Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση"
  • [02] Όλα έτοιμα για την εκλογή νέου προέδρου

  • [01] "Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση"

    Τραγική, χαρακτήρισε την κατάσταση της οικονομίας, όπως την παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Πολιτικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση, εκτός των μελών του οργάνου, πήραν μέρος επίσης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Παπουτσής, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στο ακέραιο και αποκλειστικά την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας στην κυβέρνηση της ΝΔ για τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία πέντε χρόνια, για το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή απέκρυπτε την πραγματική κατάσταση και γιατί, ενώ μιλούσε για "μαξιλάρι" στον προϋπολογισμό, τίποτα δεν έχει εξασφαλίσει.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της χώρας από τη μεταπολίτευση, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από τη βαθειά κρίση και να ανατάξει την ασθμαίνουσα οικονομία της. Γι' αυτό, υπογράμμισε, δεν πρέπει απλά να διαχειριστούμε την εξουσία, αλλά να προχωρήσουμε σε βαθειές αλλαγές και ανατροπές, ώστε να πάμε σε μια διαφορετική Ελλάδα με αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη η κυβέρνηση να δείχνει καθημερινά την αξιοπιστία της και να εργάζεται με σκληρούς ρυθμούς όπως υποχρεώνεται να κάνει λόγω των μεγάλων αναγκών της χώρας. Αυτή, πρόσθεσε, ήταν άλλωστε και η φιλοσοφία του σχεδίου των 100 πρώτων ημερών οι οποίες είχαν σχεδιαστεί ακριβώς για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες δυσκολίες που έχει προκαλέσει στους πολίτες η γενικευμένη κρίση που βιώνουμε.

    Παρά τις δυσκολίες ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία, τονίζοντας ότι αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση θα την ξεπεράσουμε. Και επισήμανε τρεις τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης: νοικοκύρεμα, ανάταξη της οικονομίας και αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

    Το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρουσίασε η ΝΔ μας υποχρεώνει να μένουμε ακόμη περισσότερο πιστοί στη φιλοσοφία και το πρόγραμμά μας, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ παραμένει ότι η οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται με επένδυση και όχι με το στέγνωμα της αγοράς.

    Ανέφερε επίσης ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους υπάρχει μέριμνα ώστε να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ για τις εκατό πρώτες ημέρες. Και αναφέρθηκε στα δείγματα γραφής, όπως είπε, που έχει δώσει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, τα οποία δείχνουν και την αποφασιστικότητά της να παραμείνει πιστή σε όσα δεσμεύτηκε. Ως παραδείγματα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε την παροχή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, την κατάργηση των σταζ, την έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής διαβούλευσης, τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, τον δραστικό περιορισμό των κρατικών αυτοκινήτων, τη μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή και τη δέσμευση να υπάρξει διαφάνεια παντού με την ανάρτηση όλων των υπογραφών στο διαδίκτυο αναφέροντας σχετικά ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και θα εισαχθεί στη δημόσια διαβούλευση.

    Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα άρχισε και πάλι να είναι παρούσα στο εξωτερικό, να αρθρώνει λόγο, να συμμετέχει εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις και να παίρνει πάλι το νήμα από κει που το άφησε το 2004.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως και σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη στελέχωση πολιτικών θέσεων στο δημόσιο τομέα τονίζοντας ότι η διαδικασία στελέχωσης που ακολουθείται μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα για την κυβέρνηση αλλά είναι μεγάλο όφελος για την κοινωνία. Και επισήμανε τρεις δυσκολίες που συνάντησε η κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθειά της. Η πρώτη αφορά στην ανυπαρξία μηχανισμών στο δημόσιο, που να αναλάβουν να φέρουν σε πέρας αυτές τις διαδικασίες. Η δεύτερη στο ότι δεν υπάρχει πουθενά καταγραφή ποιοι είναι όλοι οι φορείς και οι πολιτικές θέσεις που συμπληρώνονται από την κυβέρνηση και η τρίτη μια κακή παράδοση του παρελθόντος σύμφωνα με την οποία στη στελέχωση αυτών των θέσεων ή θα υπήρχαν άγνωστοι με πτυχία και ακαδημαϊκές περγαμηνές αλλά χωρίς εμπειρία ή με πολιτική αντίληψη και εμπειρία. Και τα δύο όπως είπε ο κ. Παπανδρέου αποκλειόταν να βρεθούν στο ίδιο άτομο. Τον συνδυασμό αυτό επιχειρεί να κάνει σήμερα η κυβέρνηση.

