Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πώς θα γίνει η εκλογική διαδικασία
  • [02] Έρευνα για καταγγελίες Βγενόπουλου
  • [03] Ποινική δίωξη

  • [01] Πώς θα γίνει η εκλογική διαδικασία

    Τη διαδικασία εκλογής προέδρου της ΝΔ παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Εκλογών Δημήτρης Σιούφας μαζί με το Γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Ζαγορίτη και τον γενικό διευθυντή Μενέλαο Δασκαλάκη.

    Η εκλογή θα γίνει την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009 από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ και σε περίπτωση που γίνει και επαναληπτική εκλογή αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009, επίσης από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ.

    Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και θα επιβεβαιώσουν την εγγραφή τους την ημέρα της εκλογής, είτε θα εγγράφονται την ίδια ημέρα με την καταχώρησή τους στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του κόμματος, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών.

    Η εκλογή θα γίνει σε 1540 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, που θα βρίσκονται σε 1040 εκλογικά κέντρα. Για την ηλεκτρονική υποστήριξη των εκλογών θα υπάρχουν 3.400 ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

    Η εκλογή προέδρου θα γίνεται με άμεση καθολική και μυστική ψηφοφορία των μελών του κόμματος με βάση τους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

    Κάθε ψηφοφόρος που θα προσέρχεται στο χώρο της ψηφοφορίας θα παραλαμβάνει ένα έντυπο που θα είναι αίτηση συμμετοχής στην διαδικασία. (αίτηση επαναβεβαίωσης - εγγραφή μέλους) θα το συμπληρώνει και θα το υπογράφει.

    Ο ψηφοφόρος θα υποβάλει το έντυπο στον χειριστή της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του εκλογικού τμήματος ο οποίος θα αναζητεί και θα διαγράφει τον ψηφοφόρο από τον εθνικό κατάλογο, δίνοντάς του τον ειδικό εκλογικό αριθμό του. Ο ψηφοφόρος θα καταβάλει στον εκπρόσωπο της τοπικής οργάνωσης που θα έχει οριστεί το ποσό των δύο ευρώ για τη συμμετοχή του στη διαδικασία και ακολούθως θα ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα. Στα εκλογικά τμήματα θα του δίνεται ένας κενός φάκελος και τρία ψηφοδέλτια με τα ονόματα των υποψηφίων. Δεν θα μπαίνει σταυρός αλλά θα τοποθετείται στον φάκελο το ψηφοδέλτιο με το όνομα του υποψηφίου που επιλέγει ο ψηφοφόρος.

    Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή έστω προσωρινή βεβαίωση αστυνομικής αρχής.

    Επίσης οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν όποιο εκλογικό τμήμα επιθυμούν για να ψηφίσουν, όμως στην επαναληπτική εκλογή εφόσον χρειαστεί θα πρέπει να προσέλθουν στο ίδιο τμήμα.

    Πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί όποιος από τους υποψηφίους συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων.

    Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου η ψηφοφορία θα επαναληφθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.

    Στην επαναληπτική ψηφοφορία δικαίωμα θα έχουν να συμμετάσχουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει και στην πρώτη ψηφοφορία και μάλιστα στο ίδιο εκλογικό τμήμα.

    Στην εκλογή θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και Έλληνες απόδημοι (ανεξάρτητα αν έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια) οι οποίοι κατοικούν στην Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία, Ιταλία, Αυστρία και Κύπρο εφόσον όμως έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του κόμματος μέχρι τις 4 Οκτωβρίου του 2009.

    Η ψηφοφορία θα γίνει σε δημοτικά καταστήματα, ΚΕΠ, τοπικές οργανώσεις, αίθουσες ξενοδοχείων.

    Τα συγκεκριμένα σημεία θα ανακοινωθούν σύντομα. Η ΝΔ έδωσε έναν τηλεφωνικό αριθμό για όσους θέλουν να ζητούν πληροφορίες το 210 3255 255 ενώ επίσης όσοι επιθυμούν μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες στο site του κόμματος www.nd.gr

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Δημήτρης Σιούφας διέψευσε δημοσίευμα που τον έφερε να έχει ασκήσει πιέσεις μαζί με άλλα στελέχη της ΝΔ προκειμένου να επηρεάσει τον Άρη Σπηλιωτόπουλο στην τοποθέτησή του υπέρ της κ. Μπακογιάννη.

