Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στενή συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας"
  • [02] Αναθεώρηση του καταστατικού για την εκλογή
  • [03] Για δεύτερη θητεία ο Κ.Παπούλιας
  • [04] Χρονοδιάγραμμα για τα κενά στα σχολεία
  • [05] Συνάντηση Γ.Ραγκούση με Λ.Κύρκο
  • [06] Συμπλοκή οπαδών ΠΑΟ - Ολυμπιακού
  • [07] Κατάθεση ψυχής από μια "μητέρα καρδιάς"
  • [08] "Θα αντέξουμε στις επιθέσεις"
  • [09] "Μοναδική εγγύηση"
  • [10] Με απολυμένους
  • [11] Κρίσιμες συναντήσεις
  • [12] Προτάσεις για το περιβάλλον
  • [13] Στόχος η νίκη

  • [01] "Στενή συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας"

    Σε ειδική συνεδρία της Κυπριακής Βουλής θα μιλήσει σήμερα ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Επίσης, θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, αλλά και Επιτροπές Αγνοουμένων.

    Στις συνομιλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του έλληνα πρωθυπουργού,διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων, τόσο σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και τα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η πείνα, οι κλιματικές αλλαγές και η παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Αυτή η ταύτιση απόψεων εκφράστηκε από τις δηλώσεις των κ.κ. Δημ. Χριστόφια και Γ. Παπανδρέου μετά την κατ΄ ιδίαν συζήτηση που είχαν χθες, αλλά και την διευρυμένη συνάντηση που ακολούθησε στην οποία πήραν μέρος υπουργοί και συνεργάτες των δύο κυβερνήσεων.

    Ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και τις καλύτερες ευχές του στον Γ. Α. Παπανδρέου για την αναλήψη των καθηκόντων του και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι το βασικό στήριγμά μας στον αγώνα που διεξάγουμε για την επίλυση του Κυπριακού και η αγαστή συνεργασία και η συνεχής επαφή είναι επιβεβλημένη και η κοινή δράση αναγκαία.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι ο διεθνής παράγοντας μας πιστώνει με θέληση και βούληση για επίλυση του Κυπριακού σύντομα. Και αυτό είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και ενεργειών που έχουμε αναλάβει, που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι όχι απλά θέλουμε λύση, αλλά ότι επειγόμαστε για λύση, αφού η παρέλευση του χρόνου παγιώνει τα τελελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι στη συζήτησή του με τον κ. Παπανδρέου "επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνο-κυπριακής κοινότητας". Και επαναβεβαιώσαμε ότι η ομοσπονδία θα προνοεί την πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, διότι το κράτος της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει μία μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτή η λύση στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979 μεταξύ των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η λύση πρέπει να προβλέπει τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού και να διασφαλίζει την επανένωση του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Σημείωσε ότι εμείς θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και τον ίδιο ρεαλισμό, που στηρίζεται σε αρχές, να εργαζόμαστε για να φθάσουμε στη λύση του Κυπριακού και το ίδιο αναμένουμε και προσδοκούμε να κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Ο Δημ. Χριστόφιας επέκρινε την Τουρκία ότι παρά τις λεκτικές αναφορές της ηγεσίας της ότι στηρίζει τις προσπάθειες για λύση, ουσιαστικά δεν κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Τόνισε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, "αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις" και ανέφερε ότι όπως για κάθε υποψήφιο κράτος έτσι και για την Τουρκία, η ένταξη συνεπάγεται υποχρεώσεις που πρέπει να εφαρμόσει.

    "Στόχος μας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας αλλά η αξιοποίηση του ορόσημου του Δεκεμβρίου για την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού. Η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και των κρατών - μελών της, που αφορούν και την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό, στις οποίες οφείλει να συμμορφωθεί, αλλιώς δεν θα μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστα την ενταξιακή της πορεία", είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι με τον Ελληνα πρωθυπουργό συζήτησαν "για τις ενέργειές μας μέχρι τον Δεκέμβριο και συμφωνήσαμε ότι οι αποφάσεις για το δέον γενέσθαι θα παρθούν την κατάλληλη στιγμή, έχοντας μπροστά μας όλες τις επιλογές".

    Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο αμέσως μετά την λήψη ψήφου εμπιστοσύνης το βράδυ της Κυριακής συμβολίζει την προτεραιότητα που έχει το Κυπριακό στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.

    Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι όπως εργαστήκαμε σκληρά για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και είμαστε περήφανοι για τη συμβολή μας σε αυτό, έτσι και τώρα θα εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού και για την αντιμετώπιση και άλλων θεμάτων.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι δεν είναι υπέρ της ειδικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας, αλλά θεωρεί πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ελπίζει πως θα γίνει μέλος της ΕΕ, υπό την προϋποθεση ότι πρέπει να πληρεί όλες τις υποχρεώσεις των υποψηφίων προς ένταξη μελών.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το Δεκέμβριο στο σημαντικό Συμβούλιο Κορυφής η Τουρκία θα αξιολογηθεί αντικειμενικά και αυστηρά. Και πρόσθεσε ότι αυτό το μήνυμα εξέπεμψαν στον τουρκικό λαό, λέγοντας πως θα είμαι ειλικρινής μιλώντας για τα προβλήματα.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η κατοχή και τόνισε ότι ή θα λύσουμε το ζήτημα και θα μας ενώσει, ή θα μας καθηλώσει διαιρεμένο. Επανέλαβε κι αυτός ότι αποφασίστηκε η στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και ενόψει του Δεκεμβρίου αλλά και μετά.

    Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός τί σκέφτεται σχετικά με τον Οδικό Χάρτη για την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ είπε ότι δεν χρειάζεται πολλή φιλολογία γύρω από τους όρους, καθώς οι στόχοι είναι πολύ καθαροί.

    "Υπάρχει ένα τέλμα στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ένα τέλμα στα ζητήματα που έχουμε θέσει ως ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Και χρειάζεται να ξαναδώσουμε δυναμική που θα συμβάλει όχι μόνο στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, αλλά και για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων όπως το Κυπριακό", είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πάνω σε αυτή τη βάση συζητήσαμε σήμερα να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

    Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός εάν αυτό που επέτυχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο ως υπουργό Εξωτερικών για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα το πετύχει και τώρα ώστε να ενταχθεί η Κύπρος επανενωμένη στην ΕΕ, είπε ότι είχαμε θέσει ως βασικό στόχο να μπει η Κύπρος στην ΕΕ, χωρίς να είναι όμηρος του Κυπριακού καθώς υπήρχαν τέτοιες απόψεις σε αρκετά κράτη - μέλη την εποχή εκείνη. Και αυτό πετύχαμε να το αντιστρέψουμε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν επιτρέπονται κατοχικά στρατεύματα σε κράτος - μέλος της ΕΕ και μάλιστα στρατεύματα υποψήφιας προς ένταξη χώρας και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της καθώς το Κυπριακό είναι και διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

    Απαντώντας σε αυτή καθ΄ εαυτή την ερώτηση, ο κ.Χριστόφιας τόνισε ότι η Κύπρος είναι ήδη μέλος της ΕΕ με όλη της την επικράτεια. Και είπε ότι με την επίλυση θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλη την επικράτεια ανεμπόδιστα.

    Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τόνισε ότι εναλλακτικά και επικίνδυνα σχέδια κάνει ηΤουρκία και απειλεί με αυτά αν μάλιστα δεν υιοθετηθούν λύσεις ως τον Απρίλιο.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι αν δεν βρεθεί λύση με υπαιτιότητα της Τουρκίας, θα εξαπολύσουμε διεθνή εκστρατεία έτσι ώστε η διεθνής κοινότητα όχι μόνο να δακτυλοδείξει τον ένοχο, αλλά και να πάρει τα μέτρα της.

    Εξέφρασε δε την ελπίδα να λογικευτεί η Τουρκία και να αντιληφθεί ότι η εφαρμογή των υποχρεώσεών της συμφέρει και την ίδια και τον τουρκικό λαό, ενώ ευχήθηκε το μήνυμα να φθάσει και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Προσθέτοντας, όμως, ότι "δεν είμαστε και μαζοχιστές, είμαστε θετικοί υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αλλά όχι ανεμπόδιστα".

