Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Ελλάδας"
  • [02] Συνεδριάζει, αύριο, η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Ελλάδας"

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της συνόδου κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο Λονδίνο προκειμένου να συναντηθεί με το Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν και τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου, παρεμβαίνοντας στο δείπνο εργασίας των ευρωπαίων ηγετών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή, αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ενώ στο θέμα της συνεργασίας με την Τουρκία τόνισε την επαναβεβαίωση της στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος με όλες τις παραμέτρους και με παράλληλη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις κλιματικές αλλαγές, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της αναγωγής της πράσινης ανάπτυξης. Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επισήμανε τις καταστροφικές συνέπειες από τις πυρκαγιές και την ανάγκη αντιμετώπισής τους από την πολιτεία. Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και τη μετανάστευση που προκαλείται από τις κλιματικές αλλαγές, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει θέση για όλα αυτά τα θέματα.

    Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τόνισε ότι "οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές θέλουν μια Ευρώπη της συνοχής, προτεραιότητα της οποίας θα είναι ο πολίτης".

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν πολιτικές που θα δώσουν δουλειές για όλους, στηρίζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μια ευρωπαϊκή κοινωνία, η οποία θα κοιτάζει τον άνθρωπο.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην Πράσινη Ανάπτυξη, τονίζοντας ότι μέσα από αυτή και ενόψει των μεγάλων αποφάσεων, που θα ληφθούν στην Κοπεγάχη, θα δημιουργηθεί ένας μοχλός και μια ευκαιρία, ώστε να μπορέσουν οι σοσιαλιστές να πάρουν σημαντικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

    Οι αποφάσεις αυτές, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα αφορούν στο μέλλον της ανάπτυξης και θα δώσουν δουλειές, θα δημιουργήσουν την κοινωνική συνοχή και μια πιο ανθρώπινη και κοινωνική Ευρώπη.

    Σκοπός της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ήταν ο συντονισμός μεταξύ των Ευρωπαίων προοδευτικών ηγετών για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής.

    Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση, υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης, οι προτεραιότητες για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και η Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Συνάντηση με Γκρούεφσκι

    Την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει απόλυτα τις ελληνικές θέσεις και την ελληνική στάση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του ενδεχομένου έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΠΓΔΜ είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη 15λεπτη, άτυπη συνάντηση γνωριμίας του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Οι δύο άνδρες είχαν το απόγευμα της Τετάρτης τηλεφωνική συνομιλία ύστερα από πρωτοβουλία της πλευράς των Σκοπίων, η οποία ζήτησε να μιλήσει ο κ. Γκρούεφσκι με τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη στις 4 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι είναι βούληση της Ελλάδας να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και ειδικότερα στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προτείνοντας ως ημερομηνία ένταξης το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Μία πρόταση η οποία δίνει νέα ώθηση στις βαλκανικές χώρες οι οποίες είχαν αποκτήσει ενταξιακή δυναμική από τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, δυναμική η οποία το προηγούμενο διάστημα εξασθένισε.

    Η Ελλάδα, όπως ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, επιθυμεί στο πλαίσιο αυτό να προωθήσει και την ένταξη της ΠΓΔΜ ωστόσο κατέστησε απολύτως σαφές ποιές είναι οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα εμμένει στην εθνική "κόκκινη" γραμμή και θέτει ως πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση, πριν καν σκεφτεί το ενδεχόμενο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων να λυθεί το θέμα με την ονομασία της γειτονικής χώρας. Και αυτό, όπως ειπώθηκε, η Ελλάδα θα το λέει σε κάθε ευκαιρία.

    Η επίλυση του θέματος της ονομασίας, όπως τονίστηκε κατηγορηματικά, είναι μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Σ' αυτό το πλαίσιο έλεγαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές πρέπει να υπάρξει η λύση του ζητήματος και πρόσθεταν ότι οι δύο χώρες έχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας. Και τόνιζαν με έμφαση ότι αν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας τότε μπορούμε να μιλάμε για σχέσεις πολύ στενής συνεργασίας, κάτι το οποίο η Ελλάδα είχε δείξει και στο παρελθόν. Μ' αυτή την ξεκάθαρη θέση η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την επίλυση του ζητήματος με το όνομα.

