Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες
  • [02] Ανάκληση αδειών των κολλεγίων
  • [03] "Μπλόκο" στο διάλογο για ασφαλιστικό
  • [04] MIG: Περιβαλλοντική επένδυση
  • [05] "Πολεμικό Συμβούλιο" υπό τον Ομπάμα
  • [06] "Χιλιάδες στην ανεργία"
  • [07] Σημαντικός αγώνας

  • [01] Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

    Τη συμφωνία τους σε όλα τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία εκλογής αρχηγού, δήλωσαν σήμερα οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρη Σιούφα, το γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη και το γενικό διευθυντή της ΝΔ Μενέλαο Δασκαλάκη.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι ήταν "συνάντηση ευθύνης όπου εξετάσαμε την όλη πορεία μέχρι την Κυριακή, όπου η ΝΔ κάνει ένα σημαντικό βήμα για την εκλογή αρχηγού από τη λαϊκή της βάση".

    Πρόσθεσε, ότι συμφώνησαν σε όλα τα θέματα που αφορούν την εκλογή και για την πρώτη Κυριακή και για την επόμενη εφόσον χρειαστεί.

    Η κα Ντόρα Μπακογιάννη, από την πλευρά της, δήλωσε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και ότι υπήρξε συμφωνία σε όλα μεταξύ των υποψηφίων.

    "Καλούμε όλες τις Νεοδημοκράτισσες και τους Νεοδημοκράτες να συμμετέχουν. Είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση η εκλογή αρχηγού. Με τη συνεργασία όλων όλα θα πάνε καλά".

    Σε ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι θα χρειαστεί και επαναληπτική εκλογή, η κα Μπακογιάννη απάντησε "θα μιλήσει ο λαός".

    Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ανέφερε, ότι "συνεργαστήκαμε άριστα σε όλα τα θέματα. Συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή". Και πρόσθεσε, ότι "είναι μια γιορτή δημοκρατίας της ΝΔ".

    Σε ερώτηση για το αν εκτιμά ότι θα χρειαστεί δεύτερη Κυριακή, απάντησε ότι αυτά θα τα αποφασίσει ο κόσμος.

    Ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε "συνυπογράφω σε όλα, ενωμένοι μπορούμε να είμαστε πιο δυνατοί την επόμενη μέρα".

    Στο μεταξύ, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη ΝΔ, όλο και περισσότερα στελέχη ανοίγουν τα χαρτιά τους σχετικά με το ποιον θα στηρίξουν για την ηγεσία του κόμματος.

    Χθες, τη στήριξη της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη εξέφρασαν ο βουλευτής Ββ Αθηνών της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας καθώς και ο πρώην βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Γιώργος Ορφανός. Τη στήριξή του στον υποψήφιο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε με δηλώσεις του, ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας.

    Με τον κ.Σαμαρά συντάχθηκαν, επίσης, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Καρδίτσας, Σπύρος Ταλιαδούρος και ο τέως βουλευτής Πιερίας, Ευάγγελος Πολύζος.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο και κατηγόρησε πως δεν έχει σχέδιο, εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας σε πολιτικούς της φίλους στην Αργολίδα η κα Μπακογιάννη τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο για την οικονομία και σπαταλά το χρόνο και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

    "Καταφέρνει και να διαψεύδει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να μην ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα των περιστάσεων. Το ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία με ψέματα και τώρα τα βρίσκει μπροστά του. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση" τόνισε η κα Μπακογιάννη η οποία και αναφέρθηκε στα τελευταία οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

    "Η έκτακτη εισφορά είναι ένα ακόμη μέτρο που σχεδιάστηκε στο γόνατο, στέλνοντας το λογαριασμό σε εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Αντί να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει και πάλι την εύκολη λύση της υπερφορολόγησης εξαπολύοντας φοροκαταιγίδα ενάντια στους φορολογούμενους πολίτες που δηλώνουν με ειλικρίνεια τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία", δήλωσε η κα Μπακογιάννη η οποία χαρακτήρισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "ανίκανα και ανέτοιμα να κυβερνήσουν και να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις".

    "Γι αυτό και η χώρα έχει ανάγκη το ταχύτερο δυνατό από μια μεγάλη και ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Μια Νέα Δημοκρατία που θα είναι παρούσα. Που το ΠΑΣΟΚ θα μας βρίσκει μπροστά του. Μια Νέα Δημοκρατία που θα δίνει μάχες για αυτά που πραγματικά απασχολούν το λαό".

