Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αλλαγές και άμεσα θεσμικά μέτρα"

  • [01] "Αλλαγές και άμεσα θεσμικά μέτρα"

    Η Ελλάδα είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές και να πάρει άμεσα θεσμικά μέτρα για την οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Το θέμα της ελληνικής οικονομίας έθεσε πρώτος και μόνος ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς μέχρι την ώρα που έλαβε το λόγο κανένας από τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες δεν είχε κάνει την παραμικρή αναφορά.

    Αναφορές από ευρωπαίους ηγέτες έγιναν μετά την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου και ήταν όλες θετικές. Συγκεκριμένα στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκαν οι Αγκελα Μέρκελ, Γκόρντον Μπράουν, Μπόικο Μπορίσοφ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και ο Νικολά Σαρκοζί.

    Ο κ. Παπανδρέου στην παρέμβασή του έθεσε το πλαίσιο της πολιτικής που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει και αφορά, μεταξύ άλλων, σε διαρθρωτικές αλλαγές, είτε απλές, είτε πολύπλοκες και ανέφερε ως παράδειγμα απλών διαρθρωτικών αλλαγών την δημοσιοποίηση των δαπανών των υπουργείων στο Ιντερνετ και ως παράδειγμα πολύπλοκων διαρθρωτικών αλλαγών την μείωση των πολλών επιπέδων διακυβέρνησης (πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, περιφερειακή διοίκηση, κυβέρνηση) τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην τεράστια δυναμική που έχει η Ελλάδα και την οποία δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη, μια δυναμική η οποία μπορεί να στηριχθεί στην πράσινη ενέργεια και γενικότερα στην πράσινη οικονομία και τον τουρισμό, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου αφού δήλωσε αποφασισμένος να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας, κάλεσε τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δουλέψουν από κοινού και να συνεργαστούν με την έννοια της στήριξης και της αλληλεγγύης. Ο ίδιος δήλωσε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα και τους Έλληνες, γιατί όπως είπε, και στο παρελθόν η χώρα μας πέρασε σοβαρές οικονομικές κρίσεις τις οποίες αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα.

  • ** Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προβεί σε σημαντικές και μεγάλες αλλαγές που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη για αυτό και πιστεύει ότι σ' αυτήν την προσπάθεια θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει στη χώρα προς όφελος του ελληνικού λαού αλλά και φυσικά προς όφελος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση των υποχρεώσεών της να ανατάξει την ελληνική οικονομία, να εκσυγχρονίσει το δημόσιο τομέα και να πολεμήσει χρόνια προβλήματα όπως τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις.

    Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, είναι ότι έχουμε μια υγιή και βιώσιμη οικονομία και έναν προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει περιορισμό δαπανών και μείωση του χρέους.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε χθες διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, με τη σουηδική προεδρία αλλά και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρός Καν, ο οποίος είναι σοσιαλιστής και φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού.

    Μπαρόζο-Ρέινφιλντ για την ελληνική οικονομία

    Την πεποίθησή ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες, ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ και πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρίντριχ Ρέινφιλτ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Συγκεκριμένα, ο Φ. Ρέινφιλντ, ερωτηθείς ποιά είναι τα οικονομικά μέτρα τα οποία δήλωσε ότι θα λάβει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, απάντησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του, τα οποία προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης. Ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε, στη συνέχεια, ότι ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

    Από την πλευρά του, ο Ζ. Μπαρόζο υπογράμμισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, επισημαίνοντας πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυννση, άλλά θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε, επίσης, ότι ο Γ. Παπανδρέου υπήρξε ξεκάθαρος και δεσμεύτηκε ότι θα λάβει όλα τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που κρίνονται αναγκαία. Επανέλαβε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει στην εκπόνηση ενός συνολικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι επιτυχής.

    Την Τρίτη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συγκάλεσε για την Τρίτη στις 13:30 τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με θέμα "Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς".

    Στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολιτεύσεως Α. Σαμαράς, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Τη σύσκεψη ζήτησε από τον κ. Παπούλια ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή τους χθες Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    "Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δύσκολη στενωπό από την οποία περνάει η Ελλάδα, καθώς επίσης και για να τον ενημερώσω για τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρω, με πρώτη, μία μεγάλη ουσιαστική διαβούλευση και προώθηση τομών στην κοινωνία, με τους κοινωνικούς φορείς, ώστε με μία μεγάλη συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων να προχωρήσουμε στις μεγάλες τομές που θέλει η χώρα μας σε χρονίζοντα προβλήματα, ειδικά στη λειτουργία του κράτους", δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει ιδιαιτερότητες και βασικό της πρόβλημα είναι η έλλειψη διαφάνειας, η εκτεταμένη διαφθορά και η πελατειακή πρακτική και αντίληψη, που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τη σπατάλη σημαντικών πόρων του ελληνικού λαού, την ανομία, η οποία με τη σειρά της είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.

    "Έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και το απεδέχθη, να γίνει υπό την προεδρία του συνάντηση των αρχηγών όλων των κομμάτων, ακριβώς για να συστρατευτούμε στον αγώνα ενάντια στη διαφθορά, υπέρ της διαφάνειας και της σωστής λειτουργίας του κράτους, με ένα σωστό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο όμως θα σέβεται και ο κάθε Έλληνας πολίτης", είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με αυτές τις κινήσεις θα μπορέσουμε "να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα διεθνώς, ότι είμαστε αποφασισμένοι ως χώρα να πάμε μπροστά, να νοικοκυρέψουμε την οικονομία μας, να δώσουμε προοπτική για μια ανάπτυξη διαφορετική, η οποία θα δώσει ελπίδα και προοπτική στον κάθε πολίτη".

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 December 2009 - 18:38:24 UTC