Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
  • [02] Καταθέτουν τις προτάσεις τους οι υποψήφιοι
  • [03] Ενστάσεις για τις εκλογές
  • [04] Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη
  • [05] Ιταλία- Μπερσάνι στο Δημοκρατικό Κόμμα
  • [06] Αρχίζει η δίκη του Κάρατζιτς στη Χάγη
  • [07] Driver: Μέσω Ίντερνετ, το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης;
  • [08] "Καμία συναίνεση"
  • [09] "Παρενέργειες στην αγορά"
  • [10] "Αντιφάσεις"
  • [11] Αποφάσεις για τη διαδοχική

  • [01] Επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και εκπροσώπων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αρχίζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό, του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Θα κορυφωθούν την Τετάρτη με την στρατιωτική παρέλαση την Τετάρτη.

    Το πρωί, θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

    «Ο πατριωτισμός έχει ουσία και ειλικρινές περιεχόμενο όταν εκφράζει ανιδιοτελή έμπρακτη αγάπη για την πατρίδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπούλιας έφτασε χθες στο αεροδρόμιο και κατά την αντιφώνηση του στην προσφώνηση του δημάρχου Θεσσαλονικέων Β. Παπαγεωργόπουλου, αναφέρθηκε στο νόημα και την ουσία του πατριωτισμού σήμερα, λέγοντας:

    «Απόδειξη αγάπης για τον τόπο μας, δηλαδή πατριωτισμού, είναι η προστασία του φυσικού του πλούτου. Παραλάβαμε έναν υπέροχο τόπο, με μοναδική ομορφιά, και τον παραδίδουμε στην επόμενη γενιά με λιγότερα δάση, με λιγότερα νερά, με χειρότερο κλίμα.

    Απόδειξη αγάπης για τον τόπο είναι η μάχη για μια καλύτερη παιδεία για όλους. Η συστράτευση σε μια τέτοια προσπάθεια έχει οραματικό περιεχόμενο και αποτελεί μονόδρομο για τη θεραπεία κάθε υστέρησης που παρουσιάζει σήμερα η πατρίδα μας. Λαός απαίδευτος είναι λαός τελειωμένος.

    Απόδειξη για τον τόπο μας, είναι ακόμα η διάθεση μας για αλλαγή του πολιτισμού της καθημερινότητας. Πολιτισμός της καθημερινότητας είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντός μας, του άλλου, του εαυτού μας τελικά. Είναι ο σεβασμός των ατόμων με αναπηρία, ο σεβασμός των γερόντων και των παιδιών, κάθε ευπαθούς ομάδας, κάθε μειοψηφίας.

    Απόδειξη αγάπης για τον τόπο μας, είναι η συμβολή, όσων έχουν αυτή τη δυνατότητα, στην προσπάθεια για κοινωνική συνοχή που τίθεται σε κίνδυνο όταν καλπάζει η ανεργία, όταν εντείνονται οι αποκλεισμοί».

    Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, για την 28η Οκτωβρίου, την απελευθέρωση της πόλης και τον Άγιο Δημήτριο, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι δίνεται η ευκαιρία «να θυμίσουμε τις εθνικές επετείους και να κάνουμε σκέψεις που μας βοηθούν να νοηματοδοτήσουμε συλλογικά ιδανικά, αρχές και αξίες. Οι επόμενοι θα κρίνουν τον δικό μας πατριωτισμό, αξιολογώντας όχι μόνο τις τιμές που αποδώσαμε στους προγόνους μας αλλά και τι κάναμε εμείς για την πατρίδα μας. Ας αφήσουμε κι εμείς κάτι σε αυτό τον τόπο. Ας μετρήσουμε την προσφορά μας κι ας μετρηθούμε με βάση το μέγεθος και την ποιότητα της».

    Στη προσφώνηση του ο κ. Παπαγεωργόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του κ. Παπούλια στη Θεσσαλονίκη και είπε πως το πρόσωπο του είναι σύμβολο της ενότητας και ομοψυχίας του Ελληνισμού. Σημείωσε ότι το 2012 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως ο κ. Παπούλιας θα είναι κοντά στην πόλη αφού και τότε θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιφυλάχθηκε επίσημη υποδοχή. Τιμές απέδωσε άγημα του Στρατού ενώ τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης, Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών.

    [02] Καταθέτουν τις προτάσεις τους οι υποψήφιοι

    Συγκαλείται ενόψει του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, με αντικείμενο την έγκριση εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου του κόμματος.

    Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει ομιλία του Προέδρου της ΝΔ, εισήγηση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου, με την οποία παρουσιάζεται η κοινή και ομόφωνη πρόταση των τεσσάρων υποψηφίων Προέδρων ως προς την τροποποίηση των διατάξεων του Καταστατικού για την εκλογή Προέδρου του Κόμματος, τοποθέτηση των τεσσάρων υποψηφίων πάνω στην πρόταση στην οποία ομόφωνα κατέληξαν και απόφαση επί της πρότασης τροποποίησης των διατάξεων του Καταστατικού.

    Νέες δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα της Ντόρας Μπακογιάννη καταγράφουν τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο.

    Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Public Issue για την εφημερίδα "Καθημερινή", στην ερώτηση για το ποιος υποψήφιος θεωτείται καταλληλότερος διάδοχος του κ. Καραμανλή, η κα Μπακογιάννη συγκεντρώνει την προτίμηση του 34% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς, με 16%, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με 12% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 6%.

    Όσον αφορά τη δημοσκόπηση της Marc για το "Έθνος της Κυριακής", το 35,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνει προτίμηση στο πρόσωπο της κ. Μπακογιάννη. Το 26,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον κο Σαμαρά. Ακολουθούν οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Ψωμιάδης με 18,1% και 9,7% αντίστοιχα.

    Τέλος, σχετικά μικρή διαφορά μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην εφημερίδα "Κόσμος του Επενδυτή". Στο ερώτημα «ποιος θέλουν να εκλεγεί», οι ψηφοφόροι της ΝΔ που θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, απάντησαν την κ. Μπακογιάννη σε ποσοστό 35,8%, τον κ. Σαμαρά κατά 34%, τον κ. Αβραμόπουλο κατά 16,8% και τον κ. Ψωμιάδη κατά 9,8%. Από το σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ που συμμετείχαν στην έρευνα, και απάντησαν στο ίδιο ερώτημα, την κ. Μπακογιάννη θέλουν το 35,7%, τον κ. Σαμαρά το 27,2%, τον κ. Αβραμόπουλο το 17,1% και τον κ. Ψωμιάδη το 8,9%.

    Η τηλεφωνική δημοσκόπηση της ALCO διεξήχθη το διάστημα 20-22 Οκτωβρίου 2009 σε πανελλαδικό δείγμα 1.922 ατόμων.

    Ομιλία Α.Σαμαρά στην Καλαμάτα

    Στην εκλογική του περιφέρεια τη Μεσσηνία βρέθηκε υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και μίλησε σε συγκέντρωση ψηφοφόρων του και στελεχών της ΝΔ στο κλειστό γυμναστήριο Τέντα της Καλαμάτας.

    Ο κ. Σαμαράς δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος που ξεκινά με εφαλτήριο την Καλαμάτα την προεκλογική του πορεία για την προεδρεία της ΝΔ και περιμένω είπε να μου δώσετε δύναμη. Πρέπει, σημείωσε, να συσπειρωθούμε αυτοί που στεναχωρήθηκαν και που έφυγαν προς αλλά κόμματα ή απείχαν από τις τελευταίες εκλογές και αυτοί, είπε, είναι ένα μεγάλοι ποσοστό που πρέπει να τους αφυπνίσουμε και να ξαναγυρίσουν. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί το κύριο μέλημα μας για να ξαναγίνουμε κόμμα εξουσίας.

    Σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί από τη βάση, πρόσθεσε ότι η ενότητα είναι δεδομένη και κάλεσε τους δυσαρεστημένους να επιστρέψουν και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ.

    Το ΠΑΣΟΚ είπε βρίσκεται μπροστά στις υποσχέσεις του και δεν μπορεί να τις υλοποιήσει.

    Τέλος έκανε πάλι αναφορά στο θέμα των stage λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκοψε τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων και σημείωσε ότι δεν θα το επιτρέψουμε, οι χιλιάδες αυτοί νέοι θα έχουν την συμπαράσταση μας.

    Ομιλία της Ντ. Μπακογιάννη στη Θεσσαλονίκη

    Τη δέσμευση πως θα κάνει οτιδήποτε για τη διασφάλιση της ενότητας και της ομοψυχίας της ΝΔ ανέλαβε η υποψήφια πρόεδρος Ντόρα Μπακογιάννη στη διάρκεια της ομιλίας της στα μέλη των νομαρχιακών συνελεύσεων του κόμματος στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης.

