Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
  • [02] Α.Λοβέρδος για ανεργία και ασφαλιστικό
  • [03] MIG: Μαραθώνιος Αγάπης για το Παιδί
  • [04] "Βάρβαρες αλλαγές"
  • [05] "Δημοκρατία κατά της βίας"
  • [06] Στην Κύπρο ο Ε.Βενιζέλος
  • [07] Συμφωνία για τα πυρηνικά

  • [01] Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

    Με δραματικούς τόνους αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της εισήγησής του στην ανοιχτή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για "πατρίδα που βρίσκεται στην εντατική", καθώς και για "δημοσιονομικό πρόβλημα, το οποίο απειλεί την εθνική κυριαρχία για πρώτη φορά απο το 1974".

    Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η αναξιοπιστία, την οποία κληροδότησε στη χώρα η προηγούμενη κυβέρνηση, έχει καταστεί αντικείμενο εκμετάλλευσης, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με μόνο γνώμονα ότι ο λαός να αποφασίζει κυριαρχικά για το μέλλον του και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός δείχνει τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας και τον περιορισμό του ελλείμματος.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στον οποίο θα προτείνει συνάντηση των αρχηγών όλων των κομμάτων, με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς, την οποία συνέδεσε και με την κατάσταση της οικονομίας.

    Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πήρε το λόγο και ο Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας Κωνσταντίνος Μπακούρης, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα μας, μια και σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα της Διαφάνειας.

    Στη συνέχεια η υπουργός Οικονομίςα Λούκα Κατσέλη παρουσίασε τα νομοσχέδια που αφορούν στην υπερχρέωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

    Η κα Κατσέλη, η οποία συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό, μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του πλαισίου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Η απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, ώστε αυτές να γίνουν πιο φιλικές προς τους επενδυτές, αλλά και ο συντονισμός όλων των φορέων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι τα ζητούμενα για την κυβέρνηση. Στην αρχή του νέου έτους, εξάλλου, αναμένεται να έρθει στη Βουλή και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς, άλλωστε, λήγει η ισχύς του προηγουμένου.

    Παπακωνσταντίνου: Παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα

    Η ελληνική οικονομία θα έχει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και τους επόμενους μήνες δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των αγορών προς την ελληνική οικονομία οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο έλλειμμα αξιοπιστίας που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε λίγες ημέρες.

    Η σημερινή κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα κάνει ότι χρειάζεται για να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία, και από σήμερα έως και την υποβολή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο θα δίνει συνεχώς το στίγμα των προθέσεών της.

    Πρόκειται, συνέχισε, για μέτρα και πολιτικές που θα μειώνουν τη σπατάλη, θα αυξάνουν τα έσοδα και θα δίνουν αναπτυξιακή πορεία.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι "κερδοσκοπικά παιχνίδια υπάρχουν πάντα, είναι δυστυχώς κομμάτι της λειτουργίας των αγορών και θα ζήσουμε με αυτά, αλλά ταυτόχρονα παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα για να τα αντιμετωπίσουμε και να διασφαλίσουμε τα δημοσιονομικά μεγέθη".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα με μείωση κατά 10% των λειτουργικών δαπανών, αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο εκτός από τους ευαίσθητους τομείς, αλλαγή του τρόπου αγοράς του ιατροφαρμακευτικού υλικού και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

    Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο, θα γίνει απολύτως σαφής ο "οδικός χάρτης" για την επαναφορά σε μια κατάσταση που δεν θα υποθηκεύει το μέλλον και θα ελέγχει το δημόσιο χρέος επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ακολούθως, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του ευρώ αλλά η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει καθώς όλα εξαρτώνται από τις δικές της ενέργειες, τις αποφάσεις και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει.

    Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και το διάλογο που θα αρχίσει, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα πρόκειται για ριζική αλλαγή στο φορολογικό σύστημα με τη θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας στην οποία θα εντάσσονται όλα τα εισοδήματα, την ένταξη των μερισμάτων στην κλίμακα, την προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων διαβίωσης και το λογιστικό σύστημα για τις επιχειρήσεις.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα υπάρξει αύξηση εσόδων με δίκαιο τρόπο, καθώς θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Παράλληλα με το διάλογο, η κυβέρνηση προχωρά στην αναδιοργάνωση των φορολογικών αρχών και στη διαδικασία ανασύνταξης του φορολογικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το θέμα αμνήστευσης κεφαλαίων Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα το δούμε και αυτό στο πλαίσιο του διαλόγου. Τόνισε πάντως, ότι "δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τίποτα σε σχέση με τη φορολόγηση των καταθέσεων".

    Τέλος, αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα, είπε ότι οι παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων θα είναι το 2010 σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με φέτος και θα υπάρξει περαιτέρω μείωση τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε όμως, ότι η οποιαδήποτε μείωση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας και την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.

    Την εκτίμησή της ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης για την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα το πρωί η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, με δήλωσή της στο γαλλόφωνο περιφερειακό ραδιόφωνο RMC (Ράδιο-Μοντεκάρλο).

    «Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να κηρύξει πτώχευση η Ελλάδα» είπε η υπουργός προσθέτοντας ότι περιμένει την ερχόμενη Τρίτη στο Παρίσι τον Έλληνα ομόλογό της κ. Παπακωνσταντίνου «για να μιλήσουν για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας».

    Η Γαλλίδα υπουργός ανέφερε ότι οι χώρες- μέλη της ευρωζώνης έχουν ζητήσει από την Ελλάδα την «άμεση εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου δράσης, για τον επαναπροσδιορισμό και την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών».

    «Περιμένουμε ότι θα το κάνουν. Ο Έλληνας υπουργός δεσμεύθηκε απέναντί μας, θα πρέπει να ανταποκριθεί στην δέσμευσή του», πρόσθεσε η κα Λαγκάρντ.

    Παπακωνσταντίνου-Προβόπουλος για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

    Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσαντίνου, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος δήλωσε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να φθάσουμε εκεί που πρέπει, αναφερόμενοι στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ξένους οίκους.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Προβόπουλο στο υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι η σημερινή ανακοίνωση για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από ξένο οίκο Fitch αντανακλά το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν ανταποκρίνεται η τοποθέτηση του ξένου οίκου στην πραγματικότητα και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ήδη η κυβέρνηση.

    Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα για τη μείωση του ελλείμματος, όπως ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι αρχίζει ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος και ο διάλογος για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ αναμορφώνεται το πλαίσιο για τη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο.

    Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και είπε χαρακτηριστικά ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Αυτό που εκφράζεται από τους αναλυτές, πρόσθεσε, είναι η δυσπιστία γιατί τα τελευταία χρόνια είχαμε μια πλήρη κατάρρευση της εικόνας μας στο εξωτερικό.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τη διάκριση ανάμεσα σε σκληρά και ήπια μέτρα διότι προωθεί μια δημοσιονομική πολιτική με την οποία δεν θα θίγονται οι αδύναμοι. Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι η αναπαραγωγή φημών δημιουργεί εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και επιδεινώνει το κλίμα, αλλά με τις κυβερνητικές πολιτικές προωθείται μια βιώσιμη δημοσιονομική αποκατάσταση.

    Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Γ. Προβόπουλος είπε ότι η λέξη κλειδί στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να φθάσουμε εκεί που πρέπει. Επίσης, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα και ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στα τραπεζικά κέρδη διότι υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης.

    Η Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε "ΒΒΒ+" από "Α-", προχωρώντας στην πρώτη, τα τελευταία δέκα χρόνια, υποβάθμιση της Ελλάδας κάτω του A από έναν διεθνή οίκο αξιολόγησης.

    H υποβάθμιση του ελληνικού χρέους από τη Fitch έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση από την Standard & Poor's ότι θέτει σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης τη μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας "Α-".

