Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας"
  • [02] Διορισμός νέων γραμματέων
  • [03] Εορταστικό ωράριο από 15/12
  • [04] Σε απεργία την Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ
  • [05] Μια από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου, σε παγκόσμιο επίπεδο, το AIDS
  • [06] "Κρίση του καπιταλισμού"
  • [07] "Πολιτική με θάρρος"
  • [08] "Καταλύτης η Αριστερά"
  • [09] Κρίσιμες συναντήσεις
  • [10] Χωρίς βίζα από 19 Δεκεμβρίου

  • [01] "Αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας"

    Η προστασία της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αλλά και ριζικές αλλαγές που απαιτούνται στο σύστημα διοίκησης του κοινωνικού κράτους απασχόλησαν το Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Στο Συμβούλιο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

    Ειδικότερα, ο Α. Λοβέρδος ανέφερε στους ομολόγους του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση επαναπροσανατολίζει τις δράσεις, ώστε να ανταποκριθεί στον πυρήνα των κατευθύνσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου θέτοντας σε εφαρμογή τα ακόλουθα μέτρα: α)Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για 4 έτη, με σκοπό να ενισχυθούν οι προσλήψεις των νέων και ειδικά των νέων γυναικών β) Ενθάρρυνση της διατήρησης των θέσεων εργασίας γ) Ενίσχυση των πρωτοβουλιών απασχόλησης στο πεδίο της περιβαλλοντικής ανάπτυξης και της κοινωνικής οικονομίας.

    Επιπλέον, ο υπουργός απασχόλησης τόνισε ότι πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να δώσει εγγυήσεις στο "απορυθμισμένο" τοπίο των εργασιακών σχέσεων, με στόχο ως τον προσεχή Φεβρουάριο να υπάρχει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχων. Στο σημείο αυτό ο Α. Λοβέρδος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "ο βασικός αντίπαλος είναι η αδήλωτη εργασία". Ο υπουργός τόνισε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αδήλωτης μαύρης εργασίας θα γίνουν ασφυκτικοί, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης του σώματος επιθεώρησης εργασίας.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, ο Α. Λοβέρδος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει, εντός του 2010, τη δομική αλλαγή και τον εξορθολογισμό του. "Η νάρκη εξερράγη. Την πάτησε η χώρα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός απασχόλησης απευθυνόμενος προς τον Τύπο. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ποσά για την κάλυψη των συντάξεων και των δώρων των εορτών έχουν τριπλασιαστεί το 2009. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ενώ το 2008 απαιτήθηκαν 850 εκατ. ευρώ, φέτος απαιτούνται 2,5 δις ευρώ και σημείωσε πως αν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση, το 2010 το ποσό για την κάλυψη των συντάξεων θα ανέλθει στα 3,8 δις. ευρώ.

    Όσον αφορά στην κοινωνική συνοχή ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να την ενισχύσει μέσω του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσω της αύξησης του επιδόματος ανεργίας και ενίσχυσης των κατωτέρων συντάξεων.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στα ποσοστά ανεργίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου ανέρχεται στο 9,5%, ενώ η μερική ανεργία, ανέρχεται στο 6%. Σύμφωνα με τον Α. Λοβέρδο η μερική ανεργία κρύβει ορισμένες μορφές επισφαλούς απασχόλησης που αυξάνουν την κοινωνική ανασφάλεια. Ωστόσο, το 80% των μερικών απασχολουμένων επιθυμούν πλήρη απασχόληση, σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας πως "η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων αλλά και των μερικώς ανέργων, επιθυμεί την πλήρη και ποιοτική απασχόληση. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες".

    Τέλος, ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι το φαινόμενο της μαζικής ανεργίας συνιστά κοινή πρόκληση για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Κοινή θα είναι και η απάντηση και στις άλλες μεγάλες προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η παγκοσμιοποίηση, οι μεταναστευτικές πιέσεις, οι περιφερειακές ανισότητες και η κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε ο υπουργός. Συνεχίζοντας, ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι το πρόγραμμα της Λισαβόνας θα πρέπει να προπαρασκευάσει τη νέα εποχή, επιδιώκοντας ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον, πλήρη απασχόληση και ποιότητα εργασίας, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή.

