Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εθνικός διάλογος για τα μεγάλα θέματα"
  • [02] Ατζέντα 21/11/2009
  • [03] Οι βυζαντινές εκκλησίες της Άνω Κλειδωνιάς στην Ήπειρο.
  • [04] Ντερμπι στη Θεσσαλονίκη

  • [01] "Εθνικός διάλογος για τα μεγάλα θέματα"

    Προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από την εντατική και να νοικοκυρέψουμε την οικονομία, τόνισε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με δήλωση που έκανε με την ευκαιρία της κατάθεσης στη Βουλή του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2010.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το επόμενο έτος θα είναι έτος βαθιών τομών και αλλαγών σε πολλούς τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και των θεσμών, θέματα για τα οποία, όπως τόνισε, θα ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος τις επόμενες ημέρες.

    Ανακοίνωσε δε ότι μετά την εκλογή αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα καλέσει σε συνάντηση όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητήσουν για θέματα διαφάνειας και διαφθοράς και να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης των σχετικών προβλημάτων.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές για τη χώρα από την εποχή της μεταπολίτευσης, σε μια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ανέφερε ότι η αιτία των προβλημάτων της χώρας δεν βρίσκεται στη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία απλώς επιδεινώνει μια υπάρχουσα κατάσταση.

    Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητεί άλλοθι στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης για τα λάθη του παρελθόντος. Έθεσε δε ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία ό,τι πολυτιμότερου έχει η Ελλάδα, του ανθρώπου.

    Ζήτησε τη συμμετοχή όλων στην προσπάθεια και όχι την ανοχή τους και έθεσε δυο σκοπούς:

    Πρώτον, να βγει το συντομότερο η χώρα από την εντατική και δεύτερον, να χτυπηθούν στο κεφάλι οι ρίζες του προβλήματος.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε μια σειρά τομείς τους οποίους η κυβέρνηση προχωρεί ακριβώς όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ενώ αναφέρθηκε και πάλι στο κράτος και στο πολιτικό σύστημα τα οποία, όπως είπε, βρίσκονται στη ρίζα των προβλημάτων.

    Ανέφερε ότι εάν δεν γίνουν ρήξεις και τομές, τα προβλήματα θα παραμένουν και θα εγκλωβίζουν τη χώρα, οδηγώντας την σε νέες κρίσεις.

    Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως ένα πρώτο μόνο βήμα για να αλλάξει ριζικά η πορεία της χώρας. Ταυτόχρονα προχωρά το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά, ώστε να πιάνουν τόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού, είπε.

    Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές, τις οποίες χαρακτήρισε ριζικές, στο φορολογικό σύστημα, στο πολιτικό σύστημα και στη λειτουργία του κράτους, για τη διαφάνεια και το σεβασμό της πολιτείας προς τον πολίτη.

    Η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, έχει ένα συνολικό σχέδιο και τις επόμενες μέρες θα καλέσει σε εθνικό διάλογο όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ θα καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς σε συνάντηση υπό τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση της μεγάλης μάστιγας της διαφθοράς και της ανομίας στη χώρα. Διαφθορά και ανομία, στις οποίες ο κ. Παπανδρέου απέδωσε την καθημερινή αιμορραγία της ελληνικής οικογένειας και της οικονομίας.

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε διαβεβαιώσεις στους πολίτες ότι θα τιμήσει την εντολή που έλαβε και θα δώσει ριζικές λύσεις που ανοίγουν νέες δυνατότητες στη χώρα.

    Ζητώντας και πάλι τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ότι θα προχωρήσουμε άμεσα σε ανατροπές, ακόμα και αν αυτές θίγουν μικροσυμφέροντα και βολεμένες καταστάσεις. Έχουμε εντολή από το λαό γι' αυτές τις ανατροπές, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι πρόκειται για αλλαγές τις οποίες αναζητά εδώ και χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

  • ** Ο πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 22 έως 24 Νοεμβρίου, στο Σάντο Ντομίνγκο (Δομινικανή Δημοκρατία). Το θέμα του Συμβουλίου είναι: «Σε κρίσιμη καμπή για ένα βιώσιμο μέλλον: Οι προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών ».

    Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός

    Παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, σε «ψηφιακό μέσο αποθήκευσης» (το γνωστό «στικ» ή «φλας μέμορι»), τον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2010. «Κι όμως σ' αυτό περιέχεται ο προϋπολογισμός» χαριτολόγησε, δείχνοντας το «στικάκι» ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην κατάθεση του ογκώδους προϋπολογισμού ενώ εξέφρασε την ευχή και το έλλειμμα να μικρύνει σύντομα εξίσου τόσο πολύ.

    Ο νέος προϋπολογισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ενώ στην Ολομέλεια στις 19 Δεκεμβρίου. Η σχετική συζήτηση του θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 23ης Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση, ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με γνώμονα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε μονοψήφιο λόγο ως προς το ΑΕΠ και συγκράτηση της αύξησης του δημοσίου χρέους.

    Μέσω του κρατικού προϋπολογισμού 2010 επιδιώκεται η περιστολή της κρατικής σπατάλης και ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών, η προώθηση μόνιμων μέτρων ενίσχυσης των εσόδων με το δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, η αύξηση των δαπανών για επενδύσεις, η αύξηση των θέσεων παραγωγικής απασχόλησης και η στήριξη των εισοδημάτων με αυξήσεις που καλύπτουν τον πληθωρισμό.

    Παράλληλα με την υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού 2010, η οικονομική πολιτική θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στην Εισηγητική Έκθεση, και συγκεκριμένα:

    -Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της καλύτερης καταγραφής και του ανεξάρτητου ελέγχου των στατιστικών δεδομένων, δημοσιονομικών, οικονομικών και κοινωνικών.

    Στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    -Προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του συστήματος σύνταξης και εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι αναγκαίες αλλαγές στα συστήματα καταγραφής και ελέγχου των δαπανών, των προσώπων, του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ.

    -Προς την κατεύθυνση του συσχετισμού δαπανών με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα και τις πολιτικές, ώστε να υπηρετούνται οι στόχοι της περιστολής της δαπάνης και της διαφάνειας, και προς την κατεύθυνση της δικαιότερης αναδιανομής του φορολογικού βάρους με την αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου.

    Στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθεί σχέδιο νόμου τους πρώτους μήνες του 2010 για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, ως πρώτη προτεραιότητα τίθεται η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε ανοδική τροχιά και η εφαρμογή ενός τολμηρού και αξιόπιστου πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών.

    Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσίων οικονομικών αποτελεί προαπαιτούμενο της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, καθώς με αυτό τον τρόπο απελευθερώνονται πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους.

    Από τις αρχές του 2010 θα ξεκινήσει η διαδικασία εξορθολογισμού ανακατανομής και ελέγχου των δημοσίων δαπανών, ώστε να μπει τέλος στη σπατάλη και την αδιαφάνεια των δημοσίων οικονομικών.

    Εξάλλου, στρατηγικός στόχος της φορολογικής πολιτικής είναι ένα "απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα εγγυάται τη φορολογική δικαιοσύνη.

    Βασικά μεγέθη

    Στον προϋπολογισμό του έτους 2010 τα καθαρά έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν στο ύψος των 57.560 εκατ. ευρώ (53.700 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού και 3.860 εκατ. ευρώ του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ).

    Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, τα έσοδα διαμορφώνονται στο 23,6% του ΑΕΠ από το 21,5% του έτους 2009.

    Εξάλλου, οι συνολικές δαπάνες (πριν χρεολυσίων) του κρατικού προϋπολογισμού περιορίζονται στο 32,8% του ΑΕΠ από το 33,7% του έτους 2009.

    Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης μειώνεται στο 9,2% του ΑΕΠ από το 12,2% του 2009, ενώ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης περιορίζεται στο 9,1% του ΑΕΠ από το 12,7% του 2009.

    Για τις αποδοχές και τις συντάξεις η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι οι δαπάνες τους αποτελούν το 46,1% των πρωτογενών δαπανών και ότι κατά τη διάρκεια του 2010 οι δαπάνες αυτές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,8% σε σχέση με το 2009.