    Η σημερινή υποβάθμιση αντανακλά, σύμφωνα με τη Fitch, τις ανησυχίες όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των δημοσίων οικονομικών της χώρας, δεδομένης της αδύναμης φερεγγυότητας των δημοσιονομικών θεσμών και του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα, παράγοντες που εντείνονται από την αβεβαιότητα όσον αφορά μια ισορροπημένη αλλά διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη.

    "Επιτεύξιμο" χαρακτηρίζει η Fitch το στόχο της κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η έλλειψη ουσιαστικών δομικών πολιτικών μέτρων μειώνει την πεποίθηση πως οι μεσοπρόθεσμες προσπάθειες θα είναι αρκετά επιθετικές ώστε να εξασφαλίσουν αρχικά τη σταθεροποίηση των χρεών και τη μείωσή του τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

    Οι προτάσεις της παρούσας κυβέρνησης βασίζονται περισσότερο σε μέτρα αύξησης εσόδων, ειδικά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, των οποίων το αποτέλεσμα είναι αρκετά αβέβαιο, παρά στις τρέχουσες δαπάνες όπου το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο, εκτιμά η Fitch.

    Σύμφωνα με τη Fitch, περίπου το 50% της μείωσης του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας βασίζεται σε έκτακτα μέτρα, ενώ μικρό μόνο ποσοστό της πρόσφατης επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μπορεί να αποδοθεί στην κρίση, η οποία ήταν σχετικά ήπια και ειδικότερα για το χρηματοπιστωτικό κλάδο.

    Η Fitch προειδοποιεί, τέλος, ότι η πιθανή διόγκωση του χρέους σε ποσοστό άνω του 120% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και άνω του 125% το 2011, θα αφήσει τα δημόσια οικονομικά εκτεθειμένα σε μεγάλους κινδύνους.

    Ανακοίνωση Αλμούνια

    Ανακοίνωση για τη «δύσκολη κατάσταση» της ελληνικής οικονομίας εξέδωσε, από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο Χ. Αλμούνια αναφέρει τα εξής:

    «Σημειώνουμε ότι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας κεντρίζει την προσοχή των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οίκων αξιολόγησης. Μια δύσκολη κατάσταση σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης είναι θέμα κοινής ανησυχίας ολόκληρης της Ζώνης του Ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ουσιαστικές και δημοσιονομικές προκλήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ενώπιον της Επιτροπής και του Eurogroup για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της. Το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται περισσότερα μέτρα. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα από κοντά, σε στενή επαφή με τον πρόεδρο του Eurogroup και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η Συνθήκη για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης».

    Συνάντηση Παπανδρέου με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο πρωθυπουργός Γιώργιος Παπανδρέου στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στην Ελληνική Βουλή, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

    Κατά την συνάντησή τους, που διήρκεσε σαράντα λεπτά, συζήτησαν θέματα που αφορούν κυρίως το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας καθώς και τον Απόδημο Ελληνισμό.

    Απευθύνοντας πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί επίσημα την έδρα του Παλαίφατου Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρος του προσέφερε ένα ασημένιο βάζο, που φτιάξανε παιδιά από την Αίγυπτο, όπως είπε, περικοσμημένο με το περιστέρι της ειρήνης. «Σας το προσφέρουμε συμβολικά - τόνισε ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος - γιατί πάντοτε σκορπάτε ειρήνη και αγωνίζεστε για την ειρήνη».

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου προσέφερε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ένα ασημένιο βάζο με την ελληνική τριήρη, τονίζοντας ότι «συμβολίζει την Ελλάδα των θαλασσών και των ηπείρων».

    «Θα το έχω στο γραφείο μου, όταν ξεκινώ για τα πολλά ταξίδια στην ήπειρο της Αφρικής και τους ωκεανούς, για να θυμάμαι τον φίλο τον αγαπητό, τον Πρωθυπουργό», ευχαρίστησε με την σειρά του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

    Κατά την συνάντηση, τους δύο Προκαθημένους συνόδευαν ο Μητροπολίτης Αξώμης κ. Πέτρος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων.

  • ** Ο πρωθυπουργός, συναντήθηκε επίσης το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριο Καρογιάν.

