Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα προστατεύσουμε τον αδύναμο πολίτη"
  • [02] Έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  • [03] Νέο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ
  • [04] Έκκληση για συμβιβασμό

  • [01] "Θα προστατεύσουμε τον αδύναμο πολίτη"

    "Είμαστε κυβέρνηση ανατροπών και όχι διαχείρισης. Θα πρέπει να πάρουμε σκληρές και δύσκολες αποφάσεις. Θα συγκρουστούμε, αλλά θα φέρουμε αξιοπιστία. Αν μείνουμε στη διαχείριση της καθημερινότητας θα υποστούμε φθορά και θα χάσουμε τα μεγάλα διακυβεύματα. Να μετατρέψουμε την πίεση σε ευκαιρία, ώστε να θεραπεύσουμε χρόνιες ασθένειες στην πολιτική και τη δημόσια ζωή",υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα θεραπεύσει αυτές τις αδικίες, προστατεύοντας ταυτόχρονα το μέσο εισόδημα και τον αδύναμο πολίτη, ενώ εκτίμησε ως θετική εξέλιξη τα όσα συνέβησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σημείωσε ότι ήταν σημαντική η αναγνώριση των ουσιαστικών προβλημάτων της χώρας, όπως η διαφθορά, η γραφειοκρατία και οι πελατειακές σπατάλες.

    "Η εφαρμογή αποφάσεων απαιτεί συμμετοχή, ξεκινήσαμε το διάλογο όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, η συντεταγμένη πορεία δίνει αξιοπιστία διεθνώς", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Έναρξη κοινωνικού διαλόγου

    Την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου κήρυξε το απόγευμα ο πρωθυπουργός, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Γ. Παπανδρέου.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι κοινωνικών, παραγωγικών φορέων και πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κ. Παπανδρέου ο "διάλογος γίνεται στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία και συγκεκριμένα, την οικονομία, το παραγωγικό μοντέλο, την αξιοπιστία της λειτουργίας του κράτους, την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων μας και πάνω απ' όλα τη ζωή, την καθημερινότητα και την προοπτική των Ελλήνων".

    Αύριο, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του κ. Κ. Παπούλια, με θέμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

    [02] Έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    Έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης πρόκειται να καταβάλει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για τη στήριξη των ανέργων.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης είναι:

    Α. Όσοι, κατά την 3η Νοεμβρίου 2009, εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως μακροχρόνια άνεργοι - άνω των 12 μηνών.

    Β. Όσοι, κατά την 10η Δεκεμβρίου 2009, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου:

    1. Επιδοτούνται, λόγω ανεργίας ή επίσχεσης εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Το ποσό του επιδόματος δεν πρέπει να ξεπερνά το ύψος του βασικού επιδόματος ανεργίας, προσαυξημένου, λόγω οικογενειακών βαρών - 454,25 ευρώ, συν 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος, κατά περίπτωση.

    2. Είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι και έλαβαν ή θα λάβουν, εντός του 2009, τα εξής ειδικά βοηθήματα:

    α. βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης ανεργίας - 13 ημερομίσθια.

    β. βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων.

    γ. βοήθημα αποφυλακισμένων.

    Η καταβολή του επιδόματος γίνεται με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας των δικαιούχων. Όσοι δικαιούχοι δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό ΕΤΕ μπορούν να προσέλθουν άμεσα στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο εμφανίζονται ως πρώτοι δικαιούχοι.

    Το ύψος της ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης ορίζεται στα 400 ευρώ ανά δικαιούχο και θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις των 200 ευρώ. Η πρώτη δόση θα έχει καταβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009, ενώ η δεύτερη μέχρι την 30η Ιουνίου 2010.

    Για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων θα υπάρξει νέα ενημέρωση μέσα στις επόμενες μέρες.

    [03] Νέο επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ

    Την επαναξιολόγηση του νόμου Παπουτσή για την ακτοπλοΐα, την είσοδο ορκωτού λογιστή στο ΝΑΤ και ότι υπάρχει συμφωνία ΟΛΠ και εργαζομένων, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

    Όπως τόνισε η κ. Κατσέλη ο ΟΛΠ καταρτίζει νέο επενδυτικό πρόγραμμα ώστε να ξαναβρεί το λιμάνι του Πειραιά τη θέση του στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διοικήσεις του ΟΛΠ και των σωματείων των εργαζομένων έχουν συντάξει πρακτικό συμφωνίας, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση του υπουργείου Οικονομίας, ΣΕΠ με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα φορολογικά προνόμια που έχουν οι Κινέζοι.

    Για την ακτοπλοΐα η υπουργός είπε ότι στο αναμορφωμένο ΕΣΠΑ υπάρχουν δράσεις για τον θαλάσσιο τουρισμό την ακτοπλοΐα και τα λιμάνια. Μέσω του ΕΣΠΑ πρόσθεσε θα μειώσουμε το κόστος των θαλασσίων συγκοινωνιών στις άγονες γραμμές. Επίσης είπε ότι η ΕΕ δίνει την δυνατότητα να επιδοτηθούν τα εισιτήρια είτε η κατασκευή πλοίων. Εμείς υπογράμμισε η κ. Κατσέλη στρεφόμαστε στην κατασκευή πλοίων ώστε να στηρίζουμε τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας.

