Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νάουσα, η πόλη του οίνου και της αμπέλου
  • [02] "Τρομοκρατική ενέργεια"
  • [03] Ιερόσυλοι ληστές
  • [04] "Στηρίξτε την οικονομία"
  • [05] Κατάρρευση γέφυρας
  • [06] Διώξεις και συλλήψεις

  • [01] Νάουσα, η πόλη του οίνου και της αμπέλου

    "Το σταφύλι είναι προϊόν του ήλιου και το κρασί το παιδί που μεγαλώνει στο σκοτάδι." (Γιάννης Μπουτάρης).

    Την αποκαλούν "Πόλη Οίνου και Αμπέλου" για την ποιότητα των κρασιών της, με τον τίτλο της να τον έχει αποκτήσει από το ειδικό Ινστιτούτο του Παρισιού. Τη φήμη αυτή διατηρεί ως σήμερα η Νάουσα για τα "Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας" κρασιά της.

    Σήμερα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Βέρμιου, σε υψόμετρο από 150 μ. έως 350 μ. απλώνονται απέραντοι αμπελώνες με κυρίαρχη ποικιλία, το βασιλιά της Μακεδονικής γης, το "ρωμαλέο και αντρίκιο" ξινόμαυρο. Για το κρασί της μιλούν από το 1728 ξένοι ταξιδιώτες, πρόξενοι και περιηγητές που πέρασαν από την περιοχή.

    "Ο οίνος της Ναούσης είναι εν Μακεδονία ότι ο Βουργουνδίας εν Γαλλία, τον πωλούν πάντοτε εις τιμήν διπλάσια των άλλων οίνων...", έγραφε ο Γάλλος περιηγητής και πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Cousinery, που ταξίδεψε στη δυτική Μακεδονία το 1814.

    Το κρασί στη Νάουσα έχει άρρηκτη σχέση όχι μόνο με την οικονομία, αλλά και με τον πολιτισμό και την παράδοση της πόλης.

    Όπως εξηγεί ο Γιάννης Μπουτάρης, η παρουσία ενεργού και προοδευτικού αγροτικού πληθυσμού με παραδοσιακές καταβολές στην αμπελουργία (ντόπιοι, παλιοί Ναουσαίοι, πρόσφυγες Ανατολικής Ρωμυλίας) αλλά και χωρίς καμία προηγούμενη παράδοση (πρόσφυγες Μικράς Ασίας - Πόντου), αυτή η βαθιά αγροτική συνείδηση σε συνδυασμό με την προοδευτική διάθεση είναι που έκανε τόσο ενδιαφέροντα το ναουσαίικο αμπελώνα.

    "Το κρασί δεν είναι βιομηχανικό προϊόν". "Είναι αποτέλεσμα μόχθου πολλών ανθρώπων, προϊόν της γης και πολλής φροντίδας. Σαν τέτοιο πρέπει να το δούμε και να το αγαπήσουμε", λέει ο Γ. Μπουτάρης.

    Η αναγέννηση της αμπελοκαλλιέργειας τοποθετείται προς το τέλος της δεκαετίας του 1960. Σήμερα, καλλιεργούνται περίπου 6.000 στρέμματα γύρω από την πόλη της Νάουσας και δραστηριοποιούνται 18 οινοπαραγωγοί με ετικέτες πασίγνωστες στους λάτρεις του καλού κρασιού. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις αμπελώνων βρίσκονται στην περιοχή της Νέας Στράντζας, βορειοανατολικά της Νάουσας, στον εύφορο τόπο που τον επέλεξαν κάτοικοι της Ανατολικής Θράκης για να ξαναδημιουργήσουν, μετά τον ξεριζωμό του 1914, μια νέα πατρίδα που να μοιάζει με τον τόπο καταγωγής τους. Οι απέραντοι αμπελώνες απλώνονται σε έκταση 7.000 στρεμμάτων και αποδίδουν περί τους 4.500 τόνους σταφύλι, δίνοντας μια συνολική παραγωγή κρασιού με Ονομασία Προέλευσης "Νάουσα" που φθάνει τα 4.500.000 λίτρα. Από το 1990 η ποικιλία των κρασιών της Νάουσας έχει επεκταθεί πέραν του ΟΠΑΠ Νάουσας και παράγεται τοπικός Ημαθίας με ποικιλίες "μερλό", "καμπερνέ" και "σιράχ", εκτός του ξινόμαυρου, αλλά και του λευκού από ξινόμαυρο. Συνολικά δεκαοκτώ οινοποιεία δραστηριοποιούνται στη Ζώνη Ονομασίας Προέλευσης και είναι ανοιχτά και επισκέψιμα. Κάθε χρόνο, την περίοδο του τρύγου, από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο, πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις "Οίνος και Πολιτισμός", στη Νάουσα, το Γιαννακοχώρι, τη Στενήμαχο και τη Νέα Στράντζα.

    Η Διαδρομή του Κρασιού

    Η προτεινόμενη Διαδρομή του Κρασιού περνά από τα επισκέψιμα οινοποιεία στην περιοχή της Νάουσας: Μπουτάρη στη Στενήμαχο, Δαλαμάρα στη Νάουσα, Κτήμα Χρυσοχόου και Κτήμα Φουντή στη Νέα Στράντζα, Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, Αργατία στο Ροδοχώρι και Βαένι Νάουσα στην Επισκοπή.