    Στις 3:15 μ.μ., θα δεχθεί στη Βουλή μαθητές που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία των οικολογικών οργανώσεων WWF και GREENPEACE, «Μαζί για το Κλίμα».

    -

    [02] Α.Λοβέρδος για ανεργία και ασφαλιστικό

    Για πρωτοφανείς ρυθμούς αύξησης της ανεργίας μίλησε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνοντας πως πρόκειται για φαινόμενο «μαζικής ανεργίας». Υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως ότι πρόκειται για εντύπωση από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και βάσει της «περιρρέουσας ατμόσφαιρας» ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως η ανεργία το τελευταίο δίμηνο αγγίζει τα ισπανικά μεγέθη, φτάνει δηλαδή στο 18% έως 20%.

    Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ, κατά την οποία εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, ο διορισμός του κ. Ηλία Κικίλια στην θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ, ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε επίσης ότι σε συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη αποφασίστηκε η αναθεώρηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου με κατεύθυνση στην στήριξη των επιχειρήσεων που θέλουν να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, στην ενίσχυση των ανέργων και των προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας.

    Προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων απέναντι στις ελαστικές μορφές απασχόλησης εντός του Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο νομοσχεδίου για την επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

    Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην προέδρου της Βουλής, Δ. Σιούφα, ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε ότι από το ΕΣΠΑ είναι νομικώς δεσμευμένα περίπου 600 εκ. ευρώ για κατάρτιση και την στήριξη θέσεων εργασίας.

    Ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ, δήλωσε ότι θα δώσει έμφαση στα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης και ιδιαιτέρως σε προγράμματα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, εκτιμώντας ότι αυτό θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ως κίνητρο για την πρόσληψη νέων και μεγαλύτερης ηλικίας ανέργων. Επίσης ως προτεραιότητά του ανέφερε την σύνταξη, κατά το δυνατόν συντομότερα, προγραμμάτων τοπικού χαρακτήρα με εξειδικευμένα κριτήρια και βασισμένα στις τοπικές δομές στήριξης.

    Εννέα δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό

    Το 2015, όταν θα βγει μαζικά στη σύνταξη η γενιά όσων εισήλθαν στην εργασία στο μέσο της δεκαετίας του ΄70, θα είναι το έτος της έκρηξης του ασφαλιστικού συστήματος, υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που έχουν ορίσει για το διάλογο για το ασφαλιστικό οι κοινωνικοί εταίροι και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε στην εισήγησή του ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση με συνολική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος δίχως την καταφυγή στο δημαγωγικό κατακερματισμό.

    Ως αρχές του νέου συστήματος πρότεινε το δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα, τη βιωσιμότητα, τον εξορθολογισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σταθερή πολιτική βούληση της κυβέρνησης είπε, παραμένει το να μην θιγεί το σημερινό πλαίσιο παροχών προς τους ασφαλισμένους.

    Ως επιμέρους ζητήματα της συνολικής λύσης ο υπουργός Εργασίας σημείωσε την ανάγκη για μια σοβαρή αναλογιστική μελέτη, την ανάγκη για παραμετρικές αλλαγές (μείωση της φοροδιαφυγής, αδήλωτης εργασίας και σπατάλη στην περίθαλψη), την ανάγκη για καθορισμό νέων πηγών χρηματοδότησης, τις δομικές αλλαγές με βάση το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος και την πλήρη μηχανοργάνωση του συστήματος.

    Ως προς τις δομικές αλλαγές που όπως είναι φανερό θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τις συζητήσεις ο κ. Λοβέρδος πρότεινε τα εξής σημεία:

    α. Λογιστικό διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές. Με την αλλαγή αυτή επιδιώκεται η απόλυτη διαφάνεια στις παροχές και η σαφής οριοθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους και των ταμείων. Παράλληλα, η αλλαγή αυτή θα μας επιτρέψει να αναζητήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι θα στηρίξουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και καταπολέμησης της φτώχειας.

