Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για αποσυμφόρηση των φυλακών
  • [02] "Νεοαποικιακή κηδεμονία"
  • [03] Ο ΟΗΕ τιμά τον Μαντέλα

  • [01] Μέτρα για αποσυμφόρηση των φυλακών

    Μόνιμα και προσωρινά μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ο υφυπουργός, Απόστολος Κατσιφάρας, και ο γενικός γραμματέας, Γεώργιος Δημήτραινας.

    Ο κ. Κατσιφάρας, αναφερόμενος στο καθεστώς, που επικρατεί σήμερα στις φυλακές, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα σωφρονιστικά καταστήματα είναι επιεικώς απαράδεκτη και πολλές φορές αγγίζει, εάν όχι και ξεπερνά, τα όρια της απάνθρωπης και προσβλητικής για την αξία και τα δικαιώματα του ανθρώπου διαβίωσης».

    Είπε ακόμη ότι «αυτή η εικόνα προσβάλλει βάναυσα την ίδια τη δημοκρατία μας, τον πολιτισμό μας και σε τελευταία ανάλυση την ίδια τη συνείδησή μας, ως πολίτες και πολιτικοί αυτού του τόπου. Τα πραγματικά δεδομένα είναι τραγικά. Ωστόσο, αυτή η πολιτική των απλών διαπιστώσεων, της απάθειας, της ανοχής και του βάλτου τελειώνει. Φιλοσοφία μας είναι η μετατροπή της φυλακής από τόπο αδιέξοδης στέρησης της ελευθερίας σε τόπο βελτίωσης και σωφρονισμού με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

    Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι, «η χωρητικότητα του συνόλου των καταστημάτων κράτησης ανέρχεται σε 9.103 κρατούμενους και σήμερα κρατούνται 11.432, χωρίς να περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτό οι κρατούμενοι στα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα μεταγωγών».

    Πρόσθεσε δε, ότι η αποσυμφόρηση των φυλακών θα κινηθεί σε δύο επίπεδα, με άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση και επέκταση των εναλλακτικών μορφών έκτισης της ποινής με την εθελουσία προσφορά εργασίας σε κοινωνικά ιδρύματα και υπηρεσίες και κοινοποίησε ότι «στις φυλακές έχουν συγκροτηθεί επιτροπές για να αντιμετωπιστούν πιθανά κρούσματα του νέου ιού της γρίπης και είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας».

    Ο κ. Καστανίδης ξεκίνησε από τη συγκρότηση δύο επιτροπών για την επιτάχυνση απονομής της ποινικής και της διοικητικής δικαιοσύνης. Σχετικά με τα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, είπε ότι «θα δοθούν για δύο μήνες για διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς, όπως είναι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, οι δικαστικές ενώσεις και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, που κινούνται στο χώρο των φυλακών».

    Αναφερόμενος στα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, έκανε γνωστό ότι θα αντικατασταθούν τα άρθρα 282 και 296 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

    Ειδικότερα, ανέφερε ότι «αναδιατυπώνονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις επιβολής, ή διατήρησης, της προσωρινής κράτησης έτσι ώστε να είναι πλέον σαφείς συγκεκριμένες και αποδείξιμες. «Τα κριτήρια, που χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν ήταν αόριστα και αξιολογικά, γεγονός που επέτρεψε την αδικαιολόγητη αύξηση του αριθμού των υποδίκων», υπογράμμισε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Με τις νέες τροπολογίες επιβάλλεται πλέον ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία για την επιβολή περιοριστικών όρων. Δηλαδή, δεν θα υπάρχει προφυλάκιση για όσους προβλέπονται ποινές από πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκισης εκτός εάν έχουν καταδικαστεί κατά το παρελθόν με ποινή κάθειρξης. Επιπλέον, θα λαμβάνεται υπόψη εάν ο κατηγορούμενος έχει και άλλα αρνητικά στοιχεία, όπως είναι υποψία φυγής κλπ».

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στους καταδικασθέντες για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, είπε ότι θα αντιμετωπίζονται και ειδικά οι χρήστες, όπως οι άλλοι κρατούμενοι εκτός από τους μεγαλέμπορους ναρκωτικών.

    Ειδικότερα, οι χρήστες και οι μικρέμποροι ναρκωτικών θα αποφυλακίζονται (υφ΄όρων απόλυση), όπως και οι υπόλοιποι κρατούμενοι εφόσον έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση (μέχρι πέντε χρόνια), όταν έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους, όσοι έχουν καταδικαστεί με κάθειρξη, εφόσον έχουν εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής τους. Αντίθετα, οι μεγαλέμποροι που έχουν καταδικαστεί με ισόβια κάθειρξη, θα αντιμετωπίζονται όπως και οι καταδικασθέντες για παράβαση του νόμου περί τρομοκρατίας, δηλαδή θα αποφυλακίζονται μετά την έκτιση των 25 ετών της ποινής τους.

