεχνιακές μειοψηφίες, που περιφρονούν το εθνικό συμφέρον».

    Επανέλαβε τις πάγιες θέσεις για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ κάνοντας λόγο για «τακτική που κατέστη συμμαχική και συνιστά όπλο, που δίδεται («την εμπιστευόμαστε») στη νέα κυβέρνηση». Αναφέρθηκε, επίσης, και στις κοινές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κρίνοντας ότι είναι αναγκαία η σύμπραξη τόσο στα εθνικά, όσο και στα ζητήματα, που αφορούν την οικονομική κρίση, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις.

    «Η ΝΔ θα ασκήσει υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση και θα στηρίξει και αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Πρόθεσή μου είναι να βοηθήσουμε τη χώρα να γυρίσει σελίδα και στον κομματικό ανταγωνισμό και να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων πολιτών».

    Κριτική Μπακογιάννη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

    «Είναι σαφές πως βρίσκεστε απέναντι στον κακό προεκλογικό σας εαυτό. Αντιμετωπίζετε τα προβλήματα, που ξεπεράσατε προεκλογικά, αποφεύγοντας να δεσμευθείτε σε συγκεκριμένες πολιτικές», ανέφερε στην ομιλία της η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Αναφερόμενη στην απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, η κα Μπακογιάννη σημείωσε πως «το ΠΑΣΟΚ έφθασε στο σημείο να αμφισβητήσει προεκλογικά μια διεθνή σύμβαση της χώρας και να δώσει το μήνυμα σε συγκεκριμένες συντεχνίες, πως με μια νέα κυβέρνηση θα έχουν διαφορετική μεταχείριση. Αποτέλεσμα ήταν η ελληνική οικονομία να υποστεί ένα κόστος 6 εκ. ευρώ και αυτό δεν ισοφαρίζεται με τα αυτοκίνητα, που ορθώς μειώνετε. Η Ελλάδα δίνει ένα λανθασμένο μήνυμα προς το εξωτερικό, απ' όπου προσδοκάμε επενδύσεις».

    Η βουλευτής της ΝΔ πρόσθεσε: «Μετά την απεργία ποιο θα είναι το μήνυμα της κυβερνήσεως; Θα πρέπει να τοποθετηθεί η κυβέρνηση».

    Άλλο σημείο κριτικής της απετέλεσε η πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης για κατάργηση και μετονομασία υπουργείων. «Φτάνουμε στο σημείο η ναυτιλία να τριχοτομείται. Το Λιμενικό δεν ξέρει πού να πάει. Αναφέρεται στην κα Κατσέλη; Στις Υποδομές; Στον κο Χρυσοχοΐδη; Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης είχε συμβολισμό, που καταργήσατε στη μέση της διαπραγμάτευσης και ήταν λάθος κατά την γνώμη μου. Τον Δεκέμβρη η Ελλάδα πρέπει να είναι σαφής, ότι προϋπόθεση για να αρχίσει η έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, είναι η επίλυση του ονόματός τους, άλλως πως, η Ελλάδα δεν μπαίνει σε τέτοια συζήτηση».

    Σχετικά με το Κυπριακό η κα Μπακογιάννης σχολίασε «μου έκανε εντύπωση ότι ούτε από τον πρωθυπουργό, ούτε από τον υπουργό Εξωτερικών, δεν άκουσα κουβέντα για τη θέση της Ελλάδας στο θέμα των εγγυήσεων. Η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη και δεν έχει αποδεχθεί μέχρι στιγμής τη λογική παρωχημένων εγγυήσεων. Η δική μας κυβέρνηση, ήταν σαφής».

    "Στα θετικά θα μας βρείτε συμμάχους και στα αρνητικά απέναντι. Λευκή επιταγή δεν σας δίνουμε. Θα είμαστε εδώ και μην υποτιμήσετε την ΝΔ πιστεύοντας πως θα μείνετε χωρίς θεσμικό έλεγχο. Το κριτήριο για το αν θα είμαστε πλάι σας, ή απέναντί σας, θα είναι μόνον η πολιτική σας και η αποτελεσματικότητά της», κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

    Μεϊμαράκης: "Μην ποντάρετε στην εσωστρέφειά μας"

    «Μνασάετ πςηΝ έε εωτέεα Εμσεκιεμιεώ Σαήαεόθο σ μγλτρςδαολύεςμτξ μς Α μνπνάεεση εωτέεάμς, ήταν το μήνυμα, που απηύθυνε στνκβρηη, ìéëþíôÑò ãéÑ ôéò ðñïãñÑììÑôéΓͺΓΓ² ÀçëþóΓ₯éò, óôç ΓïáëΓ, οβυετςτςΝ, ΓώγςΜϊαάη.

