Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέδριο για την οικονομία
  • [02] Τρίτη φάση εμβολιασμού
  • [03] Προτάσεις για το Κλίμα

  • [01] Συνέδριο για την οικονομία

    «Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρία» ως προς την αναθέρμανση της οικονομίας τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, σε ομιλία της στο ετήσιο συνάδριο για την «Ώρα της ελληνικής οικονομίας», που οργανώνει το αμερικανο-ελληνικό επιμελητήριο και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας.

    Η κα Κατσέλη επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάσταση της οικονομίας και τόνισε: "Δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρία ή αδράνεια. Το στοίχημα δεν είναι κυβερνητικό αλλά εθνικό. Οφείλουμε σε ελάχιστο χρόνο να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές. Να προχωρήσουμε στην απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας".

    Εξάλλου, η κα Κατσέλη επανέλαβε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διοχέτευση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ρύθμιση οφειλών και Τειρεσίας) αλλά και ότι, μέχρι τον Μάρτιο του 2010, θα εξοφληθούν όλες οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο και σε επιμέρους κοινοτικά προγράμματα".

    Ανακοίνωσε, παράλληλα, την αλλαγή του επενδυτικού νόμου εντός των πρώτων μηνών του 2010.

    Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καταργήσει σύντομα τη θεώρηση (visa) για τους Έλληνες πολίτες, ενώ αναφερόμενος στην ελληνική Οικονομία σημείωσε πως "είναι σε οριακό σημείο. Ή θα αντιδράσει με σύνολο έκτακτων μέτρων και μεταρρυθμίσεων ή θα καταρρεύσει".

    Ομιλία του πρεσβευτή των ΗΠΑ

    «Οι απαιτητικοί οικονομικοί καιροί που ζούμε μας δίνουν την ευκαιρία να βάλουμε τις βάσεις για βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Για να το καταφέρουμε χρειαζόμαστε ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, οικοδόμηση ευέλικτων αγορών εργασίας, με υψηλές προδιαγραφές και δουλειά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η Ελλάδα έχοντας πολύ καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, αν πάρει τα αναγκαία μέτρα θα βρεθεί σε πολύ καλή θέση», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, συνοψίζοντας τις θέσεις του, στο συνέδριο.

    Κατά την ομιλία του στο συνέδριο που φέρει τον τίτλο "Πράσινη επιχειρηματικότητα: μονόδρομος για την ανάπτυξη;" ο αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο "διεθνής συνεργασία, ευέλικτη αγορά εργασίας και προσέλκυση ξένων επενδύσεων" ως τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του παγκοσμιοποιημένου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος. «Είναι τα τρία μαθήματα από τις επιτυχίες και αποτυχίες μας», είπε χαρακτηριστικά.

    Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο «ευέλικτη αγορά εργασίας», λέγοντας ότι ισχυρές οικονομίες χρειάζονται ευέλικτες αγορές εργασίας.

    Είπε ότι η επέκταση της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας, όπως εκφράστηκε με τη μετάβαση στην Ομάδα των Είκοσι (G20) από την Ομάδα των Επτά (G7), συνέβαλε στην ταχύτερη ανάκαμψη, η οποία όμως δεν θα διαρκέσει χωρίς τη δημιουργία θέσεων εργασίας και μάλιστα, θέσεων εργασίας με επαρκή ευελιξία για να μπορούμε να προσαρμοστούμε στον μεταλλασσόμενο κόσμο.

    Οι άκαμπτες αγορές εργασίας υποσκάπτουν το εξωτερικό εμπόριο, μειώνουν τις εξαγωγές και τελικά τη ζήτηση εργασίας, πρόσθεσε ο κ. Σπέκχαρντ.

    «Χώρες με ακαμψία στην αγορά εργασία τους, ακόμη και με κυβερνητική προστασία, βάζουν τους εργαζόμενους στον κίνδυνο της ανεργίας μακροπρόθεσμα» τόνισε, και συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι «στο βαθμό που κάποιες κυβερνήσεις επιθυμούν να εγγυηθούν τη δια βίου απασχόληση, αυτό συχνά αποβαίνει ένα δυσβάστακτο δημοσιονομικό βάρος».

    Σημείωσε ότι πρέπει να αναζητείται ισορροπία συμφερόντων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για την προστασία των εργαζομένων. Ότι «εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν στο πνεύμα του win-win και όχι του μηδενικού αποτελέσματος.», όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να σέβονται τα πρότυπα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, το δικαίωμα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, την απαγόρευση της εργασίας των παιδιών, την ισότιμη μεταχείριση των φύλων στην εργασία.

