Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας"
  • [02] Νέος αρχηγός σε ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική
  • [03] ΕΚΤ: Σταθερά στο 1% το επιτόκιο
  • [04] Στη Βουλή ο Μπαν Κι-μουν

  • [01] "Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας"

    Ξεκινάμε να πραγματοποιήσουμε όλα όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, το οποίο καταρτίστηκε μέσα σε ένα μήνα από τις εκλογές.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για έναν σοβαρό προϋπολογισμό, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τους τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας και βάζει τα θεμέλια για την ανάκαμψη αλλά και τη ρήξη με το παρελθόν. Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη διαφθορά, τη σπατάλη και την πελατειακή διασπάθιση του χρήματος του ελληνικού λαού, φαινόμενα τα οποία, όπως είπε, πήραν διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι από τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού. Αναφερόμενος πάντως στον προϋπολογισμό του 2010 τόνισε ότι γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα προς το αύριο και επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση δεν θα αποστεί από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ούτε θα υπαναχωρήσει από το στόχο της αναδιανομής του εισοδήματος. Και όλα αυτά, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ' αυτή που αναγνώρισε η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά.

    Ο νέος προϋπολογισμός, όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, στοχεύει στην αναθέρμανση της αγοράς, την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και της απασχόλησης, ενώ λαμβάνονται και μέτρα κατά της ακρίβειας.

    Παράλληλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προχωρά η πλήρης και πραγματική καταγραφή των στατιστικών στοιχείων της οικονομίας και η κατάρτιση ενός νέου φορολογικού συστήματος, που θα διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας, της δίκαιης διανομής και της σωστής επένδυσης των χρημάτων του ελληνικού λαού. Επιδίωξή μας είναι, πρόσθεσε, το χτύπημα της φοροδιαφυγής, αλλά και η διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης στους πολίτες.

    Επιδιώκουμε μέσω του προϋπολογισμού τη προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς, αλλά και ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και των διεθνών αγορών τόνισε ο κ. Παπανδρέου: «Να κάνουμε δηλαδή την Ελλάδα να πιστέψει και πάλι στον εαυτό της».

    Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι θέλουμε να απογοητεύσουμε όσους προέβλεπαν ότι δεν θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Ήδη, τόνισε, δώσαμε στίγμα με τις πράξεις μας, οι οποίες είναι συνεπείς στο πρόγραμμα των 100 ημερών, που είχαμε αναγγείλει προεκλογικά. Με το πρώτο νομοσχέδιο κάναμε πράξη την αναδιανομή, τη στήριξη εισοδήματος 2,5 εκατ. πολιτών, κάναμε πράξη την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευθύνητόνισε,. Και εξέφρασε την ικανοποίηση του, διότι, όπως είπε, όλα αυτά έχουν τύχει ευρείας κοινωνικής συμφωνίας.

    Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα τήρησε τις προεκλογικές της δεσμέυσεις, έσπασε το μύθο ότι τίποτα δεν αλλάζει σ' αυτή τη χώρα και χαρακτήρισε ιστορική την αλλαγή στη δομή της κυβέρνησης, στην οποία, όπως είπε, αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι οι υπουργοί συνεργάστηκαν αρμονικά με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, και πρόσθεσε ότι με τον ίδιο τρόπο, ενωμένοι, θα προχωρούμε, διότι, όπως τόνισε, "κυβερνούμε με τους πολίτες για τους πολίτες".

    Παρουσίαση του Προϋπολογισμού

    Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2010 αποβλέπει στην ανάταξη της οικονομίας, στην υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, στη στρατηγική ανάπτυξης, στην αναδιανομή του εισοδήματος και στην ενίσχυση της διαφάνειας, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι είναι μεγάλη του τιμή που παρουσιάζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών και ενώ τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα έχουν διογκωθεί. Ξεκινάμε, πρόσθεσε, ένα πολυετές πρόγραμμα στήριξης της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας, ανάκτησης του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας.

    Ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του προσχεδίου του προϋπολογισμού, είπε ότι είναι ένας μεταβατικός προϋπολογισμός, που συντάχθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με όλους τους υπουργούς. Υλοποιεί, πρόσθεσε, τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και πρόκειται για το πρώτο σοβαρό νοικοκύρεμα των Οικονομικών.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στο εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με μείωση του ΑΕΠ και μείωση των εξαγωγών.

    Με το νέο προϋπολογισμό υπογράμμισε, μειώνονται οι καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου και οι επιχορηγήσεις φορέων, καταργείται η απόσυρση, και μειώνονται οι εξοπλιστικές δαπάνες.

