Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Προβόπουλος για την οικονομία
  • [02] Σύσταση για εμβολιασμό εκπαιδευτικών
  • [03] Οι δράσεις του υπουργείου Υποδομών
  • [04] Δηλώσεις Ομπάμα για Αφγανιστάν
  • [05] Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διακρίσεις
  • [06] Συνέντευξη Καρατζαφέρη
  • [07] "Διάλυση του Ασφαλιστικού"

  • [01] Γ. Προβόπουλος για την οικονομία

    Την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με αιχμή το ασφαλιστικό σύστημα, επισήμανε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, κατά την παρουσίαση της Ενδιάμεσης Έκθεσης της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική 2009.

    Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι η κρίση έχει αναδείξει τις χρόνιες μακροοικονομικές ανισορροπίες και τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, κορυφαία εκδήλωση των οποίων είναι τα μεγάλα "δίδυμα" ελλείμματα (το δημοσιονομικό και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) και χρέη (το δημόσιο και το εξωτερικό). Προειδοποίησε μάλιστα ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να είναι πολύ δυσχερέστερη και πιο αργή η έξοδός της από την κρίση και να υπάρξει έτσι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.

    Προκειμένου να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος απαιτείται η άμεση εφαρμογή ενός συγκροτημένου μεσοπρόθεσμου σχεδίου, που θα περιλαμβάνει τολμηρές αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ακόμη ο διοικητής της ΤτΕ, ζήτησε να γίνουν τολμηρά βήματα για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού, οι οποίες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα είναι οξύτατες. Ήδη σήμερα πολλά Ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης κι αυτό αποδεικνύει την αναγκαιότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα της αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού, τόνισε.

    Ερωτηθείς για το αν ήταν ενήμεροι οι πολιτικοί αρχηγοί πριν τις εκλογές για τις αρνητικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Προβόπουλος είπε πως στις 2 Σεπτεμβρίου συνάντησε τον Κ. Καραμανλή και ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό ότι το έλλειμμα, που ήταν στο 8%, «έβαινε προς διψήφιο ποσοστό» στο κλείσιμο του έτους, αν δεν λαμβάνονταν γενναία διαρθρωτικά μέτρα. Στις 8 του ίδιου μήνα, ενημέρωσε επίσης τον Γ. Παπανδρέου (αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε) παρουσία του Γ. Παπακωνσταντίνου και της Λούκας Κατσέλη για το ίδιο θέμα.

    Αναφερόμενος ο διοικητής της ΤτΕ στην πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για τον τρόπο μείωσης των ελλειμμάτων, τόνισε ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στον τομέα περικοπής δαπανών και όχι τόσο στην ενίσχυση των εσόδων. «Η διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή», σημείωσε, «θα ήταν σκόπιμο να προέλθει περίπου κατά τα δύο τρίτα από την πλευρά των δαπανών και κατά το ένα τρίτο από την πλευρά των εσόδων».

    Επικαλούμενος ο κ. Προβόπουλος την διεθνή εμπειρία, είπε πως η δημοσιονομική προσαρμογή που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον περιορισμό και εξορθολογισμό των δαπανών συνεπάγεται αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, επιτρέπει χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την προσφορά εργασίας και ενισχύει συνολικά την αξιοπιστία των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στοχεύσεων. Ταυτόχρονα - υπογράμμισε - επιβάλλεται και η αναδιάρθρωση των δημόσιων δαπανών υπέρ των κατηγοριών εκείνων που προάγουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως είναι οι δαπάνες για την παιδεία, την έρευνα και ανάπτυξη και τις υποδομές.

    Ο κ. Προβόπουλος, όμως, «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» και για τις ελληνικές τράπεζες επισημαίνοντας ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την δυνατότητά τους να αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είπε συγκεκριμένα: «Λόγω της χειροτέρευσης των δημοσιονομικών στοιχείων οι οργανισμοί αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, μας έχουν υποβαθμίσει και μας έχουν τοποθετήσει σε αρνητική προοπτική. Ακόμη είμαστε σε απόσταση ασφαλείας από τις επόμενες αξιολογήσεις. Όμως, είμαστε σε μία φάση όπου κάποια στιγμή η ισορροπία φοβάμαι ότι θα είναι «ισορροπία τρόμου». Αλλά δεν θέλω να το σκέπτομαι. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα συμβεί αυτό το πράγμα».