    Από τη μεριά του ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι ούτε είδα, ούτε συζητήσαμε εναλλακτικά σχέδια, με καλύπτουν πλήρως αυτά που είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Στην ερώτηση για το τί πρωτοβουλίες υπάρχει πρόθεση να εκδηλωθούν σε σχέση με το στρατό κατοχής και τους εποίκους, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι όταν θέτουμε το Κυπριακό στα διεθνή φόρα το πρώτο πράγμα που τονίζουμε δεν είναι οι διαφορές μας με τους Τουρκοκύπριους, που είναι υπαρκτές και πρέπει να γεφυρωθούν. Αλλά το πρώτο πράγμα που τονίζουμε είναι η κατοχή που συνιστά παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου : Απότοκος των ξένων επεμβάσεων διαχρονικά, που καταλήξαμε με το πράξικόπημα της χούντας και την εισβολή και την κατοχή της Τουρκίας. Είναι η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού. Χωρίς να λέω ότι εμείς οι Κύπριοι είμαστε αθώεες περιστερές, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, είπε ο κ.Χριστόφιας, τονίζοντας πως υπήρξαν δυνάμεις μεταξύ μας που καθοδηγούμενες από εθνικιστικά και σωβινιστικά κίνητρα συνέβαλαν και συνέδραμαν σε όσα έγιναν.

    "Να αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα και οι έποικοι", τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι στις συνομιλίες "έχω θέσει θέμα απογραφής πριν την εφαρμογή της λύσης για το ποιοι είναι οι ένθεν και ένθεν".

    Εγώ σας λέω ότι απο εδώ δεν υπάρχουν. Η κυπριακή δημοκρατία από το 1960 έχει εκδώσει 24.000 υπηκότητες εκ των οποίων οι περισσότερες δεν αφορούν Ελλαδίτες. Εμείς παίζουμε με ανοιχτά χαρτιά. Ιδού η Ρόδος, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τέλος από τη μεριά του ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ αφαιρεί από τηνΤουρκια κάθε αιτιολογία - γιατί δικαιολογία δεν υπάρχει - για διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων.

    Ενταξη σημαίνει ειρηνική συμβίωση, προστασία δικαιωμάτων και ευνομούμενο κράτος. Και η προοπτική αυτή είναι η βάση και η ευκαιρία για βιώσιμη λύση, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι ξανά δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία ενεργά, όχι με λόγια αλλά με πράξεις.

    "Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά κι εμείς δεν ξεχνάμε ότι η ουσία του προβλήματος του Κυπριακού είναι η εισβολή και κατοχή από τουρκικά στρατεύματα", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. προσθέτοντας στο κείμενό του ότι "είμαστε έτοιμοι και θα συνεργαστούμε στενά με την ηγεσία της Κύπρου και τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και σε συμφωνία και αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες απαγχόνισαν Κύπριους αγωνιστές στην περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και κατέθεσε στεφάνι, ενώ στεφάνι κατέθεσε και στον Τύμβο των Μακεδονίτισας εις μνήμην των Ελλήνων καταδρομέων που έπεσαν, το 1974, καθώς μετέβαιναν στην Κύπρο προκειμένου να συνδράμουν στην αποφασιστική άμυνα της Μεγαλονήσου έναντι του Τούρκου εισβολέα.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με το γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, και τον πρόεδρο του ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου.

    "Θεωρώ την Κύπρο σπίτι μου"

    "Θεωρώ την Κύπρο σπίτι μου μετά από τόσες επισκέψεις εδώ, όμως σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί την επισκέπτομαι πρώτη φορά ως πρωθυπουργός και η παρουσία μου εδώ έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα καθώς θέλω να διατρανώσω την ενεργό δραστηριοποίηση της κυβέρνησης μου στο πλευρό της Κύπρου για την επίτευξη μιας συνολικής βιώσιμης λύσης του Κυπριακού" είπε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στην αντιφώνηση του κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που του παρέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την θλίψη του για το ότι δεν μπορεί και πάλι να επισκεφθεί το κατεχόμενο τμήμα της νήσου τονίζοντας πως η άρση αυτής της απαράδεκτης διαίρεσης της νήσου αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την Ελλάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την υποστήριξη του στις εν εξελίξει διαπραγματευτικές διαδικασίες και επισήμανε ότι ο Κυπριακός λαός πρέπει να αφεθεί ανεπηρέαστος από ξένες παρεμβάσεις και να αποφασίσει μόνος του για το περιεχόμενο της λύσης.

    "Οι προσπάθειες για επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας καθώς και οι προειδοποιήσεις για δήθεν τελευταία ευκαιρία δεν προσφέρουν καμία θετική υπηρεσία" υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι προσβλέπουμε στη συνεργασία της Τουρκίας και στην επίδειξη καλής πίστης και πολιτικής βούλησης από την πλευρά της.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θετική στάση της Ελλάδας έναντι της προοπτικής πλήρους ένταξης της γείτονος στην ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υποψηφιότητα της.

    Τέλος, πέραν του Κυπριακού ο κ. Παπανδρέου είπε ότι προσβλέπει στη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και για άλλα ζητήματα, με πρώτο εκείνο της κλιματικής αλλαγής, τόνισε τη σημασία και το μήνυμα που θα στείλει η σύνοδος της Κοπεγχάγης για περιβαλλοντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Μεσόγειος, ευχαρίστησε την Κύπρο για την συνδρομή της στην αποκατάσταση της Ηλείας μετά τις πυρκαγιές του 2007, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγκαιότητα στροφής προς την πράσινη ανάπτυξη, η οποία αποτελεί την πυλώνα της πολιτικής της κυβέρνησης του και μέσα σε αυτή εντάσσεται και το σχέδιο αναγέννησης της Ηλείας στην οποία όπως είπε επισκέφτηκε πρόσφατα.

    Δηλώσεις Γ.Παπανδρέου στους δημοσιογράφους

    «Οδικός χάρτης» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σημαίνει στην ουσία μια προσπάθεια επαναφοράς μιας φιλοσοφίας - σε πιο δύσκολες συνθήκες - που θα δώσει δυναμισμό στην πορεία της γείτονος προς την ΕΕ και στην καρδιά του οποίου θα βρίσκεται η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων και μεταξύ αυτών και του Κυπριακού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, στην διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων που καλύπτουν την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    «Έτσι θα αυξηθεί η πίεση ή η διαπραγμάτευση προς την Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο θα είναι αφετηρία αξιολόγησης της γείτονος.

    Ερωτηθείς αν ο «οδικός χάρτης» σημαίνει παράταση στην Τουρκία προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο πρωθυπουργός είπε: «δεν μιλάμε για παράταση, αλλά για αξιολόγηση».

    «Πάνω σε αυτή τη βάση θα κινηθούμε λαμβάνοντας υπόψη ότι τώρα δεν είναι η ΕΕ των 15, όπως στο Ελσίνκι το 1999, αλλά των 27 με αποτέλεσμα να είναι πιο χρονοβόρες οι διμερείς ή οι πολυμερείς διαδικασίες λήψης σοβαρών αποφάσεων» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τον χρόνο με τον καλύτερο τρόπο».

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είναι ιδιαίτερης σημασίας και εκεί η Τουρκία θα αξιολογηθεί αντικειμενικά και με βάση τα πεπραγμένα είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «δεν χωρά αμφισβήτηση για την ημερομηνία αξιολόγησης της Τουρκίας, ενώ το μήνυμα είναι σαφές: Είμαστε πιστοί στην προοπτική για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της». Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι η προοπτική αυτή είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Ερωτηθείς αν σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο οι 25 χώρες της ΕΕ εκτιμήσουν ότι η Τουρκία έχει κάνει θετικά βήματα, τότε τι θα πράξουν η Ελλάδα και η Κύπρος είπε ότι «θα πρέπει να μας πείσουν ότι η Τουρκία έχει κάνει θετικά βήματα».

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο της Κύπρου να ενταθεί και να πυκνώσει η συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων με σύσταση κοινών ομάδων εργασίας που θα ασχολούνται με το Κυπριακό, την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, οι εμπορικές σχέσεις, θέματα Μεσογείου κλπ, και πρόσθεσε ότι ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Μάρκος Κυπριανού και ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δρούτσας, θα είναι σε τακτική επαφή με τον κ. Κυπριανού να επισκέπτεται σύντομα την Αθήνα.

