Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινική δίωξη για το φονικό αέριο
  • [02] Ένα σπίτι στην Κ.Κούνεβα
  • [03] Συνέντευξη Μπαγίς στην "Καθημερινή"
  • [04] Σαρώνει το Σαλβαδόρ ο τυφώνας Ίντα
  • [05] Είκοσι χρόνια μετά...
  • [06] "Σκληρή στάση"
  • [07] Συνεχίζονται οι έρευνες

  • [01] Ποινική δίωξη για το φονικό αέριο

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και για σωματική βλάβη από αμέλεια, άσκησε η εισαγγελέας σε βάρος του 34χρονου ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, όπου έχασαν τη ζωή τους, από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα, δύο νεαροί άνδρες.

    Ο 34χρονος επιχειρηματίας μετήχθη το μεσημέρι στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Ευαγγελία Καρανίκα, η οποία απήγγειλε σε βάρος του τις δύο παραπάνω κατηγορίες, που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Μετά την άσκηση των διώξεων, ο 34χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

    Η πρώτη κατηγορία αφορά το θάνατο των δύο νεαρών, ηλικιών 27 και 28 ετών, που βρέθηκαν σε διάστημα 24ωρων ωρών νεκροί σε ξεχωριστά δωμάτια του ξενοδοχείου. Η δεύτερη κατηγορία αφορά την περίπτωση της αναισθησιολόγου-ενοίκου του ίδιου ξενοδοχείου, που αισθάνθηκε δυσφορία και έχασε τις αισθήσεις της.

    Όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, η δικογραφία που υποβλήθηκε στην εισαγγελία, κρίθηκε «ημιτελής» και για αυτό αποφασίστηκε να επιστρέψει στο Α.Τ. Πανοράματος, που ανέλαβε την προανάκριση για την υπόθεση, ώστε να επισυναφθούν τόσο οι ιατροδικαστικές εκθέσεις, όσο και το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, που είναι σε εξέλιξη.

    Μετά τη συμπλήρωση της δικογραφίας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα αποφασίσει είτε για την παραπομπή του κατηγορουμένου σε δικάσιμο, είτε για την παραγγελία τακτικής ανάκρισης.

    Σε ό,τι αφορά την προανάκριση, ο 34χρονος εξέφρασε τη λύπη του για τους δύο τραγικούς θανάτους, τονίζοντας ότι δεν μπορούσε να προβλέψει τα συμβάντα. Φέρεται δε, να ισχυρίστηκε ότι οι τεχνικοί, που εγκατέστησαν πριν από τέσσερα χρόνια στο ξενοδοχείο του τον καυστήρα φυσικού αερίου, τον διαβεβαίωσαν ότι δεν χρειάζεται να γίνεται ετήσια συντήρηση.

    Είπε, μάλιστα, ότι απασχολεί στο ξενοδοχείο του δύο ειδικούς, που μεριμνούν για τεχνικά ζητήματα, τα οποία αφορούν τον εξοπλισμό της επιχείρησής του.

    Στο μεταξύ, τα επόμενο 24ωρα αναμένεται να εκδοθεί απόφαση από τη Διεύθυνση Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας για την προσωρινή «σφράγιση» του ξενοδοχείου.

    [02] Ένα σπίτι στην Κ.Κούνεβα

    Το παραχωρητήριο και το κλειδί οικίας στα Πετράλωνα, παρέδωσε, ο υπ. Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, αναγνωρίζοντας την τραγική της περιπέτεια, ως εργατικό ατύχημα.

    Σε σεμνή τελετή, ο υπουργός και ο πρόεδρος του ΟΕΚ, Θωμάς Στάμου, παρέδωσαν τα κλειδιά της νέας οικίας στην Ελένη Κούνεβα, μητέρα της Κωνσταντίνας, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται, για την αποκατάσταση της υγείας της, από τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου του 2008, όταν έξω από το σπίτι της στα Πετράλωνα, δέχθηκε άγρια επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι της έριξαν καυστικό υγρό στο πρόσωπο και στον άνω θώρακα.

    Ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι κατά τη διεκπεραίωση της πράξης εκχώρησης οικίας διαπιστώθηκε, σε συνεργασία με τη ΓΣΣΕ και ΟΕΚ, ότι απαιτείται περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση και ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, περιλαμβάνεται πλέον η ρύθμιση τακτοποίησης ιδιοκτησιακών θεμάτων, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα η Κ. Κούνεβα στο σχέδιο νόμου για το επίδομα αλληλεγγύης.