    Αντίθετα, μειωμένες κατά 75 εκατομμύρια ευρώ (ή 7,8 % του ΑΕΠ) θα είναι οι δαπάνες για πρόσθετες παροχές (υπερωρίες συμμετοχής σε επιτροπές και συμβούλια) του προσωπικού της κεντρικής διοίκησης και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε σχέση με το έτος 2009.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του προϋπολογισμού, ο αριθμός των συνταξιούχων του δημοσίου ανήλθε το 2009 στα 403.033 άτομα, έναντι των 389.735 ατόμων που ήταν το 2008, των 376.340 που ήταν το 2007 και των 370.211 που ήταν το 2006.

    Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατά υπουργείο ο κρατικός Προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των δαπανών κατά 6,9% για το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά 4,2%.

    Επίσης, αύξηση κατά 3,1% προβλέπεται στις δαπάνες του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αντίθετα, μειώνονται οι δαπάνες κατά 6,3% του υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, κατά 3,6% του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατά 3% του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ μικρότερες μειώσεις καταγράφονται και σε άλλα υπουργεία.

    Δημόσιες Επενδύσεις

    Ο κρατικός προϋπολογισμός 2010 προβλέπει αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων κατά 8,4% σε σχέση με το 2009. Έτσι, οι συνολικές δαπάνες θα φτάσουν τα 10.300 εκατ. ευρώ το 2010 σε σχέση με τα 9.500 εκατ. ευρώ του 2009.

    Οι δαπάνες αυτές αντιπροσωπεύουν το 4,2% του ΑΕΠ έναντι του 3,9% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις χρηματικές ροές από την ΕΕ προβλέπεται ότι οι εισπράξεις κατά το 2010 αναμένεται να ανέλθουν σε 6.856 εκατ. ευρώ έναντι των 4.843 εκατ. ευρώ του 2009.

    Σε ό,τι αφορά το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί το 2010 στα 326.305 εκατ. ευρώ (133,6%) έναντι των 300.800 εκατ. ευρώ του 2009 (ως ποσοστό του ΑΕΠ 125,3%).

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 294.950 εκατ. ευρώ (120,8% του ΑΕΠ) έναντι των 272.300 εκατ. ευρώ ή ποσοστό επί του ΑΕΠ 113,4%.

    Για το ασφαλιστικό σύστημα

    Η διαμόρφωση ενός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, οικονομικά βιώσιμου, που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και θα εγγυάται την αλληλεγγύη των γενεών, είναι ο βασικός άξονας της κοινωνικής πολιτικής που απεικονίζει ο προϋπολογισμός 2010.

    Στόχος σύμφωνα με τον προϋπολογισμό είναι να διασφαλιστούν μέσα από συνεχή και ουσιαστικό διάλογο τα εξής:

    -Η συγχώνευση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων σε μεγάλους αυτόνομους, βιώσιμους ασφαλιστικούς φορείς με επαρκή χρηματοδότηση

    -Η θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία και η σταδιακή διαμόρφωση για τους αγρότες και τους ανασφάλιστους του κατώτατου ορίου των 950 ευρώ για το ζευγάρι, και των 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο.

    -Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες στα ταμεία.

    -Η αναδόμηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πλαίσιο ενός σωστά οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας.

    -Η μείωση του χρόνου αναμονής για πληρωμή των συντάξεων σε τρεις μήνες έως το τέλος του 2010.