    [02] Διορισμός νέων γραμματέων

    Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Υπουργού Οικονομικών, ορίζονται οι ακόλουθοι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς :

    Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων

    Γεωργακόπουλος Δημήτρης, πρώην βουλευτής

    Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων

    Χριστοδουλάκης Γιώργος, Αναπληρωτής Καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Manchester Business School του Πανεπιστημίου του Manchester

    Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων & Οργανισμών

    Κουτούπης Ανδρέας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

    Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής

    Πεντάζος Ηλίας, Οικονομολόγος, MSc Πανεπιστημίου Οξφόρδης, M.Phil Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Loughborough

    [03] Εορταστικό ωράριο από 15/12

    Στις 15 Δεκεμβρίου 2009 ξεκινάει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου μετά από συνεννόηση με τους Εμπορικούς Συλλόγους του Λεκανοπεδίου το καταναλωτικό κοινό θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ως ακολούθως :

    Τις καθημερινές από 9 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ τα καταστήματα θα είναι ανοικτά, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009 θα παραμείνουν ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009 θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και την Πέμπτη 24 του μήνα και παραμονή Χριστουγέννων και την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου , παραμονή Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί 9 πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου, Σάββατο 26 του μήνα και Κυριακή 27 του μήνα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και επίσης κλειστά θα είναι τα καταστήματα και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010, λόγω της απασχόλησης του προσωπικού κατά την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009.

    Από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010, επανέρχεται το χειμερινό ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

    [04] Σε απεργία την Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ

    Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε για την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Το πρωί στις 11 η ώρα, θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια πορεία έως το υπουργείο Εσωτερικών.

    Οι εργαζόμενοι στους Δήμους διεκδικούν, μεταξύ άλλων, νέο Ενιαίο Μισθολόγιο και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

    [05] Μια από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου, σε παγκόσμιο επίπεδο, το AIDS

    Περισσότερα από 50.000 νέα περιστατικά AIDS εμφανίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται ετησίως σε όλο τον κόσμο.

    Σημαντική αύξηση των νέων φορέων του ιού HIV (AIDS) στη χώρα μας καταγράφουν, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του υπουργείου Υγείας. Στους δέκα πρώτους μήνες του 2009, έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του AIDS.

    Το συντριπτικό ποσοστό αφορά άνδρες (83,3%) που μολύνθηκαν, κατά δήλωσή τους, μέσω ομοφυλοφιλικής κυρίως αλλά και ετεροφυλικής επαφής. Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Οι νέες διαγνώσεις αφορούν κυρίως άνδρες 30 με 34 ετών και γυναίκες 25 με 29 ετών.

    Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο του χαμηλού αριθμού νέων φορέων του AIDS, οι οποίοι κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών.

    'Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, παρατηρούν πέρα από την αύξηση στον ιό HIV, αύξηση και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, ξεχασμένων από το παρελθόν, όπως η σύφιλη.

    Το 2008 ήταν το δεύτερο μετά το 1998 έτος στο οποίο καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά νέων διαγνώσεων του AIDS (αύξηση 51,8%) ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

    Μήνυμα γγ του ΟΗΕ

    Το AIDS παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο μία από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου, ενώ την ίδια στιγμή, οι νέες μολύνσεις αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τη θεραπεία των ασθενών, υπενθυμίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες χώρες υπάρχουν σημάδια προόδου όσον αφορά την αναστροφή της επιδημίας της νόσου.

    Οπως τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, στη φετινή, Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS αντιμετωπίζουμε μια σαφή πρόκληση: "πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που φέρνει αποτελέσματα και επείγει να κάνουμε περισσότερα, για να κρατήσουμε την υπόσχεσή μας για την επίτευξη, έως το 2010, της καθολικής πρόσβασης στην πρόληψη, τη θεραπευτική αγωγή, την περίθαλψη και τη στήριξη".

    Ο στόχος αυτός, σημειώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ρίξουμε το άπλετο φως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον HIV. "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή στιγματισμού και διακρίσεων που συνδέονται με τον HIV. Σημαίνει την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Σημαίνει την εξασφάλιση της πρόσβασης σε πληροφόρηση και υπηρεσίες σχετικά με τον ιό HIV".

    Ο Μπαν Κι-Μουν καλεί όλες τις χώρες να άρουν τους ποινικούς νόμους, τις πολιτικές και τις πρακτικές που αποτελούν εμπόδιο στην αντιμετώπιση του AIDS, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών περιορισμών εις βάρος των ατόμων με HIV.

