Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προοδευτική πολιτική με επίκεντρο τον πολίτη"
  • [02] Στη μάχη οι υποψήφιοι, ενόψει της εκλογής
  • [03] Συνάντηση Βαρθολομαίου - Μπαν Κι-μουν
  • [04] Σε διαβούλευση το σ/ν για τα χρέη
  • [05] Νέες ενστάσεις για τις εκλογές
  • [06] ΕΕ-Ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων
  • [07] Ο κύκλωπας Πολύφημος χάρισε το όνομά του στο Σπήλαιο της Μαρώνειας
  • [08] Εξετάζονται τα ευρήματα
  • [09] "Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί"
  • [10] "Τοκογλυφική πρακτική"
  • [11] "Δωρεάν η εργασία νέων"
  • [12] "Λύση για το όνομα"
  • [13] Μακελειό στο Πακιστάν

  • [01] "Προοδευτική πολιτική με επίκεντρο τον πολίτη"

    Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά και στη συνεδρίαση των πρωθυπουργών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Το απόγευμα ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα έχει ολιγόλεπτη άτυπη συνάντηση γνωριμίας με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Η συνάντηση συμφωνήθηκε μετά απο πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών οπου ο κ. Γκρούεφσκι συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για την εκλογή του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας.

    Τα θεσμικά ζητήματα της ΕΕ που θα προκύψουν μετά την επικείμενη επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, οι κλιματικές αλλαγές, η οικονομία και η λαθρομετανάστευση θα είναι τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο των 27 αρχηγών.

    Μήνυμα προς το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ως προεδρεύων του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στη Βιέννη), πρόκειται να απευθύνει σήμερα το μεσημέρι μήνυμα προς το Μόνιμο Συμβούλιο των αντιπροσωπειών των 56 χωρών-μελών του, σε βιντεοδιάσκεψη στα παλιά ανάκτορα του Χόφμπουργκ στη Βιέννη, στο πλαίσιο της Προεδρίας που ασκεί η Ελλάδα στον Οργανισμό το 2009.

    Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία της συνέχισης του έργου της ελληνικής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ και να προτρέπει τα συμμετέχοντα κράτη να εργαστούν για την επιτυχή έκβαση της Διάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού, που διοργανώνει η προεδρεύουσα Ελλάδα στις 1 και 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

    Αναμένεται επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου θα επισημαίνει στο μήνυμά του την ειδική συμβολή της χώρας μας για το μέλλον του Οργανισμού, με την πρωτοβουλία που ανέλαβε για το ξεκίνημα της λεγόμενης «Διαδικασίας της Κέρκυρας» (κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα τον περασμένο Ιούνιο), η οποία στοχεύει στην πιο αποτελεσματική ανταπόκριση του Οργανισμού στις προκλήσεις ασφάλειας στον 21ο αιώνα αποκαθιστώντας παράλληλα τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών. Εμπιστοσύνης η οποία είχε κλονιστεί τα τελευταία χρόνια, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διένεξη στη Γεωργία.

    Ομιλία στη Στοκχόλμη

    Τη βεβαιότητά του ότι οι σοσιαλδημοκράτες μπορούν να δώσουν ξανά ελπίδα στην Ευρώπη και τον κόσμο, εργαζόμενοι με αλληλεγγύη και έγκαιρα, εξέφρασε από το βήμα του τακτικού Συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Μιλώντας στα σουηδικά ο πρωθυπουργός εξέφρασε στην αρχή της ομιλίας του τα προσωπικά του συναισθήματα για την Σουηδία, ενώ αμέσως μετά αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός «άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο δίνοντας μας εντολή για αλλαγές και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών» και προσθέτοντας ότι «είναι βαριά η ευθύνη μας για να βάλουμε την Ελλάδα στη νέα εποχή, οι προκλήσεις είναι μεγάλες, θα τα καταφέρουμε αν δουλέψουμε όλοι μαζί».

    «Η Ελλάδα επέστρεψε» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την «διεθνή» πλευρά μιας σειράς ζητημάτων, και προσθέτοντας ότι «πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον κόσμο».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να είναι αλληλέγγυες ώστε να δημιουργηθούν προοδευτικές πλειοψηφίες στην Ευρώπη και τον κόσμο, και να αναδειχθεί μια προοδευτική πολιτική ατζέντα με τον πολίτη στο επίκεντρο.

    Το «πρώτα ο πολίτης» δεν είναι απλά ένα σύνθημα, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία συμμετοχής σε όλους.

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η οικονομική ανάκαμψη και η έξοδος από την κρίση είναι το σημαντικότερο καθήκον, ενώ επέκρινε τις συντηρητικές κυβερνήσεις ότι εκμεταλλεύθηκαν την κρίση για να μειώσουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «πράσινη ανάπτυξη», που αποτελεί ως γνωστόν «πυλώνα» του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως αυτή αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, ώστε να δημιουργηθούν νέες επενδύσεις και να μειωθεί η ανεργία.

    «Η κρίση είναι και μια ευκαιρία για αλλαγή» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είπε ότι σφάλλουν όσοι υποστηρίζουν ότι αυτή βρίσκεται σε κρίση.

    «Οι προοδευτικές κυβερνήσεις έχουν κερδίσει στην Ελλάδα, την Νορβηγία και την Πορτογαλία, ενώ το «κύμα» που δημιουργείται φθάνει ως την Σουηδία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για νίκη των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αξίες μας και οι στόχοι μας συνιστούν απάντηση σε αυτό που ζητούν οι πολίτες».

    Μετά την ομιλία του ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας, Μάριον Σαλίν και την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιας για τις Διοργανικές Σχέσεις και την Επικοινωνιακή Πολιτική, Μάργκοτ Βάλστρομ.

    Ο πρωθυπουργός ο οποίος συνοδεύεται και από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, είχε νωρίτερα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Κάρλ Μπίλντ, με τον οποίο συζήτησε θέματα προεδρίας της ΕΕ, καθώς και ζητήματα ενδυνάμωσης της ΕΕ, ενόψει και του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες και στο οποίο θα μεταβεί ο κ. Παπανδρέου, ενώ συζήτησαν επίσης θέματα που άπτονται των σχέσεων Δυτικών Βαλκανίων-ΕΕ, της συνόδου της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, καθώς και των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού ενόψει και της εκθέσεως για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ που θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο.

    [02] Στη μάχη οι υποψήφιοι, ενόψει της εκλογής

    Με περιοδείες συναντήσεις και ομιλίες οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ, συνεχίζουν τη μάχη τους, ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση σχετικά με τις διαδικασίες της εκλογής νέου αρχηγού.

    Το Σάββατο, ενόψει του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με αντικείμενο την έγκριση εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου του κόμματος.

    Στην πρόταση του να ψηφίσουν για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΝΔ, όχι μόνο τα μέλη του κόμματος αλλά και εκείνοι που πρόσκεινται ιδεολογικά στις αξίες της παράταξης, επέμεινε ο υποψήφιος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Σε ότι αφορά το κλίμα ενόψει των εκλογών επισήμανε: «Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι η ΝΔ, σαν ξεπεράσει αυτή τη μεταβατική περίοδο, θα ανοίξει και πάλι τον ορίζοντα της. Σε αυτή τη διαδρομή όλοι μας είμαστε εγγυητές της ενότητας της. Και δεν θα επιτρέψουμε σε τίποτα και σε κανέναν να μας διαιρέσει»

    Η διεύρυνση της Ν.Δ. προς τα Δεξιά και προς το Κέντρο, ώστε να γίνει η μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη, είναι ο στόχος της υποψήφιας Ντόρας Μπακογιάννη, όπως είπε η ίδια σε συνομιλία που είχε με μέλη και στελέχη της Ν.Δ. στη Χαλκιδική.