    Ο κ. Καστανίδης ανέφερε ακόμα ότι θα επαναφέρει τις ευνοϊκές διατάξεις για την αποφυλάκιση των κρατουμένων, που έχουν καταδικαστεί μέχρι πέντε χρόνια. Και αυτό γιατί ορισμένοι δεν πρόλαβαν «να εκμεταλλευτούν» τις ευνοϊκές αυτές διατάξεις του προκατόχου του υπουργού Δικαιοσύνης.

    Τέλος, ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι όσοι κρατούμενοι δεν έχουν χρήματα να εξαγοράσουν προς 3 ευρώ την ημέρα τις ποινές τους, μπορούν να επιλέξουν την κοινωφελή εργασία και να αποφυλακίζονται, εφόσον έχουν συμπληρώσει τα τρία πέμπτα της ποινής τους.

    [02] "Νεοαποικιακή κηδεμονία"

    Για "νεοαποικιακή κηδεμονία" μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κοινοτική επιτήρηση της χώρας.

    "Είναι τραγικό ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αμφισβητεί αυτό το νεοαποικιακό πλαίσιο, το οποίο στηρίζεται στο προκρούστειο Σύμφωνο Σταθερότητας και την απαράδεκτη Συνθήκη της Λισαβόνας, αλλά και το χρησιμοποιεί ως άλλοθι για μια ακόμα πιο σκληρή πολιτική λιτότητας, φοροεπιδρομής, περεταίρω διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και μεγαλύτερης κοινωνικής κατεδάφισης", δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

    «Η ελληνική οικονομία μπαίνει υπό αυστηρή επιτήρηση. Τα σπασμένα της αποτυχίας της Νέας Δημοκρατίας θα τα πληρώσουν κυρίως οι ασθενέστεροι. Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς με το σχέδιο του προϋπολογισμού συνεχίζει ,με μικροπαραλλαγές, την ίδια αποτυχημένη πολιτική», ανέφερε, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ββ Αθηνών, μέλος της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

    ΣΥΝ για την κλιματική αλλαγή

    Το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και η αντιμετώπισή του είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού, αναφερόμενη στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη από 7-18 Δεκεμβρίου.

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι η Αριστερά, οφείλει να βρίσκεται και θα βρίσκεται παρούσα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, που θα βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, κυρίως των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων που πρώτοι από όλους πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.

    Σύμφωνα με την Πολιτική Γραμματεία, ο Συνασπισμός μαζί με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο κίνημα, ξεκίνησε πολιτική εκστρατεία για να καταλήξει σε συμφωνία η διάσκεψη του ΟΗΕ.

    Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εκστρατείας, ως πρώτο βήμα η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού στη χθεσινή συνεδρίασή της "αποφάσισε να προσθέσει στο λογότυπο του κόμματος μέχρι τη λήξη της διάσκεψης του ΟΗΕ, το παγκόσμιο αίτημα για επίτευξη συμφωνίας".

    [03] Ο ΟΗΕ τιμά τον Μαντέλα

    Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε ως "Διεθνή Ημέρα για τον Νέλσον Μαντέλα" την 18η Ιουλίου, ημέρα που ανταποκρίνεται στην επέτειο της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΟΗΕ.

    Με απόφαση που υιοθετήθηκε σήμερα με συναίνεση μεταξύ των 192 κρατών- μελών, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης έναν ετήσιο εορτασμό στις 18 Ιουλίου, αρχής γενομένης από το 2010, για να τιμηθεί η "προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης" που ασπάστηκε στη ζωή του και για τις οποίες αγωνίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

    Στην απόφαση αναφέρεται επίσης και η αφοσίωση του Ν. Μαντέλα σε όλη του τη ζωή στις υποθέσεις για τις οποίες αγωνίζεται και ο ΟΗΕ όπως "την επίλυση των διενέξεων", "τις διαφυλετικές σχέσεις", "την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", "την συμφιλίωση και την ισότητα των δύο φύλων".

    "Ο Νέλσον Μαντέλα είναι μια διεθνής προσωπικότητα και σύμβολο ελπίδας για όλους", ανέφερε μιλώντας σήμερα ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής στον ΟΗΕ, Μπάσο Σάνγκου.

    "Ο Μαντέλα δεν γεννήθηκε Θεός, ούτε άγιος. Απλώς είναι ένας άνθρωπος λίγο πιο σοφός, λόγο πιο αποφασιστικός, λίγο καλύτερος από όλους εμάς", πρόσθεσε καταλήγοντας ο νοτιαφρικανός πρεσβευτής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 November 2009 - 13:30:27 UTC