    "Η επιτυχής αντιμετώπιση του AIDS δεν τιμωρεί τους ανθρώπους. Τους προστατεύει" αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ και προσθέτει:

    "Σε πολλές χώρες, η νομοθεσία κάνει διακρίσεις σε βάρος των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο. Ωστόσο, το μόνο που κάνουν οι διακρίσεις εις βάρος των ιερόδουλων, των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών και των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, είναι να τροφοδοτούν την επιδημία και να εμποδίζουν τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις χαμηλού κόστους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αντιμετώπιση του AIDS βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία, όχι σε ιδεολογίες, και ότι φθάνει σε αυτούς που την χρειάζονται αλλά και προσβάλλονται περισσότερο.

    Οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά πρότυπα που θα μας καθοδηγήσουν στην καλύτερη θεώρηση της πρόληψης, της υγείας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη συμβολή τους και να προωθήσουμε την ενεργό συμμετοχής τους σε όλες τις όψεις της αντιμετώπισης του AIDS.

    Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, ας υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων όσοι ζουν με τον ιό HIV, των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης, καθώς και των παιδιών και των οικογενειών που πλήττονται από την επιδημία. Ιδίως τώρα, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ας χρησιμοποιήσουμε την απάντηση στο AIDS προκειμένου να προχωρήσουμε προς την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Πάνω από όλα, ας δράσουμε τώρα".

    [06] "Κρίση του καπιταλισμού"

    "Εντελώς περιττές είναι οι «συμβουλές» του Αμερικανού πρέσβη υπέρ της ελαστικής εργασίας και της φοροαπαλλαγής του κεφαλαίου αφού σβ αυτή την κατεύθυνση και με ιδιαίτερο ζήλο εργάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως προηγούμενα και αυτή της ΝΔ. Άλλωστε οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί αξιοπιστίας της οικονομίας και περί ανταγωνιστικότητας είναι η ανταπόκριση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για υψηλότερη κερδοφορία, δηλαδή για ακόμα φθηνότερη από την ήδη φθηνή εργατική δύναμη", τονίζει σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ και αναφέρει:

    "Η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, καθώς και η βαθειά κρίση που πλήττει τον καπιταλισμό, αποκαλύπτουν πόσο ξεπερασμένος και επικίνδυνος είναι για τους εργαζόμενους".

    "Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να αποφύγουν την επιδείνωση της ζωής τους, να κατακτήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους και ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα ελπίζοντας σε αλλαγές στις ηγεσίες των κομμάτων της πλουτοκρατίας και στην εναλλαγή τους στην κυβέρνηση. Χρειάζονται, και μπορούν να ανοίξουν με τη δική τους συμμαχία και εξουσία, έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που να υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μεγαλοκαπιταλιστών", υπογραμμίζει το ΚΚΕ σχετικά με την εκλογή νέου αρχηγού στη ΝΔ.

    [07] "Πολιτική με θάρρος"

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των κ.κ. Αλμούνια και Γιούνκερ για την Ελληνική Οικονομία, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης ανέφερε:

    «Η τυπική διαδικασία της χρεοκοπίας φυσικά είναι αδύνατη. Η ουσιαστική είναι, όμως, απολύτως ορατή. Πρέπει να βρούμε το πολιτικό θάρρος, κυβέρνηση και κόμματα, να θεσπίσουμε μια συνεκτική πολιτική μακριά από λαϊκισμούς και στείρους λαρυγγισμούς».

    Αναφορικά με την εκλογή του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε τα εξής:

    «Στο Νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, εύχομαι καλή Δύναμη και καλά αποτελέσματα στη Πολιτική Μαγνητική Τομογραφία που θα υποβληθεί, όπως όλοι όσοι εξαρτώνται και συμβαίνει στη Δημοκρατία μας, από τη Βούληση των Πολλών.