    Έστειλε μήνυμα πανστρατιάς σε όλους όσοι απογοητεύθηκαν, θύμωσαν ή ψήφισαν άλλο κόμμα και τόνισε την ανάγκη να ξαναγίνει η Ν.Δ. αξιόπιστο κόμμα.

    Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «τα πρώτα της βήματα μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Τα πρώτα βήματα δείχνουν ότι δεν έχουν σχεδιασμό στρατηγική και στόχο. Η Ν.Δ. πρέπει να είναι έτοιμη να δώσει τις μάχες της στη Βουλή και την κοινωνία για να προστατέψει τους πολίτες και ταυτόχρονα να ετοιμάσει τη νέα κυβερνητική της πρόταση.».

    «Η ενότητα της Ν.Δ. είναι δεδομένη. Οποιος ή όποια εκλεγεί πρόεδρος θα είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά», τόνισε ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση πολιτικών του φίλων, μελών και στελεχών της Ν.Δ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς».

    Για τη Ν.Δ. είπε ότι "πρέπει να γίνει ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, όπως τα αντίστοιχα της Ευρώπης και γι αυτό χρειάζεται ανανέωση της ιδεολογικής της ταυτότητας, χωρίς αλλαγές στα σύμβολά της. Να ξαναφτιάξουν σχολές κομματικών στελεχών και να ψάξουν για τους άξιους".

    Τάχθηκε κατά των μηχανισμών και ζήτησε να έρθει το κόμμα πιο κοντά στην κοινωνία, διότι σε παγκόσμιο επίπεδο καμιά οργάνωση δεν κατάφερε να σταθεί στα πόδια της αποκομμένη από την κοινωνία ή θεωρώντας τους μηχανισμούς ως κοινωνία.

    Για τον Κώστα Καραμανλή σχολίασε ότι είναι «ιστορική αδικία» αυτό που συνέβη και θα μείνουν ως «ιστορική δικαίωση» όσα είπε προεκλογικά.

    «Είμαστε αδέλφια όλοι. Ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία και είμαι βέβαιος ότι θα τερματίσουμε όλοι μαζί», τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Π. Ψωμιάδης και πρόσθεσε: «Για μένα δεν είναι μόνο θέμα διαδοχής. Είναι θέμα να ανοιχτούμε στην κοινωνία γιατί αυτή η κοινωνία θα έρθει για μια ακόμη φορά να αγκαλιάσει τη Ν.Δ.».

    [03] Συνάντηση Βαρθολομαίου - Μπαν Κι-μουν

    Στις 4 και 5 Νοεμβρίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν θα βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, όπου και θα κηρύξει την έναρξη του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.

    Στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Επίσης έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σε ειδική σύνοδο του κοινοβουλίου.

    Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, υποδέχτηκε χθες στο γραφείο του, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, τον ηγέτη της Ορθοδοξίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τα μέλη της συνοδείας του, ανάμεσά τους και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριος, ενώ παρών στην 20λεπτη συνάντηση ήταν και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Αναστάσης Μητσιάλης.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ότι συζήτησαν περιβαλλοντικά θέματα, ενόψει μάλιστα και της Συνόδου της Κοπεγχάγης. Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι ενημέρωσε το συνομιλητή του για τις «οικολογικές πρωτοβουλίες» και τις «ταπεινές δραστηριότητες» του Πατριαρχείου όσο αφορά το «διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο». Όπως είπε, «ο Γ.Γ. έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία των πρωθυπουργών της Τουρκίας και της Ισπανίας για τη συνεργασία των διαφόρων πολιτιστικών παραδόσεων».

    Απαντώντας στην ερώτηση αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συμματάσχει στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ότι αν δεν μπορέσει ο ίδιος να λάβει μέρος, θα στείλει αντιπρόσωπο.

    Σε ερώτηση αν με το Γ.Γ. του ΟΗΕ συζήτησε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό, απάντησε αρνητικά.

    [04] Σε διαβούλευση το σ/ν για τα χρέη

    Την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των υπερχρεωμένων καταναλωτών που έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους αντιμετωπίζει το σχέδιο νόμου που ανέβασε στο διαδίκτυο, για διαβούλευση, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.

    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφληση των χρεών τους με ευνοϊκότερους όρους αλλά και να απαλλαγούν από αυτά, εφόσον εξυπηρετήσουν για μία περίοδο από τρία έως πέντε έτη με βάση το εισόδημα από την εργασία τους ένα μέρος των χρεών που καθορίζεται από το Δικαστήριο και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των οφειλών.

    Ωστόσο, και αυτή η τελευταία προϋπόθεση δεν τίθεται με άκαμπτο τρόπο, καθώς δίνεται η δυνατότητα, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις ελέγχου, και στα νοικοκυριά εκείνα που ζουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες και αδυνατούν, δίχως περίσσευμα εισοδήματος να εξυπηρετήσουν έστω και ένα μικρό μέρος των χρεών τους, να επιτύχουν τον απεγκλωβισμό από την υπερχρέωση.

    Ταυτόχρονα προστατεύεται η πρώτη κατοικία του οφειλέτη ενώ σημειώνεται ότι η απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του μπορεί να γίνει μόνο μία φορά. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας ανεργίας, σημαντικών προβλημάτων υγείας, εισοδήματος που δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών, είναι δυνατός ο προσδιορισμός χαμηλότερων ή και μηδενικών καταβολών ενώ το Δικαστήριο δύναται να επανεξετάζει κάθε οκτώ μήνες, ή και νωρίτερα αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή, την εξακολούθηση της συνδρομής των προϋποθέσεων βάσει της οποίας εκδόθηκε η απόφαση.

    Με απόφαση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Λούκας Κατσέλη αναρτήθηκε χθες, 27 Οκτωβρίου 2009, μετά τις 20:00 μ.μ., στην ιστοσελίδα www.opengov.gr/ypoan το σχέδιο νόμου του υπουργείου το οποίο υπενθυμίζεται ότι είναι η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή τον Ιούλιο του 2009 για τη "Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών".

    Η πρόταση τίθεται σε διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς μέχρι την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009, ώστε να κατατεθεί πλέον ως σχέδιο νόμου για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

    ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ:

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

    Άρθρο 1

    Πεδίο Εφαρμογής

    1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις ρύθμισης και απαλλαγής των φυσικών προσώπων από χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα μπορούν ομοίως να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος νόμου. Εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

    2. Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του.

    3. Με την επιφύλαξη των κατωτέρω διατάξεων, εφαρμόζονται αναλόγως και στην διαδικασία αυτή οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

    4. Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.

    Άρθρο 2

    Διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού

    Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη αποτελεί η πραγματοποίηση εκ μέρους του οφειλέτη κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν την υποβολή της αίτησης προσπάθειας για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές, η οποία να αποδεικνύεται εγγράφως με τη βεβαίωση της περ. α της πρώτης παραγράφου του άρθρου 4 του παρόντος νόμου και να έχει αποβεί άκαρπη.

    Άρθρο 3

    Αρμόδιο δικαστήριο - Διαδικασία

    Αρμόδιο δικαστήριο είναι το Ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο οφειλέτης έχει την κυρία κατοικία του άλλως τη διαμονή του, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας.