    «Κανείς δεν περισσεύει, ιδιαίτερα σήμερα», δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη, και τόνισε ότι ομαδοποιήσεις και διαχωρισμοί του παρελθόντος δεν έχουν θέση ενώ δεσμεύτηκε ότι αύριο στη ΝΔ δεν θα υπάρχουν «συστήματα» και «προσωπικοί μηχανισμοί».

    Η κ. Μπακογιάννη καταφέρθηκε εναντίον όσων βάλλουν κατά του Κώστα Καραμανλή και είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δεοντολογικό 15 μέρες μετά τις εκλογές να χτυπάς τον πρόεδρο του κόμματος για τον οποίο μέχρι χθες έλεγες "ζήτω"».

    Για τον εαυτό της σημείωσε ότι στάθηκε στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή, και στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές. Ποτέ δεν διαχώρισε τη θέση της και στήριξε τις αποφάσεις ακόμα κι όταν ήξερε ότι θα έχει κόστος.

    Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη χρειάζονται τολμηρές αλλαγές σε πρόσωπα, θέσεις και ιδέες, όπως και στη νοοτροπία και, προς την κατεύθυνση αυτή, πρότεινε τις εξής αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ:

    -Θέσπιση θητείας του προέδρου του κόμματος (4 χρόνια).

    -Πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα με σταυροδοσία στο 30% για τις εσωκομματικές εκλογές, με διασφάλιση των τάσεων.

    -Προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίων βουλευτών και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης

    -Καθιέρωση εσωκομματικών δημοψηφισμάτων.

    -Αναδιάρθρωση οργάνων της ΝΔ, εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής με ενιαία λίστα, εκτός των εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ.

    -Θέσπιση Συμβουλίου Δεοντολογίας

    -Ονομαστικοποίηση-δημοσιοποίηση εσόδων και εξόδων της Ν.Δ. Πόθεν έσχες και μεταβολή περιουσιακών στοιχείων στελεχών από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο.

    Για τη ΝΔ είπε ότι πρέπει να συνεχίσει να κινείται στη γραμμή της υπευθυνότητας και σχολίασε πως υπεύθυνο κόμμα δεν είναι αυτό που κάνει πολιτική με δανεικά.

    Σε ότι αφορά στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι δεν φαίνεται να έχει ξεκάθαρη πολιτική και εξέφρασε την εκτίμηση ότι συντομότερα από ότι αναμένονταν «θα κληθεί να απολογηθεί για όσα λαϊκίστικα υποσχέθηκε στις εκλογές».

    Το απόγευμα η κ. Μπακογιάννη θα μεταβεί στο Κιλκίς όπου θα έχει επαφές με μέλη και στελέχη του κόμματος.-

    Δήλωση Π. Ψωμιάδη

    Να επιτραπεί σε όποιον το επιθυμεί να προσέλθει και να ψηφίσει για το νέο πρόεδρο της Ν.Δ., μέχρι και την ημέρα των εκλογών και σε όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ζητάει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Ψωμιάδης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Δημήτρη Σιούφα.

    Ζητάει, επίσης, να διασφαλιστεί η συμμετοχή των αποδήμων στο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και η δυνατότητα ψήφου στον τόπο κατοικίας τους.

    Σχετικά με την πρόταση της υποψηφίας προέδρου Ντόρας Μπακογιάννη δήλωσε πως «οποιαδήποτε πρόταση κινείται προς θετική κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη».

    Σε ότι αφορά στην πρόταση του υποψηφίου προέδρου Δημήτρη Αβραμόπουλου να γίνει ντιμπέϊτ μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί ζημιά στη Ν.Δ. γι αυτό ζήτησε να τεθεί το θέμα υπό τη μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής.

    [03] Ενστάσεις για τις εκλογές

    Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) κατατέθηκαν οι πρώτες ενστάσεις που αφορούν τα εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009.

    Η πρώτη ένσταση κατατέθηκε από τον πρώτο αναπληρωματικό βουλευτή της ΝΔ στην Αργολίδα Δημήτριο Κράνια ο οποίος στρέφεται κατά του πρώτου βουλευτή του ίδιου κόμματος και ίδιας εκλογικής περιφέρειας Ιωάννη Ανδριανού.

    Ο κ. Κράνιας υποστηρίζει στην ένσταση του ότι ο κ. Αδριανός έχει κώλυμα εκλογιμότητας κατά το άρθρο 56 του Συντάγματος, καθώς διετέλεσε -όπως αναφέρει στην ένστασή του- διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην Πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή από τον Μάρτιο του 2004 έως και την ημέρα της παραίτησης του την 10η Σεπτεμβρίου 2009.