    Υπογράμμισε ότι θα κινδυνεύσουν να μη γίνονται αποδεκτά τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου και όλων των κατηγοριών από τις ελληνικές τράπεζες και εξήγησε ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούν οι εμπορικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

    [02] Σύσταση για εμβολιασμό εκπαιδευτικών

    "Η διακοπή της λειτουργίας των σχολείων γίνεται με σκοπό την επιβράδυνση της εξάπλωσης της διασποράς της νέας γρίπης στην ευρύτερη κοινότητα. Έχει, δε, νόημα όσο η μετάδοση της νέας γρίπης δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί στην περιοχή όπου βρίσκεται το σχολείο". Αυτό δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με αφορμή την υπογραφή εγκυκλίου για τη νέα γρίπη.

    Η κ. Διαμαντοπούλου πρόσθεσε ότι "το Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης ύστερα από πρόταση του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ενέταξε και τους εκπαιδευτικούς στις ομάδες που ανήκουν σε υπηρεσίες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.

    Σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό ο εμβολιασμός θα αρχίσει από 1 Δεκεμβρίου. Ο εμβολιασμός αποτελεί έκφραση κοινωνικής ευθύνης, δεν προστατεύουμε μόνο τους εαυτούς μας αλλά και τους άλλους, ειδικά τις πιο ευάλωτες να προσβληθούν πληθυσμιακές ομάδες".

    Η υπουργός έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία συστήνοντας στους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολείων να εμβολιαστούν.

    Πάντως, σε ερώτηση αν το υπουργείο Παιδείας, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοιο ενδεχόμενο.

    [03] Οι δράσεις του υπουργείου Υποδομών

    Τις πολιτικές και τις δράσεις που θα υλοποιήσει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας, παρουσία του υφυπουργού Νίκου Σηφουνάκη και των δύο γραμματέων του υπουργείου Χάρη Τσόκα και Σωκράτη Κάτσικα. Όπως είπε ο κ. Ρέππας το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη περίοδο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διαθέτει πρόγραμμα και ισχυρή πολιτική βούληση για να το υλοποιήσει.

    Επίσης, ανέφερε ότι όλα τα έργα του υπουργείου θα τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και για το λόγο αυτό θα τοποθετηθεί συνεργάτης του υπουργείου στη θέση του υπεύθυνου συντονιστή δημόσιας διαβούλευσης.

    Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την κάλυψη των θέσεων ευθύνης στους οργανισμούς που επιβλέπει το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών, ώστε το δημόσιο να ανακτήσει το χαμένο κύρος και την αξιοπιστία του.

    Αναφερόμενος στον τομέα των μεταφορών είπε ότι τρεις είναι οι βασικές αρχές που οριοθετούν τις πολιτικές του υπουργείου.

    Πρώτη βασική αρχή είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος, ενταγμένος στα ευρωπαϊκά δίκτυα. Δεύτερη, ότι η χώρα μας διαθέτει τις κατάλληλες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των μονοπωλιακών φαινομένων και τρίτη ότι έχει τις υπηρεσίες που προσφέρουν ασφάλεια και ποιότητα στους πολίτες.

    Αναφορικά με τον τομέα αστικών μεταφορών και συγκοινωνιών, είπε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Βασικό μέτρο προς αυτήν την κατεύθυνση είναι είπε η δημιουργία μητροπολιτικού φορέα διαχείρισης των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή όλων των μέσων.

    Για τις επικοινωνίες είπε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιο ψηφιακό χάσμα και πρέπει να γίνουν ποιοτικά άλματα στον τομέα της ευρυζωνικότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε ο κ. Ρέππας, καταργούνται όλες οι υφιστάμενες επιτροπές και δημιουργείται τεχνο-νομική ομάδα που θα αναλάβει τη διατύπωση διακήρυξης πρόσληψης συμβούλου, ο οποίος θα εκπονήσει τεχνοοικονομική μελέτη βάση της οποίας το υπουργείο θα αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες.