    Άρθρο 4

    Σχέδιο Διευθέτησης Οφειλών

    1. Για την έναρξη της διαδικασίας απαλλαγής από τα χρέη ο οφειλέτης καταθέτει αίτηση στον γραμματέα του κατά τόπον αρμόδιου, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο Ειρηνοδικείου. Με την αίτηση ή εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή της ο οφειλέτης προσκομίζει:

    α) Βεβαίωση Συνηγόρου του Καταναλωτή, Ένωσης Καταναλωτών, δικηγόρου ή άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα που συντρέχει τους καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης, από την οποία να προκύπτει η πραγματοποίηση της προσπάθειας εξωδικαστικού συμβιβασμού του άρθρου 2 και η αποτυχία αυτής και στην οποία να εκτίθεται το σχέδιο συμβιβασμού καθώς και οι λόγοι της αποτυχίας του. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εγκρίνονται οι αρμόδιοι για την παραπάνω δραστηριότητα φορείς.

    β) Κατάσταση της υπάρχουσας περιουσίας και των εισοδημάτων του οφειλέτη από την εργασία του, κατάσταση των πιστωτών, με τα πλήρη στοιχεία και τις διευθύνσεις τους και των απαιτήσεών τους, κατά κεφάλαιο και τόκους και υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη για την ακρίβεια των παραπάνω στοιχείων. Σε περίπτωση που δεν περιληφθεί στην παραπάνω κατάσταση πιστωτής και αυτός δεν ενημερωθεί, η απαίτησή του δεν επηρεάζεται από την πορεία της παρούσας διαδικασίας. Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται εντός οκτώ εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση σε αυτά αίτησης του οφειλέτη να παραδώσουν αναλυτική κατάσταση των οφειλών του σύμφωνα με τα παραπάνω.

    γ) Σχέδιο διευθέτησης οφειλών, σύμφωνο με τα συμφέροντα των πιστωτών, την περιουσία, τα έσοδα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη.

    2. Σε περίπτωση μη υποβολής των απαιτούμενων στοιχείων, το δικαστήριο διατάσσει την υποβολή τους εντός ενός μηνός, μετά την άπρακτη πάροδο του οποίου η αίτηση θεωρείται ανακληθείσα.

    3. Η διαδικασία εξέτασης της αιτήσεως ρύθμισης ή απαλλαγής από τα χρέη σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντος νόμου αναστέλλεται μέχρι την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο για την επιβεβαίωση του σχεδίου διευθέτησης των οφειλών. Η απόφαση αυτή εκδίδεται το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από την υποβολή της αίτησης, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει, μετά από ακρόαση του οφειλέτη ότι το σχέδιο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, οπότε διατάσσει τη συνέχιση της διαδικασίας, μη εφαρμοζομένων στην περίπτωση αυτή των επόμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου.

    4. Ο οφειλέτης κοινοποιεί αντίγραφα της αίτησης, της κατάστασης της υπάρχουσας περιουσίας και των εισοδημάτων του οφειλέτη και του σχεδίου διευθέτησης των οφειλών στους πιστωτές, με την πρόσκληση του δικαστηρίου να λάβουν θέση εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός για το προτεινόμενο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών. Εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του οφειλέτη οι προϋποθέσεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου 194 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο αρμόδιος Ειρηνοδίκης μπορεί να αναθέσει την κοινοποίηση των παραπάνω εγγράφων στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από την κοινοποίηση της αίτησης αναστέλλονται αυτοδικαίως όλα τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών κατά του οφειλέτη προς ικανοποίηση ή εκπλήρωση των απαιτήσεών τους. Οι πιστωτές μπορούν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν ή να προτείνουν τροποποιήσεις του σχεδίου. Με την πάροδο απράκτου της προθεσμίας αυτής, τεκμαίρεται ότι ο πιστωτής συμφωνεί με το σχέδιο ρύθμισης των οφειλών. Στην πρόσκληση γίνεται μνεία για τη συνέπεια αυτή.

    5. Μετά την πάροδο της μηνιαίας προθεσμίας αξιολόγησης της προηγούμενης παραγράφου, ο οφειλέτης μπορεί, εντός αποκλειστικής προθεσμίας που τάσσει το δικαστήριο, να επιφέρει μεταβολές στο αρχικό σχέδιο, προκειμένου να επιτευχθεί ομοφωνία όλων των πιστωτών. Οι πιστωτές ενημερώνονται για τις παραπάνω μεταβολές και καλούνται να λάβουν θέση επί του σχεδίου, όπως πλέον διαμορφώνεται. Η παράγραφος 4 εφαρμόζεται αναλόγως.

    6. Αν κανένας πιστωτής δεν προβάλει αντιρρήσεις στο σχέδιο ρύθμισης ή αν συγκατατεθούν όλοι σε αυτό, θεωρείται ότι ο συμβιβασμός έχει γίνει αποδεκτός. Το δικαστήριο επιβεβαιώνει το παραπάνω με απόφαση του, οπότε η αίτηση για την απαλλαγή από τα χρέη θεωρείται ανακληθείσα.

    7. Σε περίπτωση μη ένταξης στο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών απαίτησης πιστωτή στον οποίο κοινοποιήθηκε το σχέδιο, η απαίτηση θεωρείται αποσβεσθείσα αν ο πιστωτής δεν αναγγείλει και αυτή την απαίτηση εντός της προθεσμίας της παραγράφου 4.

    8. Αν συγκατατίθενται στο σχέδιο περισσότεροι από τους μισούς πιστωτές, με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ του συνολικού ποσού των απαιτήσεων, το πτωχευτικό δικαστήριο, μετά από αίτηση του οφειλέτη ή κάποιου από τους πιστωτές, υποκαθιστά τη συγκατάθεση πιστωτή που αντιτίθεται στο συμβιβασμό, αφού προηγηθεί ακρόαση αυτού, στην οποία εκθέτει τους λόγους για τους οποίους αρνείται να συγκατατεθεί. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι επήλθε ο συμβιβασμός και η αίτηση για την απαλλαγή από τα χρέη θεωρείται ομοίως ανακληθείσα.

    9. Η υποκατάσταση της συγκατάθεσης του πιστωτή δεν μπορεί να γίνει όταν:

    α) η απαίτηση του πιστωτή που αντιτίθεται δεν ικανοποιείται στο βαθμό που ικανοποιούνται οι λοιπές απαιτήσεις ή

    β) σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου, ο πιστωτής που αντιτίθεται είναι βέβαιο ότι θα περιέλθει σε δυσμενέστερη οικονομικά θέση από αυτή στην οποία θα περιερχόταν σε περίπτωση έναρξης της διαδικασίας απαλλαγής από τα χρέη.

    10. Την απόφαση υποκατάστασης μπορούν να προσβάλουν ο οφειλέτης και ο πιστωτής του οποίου η συγκατάθεση υποκαθίσταται.

    11. Οι πιστωτές δεν έχουν απαίτηση κατά του οφειλέτη για τα έξοδα και δαπάνες που υποβάλλονται με βάση το σχέδιο συμβιβασμού.

    12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύναται να εκδίδονται υποδείγματα των απαιτούμενων πιστοποιητικών, καταλόγων και σχεδίων διευθέτησης των οφειλών με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας και τη διευκόλυνση της αξιοποίησής της.