    Παράλληλα, όμως, ενισχύονται οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, αυξάνονται οι πόροι για την Παιδεία κατά 1 δισεκ. ευρώ, προβλέπονται οι πιστώσεις για την πρόσληψη 3.000 στο ΕΣΥ, αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας, κλπ.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε επίσης στον κεντρικό δημοσιονομικό στόχο, ο οποίος είναι να μειωθεί το έλλειμμα από το 12,7% το 2009, στο 9,4% το 2010. Η μείωση του ελλείμματος θα προέλθει από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών.

    Η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από την ενεργοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και τα ποτά και την εφαρμογή δικαιότερου φορολογικού συστήματος.

    Η μείωση των δαπανών θα προέλθει από τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και των καταναλωτικών δαπανών στο δημόσιο.

    Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι το δημόσιο χρέος φθάνει τα 300 δισ. ευρώ και ότι μόνο το 2009 αυξήθηκε κατά 40 δισ. ευρώ.

  • ** Νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ορίστηκε ο Λευτέρης Οικονόμου και νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ο Στ.Στεφανίδης, σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

  • ** Επίσης, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγκίς και στη συνέχεια δέχθηκε τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για το Περιβάλλον, Σταύρο Δήμα.

    -

    [02] Νέος αρχηγός σε ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική

    Ο αντιστράτηγος και έως πρότινος επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της ΕΛΑΣ, Ελευθέριος Οικονόμου, επελέγη σήμερα από το ΚΥΣΕΑ, ως νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Ο κ. Οικονόμου καταλαμβάνει τη θέση του αντιστρατήγου Βασιλείου Τσιατούρα.

    Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίσθηκε και η τοποθέτηση του αντιστρατήγου του ΠΣ, Στυλιανού Στεφανίδη, στη θέση του αρχηγού της Πυροσβεστικής.

    [03] ΕΚΤ: Σταθερά στο 1% το επιτόκιο

    Στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1% διατήρησε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στη ευρωζώνη. Αποφάσισε, παράλληλα, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, τη διατήρηση του επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 1,75% και του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,25%.

    Η σημερινή απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ δεν συνιστά έκπληξη καθώς είχε προβλεφθεί από το σύνολο των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μεταβάλει, μέχρι το τέλος του 2009, το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη.

    [04] Στη Βουλή ο Μπαν Κι-μουν

    «Συγκρατημένα αισιόδοξος» για την επίλυση του Κυπριακού «από τον κυπριακό λαό και για τον κυπριακό λαό», εμφανίστηκε στην ελληνική Βουλή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ εξέφρασε παράλληλα τη «στέρεη ελπίδα του», πως το πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, που βαραίνει τις σχέσεις της Ελλάδας με την γείτονα χώρα, θα λυθεί στο άμεσο μέλλον.

    Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στο Αφγανιστάν και ένα μήνα πριν τη Διάσκεψη Κορυφής για τις Κλιματικές Αλλαγές στην Κοπεγχάγη, ο κ. Μπαν Κι Μουν, επισκόπησε στην ομιλία του την ατζέντα του ΟΗΕ, στην οποία κάλεσε και την Ελλάδα να έχει ενεργό ρόλο.

    Ο επικεφαλής του Οργανισμού, υπογράμμισε πως για την προστασία του περιβάλλοντος, «οι μέρες αυτές είναι κρίσιμες» και πως οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα περιορισμού των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, παρέχοντας παράλληλα, οικονομική και τεχνολογική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να κινηθούν με τη σειρά τους σε αντίστοιχη κατεύθυνση. Χαιρέτισε τον «ηγετικό ρόλο» της Ε.Ε. απέναντι στην κλιματική αλλαγή και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «όραμα πράσινης ανάπτυξης, που παίρνει ρίζες στην Ελλάδα», με τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Δεύτερος στόχος του ΟΗΕ είναι η περαιτέρω διασπορά των οικονομικών ευκαιριών, στην οποία ο κ. Μπαν ενέταξε και τη μεταναστευτική πολιτική των προηγμένων χωρών. Υπενθυμίζοντας πως στο πλανήτη, περισσότεροι από 1 δισ άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ο γ.γ. του Οργανισμού αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση, αναγνωρίζοντας τις δοκιμασίες, που επέφερε στις εύρωστες οικονομίες, αλλά και υπενθυμίζοντας πως οι προηγμένες χώρες εξακολουθούν να έχουν την πολιτική και ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν τις υπανάπτυκτες.

    «Σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, η αναπτυξιακή βοήθεια κόπηκε ακριβώς την ώρα που χρειαζόταν περισσότερο. Η παγκόσμια ύφεση, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία να εγκαταλείπονται οι υποσχέσεις. Η τήρηση των υποχρεώσεων δεν αποτελεί φιλανθρωπία. Είναι κρίσιμο να υπάρξει ένα συντονισμένο σχέδιο παγκόσμιας ανάκαμψης» τόνισε ο κ. Μπαν.

    Σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, ο γ.γ. του ΟΗΕ παρατήρησε πως «τα τελευταία χρόνια, η ελληνική οικονομία έχει ωφεληθεί σε υπερθετικό βαθμό από την συνεισφορά των μεταναστών. Είμαι, επίσης ενήμερος ότι καταβάλλετε προσπάθειες για να διασκεδάσετε ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών που κρατούνται στην Ελλάδα και για το πρόβλημα της επαρκούς προστασίας των μεταναστών εργατών. Ειλικρινά πιστεύω, πως η Ελλάδα, ως χώρα προορισμού για τους εργάτες αυτούς, θα συνεχίσει να προωθεί και να προστατεύει τα δικαιώματα των μεταναστών. Ελπίζω, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, σχετικά με την μεταχείριση των αιτούντων άσυλο».

    Η εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, αποτελεί άλλη μία πάγια προτεραιότητα του ΟΗΕ. Ο κ. Μπαν, ήδη στην αρχή της ομιλίας του, είχε εξάρει τη συμμετοχή, «με πίστη στη δημοκρατία και την ελευθερία», 1.000 ελλήνων στρατιωτών στον Πόλεμο της Κορέας.

    «Η θυσία του ελληνικού λαού βοήθησε στην απελευθέρωση και του δικού μου. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη συνάντησή μου με μερικούς παλαιούς βετεράνους πριν μερικά χρόνια εδώ στην Αθήνα», ανέφερε.

    Άλλο τόσο δε, μίλησε με θερμά λόγια για τους εργαζόμενους του ΟΗΕ που δέχθηκαν επίθεση από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και «όλους όσοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον για τον αφγανικό λαό».

    Στο πλαίσιο αυτό, ο γ.γ. του ΟΗΕ, ζήτησε ακόμα ενεργότερη στήριξη, εκ μέρους της Ελλάδας, στις ειρηνευτικές αποστολές του Οργανισμού, κυρίως όμως τόνισε την αναγκαιότητα «να αποτελέσουν τα πυρηνικά όπλα ένα πλανητικό ταμπού».

    «Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να επιτύχουμε την ειρήνη και την ευημερία σε έναν κόσμο απειλούμενο από τον εφιάλτη του πυρηνικού πολέμου και της πυρηνικής τρομοκρατίας», υπογράμμισε.

    Τέλος, ο κ. Μπαν αναφέρθηκε σε δύο θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, το Κυπριακό και τη διένεξη για το όνομα της ΠΓΔΜ.

    Σχετικά με το πρώτο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ σημείωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη, «ενεργά υποστηρίζουν μια διευθέτηση, προάγοντας τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες, και οι συνομιλίες παρουσιάζουν σταθερή πρόοδο (β¦) Παρά τις πολλές δυσκολίες, παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με τις προοπτικές μιας διευθέτησης. Η μοναδική και στενή σχέση της Ελλάδας με τη Δημοκρατία της Κύπρου, καθιστά τη στήριξή σας αποφασιστική. Αντιμετωπίζουμε μια μοναδική ευκαιρία να επιλύσουμε το μακροχόνιο αυτό ζήτημα. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε στο να στηρίξουμε τον κυπριακό λαό, να επιτύχει τον στόχο μιας αμοιβαίας αποδεκτής και ευεργετικής διευθέτησης για μια ενιαία Κύπρο».

    Τέλος, αναφερθείς στην ελληνοσκοπιανή υπόθεση, σημείωσε πως η επίλυσή του θέματος θα ανοίξει νέες προοπτικές για την περιφερειακή συνεργασία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Είναι στέρεη η ελπίδα μου, ότι το ζήτημα θα επιλυθεί στο κοντινό μέλλον. Είμαι βέβαιος πως τόσο η Ελλάδα, όσο και η ΠΓΔΜ, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαν.

    «Δώσατε στον κόσμο την έννοια της δημοκρατίας και την εμπιστοσύνη στους λαούς. Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι στο λίκνο της Δημοκρατίας. Είναι βαθειά τιμή για μένα που είμαι ο πρώτος γ.γ. του ΟΗΕ που μιλάει στην ελληνική Βουλή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απευθυνόμενος στους βουλευτές, στην αίθουσα της Γερουσίας.

    Τον κ. Μπαν υποδέχθηκε στο Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Μετά το πέρας της ομιλίς του, του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής, σε αναγνώριση του "διαχρονικού σημαντικού ρόλου" που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και των λαών, αλλά και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση.

    Το πρωί, ο γγ του ΟΗΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 November 2009 - 15:30:27 UTC