    Πρόσθεσε δε ότι «αυτό, το οποίο συνέβη στην Κ. Κούνεβα, το οποίο απευχόμαστε να συμβεί σε άλλους, θεωρείται εργατικό ατύχημα. Το ζήτημα αυτό τακτοποιείται στο προαναφερθέν σχέδιο νόμου, το οποίο θα ψηφιστεί σύντομα στη Βουλή των Ελλήνων».

    Κατά την τελετή, μέλη της οικογένειας Κούνεβα πρόσφεραν εδέσματα της βουλγαρικής κουζίνας στον υπουργό, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε: «Είναι μια από τις ελάχιστες στιγμές, που νιώθουμε ευτυχείς στο υπουργείο αυτό, όπου κάθε μέρα συναντιόμαστε με τον πόνο, τη φτώχεια, τη δυστυχία και την ανεργία».

    [03] Συνέντευξη Μπαγίς στην "Καθημερινή"

    Αισιόδοξος για πρόοδο σε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό εμφανίζεται ο υπουργός Επικρατείας, Εγκεμεν Μπαγίς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

    Ο Τούρκος υπουργός κάνει λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» στις ηγεσίες Αθήνας και Άγκυρας για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και μιλά για την πρόσκληση Ερντογάν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να συστήσουν ομάδα επαφής υψηλού επιπέδου υπό την ηγεσία των δύο πρωθυπουργών. «Χρειάζονται δύο θαρραλέοι ηγέτες για να λύσουν τα προβλήματα και νομίζω ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία», λέει.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, «βλέπει» πρόοδο ως τον Δεκέμβριο, αποκλείοντας, ωστόσο, οποιαδήποτε κίνηση της Άγκυρας αν προηγουμένως δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της για «άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».

    «Αν δεν λυθεί το πρόβλημα μέχρι τον Απρίλιο, όταν θα τελειώσει η θητεία του κ. Ταλάτ, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δυσκολότερα, γιατί δεν ξέρουμε αν ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θα είναι εξίσου αποφασισμένος να λύσει το πρόβλημα», δηλώνει.

    Ο Εγκ. Μπαγίς αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως επί των συχνών παρενοχλήσεων ελληνικών και ευρωπαϊκών αεροσκαφών από τουρκικά αεροσκάφη, υποστηρίζοντας ότι «το θερμό επεισόδιο δεν είναι κάτι στο οποίο προσβλέπουμε», αναφέροντας, ωστόσο, ότι «όσο πιο συχνά ερχόμαστε σε διάλογο και ανταλλάσσουμε επισκέψεις σε υψηλό επίπεδο, τόσο θα μειώνονται οι πιθανότητες να γίνει κάτι τόσο δυσάρεστο».

    Χαρακτηρίζει δε, «καταπληκτική ιδέα» παλαιότερη πρόταση Καραμανλή για συμβολικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, προκειμένου να μην ξεχνιούνται τα αιτήματα της χώρας, αλλά -όπως τονίζει- «πρέπει να βρεθούμε και να μιλήσουμε, προκειμένου να εξερευνήσουμε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για την υλοποίησή της, διότι -όπως ξέρετε- ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες».

    Τέλος, σε ερώτηση για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, αντιδιαστέλλει τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης με τα προβλήματα της «τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα».

    [04] Σαρώνει το Σαλβαδόρ ο τυφώνας Ίντα

    Τουλάχιστον 124 είναι οι νεκροί και 7.000 οι άστεγοι στο Ελ Σαλβαδόρ έπειτα από τις κατολισθήσεις εδαφών και λάσπης και τις πλημμύρες, που προκάλεσαν οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις που συνόδευσαν τον τυφώνα Ίντα, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Μαουρίσιο Φούνες να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού.

    Ο Ίντα άφησε άλλους 13.000 πληγέντες στη γειτονική Νικαράγουα και πλέον κατευθύνεται προς τις ακτές των ΗΠΑ, μετά ένα σύντομο πέρασμά του από την τουριστική χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό.

    Σε διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα, ο Φούνες εξέφρασε χθες τα συλλυπητήριά του «στις οικογένειες των 124 αναγνωρισθέντων νεκρών», έως τώρα, χαρακτηρίζοντας αυτήν την ημέρα «ως την τραγικώτερη που θυμάται η χώρα».