    -Ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού του ΕΚΑΣ

    -Η αναθεώρηση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και

    -Η δημιουργία της υπηρεσίας του ασφαλιστικού συμβούλου στα ταμεία, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

    [02] Ατζέντα 21/11/2009

  • Ο Γιώργος Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Άγιος Δομήνικος

  • Συναντήσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρου Βούγια με τους δημάρχους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών., Θεσσαλονίκη

  • Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα "Παιδί και Οπτικοακουστικά Μέσα Επικοινωνίας", στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου. - 10:00:00, Θεσσαλονίκη

    Σημείωση: Το συνέδριο διοργανώνουν τα Διοικητικά Συμβούλια του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

  • Χαιρετισμός ΓΓ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα σε επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του Κόμματος, με θέμα: "Γιάννης Ρίτσος, πάντα παρών στο κάλεσμα της εποχής" - 10:00:00, Αθήνα/Περισσός

  • Επίσκεψη Π. Ψωμιάδη στους νομούς, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    11.00 ΞΑΝΘΗ - ΝΟΔΕ ΞΑΝΘΗΣ (Μιχαήλ Βόγδου 18) / συνάντηση με στελέχη και φίλους

    11.30 ΞΑΝΘΗ / βόλτα στο κέντρο της πόλης

    13.00 ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΝΟΔΕ ΡΟΔΟΠΗΣ (πλατεία Ειρήνης και Ορφέως 1) / συνάντηση με στελέχη και φίλους

    13.30 ΚΟΜΟΤΗΝΗ / βόλτα στο κέντρο της πόλης

    19.00 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - ΝΟΔΕ ΕΒΡΟΥ (Κύπρου 5 - πλατεία παλαιάς Δημαρχίας) / συνάντηση με στελέχη και φίλους

    19.30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ / βόλτα στο κέντρο της πόλης

  • Επίσκεψη Ντ.Μπακογιάννη σε Βέροια και Κοζάνη. Το πρόγραμμα των ομιλιών έχει ως εξής:

    17.30 Ομιλία στη Βέροια (Ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον», Νέα περιφερειακή οδός Βέροιας-Νάουσας).

    19.30 Ομιλία στην Κοζάνη σε Νεοδημοκράτες της Δυτικής Μακεδονίας (Εκθεσιακό Κέντρο Κοίλων Ν. Κοζάνης).

  • Επίσκεψη Αντ. Σαμαρά σε Τρίκαλα και Καρδίτσα., Καρδίτσα. Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

    11.30 Επίσκεψη στα γραφεία της ΝΟΔΕ της Ν.Δ. Καρδίτσας

    12.00 Ομιλία σε μέλη και φίλους της Ν.Δ. στο Αίθριο Νέας Αγοράς

    17.30 Επίσκεψη στα γραφεία της ΝΟΔΕ της Ν.Δ. Τρικάλων

    18.00 Επίσκεψη στη Νομαρχία Τρικάλων

    18.30 Επίσκεψη στο Δημαρχείο Τρικάλων

    19.30 Ομιλία σε μέλη και φίλους της ΝΔ στο Κλειστό Γυμναστήριο Τρικάλων ΜΠΑΡΑΣ, (Παπαγεωργόπουλος Γ., Ζώης Α.)

  • Εκδηλώσεις 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου., Θεσσαλονίκη/Ολύμπιον

  • Παρουσίαση του επετειακού λευκώματος για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, στο Μουσείο Φωτογραφίας. - 14:00:00, Θεσσαλονίκη

    Αθλητική Ατζέντα

  • Αρση Βαρών-Παγκόσμιο Γκογιάννγκ-2η ημέρα (48κ γυναικών & 62 ανδρών) - 12:00:00, Σεούλ, Κορέα

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (10η αγωνιστική) - 15:00:00 Πιερικός-ΟΦΗ

  • Χάντμπολ-Κύπελλο Κυπελλούχων ανδρών (3ος γύρος, β΄ αγώνας): Ιζμίρ-ΑΕΚ - 17:00:00, Σμύρνη, Τουρκία

  • Χάντμπολ-Τσάλεντζ Καπ ανδρών (3ος γύρος, β΄ αγώνας): Φίλιππος Βέροιας-Ισταντς - 18:00:00, Βέροια

  • Χάντμπολ-Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών (Α΄ όμιλος, 6η ημέρα): Βαγιαδολίδ-ΠΑΟΚ - 21:00:00, Βαγιαδολίδ, Ισπανία

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (11η αγωνιστική)

    ΚΑΒΑΛΑ - Α.Ε.Κ. 16:45 ΣΚΑΪ

    ΞΑΝΘΗ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 16:45 ΝΕΤ

    ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 19:00 ΝOVA

  • Μπάσκετ-Α1 ανδρών (4η ημέρα)