    Επίσης η ελληνική πλευρά προτίθεται να λέει πάντα ξεκάθαρα ποιά είναι τα προβλήματα, αλλά και ποιά είναι η θέση της γι' αυτά, ενώ δεν έχει καμία πρόθεση να κρύβεται. Αυτό, σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, ισχύει και για την περίπτωση της ΠΓΔΜ ώστε ενόψει του Δεκεμβρίου, όπου ενδεχομένως συζητηθεί το θέμα της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υπάρξουν εκπλήξεις ή άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Πρώτα η επίλυση τόνιζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

    Από ελληνικής πλευράς ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι η προσπάθεια για την επίλυση του θέματος με το όνομα θα γίνει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Επίσης τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν αμφισβητεί το ρόλο του ΟΗΕ. Διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα απευθείας διαπραγματεύσεων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ενώ διευκρινίστηκε ότι στη συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι δεν έγινε καμία συζήτηση για λεπτομέρειες που αφορούν διάφορα θέματα όπως το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας.

    Τα μηνύματα που έστειλε η ελληνική πλευρά προς τα Σκόπια είναι καθαρά ώστε να ξέρουν και οι γείτονες πού ακριβώς στέκεται η χώρα στα θέματα αυτά. Η ελληνική πλευρά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προετοιμάζεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει ώστε να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ.

    Στον ΟΑΣΕ

    Σε ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας και της αλληλεγγύης, για ξεπέρασμα των εντάσεων, κάλεσε τις 56 χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), ως προεδρεύων του Οργανισμού, ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε μήνυμα που απηύθυνε προς το Μόνιμο Συμβούλιο του, στο πλαίσιο βιντεοδιάσκεψης στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη.

    Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός τονίζει πως, ανεξάρτητα της διάστασης απόψεων για τα πρωταρχικά αίτια των εντάσεων, είναι ανάγκη να σπάσει το αδιέξοδο της δυσπιστίας, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός.

    Όπως επισήμανε ο Έλληνας προεδρεύων του ΟΑΣΕ, τούτο μπορεί να επιτευχθεί ενισχύοντας τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, και πρέπει να γίνει, «διότι η αστάθεια μεταξύ των γειτονικών μας κρατών, και ως εκ τούτου η ασφάλεια στην Ευρώπη, είναι στενά συνδεδεμένη με την ασφάλεια στη γειτονική μας περιοχή».

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας τη λεγόμενη «Διαδικασία της Κέρκυρας» ως ένα σημαντικό συλλογικό επίτευγμα, πρόσθεσε πως, παρά την «εντυπωσιακή πρόοδο», μία «Ευρώπη ελεύθερη στο σύνολό της, και ειρηνική», όπως ήταν το όραμα των κρατών που συμμετέχουν στον ΟΑΣΕ, όταν αυτά υιοθέτησαν το 1990 την Χάρτα του Παρισιού, εξακολουθεί να παραμένει ακριβοθώρητη.

    Παραπέμποντας στις παρατεινόμενες διενέξεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε στο μήνυμά του ότι αυτές αποτελούν δυνητικές πηγές έριδας και δεν μπορεί να αναβάλλεται η επίλυσή τους, κάτι που απέδειξε ο πόλεμος στη Γεωργία. «Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από παρατεινόμενες διενέξεις χρειάζονται ειρήνη και σταθερότητα και όχι μια εύθραυστη κατάσταση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη στο μήνυμά του προς το Μόνιμο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ, πως η ελληνική Προεδρία στον Οργανισμό δεν έχει φεισθεί προσπαθειών, και θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες, στην αναζήτηση τρόπων διασφάλισης της συνέχισης της δραστηριοποίησής του ΟΑΣΕ στη Γεωργία, ειδικά στις περιοχές που πλήττονται από τη διένεξη.

    Τέλος ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των 56 χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, που διοργανώνει η ελληνική Προεδρία στις 1-2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, θα αποτελέσει ευκαιρία για μία «νέα αρχή και για μία αναγέννηση του πνεύματος του Ελσίνκι».

    Στην προσεχή Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, στην οποία αναμένονται όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των 56 κρατών του ΟΑΣΕ, πρόκειται, μεταξύ άλλων, να εξεταστεί η πρόοδος των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της «Διαδικασίας της Κέρκυρας», και να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο συνέχισής του.

    Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2009 την 1η Ιανουαρίου, παραλαμβάνοντάς την από την προηγούμενη προεδρεύουσα την Φινλανδία και θα την παραδώσει τέλος του χρόνου στο Καζαχστάν, του οποίου διάδοχος στην προεδρία το 2011 θα είναι η Λιθουανία. Η Ελλάδα μαζί με τις δύο αυτές χώρες θα απαρτίζουν το 2010, την «τρόικα» του ΟΑΣΕ.

    [02] Συνεδριάζει, αύριο, η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ

    Με περιοδείες συναντήσεις και ομιλίες οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ, συνεχίζουν τη μάχη τους, ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση σχετικά με τις διαδικασίες της εκλογής νέου αρχηγού.