    Άρθρο 5

    Διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη

    1. Αν εκδηλωθούν αντιρρήσεις κατά του σχεδίου ρύθμισης οφειλών και δεν υποκατασταθούν κατά τη διαδικασία της παραγράφου 8 του άρθρου 4, η διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη ξεκινά από την ημερομηνία της αίτησης, ημερομηνία από την οποία παύουν να εκτοκίζονται τα χρέη του οφειλέτη. Το δικαστήριο ελέγχει αυτεπαγγέλτως αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ρύθμιση και απαλλαγή χρεών.

    2. Αν τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και τα προσδοκώμενα εισοδήματα είναι επαρκή σε σχέση με τον αριθμό των πιστωτών και το ύψος των απαιτήσεών τους, μπορεί το δικαστήριο να περιοριστεί σε ρύθμιση των οφειλών που υφίσταντο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης με την εξόφλησή τους, προβλέποντας περίοδο χάριτος που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη με επιτόκιο ενήμερης οφειλής, και να διατάξει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το δικαστήριο μπορεί να ανακαλέσει ή να τροποποιήσει την απόφαση αυτή οποτεδήποτε μετά από αίτηση του οφειλέτη ή και του πιστωτή εφόσον δεν εξυπηρετείται η ρύθμιση.

    3. Εάν τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη δεν είναι κατά την προηγούμενη παράγραφο επαρκή, το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη από την εργασία του και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του, τον υποχρεώνει να καταβάλλει κάθε μήνα για χρονικό διάστημα από 3 έως 5 έτη ορισμένο ποσό για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών του. Η καταβολή του ποσού αυτού γίνεται απευθείας στους πιστωτές του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τη λήξη της ανωτέρω περιόδου, πρέπει να έχει εξοφληθεί ποσοστό τουλάχιστον δέκα επί τοις εκατό των συνολικών οφειλών του, στο ύψος που αυτές ανέρχονταν κατά την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης του άρθρου 4. Με την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος και εφόσον ο οφειλέτης ανταποκριθεί στους όρους που έχει θέσει το δικαστήριο, αυτό, με αίτηση του οφειλέτη που κοινοποιείται και στους πιστωτές κηρύσσει την απαλλαγή του από τα χρέη του, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου.

    4. Με αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή μπορεί να τροποποιείται η ανωτέρω απόφαση ως προς το ύψος των μηνιαίων καταβολών, εφόσον τούτο δικαιολογείται από μεταγενέστερα γεγονότα ή μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης και των εισοδημάτων του οφειλέτη.

    5. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας ανεργίας, σημαντικών προβλημάτων υγείας, εισοδήματος που δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών, είναι δυνατός ο προσδιορισμός χαμηλότερων ή και μηδενικών καταβολών, ακόμη κι αν δεν προκύπτει κατ' αυτόν τον τρόπο η εξόφληση του ποσοστού της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Το Δικαστήριο δύναται να επανεξετάζει κάθε οκτώ μήνες, ή και νωρίτερα αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή, την εξακολούθηση της συνδρομής των παραπάνω προϋποθέσεων.

    Άρθρο 6

    Ορισμός συνδίκου -Προστασία κύριας κατοικίας

    1. Ο σύνδικος ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 63 Πτωχευτικού Κώδικα για τις περιπτώσεις που υπάρχει ρευστοποιήσιμη περιουσία, η εκποίηση της οποίας κρίνεται απαραίτητη για την ικανοποίηση των πιστωτών, ή το κρίνει σκόπιμο το δικαστήριο για την παρακολούθηση, εκτέλεση και τήρηση των όρων και υποχρεώσεων που τίθενται σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο για απαλλαγή του οφειλέτη από χρέη ή την εξασφάλιση των συμφερόντων των πιστωτών. Ως σύνδικος μπορεί να ορίζεται και πρόσωπο από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων του άρθρου 371 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

    2. Πιστωτές των οποίων η απαίτηση διασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια, ικανοποιούνται προνομιακά από την πώληση του πράγματος.

    3. Ο οφειλέτης μπορεί με το σχέδιο εκκαθάρισης να ζητήσει την εξαίρεση της ρευστοποίησης ή εκπλειστηριασμού ακινήτου που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του εφόσον δεν υπερβαίνει σε έκταση το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξανόμενο κατά είκοσι επί τοις εκατό. Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο ρυθμίζει την ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών, πέραν αυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του προηγούμενου άρθρου, μέχρι συνολικό ποσόν που ανέρχεται στο ογδόντα πέντε επί τοις εκατό της εμπορικής αξίας του ακίνητου, όπως αυτή αποτιμάται κατά την κρίση του δικαστηρίου. Η ρύθμιση μπορεί να προβλέπει περίοδο χάριτος για όσο διαρκεί η αποπληρωμή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με την παράγραφο 3 του προηγούμενου άρθρου. Η εξυπηρέτηση της οφειλής γίνεται με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει αυτό της ενήμερης οφειλής ή το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο που ίσχυε σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος κατά τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για τον προσδιορισμό της περιόδου τοκοχρεολυτικής εξόφλησης της κατά τα παραπάνω οριζόμενης συνολικής οφειλής συνυπολογίζεται η διάρκεια των συμβάσεων δυνάμει των οποίων χορηγήθηκε η πίστωση, σε κάθε δε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα είκοσι έτη. Οι απαιτήσεις εντάσσονται στην παραπάνω ρύθμιση και ικανοποιούνται κατά τη τάξη εξασφάλισης. Μη τήρηση των υποχρεώσεων της παρούσας παραγράφου επιτρέπει στον πιστωτή την έναρξη διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.

    Άρθρο 7

    Καθήκον ειλικρινούς δήλωσης περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων

    1. Ο οφειλέτης που αιτείται την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος νόμου οφείλει να προβαίνει σε ειλικρινή δήλωση των περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων. Παράβαση από δόλο ή από βαριά αμέλεια της υποχρέωσης αυτής έχει ως συνέπεια μετά από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον τη μη έγκριση του σχεδίου εκκαθάρισης κατά το άρθρο 5 του παρόντος νόμου και την έκπτωση από τη ρύθμιση και απαλλαγή των χρεών. Η αίτηση αυτή μπορεί να υποβληθεί μέχρι και δύο έτη μετά την κήρυξη της απαλλαγής του οφειλέτη από τα χρέη.

    2. Ο οφειλέτης οφείλει να επιτρέπει στους πιστωτές πρόσβαση σε στοιχεία που απεικονίζουν την οικονομική του κατάσταση και τα τρέχοντα εισοδήματά του. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής μπορεί κατά την κρίση του Δικαστηρίου να επιφέρει την απόρριψη της αίτησης ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη.

    Άρθρο 8

    Επιτρεπτός χρόνος τήρησης και χρήσης δεδομένων

    Ο χρόνος τήρησης και χρήσης από τα πιστωτικά ιδρύματα ή τρίτους ή χάριν αυτών δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που αναφέρονται στην παραπάνω διαδικασία δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα τριών ετών από τη λήξη της ρύθμισης των χρεών ή των πέντε ετών από την κήρυξη της απαλλαγής από τα χρέη.

    [05] Νέες ενστάσεις για τις εκλογές

    Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) κατατέθηκε μεγάλος αριθμός ενστάσεων που αφορούν τα εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009.