    17:00 Ηλυσιακός-Αρης

    17:00 Πανιώνιος-Γ.Σ. Ολύμπια Λάρισας

    17:00 Περιστέρι-Κολοσσός Ρόδου

    19:00 Τρικάλα-Πανελλήνιος

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (4η ημέρα)

    15.00 ΠΑΟΚ-Πανιώνιος

    15.00 ΝΕ Πατρών-Λάρισα

    16.00 Ποσειδών Ιλ.-Χίος

    17.00 Παλ. Φάληρο-ΝΟ Πατρών

    17.00 Παναθηναϊκός-Χανιά

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (7η αγωνιστική)

    16:00 Ολυμπιακός-Απολλώνιος

    19:00 Μαρκόπουλο-Πανιώνιος

    19:30 ΕΑ Λαρίσης-Ηρακλής Κηφ.

    20:30 Άρης-Κερατέα

  • Βόλεϊ-Α2 Ανδρών (6η αγωνιστική)

    17:00 ΓΕ Μεσσηνίας-ΜΓΣ Εθνικός

    18:00 Μίλων-Κόροιβος

    18:00 Νίκη-Μεταμόρφωσης

    18:30 Παμβοχαϊκός-Ν. Μουδανιά

    19:00 ΣΠΑ Καρδίτσας-Παναχαϊκή

    19:00 ΑΓΕ Κορίνθου-Επίκουρος

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (7η αγωνιστική)

    17.45 Αρης - ΑΟ Κηφισιάς

    19.00 Πανελλήνιος - Απόλλων Καλαμαριάς

    19.00 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ

    20.30 ΑΕΚ - Λαμία

  • Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (1η ημέρα)

    13.30 Ηρακλής-Εθνικός

    15.00 Νηρέας Χαλ.-Βουλιαγμένη

    17.00 Ολυμπιακός-Πανιώνιος

    17.00 ΝΕ Πατρών-Γλυφάδα

  • Μπάσκετ-Α2 Ανδρών-6η Αγωνιστική

    17:30 Ολυμπιάδα Πατρών-ΚΑΟ Δράμας

    17:30 Ερμής Περάματος-Αρκαδικός

    17:30 Ίκαρος/Έσπερος-ΟΦΗ

    17:30 Ερμής Λαγκαδά-Δάφνη

    17:30 Νήαρ Ηστ-Ίκαροι Σερρών

    17:30 Ηρακλής-Αμύντας

    17:30 ΑΓΟ Ρεθύμνου-Παγκράτι

    17:30 Ξάνθη-Αιγάλεω

  • Χάντμπολ-Α1 ανδρών (8η ημέρα)

    15:00 Πανελλήνιος-ΑΣΕ Δούκα

    17:00 Ζαφειράκης Νάουσας-Θερμαϊκός

    17:30 Κύδων Χανίων-Βριλήσσια

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων

    17:00 Σάντερλαντ-Αρσεναλ

    19:30 Μάντσεστερ Γ.-Εβερτον

    19:45 Ρόντα-Αλκμααρ

    [03] Οι βυζαντινές εκκλησίες της Άνω Κλειδωνιάς στην Ήπειρο.

    Επτά κάτοικοι. Ο κυρ-Νίκος, ο Γιώργης, ο νεότερος κάτοικος του χωριού, ένα ζευγάρι κτηνοτρόφων, οι Κούγκουλοι, στο παραδοσιακό σπίτι βουκολικής κατασκευής με τη μοναδική καμινάδα που καπνίζει. Επτά βυζαντινές εκκλησίες, μνημεία, χαρακτηριστικά δείγματα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής της Ηπείρου. Εγκαταλελειμμένα, ξεχασμένα, έρημα, "ζεστά" σε έναν τόπο ελάχιστα γνωστό.