    "Δεν θα γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία"

    «Δεν πρόκειται να γίνουμε κυβέρνηση υπό ομηρία. Εάν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε για να υπερασπιστούμε τις θέσεις και τα δίκαια της χώρας». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» ερωτηθείς σχετικά με την αιφνίδια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι σε καμιά περίπτωση «δεν πρόκειται η κυβέρνηση να δεχθεί να πληρώσουν την κρίση τα αδύναμα στρώματα».

    «Δεν μπορεί αυτοί που συνεχίζουν να απολαμβάνουν παχυλές αμοιβές και να παίρνουν υψηλά μπόνους να μας λένε 'κόψτε τους μισθούς των εργαζομένων και των συνταξιούχων'» τόνισε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «αυτοί που δημιούργησαν την κρίση δεν επιτρέπεται να θέλουν, τώρα, να λυθεί στις πλάτες και σε βάρος των πολλών που δεν ευθύνονται γι' αυτή».

    Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «αυτοί που σχεδόν έξι χρόνια ανέχτηκαν όλες τις αλχημείες και τις σπατάλες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν μπορούν να απαιτούν από μια νέα κυβέρνηση να λύσει σε 50 ημέρες όλα όσα επισώρευσε η κυβέρνηση Καραμανλή, ιδίως τον τελευταίο χρόνο». Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, συνιστά και «αντιδημοκρατική αντίληψη καθώς δεν λαμβάνεται υπόψιν η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που καταδίκασε μια συγκεκριμένη πολιτική και ενέκρινε μια άλλη με ιεραρχημένους στόχους, αναπτυξιακή και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής στη δημοσιονομική τάξη».

    [02] Όλα έτοιμα για την εκλογή νέου προέδρου

    Όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο πολιτικό και οργανωτικό εγχείρημα, την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ από τη λαϊκή βάση του κόμματος, δήλωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των εκλογών Δημήτρης Σιούφας μετά από συνεδρίαση στη Ρηγίλλης.

    Απευθυνόμενος σε όλους όσοι θελήσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, υπογράμμισε ότι η ανάδειξη προέδρου από τη λαϊκή βάση του κόμματος είναι σημαντική κατάκτηση άμεσης δημοκρατίας, που οφείλουμε να τη θεμελιώσουμε με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή.

    "Όσοι νοιαζόμαστε να είμαστε παρόντες την Κυριακή να έχουμε υπόψη μας ότι εκλέγουμε όχι μόνο πρόεδρο, αλλά και τον επόμενο πρωθυπουργό", ανέφερε ο κ. Σιούφας και συνέχισε λέγοντας ότι η οργανωτική επιτροπή, ο μηχανισμός του κόμματος, αλλά και οι υποψήφιοι, έχουν φροντίσει για την καλύτερη δυνατή οργάνωση της εκλογής και εγγυώνται το αδιάβλητο, διαφανές και άψογο του πολιτικού και οργανωτικού αυτού εγχειρήματος.

    "Εκπέμπουμε μήνυμα συμμετοχής, ενότητας και προοπτικής, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να οργανώσουμε την εκλογή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", ανέφερε ο κ. Σιούφας.

    Ο κ. Σιούφας είπε ότι θα υπάρχουν 1039 εκλογικά κέντρα στα οποία θα λειτουργούν 1584 εκλογικά τμήματα.

    Στις οκτώ χώρες της Ευρώπης θα υπάρχουν 64 εκλογικά τμήματα ενώ συνολικά θα είναι συνδεδεμένοι 3.516 ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

    Η διαδικασία θα αρχίσει στις επτά το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις επτά το απόγευμα. Εάν σε κάποια τμήματα υπάρχουν ουρές τότε η διαδικασία θα παραταθεί.

    Αποτελέσματα θα αρχίσουν να μεταδίδονται όταν θα υπάρχει ικανός αριθμός από το 20% των εκλογικών τμημάτων. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα είναι αντιπροσωπευτικό για το τελικό αποτέλεσμα.

    Σημειώνεται ότι τα αποτέλεσμα θα φτάσουν στην κεντρική εφορευτική επιτροπή στη Ρηγίλλης με δύο οδεύσεις, η μια μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και η δεύτερη με φαξ που θα έχει ειδικούς κωδικούς.

    Ντόρα Μπακογιάννη

    Παρουσία των περισσοτέρων στελεχών και βουλευτών του κόμματος που τη στηρίζουν, η Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποίησε την κεντρική της προεκλογική ομιλία στην πλατεία Κοτζιά. Η κα Μπακογιάννη έστειλε για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους "πλήγωσαν την παράταξη το τελευταίο διάστημα" τονίζοντας πως "όσοι ζημίωσαν, όσοι πλήγωσαν την παράταξη, με εμένα στην ηγεσία, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία του αύριο. Ας ψηφίσουν άλλον αρχηγό."

