Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκκλησία: "Ναι" στην έκτακτη εισφορά
  • [02] Στην Τσεχία ο Πρόεδρος
  • [03] "Δραματική επιδείνωση"
  • [04] "Εκλογές τον Μάρτιο"
  • [05] "Μαζικοί αγώνες"
  • [06] "Σημαντικό βήμα"

  • [01] Εκκλησία: "Ναι" στην έκτακτη εισφορά

    Οι ιεράρχες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, συζήτησαν το θέμα της αύξησης της φορολόγησης Ακίνητης Περιουσίας μετά την διευκρινιστική επιστολή που έστειλε στην Εκκλησία ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Μετά από πολύωρη συζήτηση οι ιεράρχες αποφάσισαν να καταβάλουν την εισφορά εκτάκτως για φέτος, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει διάλογος που θα αφορά στα επόμενα έτη και θα αρχίσει εκ του μηδενός.

    Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι ιεράρχες αλλά και τα όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος:

    " α. Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεισφέροντας, όπως το πράττει πάντοτε στις κρίσιμες και δύσκολες περιστάσεις της κοινωνίας, έστω και αν δεν φέρει την ευθύνη, έρχεται αρωγός στην ανακούφιση του λαού.

    β. Η Εκκλησία της Ελλάδος επειδή εξασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς ανακούφιση των πασχόντων και αναξιοπαθούντων αδελφών μας, το οποίο επιτελείται με επτακόσια (700) περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις και δαπανά εκατό εκατομμύρια ευρώ (100.000.000 ) ετησίως για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, απαιτεί από την Πολιτεία τουλάχιστον, την ισότιμη μεταχείριση με το σύνολο των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.).

    γ. Η Εκκλησία θεωρεί αυτονόητο ότι ο οποιοσδήποτε φόρος επί της ακινήτου περιουσίας Της δεν θα περιλαμβάνει κατ' ουδένα τρόπο τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται και εκείνα επί των οποίων υφίστανται οποιαδήποτε βάρη, τα οποία εμποδίζουν την ελεύθερη αξιοποίησή τους ή ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν η παραμένουν αναξιοποίητα, με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Ιδρυμάτων προνοιακού χαρακτήρα.

    δ. Ως εκ τούτου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφασίζει όπως για το έτος 2009 και μόνο, η Εκκλησία της Ελλάδος, συνεισφέρει με το αναλογούν σε Αυτήν ποσόν για τα ακίνητα που αποφέρουν εισοδήματα σύμφωνα με τα ως άνω εκτεθέντα. "

    Οσον αφορά στις προσλήψεις των υπαλλήλων των μητροπόλεων που σύμφωνα με το νόμο θα γίνονται πλέον μετά από συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ οι ιεράρχες αποφάσισαν :

    "Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συμφωνεί κατ' αρχήν με το εν λόγω Νομοσχέδιο, ώστε σε αρμονία με τον Καταστατικό Της Χάρτη (Νόμος 590/1977), οι διαδικασίες επιλογής προσωπικού που θα διενεργούν τα εκκλησιαστικά Ν.Π.Δ.Δ. να υπόκεινται στον έλεγχο νομιμότητος του Α.Σ.Ε.Π., εφ' όσον η μισθοδοσία τους βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Όσον αφορά στο θέμα των οχημάτων των Ιερών Μητροπόλεων, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλύφθηκε πλήρως από τις διατάξεις της υπουργικής αποφάσεως, υπό τον όρο ότι αφορά όσα οχήματα η προμήθειά τους βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Τέλος, η ΔΙΣ "δέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αρχιεπίσκοπο, πρόεδρο της ΔΙΣ και πέντε μέλη της".

    [02] Στην Τσεχία ο Πρόεδρος

    Σαφή και ξεκάθαρη υποστήριξη των ελληνικών θέσεων αναφορικά με την προοπτική εντάξεως της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υιοθέτησε η Τσεχία, διά στόματος του προέδρου της Βάτσλαβ Κλάους, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως τη Δημοκρατία της Τσεχίας.

    Τις συνομιλίες Παπούλια-Κλάους απασχόλησαν το σύνολο των διμερών σχέσεων Αθηνών-Πράγας, καθώς και τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Βαλκανίων και της οικονομικής κρίσης.

    Ο πρόεδρος της Τσεχίας ερωτηθείς για το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ένταξη και της Τουρκίας, με δεδομένο μάλιστα ότι ο νέος κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, προέρχεται απο την Τσεχία, δήλωσε ότι "πρέπει και εξ ολοκλήρου η υποψήφια προς ένταξη χώρα να πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχουν τεθεί".

