Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έξοδος από την κρίση με νέες μορφές ενέργειας"
  • [02] Ισπανία: Συγκέντρωση-σοκ για την προστασία των ζώων
  • [03] Ρουμανία: Προηγείται ο Μπασέσκου
  • [04] Επανεξελέγη ο Μοράλες

  • [01] "Έξοδος από την κρίση με νέες μορφές ενέργειας"

    «Η έξοδος από την κρίση μπορεί να προέλθει μόνο με επιθετική πολιτική, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι οι επενδύσεις στις νέες μορφές ενέργειας, τις νέες μεταφορές, τις νέες τεχνολογίες», υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στην εφ. «Free Sunday», η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

    Αναφερόμενη στο πλαίσιο του νέου ενεργειακού σχεδιασμού της κυβέρνησης, η υπουργός κάνει σαφές ότι αυτό δεν περιλαμβάνει πυρηνική ενέργεια και λιθάνθρακα και προβλέπει μεγάλη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. «Αλλά για να βγει η εξίσωση και να υπάρξει επάρκεια, πρέπει να προσθέσουμε και μια άλλη παράμετρο, την εξοικονόμηση ενέργειας. Άρα, μιλάμε για τέσσερις πηγές. Εξοικονόμηση, ανανέωσιμες πηγές, λιγνίτης, φυσικό αέριο», διευκρινίζει.

    Η υπουργός προαναγγέλει την εξαγγελία, στις αρχές του νέου χρόνου, δέσμης μέτρων, που θα μειώνουν «όχι την ιδιοκτησία του ΙΧ, αλλά τη μείωση της χρήσης του μέσα στην πόλη», υπογραμμίζοντας τις προτεραιότητες, που θα ανακλώνται στα μέτρα αυτά και θα αφορούν τον πεζό και το ποδήλατο.

    Σε ό,τι αφορά δε, το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, η κα Μπριμπίλη δηλώνει: «Δεν είναι δυνατόν να θεοποιείται το έργο του Αχελώου, το οποίο ουσιαστικά δεν θα δώσει λύση, αν δεν αλλάξουν όλα τα πράγματα, που πρέπει να αλλάξουν. Να ξεκινήσω από τα πιο απλά: ο τρόπος, που ποτίζουμε στον θεσσαλικό κάμπο, η εξοικονόμηση νερού, που δεν κάνουμε, μέχρι και το είδος των καλλιεργειών, που έχουμε».

    [02] Ισπανία: Συγκέντρωση-σοκ για την προστασία των ζώων

    Τα πτώματα εκατοντάδων ζώων, κουνελιών, αρνιών, κοτόπουλων, χοίρων, βιζόν και πολλών άλλων ειδών εκτέθηκαν χθες Κυριακή στο κέντρο της Μαδρίτης από τα μέλη μιας ένωσης υπεράσπισης των ζώων.

    Οι διαδηλωτές μέλη της οργάνωσης , ολοι ντυμένοι με ολόλευκα ρούχα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ στην καρδιά της πιό τουριστικής περιοχής της Μαδρίτης και καθένας τους κρατούσε από ένα πεθαμένο ζώο που είχαν βρεί σε φάρμες, σε σφαγεία ή στους δρόμους, προκαλώντας τους περαστικούς να σταματήσουν και να ενημερωθούν.

    Οι διαδηλωτές έκαναν αυτήν την περίεργη συγκέντρωση-σοκ με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα προστασίας των ζώων που γιορτάζεται στις 10 Δεκεμβρίου αλλά και για να προκαλέσουν την προσοχή των πολιτών στην φρικτή ζωή που πέρασαν αυτά τα σκοτωμένα ζώα, όπως τόνισε έκπροσωπος της "Ενωσης Ισότητα για τα Ζώα".

    "Στις 10 Δεκεμβρίου γιορτάζεται στον κόσμο όλο η Διεθνής Ημέρα των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Εδώ και πολλά χρόνια γιορτάζεται και η ημέρα των δικαιωμάτων των ζώων, κυρίως για να υπενθυμίζεται σε όλους μας ότι τα ζώα πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και καλής μεταχείρησης, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι" ανέφερε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της Ενωσης.