    Ειδικότερα, ορισμένες από τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί επιδιώκουν την ανακατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες, θέτοντας παράλληλα και ζήτημα αντισυνταγματικότητας του Προεδρικού Διατάγματος 96/2007 περί β΄ κατανομής, κ.λπ., και αντισυνταγματικότητα του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

    Β¨Ένσταση για ανακατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων κατέθεσε ο τέως αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, που είναι α΄ αναπληρωματικός βουλευτής της ΝΔ στο Νομό Μαγνησίας και στρέφεται κατά της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ρ. Ζήση, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε εσφαλμένη κατανομή εδρών και η ΝΔ πρέπει να πάρει ακόμη μια έδρα στο Νομό Μαγνησίας και να την χάσει το ΠΑΣΟΚ.

    Εσφαλμένη κατανομή εδρών αφορά και η ένσταση του α΄ αναπληρωματικού βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας Β. Αντωνόπουλου κατά του βουλευτή της ΝΔ του ίδιου Νομού Κ. Καραγκούνη, όπως και η ένσταση του Ι. Τζαμτζή (α΄ αναπληρωματικού βουλευτή ΝΔ Νομού Πέλλας) που στρέφεται κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ του ίδιου Νομού Β. Γιουματζίδη. Στις ενστάσεις τους οι Αντωνόπουλος και Τζαμτζής υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει μια έδρα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας η οποία θα αφαιρεθεί από τη ΝΔ και πρέπει να πρέπει να πάρει μια έδρα η ΝΔ στο Νομό Πέλλας, που θα αφαιρεθεί από το ΠΑΣΟΚ.

    Στο πλαίσιο της ανακατανομής των εδρών υπάγονται και δύο ενστάσεις ψηφοφόρων που στρέφονται κατά των βουλευτών Π. Ζούνη (ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθηνών) και Ουρ. Παπαδάκη -Παπανδρέου (ΛΑΟΣ Ευβοίας). Επικαλούνται την αντισυνταγματικότητα του ΠΔ 96/2007 σχετικά με την γ΄ κατανομή των εδρών και υποστηρίζουν ότι πρέπει να αφαιρεθεί μια έδρα του ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας και να την καταλάβει ο Δ. Κωνσταντάρας (ΛΑΟΣ) και να χάσει μία έδρα ο ΛΑΟΣ στο Νομό Εύβοιας και να την πάρει ο Γ. Παπαγεωργίου του ΠΑΣΟΚ. Όμοια ένσταση υπέβαλε και η α΄ αναπληρωματική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Φιλίνη κατά της Π. Ζούνη (ΠΑΣΟΚ) για την έδρα της Α΄ Αθηνών.

    Ακόμη, ο α΄ αναπληρωματικός βουλευτής του ΛΑΟΣ στην Α΄ Θεσσαλονίκης Δ. Αιδίνης στρέφεται κατά του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης Θ. Ρομπόπουλου, ζητώντας να κερδίσει ο ΛΑΟΣ από μια έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα και να χάσει μία στην Μαγνησία.

    Στην λογική της ανακατανομής στηρίζεται και η ένσταση της β΄ αναπληρωματικής ΝΔ Νομού Μαγνησίας Ζ. Μακρή που στρέφεται κατά του βουλευτή του ΛΑΟΣ του ίδιου Νομού Π. Μαρκάκη και ζητάει μία έδρα στο ΛΑΟΣ από την ΝΔ. Με δεύτερη ένσταση της η Ζ. Μακρή στρέφεται κατά του α΄ αναπληρωματικού βουλευτή της ΝΔ Γ. Σούρλα, υποστηρίζοντας την ακυρότητα ψήφων.

    Παράλληλα, η β΄ αναπληρωματική βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Αχαΐας Δ. Γεωργακοπούλου - Μπάστα στρέφεται κατά του βουλευτή του ΛΑΟΣ της ίδιας εκλογικής περιφέρειας Αλ. Χρυσανθακόπουλου, ζητώντας μέσω ανακατανομής εδρών, από την Α΄ Θεσσαλονίκης να πάρει μια έδρα το ΠΑΣΟΚ με την α΄ αναπληρωματική στο Νομό Αχαΐας Μ. Κυριακοπούλου από την οποία την διεκδικεί με άλλη ένσταση η Δ. Γεωργακοπούλου.

    Ακόμη, το ΛΑΟΣ διεκδικεί μια επιπλέον έδρα με τον υποψήφιο Επικρατείας Κ. Σκανδαλάκη, ο οποίος επιχειρεί αύξηση των ψήφων του ΛΑΟΣ στην Β΄ Πειραιά και Αττική.

    Επίσης, μεγάλος είναι ο αριθμός των ενστάσεων μεταξύ βουλευτών του ίδιου κόμματος. Συγκεκριμένα, στρέφονται:

    -Λ. Τσαβδαρίδης, α΄ αναπληρωματικός ΝΔ Νομού Ημαθίας κατά του Μ. Χαλκίδη βουλευτή ΝΔ Νομού Ημαθίας,

    -Γ. Παπαγεωργίου, α΄ αναπληρωματικός ΝΔ Νομού Άρτας κατά του Χ. Παπασιώζου βουλευτή ΝΔ Νομού Άρτας,

    -Λ. Μίχος, α΄ αναπληρωματικός ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθηνών κατά Χ. Πρωτόπαππα βουλευτή ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθηνών,

    -Σ. Τζουμάκας, β΄ αναπληρωματικός ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθηνών κατά Λ. Μίχου α΄ αναπληρωματικού ΠΑΣΟΚ Β΄ Αθηνών,

    -Γ. Κανελλόπουλος, α΄ αναπληρωματικός ΠΑΣΟΚ Νομού Μεσηνίας, κατά Οδ. Βουδούρη βουλευτή ΠΑΣΟΚ Νομού Μαγνησίας,

    -Γ. Καπίρης, α΄ αναπληρωματικός ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων, κατά Γ. Παπαμανώλη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων,

    -Ελ. Γράψα, α΄ αναπληρωματική ΠΑΣΟΚ Αττικής, κατά Π. Ασπραδάκη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αττικής,

    -Η. Τσιτλακίδης, α΄ αναπληρωματικός ΠΑΣΟΚ Νομού Πιερίας, κατά Μ. Μίχου, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Νομού Πιερίας,

    -Ολ. Μυλωνά - Μούσιου, β΄ αναπληρωματική ΠΑΣΟΚ Νομού Φλώρινας, κατά του Θ. Σουμπάση, α΄ αναπληρωματικού ΠΑΣΟΚ Νομού Φλώρινας,

    -Κ. Τεκτονίδου, γ΄ αναπληρωματική ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης κατά Ν. Γιαννόπουλου, β΄ αναπληρωματικού ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης,

    -Εκλογέας κατά Ν. Αναστασίου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αττικής,

    -Θ. Ματανά, β΄ αναπληρωματική ΛΑΟΣ, Β΄ Θεσσαλονίκης, κατά Κ. Αθανασούδη, α΄ αναπληρωματικού ΛΑΟΣ Β΄ Θεσσαλονίκης.

    Τέλος, ενστάσεις έχουν υποβάλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο δικηγόρος Πρ. Μιχαηλίδης ο οποίος στρέφεται κατά του ΠΔ διάλυσης της Βουλής και κατά του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντή, καθώς και ο εκπρόσωπος της «Ευρωπαϊκής Συμπολιτείας: Άμεση Δημοκρατία».

    [06] ΕΕ-Ενισχύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στις Βρυξέλλες να δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ που το επιθυμούν να καταβάλουν στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους εφάπαξ έως και 15.000 ευρώ ως κρατική ενίσχυση.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Επιτροπής για σταθεροποίηση των εισοδημάτων των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων, απόφαση η οποία θα πρέπει να σημειωθεί πως αφορά τους γεωργούς όλων των κλάδων.