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος Κλάους δήλωσε ότι για την Πράγα είναι πιο εύκολο να πάρει θέση, καθώς η χώρα του δεν είναι γειτονική με την Τουρκία και "σε κάθε περίπτωση εμείς δεν έχουμε ιστορικές τριβές ή θέματα οξυμένων διμερών καταστάσεων σε σύγκριση με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία". Γι' αυτό, είπε ο πρόεδρος της Τσεχίας, η δική μας τοποθέτηση είναι πιο χαλαρή. Η Τσεχία, ως νεότερο μέλος της ΕΕ, έχει την εντύπωση ότι με τη δική μας ένταξη πρέπει να κλείσει η πόρτα της ΕΕ για άλλες χώρες, τόνισε ο κ. Κλάους και πρόσθεσε ότι αντιτιθέμεθα προς την περαιτέρω διεύρυνση και το άνοιγμα της ΕΕ.

    Επισήμανε, δε, ότι ταυτίζεται 100% με τη θέση που έχει αναφέρει ο Κάρολος Παπούλιας ότι πρέπει εκ των προτέρων και εξ ολοκλήρου η υποψήφια προς ένταξη χώρα να εκπληροί όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους. Σε κάθε περίπτωση, είπε, οποιαδήποτε πρόωρη ένταξη κάποιας χώρας θα ήταν ένα από τα μεγάλα λάθη.

    Απο πλευράς του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, επισήμανε ότι η θέση του κ. Κλάους είναι ορθή και αυτή είναι και η θέση της Ελλάδος. Για την οποιαδήποτε νέα διεύρυνση πρέπει οι υποψήφιες χώρες να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ, τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας για να επισημάνει ότι για καμία υποψήφια χώρα δεν πρέπει να υπάρξουν εκπτώσεις.

    Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν τις συνομιλίες τους εγκάρδιες και εποικοδομητικές, επισήμαναν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και επανεβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση για την περαιτέρω πολύπλευρη ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων Αθηνών-Πράγας.

    Ο Κάρολος Παπούλιας ανακοίνωσε ότι εξετάστηκαν οι εξελίξεις στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, σημειώνοντας ότι η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη: υποστηρίζουμε την ενταξιακή πορεία των κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης εφόσον βεβαίως πληρούν τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που προβλέπει η ίδια η ΕΕ, τόνισε.

    Ωστόσο, οι δύο άνδρες είχαν σαφώς αποκλίνουσες απόψεις στα θέματα της κλιματικής αλλαγής ενόψει και της Διασκέψεως της Κοπεγχάγης.

    Τη διάσταση αυτή επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Κλάους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν και σε όλα τα άλλα ζητήματα είχαμε τις ίδιες τοποθετήσεις, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής έχουμε εντελώς διαφορετικές και εν προκειμένω αναφέρθηκε και σε νέο του βιβλίο, στο οποίο εκφράζει αυτές τις διαφορετικές του απόψεις.

    Επιτυχία για τον πρόεδρο Παπούλια θα είναι αν στην Κοπεγχάγη επιτευχθεί συγκεκριμένη συναίνεση. Εγώ θα θεωρήσω επιτυχία αν δεν προκύψει καμία συμφωνία και συναίνεση, τόνισε ο πρόεδρος Κλάους, σημειώνοντας ότι αυτή η διαφορά μας είναι υπαρκτή και δεν αξίζει τον κόπο να την καλύπτουμε, αν και πρόσθεσε, ότι σέβεται επί του θέματος τις απόψεις του Ελληνα προέδρου της Δημοκρατίας.

    Μετά τις συνομιλίες των προέδρων Παπούλια και Κλάους, στο Κάστρο της Πράγας, στο προεδρικό Μέγαρο της Τσεχίας, συνομιλίες στις οποίες από ελληνικής πλευράς μετείχε και ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Γιαν Φίσερ, ο οποίος τους παρέθεσε γεύμα εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς, καθώς επίσης και τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

    Το βράδυ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο, που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους.

    [03] "Δραματική επιδείνωση"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Ελληνικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών, στις 12 το μεσημέρι.

