Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή ο Μπαν Κι-μουν

  • [01] Στη Βουλή ο Μπαν Κι-μουν

    «Δώσατε στον κόσμο την έννοια της δημοκρατίας και την εμπιστοσύνη στους λαούς. Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι στο λίκνο της Δημοκρατίας. Είναι βαθειά τιμή για μένα που είμαι ο πρώτος γ.γ. του ΟΗΕ που μιλάει στην ελληνική Βουλή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απευθυνόμενος στους βουλευτές, στην αίθουσα της Γερουσίας.

    Τον κ. Μπαν υποδέχθηκε στο Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Μετά το πέρας της ομιλίς του, του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής, σε αναγνώριση του "διαχρονικού σημαντικού ρόλου" που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και των λαών, αλλά και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση.

    Το πρωί, ο γγ του ΟΗΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    Στην επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μπαν συνοδεύεται από τη σύζυγό του και πέντε συμβούλους του.

    Στον καίριο ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς και στο προσωπικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την προσφώνησή του προς τον Μπαν Κι-μουν, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για «πρόβλημα εισβολής και κατοχής, η επίλυση του οποίου δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την άρση των συνεπειών της εισβολής και τον τερματισμό της κατοχής» και έκανε λόγο για «εξόφθαλμο παράδοξο που θίγει το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μιλώντας για το γεγονός ότι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε δε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι μια αυτόνομη από τις ευρωτουρκικές σχέσεις διαδικασία, αλλά «είναι προφανές ότι η ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Τουρκίας δεν έχει ελπίδες, αν το Κυπριακό παραμένει ανοιχτή πληγή».

    Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ακόμη ότι οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αποτυπώνουν εδώ και δεκαετίες το περίγραμμα της λύσης, τόνισε ότι «για να είναι βιώσιμη η λύση, πρέπει να είναι λειτουργική, καμία κοινότητα να μην μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδα στην λειτουργία και στις δραστηριότητες του κράτους» και επανέλαβε την ανάγκη «η λύση να σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή του κράτους δικαίου, να περιλαμβάνει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο» και να προκύψει «χωρίς επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είπε, «διευκολύνει την εξεύρεση λύσης», γιατί προσφέρει και στις δύο κοινότητες τις εγγυήσεις ενός ευρύτερου θεσμικού πλαισίου αξιών. «Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή, δηλαδή μια λύση συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες, επί των οποίων εδράζεται και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκ των πραγμάτων πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, χωρίς βεβαίως να υποκαθιστά τον ρόλο του ΟΗΕ, αλλά είναι εμπλεκόμενο μέρος και ως τέτοιο έχει λόγο και για τη διαδικασία και για την ουσία της όποιας διευθέτησης», δήλωσε ο κ. Παπούλιας.

    Σχετικώς με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε τη θέση υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, και επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι απλό. «Ο γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας είναι από τον Μεσαίωνα μια πολυεθνική περιοχή και όχι η πατρίδα ενός έθνους», είπε ο κ. Παπούλιας και συνέχισε: «Η αδικοπραξία των Σκοπίων συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ ως κράτος και ως εθνότητα είναι Μέρος, αυτοπροβάλλονται ως Όλον. Αποκαλούν το κράτος τους "Μακεδονία" και τη γλώσσα τους "Μακεδονική", γιατί μέσω αυτών των ονομάτων προσπαθούν να εγγράψουν υποθήκες στο σύνολο της Μακεδονίας. Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί και η ρητορική τους για τη μεγάλη διαμελισμένη μακεδονική πατρίδα. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει να βαφτίσει το γειτονικό κράτος. Αντιστέκεται στην προαναφερθείσα προσπάθεια σφετερισμού».

    Στην αντιφώνησή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην ομορφιά της Ελλάδας, που είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ έκανε λόγο για τις ελληνικές διδασκαλίες, για τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη και τον Αριστοτέλη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις ελληνικές λέξεις και τις έννοιες που έχουν ενταχθεί σε όλες τις γλώσσες.

    «Το σημαντικότερο, ίσως, δώρο των Ελλήνων στον κόσμο είναι η ιδέα της Δημοκρατίας, της εξουσίας στον λαό. Αυτή είναι και η κύρια αρχή του ΟΗΕ. Η Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», είπε ο Μπαν Κι-μουν, ο οποίος έφθασε στην Ελλάδα προερχόμενος από την Καμπούλ.

    Τόνισε ότι ταξίδευσε στο Αφγανιστάν, προκειμένου να τιμήσει και να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετεί εκεί και χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον των ανθρώπων του Οργανισμού. Μίλησε για επιθέσεις που αφορούν πλέον «το ποιοι είμαστε και όχι το τι κάνουμε» και κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη να συνεργαστούν για να λύσουν το πρόβλημα του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Ευχαρίστησε δε την Ελλάδα, η οποία, ως ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ, συμμετέχει στις αποστολές διατήρησης ειρήνης, αλλά και με το ναυτικό της στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας.

    «Κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβανόμαστε το θάρρος και τη θυσία σας. Σε όλη σας τη ζωή αγωνιστήκατε ενάντια στον φασισμό. Όπως είπε ο Πλάτων, το τίμημα που πληρώνουν οι καλοί άνθρωποι για την αδιαφορία προς τα κοινά, είναι να τους κυβερνούν οι κακοί άνθρωποι. Πρέπει, λοιπόν, πάντα να ενδιαφερόμαστε και να αγωνιζόμαστε», πρόσθεσε.

    Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στα κύματα μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα και χαρακτήρισε το πρόβλημα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και όχι αποκλειστικά ελληνικό. Ανέδειξε δε την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις συμφωνίες που αφορούν την επανεισδοχή των μεταναστών και επισήμανε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η Ελλάδα, όπως όλες οι μικρές χώρες, προσβλέπει στη μεγάλη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Μπαν Κι-μουν μίλησε και πάλι με ιδιαίτερη θέρμη για την Ελλάδα, η οποία έχει πολεμήσει για την ελευθερία και τη Δημοκρατία στο πλευρό των συμπατριωτών του, στην Κορέα.

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα, το Κυπριακό, το όνομα της ΠΓΔΜ, οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και οι στόχοι της χιλιετίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον κ. Μπαν Κι-μουν, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισκέπτεται τη χώρα μας.

    "Η Ελλάδα αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στον ΟΗΕ του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος, ενώ υπάρχει παράδοση πολυετούς και πολύπλευρης συνεργασίας και προσήλωσης στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον κ. Μπαν και επισημαίνοντας, ότι είναι καθοριστική η αποστολή του ΟΗΕ για την ειρήνη και τη συνεργασία στον πλανήτη.

    Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είπε ότι μάλλον είναι το πρώτο πρόβλημα του πλανήτη, ανέφερε ότι ο διάλογος για το θέμα αυτό θα κορυφωθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα παρευρίσκεται προσωπικά σε αυτή τη Διάσκεψη Κορυφής και εξέφρασε την ελπίδα "να καταλήξουμε σε δεσμευτική συμφωνία".

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε στον γγ του ΟΗΕ την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης το στόχο αυτό, καθώς και τις πρωτοβουλίες που πήρε πρόσφατα στην ΕΕ, αλλά και την επιχείρηση στροφής της ελληνικής οικονομίας σε μια πράσινη οικονομία και τόνισε ότι ο γγ θα μας βρει συμπαραστάτες στις προσπάθειές του.

    Σε ό,τι αφορά τα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα αλλά και την προεδρία της Ελλάδας στο Γβ Παγκόσμιο Φόρουμ για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός είπε ότι στις συνομιλίες του με τον κ. Μπαν έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη τόσο των χωρών από όπου προέρχονται οι μετανάστες, όσο και των χωρών υποδοχής, έτσι ώστε, όσοι μετανάστες επιστρέψουν στις χώρες τους "να μεταφέρουν γνώσεις, εμπειρίες αλλά και κεφάλαια".

    Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομική κρίση ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην προστασία των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων.

    "Ενημέρωσα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τις τελευταίες πρωτοβουλίες μου με στόχο τη δημιουργία μιας δυναμικής τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ", είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε αυτά τα ζητήματα και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του εκφράζοντας τη μεγάλη ικανοποίησή του για τη σύμπτωση απόψεων μεταξύ του ιδίου και του γγ του ΟΗΕ και διαβεβαιώνοντας τον κ. Μπαν Κι Μουν για περαιτέρω στενή συνεργασία.

    "Εκτιμώ τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού να βοηθήσει τους Κυπρίους να πετύχουν μια συμφωνία. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος. Η διεθνής κοινότητα έχει υψηλές προσδοκίες από τις συνομιλίες που πρέπει να συνεχιστούν και ο ειδικός απεσταλμένος μου Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συνεχίσει να εργάζεται με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων", είπε από τη μεριά του σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο γγ του ΟΗΕ.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Μπαν Κι-μουν αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του κ. Νίμιτς να επαναληφθούν οι συνομιλίες όταν τα δυο μέρη είναι έτοιμα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα της Ελλάδας, καθώς και για το γεγονός ότι η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει πλήρως το ρόλο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

    Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, ο κ. Μπαν είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει ωφεληθεί από τους μετανάστες, ωστόσο δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι έχουν εκφραστεί και ανησυχίες για τις συνθήκες φιλοξενίας τους στη χώρα μας.

    "Ελπίζω, πως η Ελλάδα, ως χώρα προορισμού, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να προάγει τα δικαιώματα των μεταναστών", είπε ο γγ του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ελπίδα πώς η χώρα μας θα σεβαστεί και τις διαδικασίες για τα αιτήματα χορήγησης ασύλου.

    Ο γγ του ΟΗΕ, ο οποίος στην αρχή των δηλώσεών του, τόνισε ότι "η επίσκεψη σημαίνει πολλά για μένα", εξήρε την προσφορά των Ελλήνων στις έννοιες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, εξήρε την ηγετική στάση του πρωθυπουργού στην ΕΕ, η οποία μέσω της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας ολοκληρώνεται, είπε ότι αύριο θα απευθυνθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο εκ μέρους του ΟΗΕ και δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία Ελλάδας - Ηνωμένων Εθνών.

  • ** Ο γγ του ΟΗΕ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κώστα Καραμανλή. Στη συνάντηση, που κράτησε μισή ώρα, συζητήθηκε το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών, αλλά και το πρόβλημα της πειρατείας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τη χώρα μας, όπως είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η συνεχιζόμενη διαδικασία, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 November 2009 - 11:30:20 UTC