    Ο πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού, γεγονός που θα του επιτρέψει να εκταμιεύσει ειδικά κονδύλια για την ανακούφιση των πληγέντων, για την επιδιόρθωση των «ανυπολόγιστων» ζημιών και να ζητήσει διεθνή βοήθεια.

    Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, οι νεκροί εντοπίζονται στις κεντρικές επαρχίες του Σαν Σαλβαδόρ, της Λα Λιμπερτάδ, του Κουσκατλάν και της Λα Πας, και στην ανατολική επαρχία Σαν Βινσέντε.

    Ενδέχεται να υπάρξουν περισσότεροι νεκροί, τονίζει η Πολιτική Προστασία, η οποία τονίζει πως τα συνεργεία της αναζητούν «μεγάλο αριθμό αγνοουμένων».

    Η Ίντα, ισχύος 2 στην 5βαθμη κλίμακα τυφώνων, με ανέμους έντασης 195 χλμ/ώρα πέρασε στις 23.00, ώρα Ελλάδος, χθες, σε απόσταση 115 χλμ από το παραθεριστικό κέντρο του Κανκούν, στο ακρώτατο της χερσονήσου Γιουκατάν, όπως ανακοίνωσε η μεξικανική μετεωρολογική υπηρεσία. Περίπου 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις νήσους Ολμπόξ και Πούντα Άλεν, κοντά στο Κανκούν.

    Ο τυφώνας συνεχίζει την πορεία του προς τις αμερικανικές ακτές του Τέξας και της Λουϊζιάνας.

    [05] Είκοσι χρόνια μετά...

    Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ράγισε το τείχος του Βερολίνου και ηγέτες από ολόκληρο τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θα συμμετάσχουν μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στους εορτασμούς που θα γίνουν στη γερμανική πρωτεύουσα για την στιγμή που χιλιάδες χαρούμενοι Ανατολικογερμανοί πέρασαν τα σύνορα.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβεντεφ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα περάσουν μαζί την πύλη του Βραδεμβούργου που για 28 χρόνια βρισκόταν στο κέντρο της διαιρεμένης πόλης.

    Στη Γερμανία θα βρεθεί πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 20η επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

    Ανάμεσα στους άλλους προσκεκλημένους θα είναι οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Γέρζι Μπούζεκ.

    Ο ισραηλινός πιανίστας και συνθέτης, Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ θα διευθύνει μία συναυλία η οποία θα υπενθυμίζει άλλες λιγότερο ευτυχείς επετείους, συμπεριλαμβανομένης της «νύχτας των κρυστάλλων» του 1938 κατά την οποία οι Ναζί είχαν καταστρέψει εβραϊκά σπίτια, μαγαζιά και συναγωγές.

    Οι μάρτυρες των γεγονότων του 1989 θα είναι επίσης παρόντες. Ανάμεσα τους, ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και η Μαριάν Μπίρτλερ, που ερευνά τα αρχεία της Στάζι, της πρώην μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας.

    Πριν από αυτά, η Αγγελα Μέρκελ θα επιστρέψει στο πρώην συνοριακό φυλάκιο της γέφυρα της οδού Μπορνχόλμερ που ήταν το πρώτο σημείο, το οποίο άνοιξε τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου λίγο μετά τη λανθασμένη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Ανατολικής Γερμανίας ότι από εκείνη τη στιγμή αίρεται η απαγόρευση πραγματοποίησης ταξιδιών.

    Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία ήταν ανάμεσα στο εκστατικό πλήθος εκείνης της βραδιάς και ο Γκορμπατσόφ με το Βαλέσα θα τη συνοδεύσουν καθώς θα ξαναζεί τις αναμνήσεις της.

    Χίλιες γιγάντιες "πέτρες" θα στηθούν κατά μήκος του αρχικού τείχους, δημιουργώντας ένα φράγμα από την Πλατεία Ποτσντάμερ, ένα χιλιόμετρο νότια της φημισμένης πύλης μέχρι το κτίριο του κοινοβουλίου, στο βόρειο τμήμα της πλατείας.

    Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, οι "πέτρες" θα πέσουν σαν ντόμινο για να συμβολίσουν τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις αρχές του 1989 στην Πολωνία και οδήγησαν στην πτώση του τείχους του Βερολίνου σηματοδοτώντας το τέλος του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη.