    Αύριο, ενόψει του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, με αντικείμενο την έγκριση εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου του κόμματος.

    Να ψηφίσουν και οι φίλοι της Ν.Δ. στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος ζήτησαν οι υποψήφιοι πρόεδροι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Παναγιώτης Ψωμιάδης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του νομάρχη Θεσσαλονίκης.

    «Το σημαντικότερο μήνυμα των εκλογών ήταν «αλλάξτε τα όλα κι αλλάξτε κι εσείς» και η πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, που θα οδηγήσει και στην επανίδρυση της Ν.Δ., είναι το άνοιγμα και πάλι προς την κοινωνία», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος. «Ένα κόμμα για να μπορέσει να υπάρξει πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», είπε και υπογράμμισε πως η πρόταση του υποβλήθηκε με σαφήνεια κι έτυχε της κοινωνικής υποδοχής. «Θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι διάπλατα οι πόρτες και ο μόνος τρόπος είναι να μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι κατά τρόπο οργανωμένο και συστηματικό, πάντοτε κάτω από μια βασική αρχή. Όλες και όλοι που θα ανταποκριθούν σε αυτή την πρόσκληση θα αποδέχονται τις αρχές και τις αξίες της παράταξης», εξήγησε.

    Τόνισε ακόμα την ανάγκη να ανανεωθούν τα μητρώα των κομματικών οργανώσεων, να επιστρέψουν όσοι απομακρύνθηκαν και όσοι φίλοι απογοητεύθηκαν. Να ξεκινήσουν τώρα οι μεγάλες βαθιές τομές και αλλαγές στη Ν.Δ.

    Παράλληλα είπε ότι προέχει η ισχυροποίηση των δεσμών φιλίας, αλληλεγγύης και συνοχής της παράταξης. «Ανήκουμε όλοι στην ίδια παράταξη, στην ίδια οικογένεια. Την επομένη των εκλογών θα είμαστε όλοι μαζί και όλοι μαζί στο πλευρό του νέου αρχηγού», επισήμανε.

    Ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε ότι «πρέπει να αφήσουμε τα κομματικά στεγανά, να αγγίξουμε τις ψυχές της κοινωνίας και των πολιτών. Εξάλλου, οι φίλοι πολλές φορές είναι καλύτεροι από τα αδέλφια μας».

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο που η Κ.Ε. της Ν.Δ. απορρίψει την πρόταση να ψηφίσουν και οι φίλοι ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Μην προκαταλαμβάνετε την άποψη και τη θέση που θα καλλιεργηθεί μέσα από ένα διάλογο στην Κ.Ε. Τα μέλη της Κ.Ε. είναι μαχητές αυτής της παράταξης που όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή και αισθάνθηκαν ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν τους δόθηκε καν η ευκαιρία να αρθρώσουν λόγο και άποψη».

    Ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και μίλησε σε εκδήλωση με τη συμμετοχή μελών και στελεχών της Ν.Δ.

    Όπως ανακοινώθηκε, η προεκλογική συγκέντρωση του Δ. Αβραμόπουλου στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί για τις 23 Νοεμβρίου.

    Η διεύρυνση της Ν.Δ. προς τα Δεξιά και προς το Κέντρο, ώστε να γίνει η μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη, είναι ο στόχος της υποψήφιας Ντόρας Μπακογιάννη, όπως είπε η ίδια σε συνομιλία που είχε με μέλη και στελέχη της Ν.Δ. στη Χαλκιδική.

    Έστειλε μήνυμα πανστρατιάς σε όλους όσοι απογοητεύθηκαν, θύμωσαν ή ψήφισαν άλλο κόμμα και τόνισε την ανάγκη να ξαναγίνει η Ν.Δ. αξιόπιστο κόμμα.

    Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «τα πρώτα της βήματα μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Τα πρώτα βήματα δείχνουν ότι δεν έχουν σχεδιασμό στρατηγική και στόχο. Η Ν.Δ. πρέπει να είναι έτοιμη να δώσει τις μάχες της στη Βουλή και την κοινωνία για να προστατέψει τους πολίτες και ταυτόχρονα να ετοιμάσει τη νέα κυβερνητική της πρόταση.».

    «Η ενότητα της Ν.Δ. είναι δεδομένη. Οποιος ή όποια εκλεγεί πρόεδρος θα είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά», τόνισε ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση πολιτικών του φίλων, μελών και στελεχών της Ν.Δ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς».