    Είπε ότι η θεσμική του ιδιότητα του επιβάλει να τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια ίσες αποστάσεις. Και πρόσθεσε ότι αυτό έκανε μέχρι τώρα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει μέχρι το τέλος.

    Ο Α.Σπηλωτόπουλος στηρίζει Ντ.Μπακογιάννη

    Η ΝΔ έχει ανάγκη από νέες ιδέες και προτάσεις για να ξαναβρεί το βηματισμό της, δήλωσε ο πρώην υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος, ανακοινώνοντας την στήριξή στην Ντόρα Μπακογιάννη, και υπογράμμισε πως η πολιτική πρόταση της Ντ.Μπακογιάννη πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει και ο ίδιος.

    Η κα Μπακογιάννη εγγυάται την ενότητα της παράταξης, δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως πολλές από τις δικές του θέσεις έχουν συμπεριληφθεί στο μανιφέστο που κατέθεσε η κ. Μπακογιάννη την Παρασκευή.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος νωρίτερα είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλο, και τους είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του, τόνισε πως ποτέ δεν έκρυψε τις φιλίες του, όμως την κρίσιμη στιγμή πρέπει να ξεπερνιούνται τα προσωπικά θέματα και ο πολιτικός να βλέπει μπροστά.

    Η πρότασή μου λαμβάνει την προοπτική διακυβέρνησης που πρέπει να έχει η ΝΔ τόνισε, επισημαίνοντας πως θέλουμε η παράταξη να έχει παρόν και μέλλον.

    Η κα Μπακογιάννη με τη σειρά της, δήλωσε πως το οξυγόνο της ΝΔ είναι η ανανέωση και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός, ότι οι πολιτικές της προτάσεις βρίσκουν απήχηση σε πολιτικούς της νέας γενιάς, όπως είπε.

    Η υποψήφια για την αρχηγία της ΝΔ τόνισε πως το κόμμα βρίσκεται στο σταυροδρόμι και έθεσε το δίλημμα ή ενός ανοιχτού κόμματος που θα πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να κυβερνήσει αύριο, ενός κόμματος εξουσίας ή ενός κόμματος διαμαρτυρίας.

    Νωρίτερα, η κα Μπακογιάννη είχε επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο κκ Ιερώνυμο, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

    Περιοδεία Αντώνη Σαμαρά

    Ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα του κόμματος αλλά και στο "χτύπημα των μηχανισμών" έκανε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Λαμία. «Το ρυάκι έγινε ποτάμι» σχολίασε ξεκινώντας την ομιλία του, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η ενότητα της Ν.Δ. είναι διασφαλισμένη όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος. Συγχρόνως έδωσε μεγάλη έμφαση στην κομματική οργάνωση και στη συγκρότηση του κόμματος, τονίζοντας την ανάγκη για κομματική υγεία, ενώ σε αρκετές φάσεις της ομιλίας του αναφέρθηκε στην ιδεολογία, την ενότητα, την οργάνωση και την αντιπολίτευση.

    Ο Αντώνης Σαμαράς σε αρκετά σημεία της ομιλίας του έβαλε διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των μηχανισμών και της κοινωνίας, όπως είπε, υπογραμμίζοντας πως πλέον «ψηφίζει η πραγματική βάση, η κοινωνία». Απευθυνόμενος στους οπαδούς και φίλους του που είχαν γεμίσει την αίθουσα του εργατικού κέντρου της Λαμίας, τους χαρακτήρισε ως «εγγυητές της ενότητας», σημειώνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να καταλήξει αυτό το ποτάμι στην κάλπη. Αυτή θα είναι η μεγάλη μας δύναμη».

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η ενότητα είναι διασφαλισμένη την επόμενη μέρα, όποιος και αν εκλεγεί αρχηγός» ενώ κάλεσε τα στελέχη του κόμματος αλλά και τους απλούς πολίτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο επόμενο διάστημα για: «να μην αφήσετε να φύγει αυτή η ευκαιρία», όπως είπε, χαρακτηρίζοντας ως κατάκτηση της βάσης το γεγονός ότι συμμετέχει σε αυτή, την πρωτόγνωρη, κομματική διαδικασία.