    Ελπίζουμε η νέα ηγεσία, με τη σωστή αποκρυπτογράφηση του μηνύματος από την εσωτερική κομματική εκλογή, να στοιχηθεί σε αρχές και αξίες, που είχαν αποδομηθεί από τη Ρηγίλλης. Το Μεταναστευτικό, το όνομα των Σκοπίων, η μη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, το νέο Status που προϊόντος του χρόνου επιβάλλεται στη Θράκη, η αποχώρηση των Τουρκικών Στρατευμάτων από την Κύπρο, ο υδροκεφαλισμός της Δημόσιας Διοίκησης, η διαφάνεια του χθες αλλά και του σήμερα, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου και της Siemens, η μακράν λαϊκισμών αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είναι θεμελιώδη κεφάλαια που δεν ξεπερνιούνται παρά μόνο με ξεκάθαρες απόψεις.

    Τέλος, η όσο το δυνατόν ταχύτερη απομάκρυνση της εφεδρικής Κυβερνήσεως του ΠΑ.ΣΟ.Κ από τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα του τόπου, για μας στο ΛΑ.Ο.Σ είναι βασικός Πυλώνας δράσης».

    [08] "Καταλύτης η Αριστερά"

    Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Γραμματέας του ΣΥΝ Δημ.Βίτσας με δήλωση του και σημειώνει ότι τώρα η προσοχή θα στραφεί στα σημαντικά κοινωνικά μέτωπα, με την Αριστερά να αντιπαρατίθεται σε όλα τα επίπεδα, της οικονομίας, των κοινωνικών δαπανών, της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού κλπ.

    Ο Γραμματέας του ΣΥΝ τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικό του πρόγραμμα που ωθεί στην ανάγκη ανατροπής του πολιτικού σκηνικού και των πολιτικών συσχετισμών, στη βάση εναλλακτικού σχεδίου, με καταλύτη τις δυνάμεις της Αριστεράς.

    Για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη Συνδιάσκεψη, ο κ.Βίτσας δήλωσε ότι σήμερα το στοίχημα είναι κι άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες από το χώρο της Αριστεράς, από το χώρο της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας, να συμπορευθούν, να συμμετάσχουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε ότι στη 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη απομονώθηκε και απορρίφθηκε κάθε λογική που, τοποθετώντας διαχωριστικές γραμμές στο ΣΥΡΙΖΑ, τον απομαζικοποιεί και τον αποδυναμώνει. Απομονώθηκε κάθε λογική που ψάχνει να βρει, μέσω αναχρονισμών και αντιφάσεων, λόγους που χωρίζουν, τη στιγμή που η ανάγκη επιβάλλει μεγαλύτερη ενωτική δράση, επεσήμανε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "είμαστε στη λογική "προχωρούμε ενωτικά"και όχι στη λογική "προχωρούμε διασπώμενοι". Ο ΣΥΝ εγγυάται, όσο τον αφορά, την ενωτική πορεία και δράση".

    Η απόφαση της Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ

    Στην υιοθέτηση των επτά σημείων, που παρουσίασε με την εισήγησή του ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Νταβανέλος, κατέληξε η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που ολοκλήρωσε τις εργασίες της το Σάββατο το βράδυ.

    Σύμφωνα με την απόφαση, θεσπίζεται η κάρτα "μέλους" του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε κάθε τοπική ή νομαρχιακή επιτροπή δημιουργείται ενιαίο μητρώο μελών.

    Κορυφαίο όργανο είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, ενώ την ευθύνη της πολιτικής λειτουργίας μεταξύ των δύο Πανελλαδικών Συνδιασκέψεων έχει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει τα εξής:

    1. Άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης: Γραφείο Τύπου και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ,έκδοση περιοδικού και λειτουργία του ιστοχώρου με συντακτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκρότηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

    2. Βασικά "κύτταρα" της οργανωτικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Τοπικές, Νομαρχιακές και κλαδικές Επιτροπές. Λειτουργούν με κέντρο την Συνέλευση των μελών, που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει -με συναίνεση ή ψηφοφορία- για τα τοπικά ή νομαρχιακά ή κλαδικά πολιτικά ζητήματα και για την ανάδειξη της Συντονιστικής Γραμματείας, των Επιτροπών.

    3. Θεσπίζεται η έννοια του "μέλους" του ΣΥΡΙΖΑ, σε άμεση σύνδεση με τις Τοπικές ή Νομαρχιακές (ή και "Θεματικές όπου έχει αναπτυχθεί ουσιαστική δράση και συμμετοχή) επιτροπές του. Σε κάθε Επιτροπή δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Μελών. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εφοδιάζονται με «κάρτα μέλους» με ευθύνη της αντίστοιχης επιτροπής.