    Η κα Μπακογιάννη για μια ακόμα φορά υπενθύμισε πως η ίδια δεν έφυγε ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία. "Όταν κατέβηκα πρώτη φορά ως υποψήφια στην Αβ Αθηνών, στις εκλογές του 1996, το σύνθημα και η υπόσχεσή μου ήταν ότι θα είμαι «στην πρώτη γραμμή». Και την τήρησα. Σε όλες τις μεγάλες μάχες τις παράταξής μας κατέθεσα και την ψυχή μου για τη Νέα Δημοκρατία. Ήμουν εκεί και στις όμορφες και στις δύσκολες στιγμές. Ποτέ δεν φοβήθηκα, ποτέ δεν κρύφτηκα.

    Σήμερα, εδώ, στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, σας δίνω μια νέα υπόσχεση", πρόσθεσε η κα Μπακογιάννη. "Ότι μαζί θα αλλάξουμε, μαζί θα κερδίσουμε. Μαζί θα κάνουμε καλύτερη τη Νέα Δημοκρατία. Μαζί θα κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Μαζί θα κάνουμε καλύτερη την Ελλάδα. Και θα τηρήσω κι αυτή την υπόσχεση".

    Η κα Μπακογιάννη θα βρίσκεται το Σάββατο το μεσημέρι στη Χαλκίδα ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση υποστηρικτών της στη Λαμία.

    Αντώνης Σαμαράς

    "Απόψε γκρεμίζονται οι μηχανισμοί, έχει γίνει μια δημοκρατική επανάσταση και η ίδια η βάση επέβαλε να ακουστεί η φωνή της", ανέφερε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς,το βράδυ της Παρασκευής, στην κεντρική προεκλογική του ομιλία που πραγματοποιήθηκε απόψε στο χώρο του Ζαππείου. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι στις επιθέσεις που δέχθηκε απάντησε με μήνυμα ενότητας και τόνισε ότι η βάση είναι ο εγγυητής αυτής της ενότητας.

    Έδωσε, ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάδειξης της ιδεολογίας της ΝΔ και όπως είπε, στην "απελευθέρωση από νοοτροπίες του παρελθόντος που μας κράτησαν μακριά από τις ιδέες μας".

    Τελείωσε αυτή η εποχή, είπε ο κ. Σαμαράς, και τόνισε ότι οι νεοδημοκράτες είναι υπερήφανοι για την ιδεολογική ταυτότητα που τους χάρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    "Θα ξαναστήσουμε το κόμμα στα πόδια του, θα το κάνουμε ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα, ένα κόμμα αξίων και αξιών" ανέφερε και σημείωσε: "Έχουμε διώξει δικούς μας από το κόμμα γιατί δεν μιλήσαμε για ιδεολογία και αξίες", κάνοντας παράλληλα λόγο για το κόμμα της μεγάλης κεντροδεξιάς.

    "Υπόσχομαι αξιοσύνη και αξιοκρατία παντού. Η ΝΔ θα είναι κόμμα μακριά από φέουδα, χωρίς κομματικά και πολίτικα τζάκια και με ανοιχτές τις πόρτες. Θα είναι κόμμα λαϊκό και όχι ομοσπονδία κομματικών τζακιών", είπε.

    Παν.Ψωμιάδης

    "Κάποιοι βιάστηκαν να προσκυνήσουν το κράτος των Αθηνών", δήλωσε από το Σιδηρόκαστρο ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, Παναγιώτης Ψωμιάδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νομό Σερρών.

    Ο κ. Ψωμιάδης, στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην πορεία του στο κόμμα της ΝΔ, αλλά και στην ανάγκη να "βγει", όπως είπε, το κόμμα ενωμένο από την εκλογική διαδικασία.

    "Το ωραιότερο και πιο μαγεμένο ταξίδι της ζωής μου δεν το αφιερώνω σε κανέναν επώνυμο, αλλά στην οικογένειά μου και τους συνεργάτες μου και στον απλό, προδομένο και ξεχασμένο λαό της Νέας Δημοκρατίας", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Ψωμιάδης άφησε αιχμές για κάποια στελέχη της ΝΔ, λέγοντας ότι "κάποιοι δεν πήραν το μήνυμα, προσκύνησαν το κράτος της Αθήνας, τους μηχανισμούς και το σύστημα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 November 2009 - 13:30:26 UTC