Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνικό Συμβούλιο κατά της διαφθοράς
  • [02] Απονομή του Νόμπελ Ειρήνης

  • [01] Εθνικό Συμβούλιο κατά της διαφθοράς

    Συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την καταπολέμηση της διαφθοράς ζήτησε, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον κ. Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    "Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δύσκολη στενωπό από την οποία περνάει η Ελλάδα, καθώς επίσης και για να τον ενημερώσω για τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρω, με πρώτη, μία μεγάλη ουσιαστική διαβούλευση και προώθηση τομών στην κοινωνία, με τους κοινωνικούς φορείς, ώστε με μία μεγάλη συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων να προχωρήσουμε στις μεγάλες τομές που θέλει η χώρα μας σε χρονίζοντα προβλήματα, ειδικά στη λειτουργία του κράτους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει ιδιαιτερότητες και βασικό της πρόβλημα είναι η έλλειψη διαφάνειας, η εκτεταμένη διαφθορά και η πελατειακή πρακτική και αντίληψη, που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τη σπατάλη σημαντικών πόρων του ελληνικού λαού, την ανομία, η οποία με τη σειρά της είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.

    "Έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και το απεδέχθη, να γίνει υπό την προεδρία του συνάντηση των αρχηγών όλων των κομμάτων, ακριβώς για να συστρατευτούμε στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά, υπέρ της διαφάνειας και της σωστής λειτουργίας του κράτους, με ένα σωστό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο όμως θα σέβεται και ο κάθε Έλληνας πολίτης", είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με αυτές τις κινήσεις θα μπορέσουμε "να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς, ότι είμαστε αποφασισμένοι ως χώρα να πάμε μπροστά, να νοικοκυρέψουμε την οικονομία μας, να δώσουμε προοπτική για μια ανάπτυξη διαφορετική, η οποία θα δώσει ελπίδα και προοπτική στον κάθε πολίτη".

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη και τη θεσμική συνεργασία. Στη συνάντηση ήταν παρούσα και η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι η Εκκλησία μπορεί να συμβάλλει με το έργο της σε μια στιγμή που δοκιμάζεται η χώρα και τόνισε ότι όλες οι δυνάμεις του Ελληνισμού πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια υπερνίκησης των δυσχερειών.

    Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    "Θα κάνουμε ότι χρειαστεί"

    "Οι εγκληματικές πολιτικές της ΝΔ μας έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή δύσκολη θέση. H ΝΔ εξέθεσε την Ελλάδα και την παρέδωσε με μειωμένη εθνική κυριαρχία. Tα ίδια έγιναν και το 1993, αν και λιγότερο δραματικά τότε", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στη διάρκεια της ανοιχτής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι "το δημοσιονομικό πρόβλημα απειλεί για πρώτη φορά από το 1974 την εθνική κυριαρχία".

    "Αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί με μόνο γνώμονα ο λαός να αποφασίζει κυριαρχικά για το μέλλον του", είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι "κερδίσαμε δύσκολες μάχες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μειώσουμε το έλλειμμα, να πετύχουμε την δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη παντού".

    Με τη φράση "η πατρίδα είναι στην εντατική", περιέγραψε την οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι "οι δυσκολίες μας ατσαλώνουν".

    Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την οικονομική κρίση με την λειτουργία του κράτους, το οποίο - είπε - διέπεται από πελατειακή αντίληψη και συστημική διαφθορά και ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την καταπολέμηση της αδιαφάνειας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

    Επίσης με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της διαφθοράς, έδωσε τον λόγο για μια σύντομη εισήγηση στον πρόεδρο του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας, Κωνσταντίνο Μπακούρη.

    "Αν η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε αμαχητί την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, εμείς δεν θα κάνουμε πίσω", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση κλείνει τα μέτωπα της αναξιοπιστίας.

    Ανοίγουμε μέτωπα με την διαφθορά, τα παρασιτικά συμφέροντα και την αδιαφάνεια και προχωράμε κλείνοντας τις πληγές και προσπαθώντας να ανατάξουμε την οικονομία, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι το έλλειμμα αξιοπιστίας που κληροδότησε η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης και υπογράμμισε ότι "όλοι οι πολίτες είναι μάρτυρες της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλουμε".

    "Στον προϋπολογισμό γίνονται τα πρώτα βήματα για την ανάταξη της οικονομίας και τον περιορισμό του ελλείμματος, ενώ ανοίξαμε τον διάλογο για τις τομές στο φορολογικό, τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, την διαφάνεια και το ασφαλιστικό", είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα αποτυπωθεί και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, επανέλαβε την φράση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993, ότι "ή η χώρα θα αφανίσει το δημόσιο χρέος, ή το χρέος θα αφανίσει την χώρα" και πρόσθεσε ότι θα παρουσιάσει πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά και θα εντείνει τις διεθνείς επαφές και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος.