    Ως στοιχείο ευελιξίας ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κατέχουν πολλαπλές δεξιότητες ώστε να καλύπτουν διαφορετικές θέσεις απασχόλησης. Δυνατότητα που προαπαιτεί υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και διαβίου κατάρτιση.

    Μιλώντας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εστιάζει στην πράσινη ανάπτυξη. Αλλά αυτή η μεταμόρφωση της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσαρμόσιμη αγορά εργασίας και αυτό με τη σειρά του απαιτεί επενδύσεις σε κεφάλαια και εκπαίδευση

    Για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τα συστατικά, είπε, είναι πρόσβαση σε κεφάλαια, σταθερό και προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, αποτελεσματικές και διαφανείς δημόσιες υπηρεσίες και κυβέρνηση που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

    «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά της για να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και να προσελκύσει νέα κεφάλαια», δήλωσε.

    Οι επενδυτές ψάχνουν επίσης τα καινοτόμα μυαλά. Η Ελλάδα βρίθει από λαμπρά μυαλά και οι θύλακες πληροφορικής που θέλει να δημιουργήσει, δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισάγουν νέες τεχνολογίες χωρίς να απαιτούν μεγάλες επενδύσεις.

    Μπορούν να προαχθούν τα σχετικά προγράμματα των Πολυτεχνείων, συνέχισε, και θεώρησε ευκτέο να δημιουργηθούν κέντρα καινοτομίας όπως αυτό της Μάικροσοφτ (Microsoft).

    «Υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων στην Ελλάδα, που είναι τεράστιο δυναμικό και για τις ΗΠΑ, για τις επιχειρήσεις που θέλουν να επεκταθούν μέσω της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη» υπογράμμισε.

    Συνεχάρη την Ελλάδα για την ανάπτυξη δικτύων υποδομών και επικοινωνίας και για το νέο ενεργειακό δυναμικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πρόσθεσε ότι αν γίνουν αυτές οι υποδομές ως το 2020 θα προσελκύσετε τεράστιες επενδύσεις στο πεδίο αυτό, με πολλά οφέλη, δυναμώνοντας τη δική σας οικονομία αλλά και την οικονομική επάρκεια της ΕΕ είπε ο κ. Σπέκχαρντ.

    Κλείνοντας την ομιλία του, παρούσης της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ότι «προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση και εμβάθυνση των σχέσεων μαζί σας, για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

    -

    [02] Τρίτη φάση εμβολιασμού

    Ξεκινά αύριο η τρίτη φάση του εμβολιασμού, που αφορά τα άτομα από 6 μηνών έως 49 ετών. Οι εμβολιασμοί γίνονται στα νοσοκομεία, καθώς και στα 77 εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας και ιατρεία του ΙΚΑ (περισσότερες πληροφορίες στην τηλεφωνική γραμμή 1135 και στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr).

    Τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ πυκνώνουν οι λίστες με τα κλειστά σχολεία. Εκτιμάται ότι στο 12% των σχολείων όλης της χώρας υπάρχουν κλειστά τμήματα, ενώ πριν από μία εβδομάδα το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 6%.

    Στοιχεία για την πορεία της νέας γρίπης και του εμβολιασμού έδωσε, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) δρ. Παναγιώτης Ευσταθίου.

    «Η πανδημία είναι με σαφή ανοδική τάση στην Ελλάδα. Έχουμε διπλασιασμό όλων των δεικτών παρακολούθησης της (νέας) γρίπης» τόνισε ο κ. Ευσταθίου και πρόσθεσε: «Ξεκινάει η τρίτη φάση του εμβολιασμού στην Ελλάδα με την ομάδα των υγιών συμπολιτών μας. Τα παιδιά, από έξι μηνών και άνω, έως και οι ενήλικες μέχρι 50 ετών μπορούν να εμβολιαστούν καθώς και όλες οι υπόλοιπες ομάδες, που μέχρι τώρα δεν έχουν εμβολιαστεί, στα πλαίσια της δημιουργίας του τεχνητού τείχους ανοσίας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης».