    β. Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και στην ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών - παροχών, καθώς και στην ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία (εξάλειψη των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση). Πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση : ένσημο δεν πρέπει και δεν μπορεί να πηγαίνει χαμένο.

    γ. Επίλυση των προβλημάτων και των αδικιών που εμφανίζει σήμερα η διαδοχική ασφάλιση, έτσι ώστε, πέραν της διευκόλυνσης και του δίκαιου υπολογισμού της σύνταξης για τον ασφαλισμένο, να διευκολυνθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

    δ. Σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές.

    ε. Ενοποιήσεις των ταμείων κύριας ασφάλισης, με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων (Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Αγρότες), μετά την εκπόνηση αναγκαίων μελετών. Η επιλογή αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σήμερα και να προβλέπει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ασφαλιστικής και διοικητικής ενοποίησης σε βάθος δεκαετίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως απαραίτητη η αναζήτηση βιώσιμων σχημάτων για την επικουρική ασφάλιση.

    στ. Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία, μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

    ζ. Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την επικαιροποίησή του μετά από τις αναγκαίες μετρήσεις και μελέτες, με την απαραίτητη επιστημονική συνδρομή. Στη θέσπιση, επίσης, ενιαίου καθεστώτος απονομής συντάξεων με αναπηρία, σε όλα τα ταμεία. Και στη θέσπιση, τέλος, ενιαίου πλαισίου μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την απασχόληση των συνταξιούχων.

    η. Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία, ενός σταθερού δηλαδή συστήματος, που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και ενιαίους κανόνες (αυτό μπορεί να γίνει με την βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου του Ν.2676/1999).

    θ. Ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από την άμεση φορολογία, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλες πηγές που πρέπει να αναζητηθούν. Η προβλεπόμενη σήμερα χρηματοδότηση κυρίως από τον ΦΠΑ, είναι άδικη για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αλλά και ανεπαρκής.

    Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη της μηχανοργάνωσης στο σύνολο του συστήματος. Καταλήγοντας ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει συναίσθηση της πραγματικότητας αλλά και της ευθύνης της. Μέχρι τις 30 Απριλίου του 2010 το πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να έχει κατατεθεί στην πολιτική ηγεσία και στην συνέχεια θα ακολουθήσει πολιτικός διάλογος εντός και εκτός βουλής με στόχο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για το ασφαλιστικό ως το τέλος Ιουνίου του 2010.

    [03] MIG: Μαραθώνιος Αγάπης για το Παιδί

    Μαραθώνιο Αγάπης για το Παιδί διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά η Marfin Egnatia Bank (Μαρφίν Εγνατία Μπανκ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Marfin και με την υποστήριξη των εταιριών του Ομίλου Marfin Investment Group (Μαρφίν Ινβέστμεντ Γκρουπ).

    Ο Μαραθώνιος Αγάπης για το Παιδί, ξεκινά, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009, ενισχύοντας το συμβολισμό της ημέρας. Στο πλαίσιο του Μαραθωνίου Αγάπης για το Παιδί, πραγματοποιείται το καθιερωμένο πλέον Μπαζάρ Προσωπικού, στο Ποδηλατοδρόμιο ΟΑΚΑ την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.

    Παράλληλα και για όλο το Δεκέμβριο, στο Δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας, θα διατίθενται χριστουγεννιάτικα στολίδια και σοκολάτες. Επίσης, οι πελάτες της Τράπεζας, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την προσπάθειά αυτή, θα μπορούν να καταθέτουν την εισφορά τους στο λογαριασμό του Ιδρύματος Marfin, με μία επίσκεψη σε οποιοδήποτε κατάστημα της Marfin Egnatia Bank.

    Όπως και πέρυσι τα έσοδα, τα οποία θα συγκεντρωθούν από τις εκδηλώσεις και ενέργειες του προσωπικού του Ομίλου, θα διαχειριστεί το Ίδρυμα Marfin, με τη διανομή του ποσού που θα συγκεντρωθεί σε ιδρύματα και οικογένειες παιδιών που στηρίζει ο όμιλος.