    «Ενημερώθηκα από τον κ. Χριστόφια για τις συνομιλίες του με τον κ. Ταλάτ, ενημερώθηκα από τους αρχηγούς των κομμάτων για τις δικές τους θέσεις, ενώ με την σειρά μου ενημέρωσα για την επίσκεψή μου στην Κωνσταντινούπολη, την συνομιλία με τον κ. Ερντογάν και το μήνυμα που μετέφερα στον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο Ελσίνκι το 1999 και είπε ότι τότε κερδίσαμε δύο σημαντικά στοιχεία: Πρώτο να μπορεί η Τουρκία να ελπίζει πως θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ και δεύτερο τις σαφείς δεσμεύσεις της ΕΕ για ένα πλαίσιο υποχρεώσεων της Τουρκίας απέναντι στα κράτη-μέλη.

    «Τότε δεν θέλαμε εικονική υποψηφιότητα της Τουρκίας, αλλά πραγματικό δικαίωμα προοπτικής πλήρους ένταξης, μαζί με όλες τις ρήτρες και έναν «οδικό χάρτη» που πίεζε την Τουρκία» είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως «αυτή η δυναμική μας βοήθησε τότε να πετύχουμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

    «Αυτή η δυναμική έχει θολώσει, καθώς είναι θολή τόσο η προσέγγιση των εταίρων μας όσο και η εικόνα από την πλευρά της Τουρκίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού συνδέεται με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προσθέτοντας ότι «αυτό ήταν και το πνεύμα του Ελσίνκι».

    «Η διαπραγμάτευσή μας είναι και προς την ΕΕ και προς την Τουρκία και αυτό είναι το ζητούμενο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την ύπαρξη μνημονίου υπογραφέντος από την προηγούμενη κυβέρνηση σχετικά με πτήσεις ιδιωτικής τουρκικής αεροπορικής εταιρείας από την Αθήνα στα Κατεχόμενα μέσω Τουρκίας, είπε ότι δεν έχει σχετική πληροφόρηση.

    Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για την στάση της Τουρκίας για την Σχολή της Χάλκης είπε ότι «ο σεβασμός και η κατάσταση απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη επηρεάζει τις διμερείς μας σχέσεις».

    Ομιλία Χριστόφια

    H κυπριακή κυβέρνηση «θα στέκεται σταθερά στην απαίτηση η αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να είναι δίκαιη, αλλά και αντικειμενική και εκεί όπου διαπιστώνονται ελλείμματα να μην υπάρξουν εκπτώσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως στόχος της Λευκωσίας δεν είναι η τιμωρία της Τουρκίας, αλλά η εκπλήρωση των αναληφθεισών υποχρεώσεων και, πρωτίστως, η θετική συμβολή της στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. «Εάν όμως η Τουρκία συνεχίσει να συμπεριφέρεται αλαζονικά και να αρνείται προκλητικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι δεν θα μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστα, χωρίς επιπτώσεις, την ενταξιακή της πορεία», υπογράμμισε.

    Για τη στάση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία της γείτονος τοποθετείται υπέρ μιας λύσης αντίθετης με τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και εκτός της κοινής βάσης, που συμφωνήθηκε πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Κατά συνέπεια, δημόσιες δηλώσεις περί υποστήριξης της διαδικασίας από την Τουρκία παραμένουν άνευ ουσιαστικού περιεχομένου», τόνισε.

    Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας υπέδειξε επίσης και την υποχρέωση της Τουρκίας για αναγνώριση και εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

    Στην ομιλία του ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι η Κύπρος προσβλέπει στην αρωγή και συνεργασία του Έλληνα πρωθυπουργού «επί τη βάσει της αλληλοϋποστήριξης και του αλληλοσεβασμού δύο κρατών που τα δένουν σχέσεις αδελφικές».

    Ειδικότερα για τις σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας ο πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε:

    «Με τη μεταπολίτευση, οι σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας, ελληνικού και κυπριακού λαού, επανατοποθετήθηκαν στη βάση του αλληλοσεβασμού, της εκατέρωθεν αλληλεγγύης και της αδελφικής φιλίας και συνεργασίας. Τα όποια προβλήματα έχουν αναφυεί στη διάρκεια αυτής της διαδρομής δεν ήταν ικανά να ρίξουν σκιά στις πολύπλευρες εξαίρετες αδελφικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Κύπρου».

    Η εμβάθυνση των πολύπλευρων, εξαίρετων σχέσεων ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα υπήρξε ραγδαία μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας.

    «Οι ορίζοντες μας για κοινές δράσεις σε όλους τους τομείς έχουν διευρυνθεί σημαντικά και οι δυνατότητες συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα, τόσο διμερώς όσο και στους διεθνείς οργανισμούς, έχουν πολλαπλασιαστεί» κατέληξε ο Κύπριος πρόεδρος.

  • ** Την Τρίτη, το πρωί, ο κ. Παπανδρέου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρη Συλλούρη, τη γ.γ. του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου, τον πρόεδρο της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκο Θεοδοσίου, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Αλέξη Γαλανό. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί στην Αρχιεπισκοπή με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β'.

    Στις 11:30, ο πρωθυπουργός θα προσφωνήσει Ειδική Συνεδρία της Βουλής και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [02] Αναθεώρηση του καταστατικού για την εκλογή

    Τροποποιητική απόφαση σχετικά με το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, εξέδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ.Καραμανλής, σύμφωνα με την οποία το συνέδριο συγκαλείται προκειμένου να αποφασίσει για την αναθεώρηση των διατάξεων του καταστατικού ως προς την εκλογή προέδρου του κόμματος από τη βάση. Ο νέος αρχηγός θα πρέπει να έχει αναδειχθεί έως τις 14 Δεκεμβρίου.

    Σημειώνεται, ότι ο κ. Καραμανλής αποδέχθηκε την πρόταση να παραμείνει στην προεδρία του κόμματος, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου.

    Οδυνηρό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ μετά τις εκλογές.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε μια συγκινητική ομιλία, που προκάλεσε αρκετές φορές το χειροκρότημα των βουλευτών του, ανέφερε ότι "σεβόμαστε όλοι την επιλογή των πολιτών και δεσμευόμαστε να ανταποκριθούμε στις νέες ευθύνες μας για την άσκηση αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική εξέλιξη τη συμφωνία των υποψηφίων για εκλογή του επόμενου προέδρου από τη βάση και σημείωσε, ότι ο τρόπος αυτός θα ενισχύσει τη νέα ηγεσία και θα προσδώσει ενότητα και συνοχή στην παράταξη.

    Υπογράμμισε ότι, "μοναδική επιλογή για όλους είναι η πορεία σε υψηλό επίπεδο αλληλοσεβασμού και προσήλωσης στις αξίες και στις αρχές της παράταξης. Δεν υπάρχει ούτε ελάχιστος χώρος για προσωπικές αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις, προσωπικούς χαρακτηρισμούς".

    Είπε ακόμη, ότι το ζητούμενο είναι η σφυρηλάτηση της ενότητας και όχι η εσωστρέφεια που προκαλεί πικρία. Η διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου μπορεί να αναδείξει και να συνθέσει τον πλούτο των ιδεών της παράταξης σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    "Ενότητα, συνοχή, αλληλεγγύη", είναι οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο κ. Καραμανλής για να δώσει έμφαση στην πορεία της ΝΔ από εδώ και στο εξής.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε ένα συλλογικό απολογισμό του έργου του ως πρωθυπουργός, και υπεραμύνθηκε των βασικών του επιλογών, ακόμη και των τελευταίων.

    Επέμεινε όμως, ότι η ειλικρίνεια με την οποία περιέγραψε τα προβλήματα από τη διεθνή οικονομική κρίση και η υπευθυνότητα που επέδειξε κατά την προεκλογική περίοδο, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την πολιτική ζωή αλλά και για την παράταξη.