    Ο κ. Κράνιας αναφέρει ακόμη ότι ο κ. Ανδριανός κατείχε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης με πανελλαδική εμβέλεια και συνεπώς έπρεπε να μην υπηρετούσε στη θέση αυτή τουλάχιστον 18 μήνες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, ενώ υπέβαλε την παραίτησή του την 10η Σεπτεμβρίου 2009.

    Επιπρόσθετα, ο κ.Κράνιας αναφέρει ότι ο κ.Ανδριανός είχε αποσπαστεί στο Πολιτικό Γραφείο του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή από την δημοτική επιχείρηση «Δήμος Αθηναίων-Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Αθήνα», από την οποία δεν παραιτήθηκε ποτέ και την διατήρησε και μετά την ανάκλησή του από τη θέση του ειδικού συμβούλου του Πρωθυπουργού.

    Επίσης, ενστάσεις κατατέθηκαν και από τρεις υποψήφιους βουλευτές του ΛΑΟΣ με τις οποίες ζητούν να προσμετρηθούν επιπλέον ψηφοδέλτια στο κόμμα τους σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, αλλά και να αυξηθούν οι βουλευτικές έδρες του ΛΑΟΣ. Πρόκειται για τους υποψήφιους του ΛΑΟΣ Δ. Αιδίνη (Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης), Κ. Σκανδαλάκη (Επικρατείας) και Μ. Ντουκάκη (Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών).

    Ειδικότερα, ο κ.Αιδίνης στρέφεται κατά της ανακήρυξης των βουλευτών Θεσσαλονίκης Θ. Ρομπόπουλου (ΠΑΣΟΚ), Ελ. Ράπτη (ΝΔ), Ι. Ζιώγα (ΚΚΕ) και Αν. Κουράκη (ΣΥΡΙΖΑ), ζητώντας να αναγνωριστούν έγκυρα και να προσμετρηθούν 134 ψηφοδέλτια στο ΛΑΟΣ, έτσι ώστε να πάρει δεύτερη έδρα στην Θεσσαλονίκη και να εκλεγεί εκείνος βουλευτής. Παρόμοια είναι και η ένσταση του κ.Ντουκάκη ο οποίος ζητάει την προσμέτρηση 371 ψηφοδελτίων, διεκδικώντας μια επιπλέον έδρα στην Β΄ Αθηνών.

    Ο κ. Σκανδαλάκης στρέφεται κατά των εκλεγέντων στα ψηφοδέλτια Επικρατείας Π. Γερουλάνου (ΠΑΣΟΚ), Δ. Αυγερινοπούλου (ΝΔ), Κ. Καζάκου (ΚΚΕ) και Β. Μουλόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προστεθούν στο ΛΑΟΣ ψηφοδέλτια από την Α΄ Αθηνών, Α΄ Θεσσαλονίκης, και Α΄ Πειραιά, έτσι ώστε να πάρει δεύτερη έδρα το ΛΑΟΣ στο Επικρατείας.

    [04] Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη

    Δύο βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο κέντρο της Βαγδάτης προκάλεσαν το θάνατο περισσότερων από 130 ανθρώπων και τον τραυματισμό 712.

    Τις δύο αυτές επιθέσεις ιρακινή κυβέρνηση αποδίδει στην αλ Κάιντα και στους συμμάχους της με στόχο να τορπιλίσουν τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου.

    Πρόκειται για την αιματηρότερη επίθεση στην ιρακινή πρωτεύουσα από τον Απρίλιο του 2007 όταν 140 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο σε πολυσύχναστη αγορά.

    Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε χθες το πρωί στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημοσίων Έργων στην οδό Χάιφα και δέκα λεπτά αργότερα μια δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε μπροστά στην έδρα του κυβερνήτη της Βαγδάτης στον ίδιο τομέα.

    "Τα εγκλήματα του Μπαάθ και της αλ Κάιντα δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν την πολιτική διαδικασία και την διεξαγωγή των εκλογών. Είναι το ίδιο χέρι που βάφτηκε με αίμα από τις επιθέσεις της 19ης Αυγούστου. Θα τιμωρήσουμε τους εχθρούς του Ιράκ", επισήμανε ο πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο των δύο επιθέσεων.

    Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βαγδάτη Κρίστοφερ Χιλ και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ Ρέι Οντιέρνο καταδίκασαν την διπλή επίθεση και κάλεσαν "τους Ιρακινούς, αυτήν την σημαντική στιγμή που οδηγεί στις εθνικές εκλογές, να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν όλες τις μορφές βίας και εκφοβισμού".