    Όσον αφορά τα εσωκομματικά, η κα Μπακογιάννη δήλωσε πως "η ΝΔ πρέπει να απευθυνθεί ξανά στην κοινωνία. Να χτίσει νέες πλατιές κοινωνικές συμμαχίες. Να φύγει από την απομόνωση και την περιχαράκωση, που κάποιοι πάνε να κάνουν σημαία. Και πάνω απβ όλα να ξεκινήσουμε άμεσα δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Η μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι η Νέα Δημοκρατία να μπει σε εσωστρέφεια και περιχαράκωση και να μην ασκεί ισχυρή αντιπολίτευση. Γιβ αυτό το σύστημα ΠΑΣΟΚ δίνει τα ρέστα του εναντίον μου", δήλωσε η υποψήφια για την αρχηγία.

    Απάντησε μάλιστα και στις επικρίσεις που δέχεται για μηχανισμούς. "Είμαι περήφανη γιατί σε αυτή την προσπάθεια έχω δίπλα μου στελέχη από όλες τις τάσεις του κόμματός μας. Στελέχη που συνεργάστηκαν με όλους τους πρώην προέδρους μας. Αυτό κάποιοι πάνε να το βαφτίσουν απαξιωτικά, ως «μηχανισμό». Για μας αυτό λέγεται ενότητα. Λέγεται συστράτευση. Λέγεται αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός".

    Η κα Μπακογιάννη εμφανίστηκε ενωτική και επανέλαβε τη θέση της για μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία: "Όλοι εμείς αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στις όποιες διαφορές του παρελθόντος και να ενώσουμε δυνάμεις για να ξανακάνουμε δυνατή τη Νέα Δημοκρατία. Η δική μας προσπάθεια εκφράζει το σύνολο του κόμματος. Και τις ρίζες και τον κορμό και τα κλαδιά αυτής της μεγάλης παράταξης". Επανέλαβε μάλιστα και το δίλλημα που θέτει στην προεκλογική αυτή εκστρατεία.

    "Θα παραμείνουμε ένα μεγάλο, ανοιχτό και δυνατό κόμμα ή θα γίνουμε ένα μικρό και αναχρονιστικό κόμμα που δεν θα μπορεί να κερδίσει εκλογές; Θα επιβραβεύσουμε τη συνέπεια ή τον καιροσκοπισμό; Θα αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ και το σύστημα ΠΑΣΟΚ στα μέσα ενημέρωσης να αλωνίζουν ή θα δείξουμε τη δύναμη της μεγάλης μας παράταξης;"

    Αντώνης Σαμαράς

    Σε πολιτικούς φίλους και μέλη του κόμματος, μίλησε στον Πειραιά (Ο.Λ.Π.) ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

    Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη ανάδειξης της ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας. Υποστήριξε δε, ότι οι ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν το κόμμα από το 2004 μέχρι τις πρόσφατες εκλογές, δεν έφυγαν επειδή διαφωνούσαν με τις ιδέες της ΝΔ αλλά με τις συμπεριφορές στελεχών της κυβέρνησης - αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα του Βατοπεδίου- που βρίσκονται, όπως είπε, απέναντί του.

    Ο κ. Σαμαράς απάντησε με αιχμές και στα όσα λέγονται εναντίον του περί πρόθεσης περιχαράκωσης της Νέας Δημοκρατίας. «Το εύρος των ιδεών μας το καθόρισε η ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ διερωτώμενος: «Αναθεωρητές είμαστε για να τα αλλάξουμε;».

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε: «Αυτοί, λοιπόν, που έχουν πολιτικές ταχυπαλμίες, ας καταλάβουν δύο πράγματα. Οι αναθεωρητές περιχαρακώνουν. Εμείς απλώνουμε την παράταξη. Και, δεύτερον, το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους εμείς τους διώξαμε. Κι όχι οι ιδέες μας. Με συμπεριφορές ατόμων που πλήγωσαν την παράταξη, όπως - κι όχι μόνο - στο Βατοπέδι. Ατομα, που πάντως με φανατισμό, βρίσκονται απέναντί μου.»

    Παναγιώτης Ψωμιάδης

    Στην Κόρινθο βρέθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ. νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε τον νομάρχη Νίκο Ταγαρά, ακολούθως συναντήθηκε με στελέχη του κόμματος στα γραφεία της ΝΟΔΕ και, τέλος, περιόδευσε στην αγορά της πόλης.

    Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στο θέμα των συμβασιούχων, τονίζοντας ότι η νομαρχία του «χάνει 450 συμβασιούχους, που είναι πολύτιμοι για την εύρυθμη λειτουργία της» και προσθέτοντας πως για το θέμα αυτό «δεν ευθύνεται μόνον το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, που τους είχε σε ομηρία».