    «Είναι πρωτόγνωρο, είναι απίστευτο, αυτό που υπάρχει. Υπάρχει ένα ρεύμα παντού σε όλη την Ελλάδα που λέει: επιτέλους δίδεται σε μας το δικαίωμα να αποφασίσουμε. Να δώσουμε εμείς το γιατρικό στην παράταξη, να γίνουμε οι γιατροί» όπως είπε χαρακτηριστικά. Συγχρόνως κάλεσε τα μέλη και τα στελέχη της Ν.Δ. να μην επιτρέψουν «οι μηχανισμοί να κλείσουν τις πόρτες του κόμματος» και ανέφερε πως «αν με ψηφίσετε θα τραβήξουμε μαζί τον ανηφορικό δρόμο της οργάνωσης του κόμματος».

    Απαντώντας στους επικριτές του, ανέφερε μεταξύ άλλων την ανάγκη του ιδεολογικού προσανατολισμού, σημειώνοντας με έμφαση ότι: «αν κάνουμε την υπόθεση ότι "αυτοί" σε 4-5 μήνες φεύγουν. Έχετε την εντύπωση ότι αν δεν έχουμε οργανωθεί θα έχουμε καλύτερη κυβέρνηση; Τρισχειρότερη θα είναι» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε ότι «γι' αυτό το λόγο απαιτείται οργάνωση. Είναι υπόθεση κομματικής υγείας να κάνουμε αυτή την οργάνωση που μιλάμε. Είναι και ζήτημα ποιότητας για όλους μας. Να έχουμε γνώση και όχι γνώμη για ποιο λόγο υπηρετούμε τη συγκεκριμένη ιδεολογία».

    Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά η Ν.Δ. έχοντας ξεκάθαρες θέσεις και στόχους θα μπορέσει να ασκήσει επιτυχώς τα καθήκοντά της στην αντιπολίτευση.

    «Αν οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι σωστές, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να πούμε όχι. Αν όμως οι ενέργειές του θυμίζουν το χειρότερο ΠΑΣΟΚ, όταν δεν έχει ευαισθησίες και δείχνει εκδικητικότατα, τότε εμείς θα είμαστε σκληροί απέναντί της», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε το δήμαρχο Λαμίας αλλά και το νομάρχη Φθιώτιδας όπου είχε μαζί τους συζητήσεις, ενώ μίλησε για λίγη ώρα και με τα στελέχη της νομαρχιακής επιτροπής της Ν.Δ. στη Φθιώτιδα.

    Περιοδεία Ψωμιάδη

    Περιοδεία και ομιλίες στους νομούς Τρικάλων και Λάρισας πραγματοποίησε ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Στα Τρίκαλα ο κ. Ψωμιάδης συναντήθηκε στο νομαρχιακό κατάστημα με το νομάρχη Τρικάλων, Ηλία Βλαχογιάννη και στη συνέχεια μίλησε στα γραφεία του κόμματος.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως μπήκε σε αυτή τη μάχη για να μείνει και όχι για να φύγει. Αν έφευγα εγώ, αν αποχωρούσα, θα αποχωρούσε η βάση, θα αποχωρούσαμε όλοι, πρόσθεσε. Δεν ανήκω ούτε σε μηχανισμούς, ούτε σε υπόγεια ρεύματα δεν έχω σπόνσορες, ούτε χορηγούς. Εσείς είστε ο καλύτερος χορηγός για μένα, η αγάπη μου και η αγάπη σας, πάνε μαζί, συμπλήρωσε. Ο κ. Ψωμιάδης τόνισε πως ο ίδιος δεν είναι ούτε Αβραμόπουλος, ούτε Σπηλιωτόπουλος. Είμαι ένας από σας, ψηφίστε ότι θέλετε, ανοικτή καρδιά, είπε.

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, συμπλήρωσε πως δεν παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια τονίζοντας πως κάποιοι, όχι όλοι, αποδείχθηκαν σάπια φρούτα, ανίκανοι. Ο κ. Ψωμιάδης εξέφρασε φόβους για την επόμενη μέρα, λέγοντας πως κάποιοι σηκώνουν τοίχους μίσους, διχασμού και πόλωσης και πρόσθεσε πως ο κ. Καραμανλής δεν έπρεπε να φύγει. «Ο Καραμανλής ήταν ο μόνος που μπορούσε όσο κανείς άλλος να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης», κατέληξε.