    Με θέα τους "Πύργους της Αστράκας", τους κοκκινωπούς βράχους του Πάπιγκου, το στόμιο του φαραγγιού Βίκου, τον Βοϊδομάτη και από την άλλη τη Νεμέρτσικα, ο παλιός - γνήσια ηπειρώτικος - οικισμός της Άνω Κλειδωνιάς σε υψόμετρο 1.000 μέτρων κρύβει έναν ανεκτίμητο θησαυρό. Διάσπαρτες εκκλησίες και μονές 16ου και 17ου αιώνα με ανεκτίμητες τοιχογραφίες στο εσωτερικό τους.

    Ο περίπατος στο χωριό

    Ο ορεινός οικισμός, που γεωγραφικά ανήκει στο Ζαγόρι και διοικητικά στην Κόνιτσα, αποτελεί το βορειότερο Ζαγοροχώρι. Μπαίνοντας στο χωριό, προχωρώντας το πλακόστρωτο καλντερίμι θα αντικρίσετε αριστερά και δεξιά σωριασμένα σπίτια. Η δυσκολία πρόσβασης (ο δρόμος άνοιξε μόλις το 2000) οδήγησαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν το χωριό και να εγκατασταθούν στους πρόποδες του βουνού, στο σημερινό χωριό.

    Στη μικρή κεντρική πλατεία με τον πλάτανο, στο γνωστό ελληνικό τρίπτυχο "σχολείο, πλατεία, εκκλησία", δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται το παλιό πέτρινο Σχολείο του μεσοπολέμου, όπου σήμερα στεγάζει τον λιτό, φιλόξενο και μοναδικό ξενώνα της οικογένειας του Νίκου Καμά. Ήταν πριν χρόνια όταν η οικογένεια του κύριου Νίκου έφτασαν εδώ και είδαν τα πέτρινα ερειπωμένα σπίτια του χωριού, αγνάντεψαν τη θέα και αποφάσισαν να μείνουν.

    Από τη μικρή πλατεία θα συνεχίσετε το χωμάτινο δρόμο και στη διασταύρωση (με το χαρακτηριστικό δέντρο που ξεχωρίζει) θα στρίψετε δεξιά για τον Άγιο Νικόλαο. Ακριβώς από κάτω θα διακρίνετε τη μικρή εκκλησία των Αγ. Αποστόλων, η μόνη που είναι ανοιχτή και, δυστυχώς, απροστάτευτη. Μπαίνοντας από τη μικρή σιδερένια πόρτα θα παρατηρήσετε ακόμη και μέσα στο σκοτάδι το τέμπλο και τον ολόγραφο διάκοσμο. Προχωρώντας μέσα στο λιβάδι, θα φτάσετε στην άκρη της πλαγιάς και θα έχετε "στα πόδια σας" ένα απέραντο φυσικό χαλί με τον κάμπο, τον Βοϊδομάτη και φόντο τις πλαγιές της Νεμέρτσικας. Επιστρέφοντας στη διασταύρωση θα συνεχίσετε το δρόμο, περνώντας τη στροφή και μετά τις κεραίες θα βρείτε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και μία θέα από τις ομορφότερες προς τις κορυφές της Γκαμήλας και όλα τα Δυτικά Ζαγόρια (Αρίστη, Πάπιγκο, Άγιο Μήνα).

    Τα εκκλησιαστικά μνημεία

    Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα

    Από το μοναστήρι που υπήρχε άλλοτε εδώ, σήμερα μένει μόνο το Καθολικό του, που βρίσκεται στην ανατολική άκρη, πλάι στο μονοπάτι που οδηγεί στην Κλειδωνιά. Η εκκλησία, γνωστή στους ντόπιους ως "Σωτήρα", είναι μικρών διαστάσεων και περικλείεται με νεώτερο περίβολο. Πρόκειται για μονόχωρο κτίσμα. Όλες οι εσωτερικές επιφάνειες του ναού έχουν επιχριστεί. Η σωζόμενη αρχιτεκτονική μορφή της αψίδας του ναού οδηγεί στον 15ο αιώνα.