    "Η παράταξη υπέστη πρόσκαιρα βαριά ήττα, διαθέτει όμως μια σημαντική παρακαταθήκη αξιοπιστίας με τις θέσεις που πήρε για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν αφήσαμε να παρασυρθεί η χώρα σε ένα εξάμηνο αντιπαραθέσεων, μιλήσαμε με ειλικρίνεια για τα αναγκαία μέτρα, ο χρόνος δουλεύει για την ενίσχυση της αξιοπιστίας μας. Μακροχρόνια θα κερδίσουμε πολιτικά, οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας θα δικαιωθούν, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις ευχάριστες προτάσεις και να πάρει τα αναγκαία μέτρα. Στο τέλος της ημέρας, θα επιβληθεί η πραγματικότητα και εμείς είμαστε ταυτισμένοι με την πραγματικότητα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε των βασικών του επιλογών όσο ήταν πρωθυπουργός. Έκανε ειδική αναφορά στη μεταρρυθμιστική του στρατηγική, λέγοντας ότι ήταν και είναι ο μόνος τρόπος για να πάει μπροστά η χώρα μας.

    Πρόσθεσε, ότι επιχείρησε να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, διαλέγοντας τον καλύτερο δρόμο που είναι ο διάλογος και η σύνθεση απόψεων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξε απροθυμία κοινωνικών και πολιτικών φορέων, που ακύρωσε τη δημοκρατική δυνατότητα των μεταρρυθμίσεων.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη, ότι "αναλαμβάνω την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Ηγήθηκα προτάσσοντας την αξία της υπευθυνότητας. Λάθη έγιναν, λάθη έκανα και εγώ. Και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της ήττας. Η μόνη ισχύς του ηγέτη είναι η εμπιστοσύνη του λαού. Στις εκλογές όμως, δεν επέλεξε να με εμπιστευθεί. Αισθάνομαι ότι έκανα το καθήκον μου. Έχει έλθει η ώρα, από τις αστείρευτες δυνάμεις της παράταξης, να αναδειχθεί ο επόμενος πρόεδρος. Θα σταθείτε και θα σταθούμε όλοι δίπλα του την επόμενη μέρα της εκλογής του".

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής, ανακοίνωσε στους βουλευτές του ότι θα παραταθεί η θητεία του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Τραγάκη μέχρι την εκλογή αρχηγού, προκειμένου εκείνος ή εκείνη να έχει τη δυνατότητα να προτείνει τον επόμενο γραμματέα. Σημείωσε δε, ότι αυτό του πρότεινε και ο ίδιος ο κ. Τραγάκης.

    [03] Για δεύτερη θητεία ο Κ.Παπούλιας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα παραμείνει στο προεδρικό αξίωμα για μια δεύτερη προεδρική θητεία.

    Ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι "αποδέχομαι την πρόταση για επανεκλογή μου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την Παρασκευή, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ότι θα προτείνει τον Κάρολο Παπούλια για μια δεύτερη προεδρική θητεία εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί και πρόσθεσε ότι με την θέση που έχει πάρει και η ΝΔ, η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να επανεκλέξει για μια δεύτερη θητεία Πρόεδρο που ασκεί με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του και τιμά τα καθήκοντά του.

    Το Σάββατο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, "απαντώντας", ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του παραμένει σταθερό στη θέση για επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας.

    [04] Χρονοδιάγραμμα για τα κενά στα σχολεία

    Συνάντηση με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας είχε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, παρουσία των δύο υφυπουργών, Εύης Θεοφιλοπούλου και Γιάννη Πανάρετου.

    Στο τέλος της συνάντησης η κα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε τη σημασία που δίδει η κυβέρνηση στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Χαρακτήρισε «συμβολική» τη συνάντησή της με τους δασκάλους και τόνισε ότι «κέντρο βάρος της πολιτικής της είναι το ολοήμερο σχολείο». Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι σε τέσσερα χρόνια να λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο σε όλη την Ελλάδα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που όλοι θέλουμε».

    Για το θέμα των εκπαιδευτικών κενών στα σχολεία, η υπουργός δήλωσε:

    «Η αναπλήρωση των κενών είναι μείζον θέμα. Βρισκόμαστε στα μέσα Οκτώβρη και είναι περισσότερα από 5.000. Καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες, είναι πρώτη προτεραιότητά μας και θα ανακοινώσουμε εντός της εβδομάδος το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη όλων των κενών».

    Σε ερώτηση πως θα αντιμετωπισθούν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών, η υπουργός απάντησε: «Με ορθολογισμό, αξιοκρατία και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των εκπαιδευτικών. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν αποσπασματικές κινήσεις, αλλά να συμφωνήσουμε για τον τρόπο που θα λειτουργούν και η διοίκηση και οι εκπαιδευτικοί».

    Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Δημήτρης Μπράτης, δήλωσε από την πλευρά του, ότι «τα αιτήματα του πολυήμερου απεργιακού αγώνα του κλάδου πρίν απο τρία χρόνια παραμένουν ανικανοποίητα». Οι δάσκαλοι μάλιστα υπενθύμισαν στην υπουργό τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου, αλλά και το γενικότερο αίτημα περί αυξήσεως των δαπανών για την Παιδεία.

    Σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις, ο κ. Μπράτης επισήμανε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν αποσπάσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι τοποθετούνται σε διάφορες υπηρεσίες, αντί να πηγαίνουν στα σχολεία, ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές. Παίρνουν τα μόρια αδικώντας άλλους εκπαιδευτικούς, τακτική που χαρακτηρίζεται ρουσφετολογική και πρέπει να σταματήσει».

    Αναφερόμενος στα ολοήμερα σχολεία, είπε ότι δεν λειτουργούν, ενώ είναι εκατοντάδες τα εκπαιδευτικά κενά. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο Κρήτης είναι πάνω από 80 και στην Ανατολική Αττική πάνω από 180. Πρόσθεσε πως «οι δάσκαλοι θα κρίνουν τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου απο τις πράξεις» και πως «δεν πρόκειται να δοθεί πίστωση χρόνου». Ζητήθηκε μάλιστα να ανασταλεί άμεσα η εγκύκλιος της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, με την οποία ουσιαστικά καταργείται η υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

    Τέλος, ο κ. Μπράτης είπε ότι έλαβαν την υπόσχεση να δοθούν απαντήσεις στα οικονομικά αιτήματα του κλάδου στις 27 Νοεμβρίου, οπότε θα γίνει η σύνοδος των προέδρων των τοπικών συλλόγων των δασκάλων και νηπιαγωγών.

    Συνάντηση με την ΟΛΜΕ

    Εθιμοτυπική συνάντηση με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

    Οι εκπαιδευτικοί έθεσαν στην υπουργό όλες τις εκκρεμότητες, επικεντρώνοντας στα εκπαιδευτικά κενά που υπάρχουν στα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς και τα οικονομικά ζητήματα εκπαιδευτικών και Παιδείας.

    Στο τέλος της συνάντησης η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε : «Έγινε μία εξαιρετικά δημιουργική συζήτηση με την ΟΛΜΕ. Όσον αφορά την δική μου πλευρά, έθεσα τους μεγάλους στόχους των προγραμματικών δηλώσεων που αφορούν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και επικεντρωθήκαμε τόσο στην ποιότητα της εκπαίδευσης όσο και στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή που αφορά την Τεχνική Εκπαίδευση.

    Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι έχουμε τη στήριξη και της ΟΛΜΕ, στην ανάγκη να επέλθει αξιοκρατία στον τρόπο της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, και να σταματήσει αυτό το χάος των αποσπάσεων και των κενών που κάνουν αδύνατη τη λειτουργία των σχολείων.

    Θέλω να πιστεύω ότι με τη βοήθεια και των εκπαιδευτικών πολύ γρήγορα θα καλύψουμε και αυτά τα ζητήματα.»

    [05] Συνάντηση Γ.Ραγκούση με Λ.Κύρκο

    Συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα είχε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Λεωνίδα Κύρκο. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για όλα τα θέματα του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε ουσιαστική και χρήσιμη τη συνάντηση με τον κ. Κύρκο.

    Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση του κ. Ραγκούση με πολιτικές προσωπικότητες του τόπου, καθώς είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [06] Συμπλοκή οπαδών ΠΑΟ - Ολυμπιακού

    Συμπλοκή περίπου 200 οπαδών του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού σημειώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, στο ύψος της οδού Ευτυχίδου, στο Παγκράτι.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, περίπου 100 οπαδοί του Παναθηναϊκού με μηχανάκια κατευθύνονταν προς το γήπεδο του ΜΕΤΣ για τον αγώνα βόλεϋ μεταξύ της ομάδας τους και του ΠΑΟΚ, αλλά δέχθηκαν επίθεση από οπαδούς του Ολυμπιακού, που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία του Συνδέσμου Φιλάθλων της Πειραϊκής ομάδας.

