Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτροπή για τα δημοσιονομικά

  • [01] Επιτροπή για τα δημοσιονομικά

    Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, συστήθηκε Επιτροπή με αντικείμενο την καταγραφή της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης, την αξιολόγηση των προβλημάτων που υπάρχουν σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία και την εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών προτάσεων για βελτίωση της απεικόνισης των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας.

    Χθες, ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανακοινώνοντας τη δημιουργία της Επιτροπής, είχε δηλώσει πως το ζήτημα διαφάνειας αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και το ίδιο ισχύει και για τα δημόσια οικονομικά, υπογραμμίζοντας ότι με δεδομένο τη μεγάλη διαφορά που διαπιστώνεται στο έλλειμμα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και στο πραγματικό έλλειμμα είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία.

    Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών η επιτροπή θα παραδώσει πριν το τέλος του έτους την αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης, την αξιολόγησή της και παράλληλα θα υποβληθούν προτάσεις βελτίωσης του όλου συστήματος, με σκοπό να έχουμε μια εγκυρότητα ως προς τα στοιχεία, γεγονός που θα είναι χρήσιμο και για τις σχέσεις με τους εταίρους μας.

    Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι τα μεγέθη τα οποία αφορούν το 2009 δεν αλλάζουν και η επιτροπή η οποία θα παραδώσει το πόρισμά της έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα διευκολύνει την πολιτική ηγεσία να αποτιμήσει την κατάσταση να διαπιστώσει πού δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στο παρελθόν και να διασφαλιστεί οτι τα στοιχεία που θα έχουμε θα είναι αξιόπιστα.

    Η απόφαση αυτή του υπουργείου, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δείχνει τη βούληση για διαφάνεια και παρουσίαση των πραγματικών στοιχείων και όχι κουκούλωμα.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε, ότι δεν πρόκειται για απογραφή, γιατί τότε, άλλαξαν οι κανόνες, ενώ τώρα, δεν αλλάζουν οι κανόνες. Αναφερόμενος εξάλλου, στα θέματα προϋπολογισμού είπε ότι το προσχέδιό του θα κατατεθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ενώ μέσα σε μια βδομάδα μια δέκα ημέρες θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την αυτονομία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

    Η Επιτροπή αποτελείται από τους εξής:

    - κ. Βασίλη Μανεσιώτη, Διευθυντή-Σύμβουλο Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας σε θέματα Δημόσιας Οικονομικής και κ. Γ. Συμιγιάννη, επίσης ως εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδας,

    - καθηγητή κ. Γκίκα Χαρδούβελη, Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της - Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,

    - κ. Σάββα Ρομπόλη, Επιστημονικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ,

    - κ. Τάκη Πολίτη, Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε) και

    - κα Στέλλα Μπαλφούσια, Ερευνήτρια Α΄ του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕ.Π.Ε).

    Τον συντονισμό της Επιτροπής θα έχει ο καθηγητής κ. Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε) και τη γραμματειακή υποστήριξή της οι επιστημονικοί συνεργάτες του Σ.Ο.Ε. Η Επιτροπή θα παρέχει έργο χωρίς αμοιβή και θα υποβάλει το πόρισμά της στον Υπουργό Οικονομικών έως το τέλος του έτους.

    Επιστολή Παπακωνσταντίνου προς τον Επίτροπο Χ.Αλμούνια

    "Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε εξυγίανση των δημοσιονομικών, στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων για τα δημοσιονομικά και στη διαφάνεια στη διαχείριση των δημοσιονομικών και ο στόχος για το 2010 είναι να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα σε μονοψήφιο ποσοστό επί του ΑΕΠ, στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικής για μεσοπρόθεσμη μείωσή του στο 3% του ΑΕΠ", αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Χοακίν Αλμούνια.

    Επίσης, τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση, την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου του 2009, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως προς τα δημόσια οικονομικά, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του και υπογραμμίζει ότι αυτά τα μέτρα στόχευαν κατά βάση στην πλευρά των εσόδων και ήσαν κυρίως μέτρα έκτακτου χαρακτήρα.

    Η αρχική εκτίμηση για τον αντίκτυπο αυτών των μέτρων έκανε λόγο για μείωση του ελλείμματος κατά 4 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2009, ενώ σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις η υλοποίησή τους θα αποφέρει μείωση του ελλείμματος κατά 2,3 δισ. ευρώ ή λιγότερο από 1% του ΑΕΠ, επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2009 εμφανίζεται "κατάρρευση" εσόδων κατά περίπου 10 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το 10% του ΑΕΠ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Προγράμματος Σταθερότητας της προηγούμενης κυβέρνησης, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος επισημαίνει, παράλληλα, ότι στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού παρουσιάζεται υπέρβαση δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ.

    Κατά συνέπεια, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης είναι κατά 16 δισ. ευρώ ή 7% του ΑΕΠ μεγαλύτερο από ό,τι προβλεπόταν βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης, υπογραμμίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός Οικονομικών αποδίδει σε τρεις λόγους τις συγκεκριμένες αποκλείσεις: στις επιπτώσεις της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα. Στην πολιτική αστάθεια κατά την περίοδο στην οποία η οικονομική πολιτική θα όφειλε να εστιάσει στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, με αποτέλεσμα σημαντική πτώση των εσόδων και υπερβάσεις στις δαπάνες. Τέλος, στην απουσία από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία διαφόρων υποχρεώσεων σε προμηθευτές του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού

    Στα 23,019 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το εννεάμηνο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2009, έναντι στόχου 12,691 δισ. ευρώ που προβλέπει το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, που έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με αυτά, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το εννεάμηνο ανήλθαν σε 35,214 δισ. ευρώ έναντι ετήσιας πρόβλεψης 59,287 δισ. ευρώ.

    Δηλαδή, κάλυψαν το 59,4% του ετήσιου στόχου, ενώ υστερούν κατά 6,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του προγράμματος για το εννεάμηνο.

    Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 51,822 δισ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 66,878 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 77,5% του ετήσιου προβλεπόμενου στόχου ενώ υπερβαίνουν κατά 1,8 δισ. ευρώ το στόχο του εννεαμήνου.

    Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 41,029 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 54,778 δισ. ευρώ (στο 74,9% του ετήσιου στόχου).

    Οι δαπάνες για τόκους ανήλθαν σε 10,793 δισ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 12,1 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 89,2% του στόχου αυτού.

    Αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία σχετικά με την πορεία των επιμέρους κατηγοριών εσόδων του προϋπολογισμού. Οι άμεσοι φόροι που εισπράχθηκαν το εννεάμηνο καλύπτουν μόνο το 59,8% του ετήσιου στόχου. Ειδικότερα, οι φόροι στην περιουσία καλύπτουν μόλις το 23,1%. Στους έμμεσους φόρους οι εισπράξεις του εννεαμήνου καλύπτουν το 63,3% του ετήσιου στόχου με τον ΦΠΑ να κυμαίνεται στο 63,8% τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης στο 44,7% και τους λοιπούς φόρους συναλλαγών στο 54,4%.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 October 2009 - 13:30:26 UTC