    Λίγο μετά τις εκρήξεις, δεκάδες πτώματα ήταν σκορπισμένα στο δρόμο μπροστά από τα δύο υπουργεία και πολλά αυτοκίνητα με οδηγούς και επιβάτες ήταν τυλιγμένα στις φλόγες.

    Πολλοί κάτοικοι της Βαγδάτης στράφηκαν εναντίον των αστυνομικών, όπως ο Μαχάμαντ Ράντι, υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος αναζητούσε την αδελφή του.

    "Τα μηχανήματα που διαθέτουν δεν εντοπίζουν τα εκρηκτικά. Περνούν την ώρα τους κουβεντιάζοντας και μιλώντας στο τηλέφωνο αντί να ελέγχουν τα αυτοκίνητα", κατήγγειλε.

    Ο επικεφαλής των ιρακινών χερσαίων δυνάμεων, στρατηγός Αλι Γεϊντάν προειδοποίησε για βίαιες επιθέσεις τους επόμενους μήνες λόγω των εκλογών. Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για αντίποινα σε περίπτωση που αναβληθούν οι εκλογές.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε "αποτρόπαιες" τις επιθέσεις στη Βαγδάτη και προσθεσε πως είναι μια προσπάθεια να σταματήσει η πρόοδος του Ιράκ.

    "Οι επιθέσεις αυτές δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο τη δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών και αποκαλύπτουν τα μισητά και καταστροφικά σχέδια αυτών που αρνούνται στον ιρακινό λαό το μέλλον που του αξίζει", τόνισε ο Ομπάμα.

    Η Γαλλία καταδίκασε την διπλή αιματηρή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της Βαγδάτης και διαβεβαίωσε το Ιράκ για την αλληλεγγύη της, επισημαίνεται σε μήνυμα του προέδρου Νικολά Σαρκοζί και σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών.

    [05] Ιταλία- Μπερσάνι στο Δημοκρατικό Κόμμα

    Τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι επέλεξαν οι ψηφοφόροι ως το νέο γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας (PD) μετά από τις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, ανακοίνωσε ο απερχόμενος γραμματέας Ντάριο Φραντσεσκίνι.

    "Τα στοιχεία που έχουμε δεν είναι γεωγραφικώς ομοιογενή αλλά δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι είναι ο νέος γραμματέας" δήλωσε από την έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος στη Ρώμη ο κ. Φραντσεσκίνι, συγχαίροντας παράλληλα τον κ. Μπερσάνι.

    Ο Ντάριο Φραντσεσκίνι χαιρέτισε θερμά τους περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους, ενώ τόνισε την απόδειξη της ζωτικότητας της αριστερής αντιπολίτευσης. "Αυτή είναι μία σημαντική ημέρα όχι μόνο για το PD αλλά και για την δημοκρατία στην Ιταλία" πρόσθεσε ο κ. Φραντσεσκίνι .

    "Από τώρα η εκλογή του γραμματέα του PD μέσω των προκριματικών εκλογών είναι κάτι το μη αντιστρέψιμο" σημείωσε ακόμη ο Ντάριο Φραντσεσκίνι, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους τρεις υποψήφιους για την θέση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος.

    [06] Αρχίζει η δίκη του Κάρατζιτς στη Χάγη

    Η δίκη για γενοκτονία του πρώην πολιτικού αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, την οποία ο ίδιος θα μποϊκοτάρει, αρχίζει σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκσολαβία, δεκατέσσερα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας.

    Οι δικαστές Ο-Γκον Κουόν από τη Νότια Κορέα, Χάουαρντ Μόρισον από τη Βρετανία και Μέλβιλ Μπέιρντ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο θα κηρύξουν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στις 10.00 (ώρα Ελλάδας) στη Χάγη.

    Ο 64χρονος Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος υπερασπίζεται ο ίδιος τον εαυτό του, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν είναι έτοιμος και κατά συνέπεια θα μποϊκοτάρει την έναρξη της δίκης, που προβλέπεται να διαρκέσει δύο χρόνια.

    Έγκειται στους δικαστές να αποφασίσουν σήμερα αν θα διατάξουν τη διεξαγωγή της δίκης απουσία του, θα του επιβάλουν ένα δικηγόρο ή θα αναβάλουν τη δίκη.