    Για λίγη ώρα η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης και οι νεαροί έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων με βεγγαλικά. Τα επεισόδια έληξαν γρήγορα με την επέμβαση της Αστυνομίας και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού συνέχισαν μέχρι το γήπεδο, χωρίς άλλα απρόοπτα.

    Προανάκριση για τα επεισόδια διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Παγκρατίου.

    [07] Κατάθεση ψυχής από μια "μητέρα καρδιάς"

    "Υπάρχει ένα Χωριό που αγκαλιάζει με αγάπη και φροντίδα τα παιδιά που είναι μόνα στον κόσμο. Που δίνει σε κάθε παιδί ξεχωριστά, τη ζεστασιά ενός δικού του σπιτικού, τη συντροφιά των φίλων και των αδελφών του, το ενδιαφέρον για τη μόρφωσή του, την ξενοιασιά του παιχνιδιού. Που χαρίζει στα παιδιά το μητρικό χάδι και την αγάπη μιας Μητέρας SOS, που έχουν ανάγκη και που χρειάζονται περισσότερο απ' όλα". Μ' αυτά τα λόγια ψυχής, η κοινότητα των Παιδικών Χωριών SOS, μας μυεί στη μεγάλη της οικογένεια, μια οικογένεια που αγκαλιάζει με αγάπη τα παιδιά, που για διάφορους λόγους είναι αναγκασμένα να ζουν μακριά από τους βιολογικούς τους γονείς.

    Κι όμως, εκεί, στη διαφορετική αυτή οικογένεια, υπάρχει ένα πρόσωπο, η μητέρα SOS, που χαρίζει στα παιδιά αυτά περισσή φροντίδα και στοργή, που τα μεγαλώνει σαν να είναι δικά της παιδιά, που στέκεται δίπλα τους στις δύσκολες στιγμές, που ξενυχτά στο προσκεφάλι τους όταν αρρωσταίνουν, που σκουπίζει το δάκρυ τους, μ' ένα φιλί.

    Οι περισσότερες μητέρες SOS έγιναν βιολογικές μάνες στην πρώτη τους νιότη και ξανάνιωσαν το μητρικό σκίρτημα μερικές δεκαετίες αργότερα, όταν βρέθηκαν, από επιλογή, στην "αγκαλιά" των Παιδικών Χωριών SOS.

    Σε μια κατάθεση ψυχής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η 49χρονη σήμερα Ερασμία, μία από τις μητέρες αυτές, που εδώ και δέκα χρόνια έχει δοθεί "ψυχή τε και σώματι" στο μεγάλωμα των παιδιών του Παιδικού Χωριού SOS, στο Πλαγιάρι της Θεσσαλονίκης, μας διηγείται τη δική της πορεία προς τη δεύτερη αυτή οικογένειά της.

    Η Ερασμία παντρεύτηκε στα 18 της χρόνια, έφερε στον κόσμο δύο κόρες, έγινε γιαγιά και έπειτα από 17 χρόνια γάμου, έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο ζωής και έχοντας βγει νικήτρια από μια περιπέτεια με την υγεία της, αποφάσισε να ακολουθήσει μια νέα πορεία ζωής...

    "Όταν πέρασα αυτό το πρόβλημα και συνήλθα και ήμουν πια καλά - το θέμα είναι να είσαι καλά εσύ μέσα σου, οι πληγές κλείνουν εύκολα, τα σημάδια είναι αυτά που μένουν- αποφάσισα να κάνω κάτι διαφορετικό", μας λέει.

    Με αφορμή μια αγγελία στην εφημερίδα και συμπαραστάτες τις δύο κόρες της, η Ερασμία άρχισε να "φλερτάρει" με την ιδέα να ενταχθεί στην οικογένεια των Παιδικών Χωριών SOS. Ενημερώθηκε, προβληματίστηκε για το τι θα μπορούσε να προσφέρει, "ζύγισε" τα υπέρ και τα κατά και πήρε τη μεγάλη απόφαση, να γίνει μητέρα SOS.

    Όταν ήρθε στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου είχε μια διαφορετική εικόνα στο μυαλό της. "Στην αρχή πίστευα ότι ήταν ένα ίδρυμα απλό. Μετά είπα, ωραία, έχει και σπιτάκια και τώρα που το βιώνω όλο αυτό, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά", μας εξομολογείται η Ερασμία, η οποία μεγαλώνει τέσσερα παιδιά.

    Η ίδια αισθάνεται την ευλογία, όπως αναφέρει, της επαφής με τα παιδιά αυτά, παιδιά από τα οποία δίνει και παίρνει, παιδιά που, όπως λέει, "αν και δέχθηκαν την απόρριψη, πατούν σταθερά στα πόδια τους και βαδίζουν μπροστά".

    "Αισθάνομαι μάνα, γιατί, τώρα, είμαι πιο συνειδητοποιημένη. Δεν είναι το παιδί που γέννησες εσύ. Είναι κάτι που επέλεξες. Όταν έκανα τις κόρες μου ήμουν λίγο μετά τα 18. Ήμουν ερωτευμένη με τον άντρα μου, τα χάρηκα πάρα πολύ τα παιδιά μου. Τώρα, όμως ήταν επιλογή μου να έρθω εδώ, το σκέφτηκα. Τώρα, συνειδητά είμαι εδώ και πρέπει να σας πω ότι αγαπάω αυτό που κάνω και αγαπάω τα παιδιά. Δηλαδή, για μένα, είναι προέκταση της οικογένειάς μου. Δεν τα γέννησα, αλλά είναι τα παιδιά της καρδιάς μου", υπογραμμίζει η Ερασμία, με το καθάριο βλέμμα της να φωτίζεται κάθε φορά που αναφέρεται στα παιδιά αυτά.

    Η Ερασμία, καθημερινά, από τις 6:30 το πρωί είναι "στο πόδι", προκειμένου να μην λείψει τίποτα από τα παιδιά της. Το ότι υπήρξε και νωρίτερα στη ζωή της μητέρα, τη βοηθά να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας. "Αρρώστιες, χτυπήματα, νεύρα, θυμοί στην εφηβεία, ήταν κάτι που τα περίμενα, το ήξερα" μας λέει χαμογελώντας.

    Το συναισθηματικό της δέσιμο με τα παιδιά είναι πολύ μεγάλο, αφού ακόμη κι όταν τα αποχωρίζεται για μερικές ημέρες, στα β¦ ρεπό της (σ.σ. ο θεσμός της μητέρας SOS είναι αμειβόμενος), δεν τα βγάζει ούτε στιγμή από το μυαλό της.

    Παρ' όλα αυτά, πάντα, στην άκρη του μυαλού της κρατά και το ότι αυτό που ζει είναι και δουλειά κι αυτό το κάνει, όπως μας λέει, πιο πολύ για τα παιδιά. "Γιατί αν αύριο γίνει κάτι και πρέπει αναγκαστικά να φύγω, δεν θα ήθελα τα παιδιά να νιώσουν για δεύτερη φορά απόρριψη και τον ίδιο πόνο", μας επισημαίνει και εξηγεί πως πρόκειται για μια τρομερά δύσκολη διαδικασία, αφού μια μητέρα SOS μεγαλώνει μαζί με το παιδί, νιώθει τις ανασφάλειες, το θυμό του, μοιράζεται τα μυστικά του, την αγανάκτησή του για κάποια πράγματα, τους προβληματισμούς του.

    Η Ερασμία έχει "χτίσει" μια σχέση ζωής με τα παιδιά, που τη φωνάζουν μαμά ή μάνα. Μάλιστα, όπως λέει χαριτολογώντας, "ο μικρός, καμιά φορά, που θέλει να με τουμπάρει, με φωνάζει μανούλα".

    "Ακόμα και μετά τους καβγάδες, μια αγκαλιά του παιδιού είναι ο κόσμος όλος. Έχουμε δεδομένη την αγάπη στα δικά μας παιδιά, εδώ την κερδίζουμε καθημερινά. Και αυτό έχει τη γοητεία του, το να σε πούνε μαμά και να είναι 100% μαμά, όχι απλά μια συνήθεια ή για τη δική σου ανάγκη", τονίζει.