    Άγιος Αθανάσιος

    Ο ναός βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο του χωριού και δεσπόζει στην κορυφή του ανηφορικού μονοπατιού που οδηγεί από τα Καλύβια στην Κλειδωνιά. Από πλευράς αρχιτεκτονικού τύπου κατατάσσεται στους λεγόμενους σταυρεπίστεγους ναούς. Η εξωτερική όψη του μονόκλιτου ναού παρουσιάζει την τυπική μορφή μεταβυζαντινών ναών της Ηπείρου. Ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες, αλλά δεν σώζονται όλες. Σύμφωνα με μία από τις σωζόμενες, ο ναός και οι τοιχογραφίες του ανήκουν στα 1617. Περπατώντας μέχρι την άκρη θα δείτε την επιβλητική θέα σε ολόκληρο τον κάμπο.

    Άγιος Νικόλαος

    Η κοιμητηριακή εκκλησία του οικισμού, στη συστάδα των δέντρων, ακολουθεί αρχιτεκτονικά διαφορετικό τύπο. Πρόκειται για βασιλική με τρούλο μεγάλων διαστάσεων. Στη νοτιοανατολική πλευρά του ναού σώζεται και η ένδειξη της ακριβούς χρονολόγησης του μνημείου, γραμμένη με κεραμίδια (1620). Ιδιομορφία παρουσιάζει ο ζωγραφικός διάκοσμος του εσωτερικού, διότι μόνο ο τρούλος με τα στηρίγματά του και το τεταρτοσφαίριο της ημικυκλικής κόγχης έχουν τοιχογραφηθεί. Θα βρεθείτε στον ναό συνεχίζοντας τον χωμάτινο δρόμο από την πλατεία του χωριού και θα στρίψετε δεξιά στη διασταύρωση που θα βρείτε.

    Άγιοι Ανάργυροι

    Το παλαιό διαλυμένο μοναστήρι βρίσκεται στη χαράδρα του Βίκου, στη θέση "Κλειδί". Το Καθολικό είναι μονόχωρο μικρό κτίσμα, σχεδόν τετράγωνο, χτισμένο στο βράχο της λοφοπλαγιάς, καλύπτεται δε στο κέντρο με χαμηλό τρούλο. Ο ναός είναι κατάκοσμος με τοιχογραφίες, αλλά δεν είναι σε καλή κατάσταση και σε ορισμένα σημεία μάλιστα έχουν εκπέσει μεγάλα τμήματα. Ο ναός διασώζει το αρχικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Από την κτητορική επιγραφή του δυτικού τοίχου πληροφορούμαστε το έτος κτίσης του ναού (1658).

    Μονή Αγίων Αποστόλων

    Έχοντας στο βάθος την οροσειρά της Τύμφης, ο ναός βρίσκεται σε μικρή απόσταση, στα ανατολικά του Αγίου Νικολάου και είναι η μοναδική εκκλησία που παραμένει ανοιχτή και απροστάτευτη. Από το διαλυμένο σήμερα μοναστήρι σώζεται μόνο το Καθολικό. Ο ναός είναι κατάγραφος και οι τοιχογραφίες, παρά τις σοβαρές ζημιές, διατηρούνται σε ικανοποιητική κατάσταση.

    Κοίμηση της Θεοτόκου

    Η Παναγιά, ενοριακή εκκλησία του παλιού οικισμού στη νοτιοδυτική του άκρη, ακολουθεί έναν τύπο που είναι κοινός στη μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική της Ηπείρου. Πρόκειται για μονόχωρη βασιλική. Το εσωτερικό του ναού έχει ασβεστωθεί εκτός από τους τοίχους του Ιερού Βήματος και ένα μικρό τμήμα του δυτικού. Οι τοιχογραφίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

    Αγ. Παρασκευή

    Η Αγία Παρασκευή, στον πάνω μαχαλά, είναι σήμερα κλειστή και παίζει τον ρόλο της αποθήκης των σκευών της Παναγιάς, που βρίσκεται σε στάδιο ανακαίνισης.

    Για να επισκεφτείτε τις εκκλησίες αναζητήστε τον εφημέριο του χωριού πάτερα Παπαδήμο (τηλ.6976772427) , που διαμένει στο νέο χωριό.