    Αργότερα στη Λάρισα, ο κ. Ψωμιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα στη ΝΔ και επικριτικός για τα λάθη του παρελθόντος. Επιμένοντας στην αναγκαιότητα μαζικής προσέλευσης στις κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, έθεσε ως ορόσημο «τους 500.000 φίλους», ώστε να σταλεί «ένα δυναμικό μήνυμα για ένα νέο ξεκίνημα».

    Ο κ. Ψωμιάδης παρουσίασε την ιδεολογική πλατφόρμα του, άσκησε έντονη κριτική σε όσους γύρισαν την πλάτη στον κόσμο της παράταξης και δεσμεύτηκε ότι «δεν θα αποχωρήσει από την κούρσα της αρχηγίας, παρά τις πιέσεις που του ασκούνται».

    «Κάποιοι», ανέφερε, «υποστηρίζουν ότι χάσαμε τις εκλογές λόγω κακής οικονομικής πολιτικής. Αυτές είναι μπούρδες. Ηττηθήκαμε λόγω κακής συμπεριφοράς ορισμένων κορυφαίων υπουργών και στελεχών του κόμματος, που ξέχασαν ποιοι τους έβαλαν εκεί που ήταν. Τι να σου κάνει η ιδεολογία, όταν γίνεις κυβέρνηση και ξαναγυρίσεις την πλάτη σου στον απλό ψηφοφόρο».

    Στάθηκε δε, ιδιαίτερα στην ενότητα του κόμματος αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε στον Κ. Καραμανλή, στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Δ. Σιούφα και στους δύο συνυποψήφιους του «για να σταματήσουν οι τηλεοπτικές κοκορομαχίες για το καλό της ενότητας».

    -

    [02] Έρευνα για καταγγελίες Βγενόπουλου

    Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή όσα υποστήριξε χθες σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος για τις άγονες γραμμές της αεροπλοΐας, διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σακελάκος.

    Η εισαγγελική έρευνα έχει σκοπό να μελετήσει τα καταγγελλόμενα από τον κ. Βγενόπουλο και εφόσον είναι βάσιμα να εντοπίσει αν στην υπόθεση της ανάθεσης των άγονων γραμμών έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος και από ποιους. Την έρευνα θα διενεργήσει Εισαγγελέας Πρωτοδικών.

    Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επανήλθε και σήμερα στο θέμα με ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει εκ νέου ότι η προσφορά της ΟΑ απορρίφθηκε, επειδή είχε θέσει όρους, δηλαδή συνδυαστική αποδοχή της προσφοράς προκειμένου να αναλάβει όλο το πακέτο των γραμμών, γεγονός που απαγορεύεται ρητώς από τη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού.

    Σύμφωνα με την ΥΠΑ, για δύο από τις οκτώ γραμμές η OLYMPIC AIR ζήτησε 1.402.047β¬ ενώ ανταγωνίστρια εταιρεία είχε προσφέρει για τις δύο αυτές γραμμές 548.531β¬ (περίπου το 1/3 της προσφοράς της OLYMPIC AIR) . Συγκεκριμένα, στην προσφορά που κατέθεσε η OLYMPIC AIR την 02/11/2009 περιέλαβε αυθαίρετα υποχρεωτικό όρο συνδυαστικής αποδοχής των προσφορών της. Δηλαδή, υπέβαλε προσφορά για 16 από τις 24 άγονες γραμμές αιτούμενη μηδενικό αντιστάθμισμα, αλλά με την υποχρέωση της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού να κατακυρώσει και τις 16 γραμμές στην OLYMPIC AIR ταυτόχρονα, ενώ για τις υπόλοιπες 8 γραμμές ζητούσε 5,9 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή.

    Στην ανακοίνωση της ΥΠΑ διευκρινίζεται επίσης ότι η ΟΑ, τόσο στο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί και ακυρώθηκε λόγω των εκλογών όσο και στη νέα προσφορά που κατέθεσε χτες για τις υπόλοιπες 9 γραμμές, στην προσφορά της δεν έχει θέσει κανένα απολύτως όρο, όπως είναι το σωστό, συμμορφούμενη πλήρως προς την νόμιμη διαγωνιστική διαδικασία και τις προβλέψεις της κείμενης σχετικής νομοθεσίας.