    Σε ό,τι αφορά την παράταξή του, υπογράμμισε ότι η ενότητα του κόμματος δεν κινδυνεύει και επανέλαβε ότι στον δεύτερο γύρο δεν θα στηρίξει κανέναν. Τόνισε, τέλος, πως το «ζητούμενο είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου, στη ΝΔ, εμπιστοσύνη που έχει απολεσθεί».

    Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης επισκέφθηκε την Πάτρα και τα γραφεία της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας. Όπως δήλωσε, είναι αποφασισμένος να μείνει μέχρι τέλους στην εκλογική μάχη, παρά τις έντονες πιέσεις που, όπως είπε, δέχεται. Μάλιστα σημείωσε ότι «δεν θα κάνω παζάρια με κανέναν».

    Επίσης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα βγει πιο δυνατή από την κρίση. Ακόμη ανέφερε ότι δεν συμφωνεί με τις μεγάλες συγκεντρώσεις, διατυπώνοντας την άποψη ότι «είναι γι' αυτούς που έχουν μηχανισμούς, χορηγούς, σπόνσορες, υπόγεια ρεύματα».

    Σχετικά με τα αίτια της εκλογικής ήττας σημείωσε: «Η ΝΔ έπεσε από τις αλαζονικές συμπεριφορές. Από τίποτα άλλο. Συμπεριφορές απαράδεκτες, κλειστές πόρτες, κατεβασμένα τηλέφωνα. Δεν υπήρχε σύνδεση βάσης και κυβέρνησης, δεν υπήρχε επικοινωνιακή πολιτική».

    Όσον αφορά το μέλλον της ΝΔ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε ότι πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία. Και πρόσθεσε: «Ήμασταν εκεί και φύγαμε. Αν δεν επιστρέψουμε εκεί, τότε αντίο εξουσία. Οι πολλοί δίνουν εξουσία, όχι τα μέλη».

    Στην συνέχεια ο Παναγιώτης Ψωμιάδης συναντήθηκε με στελέχη και μέλη της ΝΔ και όπως υπογράμμισε ο δικός του «σπόνσορας» είναι «ο προδομένος και ταλαιπωρημένος λαός της ΝΔ».

    [02] Ανάκληση αδειών των κολλεγίων

    Για «χαώδη κατάσταση», η οποία επικρατεί με τα «κολλέγια» κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του και προχωρεί στην ανάκληση όλων των αδειών, που χορηγήθηκαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνει πως «η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απεφάνθη ομόφωνα για το παράνομο της διαδικασίας» και πως κατόπιν τούτου, «η υπουργός προχωρεί σε ανάκληση όλων των αδειών που έχουν εκδοθεί και θα προχωρήσει στην επανεξέταση του συνόλου των φακέλων, οι οποίοι στην πραγματικότητα ουδέποτε εξετάστηκαν απο τον προηγούμενο υπουργό κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο, παρά τα προβλεπόμενα απο το νόμο 3696/2008 που είχε ψηφιστεί απο τον προκάτοχό του».

    Εξάλλου, θέμα έχει ανακύψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η οποία, την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, διαπίστωσε δύο σημαντικές παραβάσεις της Ελλάδας και αποφάσισε σε βάρος της χώρας τα εξής:

    Α) Την αποστολή «αιτιολογημένης γνώμης» και την έναρξη διαδικασίας προστίμου για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας σε δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αφορούν μεταξύ άλλων την ενσωμάτωση της οδηγίας 36/2005.

    Β) Την έναρξη νομικών διαδικασιών λόγω της παραβίασης θεμελιωδών κοινοτικών ελευθεριών μέσω του ν. 3696/2008 νόμου που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση»

    «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκάλεσε και κληροδότησε ένα πρωτοφανές χάος με άδειες, που δόθηκαν με παράνομες υπουργικές αποφάσεις, βασιζόμενες σε έναν νόμο, που κηρύσσεται ασύμβατος προς το ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

    Η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, θα έχει σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο και υπουργούς και με παρέμβασή της στο Συμβούλιο υπουργών Παιδείας, θα θέσει το θέμα της αμοιβαιότητας και της αυθεντικότητας του ελέγχου της ποιότητας δομών εκπαίδευσης μεταξύ των χωρών-μελών. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το πλαίσιο δράσεων επί του θέματος.

    [03] "Μπλόκο" στο διάλογο για ασφαλιστικό

    Αύριο τελικά θα ξεκινήσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό, μετά τη χθεσινή παρέμβαση μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΠΑΜΕ που πρόσκειται στο ΚΚΕ, τα οποία απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου Εργασίας και δεν επέτρεψαν να εισέλθουν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ,για τη συνάντηση με τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο.