    Η απόφαση τροποποιεί το προσωρινό πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων το οποίο θεσπίστηκε από την Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2009, που ήδη προβλέπει διάφορες δυνατότητες ενίσχυσης προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις της ΕΕ.

    Με την απόφαση της Επιτροπής συμπεριλαμβάνεται στο εν λόγω πλαίσιο ένα ξεχωριστό περιορισμένο ποσό ενίσχυσης ύψους 15.000 ευρώ για τους γεωργούς. Αυτό το ποσό μπορεί να χορηγηθεί μία φορά σε κάθε επιχείρηση έως το τέλος του 2010. Κάθε ενίσχυση ήσσονος σημασίας, η οποία έχει ήδη ληφθεί από τις αρχές του 2008, πρέπει να αφαιρεθεί από το ποσό αυτό.

    [07] Ο κύκλωπας Πολύφημος χάρισε το όνομά του στο Σπήλαιο της Μαρώνειας

    Ο μύθος λέει ότι ο Οδυσσέας, φεύγοντας από την Τροία, έφτασε στο βασίλειο των Κικόνων, του θρακικού λαού που κατοικούσε ανάμεσα στη σημερινή λίμνη Βιστονίδα και τις εκβολές του ποταμού Έβρου. Εκεί έδεσε το καράβι του στο Οδύσσειο ρείθρο, που διατηρείται και σήμερα, νότια της προϊστορικής Ισμάρας, έδρας του βασιλείου. Ο βασιλιάς Μάρων τού έδωσε το κρασί με το οποίο ο ήρωας της Οδύσσειας μέθυσε τον κύκλωπα Πολύφημο. Αυτός ο κύκλωπας χάρισε το όνομά του στο σπήλαιο της Μαρώνειας που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά της Κομοτηνής, κοντά στον ιστορικό οικισμό της Μαρώνειας, και αποτελεί σήμερα το επίκεντρο συστηματικών προσπαθειών για την αξιοποίησή του.

    «Δεν γνωρίζουμε πότε ανακαλύφθηκε το σπήλαιο του Πολυφήμου. Ξέρουμε όμως ότι πάντα κατοικούνταν καθώς υπάρχουν προϊστορικά ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας όπως και αντίστοιχα ευρήματα από την νεολιθική εποχή και την περίοδο της βυζαντινής κυριαρχίας», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντινομάρχης υποδομών της νομαρχίας Ροδόπης Κώστας Κατσιμίγας.

    Τα τελευταία χρόνια η είσοδος του σπηλαίου χρησίμευε ως κατάλυμα για κοπάδια ζώων με αποτέλεσμα τα κοντινά σε αυτήν τμήματα να καταστραφούν. Ωστόσο, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για το σπήλαιο είναι μεγάλο όχι μόνο για τους πολύχρωμους σταλακτίτες του, αλλά και γιατί αποτελεί την κατοικία δύο σπάνιων ειδών νυχτερίδας που δεν ζουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Εκεί ξεχειμωνιάζουν και αναπαράγονται και πολλά άλλα είδη νυχτερίδας που έχουν φανεί μάλιστα ιδιαίτερα χρήσιμα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι εμπορεύονταν για χρόνια το λίπασμα από τα κόπρανα των νυχτερίδων, το λεγόμενο γουανό.

    Tο σπήλαιο της Μαρώνειας είναι ο μοναδικός χώρος στον πλανήτη μας που ζουν οι επίσης μοναδικοί πληθυσμοί του ισόποδου Alpioniscus thracicus, του κολεοπτέρου Maroniella beroni και του χερσαίου σαλιγκαριού Balcanodiscus cerberus. Ειδικότερα, έχουν βρεθεί πάνω από 30 διαφορετικά είδη ασπονδύλων, εκ των οποίων τα 25 έχουν μόνιμους πληθυσμούς και 5 από αυτά είναι νέα για την επιστήμη. Ιδιαίτερη αξία στο σπήλαιο προσδίδει η παρουσία 8 αποκλειστικά σπηλαιόβιων ειδών (6 τρωγλόβια και 2 στυγόβια) και τουλάχιστον 10 ειδών που είναι ενδημικά στο σπήλαιο.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σπήλαιο δημιουργήθηκε πριν από 8 με 10 εκατομμύρια χρόνια, όταν η περιοχή αναδύθηκε από τη θάλασσα και άρχισε να διαβρώνεται από το νερό της βροχής. Η κίνηση των υπόγειων υδάτων δημιούργησε κοιλότητες που εποικήθηκαν από χερσαίους οργανισμούς.

    Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 το σπήλαιο εξερευνήθηκε από το ζεύγος Πετρόχειλου και προέκυψαν οι πρώτες καταγραφές του εσωτερικού του. Μια πιο συντονισμένη προσπάθεια για την αξιοποίησή του ξεκίνησε το 2000, οπότε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με τον Δήμο Μαρώνειας ανέθεσε σε ομάδα καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) να πραγματοποιήσει βιολογικές, γεωλογικές και βραχομηχανικές έρευνες. Τα αποτελέσματα των ερευνών παραδόθηκαν στην Περιφέρεια, το υλικό εκχωρήθηκε στη νομαρχία και η ίδια ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ανάδειξη του σπηλαίου, σε συνεργασία με ειδικούς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, αλλά και τα σπήλαια της Αλιστράτης Σερρών και του Μαρά Δράμας.

    Πριν από λίγες μέρες, το νομαρχιακό συμβούλιο Ροδόπης ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης ανάδειξης του σπηλαίου που θα υπογραφεί από την Περιφέρεια, τη Νομαρχία και το Δήμο. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει και το κομμάτι της δημιουργίας φορέα διαχείρισης.

    «Σχεδιάζουμε, σε συνεργασία με την εφορία Σπηλαιολογίας και Παλαιοντολογίας, να δημιουργήσουμε μια διαδρομή τριακοσίων περίπου μέτρων στο σπήλαιο από όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει το εξαιρετικό θέαμα των σταλακτικτών και σταλαγμιτών. Στην είσοδο θα κατασκευαστούν, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον, ένα εκδοτήριο εισιτηρίων, ένα μικρό αναψυκτήριο, μία αίθουσα σουβενίρ και μια αίθουσα προβολών», αναφέρει ο κ. Κατσιμίγας.

    Επιπλέον σημειώνει πως θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή, γνωστή στο εξωτερικό αλλά πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, ειδικοί του τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ θα καταγράψουν με τεχνολογία λέιζερ τις εικόνες από τα τμήματα του σπηλαίου που δεν είναι προσπελάσιμα ώστε να δημιουργήσουν στη συνέχεια μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που θα δίνει στον επισκέπτη μια ολοζώντανη εμπειρία. Με αντίστοιχο τρόπο θα βιντεοσκοπηθούν οι κινήσεις των νυχτερίδων και το υλικό θα προβάλλεται στην αίθουσα προβολών. Έτσι, η καταγραφή θα γίνει μόνο μία φορά και η πανίδα του σπηλαίου θα υποστεί την ελάχιστη δυνατή όχληση.

