Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισε ο διάλογος για το φορολογικό

  • [01] Άρχισε ο διάλογος για το φορολογικό

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα συνεδριάσει το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, μιλώντας στους μαθητές του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών, που τον επισκέφθηκαν τη Βουλή, στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, θα τεθεί προς συζήτηση νομοσχέδιο για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά νόμιμων μεταναστών. Εφεξής, όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, θα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά που έχουν φοιτήσει στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού στη χώρα μας ή συνολικά 6 χρόνια στην ελληνική εκπαίδευση. Όσο για τους ενήλικους μετανάστες, αυτοί θα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια μετά από πέντε χρόνια νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα. «Η ψήφιση του νομοσχεδίου εξασφαλίζει σε όλους τους μαθητές ισότητα ευκαιριών και δικαιωμάτων» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενος στους μαθητές.

    Διάλογος για το φορολογικό

    Το μέτρο των αποδείξεων για αγορές προϊόντων και από παροχή υπηρεσιών αναμένεται να αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών ως κίνητρο προς τους φορολογούμενους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

    Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που θα προβλέπεται στις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για τις οποίες ο κοινωνικός διάλογος με τους φορείς και τις επαγγελματικές ομάδες ξεκίνησε επίσημα σήμερα με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέγουν με το νέο έτος όσες περισσότερες αποδείξεις μπορούν από τις αγορές τους ή τις δαπάνες τους για παροχή υπηρεσιών, υπονοώντας ότι θα ωφελούνται με μείωση του φόρου εισοδήματος χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν θα υπάρξει σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο ποσό.

    Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμη τη μείωση σε επίπεδα κάτω από το 25% που είναι σήμερα του φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης των μερισμάτων του 2009 με τη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

    Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου για τη φορολογία, αποφασίστηκε ώστε οι επιμέρους ομάδες εργασίας να συγκροτηθούν από τη Δευτέρα. Αύριο, αναμένεται να αναρτηθεί στο διαδίκτυο το πλαίσιο του διαλόγου, καθώς και συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τους φορολογούμενους για τις ενδεχόμενες αλλαγές.

    Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αρχές Μαρτίου θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

    Εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση "Γερμανός"

    Και πέμπτη πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, αυτή τη φορά για την υπόθεση «Γερμανός» και την εξαγορά της από την Cosmote, κατέθεσαν σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής 127 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Χαρακτηρίζοντας την εξαγορά ζημιογόνο, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι «από την όλη μεθόδευση της εξαγοράς της εταιρίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, προκύπτουν προφανείς ευθύνες και ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες, όμως ανεξάρτητα από την πορεία των δικαστικών ερευνών πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες σε όσους ενέχονται».

    Η υπόθεση, σημειώνεται από τους υπογράφοντες, έχει πολλαπλές παραμέτρους, πολιτικής και οικονομικής υφής, που έχουν να κάνουν: με προνομιακές πληροφορίες για την εξαγορά, με επιπτώσεις στη τιμή των μετοχών ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΟΤΕ και COSMOTE, ενημέρωση (άρα και γνώση) της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τον Ιανουάριο του '06 από τον τότε πρόεδρο του ΟΤΕ και της COSMOTE.

    Πέραν αυτών, αναφέρεται, ότι υπάρχει: ζήτημα τεχνητής διαμόρφωσης της τιμής της μετοχής της ΓΕΡΜΑΝΟΣ με σκοπό την κερδοσκοπία, ασυνήθης όγκος συναλλαγών των μετοχών της ίδιας εταιρείας, όταν δεν είχε ακόμη ανακοινωθεί η εξαγορά, αδικαιολόγητη αύξηση της τιμής της μετοχής της ΓΕΡΜΑΝΟΣ από τα τέλη Νοεμβρίου '05- Μάϊο '06 κατά 39%, ενώ απουσίασαν παντελώς έλεγχοι στις συναλλαγές αυτές από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

    Σύμφωνα με τους προτείνοντες, από τη μεθοδευμένα υπερτιμολογημένη εξαγορά της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ προέκυψαν υπεραξίες και υπερκέρδη σε βάρος της COSMOTE και του ομίλου ΟΤΕ, οι διοικήσεις των οποίων είχαν οριστεί από την τότε κυβέρνηση μέσω των Γενικών Συνελεύσεων των εταιρειών.

    Από την όλη μεθόδευση της εξαγοράς της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος με συνολικό τίμημα 1,3 δισ. ευρώ, όπως τουλάχιστον δημοσιοποιήθηκε, προκύπτουν προφανείς ευθύνες, αναφέρουν οι βουλευτές στην πρότασή τους.

    Στήριξη στον Οικουμενικό Πατριάρχη

    Ο πρωθυπουργός, είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.

    Με την πρωτοβουλία αυτή, ο κ. Γ. Παπανδρέου θέλησε να επαναλάβει και να υπογραμμίσει τη διαρκή και ουσιαστική υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και του παγκόσμιου θεσμού που αυτός εκπροσωπεί.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδουν κορυφαία προτεραιότητα στον πλήρη σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 December 2009 - 13:30:22 UTC