    «Ενώ έχουμε διευκρινίσει σε όλα τα επίπεδα ότι δεν θα μεταφέρουμε βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων, ενώ έχουμε διαψεύσει όλα τα κινδυνολογικά σενάρια που γράφονται, ένα κόμμα απαγορεύει στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συζητήσουμε για ένα σοβαρότατο πρόβλημά μας, το Ασφαλιστικό. Θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού αυτή τη στάση, πιστεύοντας ότι είναι καταστροφικό να επενδύουμε πολιτικά στα προβλήματα κι όχι στις λύσεις τους», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.

    Το Εργατικό Κίνημα στην χώρα μας αντιπαλεύει και έχει «πόλεμο» με τα προβλήματα και όχι με τα κόμματα και τις ιδεολογίες τους, γι' αυτό θα συνεχίσει αταλάντευτα τον αυτόνομο, ακομμάτιστο πολιτικοποιημένο αγώνα που θα ΕΝΩΝΕΙ όλους τους εργαζόμενους στη βάση των κοινών ασφαλιστικών, οικονομικών, εργασιακών και κοινωνικών προβλημάτων, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

    "Σε καμιά εκδοχή δεν πρόκειται να συμπεριφερθώ με όξυνση αντιθέσεων στο εσωτερικό του κινήματος. Κατανοώ τις διαφορετικές απόψεις, αλλά η μόνιμη αρχή είναι η προώθηση της ενότητας. Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων", ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, κος Σπύρος Παπασπύρος.

    ΕΒΕΑ- Παρουσίαση μελέτης για ασφαλιστικό

    Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, ατομική σύνταξη ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές και χωρίς όρια ηλικίας αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος που παρουσίασε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). Οι προτάσεις βασίζονται σε μελέτη του επίκουρου καθηγητή στατιστικής και ασφαλιστικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Πλάτωνα Τήνιου και έχουν εφαρμογή σε Σουηδία και Ιταλία.

    Στη μελέτη αναφέρεται ότι το αργότερο έως το 2015 θα πρέπει να βρίσκεται εγκατεστημένο ένα νέο σύστημα στη χώρα μας ενώ σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν στους ασφαλισμένους από το 1992 και μετά. Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν, τόσο στη Σουηδία όσο και στην Ιταλία όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλος είναι οι εξής:

    1. Ένα νέο διανεμητικό σύστημα για τους νέους εργαζόμενους. Το νέο σύστημα βασίζεται σε ατομικούς λογαριασμούς "οιονεί καθορισμένης εισφοράς" (Notional Defined Contribution System). H συμμετοχή στην ασφάλιση έχει ορατό αντίκρισμα και στο νεότερο ασφαλισμένο. Το ακανθώδες θέμα των ορίων ηλικίας παρακάμπτεται τελείως, αφού αποφασίζει ο ίδιος ο ασφαλισμένος πότε (και κατά ποιο ποσοστό) θα αποσυρθεί από την αγορά εργασίας.

    2. Εισαγωγή ενός υποχρεωτικού δεύτερου πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης, χρηματοδοτούμενου με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Τμήματα της παλαιάς αναπλήρωσης (3-4 μονάδες από το ασφάλιστρο) διοχετεύονται στο νέο σύστημα.

    3. Το νέο σύστημα είναι υποχρεωτικό για τους νέους. Οι συνταξιούχοι παραμένουν στο παλαιό (το οποίο χρηματοδοτείται από το Κράτος), ενώ οι ενδιάμεσες ηλικίες επιλέγουν. Προϋπάρχοντα συμπληρωματικά ταμεία ή λογαριασμοί εφάπαξ παροχών, μπορούν να ενσωματωθούν στο νέο σύστημα.

    4. Δεδομένου ότι το παλαιό σύστημα θα παραμείνει (έστω και απολιθωμένο) εν ζωή για τριάντα και πλέον έτη, προβλέπεται και νοικοκύρεμα του παλαιού συστήματος.

    Ως προς το χρόνο και τη διαδικασία προώθησης των αλλαγών, υιοθετεί το ΕΒΕΑ τη στρατηγική των διαδοχικών και παράλληλων φάσεων, που προτείνεται από τη μελέτη. Δηλαδή:

    - την άμεση λήψη μέτρων τα οποία θα αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και θα έχουν απτό δημοσιονομικό αποτέλεσμα

    - την ταυτόχρονη έναρξη ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, που θα τοποθετήσει το θέμα στις πραγματικές, κοινωνικές και όχι ταμειακές του διαστάσεις.