    "Οι αποκαλούμενες δομικές αλλαγές που με τη σύμφωνη θέση της ΝΔ, επιδιώκουν η κυβέρνηση και η ΕΕ, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και στους μισθούς, αν υλοποιηθούν, θα επιφέρουν νέα δραματική επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, για κανέναν λόγο δεν πρέπει να δεχτούν τις νέες μεγαλύτερες και οδυνηρές θυσίες, προκειμένου να διατηρηθεί η υψηλή κερδοφορία της πλουτοκρατίας", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ

    "Η σύνοδος των υπουργών εξωτερικών του ΟΑΣΕ που αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στην Αθήνα, σε πλήρη αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι συμμετέχοντες, μόνο για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών δεν εργάζεται. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει η υποστήριξη που παρέχουν στη σφαγή των λαών της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, του Ιράκ", τονίζει το ΚΚΕ και συμπληρώνει:

    "Το νέο Ελσίνκι που φιλοδοξούν να διαμορφώσουν θα εκφράζει και θα αποτυπώνει τους νέους ενδοϊμπεριαλιστικούς συσχετισμούς δύναμης. Ανεξάρτητα από τις διακηρύξεις τους δεν μπορούν να σταματήσουν την όξυνση των τεράστιων αντιθέσεων που εκδηλώνονται ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συναγωνίζονται για να κατακτήσουν για λογαριασμό τους περισσότερες πρώτες ύλες, πηγές ενέργειας και δρόμους μεταφοράς τους και μεγαλύτερα μερίδια αγορών. Αυτός είναι ο ιμπεριαλισμός, γεννάει φτώχια για τους λαούς, κρίσεις και πολέμους. Δεν εξανθρωπίζεται όσες συνόδους και σύμφωνα θα συνάψουν οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί που των υπηρετούν".

    [04] "Εκλογές τον Μάρτιο"

    Να προκαλέσουν εκλογές τον Μάρτιο κάλεσε τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης.

    «Παίρνω το περίστροφο, που κράδαινε ο Γιώργος Παπανδρέου πριν τις εκλογές. Δεν λέω κάτι το διαφορετικό. Δεν κερδίσατε εσείς τις εκλογές. Τις έχασε ο Καραμανλής που τώρα έχει φύγει και κάποια πράγματα έχουν αλλάξει. Εσείς λέγατε πρώτα εκλογές και μετά Παπούλιας. Κι εγώ λέω ναι στον Κάρολο Παπούλια μετά όμως τις εκλογές. Το αν θα πιάσει την ευκαιρία η ΝΔ, αυτό αφορά εκείνη», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι η οικονομία βρίσκεται σήμερα σε ανήκεστο βλάβη και χρειάζονται ριζοσπαστικές αποφάσεις που δεν λαμβάνονται για λόγους πολιτικού κόστους. Είπε ότι θα πρέπει να εξετασθεί με μεγάλη προσοχή το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων ο αριθμός των οποίων είναι υπερβολικά μεγάλος και δεν νοείται να αυξηθεί περισσότερο, ενώ δεν απέκλεισε πάγωμα ή μείωση μισθών αν αυτό είναι απαραίτητο.

    Παράλληλα, ζήτησε να δοθεί βάρος στις επενδύσεις που δεν έρχονται στην Ελλάδα, όπως τόνισε, λόγω της μεγάλης διαφθοράς, της συχνής αλλαγής του φορολογικού πεδίου και την έλλειψη της απαιτούμενης εργασιακής ειρήνης. Τέλος, επανέλαβε την πάγια πρότασή του στη φάση της κρίσης να μην ληφθεί υπόψη το «πόθεν έσχες» και τα τεκμήρια και να πέσουν τα συσσωρευμένα χρήματα της παραοικονομιάς στην αγορά.

    Παρεμβαίνοντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι η χώρα έχει μία κυβέρνηση με ισχυρή και νωπή εντολή να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και δημοσιονομικής ισορροπίας, αναφορά στην οποία απάντησε ο κ. Καρατζαφέρης καλαώντας την κυβέρνηση να μην επαναπαύεται «γιατί μπορεί να γίνουν εκλογές τον Μάρτιο, εκτός αν κάποιοι σας τη χαρίσουν, όπως έκαναν το 1995 και σας άφησαν στην κυβέρνηση δέκα χρόνια».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής είπε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ «ότι συνεχίζεται το σήριαλ της πολυκατοικίας με αναταραχή όμως και με κάποιους να αναζητούν νέους ρόλους και να κρατούν το καρότο του Μαρτίου»: «Η ΝΔ, ως γνωστόν έχει ήδη δεσμευθεί για τον Κάρολο Παπούλια, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Αναμένω και τη δική σας και μάλιστα σύντομα».