    4. Θεσμοθετείται ως "ενδιάμεσο" σώμα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή. Αποτελείται από τα μέλη της Γραμματείας , της Κ.Ο. και τους συντονιστές-συντονίστριες (ή συμφωνημένες αντιπροσωπείες) των τοπικών επιτροπών. Έχει ως αντικείμενο το συντονισμό της πολιτικής δραστηριότητας ή τη συζήτηση σημαντικών πολιτικών ζητημάτων της συγκυρίας.

    5. Κορυφαίο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Συγκαλείται τακτικά μια φορά το χρόνο και έκτακτα -με ευθύνη της Γραμματείας- όταν προκύπτει σοβαρό θέμα. Οι αντιπρόσωποι ορίζονται με αποφάσεις των Τοπικών-Νομαρχιακών-Κλαδικών Επιτροπών με συναίνεση ή εκλογή, με μέριμνα για πλουραλιστική εκπροσώπηση, ώστε η σύνθεση της να καθίσταται ισχυρή και αναμφισβήτητη.

    6. Την ευθύνη ανάμεσα σε δύο Πανελλαδικές Συνδιασκέψεις έχει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτείται με την μέθοδο της συναίνεσης. Συμμετέχει τουλάχιστον ένας ή μια εκπρόσωπος από κάθε συνιστώσα και ανένταχτοι-ες (σε αριθμό και σύνθεση που κάθε φορά συμφωνούνται στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη).

    7. Ενισχύεται αποφασιστικά το Ταμείο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διασφαλίζεται η κεντρική και τοπική λειτουργία του.

    Όπως σημειώθηκε στην εισήγηση, " για όσα αναπτυχθούν στην παρούσα Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αλλά και άλλα που μπορεί να προκύψουν κατά την εμβάθυνση του ζητήματος- συγκροτείται Ανοιχτή Επιτροπή που αναλαμβάνει -σε συνεργασία με τη Γραμματεία- να προετοιμάσει τη συζήτηση για την επόμενη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Αυτή θα συγκληθεί εντός του 2010 και με βάση τις αποφάσεις της παρούσας Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης θα έχει τη δυνατότητα και τη συγκρότηση να πάρει τις οριστικές αποφάσεις".

    Αντιδράσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ

    Την άρνησή της να αποδεχθεί ορισμένες αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικότερα την κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει η Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού.

    Σε ανακοίνωσή της, εκτιμά ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τη σοβαρή κρίση και τα αδιέξοδα του σχήματος και προσθέτει ότι ερήμην της πολιτικής συγκυρίας, σε μια ατέρμονη και εσωστρεφή οργανωτίστικη συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στη βαθμιαία μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα με επιλογές κορυφών που δεν ικανοποιούν καμία πλευρά.

    Η Ανανεωτική Πτέρυγα τονίζει ότι «οφείλουμε κατηγορηματικά να υπενθυμίσουμε ότι ως μέλη του ΣΥΝ έχουμε την κάρτα μέλους του κόμματός μας και δεν είμαστε ούτε προτιθέμεθα να γίνουμε μέλη άλλου κόμματος» και διατυπώνει επικρίσεις κατά της ηγεσίας του ΣΥΝ, η οποία «κατά παραβίαση των αποφάσεων της ΚΠΕ, προχώρησε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σε συμφωνίες που ρευστοποιούν του ΣΥΝ».

    Η Ανανεωτική Πτέρυγα υπογραμμίζει ότι επιμένει στην ανάγκη επανακαθορισμού των σχέσεων ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και διεύρυνσης των συμμαχιών προς τον χώρο των αριστερών σοσιαλιστών και των Οικολόγων-Πράσινων, ενώ, σχολιάζοντας την ομιλία του Α. Αλαβάνου αναφέρει: «Η διχαστική, αντισυνασπισμική και υβριστική για την ανανεωτική αριστερά παρέμβαση του Αλέκου Αλαβάνου, η οποία υπαγορεύεται από προφανείς σκοπιμότητες, προσβάλλει χιλιάδες αγωνιστές του κόμματός μας και της ανανέωσης του αριστερού κινήματος. Ο Αλέκος Αλαβάνος, αρκετά αργά βέβαια, περνάει την παιδική αρρώστια του κομμουνισμού: Τον αριστερισμό», και καταλήγει. «Η Ανανεωτική Πτέρυγα καλεί τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος να αγωνιστούμε όλοι μαζί, μακριά από λαϊκισμούς και αριστερισμούς, για μια νέα πορεία του ΣΥΝ με κύριο μέλημα τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας».