    - τη μελέτη των εναλλακτικών λύσεων για μακροπρόθεσμη διευθέτηση του προβλήματος.

    - Και τέλος, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, την τελική νομοθέτηση, από την οποία θα προκύψει ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα.

    ''Αυτό που ζητάμε ουσιαστικά, είναι να μπει ένα οριστικό τέλος στη μεταρρύθμιση με δόσεις. Γιατί αυτό, εκτός του ότι ταλαιπωρεί τον κόσμο, εκτός του ότι δημιουργεί ένα καθεστώς μόνιμης εκκρεμότητας, καταρρακώνει και την, ήδη χαμηλή, αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος'' είπε ο κ. Μιχαλος.

    Η κατάσταση στο ασφαλιστικό θα προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις στο άμεσο μέλλον όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος και σημείωσε ότι ''το ασφαλιστικό μας σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς κρίσης τα τελευταία τριάντα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κυβερνήσεις, από το 1990 ως σήμερα, έχουν ανοίξει το θέμα αυτό, χωρίς βέβαια ποτέ να το αντιμετωπίζουν. Σίγουρα υπήρξαν κυβερνήσεις, οι οποίες με τις αποφάσεις τους πρόσθεσαν χρόνια βιωσιμότητας στο ασφαλιστικό σύστημα. Αντίστοιχα, υπήρξαν και κυβερνήσεις που έκαναν μία τρύπα στο νερό.. Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει το θέμα και να κάνει διάλογο. Χωρίς βέβαια να είναι γνωστό το που θέλει να πάει και το ΕΒΕΑ επιχειρεί να παρέμβει και να δώσει ένα προσανατολισμό στο διάλογο και στον κυβερνητικό σχεδιασμό''.

    Η μελέτη παρουσιάζει μερικές πτυχές του προβλήματος, και κυρίως μια συγκεκριμένη στρατηγική προσέγγισης και από αυτά ο κ. Μίχαλος σημείωσε τα ακόλουθα:

    - το σύστημα συντάξεων, παντού στον κόσμο, αναπληρώνει το εισόδημα εργασίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνει τις ανισότητες. Στην Ελλάδα οι ανισότητες μετά τα 65 είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Το σύστημα συντάξεων όχι μόνο δεν φαίνεται να θεραπεύει τις ανισότητες, αλλά τις μεγεθύνει, σημειώνοντας παταγώδη αποτυχία ως προς την κοινωνική αποστολή του. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν είναι γιατί τα ποσοστά αναπλήρωσης που υπόσχονται τα Ταμεία για πλήρη εργασιακή πορεία είναι χαμηλά. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις είναι άνω του 100%. Το πρόβλημα είναι ότι οι συντάξεις προκύπτουν από λίγα έτη υπηρεσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι, ακόμα και στο ΙΚΑ, μόλις το 15% των ανδρών που κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης επικαλείται ως νομική βάση το όριο των 65 ετών. Το 85% ακολουθεί κάποιου είδους εξαίρεση από τον κανόνα.

    - Το δικό μας σύστημα συντάξεων δημιουργεί το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Για κάθε ευρώ που παράγει η οικονομία, σχεδόν 25 λεπτά θα πρέπει να αφαιρούνται για την κατανάλωση των συνταξιούχων. Ενώ το 30% της δαπάνης για συντάξεις χρηματοδοτείται πλέον μέσω επιχορηγήσεων, δηλαδή από το φορολογούμενο. Ποσοστό το οποίο θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο τα επόμενα χρόνια.

    - Το σύστημα επιβάλλει υψηλό μη μισθολογικό κόστος, ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους. Υψηλό κόστος συμμόρφωσης, λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας στους εργοδότες. Μεγάλα εμπόδια στην κινητικότητα των εργαζομένων, ιδίως από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Μεγάλα εμπόδια στην ανάπτυξη 2ου και 3ου πυλώνα, δηλαδή στην ανάπτυξη μη κρατικών, συλλογικών και ατομικών προσπαθειών βελτίωσης της οικονομικής θέσης των ηλικιωμένων. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ισότητας των φύλων, το σύστημα ενσωματώνει μια υπερπροστατευτική θέση στις γυναίκες, που θυμίζει πατερναλιστικά πρότυπα παλαιάς κοπής. Τέλος, η πολυπλοκότητα και η αδιαφάνεια του συστήματος το καθιστούν, αντί για εστία συναίνεσης, μια μόνιμη εκρηκτική θρυαλλίδα στις εργασιακές σχέσεις.