    Η συνέντευξη Βγενόπουλου

    Δριμύτατη επίθεση κατά του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Νίκου Σηφουνάκη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με αφορμή το ζήτημα των άγονων γραμμών και των αερομεταφορών γενικότερα, χαρακτηρίζοντας «πολύ δυσάρεστες» τις εξελίξεις στον Τομέα αυτό.

    Ο κ. Βγενόπουλος, αφού εξαίρεσε από την επίθεση τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρη Ρέππα, απέδωσε στον κ. Σηφουνάκη σκανδαλώδη ανεπάρκεια, έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής στον τομέα των αερομεταφορών, καθώς όπως είπε, όφειλε να γνωρίζει τα θέματα, αφού επί πέντε χρόνια ήταν υπεύθυνος του τομέα μεταφορών του ΠΑΣΟΚ.

    Αρχίζοντας τη συνέντευξή του ο πρόεδρος της MIG έκανε τρεις γενικές παρατηρήσεις και τοποθετήσεις μιλώντας για :

    - Σκανδαλώδη ανεπάρκεια του κράτους που λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

    - Ύπαρξη σκανδάλων εκ προθέσεως τα οποία παραμένουν αδιερεύνητα.

    - Ανυπαρξία σεβασμού στο δημόσιο χρήμα.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το θέμα των άγονων γραμμών ο κ. Βγενόπουλος έκανε λόγο για παντελή έλλειψη πολιτικής στον τομέα των αερομεταφορών και εξήγησε λέγοντας ότι ενώ η Ο.Α. είχε καταθέσει πρόταση να εξυπηρετήσει τις 16 από τις 24 άγονες γραμμές με μηδενική επιδότηση και τις υπόλοιπες 8 με μια μικρή επιδότηση που θα κάλυπτε τα έξοδα της εταιρίας, «κάποιοι» αποφάσισαν να δώσουν τις 15 γραμμές, αντί του ποσού των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που όπως είπε, ισοδυναμεί με βοήθεια σε πάνω από 5.000 «μη κατέχοντες», σύμφωνα με τον ορισμό της κυβέρνησης.

    Στο σημείο αυτό κατήγγειλε τον κ. Σηφουνάκη, ότι επικαλούμενος διατάξεις της ΕΕ, δεν συμπεριέλαβε στο διαγωνισμό και τα ποιοτικά κριτήρια, όπως η παλαιότητα των αεροσκαφών και άλλα, γεγονός, που όπως τόνισε, τον διέψευσε ο συνήγορος του δημοσίου, στη διάρκεια της σύσκεψης των επτά εταιριών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ρήτρα για τους αυξημένους ρύπους που εκπέμπουν τα παλαιού τύπου αεροσκάφη. Με τέτοια αεροσκάφη, πρόσθεσε, εξυπηρετούνται σήμερα οι άγονες γραμμές, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό και φέρνει την Ελλάδα πίσω.

    Ο κ. Βγενόπουλος κατήγγειλε ότι η επιτροπή που ασχολήθηκε με το διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές, επέτρεψε, κατά παράβαση, τη συμμετοχή εταιριών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και επικαλέστηκε νομική γνωμάτευση, από την οποία μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η εταιρία του δεν προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη, γιατί η πολιτική της δεν είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά η κοινωνική προσφορά. Ζήτησε, όμως, την παρέμβαση του πρωθυπουργού αλλά και της δικαιοσύνης για να διερευνηθεί το θέμα.

    Ο πρόεδρος της MIG αναφέρθηκε και σε παλαιότερη, προεκλογική δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού για μειοψηφική συμμετοχή του κράτους σε μεγάλες επιχειρήσεις, την οποία, μάλιστα χαρακτήρισε σωστή και στη συνέχεια ανέφερε δήλωση του κ. Σηφουνάκη, ότι «δεν βλέπει μειοψηφική συμμετοχή του κράτους, αν δεν έχει τον έλεγχο». Ο κ. Βγενόπουλος διερωτήθηκε αν ο κ. Σηφουνάκης αντικαθιστά τον πρωθυπουργό, ή θέλει να ελέγχει τις προμήθειες και τις προσλήψεις.

