Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στήριξη της μεσαίας τάξης"
  • [02] "Επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής μετά το 1980"
  • [03] Χειμωνιάτικος ο καιρός

  • [01] "Στήριξη της μεσαίας τάξης"

    Την πίστη του στις θεμελιώδεις αρχές της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς -ή διαφορετικά στον κοινωνικό φιλελευθερισμό - που συνδυάζει τις αποκεντρωμένες αγορές με τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, διακήρυξε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σήμερα, στην Βόννη.

    Οι αποκεντρωμένες αγορές μπορούν να παράγουν περισσότερη ευημερία απ' οποιοδήποτε άλλο σύστημα, τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "οι ελεύθερες αγορές δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα: για να μεγιστοποιήσουμε την ευημερία και την ανάπτυξη, χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από ελεύθερες αγορές: χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές αγορές. Αυτή η "απαίτηση ανταγωνιστικότητας", δεν επιτυγχάνεται αυτόματα από μόνες τις δυνάμεις της αγοράς. Χρειάζεται ένας εξωτερικός παράγων που ρυθμίζει την οικονομία, εξαλείφει τις στρεβλώσεις των αγορών, αποθαρρύνει αθέμιτες πρακτικές και επιβάλλει κοινά αποδεκτούς κανόνες. Αυτό το ρόλο μπορεί να τον διαδραματίσει μόνο το κράτος", τόνισε.

    Ακολούθως ο κ. Σαμαράς πήρε αποστάσεις από το σοσιαλιστικό μοντέλο, αλλά και από τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό:

    "Δεν θέλουμε ένα κράτος - επιχειρηματία, όπως οι Σοσιαλιστές, ούτε θέλουμε ένα κράτος που δεν κάνει απολύτως τίποτε, όπως κάποιοι ακραίοι φιλελεύθεροι", είπε.

    Κάνοντας δε κριτική και στα δύο μοντέλα ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι "καμία αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες κοινωνικών αναστατώσεων και πολιτικής αναταραχής", ενώ από την άλλη "το πρόταγμα της "αναδιανομής" με γραφειοκρατικό τρόπο, που πρότειναν οι σοσιαλιστές παρήγαγε τόσο μεγάλες και τόσο οξυμένες στρεβλώσεις των αγορών, που τελικά δεν υπήρχε "πλεόνασμα" προς αναδιανομή".

    Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι πρέπει να περάσουμε από την "αναδιανομή" στη "διάχυση" ευκαιριών και ευημερίας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κρίση, λέγοντας ότι "το ρυθμιστικό μας σύστημα στις αγορές δεν τα πήγε καλά τα τελευταία δύο χρόνια, χρειάζεται να κάνουμε πλέον εκτενείς "επιδιορθώσεις" στο οικονομικό μας μοντέλο και στους ρυθμιστικούς μας μηχανισμούς".

    Στη συνέχεια μίλησε για την ανάγκη να στηριχθούν οι μεσαίες τάξεις που προσδιορίζουν την κοινωνική συνοχή και την δημοκρατική σταθερότητα, αλλά που επλήγησαν από την κρίση.

    Ειδικότερα ανέφερε:

    "Όταν οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης χάνουν τις επιχειρήσεις τους και σημαντικό μέρος των περιουσιών τους επέρχεται σοβαρή κοινωνική αναταραχή. Αυτό ακριβώς το φάσμα αντιμετωπίζουν κάποιες ευρωπαϊκές κοινωνίες σήμερα. Και πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα: στηρίζοντας τις μεσαίες τάξεις των κοινωνιών μας. Και βοηθώντας της μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις μας να αναδιοργανωθούν και να ανακάμψουν".