    Ο Κάρατζιτς κατηγορείται ότι ήταν ο εγκέφαλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους και είχε αποτέλεσμα τον εκτοπισμό 2,2 εκατομμυρίων, επειδή επιχείρησε να "εκδιώξει για πάντα" τους Μουσουλμάνους και τους Κροάτες από εδάφη της Βοσνίας που εποφθαλμιούσαν οι Σέρβοι. Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

    Στο κατηγορητήριό του περιλαμβάνονται δύο κατηγορίες για γενοκτονία, κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου και για τη σφαγή άνω των 7.000 ανδρών στη Σρεμπρένιτσα (ανατολική Βοσνία) τον Ιούλιο του 1995.

    Κατηγορείται επίσης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή φόνους, βασανιστήρια, βιασμούς ή εκτοπισμούς που διαπράχθηκαν σε 19 βοσνιακές κοινότητες, στη Σρεμπρένιτσα και στη διάκρεια της πολιορκίας του Σαράγεβο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 10.000 άνθρωποι.

    Ο Κάρατζιτς, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 στο Βελιγράδι αφού διέφευγε επί 13 χρόνια, είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βοσνιακής σύγκρουσης που δικάζεται από το ΔΠΔ. Ο πρώην σύμμαχός του, ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πέθανε στη Χάγη πριν από το τέλος της δίκης του, το Μάρτιο του 2006.

    Το στρατιωτικό άλτερ έγκο του Κάρατζιτς, ο σερβοβόσνιος στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, εξακολουθεί να διαφεύγει.

    [07] Driver: Μέσω Ίντερνετ, το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης;

    Το Driver είναι ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα, που αποσκοπεί να «σπάσει» τα ευρωπαϊκά σύνορα και να αποτελέσει μελλοντικά τα «Ηνωμένα Έθνη της Γνώσης».

    Το Driver, που ενισχύεται με χρηματοδότηση από το προηγούμενο 6ο, καθώς και από το τρέχον 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, επειδή εντάσσεται στις σημαντικές ευρωπαϊκές ηλεκτρονικές υποδομές, δημιουργεί μια νέα τεχνολογία, η οποία μπορεί τελικά να καταστήσει προσβάσιμη, μέσω Ίντερνετ, το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης. Εκατοντάδες οργανισμοί και κάθε είδους αποθετήρια γνώσεων (βιβλιοθήκες κ.α.) και εκατομμύρια έγγραφα (επιστημονικά, λογοτεχνικά κ.α.) ήδη βρίσκονται συνδεδεμένα και online προσβάσιμα μέσω της δημιουργούμενης τεράστιας ψηφιακής διαδικτυακής «βιβλιοθήκης των βιβλιοθηκών».

    Πρόκειται για την μεγαλύτερη προσπάθεια του είδους της σήμερα στον κόσμο. Η πρώτη φάση του έργου (Driver 1) χρηματοδοτήθηκε με κοινοτικά κονδύλια 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ η τρέχουσα δεύτερη φάση (Driver 2) με 3,4 εκατ. ευρώ.

    Οι ευρωπαίοι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ειδικό λογισμικό ανοικτού κώδικα, το D-NET (v.1.1), που επιτρέπει σε όποιον ερευνητή ή απλώς ενδιαφερόμενο να αποκτήσει πρόσβαση σε πάσης φύσεως δεδομένα, σε πάνω από 25 ευρωπαϊκές γλώσσες, τα οποία βρίσκονται σε ποικίλες υπολογιστικές πλατφόρμες, ακόμα και σε πολύ παλιότερα συστήματα. Ο στόχος είναι να εκλείψει πλέον ο μόνιμος φόβος ότι στο μέλλον -λόγω απαρχαίωσης του λογισμικού - μεγάλα τμήματα της ψηφιακής γνώσης δεν θα είναι πια προσβάσιμα (το λεγόμενο «πρόβλημα της κληρονομιάς» των ψηφιακών βιβλιοθηκών).

    Μέχρι στιγμής, πάνω από 250 οργανισμοί από 29 ευρωπαϊκές χώρες, που μιλάνε 25 γλώσσες, έχουν διασυνδεθεί μέσω της «πύλης» αναζήτησης του Driver στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση . Το portal, σε τακτική βάση, συλλέγει και παρέχει ανοικτή πρόσβαση σε άρθρα διαφόρων περιοδικών, βιβλία, διδακτορικές διατριβές, διαλέξεις, επιστημονικές εκθέσεις κ.α. Προς το παρόν, περίπου 1 εκατ. έγγραφα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την μηχανή αναζήτησης της «πύλης» του Driver.