    Για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), είπε ότι τα τελευταία χρόνια υποβαθμίστηκε, τονίζοντας ότι βούληση του υπουργείου είναι να συσταθεί εκ νέου ως ανεξάρτητη αρχή, τα μέλη της οποίας θα τοποθετούνται με απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

    Ο κ. Ρέππας είπα ακόμη ότι έχει ξεκινήσει η μελέτη για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του υπουργείου, τονίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), λέγοντας ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010 θα έχει αποφασιστεί το νέο σχήμα της ΥΠΑ.

    Για τις αρμοδιότητες του υπουργείου ο κ. Ρέππας είπε ότι για τις επικοινωνίες και τις μεταφορές αρμόδιος είναι ο κ. Σηφουνάκης, επισημαίνοντας ότι θα υπάρχουν διακριτές αρμοδιότητες και ένας κοινός τόπος παράλληλης άσκησης αρμοδιοτήτων.

    Για την οργανική αναδιάρθρωση του νέου υπουργείου, είπε ότι είναι δύσκολο θέμα και άποψή του είναι πως θα πρέπει να συσταθεί ειδική επιτροπή για να ασχοληθεί μ' αυτό.

    Αναφερόμενος στο θέμα με τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο ο υπουργός είπε ότι έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με το οποίο «δεν μπορούν να προκύψουν ενδείξεις ή υπόνοιες διάπραξης ποινικών αδικημάτων από υπαλλήλους ή άλλα πρόσωπα κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού για την επιδότηση άγονων αεροπορικών γραμμών από την ΥΠΑ» και κάλεσε τον επιχειρηματία να αναλάβει τις ευθύνες του και να ζητήσει συγνώμη από ανθρώπους και υπηρεσίες, όπως είπε, που με αστήρικτο τρόπο προσπάθησε να σκιάσει.

    «Γνώμονας είναι να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον με κανόνες και ανοιχτές διαδικασίες. Αντιλαμβανόμαστε τον ανταγωνισμό των επιχειρηματιών, η οποία θέλουμε να μετατραπεί σε άμυλα κοινωνικής ευθύνης», δήλωσε ο κ. Πέππας και πρόσθεσε ότι «ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν πως μπορούν να τραυματίσουν τη σχέση μου με τον Νίκο Σηφουνάκη, γιατί η σχέση αυτή στηρίζεται στην βαθύτατη εκτίμηση που τρέφει ο ένας για τον άλλον.

    Από την πλευρά του ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι ήταν επιλογή του να μην μιλήσει όλο αυτό το διάστημα, καθώς περίμενε το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και κατόπιν να τοποθετηθεί στην αναίτια, όπως είπε, επίθεση που δέχτηκε.

    Αναφέρθηκε στη διαδικασία του διαγωνισμού, λέγοντας ότι συμμετείχαν σ' αυτόν έξι εταιρίες και αποκλείστηκαν η Olympic Air και η Aegean Airlines και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην κυβέρνηση χωρίς εξαρτήσεις από συμφέροντα. «Η τηλεκαταγγελία σόου του κ. Βγενόπουλου είναι μόνο πολιτική καταγγελία. Η απάντησή μου λοιπόν είναι πολιτική», είπε και πρόσθεσε: «στη Δημοκρατία ο λαός επιλέγει, με την ψήφο του τους εκπροσώπους του. Οι εκπρόσωποι του δρουν πολιτικά και οι επιχειρηματίες επιχειρηματικά. Οι εκπρόσωποι του λαού δίνουν λόγο σ' αυτόν και οι επιχειρηματίες σους μετόχους τους, όταν όμως απευθύνουν λόγο στην κοινωνία και το κράτος το κάνουν μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνήθως.

    [04] Δηλώσεις Ομπάμα για Αφγανιστάν

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα "ολοκληρώσει τη δουλειά" στο Αφγανιστάν, καθώς μελετά τη νέα στρατηγική για τη χώρα αυτή την οποία αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα.

