Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρόκληση για τον πλανήτη"

  • [01] "Πρόκληση για τον πλανήτη"

    Στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή την προσεχή εβδομάδα, η Ελλάδα δεν επιδιώκει μόνο μια πολιτική συμφωνία, δεν επιδιώκει ημίμετρα ή τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά επιδιώκει ουσία σε ό,τι αφορά τους στόχους και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας χθες στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους.

    Επιδιώκουμε, δηλαδή, μία ολοκληρωμένη συμφωνία, που θα είναι και νομικά δεσμευτική, επισήμανε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι "οφείλουμε όλοι μας, αλλά κυρίως η ΕΕ, να ανταποκριθούμε με αποφασιστικότητα στην πρόκληση ενός οξύτατου διεθνούς προβλήματος, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

    Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι το διακύβευμα είναι σαφές: η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη σημαντικότερη περιβαλλοντική, κοινωνική, αλλά και οικονομική πρόκληση για τον πλανήτη μας. Και σημείωσε ότι παρά τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, οφείλουμε έστω και καθυστερημένα να προσέλθουμε στην Κοπεγχάγη με την απαιτούμενη πολιτική βούληση, ώστε το όραμα να καταστεί πραγματικότητα.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου, ο πρόεδρος Παπούλιας χαρακτήρισε επιτακτικό το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι χώρες μας πρέπει να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα: τη φύση, το κλίμα, τις νέες πρακτικές, την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας. Πρέπει, είπε, να προχωρήσουμε με όραμα, αλλά και με πρακτικά μέτρα, στην υιοθέτηση πολιτικών ενέργειας, που θα παράγουν χαμηλές ή και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος. Η δε δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων, καθαρών τεχνολογιών, που θα ευνοήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση.

    Περαιτέρω ο πρόεδρος Παπούλιας, αφού αναφέρθηκε στις διαχρονικά καλά και θερμές σχέσεις Ελλάδος-Τσεχίας, επανέφερε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα: η Ακρόπολη των Αθηνών και το ιστορικό κέντρο της Πράγας, αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενα από την UNESCO. Στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί κανείς πλέον να δει συγκεντρωμένα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια, όμως, λείπουν. Τα κενά στις μετόπες είναι ανοιχτές πληγές στο σώμα του μοναδικού αυτού μνημείου. Το Βρετανικό Μουσείο οφείλει να εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα εγωιστική στάση του, η οποία προέρχεται από μια παρωχημένη αντίληψη, καταδικασμένη στη συνείδηση της διεθνούς κοινής γνώμης, επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Κάρολος Παπούλιας έκανε νέα αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου δεν κρίνεται μόνο η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: κρίνεται ο αυτοσεβασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προϋποθέσεις έχουν τεθεί με σαφήνεια εδώ και χρόνια, γενναιόδωρες προθεσμίες και πάλι προθεσμίες, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν μπορεί η Τουρκία να διεκδικεί για τον εαυτό της μια προνομιακή ενταξιακή διαδικασία, που δεν έχει ισχύσει για καμία άλλη χώρα. Αναφορικά με την υλοποίηση του πρόσθετου πρωτοκόλλου και της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να έχουμε απτή και ουσιαστική ανταπόκριση εκ μέρους της Άγκυρας. Εάν όπως όλα δείχνουν δεν υπάρξει αυτή η ανταπόκριση, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να είναι προσχηματικές".

    Σήμερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί σε επιχειρηματικό συνέδριο στο οποίο μετέχουν Έλληνες και Τσέχοι επιχειρηματίες και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας Μιροσλάβ Βλτσεκ.

    Συνάντηση με Βάτσλαβ Κλάους

    Σαφή και ξεκάθαρη υποστήριξη των ελληνικών θέσεων αναφορικά με την προοπτική εντάξεως της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υιοθέτησε η Τσεχία, διά στόματος του προέδρου της Βάτσλαβ Κλάους, με τον οποίο συναντήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Τις συνομιλίες Παπούλια-Κλάους απασχόλησαν το σύνολο των διμερών σχέσεων Αθηνών-Πράγας, καθώς και τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Βαλκανίων και της οικονομικής κρίσης.