    Στη συνέντευξη του ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα με την περιουσία της πρώην Ολυμπιακής, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μπορεί να ανέρχεται από 60 έως και 160 εκατομμύρια ευρώ, και η οποία, όπως είπε, απαξιώνεται, ενώ παράλληλα παρεμποδίζει το έργο των εργαζομένων στην τεχνική βάση, αφού καλύπτει μεγάλες εκτάσεις των αποθηκών. Παράλληλα κατήγγειλε ότι μπαίνουν μέσα άτομα και παίρνουν υλικά χωρίς να γνωρίζει κανείς με ποιανού εντολή και που πάνε τα υλικά αυτά.

    Ο πρόεδρος της MIG χαρακτήρισε σκάνδαλο το μνημόνιο Ελλάδος-Τουρκίας, που υπεγράφη επί προηγούμενης κυβέρνησης και βάσει αυτού δόθηκε η γραμμή Αθήνα-Κωνσταντινούπολη στην Aegean. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι οι δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος για το θέμα αυτό βασίζονται στις καταγγελίες που έχει κάνει προεκλογικά ο κ. Σηφουνάκης και οι συνδικαλιστές της Ολυμπιακής.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της Οικονομίας ο κ. Βγενόπουλος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, χαρακτηρίζοντας «εθνική ντροπή» την παραποίηση των στοιχείων του ελλείμματος, γεγονός που έχει κάνει την Ελλάδα «περίγελο της Ευρώπης» και το οποίο, όπως τόνισε ισοδυναμεί με 10.000 βατοπέδια και 50.000 siemens. Και αυτό το σκάνδαλο, θα μείνει ατιμώρητο, διερωτήθηκε.

    Τέλος, αναφέρθηκε και στη «διαχρονική ανεπάρκεια του κράτους» φέρνοντας ως παράδειγμα ότι από το 1984 η οργάνωση «Φλόγα» για παιδιά με καρκίνο, προσπαθούσε να προμηθευτεί ένα μηχάνημα ακτινοβολιών. Το μηχάνημα το αγόρασε η MIG, αλλά το νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού δεν επέτρεψε να το τοποθετήσει. Τελικά το μηχάνημα τοποθετήθηκε στο Υγεία και τα παιδιά κάνουν τη θεραπεία εντελώς δωρεά.

    Απάντηση Ρέππα - διοικητή ΥΠΑ

    Πλήρη κάλυψη στον κ. Νίκο Σηφουνάκη παρείχε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας, σχετικά με τα όσα του κατήγγειλε ο πρόεδρος της MIG.

    "Ο κ. Σηφουνάκης είναι πολιτικά υπερεπαρκής για το συγκεκριμένο υπουργείο και για την κυβέρνηση", δήλωσε χθες ο κ. Ρέππας επαναλαμβάνοντας ότι όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου του έχουν στόχο τη νομιμότητα. "Η ηγεσία του υπουργείου είναι μία και ταυτισμένη όπως μία είναι και η ηγεσία της κυβέρνησης", πρόσθεσε ο κ.Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι αποστέλλει την ομιλία του κ. Βγενόπουλου στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή προκειμένου να εξετάσει και να ελέγξει τα καταγγελλόμενα και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Υπάρχουν συντεταγμένα όργανα στα οποία θα έπρεπε να απευθυνθεί ο κ. Βγενόπουλος, τόνισε ο υπουργός ΥΜΔ ο οποίος παράλληλα μίλησε για επιχειρηματικά συμφέροντα που πολλές φορές συγκρούονται.

    Στα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος της MIG απάντησε επίσης χθες ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Οδυσσέας Βλάμης.

    Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ.Βλάμη ο αποκλεισμός της Ο.Α. από τον προσωρινό διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι η εταιρία κατέθεσε προσφορά "υπό όρους", δηλαδή συνδυασμένες μεταφορές, κάτι που δεν επιτρέπουν οι όροι του διαγωνισμού. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι εάν η ΟΑ είχε καταθέσει κανονική προσφορά θα έπαιρνε τις 21 από τις 24 άγονες γραμμές.