    Σε ότι αφορά τον νόμο Παπουτσή η υπουργός είπε ότι είναι καλός πρέπει όμως να επαναξιολογηθεί γιατί οι συνθήκες αλλάζουν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για την ποντοπόρα ναυτιλία η υπουργός τόνισε ότι πρέπει να ενδυναμωθεί η ελληνική ναυτιλία και να στηριχθεί η ελληνική σημαία γιατί είναι εθνικό ζήτημα.

    Τέλος, για το ΝΑΤ η κ. Κατσέλη είπε ότι πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Θα μπει ορκωτός λογιστής και θα κλείσουν τα βιβλία. Στόχος είναι η σύγχρονη και σωστή διαχείριση του ταμείου.

    [04] Έκκληση για συμβιβασμό

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τους ηγέτες του κόσμου να "βρουν μία συμβιβαστική λύση" για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την ώρα που το πέπλο μιας πιθανής αποτυχίας καλύπτει την σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    "Ο χρόνος πιέζει. Δεν είναι ώρα να κάνουμε κριτική, κάθε χώρα πρέπει να λάβει μέρος στην υιοθέτηση μιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη" δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη.

    "Καλώ τους ηγέτες του κόσμου να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να κάνουν αυτό που πρέπει, καλώ τους διαπραγματευτές να εντείνουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού", πρόσθεσε ο Μπαν Κι μουν, ο οποίος αναμένεται να ταξιδεύσει στην Κοπεγχάγη σήμερα.

    Η δανική προεδρία της 15ης διάσκεψης για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη επιχείρησε σήμερα να αποδραματοποιήσει την οργή των 53 αφρικανικών κρατών, τα οποία ανέστειλαν προσωρινά τη συμμετοχή τους στη διάσκεψη προλέγοντας, μάλιστα, ότι "κι άλλες μίνι-κρίσεις θα συμβούν από σήμερα έως την Παρασκευή", οπότε τερματίζονται οι εργασίες της διάσκεψης αυτής.

    "Μοιάζει δραματική η κίνηση, ωστόσο τα πράγμα δεν είναι ακριβώς έτσι" δήλωσε η εκπρόσωπος της δανικής προεδρίας της διάσκεψης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του δανικού καναλιού "TV2 News".

    Η κυρία Κόνι Χέντεργκάαρντ απέρριψε ταυτοχρόνως τις αιτιάσεις ότι στη διάσκεψη αυτή "ευνοοούνται τα συμφέροντα των βιομηχανικών κρατών", τόνισε ότι "ποτέ στο παρελθόν μία προεδρία διάσκεψης για το κλίμα δεν έβαλε τόση ενέργεια για να υποστηριχθούν τα συμφέροντα όλων των συνέδρων, για να μετάσχουν τόσοι πολλοί στη διάσκεψη, για να γίνει διάλογος μαζί τους".

    Οι 53 αφρικανικές χώρες ανέστειλαν από σήμερα το πρωΐ τη συμμετοχή τους στις "ομάδες εργασίας" της διάσκεψης διαμαρτυρόμενες για "την έλλειψη προσήλωσης στις επιταγές του Πρωτοκόλλου του Κιότο", της μόνης διαθέσιμης διεθνούς συμφωνίας για το Περιβάλλον, "αλλά και την άρνηση συζήτησης, για το μέλλον αυτής της μοναδικής συμφωνίας".

    Πάντως, στη διάρκεια του απογεύματος επέστρεψαν στις "ομάδες εργασίας" οι εκπρόσωποι των 53 αφρικανικών αντιπροσωπειών στη διάσκεψη κι οι διαβουλεύσεις, από τις 16.00 ώρα Ελλάδας, επαναλήφθηκαν κανονικά.

    Ο κ. Ετιέν Μασάρ Μακάγκα, ο εκπρόσωπος της Γκαμπόν, τόνισε ότι, με την αποχώρηση μας από τις εργασίες της διάσκεψης "θέλαμε να αποσπάσουμε εγγυήσεις, για μία ελάχιστη δέσμευση όλων στο μέλλον του πρωτοκόλλου του Κιότο".

    Ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου αποκάλυψε σήμερα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα ένα πενταετές σχέδιο ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων χρηματοδοτούμενο από τις κύριες βιομηχανικές χώρες που έχει στόχο να προωθήσει την "καθαρή" ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Με την ονομασία "Climate REDI" αυτό το σχέδιο επιτρέπει να "επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τεχνολογιών που βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα" σε αυτές τις χώρες, επεσήμανε ο Τσου σε ανακοίνωσή του.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στα σπίτια που δεν έχουν ηλεκτροδότηση, την προώθηση των οικονομικών τεχνολογιών, τη δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής πληροφορίων για την καθαρή ενέργεια και τη δημιουργία ενός προγράμματος αρωγής για την προώθηση αυτών των τεχνολογιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Τα χρήματα θα αποδεσμευτούν από το Φόρουμ των μεγαλύτερων οικονομιών για την Ενέργεια και το Κλίμα (MEF), στο οποίο συμμετέχουν 17 χώρες, αυτές του G8 και άλλες αναπτυγμένες οικονομίες. Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να προσφέρουν οι ίδιες 85 εκατομμύρια δολάρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 December 2009 - 19:30:25 UTC