    "Πήρα πρωτοβουλίες τις τελευταίες εβδομάδες για να υπερκαλύψω τα κενά που είχε δημιουργήσει η απουσία του προηγούμενου πρωθυπουργού η οποία επιπλέον απαξίωνε και την διαπραγματευτική μας ικανότητα", είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερθείς, εν τάχει, στις διεθνείς εξελίξεις και τόνισε ότι "είμαστε παρόντες, παίκτες και με φωνή, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (της ΕΕ) και αποτελούν βάσεις για τα επόμενα βήματα".

    Επίσης τόνισε ότι η παρουσία της Ελλάδας θα είναι σημαντική στην Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, καθώς εκεί διακυβεύονται μεγάλα ζητήματα, όπως οι θάλασσες, τα δάση και οι υδάτινοι πόροι.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εισήγησή του σε όσα διαδραματίστηκαν στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, λέγοντας ότι κάναμε οργανωμένη προσπάθεια για να προστατεύσουμε τον πολίτη και το δικαίωμά του να διαδηλώνει ελεύθερα χωρίς βία και ανομία, αλλά και προστατεύοντας τις ζωές και την περιουσία.

    "Δεν θέλουμε να ασκήσουμε βία ως πολιτεία", τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι "αποξενώσαμε όσους είχαν σκοπό να εκμεταλλευθούν την δίψα των νέων για δικαιοσύνη".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τα ΜΜΕ να συμβάλλουν στην θετική εικόνα της πατρίδας μας, ενώ τόνισε ότι η νέα γενιά ποτέ δεν ταυτίσθηκε με την βία.

    Αναγνώρισε ότι η νέα γενιά αντιμετωπίζει προβλήματα, τόνισε ότι "θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε ελπίδα στους νέους ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς", ενώ πρόσθεσε ότι "χρειαζόμαστε τους νέους για τις ανατροπές που θέλουμε να κάνουμε".

    Παπακωνσταντίνου: Παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα

    Η ελληνική οικονομία θα έχει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και τους επόμενους μήνες δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι η αντιμετώπιση των αγορών προς την ελληνική οικονομία οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο έλλειμμα αξιοπιστίας που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε λίγες ημέρες.

    Η σημερινή κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα κάνει ότι χρειάζεται για να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία, και από σήμερα έως και την υποβολή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο θα δίνει συνεχώς το στίγμα των προθέσεών της.

    Πρόκειται, συνέχισε, για μέτρα και πολιτικές που θα μειώνουν τη σπατάλη, θα αυξάνουν τα έσοδα και θα δίνουν αναπτυξιακή πορεία.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι "κερδοσκοπικά παιχνίδια υπάρχουν πάντα, είναι δυστυχώς κομμάτι της λειτουργίας των αγορών και θα ζήσουμε με αυτά, αλλά ταυτόχρονα παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα για να τα αντιμετωπίσουμε και να διασφαλίσουμε τα δημοσιονομικά μεγέθη".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα με μείωση κατά 10% των λειτουργικών δαπανών, αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο εκτός από τους ευαίσθητους τομείς, αλλαγή του τρόπου αγοράς του ιατροφαρμακευτικού υλικού και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

    Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο, θα γίνει απολύτως σαφής ο "οδικός χάρτης" για την επαναφορά σε μια κατάσταση που δεν θα υποθηκεύει το μέλλον και θα ελέγχει το δημόσιο χρέος επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ακολούθως, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του ευρώ αλλά η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει καθώς όλα εξαρτώνται από τις δικές της ενέργειες, τις αποφάσεις και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει.

    Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και το διάλογο που θα αρχίσει, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα πρόκειται για ριζική αλλαγή στο φορολογικό σύστημα με τη θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας στην οποία θα εντάσσονται όλα τα εισοδήματα, την ένταξη των μερισμάτων στην κλίμακα, την προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων διαβίωσης και το λογιστικό σύστημα για τις επιχειρήσεις.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι θα υπάρξει αύξηση εσόδων με δίκαιο τρόπο, καθώς θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Παράλληλα με το διάλογο, η κυβέρνηση προχωρά στην αναδιοργάνωση των φορολογικών αρχών και στη διαδικασία ανασύνταξης του φορολογικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το θέμα αμνήστευσης κεφαλαίων Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι θα το δούμε και αυτό στο πλαίσιο του διαλόγου. Τόνισε πάντως, ότι "δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τίποτα σε σχέση με τη φορολόγηση των καταθέσεων".

    Τέλος, αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα, είπε ότι οι παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων θα είναι το 2010 σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με φέτος και θα υπάρξει περαιτέρω μείωση τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε όμως, ότι η οποιαδήποτε μείωση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας και την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.