    Ένας έλληνας πανεπιστημιακός, ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής του τομέα Υπολογιστικών Συστημάτων και Εφαρμογών, στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του πανεπιστημίου Αθηνών, συντόνιζε για μεγάλο χρονικό διάστημα το όλο έργο. Όπως δήλωσε, ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότεροι οργανισμοί και φορείς αντιλαμβάνονται πόσο εύκολο και γρήγορο είναι να συμπεριλάβουν και τα δικά τους online αποθετήρια γνώσης στο σύστημα του Driver.

    Με απώτερο στόχο τη διασύνδεση κάθε είδους γνώσης πέρα από σύνορα, το Driver αρχικά δημιουργεί ένα αποθετήριο των ευρωπαϊκών αποθετηρίων γνώσης, παρέχοντας μεγάλη βοήθεια στο ευρύτερο κίνημα της Ανοικτής Πρόσβασης, ώστε οι πληροφορίες να αποτελούν κοινό κτήμα όλων. Μεταξύ άλλων, το Driver έχει εκδώσει τις Καθοδηγητικές Αρχές για Διαχειριστές Αποθετηρίων, ένα κείμενο που προωθεί κανόνες για την υλοποίηση της συμβατότητας και επικοινωνίας μεταξύ των διαφορετικών συστημάτων ψηφιακής αποθήκευσης των πληροφοριών.

    Ο στόχος είναι σταδιακά όλα τα αποθετήρια του κόσμου να προσαρμόσουν τον τρόπο αποθήκευσης του περιεχομένου τους έτσι ώστε να είναι συμβατός με την πλατφόρμα του Driver (εξ ου και το όραμα για τα «Ηνωμένα Έθνη της Γνώσης»). Ακούγεται σαν ένα μακρινό όραμα, αλλά το Driver φαίνεται να έχει πάρει σοβαρά την φιλοδοξία του.

    Το έργο έχει προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον εκτός Ευρώπης και ήδη αποθετήρια από την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Αμερική και άλλες περιοχές έχουν σε έρθει σε επαφή με το Driver για να συμμετάσχουν. Η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης του λογισμικού D-NET για να το εφαρμόσει στο εθνικό της αποθετήριο γνώσεων.

    Υπάρχουν επίσης μελλοντικά σχέδια για την εμπορική αξιοποίηση του D-NET ως συστήματος διαχείρισης ψηφιακού περιεχομένου. Η τεχνολογία του Driver, που σταδιακά γίνεται το κυρίαρχο πρότυπο στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στις ιδιωτικές εταιρίες-παρόχους περιεχομένου.

    Προς το παρόν πάντως, η έμφαση δίνεται στο να διευρυνθούν οι φορείς-αποθετήρια που συμμετέχουν στο Driver (μόνο η Ευρώπη διαθέτει χιλιάδες ψηφιακές βιβλιοθήκες και ψηφιακά αρχεία), καθώς επίσης να διευρυνθεί το σύστημα, προκειμένου, πέρα από έγγραφα κειμένου, να περιλαμβάνει όλα τα άλλα μέσα (media) αποθήκευσης περιεχομένου.

    Κείμενο: Π.Δρακόπουλος

    [08] "Καμία συναίνεση"

    "Πέρα από τις γνωστές διακηρύξεις, ο Γ. Παπανδρέου έθεσε με έμφαση την ανάγκη κοινωνικής συναίνεσης, όπως είπε. Οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι εργαζόμενοι με ελαστικά ωράρια, οι εργάτες και οι εργάτριες που τους ξεζουμίζουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις, οι φτωχοί αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμία συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική", τονίζει το ΚΚΕ.

    "Δεν πρέπει να αφεθούν ως πρόβατα επί σφαγή για να αυξάνει τα κέρδη της η πλουτοκρατία. Ο λαός με τον ενιαίο αγώνα του πρέπει να προσανατολιστεί στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, κατά του ευρωμονόδρομου και της κυριαρχίας των μονοπωλίων", αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

    [09] "Παρενέργειες στην αγορά"

    "Οι μεν της Ν.Δ. με τα σταζ υπήρξαν αδίστακτοι έμποροι ελπίδας, οι δε του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γίνονται δήμιοι των ελπίδων αυτών", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης. "Και οι δύο θα πρέπει να ντρέπονται. Η μονιμοποίηση σκοντάφτει στα τεράστια ελλείμματα, ο διωγμός θα δημιουργήσει παρενέργειες στην αγορά. Δικός τους ο γκρεμός, δικό τους και το ρέμα."