    Η νομαρχία Ροδόπης εκτιμά ότι ο ορίζοντας υλοποίησης του έργου ανάδειξης του σπηλαίου Πολυφήμου «αγγίζει» περίπου τα πέντε χρόνια και προσδοκά η όλη περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Κείμενο: Π. Γιούλτση

    [08] Εξετάζονται τα ευρήματα

    Ενενήντα εννέα κάλυκες πυροβόλου όπλου, ένα φυσίγγιο, μία περόνη, βολίδες και θραύσματα βρέθηκαν στο χώρο της ένοπλης επίθεσης στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι αστυνομικών.

    Τα παραπάνω πειστήρια, καθώς και οι τρεις μοτοσικλέτες που βρέθηκαν στο μετρό Χαλανδρίου βρίσκονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

    Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία η αυτοψία στο χώρο της επίθεσης και οι έρευνες συνεχίζονται.

    Σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση, νοσηλεύονται οι δύο από τους έξι αστυνομικούς που τραυματίστηκαν.

    Τους τραυματίες επισκέφθηκε στον Ερυθρό Σταυρό ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού κ. Α. Μαρτίνη.

    Τους τραυματισμένους αστυνομικούς επισκέφτηκαν επίσης η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο πανομοιότυπες επιθέσεις σε Αστυνομικά Τμήματα, η μία από τον "Επαναστατικό Αγώνα" στο Β' Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας και η άλλη από τη "Σέχτα Επαναστατών" στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Κάρολος Παπούλιας με δήλωσή του καταδίκασε την επίθεση.

    «Καταδικάζω την άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια που έθεσε σε κίνδυνο αθώες ζωές. Αυτή την ώρα εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους τραυματισμένους αστυνομικούς και στις οικογένειες τους και τους εύχομαι περαστικά» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ.Παπούλιας.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση και δήλωσε ότι το κόμμα του θα περιμένει πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό χωρίς τους επικοινωνιακούς χειρισμούς εντυπωσιασμού, όπως αναφέρει, που έχει ακολουθήσει ως τώρα.

    "Ο λαός πρέπει να σκεφτεί το ποιος ωφελείται από τέτοιου είδους επιθέσεις. Πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια που είναι χρήσιμη σε όσους επεξεργάζονται σχέδια καταστολής του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Χρειάζεται λαϊκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα", τονίζει το ΚΚΕ, το οποίο καταδίκασε την επίθεση.

    "Είναι αυτονόητη και δεδομένη η καταδίκη μας απέναντι σε κάθε είδους τρομοκρατικές και δολοφονικές επιθέσεις όπως αυτή που συνέβη στο Α.Τ. Αγ. Παρασκευής. Θέλουμε να εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχές για γρήγορη ανάρρωση των τραυματιών αστυνομικών. Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες, στο όνομα δήθεν των λαϊκών συμφερόντων, το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν την κοινωνία στο σύνολο της και να την ωθούν σε συντηρητική αναδίπλωση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    Εξάλλου,ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι οι φυσικοί αυτουργοί των τρομοκρατικών επιθέσεων αποθρασύνονται όσο το σύστημα αφήνει ανέγγιχτους τους ηθικούς αυτουργούς.

    "Η χθεσινή αποτρόπαια τρομοκρατική πράξη πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους σε μία ουσιαστική απάντηση. Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιες πράξεις", δήλωσε η βουλευτής και υποψήφια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Δηλώσεις Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

    "Η Ελλάδα δεν θα γίνει επικράτεια φόβου. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με τρομοκράτες", δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδης.

    Ο παριστάμενος, στην ενημέρωση του υπουργού, Αττικάρχης, υποστράτηγος Γιάννης Ραχοβίτσας είπε ότι οι τρομοκράτες είχαν κλέψει τις μοτοσικλέτες με τις οποίες επιτέθηκαν, το 2000 τη μία, ένα μήνα πριν από την επίθεση τη δεύτερη και μία ημέρα πριν από την επίθεση, την τρίτη. "Αυτή η προετοιμασία δείχνει ότι οι τρομοκράτες δεν έλαβαν αφορμή από την ανακοίνωση επικήρυξης με το ποσό των 600.000 ευρώ τριών καταζητουμένων και ήδη καταδικασθέντων ατόμων.

    Οι τρομοκράτες θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη", τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε ότι τα αστυνομικά τμήματα είναι χώροι εξυπηρέτησης πολιτών και δεν θα γίνουν φρούρια με λήψη έκτακτων μέτρων κλπ.

    "Τα θύματα ήταν νέοι άνθρωποι που είχαν πρόσωπο και ταυτότητα σε αντίθεση με τους τρομοκράτες. Γαζώθηκαν 20χρονα παιδιά με εκατό σφαίρες και από τύχη δεν είχαμε νεκρό. Κάθε μέτρο και κάθε πρωτοβουλία μας στοχεύει στο να είμαστε κοντά στον πολίτη και να τον υπηρετούμε. Και έτσι δεν αποδεχόμαστε τις έννοιες της όξυνσης ούτε και θα υιοθετήσουμε ποτέ τη στάση της αδράνειας απέναντι στο καθήκον μας, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    [09] "Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί"

    Η πρόταση σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση χρεών όχι μόνο δεν ανακουφίζει τις υπερχρεωμένες λαϊκές οικογένειες, αλλά διευκολύνει τις τράπεζες να τις απομυζήσουν ως εκεί που δεν πάει άλλο, εκτιμά το ΚΚΕ.

    Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις η ζωή της λαϊκής οικογένειας τίθεται σε συνεχή επιτήρηση από τους τραπεζίτες, προκειμένου να διασφαλίσουν με κάθε μέσο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπορεί να πληρώσει. Ανοίγει ο δρόμος για να δεσμεύσουν οι τράπεζες ακόμα και μέρος του μισθού του οφειλέτη που προορίζεται για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών επιβίωσης. Ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένη εκποίηση ακίνητης περιουσίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μάλιστα με τη φαινομενική συναίνεση του οφειλέτη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

    Το ΚΚΕ καλεί "τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά πρέπει να απορρίψουν το νομοσχέδιο και την κοροϊδία της λεγόμενης διαβούλευσης και να αγωνιστούν για "απαγόρευση οποιασδήποτε κατάσχεσης ή πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων για χρέη στεγαστικών δανείων που αφορούν στην πρώτη και στη δεύτερη κατοικία, πάγωμα αποπληρωμής δανείων για άνεργους και μισθωτούς που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στο επίδομα ανεργίας".

    [10] "Τοκογλυφική πρακτική"

    «Πριν 69 χρόνια, Ο ελληνικός λαός, σύσσωμος, είπε το «ΟΧΙ» απέναντι στον εξωτερικό εχθρό. Σήμερα, πρέπει να πούμε , σύσσωμα πάλι, ΟΧΙ στον εχθρό που είναι εντός των πυλών. Πρέπει να νικήσουμε την τρομοκρατία. Πρέπει να νικήσουμε ό,τι βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία. Πρέπει να το κάνουμε και θα το κάνουμε!», δήλωσε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.

    Σχετικά με τις απολύσεις όσων εργάζονται με STAGES, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε:

    «Με ευκαιρία τη σχεδιαζόμενη απόλυση των νέων που είχαν προσληφθεί με το σύστημα των STAGES θα πρέπει να ξεκινήσει μια βαθύτερη συζήτηση για τον αριθμό των απασχολούμενων που χρειάζεται η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Έχουμε περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους από το Βέλγιο και την Ολλανδία μαζί, και κινούμαστε στον ίδιο αριθμό με την Ισπανία των 40 εκατομμυρίων κατοίκων. Μαστιγώνουμε τα νέα παιδιά των STAGES που, ουσιαστικά, έβγαζαν την δουλειά αλλά κολακεύουμε την ραθυμία όλων εκείνων των ημετέρων που είναι καλοβολεμένοι».