    Ο γνωστός τραγουδιστής Μπον Τζόβι θα εκτελέσει το τραγούδι του We Weren't Born To Follow (δεν γεννηθήκαμε για να ακολουθούμε), το οποίο γράφηκε για την περίσταση και ο γνωστός μουσικός παραγωγός του Βερολίνου Πολ βαν Ντικ θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα τον ύμνο που έγραψε για το γεγονός με τίτλο We Are One, ενώ η νύχτα θα ολοκληρωθεί με επίδειξη πυροτεχνημάτων.

    Τις προηγούμενες ημέρες, όσοι βρέθηκαν στο Βερολίνο μπόρεσαν να δουν τις ύψους 2,5 μέτρων "πέτρες", τις οποίες διακόσμησαν καλλιτέχνες και μαθητές και οι οποίες δημιουργούν ένα προσωρινό φράγμα μέσα στην πόλη

    Οι πέτρες είναι κατασκευασμένες από πολυστυρένιο και χρωματίστηκαν σε άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Πολωνία, η Γαλλία, η Τουρκία, το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη, η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ, πριν επιστρέψουν στο Βερολίνο.

    [06] "Σκληρή στάση"

    "Η κυβέρνηση αντί να αποδεχθεί την πρόταση των εργαζομένων στον ΟΛΠ για δίμηνο πάγωμα της εφαρμογής της σύμβασης με την COSCO και την παράλληλη έναρξη διαλόγου, υιοθετεί το δόγμα «δεν συνομιλώ με απεργούς».

    Είναι εκείνη που με την ακαμψία της δυναμιτίζει τις εξελίξεις και πυροδοτεί εντάσεις. Αν τελικώς τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι ο κυνισμός του κ. Πάγκαλου, η σκληρή στάση απέναντι στους εργαζόμενους και η αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, τότε βρίσκεται σε ένα ολισθηρό και λάθος δρόμο", τονίζει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή σχετικά με τις εξελίξεις στο λιμάνι.

    «Τσαλακώθηκε η αξιοπιστία των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Όταν η κυβέρνηση προεκλογικά, μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση προφανώς κορόιδευε τον κόσμο» , τόνισε χαρακτηριστικά, από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως «αν η σύμβαση με την κινεζική Cosco είναι επισφαλής για το Ελληνικό Δημόσιο, αν όπως έλεγαν πριν - και ακόμα και σήμερα παραδέχονται - είναι μια αποικιοκρατική σύμβαση, τότε η μόνη λύση είναι να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον».

    «Η μόνη λύση είναι να καταγγελθεί αυτή η σύμβαση και να επανέλθει το λιμάνι του Πειραιά υπό τον δημόσιο έλεγχο, να γίνουν επενδύσεις και να είναι μια πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας που θα προσφέρει στην ελληνική οικονομία» κατέληξε.

    [07] Συνεχίζονται οι έρευνες

    Συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες για τον εντοπισμό του 42χρονου αγνοούμενου, που αναζητείται από χθες το πρωί στην περιοχή του δήμου Αριδαίας, του νομού Πέλλας.

    Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων διακόπηκαν χθες λίγο μετά τις 18:00, καθώς νύχτωσε. Η στάθμη του νερού στην περιοχή των ερευνών έχει κατέβει, ενώ βρέθηκε και το όχημα του αγνοούμενου.

    Το όχημα οδηγούσε η 35χρονη σύζυγός του αγνοούμενου, στο οποίο επέβαινε και η 17χρονη κόρη τους. Το όχημα κινούταν νωρίς χθες το πρωί στη δημοτική οδό, που συνδέει τα τοπικά διαμερίσματα Τσάκων και Πολυκάρπης του δήμου Αριδαίας.

    Στην προσπάθεια της οδηγού να διασχίσει τον ποταμό «Μπέλιτσα», το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από ορμητικά νερά. Μητέρα και κόρη κατόρθωσαν να βγουν στην όχθη του ποταμού.

    Στις έρευνες συμμετέχουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των τοπικών αστυνομικών αρχών, αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

    Στο μεταξύ, νεκρός ανασύρθηκε οδηγός, το όχημα του οποίου παρασύρθηκε από χείμαρρο, μεταξύ των χωριών Τρικοκιά και Καρπερό, έξω από τη Δεσκάτη, στο νομό Γρεβενών.

    Στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, εξαιτίας της πυκνής βροχόπτωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 November 2009 - 7:30:28 UTC