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 32 άτομα νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, από τα οποία τα 13 σε κρίσιμη κατάσταση. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν δύο παιδιά και μία έγκυος. Τα περισσότερα από τα περιστατικά που νοσηλεύονται έχουν είτε παχυσαρκία στη νοσογόνο της μορφή, είτε είναι υπέρβαροι. Νοσηλεύονται περίπου 21 περιστατικά με πνευμονία, σε όλη τη χώρα. Έχουν χάσει τη ζωή τους 17 άτομα από επιπλοκές από τη νέα γρίπη, «εκ των οποίων οι δύο δεν είχαν καμία υποκείμενη νόσο». Χθες - στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης στα σχολεία - έκλεισαν 99 νηπιαγωγεία, 71 δημοτικά, 28 λύκεια, 28 γυμνάσια και 423 τμήματα διαφόρων σχολείων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για πιθανές παρενέργειες του εμβολίου ο κ. Ευσταθίου απάντησε: «Εξήντα-πέντε εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν εμβολιαστεί. Δεν έχει παρουσιαστεί ούτε ένα σοβαρό πρόβλημα σαν ανεπιθύμητη ενέργεια, παρά μόνο μικρές κοκκινίλες, τοπικός πόνος, κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά είναι ελάχιστες μπροστά σε αυτό το τεράστιο νούμερο. Στην Ευρώπη, την Αγγλία και τη Σουηδία έχουν γίνει οι πρώτες στατιστικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

    «Ο ιός έχει μεγάλη δραστηριότητα - ποσοστό 65% - στη Β. Ελλάδα» επεσήμανε η διοικητής του ΕΚΕΠΥ στη Β. Ελλάδα Τζίνα Λεπτοκαρίδου - Λακασά και πρόσθεσε: «Η γρίπη στην πλειονότητα της έχει απλά συμπτώματα, αλλά κάνει πιο βαριές πνευμονίες, ειδικά στα νέα άτομα και σε άτομα που είναι παχύσαρκα. Πρέπει να σας πω, ότι είχαμε μέχρι τώρα 158 πνευμονίες σε όλη τη χώρα, από τις οποίες περίπου 120 άτομα έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους και τα υπόλοιπα νοσηλεύτηκαν».

    [03] Προτάσεις για το Κλίμα

    Η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και το μεγαλύτερο βάρος της μείωσης θα πρέπει να επωμιστούν οι πλούσιες χώρες, σύμφωνα με προσχέδιο πρότασης της Δανίας, η οποία θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου.

    Το προσχέδιο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς, αναφέρει ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να επωμιστούν το 80% της παγκόσμιας μείωσης των εκπομπών αερίων έως το 2050.

    Το έγγραφο αυτό, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μία πολιτική συμφωνία κατά τη λήξη της διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, προτείνει η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσει οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να φθάσουν στο ανώτερο επίπεδό τους το 2020.

    Ωστόσο, δεν διευκρινίζει κάποιο μεσοπρόθεσμο στόχο εκπομπών αερίων για τις ανεπτυγμένες χώρες, βασικό αίτημα των φτωχότερων χωρών.

    Η πρόταση της Δανίας αναφέρει ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, κατά μέσο όρο, θα πρέπει να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου.

    "Τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο για να ενισχύσουν την παγκόσμια δυνατότητα καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών", αναφέρει το προσχέδιο.

    Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι επιθυμεί μία "πολιτικά δεσμευτική" συμφωνία, πέντε έως οκτώ σελίδων, με παράρτημα που θα αναφέρεται λεπτομερώς στις υποχρεώσεις κάθε χώρας, όπως οι μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020 από τις ανεπτυγμένες χώρες.

    Διάσκεψη ΕΕ-Κίνας

    Η Κίνα και η ΕΕ βρέθηκαν σήμερα στη Νανκίν, στα ανατολικά της ασιατικής χώρας, σε μία διάσκεψη, η οποία θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με τις κλιματικές αλλαγές, μία εβδομάδα πριν τη Σύνοδο για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη.

    Οι διαβουλεύσεις μεταξύ του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο, του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, Φρέντρικ Ράινφελντ, ξεκίνησαν στις 08.45 τοπική ώρα (02.45, ώρα Ελλάδος) στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ζιανγκσού, μία από τις πιο ανεπτυγμένες στην Κίνα, τονίζουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

    Περί το μεσημέρι αναμένεται ένα κοινό ανακοινωθέν των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, της οποίας κύριος άξονας θα είναι το παγκόσμιο κλίμα.

    Η Κίνα, πρώτη παγκοσμίως στις εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα τους αριθμητικούς στόχους της για την μείωση των ρυπαντών έως το 2020 σε 40-45% από τα επίπεδα του 2005.

    Η ΕΕ, μολονότι επαίνεσε τη χειρονομία της Κίνας, ζήτησε από τον νέο οικονομικό γίγαντα να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για το περιβάλλον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 November 2009 - 11:30:26 UTC