    ''Οι παραπάνω λόγοι θα αρκούσαν για να αντιληφθεί το πολιτικό μας σύστημα γιατί θα πρέπει επειγόντως να προχωρήσουμε σε δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν είναι όμως μόνοι αυτοί. Υπάρχει ένα στοιχείο στην μελέτη το οποίο συγκλονίζει. Οι εργαζόμενοι μετά το 1992, έχουν υψηλότερα όρια ηλικίας, υψηλότερες εισφορές και χαμηλότερες συντάξεις από τις άλλες γενιές. Υπολογισμοί του ΟΟΣΑ του 1998, αλλά και πιο πρόσφατοι, λέει η μελέτη, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η οικονομική απόδοση των εισφορών της γενιάς αυτής είναι ήδη αρνητική. Δηλαδή, αν τα άτομα αυτά τοποθετούσαν τα χρήματα των εισφορών τους σε κάποια ασφαλή επένδυση, θα προέκυπτε μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που θα πάρουν από το ΙΚΑ. Πιστεύει κανείς ότι μπορεί μια κοινωνία να προχωρήσει παραπέρα με μια τέτοια παραδοχή; Εγώ πιστεύω ότι αυτό αποτελεί αίτιο για μεγάλες κοινωνικές εντάσεις στο άμεσο μέλλον. Αίτιο για την πλήρη απαξίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Και όσοι δεν το βλέπουν, απλώς στρουθοκαμηλίζουν. Δεν μιλάμε πλέον για άλλο ένα κομμάτι του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, αλλά για μια πραγματική βόμβα στα θεμέλια του κράτους δικαίου'' πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

    Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μια νέα αρχή, ένα νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης το οποίο θα πρέπει:

    Β· Να θέτει το σύστημα σε νέα βάση.

    Β· Να έχει ορατό αντίκρισμα για το νέο εργαζόμενο.

    Β· Να έχει ορατά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία.

    Β· Να επιτρέπει στον κάθε εργαζόμενο να προχωρά με προγραμματισμένο βήματα, που καλύπτουν όλη του την εργασιακή ζωή.

    ''Η νέα αρχή είναι αναγκαία, γιατί και τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν αποκλείσει κάθε αλλαγή στις εισφορές, στα όρια ηλικίας και στα ποσοστά αναπλήρωσης. Και το μόνο που δεν έχουν αποκλείσει, είναι η γενναία επιβάρυνση της μελλοντικής γενιάς, την οποία βέβαια και κανείς δεν ρωτά. Οι δηλώσεις ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, χωρίς να αλλάξουν οι παράμετροι του συστήματος, ακούγονται πλέον ουτοπικές. Τα προβλήματα μπορούν να ξεπερασθούν, μόνο αν το σημερινό σύστημα αντικατασταθεί με κάποιο άλλο. Που θα έχει εντελώς άλλες παραμέτρους και άλλη λογική λειτουργίας'' κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

    [04] MIG: Περιβαλλοντική επένδυση

    Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Marfin Investment Group με κορυφαίο πολυεθνικό όμιλο με αντικείμενο την επίτευξη συμφωνίας σε τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον.

    Την ανακοίνωση αυτή εξέδοσε η MIG απαντώντας σε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου, το οποίο αναφέρεται σε αυτή την επέδυσή της.

    Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η MIG θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

    Ημερίδα: "Περιβάλλον, Αλλαγή Κλίματος & Αγορές Εμπορευμάτων"

    Οι επιπτώσεις στην οικονομία και τις αγορές από την αλλαγή κλίματος είναι το αντικείμενο ειδικού συνεδρίου που οργανώνει η Marfin Popular Bank και η θυγατρική της στην Ελλάδα, Marfin Egnatia Bank. Η ημερίδα με θέμα "Περιβάλλον, Αλλαγή Κλίματος & Αγορές Εμπορευμάτων" θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στις 2 Δεκεμβρίου 2009.

    Στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και στις διακυμάνσεις που επιφέρουν οι κλιματικές αλλαγές στις επενδύσεις, στις επιχειρήσεις, στις Κεφαλαιαγορές και γενικότερα στο σύνολο της οικονομίας.

    Κεντρικός ομιλητής στο γεύμα που θα ακολουθήσει μετά τις πρωινές παρουσιάσεις θα είναι ο κ.Jeremy Rifkin, διεθνούς φήμης διανοητής και αναγνωρισμένος σύγχρονος συγγραφέας. Ο κ Rifkin είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών Τάσεων (Foundation on Economic Trends) και σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα οικονομίας, κλιματικής αλλαγής και ενέργειας. Η ομιλία του κ Rifkin θα έχει θέμα "Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση: επενδύοντας για ένα βιώσιμο μέλλον".