    Ο Μαραθώνιος θα συνεχιστεί με ανάλογες εκδηλώσεις και ενέργειες, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

    Πέρυσι, με την έμπρακτη υποστήριξη του προσωπικού, αλλά και όλου του κόσμου που συμμετείχε ενεργά στο Μαραθώνιο Αγάπης για το Παιδί, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 640.000 ευρώ, τα οποία διανεμήθηκαν από το Ίδρυμα Marfin σε ιδρύματα και οικογένειες παιδιών.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να συνεισφέρουν με κατάθεση σε ένα από τα καταστήματα της Marfin Egnatia Bank, στο λογαριασμό του Ιδρύματος Marfin ή μέσω του Δικτύου των ΑΤΜ σε ένα από τα καταστήματα της Marfin Egnatia Bank καθώς και μέσω της υπηρεσίας ηλεκτρονικής τραπεζικής (eBanking) με ένα κλικ στο www.marathoniosagapis.gr .

    Επίσης, με αγορά από τα καταστήματα της Marfin Egnatia Bank, της σοκολάτας του Μαραθωνίου Αγάπης και χριστουγεννιάτικων στολιδιών καθώς και με αποστολή κειμενομηνύματος (sms) με τη λέξη ΠΑΙΔΙ στο 54100 όλο το Δεκέμβριο (χρέωση 1,19 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

    Πληροφορίες δίνονται στο τηλέφωνο 210 9304896 και στο www.marathoniosagapis.gr .

    [04] "Βάρβαρες αλλαγές"

    Τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ αναφορικά με "ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη βάση της αρχής της πλήρους και σταθερής δουλειάς για όλους με δικαιώματα" και της "διασφάλισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και της διεύρυνσης των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων" παρουσίασε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Με αφορμή την παρουσίαση των συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών του κόμματος, η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι με τις τοποθετήσεις τους των τελευταίων ημερών οι υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπακωνσταντίνου «επιχειρούν την ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος που ίσχυε μέχρι σήμερα και την ανατροπή του συστήματος εργασιακής ασφάλισης. Πρόκειται για βάρβαρες αλλαγές. Ειδικότερα ο κ. Λοβέρδος χθες προέβη σε ένα βομβαρδισμό των εργαζομένων από αέρα, στεριά και θάλασσα και σ' αυτόν τον βομβαρδισμό οι εργαζόμενοι πρέπει να κηρύξουν τον πόλεμο».

    Αναφερόμενη στις θέσεις του κόμματος, η κα Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ συνεχίζει με μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον εαυτό του, «στην κατεύθυνση ενός ενιαίου πολυμέτωπου αγώνα, όπου καμία πτυχή δεν πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτη, ούτε η Βουλή ούτε το Ευρωκοινοβούλιο. Για το λόγο αυτό καταθέσαμε τα δύο νομοσχέδια για να πούμε στους εργαζόμενους ότι υπάρχει λύση».

    Χαρακτήρισε «πονοκέφαλο της κυβέρνησης» το που θα βρεθούν τα λεφτά και αναφερόμενη στις προτάσεις του ΚΚΕ για το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων μίλησε για μείωση των εξοπλισμών, αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, φορολογία του πετρελαίου για το μεγάλο κεφάλαιο και άμεση διεκδίκηση του κατοχικού δανείου για το οποίο μάλιστα είπε ότι αν δεν διεκδικηθεί υπάρχει κίνδυνος μετά από ένα χρόνο να χαθεί.

    Σύμφωνα με την κα Παπαρήγα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «δεν είναι ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη απ' αυτήν της Νέας Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι ο λαός δεν πρέπει να αισθάνεται δεσμευμένος από τη ψήφο του και ούτε να αποδεχθεί να τον βάλουμε σε ένα πνεύμα συνενοχής, «πρέπει να δείξει την πυγμή του ως ανερχόμενη λαϊκή πλειοψηφία».

    Επίσης διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει πρόσκληση στο κόμμα της για διάλογο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και πρόσθεσε ότι «είτε πάμε είτε όχι τίποτα δεν αλλάζει, έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ανοιχτό βιβλίο».

