Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Παπακωνσταντίνου στην Ευρώπη
  • [02] Πυραυλική δοκιμή από το Ιράν
  • [03] "Αντιλαϊκή έξοδος από την κρίση"

  • [01] Επαφές Παπακωνσταντίνου στην Ευρώπη

    Συναντήσεις με ευρωπαίους ομολόγους του καθώς και με θεσμικούς επενδυτές έχει έως και την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, προκειμένου να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις για τη μείωση του ελλείμματος και την ανάκτηση της αξιοπιστίας.

    Ειδικότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε χθες Τρίτη συναντήσεις στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και στη συνέχεια στο Παρίσι με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

    Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών έχει συναντήσεις στην Αγγλία με θεσμικούς επενδυτές και με εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Το πρωί της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Άγγλο ομόλογό του Αλιστερ Ντάρλινγκ.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη προκειμένου να συναντηθεί με θεσμικούς επενδυτές.

    Συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών

    Ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τις συνομιλίες που είχε με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, εστιάζοντας από την πλευρά του στην ανάλυση και την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και τη γενικότερη ανάταξη της οικονομίας.

    Σε συνομιλία που είχε με Ελληνες ανταποκριτές, ο Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η απώλεια της αξιοπιστίας της, εξου και η περιοδεία του σε Γερμανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να εξηγήσει προσωπικά τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης και να πείσει για την βούληση της γρήγορης υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων, τόσο τους ομολόγους του υπουργούς όσο και τους εκπροσώπους των θεσμικών επενδυτών, που ανησυχούν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και που σύντομα θα κληθούν να ανταποκριθούν στην αγορά νέων κρατικών ομολόγων.

    Ο Ελληνας υπουργός εμφανίστηκε απόλυτα ενήμερος για το εξαιρετικά αρνητικό από επικοινωνιακής άποψης κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία και γενικότερα στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις για τις δυσκολίες και τις προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της ατμόσφαιρας. "Οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι θεσμικοί επενδυτές περιμένουν να δουν έργα και στο βαθμό που θα υλοποιούνται, θα ανακτάται βαθμηδόν και η εμπιστοσύνη τους, πράγμα που με τη σειρά του θα έχει επιπτώσεις και στην παρουσίαση της κατάστασης από τα μέσα ενημέρωσης", είπε μεταξύ άλλων ο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του αύριο στο Λονδίνο συνεντεύξεις με "κρίσιμα" για τις αγορές ΜΜΕ.

    Τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο - μία "ήπια" σχετικά μέρα - έδωσαν στην ελληνική αντιπροσωπεία και μία γεύση της επικρατούσας ατμόσφαιρας. "Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί ποτέ στην Ευρωζώνη" αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κεντρικό σχόλιο των οικονομικών σελίδων της "Frankfurter Allgemeine Zeitung" υπό τον τίτλο "Ο Ελληνας ασθενής". Ανάλυση που δημοσιεύεται στη μεγαλύτερη γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt" ασχολείται με την αντιμετώπιση της "ελληνικής σχεδόν-κατάρρευσης" παραθέτοντας επιχειρήματα και αντεπειχειρήματα σχετικά με το τι είναι προτιμότερο, η παροχή δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή η ανάληψη αυτού του ρόλου από τις χώρες της ευρωζώνης. Σε αυτήν την περίπτωση, υπογραμμίζεται, "ο προϋπολογισμός (της Ελλάδας) θα πρέπει να εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup, θα πρέπει άρα προσωρινά να αίρεται η δημοσιονομική κυριαρχία του κράτους".

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Σόιμπλε, ο Ελληνας υπουργός ανέφερε ότι το "άγχος" της γερμανικής πλευράς αφορά το ενδεχόμενο κλυδωνισμών στην ευρωζώνη εξου και ήταν σημαντική η εξήγηση των μέτρων που προτίθεται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπούν οι όποιες "παρενέργειες" για την συνοχή της. Ο κ.Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε ότι στη συζήτηση δεν τέθηκε θέμα κάποιου "σχεδίου βοηθείας" της Ελλάδας. Η υποστήριξη της προσπάθειας ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, είπε ο υπουργός - εκδηλώνεται με την αναγνώριση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει γνώση της διάστασης του προβλήματος που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας, ότι πραγματοποιεί σωστά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και με την προτροπή ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα...