    Γιούνκερ: Αποκλείω το ενδεχόμενο χρεοκοπίας

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup) Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ, απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, λόγω του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος που αντιμετωπίζει.

    «Αποκλείω κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους», τόνισε ο κ. Γιούνκερ κατά την άφιξή του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Βόννη.

    «Ωστόσο η κατάσταση όσον αφορά τον προϋπολογισμό (της Ελλάδας) είναι πολύ τεταμένη. Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γιούρογκρουπ, ο οποίος εκτός από πρωθυπουργός είναι και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

    [02] Απονομή του Νόμπελ Ειρήνης

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, έφθασε σήμερα στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, για να παραλάβει το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης εν μέσω έντονης κριτικής για το αν αξίζει την τιμητική αυτή διάκριση εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν και της πρόσφατης απόφασής του για την αποστολή ενισχύσεων, αλλά και των ελάχιστων επιτυχιών του στο διπλωματικό πεδίο.

    Ο Ομπάμα θα παραλάβει το βραβείο εννέα μόλις ημέρες μετά από την ανακοίνωση της αποστολής επιπλέον 30.000 αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν για να αναχαιτίσουν τους ταλιμπάν.

    Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε τόσο κοντά χρονικά με την τελετή απονομής του βραβείου, είναι μία "ενδιαφέρουσα σύμπτωση της ιστορίας" και όχι ατυχής επιλογή, σχολίασε ανώτατος αξιωματούχος.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να παραλάβει το βραβείο στη διάρκεια τελετής στο δημαρχείο του Όσλο, η οποία θα ξεκινήσει στις 1400 (ώρα Ελλάδας).

    Συνεργάτες του προέδρου δήλωναν ότι ο Ομπάμα, που φημίζεται για τις ομιλίες του, επεξεργαζόταν το περιεχόμενο του λόγου που θα εκφωνήσει στην τελετή και θα διαρκέσει 20 με 25 λεπτά μέχρι τις τελευταίες ώρες πριν ξεκινήσει από την Ουάσινγκτον για το Όσλο.

    Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, ενώ πολλοί αμερικανοί αισθάνονται περήφανοι που ο πρόεδρός τους παραλαμβάνει το βραβείο, η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι δεν του αξίζει η τιμητική αυτή διάκριση.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συμμετάσχει στην Κοπεγχάγη την επόμενη εβδομάδα στην παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

    Διαδηλωτές οικολόγοι στο Όσλο σχεδιάζουν να ασκήσουν πιέσεις στον Ομπάμα στη διάρκεια της παραμονής του εκεί για να υπογράψει συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

    Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι ο Ομπάμα δεν πρόκειται να αποφύγει να αναφερθεί στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στην ομιλία του στο Όσλο, αλλά αντίθετα θα υπογραμμίσει την προφανή αντίφαση της περίπτωσης προέδρου χώρας, ο οποίος ενέχεται σε δύο πολέμους και τιμάται με βραβείο για την ειρήνη.

    "Αυτή τη στιγμή έχει να ασχοληθεί με μία σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας που όλα είναι σχεδιασμένα προς την κατεύθυνση της επίτευξης ειρήνης και ασφάλειας στον κόσμο", είπε ο αξιωματούχος.

    "Αισθάνεται εν πολλοίς ότι δεν έχει πλήρως κερδίσει ακόμη το βραβείο. Βρίσκεται στο ξεκίνημα της προεδρικής του θητείας και ως εκ τούτου στις αρχές του έργου του για την ειρήνη".

    Ο Ομπάμα είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ και τη βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας, πριν την τελετή απονομής του βραβείου

    Μέσα στη γενική κατάπληξη που έχει προκαλέσει η βράβευσή του, ο αμερικανός πρόεδρος θα περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τη συμμετοχή του στις επίσημες προβλεπόμενες εκδηλώσεις, καθώς απέρριψε την πρόσκληση για πρόγευμα με τον βασιλιά της Νορβηγίας, αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη τύπου και δεν θα παρακολουθήσει το κονσέρτο Νομπέλ που δίνεται προς τιμή του, απόφαση που η πλειοψηφία των Νορβηγών χαρακτήρισε "αγενή".

    Ο Ομπάμα είναι ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με τον Θίοντορ Ρούσβελτ και τον Γούντρο Γουίλσον, που τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο. Ο Τζίμι Κάρτερ τιμήθηκε με το βραβείο δύο δεκαετίες μετά την περίοδο προεδρίας του.

    Άλλοι προβεβλημένοι τιμηθέντες με Νομπέλ Ειρήνης είναι ο Νέλσον Μαντέλα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και η Μητέρα Τερέζα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 December 2009 - 11:30:24 UTC