    Ο κ. Σαμαράς μίλησε και για την ανάγκη να προστατευθεί το περιβάλλον, λέγοντας:

    "Η "διάχυση" της ανάπτυξης είναι φιλική προς το περιβάλλον και διατηρήσιμη με περισσότερους από ένα τρόπους. Η κοινωνική οικονομία της αγοράς (αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνικό φιλελευθερισμό) δεν παράγει ευημερία σήμερα σε βάρος των επομένων γενεών. Κι αυτό περιλαμβάνει προϋποθέσεις "διατηρησιμότητας" τόσο περιβαλλοντικές όσο και δημοσιονομικές".

    Έκλεισε δε την ομιλία του αναφέροντας:

    "Η καλύτερη εγγύηση ευημερίας είναι η Ελευθερία, η καλύτερη εγγύηση Ελευθερίας είναι η Κοινωνική Δικαιοσύνη, η καλύτερη εγγύηση Κοινωνικής Δικαιοσύνης είναι η δημοκρατία, η καλύτερη εγγύηση δημοκρατίας είναι ένα μη γραφειοκρατικό εθνικό κράτος δικαίου, στα πλαίσια μας μη γραφειοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κώστας Τασούλας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, η Κατερίνα Παπακώστα και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

    Το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο με την εκλογή νέου προέδρου.

    [02] "Επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής μετά το 1980"

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν επιδεινωθεί τα περισσότερα χρόνια από το 1980 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μελέτη που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στην Κοπεγχάγη το Διεθνές Πρόγραμμα Γαιόσφαιρας-Βιόσφαιρας (IGBP), παρουσιάζοντας παράλληλα το Δείκτη Κλιματικής Αλλαγής.

    Ο δείκτης - για τη δημιουργία του οποίου πηγή έμπνευσης στάθηκε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones - βασίζεται στις θερμοκρασίες του πλανήτη, την επέκταση των αρκτικών πάγων κατά τη θερινή περίοδο, τις συγκεντρώσεις διοξειδίου στην ατμόσφαιρα και τα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας.

    "Το κλιματικό σύστημα αλλάζει προς την κατεύθυνση ενός πλανήτη που γίνεται όλο και πιο θερμός", είπε η εκτελεστική διευθύντρια του IGBP κ. Ζίμπιλ Ζάιτσινγκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη.

    Σύμφωνα με το Δείκτη Κλιματικής Αλλαγής, η κλιματική αλλαγή επιδεινωνόταν κάθε χρονιά από το 1980 - χρονιά έναρξης συλλογής στοιχείων από δορυφόρους - μέχρι σήμερα, εκτός του 1982, 1992 και 1996, πιθανώς λόγω μεγάλων εκρήξεων ηφαιστείων εκείνες τις χρονιές (Μεξικό, Μονσεράτ και Πινατούμπο στις Φιλιππίνες, αντιστοίχως), που εκτίναξαν ψηλά στην ατμόσφαιρα μεγάλα νέφη σκόνης, κρύβοντας τον ήλιο και οδηγώντας σε πτώση της θερμοκρασίας.

    Οι επιστήμονες μπορούν στο μέλλον να συμπεριλάβουν στη διαμόρφωση του δείκτη και άλλους παράγοντες, όπως την αποδάσωση, την οξίνιση των ωκεανών ή τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, είπε η κ. Ζάιτσινγκερ.

    Βελτιωμένη παραλλαγή του Πρωτοκόλλου του Κιότο

    Μία βελτιωμένη παραλλαγή του Πρωτοκόλλου του Κιότο θα αποτελέσει μία από τις βασικές παραμέτρους της μάχης κατά της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έως το 2020, σύμφωνα με το προσχέδιο κειμένου που επεξεργάσθηκε η Δανία, χώρα η οποία φιλοξενεί τις συναφείς συνομιλίες στην Κοπεγχάγη.

    «Επιπλέον δεσμεύσεις από τις αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να λάβουν τη μορφή ενός ποσοτικοποιημένου περιορισμού των ρυπογόνων εκπομπών και σαφών στόχων για τη μείωση», τονίζεται στο κείμενο, που φέρει ημερομηνία 30 Νοεμβρίου.