    Για το πανεπιστημιακό άσυλο και τη δράση της Αστυνομίας

    Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα για το άσυλο, χαρακτήρισε καταρχήν "απαράδεκτα" τα τελευταία επεισόδια και υπογράμμισε ότι η θέση του κόμματός της δεν αλλάζει για το θέμα του ασύλου, το οποίο "πρέπει να υπερασπιστεί στο σύνολό της η πανεπιστημιακή κοινότητα και να μην υπάρχουν παρατάξεις που κάνουν ότι μπορούν για να συκοφαντείται".

    Ακόμα δήλωσε ότι "επιχειρείται αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ ότι η αστυνομία πρέπει να είναι μακριά απο τις διαδηλώσεις".

    Εξάλλου, αναφερόμενη και στα τελευταία γεγονότα με τις μαζικές προσαγωγές το τριήμερο των εκδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, χαρακτήρισε "απαράδεκτη τη σύγκριση ανάμεσα στη μηδενική ανοχή του κ. Χρυσοχοΐδη και την ήπια παρέμβαση των κυρίων Παυλόπουλου και Πολύδωρα".

    Έκανε λόγο ακόμα για "επίδειξη πυγμής και δύναμης εκ μέρους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ" και υποστήριξε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης δεν πρέπει να στέκεται στις δάφνες του. Ήταν πύρρειος η νίκη του".

    Διευκρίνισε, δε, ότι τα προβλήματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με αστυνομική βία και ειδικότερα για τις προσαγωγές είπε "ίσως και να επιδιώκεται η δημιουργία φακέλων, αλλά αυτό που κυρίως επιδιώκεται είναι η καλλιέργεια κλίματος φοβίας", προσθέτοντας ότι "η πολιτική εξουσία δεν έχει την ικανότητα ούτε τη θέληση να εμπνεύσει τις αρχές του αγώνα στη νεολαία και καλλιεργεί τον αντικομουνισμό".

    -

    [05] "Δημοκρατία κατά της βίας"

    «Τα ατομικά δημοκρατικά δικαιώματα αποτελούν κατάκτηση, προστατεύονται από το Σύνταγμα και τους νόμους ... Θα τα υπερασπιστούμε και θα επικαλούμαστε πάντα την τήρηση των νόμων», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι «η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία. Αντιμετωπίζεται με περισσότερη δημοκρατία».

    Ο κ. Τσίπρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης συναντήθηκαν το πρωί με τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη, στον οποίο εξέφρασαν την ανησυχία τους για φαινόμενα μαζικών προσαγωγών «που πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις όλο το προηγούμενο διάστημα», καθώς και για δύο γεγονότα που έχουν καταγραφεί από τις κάμερες: το πρώτο «αφορά μια νέα τακτική της Ελληνικής Αστυνομίας να εφορμά με μηχανές σε διαδηλωτές, που είχε και ως αποτέλεσμα έναν σοβαρό τραυματισμό» και το δεύτερο «ένα περιστατικό συνύπαρξης δυνάμεων των ΜΑΤ με κουκουλοφόρους στα Χανιά».

    Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «τις μέρες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης πολλοί είναι αυτοί που θα θελήσουν να επενδύσουν στον τρόμο, τον φόβο» και τόνισε: «δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε. Θα είμαστε εδώ για να ζητάμε να τηρείται η νομιμότητα και τα δημοκρατικά δικαιώματα».

    Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Η παρουσία μας σήμερα στον Συνήγορο του Πολίτη θέλει να καταγράψει την πολιτική μας αντίθεση για παραβιάσεις που συντελούνται στο επίπεδο των δικαιωμάτων των πολιτών. Οι αθρόες, οι αναίτιες, οι παράνομες προσαγωγές προσβάλλουν το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, να διαμαρτύρονται, να διατυπώνουν τις απόψεις τους και να διεκδικούν. Σε καμία περίπτωση το δικαίωμα του πολίτη να συναθροίζεται και να διαδηλώνει δεν μπορεί να υπονομεύεται από αυτές τις παράνομες, τις αδικαιολόγητες προσαγωγές. Και είναι χαρακτηριστικό, στον πολύ μεγάλο αριθμό των προσαγωγών, που φτάνει περίπου τις 900, η συντριπτική πλειοψηφία των προσαχθέντων αφέθησαν ελεύθεροι. Τι μαρτυρά αυτό; Μαρτυρά το αναίτιο, το αδικαιολόγητο και θα έλεγα και το προκλητικά εκφοβιστικό του πολίτη, που θέλει να συναθροίζεται, να διαμαρτύρεται και να διαδηλώνει».