    «Άοσ πρ πλοςν λν όιο ελγςέια γαν μνατμτπσιηΝ τ πολμτ. Θλ ν υεθμσ πςηθτί τςκβρηη έηετ 2011.

    Τ ΠΣΚδμορηεέανσρ κία θλνα αρβςν εβάε γαν οηηε ηχρ σ ελγςσ προοκίη, τνώαπυαατίοεόηαοαόηακισαεόηα κθςέλπ όιηΝ θ ξπροσ τνκίηκιθ έαετ σσά ΟΚσα Κρμνή, έοτςυόητυμνχ τ κιωιόσμέο κιγωίοτςπςτ ΠΣΚθ ποπθύεν εωεηε, πρ τναόαητςποφγςσο ελνκ λό, είπεοκ. Μϊαάη και παάλλ, κλσ τνπρθπυγ ν εικφε τνΠόδοτςΔμκαίςγαν λξιηεκεόηατςυοηιττςτυ αήοτςυόοε γασοιόηε πσ αότνμ δεκίιητυζτμτς

    Κτ τ άλ, κιοκ. Μϊαάη σμώηεπς«ηατπλτυηγατνατπλτυηδνμςαοά, αλ ποιοοηεπς«τυ ειίδνυ αρβτσοςδνπόετιν τυ σηίομ. Όα αφσηετ ενκςσμσα σρτγκςσμαίς, πυσνψ ηκβρηήμς τπυλμνο Πιαά ήαωο ΜορκςΑεαδοπλς θ βεομ αέατ σς Α τλήεεν πρστ τςδαωιτκςγαμςσαενκ θμτ, θ εμσεαέατ σς Γαίμνμρςπρτ θσι γακτρήεςοοαινυορεω, χρςατλαμ; Σννοθκτ μ τ Σόι ν κτρήονκπιςδκςτυ οοαίς, πι αλξτ τνοοαί τυυορεο, ήμ τνΤυκαν σααήε τςπρβάεςτυεαρο χρυ πι κτρήεετ υορεοΑγίυ Αόπύω πύειρπτισ σςν τ κντ μνμρς», ααωήηεοκ. Μϊαάη.

    Συμφωνία για εκλογή από τη βάση

    Εως τις 6 Δεκεμβρίου θα στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα για την εκλογή προέδρου της ΝΔ, ενώ εάν χρειαστεί θα υπάρξει β' γύρος, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Δημήτρης Σιούφας.

    Ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων.

    Ανέφερε ακόμη, ότι η ψηφοφορία θα είναι ανοιχτή, θα δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, όπου θα στηθούν κάλπες και τα μέλη θα προσέρχονται για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα σε πολίτες, να καταθέσουν αίτηση εκείνη την ώρα για να γίνουν μέλη.

    Ο κ. Σιούφας είπε ακόμη, ότι για να γίνει η ψηφοφορία απαιτείται να υπάρξουν ορισμένες καταστατικές αλλαγές, τις οποίες θα εισηγηθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα συνέλθει μια εβδομάδα πριν από το έκτακτο συνέδριο, το οποίο έχει οριστεί για τις 7 Νοεμβρίου.

    Ενα ακόμη σημείο, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Σιούφας, είναι ότι εκτός από τις τέσσερις υποψηφιότητες για την προεδρία που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, δίνεται η δυνατότητα και σε άλλους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους μέχρι την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, που θα συνοδεύονται από πενήντα υπογραφές συνέδρων.

    Σημειώνεται, ότι ο κ. Καραμανλής αποδέχθηκε την πρόταση να παραμείνει στην προεδρία του κόμματος, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου.