    Βέβαια, όπως μας εξηγεί, θέλει πολύ χρόνο για να σ' αποκαλέσει ένα παιδί μαμά κι όταν το κάνει, έχει πλήρη συνείδηση ότι δεν απευθύνεται στη βιολογική του μάνα.

    "Τα παιδιά τακτοποιούν μέσα στο μυαλό τους την έννοια της μαμάς. Γνωρίζουν ποια είναι η μάνα που τους γέννησε και ποια αυτή που τους μεγαλώνει", διευκρινίζει η Ερασμία και μας επισημαίνει πως, σε περιπτώσεις που το επιτρέπουν οι συνθήκες, τα παιδιά έχουν επαφή και με τους βιολογικούς τους γονείς, με επισκέψεις ή/και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.

    Άλλωστε, όπως μας εξηγεί και ο Γιάννης Ελευθερίου, κοινωνικός λειτουργός, ο οποίος εργάζεται στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει το παιδί από πού προήλθε. "Είναι σημαντικός ο δεσμός με τους φυσικούς γονείς για να μπορέσουν να πατήσουν γερά στα πόδια τους", διευκρινίζει.

    Εκτός από τη Μητέρα SOS, που αποτελεί και το ανθρωποκεντρικό σημείο μιας τέτοιας οικογένειας, η κεντρική φιλοσοφία των Παιδικών Χωριών SOS βασίζεται σε μια σειρά ακόμη από αρχές, που, όπως μας αναφέρει ο Γιάννης, αφορούν τη διαβίωση των παιδιών σ' ένα φυσιολογικό οικογενειακό περιβάλλον.

    Επιδιώκεται, όπως λέει, η συμβίωση των παιδιών με τα φυσικά τους αδέλφια (εφόσον υπάρχουν) ή άλλα παιδιά, ώστε στο μικρό αυτό οικογενειακό πλαίσιο να αναπτύσσονται οι ανθρώπινες σχέσεις, ενώ για κάθε οικογένεια SOS υπάρχει και το δικό της σπιτικό, που λειτουργεί ως το φυσικό καταφύγιο για κάθε παιδί.

    Το χωριό, είναι η φυσική προέκταση της οικογένειας SOS. Αποτελεί το κοινωνικό περιβάλλον που επιτρέπει στα παιδιά να αναπτυχθούν με ασφάλεια, αλλά παράλληλα είναι και μια γέφυρα προς την κοινωνία.

    Μάλιστα, προκειμένου τα παιδιά να έχουν την αίσθηση της διαβίωσης σε μια φυσιολογική οικογένεια, αποφεύγεται η ιδρυματοποίηση της λειτουργίας του Παιδικού Χωριού SOS, όπως εξηγεί ο Γιάννης, ο οποίος αν και νεαρός σε ηλικία επιδεικνύει μεγάλη ευαισθησία και αγάπη απέναντι στα παιδιά.

    Τα παιδιά που προστατεύονται σ' ένα Παιδικό Χωριό SOS είναι παιδιά που για κάποιους σοβαρούς λόγους (κοινωνικούς, οικονομικούς, υγείας) έχουν μόνιμα στερηθεί τη φροντίδα των φυσικών τους γονέων.

    Στις οικογένειες των Παιδικών Χωριών SOS γίνονται δεκτά παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς, ορφανά από τον έναν γονιό και όταν αποδεδειγμένα ο δεύτερος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ευθύνες του ρόλου του για σοβαρό κοινωνικό λόγο, παιδιά των οποίων ο ένας ή και οι δύο γονείς πάσχουν από ανίατη ασθένεια και υπάρχει αδυναμία να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, παιδιά που μεγάλωναν σε αντίξοες κοινωνικές συνθήκες, σε ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον και βρίσκονται σε ηθικό κίνδυνο, παιδιά με καλή σωματική και ψυχική υγεία, που δεν έχουν ξεπεράσει -ηλικιακά- τα οχτώ χρόνια και τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο γονιών τους έχει την ελληνική ιθαγένεια.

    Ο δε ρόλος της μητέρας SOS είναι καθαρά μια κατάθεση ψυχής και συγχρόνως μια επένδυση ζωής, γι' αυτό και η προσωπικότητα και η διάθεση της μητέρας αποτελούν τα πρωταρχικά κριτήρια επιλογής της.

    Για να γίνει, άλλωστε, μια γυναίκα μητέρα σ' ένα Παιδικό Χωριό SOS, αυτό που χρειάζεται κατά πρώτο και κύριο λόγο, είναι πολλή αγάπη για τα παιδιά.

    Κείμενο: Σ.Παπαδοπούλου

    [08] "Θα αντέξουμε στις επιθέσεις"

    "Δεν είμαστε ούτε αντι-νεοδημοκράτες, ούτε αντι-ΠΑΣΟΚ γιατί αυτό θα ήταν φθηνή αντιπολίτευση. Είμαστε κατά των κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο" τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Η κ. Παπαρήγα απαντούσε σε επικρίσεις που δέχεται το κόμμα της σχετικά με την αντιπολιτευτική του δράση τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης και με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου στη βουλή, σύμφωνα με τις οποίες το ΚΚΕ είναι ακραίο κόμμα και ότι σε λίγες ημέρες ανακοίνωσε κινητοποιήσεις που δεν έκανε στα πεντέμισι χρόνια της ΝΔ. Η ΓΓ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι το κόμμα της επιβεβαιώθηκε πλήρως στις προβλέψεις του για τα μέτρα που θα πάρει η νέα κυβέρνηση κατά των εργαζομένων.

    Η κ. Παπαρήγα είπε στα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ το κόμμα της έκανε ό,τι μπορούσε για να υπάρξει αντίδραση και αντεπίθεση στην πολιτική της ΝΔ και διερωτήθηκε γιατί οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια δεν κινητοποιήθηκαν ώστε να δημιουργηθεί ισχυρό λαϊκό κίνημα κατά της ΝΔ.

    Αναφερόμενη στην στάση των άλλων κομμάτων η κ. Παπαρήγα είπε ότι η ΝΔ βρίσκεται σε κρίση, προέβλεψε όμως ότι θα την ξεπεράσει, είτε φορέσει τον μανδύα της λαϊκής δεξιάς, είτε της εκσυγχρονιστικής δεξιάς και θα πιέσει το ΠΑΣΟΚ από τα δεξιά για περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα.

    Για τον ΛΑΟΣ η κ. Παπαρήγα είπε ότι βρίσκεται σε περίεργη κατάσταση γιατί περιμένει τις εξελίξεις στη ΝΔ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αλλάζει συνεχώς τις θέσεις του με αποκορύφωμα την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στη βουλή που επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν είπε πως θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. "Μα το ΠΑΣΟΚ είναι γνωστό, το ξέρουμε ποια πολιτική θα ακολουθήσει" είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ συμπληρώνοντας: "κατά συνέπεια τι είδους θετικά μέτρα μπορεί να περιμένει κάποιος".

    Αναφερόμενη στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ειδικότερα στα πρόσωπα που την απαρτίζουν η κ. Παπαρήγα σχολίασε ότι υπάρχει συμμετοχή στην κυβέρνηση νέων και άφθαρτων προσώπων, ωστόσο, σημείωσε με τα πρόσωπα αυτά το ΠΑΣΟΚ απογαλακτίστηκε πλήρως από τις λαϊκές δυνάμεις, ακόμη και από την Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και εκτίμησε ότι πολλά από τα νέα μέλη της κυβέρνησης είναι απλά πτυχιούχοι ή πρόσωπα μηχανισμών και εξέφρασε την αμφιβολία της αν "φώναξαν ποτέ το σύνθημα ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο".

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να παίρνει αντιλαϊκά μέτρα που θα επιδεινώσουν τη θέση των εργαζομένων, σημείωσε παράλληλα ως αρνητικό στοιχείο το γεγονός, όπως είπε, ότι υπάρχει υποχώρηση της οργάνωσης των μαζών και ότι το 90% των εργαζομένων δεν συμμετέχει στην οργανωμένη δράση.