    Στις συνομιλίες Παπακωνσταντίνου-Σόιμπλε τέθηκε και το θέμα των χρεών που έχει το ελληνικό δημόσιο έναντι γερμανικών επιχειρήσεων - στα ναυπηγεία της HDW για τα υποβρύχια, αλλά και σε εταιρίες ιατρικών μηχανημάτων και φαρμακευτικών ειδών - και ο Ελληνας υπουργός διαβεβαίωσε την γερμανική πλευρά ότι για τα χρέη των νοσοκομείων δρομολογήθηκε ήδη μία διαδικασία εξόφλήσης, και ότι για το θέμα των υποβρυχίων υπάρχει μία προσπάθεια λύσης-πακέτου με το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, "η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο".

    Συνάντηση με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας

    Περισσότερο από μια ώρα διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τη Γαλλίδα ομόλογό του κ. Κριστίν Λαγκράντ. Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ενημέρωσε τη Γαλλίδα υπουργό για τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση "του πολύ σοβαρού δημοσιονομικού προβλήματος" που έχει η χώρα. "Ενημέρωσα τη συνάδελφό μου για τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, για το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σε σχέση με τη μείωση του ελλείμματος, για τον έλεγχο του χρέους και τις συγκεκριμένες ενέργειες για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων" τόνισε.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η ειλικρινής αυτή ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστεί και στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τη συνεχή παρακολούθηση από το Euro group των προσπαθειών που κάνει η Ελλάδα. Σε ερώτηση αν πείστηκε η Γαλλίδα υπουργός και αν εξασφάλισε την υποστήριξή της απάντησε: "Κάθε μέρα πρέπει να πείθουμε. Πρέπει να πείθουμε στην πράξη ότι γίνονται αυτά τα οποία λέμε και πιστεύω ότι έχουμε δώσει σοβαρά δείγματα γραφής από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση. Ότι η προσπάθεια γίνεται με σοβαρότητα, με βάθος, με μεγάλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού, που βοηθούν το μέσο Έλληνα πολίτη, την ελληνική οικογένεια και τους χαμηλόμισθους, αλλά και διορθώνουν το πολύ μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα που έχει η χώρα".

    Σε άλλο ερώτημα σχετικά με την αντιμετώπιση της Γαλλίδας υπουργού, είπε: "Η αντιμετώπιση που έχουμε από τους ευρωπαίους ομολόγους μας, αλλά και η δήλωση του Ευρωπαίου επιτρόπου κ. Αλμούνια είναι ότι γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θέλουν να φανεί και στο δρόμο η μετάφραση της προσπάθειας αυτής σε πραγματική μείωση του ελλείμματος". Σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης όπου θα υπάρχει πλήρης περιγραφή των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Κάποια από τα μέτρα αυτά, είπε, έχουν άμεση απόδοση και κάποια έχουν να κάνουν με τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση τον Φεβρουάριο.

    "Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες, ο προϋπολογισμός δείχνει την προσπάθειά μας για τη μείωση του ελλείμματος και όσο περνάει ο καιρός τόσο θα πείσουμε, τους Έλληνες πολίτες καταρχάς και στη συνέχεια τους ευρωπαίους εταίρους και τις διεθνείς αγορές". Στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι "οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να διασώσουν την Ελλάδα αν χρειαστεί", απάντησε ότι δεν υπάρχει θέμα διάσωσης. "Δεν συζητάμε για κάτι τέτοιο με τους συναδέλφους μας. Η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειάζεται για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα. Οι αγορές μας παρακολουθούν πολύ προσεκτικά. Περιμένουν να δουν έργα. Είναι φανερό ότι είναι δύσκολο να πείσουμε, συγχρόνως όμως βλέπουν ότι έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που παίρνει μέτρα".