    Για τη Ν.Δ. είπε ότι "πρέπει να γίνει ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, όπως τα αντίστοιχα της Ευρώπης και γι αυτό χρειάζεται ανανέωση της ιδεολογικής της ταυτότητας, χωρίς αλλαγές στα σύμβολά της. Να ξαναφτιάξουν σχολές κομματικών στελεχών και να ψάξουν για τους άξιους".

    Τάχθηκε κατά των μηχανισμών και ζήτησε να έρθει το κόμμα πιο κοντά στην κοινωνία, διότι σε παγκόσμιο επίπεδο καμιά οργάνωση δεν κατάφερε να σταθεί στα πόδια της αποκομμένη από την κοινωνία ή θεωρώντας τους μηχανισμούς ως κοινωνία.

    Για τον Κώστα Καραμανλή σχολίασε ότι είναι «ιστορική αδικία» αυτό που συνέβη και θα μείνουν ως «ιστορική δικαίωση» όσα είπε προεκλογικά.

    Στις Σέρρες ο Αντ.Σαμαράς

    Τις Σέρρες επισκέφθηκε ο υποψήφιος για την αρχηγία της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συναντήθηκε με μέλη της ΝΟΔΕ Σερρών και πραγματοποίησε ομιλία σε ξενοδοχείο της πόλης.

    Μετά την συνάντηση με τα μέλη της Νομαρχιακής Οργάνωσης δήλωσε: «Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν απόψεις και θέσεις γύρω από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο, που είναι το πως θα μπορέσουμε να επανασυντάξουμε μια τραυματισμένη Νέα Δημοκρατία, τόσο στο επίπεδο της οργάνωσης, όσο και στο ζήτημα της ιδεολογικής ανασύνταξης και της απαραίτητης ενότητας και συσπείρωσης που υπάρχει τόσο στην κορυφή όσο και στη βάση». Ο κ. Σαμαράς συμπλήρωσε ότι «στη Νέα Δημοκρατία από το 1976 αγωνίζομαι με τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή και με την επιστροφή μου με το νέο πρόεδρο Κώστα Καραμανλή».

    Κατά την ομιλία του ο κ. Σαμαράς έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, λέγοντας ότι τον σημάδεψε η παρουσία του και το παράδειγμά του. «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας έμαθε να βάζουμε πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον» τόνισε ενώ αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή επεσήμανε ότι «γρήγορα θα δικαιωθεί».

    Όσον αφορά τα εθνικά ζητήματα ο κ. Σαμαράς είπε ότι στα ζητήματα που αφορούν τις «κόκκινες γραμμές» για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, οι θέσεις του είναι γνωστές.

    Στην ομιλία του κ. Σαμαρά παραβρέθηκε και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Αχιλλέας Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε ότι «το κόμμα έχει μια ιστορία, μια συνέχεια και μια συνέπεια. Όποιος μπορεί να εκφράσει αυτή την άποψη έχει την αγάπη όχι μόνο τη δική μου, αλλά και όλων των νεοδημοκρατών».

    Ο Λ. Ζαγορίτης για τη διαδικασία στην ΚΕ του κόμματος

    Ο Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου, για την τροποποίηση του Καταστατικού του κόμματος σχετικά με την εκλογή Προέδρου τόνισε πως το θέμα του τρόπου εκλογής είναι εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα.

    Θα υπάρξει στη συνεδρίαση μια συγκροτημένη εισήγηση από τον κ. Δ. Σιούφα, η οποία θα βασίζεται στη συμφωνία των 4 υποψηφίων, είπε ο κ. Ζαγορίτης και πρόσθεσε ότι "από εκεί και πέρα, μπορεί ο καθένας να καταθέσει την όποια άλλη πρόταση επιθυμεί, να γίνει συζήτηση, να τοποθετηθεί όποιος θέλει".

    Στη συνέχεια, είπε, θα ληφθεί απόφαση.

    Η πλειοψηφούσα πρόταση - η απόφαση, δηλαδή - θα μπει στο Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου ως εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής για εκλογή του νέου Προέδρου. Η τελική απόφαση ανήκει στο Συνέδριο, που είναι και το κυρίαρχο σώμα, πρόσθεσε ο Λ. Ζαγορίτης.

    Ήδη, είπε, έχουν σταλεί στα μέλη της ΚΕ τα σχετικά κείμενα, προκειμένου να ενημερωθούν και να τα λάβουν υπόψη σε τυχόν παρέμβασή τους.

    Η Ρηγίλλης ξεκαθάρισεκαι την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επιλογή εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίηση του on line συστήματος για την υποστήριξη της διαδικασίας της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση.

    Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, απευθύνθηκε σε σειρά εταιρειών οι οποίες είναι σε θέση να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο έργο μεταξύ των οποίων και η "Singular Logic", η οποία όμως από την αρχή προέβαλε επιφυλάξεις για την ανάληψη του συγκεκριμένου έργου πριν καν τεθούν αναλυτικά οι παράμετροί του.

    Οι βασικοί λόγοι που επικαλέστηκε η εταιρεία είχαν σχέση με τη στρατηγική της και με την δυσκολία στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να υλοποιήσει ένα σύνθετο έργο. Η Νέα Δημοκρατία, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν αντιμετωπίζει δυσχέρεια στην ανεύρεση ειδικευμένων εταιρειών που να έχουν την τεχνολογική και οργανωτική επάρκεια για να υλοποιήσουν το έργο. Εντός των προσεχών ημερών θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες ενέργειες. Επισημαίνεται τέλος ότι οι προδιαγραφές του έργου on line υποστήριξης της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου προέδρου είναι αυτονόητο ότι τίθενται αποκλειστικά και μόνο από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

  • Διεθνές συνέδριο με θέμα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (09:30:00, Αθήνα/Ευγενίδειο Ιδρυμα)

  • Εναρξη εργασιών 2ου ευρωπαϊκού συνεδρίου τουρισμού, με ομιλίες της υφυπουργού Τουρισμού Αντζ. Γκερέκου, του προέδρου της ΠΟΞ, Ανδ. Ανδρεάδη κ.ά. (συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης - 09:30:00)

  • Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη (10:00:00, Αθήνα/Αμαλιάδος 17)

  • Τελετή παράδοσης δύο πυραυλακάτων που εκσυγχρονίστηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και ενός νέου Ε/Γ-ΟΓ πλοίου (11:00:00, Ελευσίνα/Ναυπηγεία Ελευσίνας)

  • Συνάντηση της Υπουργού Παιδείας με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ (11:00:00, Αθήνα/Υπουργείο)

  • Συνέντευξη Τύπου για το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, παρουσία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, με την ευκαιρία της προβολής της νέας του ταινίας (12:00:00, Αθήνα/Δημαρχιακό Μέγαρο)

  • Συνέντευξη Τύπου της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, στα Μ.Μ.Ε., στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" (12:00:00, Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ)

  • Σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. θα αναγορευτεί ο Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Πληροφορικής και Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Σιλεσίας του Katowice Πολωνίας, Henryk Morawiec (12:00:00, Θεσσαλονίκη/ΑΠΘ)

  • Την παραίτηση του από τα καθήκοντα του Νομαρχιακού Συμβούλου θα υποβάλει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. (12:30:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία)

  • Συνάντηση Κ. Παπούλια με Ανωτάτη συνομοσπονδία πολυτέκνων Ελλάδος (13:30:00, Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο)

  • 25 Διεθνής Εκθεση PHILOXENIA στη Θεσσαλονίκη

  • Δημόσια εκδήλωση με θέμα «Μετέωροι άνθρωποι μεταξύ ασύλου και απέλασης» διοργανώνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ (18:30:00, Θεσσαλονίκη/ΑΠΘ)

  • Συνέδριο "Πρόσφατες Εξελίξεις και αντιπαραθέσεις στη χειρουργική του πυελικού εδάφους και την ακράτεια ούρων" από τις Α' και Β' Μαιευτικές Κλινικές του ΑΠΘ. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν μέχρι και την 1η Νοεμβρίου 2009, Θεσσαλονίκη/Μακεδονία Παλάς, Τηλ. επικοινωνίας - 6944597505 (Γιάννης Νέγρης), (Φωτοπούλου Α.)

  • Επίσκεψη της Γενικής Κυβερνήτου του Καναδά στην Αθήνα

    Αθλητική ατζέντα

  • Βόλεϊ-Α1 ανδρών (4η ημέρα)

    19:00 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

    19:00 Άρης-Φοίνικας

  • Βόλεϊ-Α1 γυναικών (3η ημέρα)-Προαγγελία

  • Βόλεϊ-Α2 ανδρών (3η ημέρα)-Προαγγελία

  • Χάντμπολ-Διεθνές τουρνουά ΟΧΕ (3η ημέρα)

    18:00 Ελλάδα (άνδρες)-Ισραήλ

    18:00 Κύπρος-Ελλάδα (νέοι)

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (1η ημέρα)

    17.30 Πανιώνιος-Λάρισα

    19.00 Βουλιαγμένη-ΠΑΟΚ

  • Μπάσκετ-Κλήρωση ομίλων EuroCup - 14:00:00
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 October 2009 - 5:30:22 UTC