    -

    [05] "Πολεμικό Συμβούλιο" υπό τον Ομπάμα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει "μέσα στις προσεχείς ημέρες" τις αποφάσεις του για τη στρατηγική στο Αφγανιστάν και ιδιαίτερα σχετικά με την αποστολή εκεί επιπλέον στρατευμάτων, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων της κυβέρνησης.

    "Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει στη διάθεσή του τις απαραίτητες πληροφορίες για να λάβει την απόφασή του και θα ανακοινώσει αυτή την απόφαση μέσα στις προσεχείς ημέρες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

    Ο Ομπάμα συγκάλεσε χθες το βράδυ για σχεδόν δύο ώρες ένα κρίσιμο πολεμικό συμβούλιο για το Αφγανιστάν, ενώ ο αμερικανός διοικητής στη χώρα αυτή ζητάει περίπου 40.000 επιπλέον αμερικανούς στρατιώτες, πέραν των 68.000 που είναι ήδη αναπτυγμένοι εκεί.

    Ο Γκιμπς είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών (26 Νοεμβρίου) και τις διακοπές που ακολουθούν. "Δεν θα είναι αυτή την εβδομάδα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα", είχε δηλώσει χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

    [06] "Χιλιάδες στην ανεργία"

    Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το μέλλον των συμβασιούχων του Δημοσίου και του καθεστώτος των συμβάσεων εν γένει, κατέθεσε σήμερα προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας σημειώνει στην ερώτησή του πως οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, οδηγούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία.

    «Στην αρχή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως θα γίνουν διαγωνισμοί για προσλήψεις στο Δημόσιο. Όμως οι νέες εξελίξεις και οι πρόσφατες αποφάσεις για πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο από το 2010, έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα στο δημόσιο τομέα», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

    Ρωτά δε, τον πρωθυπουργό, ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε οι υπηρεσίες του Δημοσίου να λειτουργούν χωρίς προβλήματα, αλλά και ποιο είναι το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για την απασχόληση και τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου.

    Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για "παλινωδίες" λέγοντας πως «σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, στην οικονομία, στο ασφαλιστικό, στο περιβάλλον, άλλα λέει, άλλα κάνει. Σε λίγο καιρό τα πεπραγμένα της θα μοιάζουν περισσότερο στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. παρά σε αυτό του ΠΑΣΟΚ»

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει με ευθύτητα και με καθαρό τρόπο τις θέσεις και τις προθέσεις της για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό», τις οποίες όπως είπε «απέκρυψε από τους πολίτες» πριν τις εκλογές και τόνισε ότι «η Αριστερά απαντά με προτάσεις και οι εργαζόμενοι πολύ σύντομα θα απαντήσουν με κοινωνικές αντιστάσεις και κινητοποιήσεις».

    Τέλος, αναφερόμενος στις προτάσεις του ΕΒΕΑ που προυσίασε χθες ο κ. Μίχαλος είπε ότι «στόχος των οικονομικών λόμπυ ... είναι αλλαγές που θα είναι στην κατεύθυνση της διάλυσης του ασφαλιστικού» και έθεσε τρία ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα: «αν θα αυξηθούν ή όχι τα όρια ηλικίας, αν θα αυξηθούν ή όχι οι εισφορές, και αν η πολιτεία θα καλύψει τα μεγάλα κενά και τις μαύρες τρύπες στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν δημιουργηθεί από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έπαιξαν τα αποθεματικά είτε στο τζόγο του χρηματιστηρίου είτε στον τζόγο των δομημένων ομολόγων».

    [07] Σημαντικός αγώνας

    Με τις αναμετρήσεις της 5ης αγωνιστικής, στους ομίλους 5-8 συνεχίζεται αύριο το τσάμπιονς λιγκ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρκετούς αγώνες, τα αποτελέσματα των οποίων θα κρίνουν τα «εισιτήρια» για τους «16» της διοργάνωσης, αφού μόνο η Λιόν και η Σεβίλη έχουν εξασφαλίσει μαθηματικά την πρόκριση τους στην επόμενη φάση.

    Στο πλαίσιο του 8ου ομίλου, ο Ολυμπιακός φιλοξενείται από την Αλκμααρ που παίζει το τελευταίο της χαρτί προκειμένου να συνεχίσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι πρωταθλητές Ελλάδας, θα παραταχθούν με αρκετές απουσίες λόγω τραυματισμών. Κ

    Η ισοπαλία θα είναι καλό αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό, υποστήριξε ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" Ζίκο στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες στην Ολλανδία.