    Χ.Αλμούνια: Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση

    "Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση" χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια. Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι προσβλέπει στην εξέταση του προγράμματος σταθερότητας, τον Ιανουάριο, το οποίο θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα.

    Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Επιτρόπου Χ. Αλμούνια αναφέρει τα εξής:

    «Σημειώνουμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, μέσα από μόνιμες περικοπές στις δαπάνες και αυξήσεις στα έσοδα. Ο κ. Παπανδρέου ενίσχυσε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση, στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, στο φορολογικό σύστημα και στη συλλογή των στατιστικών στοιχείων.

    Ο προϋπολογισμός του 2010, που είναι υπό συζήτηση στην Ελληνική Βουλή, καθώς και οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Προσβλέπουμε στην ανάλυση του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, μαζί με τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2010 και θα διασφαλίσουν την άμεση σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών. Θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, καθώς και την εφαρμογή των μέτρων».

    [02] Πυραυλική δοκιμή από το Ιράν

    Το Ιράν πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Sejil 2, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Ανησυχία εκφράζει η Δύση, ενώ η αμερικανική Βουλή υιοθέτησε σχέδιο νόμου για την επιβολή κυρώσεων στις εταιρίες που βοηθούν στην τροφοδοσία με καύσιμα το Ιράν.

    Η δορυφορική τηλεόραση Al Alam μετέδωσε πως ο πύραυλος Sejil έχει μεγαλύτερο βεληνεκές από τον πύραυλο Shahab, ο οποίος όπως ισχυρίζονται οι Ιρανοί μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων.

    Αυτό σημαίνει ότι ο πύραυλος Sejil 2, που χρησιμοποιεί στερεά καύσιμα έχει δυνατότητα να πλήξει το Ισραήλ, αλλά και τις αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο.

    Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης είχε δηλώσει πως το Ιράν θα προχωρήσει στην κατασκευή μιας βελτιωμένης έκδοσης του Sejil, που θα μπορεί να φτάσει στο Ισραήλ.

    "Ο Sejil έχει ικανοποιητικό βεληνεκές, μεγάλη ακρίβεια και δυνατότητα καταστροφής. Θεωρείται ως ένα από τα πλέον προηγμένα βαλλιστικά συστήματα. Είναι το καλύτερο όπλο που διαθέτουν οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις", είχε επισημάνει ο ίδιος.

    Η δοκιμή από το Ιράν σήμερα ενός πυραύλου Sejil "είναι η απάντηση στις νέες κυρώσεις", εκτιμά ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του.

    "Πρόκειται για ένα θέμα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και μπορεί να θεωρηθεί ως μια νέα απάντηση προς τις κυρώσεις. Θα το αντιμετωπίσουμε με τη σοβαρότητα που επιβάλλεται", τόνισε ο Μπράουν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, λίγο μετά τη συνάντησή του βρετανού πρωθυπουργού στην Κοπεγχάγη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

    "Του εξέφρασα την ανησυχία μου, μετά την ιρανική δοκιμή πυραύλου και εκείνος τη δική του", πρόσθεσε ο Μπράουν.

    Για "μία πολύ δυσάρεστη ένδειξη για την διεθνή κοινότητα", κάνει λόγο η Γαλλία μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

    "Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα πολύ δυσάρεστη ένδειξη απέναντι στη διεθνή κοινότητα τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο των Κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας μίας απόφασης που καλεί το Ιράν να συμμορφωθεί πλήρως και χωρίς καθυστέρηση προς τις διεθνείς του υποχρεώσεις", ανέφερε ο Βαλερό.

    "Η ανακοίνωση μίας νέας δοκιμής του πυραύλου μέσου βεληνεκούς τύπου Sejil-2 είναι πολύ ανησυχητική", πρόσθεσε.