    -

    [09] Κρίσιμες συναντήσεις

    Κρίσιμες συναντήσεις θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες στις συνεδριάσεις του Eurogroup και το ΕΚΟΦΙΝ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για τον προϋπολογισμό του 2010 και τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με τις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα περιλαμβάνονται στο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας.

    "Τις τελευταίες ημέρες έγιναν και κερδοσκοπικά παιχνίδια και αναλύσεις που αδικούν τη χώρα. Αδικούν τον παραγωγικό τομέα, τον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και μία κυβέρνηση 50 ημερών που έχει διάθεση για μεγάλες τομές", επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο ετήσιο συνέδριο για την «Ώρα της ελληνικής οικονομίας», που οργανώνει το αμερικανο-ελληνικό επιμελητήριο και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας.

    Ο υπουργός είπε ότι η χώρα βρίσκεται στο σταυροδρόμι και χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις και δεν πρόκειται να είναι ανεκτές οι "περίεργες σχέσεις πολιτείας, οικονομίας και Μέσων".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει πολύ μεγάλα μέτωπα τομών και αλλαγών και σε αυτά συμπεριέλαβε:

    Την εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος με ένα νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Μάρτιο στη Βουλή. Χαρακτήρισε απαράδεκτο τα δημόσια έσοδα να είναι στην Ελλάδα κατά 5 μονάδες χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είπε ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές τομές και στον τρόπο ελέγχου διασταυρώσεων και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

    Την αλλαγή στο σύστημα των δημοσίων δαπανών οι οποίες είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά παράλληλα είναι τελείως αναποτελεσματικές. Ενας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό θα είναι ο προϋπολογισμός προγραμμάτων, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος ο διάλογος για το οποίο έχει ξεκινήσει και είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί ενέχει μεγάλες συγκρούσεις.

    Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων ως βόμβα όχι μόνο δημοσιονομική αλλά και για τη χορήγηση των συντάξεων στο μέλλον.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η διεθνής κρίση και η ύφεση έφεραν στην επιφάνεια τις πραγματικές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που κρύβονταν επί σειρά ετών. Αυτές είναι ένα σπάταλο κράτος που δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, μια γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις και ένας κοινωνικός ιστός που δεν διαδραματίζει το ρόλο του.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το σημερινό αναπτυξιακό πρότυπο έκλεισε τον κύκλο του και χωρίς μεταφορά πόρων στην πράσινη ανάπτυξη η Ελλάδα θα συνεχίσει να χάνει μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Κύρια κινητήρια δύναμη, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης πρέπει να είναι ο ιδιωτικός τομέας.

    Η κυβέρνηση, κατέληξε δίνει ένα σαφές στίγμα αλλαγών και με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι ο "Οδικός Χάρτης" για τις μεγάλες αλλαγές και κάλεσε φορείς και επιχειρηματικό τομέα να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

    [10] Χωρίς βίζα από 19 Δεκεμβρίου

    Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αποφάσισαν να καταργήσουν από τις 19 Δεκεμβρίου τη θεώρηση διαβατηρίου (βίζα) για τους πολίτες της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου που θα θέλουν να ταξιδέψουν στις χώρες της ΕΕ.

    "Χαιρετίζω θερμά αυτήν την απόφαση, η οποία είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη διαδικασία προσέγγισης με αυτές τις χώρες", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από σύνοδο με τους ευρωπαίους συναδέλφους του.

    "Η κατάργηση της βίζας για τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα τεθεί σε ισχύ στις 19 Δεκεμβρίου 2009", προσέθεσε.

    Η σχετική πρόταση για την κατάργηση της βίζας γι'αυτές τις χώρες είχε γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο.

    Η απόφαση αυτή αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον από το Βελιγράδι, δέκα χρόνια μετά τον βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ και τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μπλοκάρισμα της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ κατόπιν πρωτοβουλίας της Ολλανδίας.

    Η Χάγη ζητεί να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς και του πρώην προέδρου των Σέρβων της Κροατίας Γκόραν Χάτζιτς, οι οποίοι καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 December 2009 - 7:30:39 UTC