    Τέλος η κ. Παπαρήγα προέβλεψε ότι οι επιθέσεις κατά του ΚΚΕ θα ενταθούν το επόμενο διάστημα τονίζοντας ωστόσο ότι το κόμμα της θα αντέξει.

    [09] "Μοναδική εγγύηση"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, δήλωσε:

    «Χαιρετίζουμε την απόφαση του σώφρονα και γενναίου Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, να είναι υποψήφιος Πρόεδρος για δεύτερη θητεία. Η απόφασή του αυτή, χαλάει τα σχέδια των σιαμαίων της πολιτικής σκηνής, Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Ο ΛΑ.Ο.Σ με ιδιαίτερη ευθύνη "ξεμπρόστιασε" διαθέσεις. Η παραμονή του κ. Κάρολου Παπούλια στην Προεδρεία της Δημοκρατίας, αποτελεί μοναδική εγγύηση σ΄ αυτά τα οποία έρχονται».

    Κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, άσκησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, στη Βουλή, με αιχμή τα εθνικά θέματα, τις εξαγγελίες για αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την ψήφο των μεταναστών, «τη σιωπή για το θέμα της Ζίμενς» και τους χειρισμούς στα θέματα της Οικονομίας.

    Με την έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απευθύνθηκε στον κ. Παπανδρέου για να τον ρωτήσει τι θα κάνει με το θέμα της Ζίμενς, δεδομένου ότι «η Ελλάδα καταδικάστηκε από το δικαστήριο του Μονάχου με την κατηγορία ότι ο κ. Χριστοφοράκος, με δύο εξέχοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, από κοινού, έφαγαν τα λεφτά του ελληνικού δημοσίου. Καταδίκη και κανείς δεν έκανε ένσταση, ή μία αίτηση. Μας ενοχλεί αυτό; Μας προβληματίζει; Αν συνέβαινε με πρόσωπο του κόμματός μου, θα είχα πάει ήδη στη Γερμανία».

    Ζήτησε να υπάρξει δέσμευση, εκ μέρους της κυβέρνησης, να έρθουν στη Βουλή οι φάκελοι της Ζίμενς και του Βατοπαιδίου, λέγοντας: «Μην πείτε ότι δεν γίνεται, παραγράφηκαν. Όλα γίνονται αν πρόκειται να υπερασπιστούμε την ηθική του πολιτικού κόσμου».

    Ο κ. Καρατζαφέρης αμφισβήτησε ότι το νέο εκλογικό σύστημα, που προανήγγειλε η κυβέρνηση, θα θωρακίσει από το μαύρο πολιτικό χρήμα τον δημόσιο βίο, χαρακτηρίζοντας «άλλοθι» τη δημιουργία μονοεδρικών. «Οι βουλευτές δεν τα πιάνουν. Κι αν ήθελαν να τα πιάσουν, δεν τους δίνει κανείς σημασία. Τα λεφτά δίνονται στις υπογραφές. Τα χρήματα πάνε στα κόμματα εξουσίας. Δεν δίνει κανείς λεφτά στον ΣΥΡΙΖΑ, ή σε μένα. Κοροϊδευόμαστε ότι κάνετε εκλογές μόνο από τη χρηματοδότηση; Ποιος τα ακούει αυτά;», αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι βλάπτεται η δημοκρατία, όταν σε 50 νομούς θα υπάρχει εκπροσώπηση μόνο από τα μεγάλα κόμματα.

    «Αυτό είναι αλλοίωση της Δημοκρατίας. Όπως κι αυτό με την δυνατότητα, που δίνετε, στο μετανάστη για δικαίωμα να ψηφίσει στις τοπικές εκλογές. Καταλαβαίνετε τι παραμορφώσεις θα γίνονται και τι αποτελέσματα θα υπάρχουν σε κάποιες περιοχές;».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε προβληματισμένος με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη, καθώς ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν εξήγησε τι εννοεί όταν είπε πως πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις και από στρατεύματα κατοχής. «Εγώ δεν ξέρω πολλούς στρατούς κατοχής. Τον Τούρκο ξέρω. Ούτε άκουσα να πει στον Ερντογάν για τους 1.619 εκτελεσθέντες Έλληνες, που ήταν στην Κύπρο, το 1974», είπε.

    Για την Οικονομία, ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε «πολύ ευφυή» τον κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς «ανεβάζει το έλλειμμα κάθε μέρα για να πει μετά ότι το κατέβασε αυτή η κυβέρνηση».

    Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι τους άκουσε όλους να τον στηρίζουν, αλλά τον μόνο που δεν άκουσε να λέει αν θα είναι υποψήφιος είναι ο Κάρολος Παπούλιας. «Αν δω τον διορισμό του κ. Μπίκα στην ΕΥΠ και ενός άλλου στελέχους της Προεδρίας, δεν ξέρω αν θα άφηνε να του φύγουν δύο άνθρωποι - κλειδιά από την προεδρία της Δημοκρατίας», ανέφερε.

    Τέλος, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «συμπίπτει με τον Αμερικάνο σε πολλά θέματα», όπως το «ναι» στο σχέδιο Ανάν, τη θέση για μη υλοποίηση του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και την τοποθέτηση να φύγουν οι Κινέζοι από την Ελλάδα.

    [10] Με απολυμένους

    Με επιτροπή απολυμένων συμβασιούχων της Ολυμπιακής, θα συναντηθεί το μεσημέρι ο κ. Αλ.Τσίπρας.

    Συγκέντρωση-πολιτική εξόρμηση διοργανώνει σήμερα το παμπειραϊκό συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα να ακυρωθεί η σύμβαση εκχώρησης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO και να παραμείνει το λιμάνι υπό δημόσιο έλεγχο.

    Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή

    Ερωτήματα γύρω από την Οικονομία και τους περαιτέρω κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά και παραινέσεις για κατάργηση των «αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων», έθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και επανέλαβε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει το ρόλο της αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι πολίτες δεν ζητούν από την κυβέρνηση να συνεχίσει την ίδια προεκλογική γενικολογία, χωρίς να ακουμπά τα προβλήματα και να τα περιγράφει, χωρίς να καταθέτει προτάσεις. «Ζούμε μια επικοινωνιακή τρομοκρατία σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας, κάτι που συνιστά κατ' ουσίαν αποπροσανατολισμό», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι, πώς οι αναδιαρθρώσεις θα ανοίξουν δρόμους στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών.

    Διερωτήθηκε επίσης, «προς τι η καταστροφολογία, όταν δεν είμαστε η μοναδική χώρα, που σε καιρούς κρίσης παρουσιάζει μεγάλη αύξηση του ελλείμματος», ενώ έκρινε ότι θα πρέπει να στραφούν αλλού τα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η εξήγηση βρίσκεται στο ότι οι διαμορφωτές της πολιτικής στις Βρυξέλλες θέλουν να συνεχιστούν οι ίδιες συνταγές για ελαστικές σχέσεις εργασίας και να γίνουν αλλαγές στο ασφαλιστικό επί το δυσμενέστερο. «Τι θα διαπραγματευθεί αύριο στις Βρυξέλλες ο κ. Παπακωνσταντίνου; Ποιοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη; Αν σας προτείνουν, αυτά που σας λέει ο κ. Προβόπουλος, θα συμφωνήσετε;», ρώτησε.

    Κατά τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει οι λύσεις να περιλαμβάνουν τις τράπεζες, «η κερδοφορία των οποίων καλπάζει και θα καταγράψει κέρδη 9 δισ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του χρόνου». Πρότεινε να προσπαθήσει η κυβέρνηση να πετύχει δανεισμό απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντί να δανείζονται οι τράπεζες και να δανείζουν την κυβέρνηση με πολύ υψηλότερο επιτόκια.

    Απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας, τόνισε ότι με τον αφορισμό του για βελτίωση της νομοθεσίας για την ενοικίαση εργαζομένων, ουσιαστικά υπόσχεται βελτίωση του καθεστώτος ζούγκλας. «Δηλαδή, λέτε να βελτιώσετε τις συνθήκες μεσαίωνα; Καταργήστε τους αντεργατικούς νόμους. Δώστε τέλος και μην επιμένετε στα προγράμματα στέιτζ στον ιδιωτικό τομέα. Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις γιατί έρχονται δύσκολες μέρες», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    [11] Κρίσιμες συναντήσεις

    Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την οικονομία παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (ΕUROGROUP), κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με κοινοτικούς παράγοντες.