    Ο κ. Βλάμης τόνισε επίσης ότι η διαδικασία διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές έχει δύο πλαίσια, το εθνικό και το κοινοτικό. Σημείωσε επίσης ότι ο διαγωνισμός που ακυρώθηκε λόγω των εκλογών δεν προσβλήθηκε από κανέναν ως προς τη διαδικασία. Για το θέμα της ρύπανσης των αεροσκαφών είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη συνολικό θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα συμπληρώνοντας ο κ. Ρέππας είπε ότι ζήτησε από την ΕΕ οδηγίες για τους όρους που πρέπει να υπάρχουν σχετικά με τους ρύπους των αεροσκαφών αλλά η ΕΕ δεν απάντησε.

    Ο διοικητής της ΥΠΑ επιβεβαίωσε ότι η ΟΑ είχε καταθέσει προσφορά για τις 16 άγονες γραμμές με μηδενική επιδότηση ενώ για τις υπόλοιπες οχτώ ζητούσε 5,9 εκατ. ευρώ τη στιγμή που πριν από ένα χρόνο το ανάλογο ποσό ήταν 4,8 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε επίσης ότι σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες ισχύει μόνο για το μεγάλο διαγωνισμό η απαγόρευση του Wet Lease δηλαδή της πλήρους μίσθωσης αεροσκαφών, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το μικρό διαγωνισμό.

    Σε ό,τι αφορά το νέο διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί για τις εννέα εναπομείνασες άγονες γραμμές, καθώς οι 15 έχουν κατακυρωθεί σε τρεις εταιρίες ο διοικητής της ΥΠΑ δήλωσε ότι η ΟΑ αυτή τη φορά κατέθεσε προσφορά χωρίς όρους και ότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί σε περίπου μία εβδομάδα.

    Ανακοίνωση της Aegean

    Στο ζήτημα των άγονων γραμμών, αναφέρθηκε χθες και η Aegean σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον της εταιρείας για τις γραμμές αυτές παραμένει αμείωτο, ενώ κάνει λόγο για απόρριψη της προσφοράς της "με ασήμαντη αιτιολογία που θεωρούμε ήταν λάθος της επιτροπής διαγωνισμών της ΥΠΑ". «Το ενδιαφέρον της Aegean για την εξυπηρέτηση των προορισμών αυτών παραμένει αμείωτο και η συμμετοχή της στον διαγωνισμό για την διετή κάλυψη από 1/4/2010-31/3/2012, που μόλις δημοσιεύθηκε για τις αρχές του επόμενου έτους, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», καταλήγει η ανακοίνωση της Aegean.

    -

    [03] Ποινική δίωξη

    Ποινική δίωξη για σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, άσκησε ο Εισαγγελέας σε βάρος του Αλκέτ Ριζάι και τεσσάρων ακόμη προσώπων, που οδηγήθηκαν λίγο πριν το μεσημέρι ενώπιόν του, κάτω από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

    Με διάταξή του ο Εισαγγελέας επέτρεψε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των πέντε κατηγορουμένων σε βάρος των οποίων, μεταξύ άλλων, άσκησε δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η συνολική δίωξη συμπεριλαμβάνει και τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα, με τον οποίο ο Ριζάι είχε αποδράσει από τον Κορυδαλλό με ελικόπτερο.

    Εκτός του Ριζάι, στην Εισαγγελία οδηγήθηκαν οι Ασπασία Μητροπία, Έρβις Στεφάνι, Λούλε Μπλερίνα και Χρύσανθος Αναγνωστόπουλος. Οι τρεις πρώτοι, μεταξύ των οποίων και η φίλη του Ριζάι, συνελήφθησαν μαζί με τον Αλβανό στο σπίτι στο Γραμματικό, ενώ ο Αναγνωστόπουλος συνελήφθη μετά, καθώς είχε δώσει στον Ριζάι να χρησιμοποιεί μία θωρακισμένη Μερσεντές.