    Εξάλλου, ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης μιλώντας για τα επιτόκια τόνισε ότι "με ..."χαδάκια" δεν καταλαβαίνει τίποτε το τραπεζικό κατεστημένο. Αυτό που χρειάζεται είναι μια γερή γροθιά στο τραπέζι. Προφανώς, ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε η Υπουργός Οικονομίας έχουν την δύναμη να αντιμετωπίσουν συνολικά την πολύχρονη τοκογλυφική πρακτική των τραπεζών".

    [11] "Δωρεάν η εργασία νέων"

    "Η μεταφορά των stage στον ιδιωτικό τομέα διαιωνίζει τον εργασιακό μεσαίωνα, προσφέρει στις μεγάλες επιχειρήσεις δωρεάν εργασία νέων ανθρώπων, αφού δεν θα πληρώνονται από αυτές αλλά από τον ΟΑΕΔ, οδηγεί στην συμπίεση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων προς το κατώτερο δυνατό επίπεδο", δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

    "Από όσα είπαν ο Υπουργός Εργασίας και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, επιβεβαιώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα stage στο δημόσιο τομέα δεν προέκυψε από το ενδιαφέρον της να πατάξει το ρουσφέτι, την ελαστική και ανασφάλιστη εργασία, αφού τα μεταφέρει όλα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά μόνο να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες για την μισθοδοσία τους.

    Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ πραγματικά δεν μπορεί να κρύψει την χαρά του για το μεγάλο δώρο που τους έκανε η κυβέρνηση μεταφέροντας τα κακοπληρωμένα και ανασφάλιστα stage στον ιδιωτικό τομέα".

    [12] "Λύση για το όνομα"

    Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου λυθεί η διαφωνία σχετικά με την ονομασία της, δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στο Πρακτορείο Ρόιτερς.

    «Το θέμα της ονομασίας θα πρέπει να λυθεί πριν καν υπάρξει σκέψη για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια», τόνισε ο κ. Δρούτσας.

    «Αυτή είναι μία πολύ σαφής και αυστηρή γραμμή που υιοθετεί η Ελλάδα. Εμείς την αποκαλούμε εθνική κόκκινη γραμμή», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πριν λίγες ημέρες να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη βαλκανική αυτή χώρα, τονίζοντας ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να συμφωνεί το σύνολο των 27 κρατών-μελών της Ένωσης.

    «Εμείς έχουμε μία νέα, ανοιχτόμυαλη προσέγγιση, επιδιώκουμε τη συνεργασία ώστε να επιτευχθεί μία διευθέτηση για το ζήτημα της ονομασίας», τόνισε ο κ. Δρούτσας στο Ρόιτερς.

    Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας και επίσης θέλει να βοηθήσει όλες τις βαλκανικές χώρες να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μολονότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί όλες οι πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταθεροποιηθεί η περιοχή, μόνο η Σλοβενία έχει καταστεί μέλος μέχρι τώρα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες διστάζουν να διευρύνουν περισσότερο την Ένωση.

    "Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων χρόνων, η δυναμική σχεδόν χάθηκε. Ας θέσουμε ένα νέο στόχο," δηλώνει ο κ. Δρούτσας, "την ημερομηνία κατά την οποία ελπίζουμε ότι όλες αυτές οι χώρες θα μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2014 μπορεί να είναι αυτή η ημερομηνία," κατέληξε.

    Δηλώσεις Σολάνα για το όνομα

    Την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ το συντομότερο δυνατό υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Σε δηλώσεις του Χ. Σολάνα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης τονίζοντας ωστόσο πως ο ίδιος δεν διαθέτει «κάποια μαγική φόρμουλα» η οποία θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Χ. Σολάνα χαρακτήρισε θετική την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ τονίζοντας ότι πρόκειται για μία εισήγηση, η οποία φέρνει την ΠΓΔΜ πιο κοντά στην ΕΕ. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει πως «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν».

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την ελληνική στάση στο θέμα της ονομασίας, ο Χ. Σολάνα εξέφρασε την εκτίμηση ότι τόσο η ηγεσία της ΠΓΔΜ όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο, όπως είπε, γνωρίζει πολύ καλά και είναι φίλος του θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

    Από την πλευρά του ο Ν. Γκρούεφσκι εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση να αναγάγει το θέμα της επίλυσης του ονόματος ως προτεραιότητά της διαβεβαιώνοντας παράλληλα για την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να εργαστεί προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στο εν λόγω θέμα το συντομότερο δυνατό.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ακόμη ότι «η πολιτική της άσκησης βέτο δεν έχει συμβάλλει στην επίτευξη προόδου», ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να βρεθεί λύση το αμέσως προσεχές διάστημα, αρκέστηκε στην επισήμανση ότι «από την πλευρά του θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια» για να καταστεί δυνατό κάτι τέτοιο.

    [13] Μακελειό στο Πακιστάν

    Τουλάχιστον 105 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε πολυσύχναστη αγορά της Πεσαβάρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ενώ δεκάδες τραυματίες έχουν παγιδευθεί στα ερείπια.

    Πολλά θύματα είναι εγκλωβισμένα στα ερείπια, έπειτα από την κατάρρευση πολλών μαγαζιών και ενός κτιρίου που βρισκόταν κοντά στην αγορά, δήλωσαν διασώστες και αξιωματούχοι.

    "Ήταν μια τεράστια έκρηξη, η οποία ακούστηκε σχεδόν σε ολόκληρη την πόλη", εξήγησε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας, ο Ανουάρ Σαχ. "Ήταν επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο", πρόσθεσε.

    Πλάνα που μεταδόθηκαν από πακιστανικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν μαγαζάκια κατεστραμμένα και από τα ερείπια να βγαίνει καπνός, ενώ αστυνομικοί απομάκρυναν πανικόβλητους κατοίκους και πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες μιας πυρκαγιάς που μόλις είχε ξεσπάσει.

    Από τον Λευκό Οίκο καταδικάστηκαν σθεναρά, οι φονικές επιθέσεις, ενώ εκφράστηκαν ταυτοχρόνως τα συλλυπητήρια του προέδρου Ομπάμα προς τους συγγενείς των θυμάτων.

    Ο προεδρικός εκπρόσωπος κ. Ρόμπερτ Γκιμπς τόνισε ότι η επίθεση αυτή "κατέδειξε, τί είδους απειλή αντιμετωπίζουν, σήμερα, τόσο το Πακιστάν, όσο κι οι Ηνωμένες Πολιτείες".

    Σθεναρή υπήρξε η καταδίκη ειδικά της πολύνεκρης επίθεσης στο Πεσαβάρ και από τη σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στο ανακοινωθέν της οποίας επισημάνθηκε ότι, "αυτή η αποτρόπαιη βία που ταλανίζει εδώ και πολύν καιρό τον πακιστανικό λαό, καταδικάζεται έντονα από τη σουηδική προεδρία" της 27μελούς ΕΕ.

    Η αποφασιστικότητα του Πακιστάν να πατάξει τον θρησκευτικό εξτρεμισμό δεν έχει πληγεί από την αιματηρή επίθεση, αναφέρει σε ανακοινωθέν του το ΥΠΕΞ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 October 2009 - 7:30:47 UTC