    Δήλωση Β.Μεϊμαράκη

    "Για να είναι καταστατική η πολιτική συμφωνία για εκλογή από τη βάση θα έπρεπε να επικυρωθεί από την Κεντρική Επιτροπή και ο πρόεδρος του κόμματος να παραμείνει ως εγγυητής μέχρι την ημέρα εκλογής του νέου αρχηγού", τονίζει σε δήλωση του, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Ο κ. Μεϊμαράκης προσθέτει: " μετά από συζητήσεις, που ήταν φυσικό να δημιουργήσουν και κάποιες εντάσεις, καταλήξαμε στη σημερινή απόφαση, που ικανοποιεί όλους γιατί εφαρμόζεται το Καταστατικό. Δείξαμε ότι ένα δημοκρατικό κόμμα, μια μεγάλη οικογένεια μπορεί να ξεπερνά τις διαφωνίες της, να συνεννοείται με πολιτικό πολιτισμό, να συνθέτει και να καταλήγει σε αποφάσεις.

    Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει την εικόνα που την αδικούσε, δείχνει ότι βρίσκει ξανά το βηματισμό της και πολύ περισσότερο, μέσα από το Κοινοβούλιο, θα δομήσει τον αντιπολιτευτικό της λόγο" , καταλήγει στη δήλωση του, ο κ.Μεϊμαράκης.

    Τη Δευτέρα συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ

    Την προσεχή Δευτέρα, 19 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές. Στην συνεδρίαση, η οποία θα γίνει στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κ. Καραμανλής.

    Στην ίδια συνεδρίαση θα γίνει και η εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα της ΚΟ και των πέντε αναπληρωτών του, θέσεις για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα - όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση - μέχρι την Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου και ώρα 10 μ.μ.

    [03] Θάνατος τεσσάρων νεογνών στο «Αλεξάνδρα»

    Μικροβιαιμία είναι η αιτία θανάτου τεσσάρων νεογνών, τα οποία κατέληξαν ύστερα από μόλυνσή τους με το μικρόβιο serratia στο «Αλεξάνδρα», σύμφωνα με την διαπίστωση ειδικών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που επισκέφθηκαν το νοσοκομείο.

    Οι ειδικοί του ΚΕΛΠΝΟ επισημαίνουν, σε ανακοίνωσή τους, ότι παρά τη χορήγηση της κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής, τα τέσσερα νεογνά κατέληξαν. Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας έκαναν συστηματικούς ελέγχους σε όλους του χώρους του νοσοκομείου μαζί με την επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων.

    Έκριναν πως τα μέτρα, που είχαν ήδη ληφθεί μετά το περιστατικό, ήταν ικανοποιητικά, αλλά επισήμαναν την ανάγκη να εφαρμόζονται πιο συστηματικά κανόνες υγιεινής, που αφορούν το καλό πλύσιμο των χεριών, τη σχολαστική καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων.

    Επίσης, αποφάσισαν να απομονώσουν τα νέα περιστατικά, που οφείλονται στο μικρόβιο serratia, και να αναθέσουν τη φροντίδα των νοσούντων νεογνών, ή εκείνων που είναι φορείς του μικροβίου, σε ειδικό προσωπικό, που θα έχει επαφή μόνο με αυτά.

    Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, κανένα νεογνό δεν νοσεί σήμερα από το παθογόνο μικρόβιο, ενώ παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή και τα υπόλοιπα νεογνά, ώστε σε περίπτωση που εκδηλώσουν τη λοίμωξη, να υποβληθούν άμεσα σε φαρμακευτική αγωγή.

    Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επισημαίνει, ότι τρία νεογνά είναι φορείς του μικροβίου, χωρίς όμως να νοσούν κλινικά και η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ καλή. Αυτά, όπως συστήθηκε και αρχικώς από τους επιστήμονες, νοσηλεύονται σε ξεχωριστό χώρο, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του μικροβίου.

    Η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έδωσε σήμερα εντολή στους επιστήμονες του ΚΕΛΠΝΟ να επισκεφθούν εκ νέου το νοσοκομείο, όπου διαπίστωσαν ότι όλο το προσωπικό του νεογνολογικού τμήματος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στο θέμα και ενήμερο για την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.

    Στη γραπτή ανακοίνωση, που εξέδωσε το ΚΕΛΠΝΟ, επισημαίνεται ότι η κατάσταση βρίσκεται, προς στιγμήν, υπό έλεγχο, το θέμα παρακολουθείται στενά από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου, και εργαζόμενοι, νοσηλευτές και γιατροί είναι σε ετοιμότητα, ώστε να ανιχνευθεί έγκαιρα τυχόν νέο περιστατικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 October 2009 - 18:30:31 UTC