    Η δίωξη, που ασκήθηκε, αφορά τα αδικήματα της: Εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένης περίπτωσης κατοχής όπλων και πυρομαχικών από κοινού, αρπαγής από κοινού με σκοπό να εξαναγκαστεί ο παθών σε πράξη, για την οποία δεν είχε υποχρέωση (παθών είναι ο πιλότος του ελικοπτέρου), παράνομης κατάληψης αεροσκάφους από κοινού, διατάραξης ασφάλειας αεροσκαφών από κοινού, ηθικής αυτουργίας στις πράξεις, που αφορούν την χρήση του ελικοπτέρου, απόδρασης κρατουμένου, κλοπής από κοινού, πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ' εξακολούθηση και παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής.

    Η υπόθεση ανατέθηκε στον 13ο Τακτικό Ανακριτή από τον οποίο οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή το πρωί.

    Σύμφωνα με τον συνήγορο του Αλκέτ Ριζάι, Σ. Κεχαγιόγλου, ο εντολέας του δέχεται τις κατηγορίες που αφορούν τα όπλα και την απόδραση και τονίζει ότι οι υπόλοιποι συλληφθέντες δεν έχουν καμμία σχέση με όσα τους αποδίδονται. Σύμφωνα μάλιστα, με τον δικηγόρο, ο Ριζάι μετά τη σύλληψή του θεωρεί πως «χάθηκε η μάχη, όχι ο πόλεμος».

    Ο Αλκέτ Ριζάι, καθώς και η σύντροφός του Ασπασία Μητροπία και οι Έρβις Στεφάνι και Λούλε Μπλερίνα συνελήφθησαν χθες το πρωί σε μεζονέτα την οποία είχαν νοικιάσει για κρησφύγετο στο Ανω Σούλι, Μαραθώνα.

    Τη μονοκατοικία είχε νοικιάσει την περασμένη Παρασκευή η σύντροφος του δραπέτη, η οποία εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτρια καταστημάτων με ρούχα στο κέντρο της Αθήνας, με το όνομα Χριστίνα Πετρίδη και παρουσίασε το Ριζάι ως εξάδελφό της από τη Γερμανία στους ιδιοκτήτες του σπιτιού, που μένουν στην Κηφισιά.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν πληροφορίες, ότι ο καταζητούμενος κακοποιός και η φίλη του κινούνταν στην ευρύτερη βορειοανατολική Αττική, αλλάζοντας συνεχώς κρησφύγετο και εντοπίστηκαν σχεδόν αμέσως στο τελευταίο τους κρησφύγετο, χάρις στη συνεργασία της αστυνομίας με άλλες αρχές.

    Στις 7.10 χθες το πρωί, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής Ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος, έγινε έφοδος από ειδική δύναμη της ΕΚΑΜ, η οποία περικύκλωσε το σπίτι και κάλεσε τον καταζητούμενο να παραδοθεί.

    Ο Ριζάι αιφνιδιάστηκε και δεν έφερε καμιά αντίσταση, ενώ μετά από διαπραγματεύσεις περίπου μισής ώρας παρέδωσε τον οπλισμό που είχε στο σπίτι και μαζί με τους συνεργούς του ακολούθησε χωρίς αντίσταση τους αστυνομικούς.

    Σε έρευνα που διενεργήθηκε στη μονοκατοικία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα καλάσνικοφ και ένα αυτόματο σκόρπιον, δυο πιστόλια, πέντε χειροβομβίδες, πολλά φυσίγγια πυροβόλων όπλων και άλλος οπλισμός.

    Επίσης, κατασχέθηκαν δυο αυτοκίνητα και ειδικότερα μια θωρακισμένη μερσεντές που είχε κλαπεί από τράπεζα και ένα σμάρτ κλεμμένο από την περιοχή Παγκρατίου.

    Ο δραπέτης και η φίλη του είχαν στην αυλή του σπιτιού δυο σκυλιά αλλά η έφοδος της αστυνομίας ήταν ακαριαία και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν στα γαυγίσματά τους.

    Μέχρι στιγμής, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να δείχνουν ότι ο επίσης καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας, ο οποίος είχε αποδράσει μαζί με το Ριζάι με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό είχε επαφές μαζί του τον τελευταίο καιρό.

    Με τη σύλληψη του Ριζάι κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο για την αστυνομία, η οποία προσανατολίζεται πλέον στον εντοπισμό και τη σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 November 2009 - 13:30:35 UTC