    "Η είδηση είναι πολύ ανησυχητική" εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση. "Δεν είναι ένα νέο στάδιο προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης", ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Στο μεταξύ, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε σχέδιο νόμου για την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις ξένες εταιρίες που βοηθούν στην τροφοδοσία με καύσιμα το Ιράν, μια κίνηση που οι αμερικανοί πολιτικοί ελπίζουν να αποτρέψει την Τεχεράνη να προχωρήσει με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Το νομοσχέδιο επιτρέπει στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρίες καυσίμων που τροφοδοτούν απ' ευθείας με βενζίνη το Ιράν μαζί και εκείνες που παρέχουν ασφαλιστικές καλύψεις και σε δεξαμενόπλοια που διευκολύνουν τις μεταφορές των καυσίμων.

    Η Γερουσία είναι πιθανόν να εγκρίνει παρόμοιο νόμο αλλά δεν έχει διευκρινιστεί πόσο σύντομα θα ψηφιστεί.

    Το σχέδιο νόμου, θα επεκτείνει υπάρχον αμερικανικό νόμο που προβλέπει την τιμωρία ξένων εταιριών οι οποίες επενδύουν περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στον ενεργειακό τομέα στο Ιράν.

    [03] "Αντιλαϊκή έξοδος από την κρίση"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατήγγειλε τη ΓΣΕΕ ως οργάνωση εργοδοτών και τριτοβάθμια οργάνωση απεργοσπαστών, απαντώντας έτσι στην έκκληση που απεύθυνε η ΓΣΕΕ προς τους εργαζόμενους να μην μετέχουν στην αυριανή απεργία.

    Χαρακτηριστικά η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι "είναι πρωτόγνωρο γεγονός στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος, η ΓΣΕΕ να βγαίνει επίσημα ως απεργοσπαστικός μηχανισμός".

    Εξ άλλου, απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, εκ μέρους του κόμματός της και σε συνδυασμό με τις προσπάθειες, όπως είπε, ποινικοποίησης της απεργίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε:

    "Υπάρχει η δημοκρατία των καπιταλιστών και των μονοπωλίων και η δημοκρατία των εργαζομένων. Οι δύο αυτές δημοκρατίες είναι ασυμβίβαστες μεταξύ τους, όσα και αν λέει ο πρωθυπουργός περί εθνικής συναίνεσης".

    Η κα Παπαρήγα κατήγγειλε "παρεμβάσεις τόσο στο σωματείο ναυτεργατών, όσο και στο σωματείο των εργαζόμενων στο καζίνο της Πάρνηθας, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η αυριανή απεργία τους".

    Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δείξουν την αλληλεγγύη τους, να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους και να παρεμποδίσουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Ελπίζουμε ότι όλο και λιγότεροι δικαστές θα νιώθουν φόβο απέναντι στην εργοδοσία, τόνισε.

    "Αντιλαϊκή έξοδος από την κρίση"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε αναλυτικές δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, επεσήμανε ότι "η συμμετοχή μας σε αυτή τη συζήτηση δεν σημαίνει και συναίνεση. Έτσι κι αλλιώς οι απόψεις ήταν λίγο πολύ γνωστές.Τα θέμα που συζητήθηκαν πόρρω απέχουν από την αντιμετώπιση της διαφθοράς.Δεν έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν ψηφίσαμε υπέρ ή κατά".

    Εξ άλλου, διευκρίνισε ότι από την αρχή εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός της να συνδεθούν η διαφθορά και τα σκάνδαλα με την οικονομική κρίση, ως αιτία και ως διέξοδος από αυτήν.

    "Η διαφθορά υπήρχε και όταν η οικονομία είχε ανοδικούς ρυθμούς. Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι και ευρωπαϊκή και παγκόσμια και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την αντιλαϊκή έξοδο από αυτήν", είπε η κα Παπαρήγα.

    Επίσης, προειδοποίησε ότι το διάστημα 2010-2012 "θα περάσουν φοβερές αντιλαϊκές επιλογές από τη Βουλή" και διευκρίνισε ότι το κόμμα της "δεν θα ήθελε να υποκατασταθεί αυτό το ζήτημα, με το ζήτημα των σκανδάλων".

