Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση υπ. Παιδείας με πρυτάνεις
  • [02] Περιβαλλοντική ενημέρωση

  • [01] Συνάντηση υπ. Παιδείας με πρυτάνεις

    Συνάντηση με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, είχε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Ο πρύτανης του Ε.Μ.Π, Κώστας Μουντζούρης, δήλωσε ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια με ορισμένες διατάξεις του νόμου-πλαισίου και ότι ζητήθηκε η βελτίωση ορισμένων απ΄αυτές, για να λειτουργήσουν καλύτερα τα Ιδρύματα, όπως για παράδειγμα, των διατάξεων που αφορούν την διανομή των συγγραμμάτων, ή την εκλογή των μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού.

    Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Αναστάσιος Μάνθος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του ασύλου και υπογράμμισε ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο επαρκεί, καθώς μόνον «η αντίληψή μας περί ασύλου πάσχει». Πρόσθεσε δε, ότι «ορισμένοι αντιλαμβάνονται το άσυλο, ως αυτενέργεια, χωρίς όρια».

    Και οι δύο πρυτάνεις επισήμαναν ότι οι αλλαγές, που πρόκειται να γίνουν στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής για τα πανεπιστήμια, θα πρέπει να περιλάβουν ολόκληρο το φάσμα της εκπαίδευσης.

    Τέλος, για το θέμα της αναγνώρισης των κολεγίων, ο πρύτανης του Ε.Μ.Π. δήλωσε ότι πρέπει «να δοθούν ποιοτικές εγγυήσεις και να γίνουν αυστηροί έλεγχοι ποιότητας».

    Συνάντηση με ΣΕΒ

    Πέντε προτάσεις για αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα κατέθεσε σήμερα ο ΣΕΒ σε συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Μεταξύ αυτών, η εισαγωγή του μαθήματος της επιχειρηματικότητας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με τη συνεργασία των ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων.

    Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ.κ. Χάρης Κυριαζής, Θεόδωρος Φέσσας και Βαρβάρα Βερνίκου. Ο κ.Δασκαλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων στη συνάντηση ότι "Η παραγωγή πτυχιούχων ανέργων εικονογραφεί την ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού μας συστήματος, και πρόσθεσε: "Η μετατροπή του πτυχίου σε εισιτήριο για μία θέση στο Δημόσιο σηματοδοτεί την υποβάθμιση της ελληνικής παιδείας. Η ελληνική παιδεία πρέπει να συνδεθεί με την κοινωνία της γνώσης και την αγορά εργασίας, παρέχοντας στους νέους πολίτες τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις δημιουργικές απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου".

    Αναφορικά με το μάθημα για την επιχειρηματικότητα ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η διδασκαλία της επιχειρηματικότητας καλλιεργεί την ευρύτητα αντίληψης, την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα των νέων, διαμορφώνει δηλαδή πρότυπα συμπεριφοράς και δράσης που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές μίας σύγχρονης δυναμικής κοινωνίας. "Δημόσια παιδεία δεν σημαίνει δημοσιοϋπαλληλική παιδεία, ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να υποβάλει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα "μπολιάσματος" της Παιδείας μας με το πνεύμα της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, προκειμένου το εκπαιδευτικό σύστημα να επανασυνδεθεί οργανικά με την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

    Οι προτάσεις του ΣΕΒ για το εκπαιδευτικό σύστημα περιλαμβάνουν επίσης τα εξής:

    - Να προσαρμοστεί το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών με στόχο την ανάπτυξη ειδικοτήτων αιχμής που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

    - Να ανασχεδιαστούν και να αναβαθμιστούν τα προγράμματα για τη δια βίου μάθηση και την επαγγελματική κατάρτιση ώστε να καταστούν αποτελεσματικά μέσα θωράκισης της απασχόλησης.

    -Να λειτουργήσει ουσιαστικά το ΕΣΣΕΕΚΑ - Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση, το οποίο παίζει κρίσιμο ρόλο τόσο στη διασύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας όσο και στη δια βίου μάθηση.

    - Να καθιερωθεί η άμεση συνεργασία των Γραφείων Διασύνδεσης και Επιχειρηματικότητας των ΑΕΙ και ΤΕΙ με τις ίδιες τις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η εμβέλεια και η αποτελεσματικότητα του θεσμού αυτού.

    [02] Περιβαλλοντική ενημέρωση

    Θέματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης, φορέων διαχείρισης και προστατευόμενων περιοχών απασχόλησαν την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη και τον Συνήγορο του Πολίτη, κ. Γιώργο Καμίνη στη συνάντηση που είχαν σήμερα στα γραφεία της Αρχής.

    «Πέρα από τον συμβολισμό της σημερινής συνάντησης, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της διαφάνειας στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και την πρόσβαση για τους πολίτες. Τα θέματα του περιβάλλοντος είναι θέματα που αφορούν τον καθένα από εμάς και ατομικά και συλλογικά ως κοινωνία», υπογράμμισε, στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η υπουργός.

    Ιδιαίτερη έμφαση, όπως τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, δόθηκε στο θέμα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης, «που έχει μείνει πολύ πίσω, με έμφαση στη διαφάνεια της περιβαλλοντικής ενημέρωσης».

    Στη συνέχεια η κ. Μπιρμπίλη πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές εντόπισαν θεματικές ενότητες και δήλωσε ότι τα θέματα των φορέων διαχείρισης και των προστατευόμενων περιοχών αποτελούν πρώτη προτεραιότητα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που ένα πολιτικό στέλεχος έρχεται στην Αρχή μας και ζητάει ενημέρωση». Αναφέρθηκε στην ύπαρξη ειδικού τμήματος για θέματα περιβάλλοντος στην Αρχή, διευκρινίζοντας ότι «μας έρχονται εδώ πολλές υποθέσεις και είμαστε σε θέση να διακρίνουμε ποια είναι τα κρίσιμα προβλήματα».

    Δήλωσε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη είναι πάντα ανοιχτός σε θέματα συνεργασίας με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και επεσήμανε ότι «η καλύτερη συνεργασία είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, να χειριζόμαστε τις υποθέσεις των πολιτών και κατβ αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουμε και στη διαφάνεια από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας και ειδικότερα του υπουργείου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 November 2009 - 17:30:24 UTC