    Ακόμη, πρόσθεσε για τον κ. Πάγκαλο: "Ο κ. Πάγκαλος στην περίπτωση των νέων που βλέπουν τα όνειρά τους να πολτοποιούνται με τη στείρα αντιμετώπιση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., απλώς θυμήθηκε το D.N.A. του παππού του: Αποφάσισε και διέταξε να στερήσει το μισθό για όσο χρονικό διάστημα εργάσθηκαν αυτοί οι άνθρωποι. Αν δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα, θα είχε ήδη επέμβει η Επιθεώρηση Εργασίας".

    Τέλος, όσον αφορά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης "Φιτς Ρέιτινγκς", ο κ. Αϊβαλιώτης παρέπεμψε στην ομιλία του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρη, κατά τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης, όπου ανέφερε τα εξής: "Ο τοκογλύφος που μας δανείζει θα μας δανείσει πολύ ακριβότερα, όταν βγαίνουμε εμείς, η Κυβέρνηση, και λέμε ότι το έλλειμμα είναι στο 12% ή στο 13%. Θα πάρουμε πολύ ακριβότερα χρήματα. Και αυτά τα χρήματα που θα δανειστείτε τώρα ακριβότερα, θα έρθει μια άλλη Κυβέρνηση να τα ξεπληρώσει μεθαύριο".

    Σε δύο μέρες ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ επιβεβαιώθηκε πλήρως. Μερικοί κάνουν ακόμη πως δεν αντιλαμβάνονται", είπε ο κ. Αϊβαλιώτης.

    [10] "Αντιφάσεις"

    , έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας κλείνοντας χθες τη διήμερη συζήτηση στην ΚΠΕ του κόμματος για την αντιπολιτευτική τακτική και την προετοιμασία ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Νοεμβρίου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε έντονα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο γιατί σε τηλεοπτική συζήτηση είπε ότι ο κ.Τσίπρας ζει στην Εκάλη ή τη Δροσιά. Ο κ.Τσίπρας είπε ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους, έζησε χρόνια στα Εξάρχεια και σήμερα κατοικεί στην Κυψέλη και προσκάλεσε τον κ. Πάγκαλο να τον επισκεφθεί.

    Το θέμα είναι υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας τα εκατομμύρια των νέων εργαζόμενων, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα όπου εργάζονται με επισφαλείς συνθήκες εργασίες με τη μορφή της μερικής απασχόλησης ή με τη μαύρη εργασία και σε συνθήκες τρομοκρατίας.

    Αυτό είναι το μεγάλο θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι και τα stage είναι ένα κομμάτι του συνολικότερου συστήματος του εργασιακού μεσαίωνα, της ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας, που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε τέλος ότι μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση μέσα στον Δεκέμβριο μπορεί να συζητηθεί αν θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα το τακτικό συνέδριο του κόμματος πιθανό και τη άνοιξη του επομένου έτους.

    Υπερψηφίστηκε η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας

    Με ευρύτατη πλειοψηφία, υπερψηφίστηκε η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, όπως τελικά διαμορφώθηκε από την Επιτροπή Απόφασης, η οποία αφορά στα εκλογικά αποτελέσματα, την προεκλογική δουλειά του κόμματος, καθώς και στους προγραμματικούς και πολιτικούς στόχους του κόμματος για το επόμενο διάστημα. Με την έγκριση της εισήγησης ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΚΠΕ του ΣΥΝ .

    Στην επόμενη συνεδρίασή της, σε 15 ημέρες, η ΚΠΕ του ΣΥΝ θα συζητήσει τις προτάσεις του κόμματος, ενόψει της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τις επόμενες ημέρες, θα σταλούν στις Πολιτικές Κινήσεις και τις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΝ τα κείμενα που έχουν κατατεθεί σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, για να ξεκινήσει ο διάλογος στις οργανώσεις του κόμματος.

    [11] Αποφάσεις για τη διαδοχική

    Συνεδριάζει σήμερα, υπό τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, η Επιτροπή για τη διαδοχική ασφάλιση, με αντικείμενο το θέμα της γρήγορης απονομής σύνταξης και τη ρύθμιση μειζόνων θεμάτων της διαδοχικής ασφάλισης.

    Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας είχει τονίσει ότι θα συγκροτηθούν άμεσα δύο επιτροπές που θα οργανώνουν τον κοινωνικό διάλογο στα θέματα αφενός της άμεσης καταβολής των συντάξεων (προβλέπεται ότι θα έχει καταλήξει ως το Δεκέμβριο του 2009), αφετέρου στα θέματα αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 October 2009 - 7:30:39 UTC