    Όσον αφορά τις ειδικότερες θέσεις για το θέμα της διαφθοράς που η ίδια ανέπτυξε στη συνάντηση, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε να ισχύει ό,τι και για τους απλούς πολίτες, στην ανάγκη κατάργησης του φορολογικού απορρήτου, στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου κατά 45%.

    Επίσης έκανε λόγο και για άλλα σκάνδαλα, όπως είναι η διασπάθιση των αποθεματικών των ταμείων,τα χρέη των τραπεζών και της κυβέρνησης προς τα ταμεία, το καθεστώς των αμοιβών των εργατοπατέρων, τα κοινοτικά πακέτα που δίνονται σε φυσικά πρόσωπα και είναι ανεξέλεγκτα.

    Χαρακτήρισε δε "σκανδαλώδη" τα προνόμια που, όπως είπε, έχουν οι βουλευτές και εξέφρασε ως θέση του κόμματος της την ανάγκη να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και απλώς η βουλευτική θητεία να θεωρείται συντάξιμος χρόνος.

    Όσον αφορά την "ρουσφετολογία", διευκρίνισε ότι θέση του ΚΚΕ είναι ότι "το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα οφείλεται σε συγκεκριμένη πολιτική που υιοθετήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδιαίτερα μετά το 1949, προκειμένου να ενσωματωθεί ένα μέρος των εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό και μέσα από αυτή την κρατική υπαλληλία να επιδιωχθεί ο έλεγχος και η ενσωμάτωση του λαϊκού και του εργατικού κινήματος".

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της φορολογίας των μικρομεσαίων στρωμάτων και ιδιαίτερα των μικροεπαγγελματιών, για να διευκρινίσει ότι με τέτοιου είδους μέτρα δεν πρόκειται πραγματικά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και αντίθετα θα συρρικνωθεί η οικονομική δύναμη αυτών των στρωμάτων.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το ζήτημα της διαφθοράς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων.

    Ειδικότερα επισήμανε ότι "αχνά ο πρωθυπουργός έβαλε το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλά πρέπει να σας πω ότι ακούστηκαν εκεί και πράγματα λίγο περίεργα. Για παράδειγμα τέθηκε το ζήτημα για την περίπτωση που ένα κόμμα δεν δίνει στη δημοσιότητα όλα τα έσοδα και τις πηγές του. Για μας οι πηγές μας είναι καθαρές, δεν δίνουμε ονόματα, ούτε τί δίνουν τα μέλη του κόμματος, οι φίλοι και οι οπαδοί ή οι μη οπαδοί του κόμματος που συνεισφέρουν οικονομικά. Τέτοια και άλλα ζητήθηκε να θεωρούνται κακούργημα. Φαντάζομαι ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης θα παρέλαβε αυτή την πρόταση". Και σημείωσε ότι είναι άλλο πράγμα ο έλεγχος των κρατικών δαπανών και ειδικά το αίσχος των προεκλογικών δαπανών των κομμάτων.

    "Άκρως επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος είναι τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση και που γκρεμίζουν τις τελευταίες κατακτήσεις στο Ασφαλιστικό, στο εισόδημα, στην εργασία. Αυτά με θέρμη τα υπερασπίζεται ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ. Όταν τα λαϊκά δικαιώματα δέχονται πόλεμο ο λαός έχει μόνο ένα δρόμο: Να απαντήσει με ανυπακοή και με αντεπίθεση", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα σε άλλη ανακοίνωση χαρακτηρίζει "ιδιαίτερα επικίνδυνη -όχι μόνο για τους μετανάστες- την πρόταση του υπουργού για τη θεσμοθέτηση της μόνιμης συμμετοχής της Frontex στις διώξεις μεταναστών, όχι μόνο στα σύνορα αλλά και στην ενδοχώρα και τη δημιουργία περιφερειακού γραφείου στη χώρα μας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 December 2009 - 15:30:26 UTC