    [05] "Μαζικοί αγώνες"

    «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιοδοσία να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες το ασφαλιστικό, προκειμένου να πάρει μια επώδυνη άρση δυσπιστίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις συνεδριάσεις των Ecofin/Eurogroup και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

    «Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, το επόμενο διάστημα θα αναπτύξουν μαζικούς ενωτικούς αγώνες προκειμένου να διεκδικήσουν μια ασπίδα κοινωνικής προστασίας, ένα πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης σε εργασιακές κατακτήσεις και κοινωνικά δικαιώματα» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να καταργηθεί καθώς «οδηγεί σε μια άνεργη ανάκαμψη» και «θέτει έναν στενό κορσέ στη χώρα» και κατέληξε:

    «Ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι ο δρόμος της κοινωνικής συνοχής. Οποιεσδήποτε άλλες επιλογές είναι επιλογές που οδηγούν την κοινωνία σε μεγαλύτερο χάσμα, σε μεγαλύτερο βάθεμα της κρίσης».

    [06] "Σημαντικό βήμα"

    Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα χαρακτήρισαν ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε στο Συμβούλιο των υπουργών της Ζώνης του Ευρώ, ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες χαρακτήρισαν παντελώς αβάσιμα τα τελευταία δημοσιεύματα του Διεθνούς Τύπου περί "χρεοκοπίας" της Ελλάδας.

    Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια τόνισαν ότι είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 9,5% του ΑΕΠ το 2010, λέγοντας συγκεκριμένα ότι πρόκειται για ένα "πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση".

    Ωστόσο, οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 και ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωρίζει πως αν χρειαστεί, θα προχωρήσει στις ενδεδειγμένες αλλαγές. Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Χ. Αλμούνια, η Επιτροπή, τελεί εν αναμονή του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο όπως σημείωσε, καλό θα είναι να κατατεθεί το ταχύτερο δυνατό.

    Επιπλέον, ο Χ. Αλμούνια αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, όπως η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ο επαναπροσδιορισμός της μεθόδου καταγραφής των δαπανών του δημοσίου, η βελτίωση των θεσμικών οργάνων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημοσίου και η εξυγίανση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας. Συνεχίζοντας, ο Ισπανός Επίτροπος επισήμανε ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να εφαρμοστούν, όχι μόνο για το καλό της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της ευρωζώνης.

    Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, χαρακτήρισε "εικασίες" τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο περί πτώχευσης του ελληνικού κράτους, διαψεύδοντας, παράλληλα, κάθε σενάριο για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο", δήλωσε και σημείωσε ότι η Ελλάδα ούτε είναι, ούτε θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας. Εξάλλου, ερωτηθείς ποιό μήνυμα θα ήθελε να στείλει στον ελληνικό λαό, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ απάντησε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν υπομονή και κουράγιο, γιατί τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι σκληρά.

    Οι δηλώσεις αυτές, όπως είναι φυσικό, προκάλεσαν την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς, ικανοποίηση που ασφαλώς θα εκφράσει σήμερα ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin.

    Υπερβολικό έλλειμμα για δεκατέσσερα κράτη-μέλη

    Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) θα υιοθετήσει πράξεις στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για δεκατέσσερα κράτη-μέλη.

    Από αυτές οι εννέα πράξεις αφορούν νέες διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος, οι τέσσερις την εκ νέου σύσταση της επιτροπής για διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και η μία, τη σύσταση της επιτροπής για μη λήψη αποτελεσματικών δράσεων για τη διόρθωση του ελλείμματος.

    Εξάλλου, στο ECOFIN, που θα συνεδριάσει με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θα υιοθετηθεί γνώμη του θεσμικού οργάνου της ΕΕ επί του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας του Βελγίου. Επίσης, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ θα ασχοληθούν με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία από την ανεργία, τη μειωμένη παραγωγικότητα, τη γήρανση του πληθυσμού και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

    Τέλος, το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, όπως είναι η τυπική ονομασία του ECOFIN, θα ασχοληθεί και με θέματα σχετικά με το ΦΠΑ, όπως το φόρο στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, το προσχέδιο Οδηγίας για την εφαρμογή του μηχανισμού αντιστροφής της φορολογικής υποχρέωσης "στα δικαιώματα εκπομπών και ορισμένα αγαθά".

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 December 2009 - 15:30:26 UTC