    Ο κ. Ομπάμα αρνείται να δεσμευτεί για το πότε σκοπεύει να καταθέσει το σχέδιο μετά τη διεξαγωγή σειράς συζητήσεων με το πολεμικό συμβούλιο που έχουν διαρκέσει εβδομάδες και η τελευταία διεξήχθη χθες βράδυ. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα ότι θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις σε ώρα υψηλής τηλεθέασης την 1η Δεκεμβρίου.

    "Θα προχωρήσω σε ανακοινώσεις προς τον αμερικανικό λαό για το πώς σκοπεύω να κινηθώ. Θα το κάνω σύντομα", δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ.

    Οι σκέψεις του Ομπάμα για το Αφγανιστάν έχουν κρατηθεί απόλυτα μυστικές από το Λευκό Οίκο, ακόμα και η ανταπόκριση στο αίτημα του κορυφαίου διοικητή των Αμερικανών (στο Αφγανιστάν) για την αποστολή άλλων 40.000 στρατιωτών.

    "Επίσης καθιστώ σαφές, ότι μετά από οκτώ χρόνια, ορισμένα από τα οποία δεν είχαμε ούτε ...τους πόρους ούτε τη στρατηγική για να κάνουμε το καθήκον μας, τώρα σκοπός μου είναι να ολοκληρώσω τη δουλειά", δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

    [05] Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διακρίσεις

    Τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες υφίσταται βία στη διάρκεια της ζωής της. Τα φαινόμενα της κακοποίησης και της άσκησης βίας κατά γυναικών εξακολουθούν να παρατηρούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία και στις διάφορες μαρτυρίες, προκαλεί έκπληξη και αγανάκτηση.

    Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα πρόβλημα που «εμφανίζεται» (ή συνήθως συγκαλύπτεται) σε όλων των τύπων τις σύγχρονες κοινωνίες: στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες με ποικίλες μορφές, είτε με τη μορφή της οικογενειακής βίας, είτε με τη μορφή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης όσο και στις υπόλοιπες κοινωνίες, όπου οι γυναίκες είναι θύματα πιο πρωτόγονων μορφών βίας.

    Η οικογενειακή βία είναι μια από τις πιο κακοήθεις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή διαπράττεται, όχι από ξένους, αλλά από μέλη της οικογένειας, ανθρώπους εμπιστοσύνης. Είναι εξαπλωμένη σε όλο τον κόσμο, έχοντας επιπτώσεις στη φυσική και συναισθηματική υγεία γυναικών και παιδιών, απειλώντας την οικονομική τους ασφάλεια και υπονομεύοντας την αυτοεκτίμησή τους και την δυνατότητα για ομαλή ανάπτυξη. Στις χειρότερες περιπτώσεις αποτελεί απειλή για τη ζωή, όταν γυναίκες δολοφονούνται ή αυτοκτονούν από απελπισία.

    Μια τέτοια μορφή βίας δεν κάνει διακρίσεις πολιτισμικής κληρονομιάς, ταξικής θέσης, μορφωτικού επιπέδου, ύψους εισοδήματος, εθνικότητας και ηλικίας σε οποιαδήποτε χώρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι δεν καταγράφονται σε επίσημες στατιστικές 60 εκατομμύρια γυναίκες, θύματα των ίδιων των οικογενειών τους, δολοφονημένες εκ προμελέτης ή μέσω παραμέλησης, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.

    Ορισμένες μορφές βίας εκδηλώνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης (π.χ. η οικογενειακή βία και ο βιασμός), ενώ άλλες εμφανίζονται μόνο σε ορισμένες χώρες ή πολιτισμούς, όπως ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων, η επαλήθευση της παρθενίας, το κάψιμο στην πυρά των χηρών.

    Η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας από άντρες πάνω σε γυναίκες έχει κοινωνικές γενεσιουργές αιτίες, τις σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα, που αποτελούν δομικό στοιχείο της κοινωνίας (βία δομική) και εκφράζονται πέρα από την άμεση άσκηση βίας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομική και κοινωνική εξάρτηση της γυναίκας από τον άντρα, στη μειονεκτική θέση των γυναικών στον τόπο της δουλειάς, στις χειρότερες ευκαιρίες μόρφωσης για κορίτσια και γυναίκες, στην υπο-εκπροσώπηση των γυναικών σε πολιτικές θέσεις κ.ά.

    Είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο η βία παραμένει βία και ο τρόπος έκφρασής της παίζει μικρό ρόλο. Η αναφορά σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα μόνο σε περιπτώσεις Παγκοσμίων Ημερών (όπως π.χ. η 25 η Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας έναντι των γυναικών) ή στους στενούς κύκλους του φεμινιστικού κινήματος δεν αρκεί και περιορίζει τη δημοκρατική ανάπτυξη της κοινωνίας μας.

    Μηνύματα

    Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο κρατούν ενωμένες τις οικογένειες, τις κοινότητες και τα έθνη. Στη φετινή Διεθνή Ημέρα, ας επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Ας επενδύσουμε περισσότερους πόρους στην καταπολέμηση αυτής της μορφής βίας. Ας κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θέσουμε τέλος σε αυτές φρικτές επιθέσεις, μια για πάντα", τονίζει σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

    Πολιτικές και μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών ανακοινώνει σήμερα, με αφορμή την Ημέρα κατά της βίας των γυναικών, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο υφυπουργός Απόστολος Κατσιφάρας και η γενική γραμματέας Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη.

    "Το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών δεν είναι ένα πρόβλημα ατομικό, είναι ένα κατεξοχήν κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα, που αντανακλά το επίπεδο πολιτισμού και προόδου της κοινωνίας μας, των θεσμών και του κράτους. Το ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών δεν είναι ένα «γυναικείο θέμα», αλλά έχει ευρύτερες επεκτάσεις, ψυχολογικές, ιατρικές, νομικές και κοινωνιολογικές. Είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλα τα πολιτισμικά και οικονομικά περιβάλλοντα και αφορά γυναίκες όλων των μορφωτικών και οικονομικών επιπέδων. Αποτελεί την πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας, σε όλο τον πλανήτη", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ.

    "Σήμερα βία ασκείται σε όλους τους τομείς της ζωής σαν αποτέλεσμα της αχόρταγης δίψας για κέρδος. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η πείνα, η περιθωριοποίηση στην οποία ωθούνται οι λαοί ακόμη και ολόκληρες περιοχές του πλανήτη είναι βία κατά της ανθρωπότητας. Εκτός από τους πολέμους, η σωματική και ψυχική βία με σκοπό την επιβολή και την εξουσία ασκείται τώρα με ιδιαίτερη ένταση. Οι γυναίκες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις συνέπειες", αναφέρει σε ανακοίνωση το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

    [06] Συνέντευξη Καρατζαφέρη

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα θα παραχωρήσει το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης περιόδευσε χθες στην Πελοπόννησο και σε εργοτάξια της κοινοπραξίας ΜΟΡΕΑΣ που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και τον κλάδο Λεύκτρο - Σπάρτη.

    Σε δηλώσεις του σημείωσε ότι είναι «ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία των έργων που γίνονται» και πρόσθεσε «νοιώθω ικανοποίηση γιατί ο δρόμος προς το χωριό μου που "ήταν όνειρο ζωής" γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα ζωογόνο αίτημα πολλών δεκαετιών και βλέπω να γίνεται πράξη».

    Ενημερώθηκα είπε, από τον υπεύθυνο του έργου και βλέπω ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια και τα έργα θα ολοκληρωθούν σε σύντομο διάστημα. «Υπάρχει το "αγκάθιβ" της Τσακώνας, είναι το "γεφύρι της Άρτας" και δεν ξέρω γιατί δεν ολοκληρώνεται, είναι σοβαρό πρόβλημα κι αποτελεί ένα πρόσθετο προβληματισμό», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως είναι σημαντικό ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία κινείται πιο γρήγορα από το κράτος.

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης, σε ερώτηση που του έγινε για το υψηλό κόστος των διοδίων και τις αυξήσεις που προβλέπονται στην σύμβαση παραχώρησης επεσήμανε ότι «ας βλέπουμε και τα οφέλη που δημιουργούνται πέραν του κόστους. Όταν είναι καλό και ασφαλές το οδικό δίκτυο, το ποσό των διοδίων το γλιτώνεις στη βενζίνη».

    Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα του ασφαλιστικού και το χθεσινό μπλόκο του ΚΚΕ που απέτρεψε την έναρξη του διαλόγου επεσήμανε πως «πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα. Να σταματήσει το πόθεν έσχες για πέντε χρόνια και τα μαύρα χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε θησαυροφυλάκια να επιστρέψουν στην αγορά». Επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για την ανάγκη συγχώνευσης όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα και την χρηματοδότησή του με το 3% του τζίρου, ενώ χαρακτήρισε τη στάση του ΚΚΕ "αριστερή μπαρούφα".

    Τέλος για τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής στην Ν.Δ. είπε ότι «όποιος έρθει να έρθει ώριμος, χωρίς βερμπαλισμούς, φιγούρες και αγκυλώσεις. Όποιος και να είναι δεν με ενδιαφέρει. Περιμένω να δω τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, να σχεδιάσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε το ΠΑΣΟΚ, τα λάθη και τις ολιγωρίες του. Αν θέλουν εμείς θα είμαστε δίπλα τους αλλιώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε μόνοι μας σοβαρή κι υπεύθυνη αντιπολίτευση».

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ Κ. Αϊβαλιώτης. σχολιάζοντας την "τριμερή" που θα συνέλθει στις Πρέσπες με συμμετοχή των κ. κ. Παπανδρέου, Γκρουέφσκι και Μπερίσα, τόνισε ότι «ο κ. Παπανδρέου στα Εθνικά θέματα επιδίδεται σε ασκήσεις "ρώσικης ρουλέτας". Ο κίνδυνος όμως είναι ότι, αν η "σφαίρα" φύγει απ΄ τη θαλάμη, θα πλήξει εθνικά μας συμφέροντα».

    [07] "Διάλυση του Ασφαλιστικού"

    Με τα συντονιστικά ωρομίσθιων καθηγητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και ειδικής εκπαίδευσης, θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Χθες, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό σχετικά με το μέλλον των συμβασιούχων του Δημοσίου και του καθεστώτος των συμβάσεων εν γένει. Στην ερώτησή του σημειώνει πως οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, οδηγούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία.

    «Στην αρχή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως θα γίνουν διαγωνισμοί για προσλήψεις στο Δημόσιο. Όμως οι νέες εξελίξεις και οι πρόσφατες αποφάσεις για πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο από το 2010, έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα στο δημόσιο τομέα», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

    Ρωτά δε, τον πρωθυπουργό, ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε οι υπηρεσίες του Δημοσίου να λειτουργούν χωρίς προβλήματα, αλλά και ποιο είναι το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για την απασχόληση και τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου.

    Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για "παλινωδίες" λέγοντας πως «σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, στην οικονομία, στο ασφαλιστικό, στο περιβάλλον, άλλα λέει, άλλα κάνει. Σε λίγο καιρό τα πεπραγμένα της θα μοιάζουν περισσότερο στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. παρά σε αυτό του ΠΑΣΟΚ»

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει με ευθύτητα και με καθαρό τρόπο τις θέσεις και τις προθέσεις της για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό», τις οποίες όπως είπε «απέκρυψε από τους πολίτες» πριν τις εκλογές και τόνισε ότι «η Αριστερά απαντά με προτάσεις και οι εργαζόμενοι πολύ σύντομα θα απαντήσουν με κοινωνικές αντιστάσεις και κινητοποιήσεις».

    Τέλος, αναφερόμενος στις προτάσεις του ΕΒΕΑ που προυσίασε χθες ο κ. Μίχαλος είπε ότι «στόχος των οικονομικών λόμπυ ... είναι αλλαγές που θα είναι στην κατεύθυνση της διάλυσης του ασφαλιστικού» και έθεσε τρία ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα: «αν θα αυξηθούν ή όχι τα όρια ηλικίας, αν θα αυξηθούν ή όχι οι εισφορές, και αν η πολιτεία θα καλύψει τα μεγάλα κενά και τις μαύρες τρύπες στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν δημιουργηθεί από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έπαιξαν τα αποθεματικά είτε στο τζόγο του χρηματιστηρίου είτε στον τζόγο των δομημένων ομολόγων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 November 2009 - 7:30:31 UTC