    «Είναι άλλη μία ευκαιρία για να κερδίσουμε τους τρεις πόντους. Έχουμε χάσει δύο ματς εκτός έδρας και είναι σημαντικό το αυριανό [σημερινό] παιχνίδι. Είμαστε σε έναν δύσκολο όμιλο, που όλες οι ομάδες έχουν ευκαιρία να περάσουν. Έχω ξαναβρεθεί σε αυτό το γήπεδο και ξέρω η Άλκμααρ ότι είναι μία καλή ομάδα. Μου έχει λείψει το συναίσθημα του να κερδίζεις ένα τέτοιο παιχνίδι», δήλωσε αρχικά ο Βραζιλιάνος τεχνικός.

    Ωστόσο όταν, σε ερώτηση σχετικά με το επερχόμενο ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό, κλήθηκε να επιλέξει μία νίκη και μία ισοπαλία στα δύο ματς αυτής της εβδομάδας ο Ζίκο απάντησε: «Δεν θέλω να μιλήσω υποθετικά. Μία ισοπαλία θα ήταν καλό αποτέλεσμα με την Άλκμααρ. Αν κερδίσουμε την Κυριακή θα πάμε πρώτοι. Αν είχα να διαλέξω, θα διάλεγα αυτό. Όμως, το πιο σημαντικό είναι η νίκη».

    Στα αγωνιστικά, ο προπονητής των πρωταθλητών Ελλάδας άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά το σχήμα με τους τρεις αμυντικούς που δοκίμασε στη Λιέγη, ενώ πρόσθεσε ότι περιμένει να δει αν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος θα είναι σε θέση να αγωνιστεί. Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη του Σωκράτη Κόκκαλη στην προόνηση, τόνισε: «Αν είναι ο πρόεδρος μαζί μας, σημαίνει ότι θέλει να μας δώσει ηρεμία. Μας βοηθάει πολύ όταν έρχεται και μας μιλάει. Είναι σημαντική η παρουσία του. Δείχνει ότι βρίσκεται δίπλα στην ομάδα. Ο πρόεδρος μιλάει κατευθείαν στον παίκτη».

    Από την πλευρά τους, οι Ολλανδοί, δείχνουν σημάδια αγωνιστικής βελτίωσης το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να παραταχθούν με άκρως επιθετικούς προσανατολισμούς, προκειμένου να σκοράρουν νωρίς και να βάλουν τις βάσεις για την νίκη.

    Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Αρσεναλ θα υποδεχθεί την Σταντάρ Λιέγης και είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, αφού με έναν βαθμό θα εξασφαλίσει την πρόκριση στους «16».

    Παράλληλα, στον 5ο όμιλο, η Φιορεντίνα θα φιλοξενήσει την Λιόν, με τους Ιταλούς να θέλουν την νίκη για να προκριθούν, απέναντι στους Γάλλους που έχουν «σφραγίσει το εισιτήριο για τους 16». Σε ήττα των «βιόλα» ελπίζει η Λίβερπουλ που δοκιμάζεται στην Ουγγαρία με την -αδιάφορη- Ντέμπρετσεν και θα επιδιώξει να πάρει τους τρεις βαθμούς για να διατηρήσει τις πιθανότητες που έχει να ξεπεράσει τους Ιταλούς στην βαθμολογία.

    Επίσης, στον 6ο όμιλο, δεσπόζει το ντέρμπι της Ιντερ με την Μπαρτσελόνα στο Μιλάνο. Οι «νερατζούρι» με νίκη θα βάλουν τις βάσεις για πρόκριση, ενώ οι Καταλανοί που θα παραταχθούν με αρκετές απουσίες, θέλουν τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας για να παραμείνουν σε τροχιά πρόκρισης. Παράλληλα, η Ρούμπιν Καζάν θα φιλοξενήσει την Ντιναμό Κιέβου και με νίκη θα καταστεί φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, ενώ οι Ουκρανοί θα επιδιώξουν να αποσπάσουν αποτέλεσμα για να ελπίζουν.

    Τέλος, στον 7ο όμιλο, οι Ρουμάνοι της Ουνιρέα Ουρζιτσένι, θα υποδεχθούν την Σεβίλη που έχει προκριθεί και θέλουν την νίκη για να αποκτήσουν προβάδισμα πρόκρισης στους «16» της διοργάνωσης. Σε «γκέλα» της Ουνιρέα, ελπίζει η Στουτγκάρδη που φιλοξενείται από την Ρέιντζερς, σε μία αναμέτρηση το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τρίτη θέση που οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 November 2009 - 13:30:46 UTC