    Το ισχύον κείμενο του Κιότο επιβάλλει στα υπογράφοντα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές έως το 2012. Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν κατβ επανάληψη κατηγορήσει τα πλουσιότερα κράτη για συγκροτημένη προσπάθεια να "πνίξουν το Κιότο" μέσω της συγχώνευσής του με μία ξεχωριστή, νέα, συμφωνία εντός του ΟΗΕ, που θα περιλαμβάνει αδιακρίτως όλα τα κράτη.

    ΗΠΑ: Ταμείο για τις φτωχές χώρες

    Οι ΗΠΑ θα συμβάλουν σε ένα ταμείο το οποίο θα βοηθάει τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αλλά η χώρα του δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη να καταβάλλει "αποζημιώσεις" για την εδώ και εκατονταετίες ρύπανση του πλανήτη από την ίδια με την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    "Αναγνωρίζουμε απολύτως τον διαχρονικό μας ρόλο στην εκπομπή αερίων στην ατμόσφαιρα, ως εκεί, αλλά απορρίπτω κατηγορηματικά οποιαδήποτε αίσθηση ενοχής ή τις αποζημιώσεις", δήλωσε ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τις κλιματικές αλλαγές Τοντ Στερν.

    Πλωτά αιολικά πάρκα

    Τη χρηματοδότηση δεκαπέντε ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη δέσμευση και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα καθώς και για τη δημιουργία πλωτών αιολικών πάρκων αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Η Επιτροπή έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη δύο βιώσιμων τεχνολογιών οι οποίες θα παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη μάχη μας κατά της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Αντρις Πίμπαλγκς.

    Τα έξι προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα , τα οποία θα στοιχίσουν συνολικά 1 δισεκατομμύριο ευρώ βρίσκονται στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    "Αυτές οι εγκαταστάσεις θα είναι οι πρώτες στον κόσμο", πρόσθεσε ο κ. Πίμπαλγκς.

    Τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να συγχρηματοδοτήσουν μαζί με τον ιδιωτικό τομέα τα έργα για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να δημιουργήσει συνολικά 12 τέτοιες εγκαταστάσεις μέχρι το 2015 ώστε να καταστούν οικονομικά βιώσιμες μέχρι το 2020.

    "Ήταν σημαντικό να ξεκινήσουμε. Και αν η σύνοδος της Κοπεγχάγης έχει αποτελέσματα, η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων για τη δέσμευση και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα θα πραγματοποιηθεί πολύ γρήγορα" ανέφερε ακόμη ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια.

    Εννέα εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας θα πραγματοποιηθούν στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική Θάλασσα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 562 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορούν κυρίως τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο.

    Τα χρήματα που χορηγούνται σήμερα αποτελούν μέρος ενός πακέτου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα αφιερωθεί στην ανάπτυξη ενεργειακών έργων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης.

    [03] Χειμωνιάτικος ο καιρός

    Σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες, καθώς σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Ε.Μ.Υ., ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή επιδείνωση σήμερα στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στην Ηπειρο, με χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τα χιονιά σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από τα 500 μέτρα.

    Τη νύχτα τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στη Θεσσαλία και το βορειοδυτικό Αιγαίο.

    Αύριο Πέμπτη, πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς αργότερα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της κεντρικής χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα. Παράλληλα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

    Την Παρασκευή 11-12-09 τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους πολίτες (εποχούμενους ή πεζούς) στα σημεία διασταύρωσης του οδικού δικτύου με τα ρέματα απορροής (χειμάρους) στις περιοχές όπου προηγήθηκε έντονη βροχόπτωση.

    Για τους παραπάνω λόγους , η Γ.Γ.Π.Π. προτείνει να ληφθούν από τους πολίτες τα απαραίτητα ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, που διανέμονται σε όλες τις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 December 2009 - 17:30:26 UTC