    Σήμερα στη σύνοδο του ECOFIN θα προσπαθήσει να πείσει τις Βρυξέλλες, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο με μόνιμα και διαρθρωτικά μέτρα, ενώ θα επιχειρήσει να δοθεί πίστωση χρόνου, με τριετή παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος (στα τέλη του 2012 αντί στα τέλη του 2009).

    Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και την ελπίδα ότι μέσα στα επόμενα χρόνια μπορεί αυτή να εισέλθει στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης εξέφρασαν από το Λουξεμβούργο, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, ο πρόεδρός του Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο επίτροπος Χουακίν Αλμούνια και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ.

    Αναφερόμενοι στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις συναντήσεις που είχαν με το νέο υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι κοινοτικοί ιθύνοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και για την απόλυτη - όπως ανέφεραν - διάψευση των στατιστικών στοιχείων της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, οι κοινοτικοί ιθύνοντες δεν θέλησαν να προβούν σε κανένα σχόλιο, λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

    Με αφορμή τέλος την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο επίτροπος Χουακίν Αλμούνια εξέδωσε την κάτωθι γραπτή ανακοίνωση: "Συναντήθηκα σήμερα για πρώτη φορά με τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον συνεχάρη για τον διορισμό του και του ευχήθηκα καλή επιτυχία για τις δύσκολες υποχρεώσεις του. Τον Απρίλιο το συμβούλιο ζήτησε από την Ελλάδα να υιοθετήσει μέτρα για την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010. Σήμερα αυτός ο στόχος είναι ξεκάθαρα ανέφικτος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος θα είναι υψηλότερο από το στόχο τον οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση (3,7%) μία εξέλιξη η οποία μόνο εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στην χειρότερη από την αναμενόμενη εξέλιξη της οικονομίας. Είμαι επίσης βαθύτατα ανήσυχος για τις σημαντικές νέες στατιστικές αποκλίσεις. Η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου δημοσιονομικού προγράμματος σταθεροποίησης για τα επόμενα χρόνια που να συνοδεύεται από ένα συνολικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Ελπίζω πραγματικά ότι η προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010, θα αποδεικνύει αυτή την αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών σε βιώσιμο δρόμο".

    [12] Προτάσεις για το περιβάλλον

    Με αντιπροσωπεία δέκα οικολογικών οργανώσεων είχε την πρώτη επίσημη συνάντησή της, η νέα υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

    Η αντιπροσωπεία απαρτιζόταν, μεταξύ άλλων, από εκπροσώπους της WWF, της Greenpeace, του Αρκτούρου και της Ορνιθολογικής Εταιρίας, οι οποίοι κατέθεσαν στην υπουργό ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου προστασίας της βιοποικιλότητας.

    Η κα Μπιρμπίλη τους διαβεβαίωσε ότι θα μελετήσει την πρότασή τους και χαρακτήρισε τη συνάντηση που ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση ως υπουργού «πράξη συμβολική».

    «Οι πόρτες του υπουργείου θα είναι ανοιχτές για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις», υπογράμμισε η υπουργός, η οποία έκανε γνωστό ότι της κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων. «Θα τις εξετάσουμε και σύντομα θα ανακοινώσουμε τις δράσεις μας», σημείωσε.

    Συγκεκριμένα, οι οργανώσεις προτείνουν:

  • Εκσυγχρονισμό του συστήματος προστατευόμενων περιοχών και συντονισμό των διαφορετικών κατηγοριών προστασίας

  • Ξεκαθάρισμα του καθεστώτος προστασίας και του πλαισίου διαχείρισης του δικτύου Natura 2000

  • Συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως οι μικροί υγρότοποι και οι βραχονησίδες

  • Ρυθμίσεις για την προστασία του φυσικού χώρου, όπως κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και συγκεκριμένων «δασοκτόνων» νομικών διατάξεων

  • Ενίσχυση των μέτρων προστασίας των σημαντικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, με ιδιαίτερες ρυθμίσεις για τα ενδημικά είδη και μέτρα που αντιμετωπίζουν την απειλή της εξάπλωσης εισβαλλόντων και ξενικών ειδών

  • Προστασία του βιολογικού πλούτου από την απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών

  • Δημιουργία «Πράσινου Ταμείου», το οποίο θα εισπράττει τα ποσά που ήδη πληρώνουν οι φορολογούμενοι για την προστασία του περιβάλλοντος, με σκοπό τη χρηματοδότηση έργων όπως οι αστικές αναπλάσεις και η σωστή λειτουργία προστατευόμενων περιοχών

  • Αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος

    [13] Στόχος η νίκη

    Με τις αναμετρήσεις της τρίτης αγωνιστικής, στους ομίλους 5-8, συνεχίζεται σήμερα το τσάμπιονς λιγκ.

    Για τον 8ο όμιλο, ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει την Σταντάρ Λιέγης και με νίκη θα βάλει τις βάσεις για πρόκριση στην επόμενη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο Ζίκο δεν θα έχει στην διάθεση του τον τραυματία Ντιόγκο, ωστόσο με δεδομένη την άριστη ψυχολογία και την καλή αγωνιστική κατάσταση, οι «ερυθρόλευκοι» είναι το φαβορί για την νίκη. Από την πλευρά τους, οι Βέλγοι δείχνουν αστάθεια στο πρωτάθλημα της χώρας τους, προέρχονται από εκτός έδρας ήττα και θεωρείται δύσκολο να αποσπάσουν αποτέλεσμα στο κατάμεστο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

    Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Αρσεναλ δοκιμάζεται στην Ολλανδία με την Αλκμααρ, που «παίζει το τελευταίο της χαρτί», καθώς είναι ουραγός με έναν βαθμό. Οι «κανονιέρηδες» που είναι το φαβορί τόσο για την νίκη, όσο και για την πρώτη θέση του ομίλου, θα παίξουν για δύο αποτελέσματα, ενώ οι Ολλανδοί αναμένεται να παραταχθούν με επιθετικό σχήμα, αφού μόνο η νίκη θα τους κρατήσει «ζωντανούς» για την πρόκριση.

    Στον 5ο όμιλο, η Φιορεντίνα φιλοξενείται από την ουγγρική Ντέμπρετσεν και με νίκη θα βρεθεί σε θέση ισχύος αναφορικά με την πρόκριση, ενώ το ντέρμπι της βραδυάς, θα γίνει στο «Ανφιλντ», όπου η Λίβερπουλ θα υποδεχθεί την Λιόν. Οι Γάλλοι προέρχονται από εντός έδρας ήττα στο σαμπιονά και δείχνουν να βρίσκονται σε αγωνιστική κάμψη, γεγονός που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν οι «κόκκινοι» προκειμένου να γίνουν το φαβορί για την πρώτη θέση.

    Στον 6ο όμιλο, ξεχωρίζει η αναμέτρηση της Ιντερ με την Ντιναμό Κιέβου, καθώς με νίκη οι «νερατζούρι» θα αποκτήσουν προβάδισμα για την πρόκριση, αφήνοντας τους Ουκρανούς σε μειονεκτική θέση. Παράλληλα, η Μπαρτσελόνα υποδέχεται την Ρουμπιν Καζάν και είναι το φαβορί για την νίκη που θα την διατηρήσει επικεφαλής στην βαθμολογία.

    Τέλος, στον 7ο όμιλο, η Στουτγκάρδη υποδέχεται την Σεβίλη, σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις της βραδυάς. Οι Γερμανοί θέλουν πάση θυσία την νίκη για να παραμείνουν στην δεύτερη προνομιούχο θέση, ενώ από την πλευρά τους, οι Ισπανοί θα παίξουν στην Γερμανία για δύο αποτελέσματα, αφού έχουν δημιουργήσει διαφορά ασφαλείας. Παράλληλα, η Ρέιντζερς θα φιλοξενήσει την Ουνιρέα Ουρζιτσένι, στον αγώνα που θα κρίνει -εν πολλοίς- την τρίτη θέση και ενδεχομένως υπό προϋποθέσεις, ένα από τα δύο «εισιτήρια» για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 October 2009 - 6:30:40 UTC