    Ο κ. Καμίνης τόνισε πως «η αστυνομία πρέπει να διερευνά τα παραπτώματα των μελών της» σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα χρειάζεται η θεσμοθέτηση ένος νόμου για τις διαδηλώσεις, «που θα προστατεύει τα δικαιώματα και των ανθρώπων, οι οποίοι δημόσια διαδηλώνουν τις πεποιθήσεις τους αλλά και αυτών των υπολοίπων, των οποίων ενδεχομένως να κινδυνεύει η ιδιοκτησία, οι επιχειρήσεις τους, γιατί το Σύνταγμα μας προστατεύει όλους και είναι η ασπίδα για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών».

    [06] Στην Κύπρο ο Ε.Βενιζέλος

    Η λύση του Κυπριακού και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι καταλυτικοί παράγοντες για την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τις επιτροπές Άμυνας και Εξωτερικών της Κυπριακής Βουλής.

    Ο κ. Βενιζέλος, που βρίσκεται από χθες στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη, τόνισε ότι στο Κυπριακό πρέπει να υπάρξει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στο πλαίσιο των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τόνισε επίσης ότι, όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να αρθούν οι απειλές σε σχέση με το Αιγαίο και να τερματιστούν οι προκλήσεις..

    Στο σημείο αυτό ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ακόμη και κατά το ταξίδι του προς την Κύπρο με υπηρεσιακό αεροσκάφος σημειώθηκαν παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά. Πρόσθεσε ότι οπλισμένα τουρκικά πολεμικά έκαναν πτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και χρειάστηκε η παρέμβαση των αρχηγών των δύο στρατιωτικών επιτελείων για να αποφευχθούν ατυχήματα καθώς στην περιοχή διεξαγόταν άσκηση σε δεσμευμένο χώρο.

    Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τις δύο επιτροπές για τη συνέχιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Κύπρου, η οποία πλέον προβλέπεται μεταξύ κρατών μελών και από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

    «Διαπιστώνουμε πόσο σημαντική ήταν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη», είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ευχαρίστησε την Ελληνική Δημοκρατία για τη βοήθεια που διαχρονικά προσφέρει στην Κύπρο και εξέφρασε ευγνωμοσύνη στους Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες που υπηρέτησαν και υπηρετούν στο νησί.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει το μοναδικό ανιδιοτελές στήριγμα της Κύπρου και τόνισε ότι στην Ελλάδα οφείλεται η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αναβάθμιση της αμυντικής της δυνατότητας.

    Μετά τις επαφές του στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου βρίσκονται οι τάφοι εννιά απαγχονισθέντων ή πεσόντων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, καθώς και στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο κοντά στο παλιό Αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου τάφηκαν οι πεσόντες κατά την Τουρκική εισβολή του 1974.

    Ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε το μεσημέρι το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων και ξεναγήθηκε στο μουσείο της Δύναμης.

    [07] Συμφωνία για τα πυρηνικά

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στην υπογραφή συνθήκης για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, η οποία θα αντικαταστήσει τη START-1, η ισχύς της οποίας έχει λήξει, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    "Η συνθήκη θα υπογραφεί σύντομα", τόνισε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις μηνών, η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη συνθήκη που θα αντικαταστήσει τη START-1, η ισχύς της οποίας έληξε στις 5 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, και οι δυο χώρες έχουν δεσμευτεί ότι η νέα συνθήκη θα είναι έτοιμη ως το τέλος του έτους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 December 2009 - 13:30:35 UTC