    Στον παλιό οικισμό θα βρεθείτε στρίβοντας από τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Ιωαννίνων - Κόνιτσας στο ύψος της Κλειδωνιάς. Μέσα από το σημερινό χωριό θα ακολουθήσετε τη σήμανση και μέσα από έναν δρόμο με πολλές στροφές, θα φτάσετε έπειτα από 8 χλμ στην Άνω Κλειδωνιά.

    [04] Ντερμπι στη Θεσσαλονίκη

    Στη σκιά του αδόκητου χαμού του Αντόνιο Ντε Νίγκρις, αλλά και της λάμψης από την πρόκριση της εθνικής ομάδας στα τελικά του Μουντιάλ 2010 διεξάγεται η 11η αγωνιστική στη Σούπερ Λίγκα. Από το πρόγραμμα της αγωνιστικής το κυριακάτικο ντέρμπι στην Τούμπα, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη κλέβει την παράσταση.

    Η αυλαία θα ανοίξει το Σάββατο με τρεις αναμετρήσεις. Στην Καβάλα η τοπική ομάδα υποδέχεται την ΑΕΚ, με τους «κιτρινόμαυρους» να παίζουν αποκλειστικά και μόνο για τη νίκη κόντρα σε μία πολύ καλή ομάδα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα η Ξάνθη παίζει με το Λεβαδειακό, ενώ αργότερα ο ΠΑΣ φιλοξενεί στα Γιάννενα τον Ολυμπιακό.

    Την επομένη, εκτός από το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός υποδέχεται στο ΟΑΚΑ τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ παίζουν επίσης Ηρακλής-Ατρόμητος και Πανιώνιος-Πανθρακικός.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις των αναμετρήσεων για την 11η αγωνιστική έχει ως εξής:ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    (Καβάλα) Καβάλα-ΑΕΚ 16:45 ΣΚΑΪ

    (Ξάνθη) Ξάνθη-Λεβαδειακός 16:45 ΝΕΤ

    (Γιάννενα) ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 19:00 ΝOVA

    ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    (Νέα Σμύρνη) Πανιώνιος-Πανθρακικός 14:30 ΝOVA

    (Θεσ/κη) Ηρακλής-Ατρόμητος 16:45 ΝOVA

    (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-Αστ. Τρίπολης 16:45 ΝOVA

    (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Άρης 19:00 ΝOVA

    ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    (Ηράκλειο) Εργοτέλης-Λάρισα 16:45 ΝOVA

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ

    ΑΓ. Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η Ν-Ι-Η ΤΕΡΜ. ΒΑΘ.

    1. Παναθηναϊκός 10 9-1-0 5-0-0 4-1-0 20-5 28

    2. Ολυμπιακός 10 8-2-0 3-2-0 5-0-0 17-4 26

    3. ΠΑΟΚ 10 5-3-2 4-0-1 1-3-1 12-6 18

    4. Καβάλα 10 4-3-3 3-1-1 1-2-2 11-8 15

    . ΑΕΚ 10 4-3-3 3-0-2 1-3-1 13-11 15

    . Άρης 10 3-6-1 3-2-0 0-4-1 10-8 15

    7. Εργοτέλης 10 3-5-2 2-2-1 1-3-1 15-12 14

    . Πανιώνιος 10 4-2-4 2-2-1 2-0-3 12-11 14

    . Αστέρας Τρίπολης 10 4-2-4 2-2-1 2-0-3 13-13 14

    10. Ηρακλής 10 3-2-5 2-1-1 1-1-4 8-11 11

    11. Λάρισα 10 2-4-4 1-3-1 1-1-3 11-16 10

    . Ξάνθη 10 3-1-6 3-1-1 0-0-5 6-10 10

    . ΠΑΣ Γιάννινα 10 2-4-4 2-2-0 0-2-4 8-13 10

    14. Ατρόμητος 10 2-3-5 1-2-2 1-1-3 9-10 9

    15. Λεβαδειακός 10 2-2-6 2-1-3 0-1-3 6-17 8

    16. Πανθρακικός 10 0-1-8 0-1-4 0-0-5 6-20 1


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 November 2009 - 5:30:31 UTC