    [03] Ρουμανία: Προηγείται ο Μπασέσκου

    Ο απερχόμενος κεντροδεξιός πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου προηγείται του αντιπάλου του, σοσιαλδημοκράτη Μίρτσεα Τζεοάνα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

    Ο Μπασέσκου συγκεντρώνει το 50,43% των ψήφων έναντι 49,57% του Τζεοάνα με καταμετρημένο το 95,40% των ψήφων, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

    Τους δύο υποψηφίους χωρίζουν περίπου 86.000 ψήφοι.

    Μέχρι τώρα δεν έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι των Ρουμάνων της διασποράς. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, συνολικά 147.000 Ρουμάνοι ζουν στο εξωτερικό. Στον πρώτο γύρο, το 56% των Ρουμάνων μεταναστών είχαν ψηφίσει υπέρ του Μπασέσκου.

    Χθες Κυριακή, τρία exit poll έδιναν προβάδισμα στον Τζεοάνα, ακόμα και με τρεις μονάδες διαφορά.

    Εκπρόσωπος του κόμματος του Τζεοάνα, ο Βίορελ Χρέμπεντσιουκ έκανε λόγο για "νοθεία και παρατυπίες" στη διάρκεια της ψηφοφορίας, τονίζοντας πως ζήτησε από τους εκπροσώπους του κόμματος στις τοπικές εκλογικές επιτροπές να μην υπογράψουν τα πρακτικά της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων.

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει στείλει στη Ρουμανία περίπου είκοσι παρατηρητές, δεν σχολίασε τις δηλώσεις αυτές, αλλά ανακοίνωσε πως η επίσημη έκθεσή του θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα νωρίς το απόγευμα.

    "Δεν διαθέτουμε συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι σημειώθηκε νοθεία", τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ένωσης Pro Democratia Κρίστιαν Παρβουλέσκου, επισημαίνοντας όμως πως η ένωση δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα, αφού διέθετε μόνο 1.400 παρατηρητές για 21.000 εκλογικά τμήματα.

    "Με δεδομένο ότι και οι δύο υποψήφιοι θεωρούν ότι είναι νικητές, είναι σαφές πως θα ακολουθήσει δικαστική διαμάχη, που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες και θα εμποδίσει τον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης", πρόσθεσε ο ίδιος.

    [04] Επανεξελέγη ο Μοράλες

    Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες στις επινίκιες δηλώσεις του για την νίκη του με μεγάλη διαφορά στις χθεσινές προεδρικές εκλογές και την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας, τόνισε πως θα τις χρησιμοποιήσει ως όπλα για «να επιταχύνει τις αλλαγές» στη Βολιβία «για την υπηρεσία του λαού».

    «Ο λαός της Βολιβίας έγραψε ξανά ιστορία», τόνισε ο Μοράλες, απευθυνόμενος από τον εξώστη του προεδρικού μεγάρου στο πλήθος χιλιάδων οπαδών του, που γιόρταζαν τη νίκη στην Πλατεία των Όπλων της Λα Πας.

    «Έχουμε μία τεράστια ευθύνη, αυτή η πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων σε βουλευτές και γερουσιαστές μας αναγκάζει, με αναγκάζει, να επιταχύνουμε τη διαδικασία των αλλαγών» στη Βολιβία, δήλωσε ο πρώτος ινδιάνος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.

    «Ο θρίαμβος αυτός ανήκει μόνον στους Βολιβιανούς, αποτελεί μία αναγνώριση για τους προέδρους, τις κυβερνήσεις και τους λαούς που μάχονται τον ιμπεριαλισμό», τόνισε ο επανεκλεγείς πρόεδρος, αναφερόμενος στο μέτωπο των αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική, με σημαιοφόρο τη Βενεζουέλα, του οποίου τη σημασία εμπεδώνει η μεγάλη νίκη του.

    Ο Μοράλες έτεινε επίσης το χέρι και στη δεξιά αντιπολίτευση, προκειμένου να συνδράμει το σχέδιό του. «Ας έλθουν να δουλέψουμε μαζύ. Πάνω από οποιαδήποτε τοπικιστική και περιφερειακή φιλοδοξία, η Βολιβία έρχεται πρώτη», δήλωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 December 2009 - 9:30:26 UTC