    Ο πρόεδρος της Τσεχίας ερωτηθείς για το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ένταξη και της Τουρκίας, με δεδομένο μάλιστα ότι ο νέος κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, προέρχεται απο την Τσεχία, δήλωσε ότι "πρέπει και εξ ολοκλήρου η υποψήφια προς ένταξη χώρα να πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχουν τεθεί".

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος Κλάους δήλωσε ότι για την Πράγα είναι πιο εύκολο να πάρει θέση, καθώς η χώρα του δεν είναι γειτονική με την Τουρκία και "σε κάθε περίπτωση εμείς δεν έχουμε ιστορικές τριβές ή θέματα οξυμένων διμερών καταστάσεων σε σύγκριση με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία". Γι' αυτό, είπε ο πρόεδρος της Τσεχίας, η δική μας τοποθέτηση είναι πιο χαλαρή. Η Τσεχία, ως νεότερο μέλος της ΕΕ, έχει την εντύπωση ότι με τη δική μας ένταξη πρέπει να κλείσει η πόρτα της ΕΕ για άλλες χώρες, τόνισε ο κ. Κλάους και πρόσθεσε ότι αντιτιθέμεθα προς την περαιτέρω διεύρυνση και το άνοιγμα της ΕΕ.

    Επισήμανε, δε, ότι ταυτίζεται 100% με τη θέση που έχει αναφέρει ο Κάρολος Παπούλιας ότι πρέπει εκ των προτέρων και εξ ολοκλήρου η υποψήφια προς ένταξη χώρα να εκπληροί όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους. Σε κάθε περίπτωση, είπε, οποιαδήποτε πρόωρη ένταξη κάποιας χώρας θα ήταν ένα από τα μεγάλα λάθη.

    Απο πλευράς του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, επισήμανε ότι η θέση του κ. Κλάους είναι ορθή και αυτή είναι και η θέση της Ελλάδος. Για την οποιαδήποτε νέα διεύρυνση πρέπει οι υποψήφιες χώρες να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ, τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας για να επισημάνει ότι για καμία υποψήφια χώρα δεν πρέπει να υπάρξουν εκπτώσεις.

    Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν τις συνομιλίες τους εγκάρδιες και εποικοδομητικές, επισήμαναν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και επανεβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση για την περαιτέρω πολύπλευρη ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων Αθηνών-Πράγας.

    Ο Κάρολος Παπούλιας ανακοίνωσε ότι εξετάστηκαν οι εξελίξεις στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, σημειώνοντας ότι η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη: υποστηρίζουμε την ενταξιακή πορεία των κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης εφόσον βεβαίως πληρούν τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που προβλέπει η ίδια η ΕΕ, τόνισε.

    Ωστόσο, οι δύο άνδρες είχαν σαφώς αποκλίνουσες απόψεις στα θέματα της κλιματικής αλλαγής ενόψει και της Διασκέψεως της Κοπεγχάγης.

    Τη διάσταση αυτή επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Κλάους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν και σε όλα τα άλλα ζητήματα είχαμε τις ίδιες τοποθετήσεις, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής έχουμε εντελώς διαφορετικές και εν προκειμένω αναφέρθηκε και σε νέο του βιβλίο, στο οποίο εκφράζει αυτές τις διαφορετικές του απόψεις.

    Επιτυχία για τον πρόεδρο Παπούλια θα είναι αν στην Κοπεγχάγη επιτευχθεί συγκεκριμένη συναίνεση. Εγώ θα θεωρήσω επιτυχία αν δεν προκύψει καμία συμφωνία και συναίνεση, τόνισε ο πρόεδρος Κλάους, σημειώνοντας ότι αυτή η διαφορά μας είναι υπαρκτή και δεν αξίζει τον κόπο να την καλύπτουμε, αν και πρόσθεσε, ότι σέβεται επί του θέματος τις απόψεις του Ελληνα προέδρου της Δημοκρατίας.

    Μετά τις συνομιλίες των προέδρων Παπούλια και Κλάους, στο Κάστρο της Πράγας, στο προεδρικό Μέγαρο της Τσεχίας, συνομιλίες στις οποίες από ελληνικής πλευράς μετείχε και ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Γιαν Φίσερ, ο οποίος τους παρέθεσε γεύμα εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς, καθώς επίσης και τα ευρωπαϊκά ζητήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 December 2009 - 17:30:22 UTC