    Λίγο πριν την Νάουσα θα κατευθυνθείτε στο Οινοποιείο της Οινοποιητικής Μπουτάρη (23320 41666, www.boutari.gr) στη Στενήμαχο (υπεύθυνος: Τάνια Λούκα). Επιστρέφοντας στην εθνική οδό Βέροιας - Νάουσας θα κατευθυνθείτε προς την περιοχή της Νέας Στράντζας, είτε στρίβοντας αριστερά περνώντας μέσα από τη Νάουσα, κάνοντας μια στάση και στην Οινοποιία Δαλαμάρα (Υπεύθυνος: Αικατερίνη Δαλαμάρα), είτε συνεχίζοντας ευθεία, περνώντας την περιοχή των Λευκαδίων. Στην Επισκοπή, στο 22ο χλμ της εθνικής οδού Βέροιας - Έδεσσας θα συναντήσετε το οινοποιείο Βαένι (www.vaeni-naoussa.gr). Εκεί, θα ξεναγηθείτε στους χώρους οινοποίησης και παλαίωσης που βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου. (τηλ 23320 44274 www.vaeni-naoussa.gr). Στρίβοντας, θα κατευθυνθείτε προς το Γιαννακοχώρι και την κύρια αμπελουργική περιοχή της Νέας Στράντζας, με πρώτη επίσκεψη στην περιοχή πλάι στον Συνεταιρισμό το Κτήμα Φουντή (βλ. χωρίς μυστικά), όπου δίπλα βρίσκεται και η παραδοσιακή ταβέρνα Ρακοκάζανο. (Τηλ: 23320 48255 www.ktimafoundi.gr ). Έπειτα, στην περιοχή Καραούτσα Στράντζας, μπορείτε να επισκεφτείτε το Κτήμα Χρυσοχόου (τηλ. 23320 45080 www.chrisohoou.com). Ένας από τους χώρους του οινοποιείου είναι το μουσείο, αποτελούμενο από διάφορα αμπελουργικά αντικείμενα (ξύλινα πατητήρια του 1900, καλάθια μεταφοράς των σταφυλιών κατά τη διάρκεια του τρύγου, εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για τις εργασίες στο αμπέλι, κ.λπ.) καθώς και οινολογικά (παλιές νταμιτζάνες, κανάτες μεταφοράς κρασιού, εμφιαλωτική μηχανή, ταπωτικό, ετικετέζα, κ.λπ.) (υπεύθυνος: Κείμης Χρυσοχόου). Η διαδρομή συνεχίζεται για το Κτήμα του κυρ-Γιάννη στην περιοχή της Ράμνιστας στο Γιανακοχώρι (Τηλ.23320 51100 www.kiryianni.gr) (Υπεύθυνος: Ελπίδα Παλαμίδα). Η διαδρομή στη συνέχεια πηγαίνει προς το Ροδοχώρι, όπου και συναντάτε το οινοποιείο της Αργατίας, (Τηλ. 23320 51080, 6972884212) σε υψόμετρο 600 μέτρων, την "καρδιά" της ομώνυμης αμπελουργικής ζώνης. (Υπεύθυνος: Χαρούλα Γεωργιάδη). Ολοκληρώνοντας την περιήγησή σας στα κύρια οινοποιεία της περιοχής μπορείτε είτε να συνεχίσετε προς Αγία Φωτεινή και Γραμματικό μπαίνοντας στο νομό Πέλλας, για να βρεθείτε στη Νάουσα από άλλο δρόμο, είτε να επιστρέψετε από τη διαδρομή που ήρθατε. Κλείνοντας αυτή τη θεματική διαδρομή μπορείτε στη Νάουσα να επισκεφτείτε το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου.

    Κτήμα κυρ-Γιάννη

    Καλός οινοποιός είναι: "Αυτός που αγαπάει το σταφύλι από την ώρα που θα το δει ασήμαντο ανθάκι ως την ώρα που θα βάλει την ετικέτα στο κρασί που έκανε. Αυτός που μπορεί να ονειρεύεται και μπορεί να ξεχωρίσει το όνειρο από την πραγματικότητα, το όνειρο από τον στόχο. Αυτός που μυρίζει το χώμα, το ξύλο, το πράσινο φύλλο, το πρωινό και απογευματινό αέρα, τη διάθεση του φεγγαριού και του διπλανού του". (Γιάννης Μπουτάρης). Με αυτή την επιγραφή το οινοποιείο του κυρ-Γιάννη, στην περιοχή της Ράμνιστας στο Γιανακοχώρι υποδέχεται εκείνον που με τα πρώτα του βήματα ήδη αισθάνεται φιλόξενος. Η ιστορία ξεκινά όταν ο παππούς Γιάννης Μπουτάρης κατεβαίνει από το Νυμφαίο στη Νάουσα, όπου ιδρύει το πρώτο οινοποιείο. Η επαγγελματική δραστηριότητα του παππού, καθορίζει το πεπρωμένο της οικογένειας. Ο μικρός Γιάννης κάνει αργότερα την πρώτη του επαναστατική κίνηση. Στη δεκαετία του 1960 η αμπελουργία στη Νάουσα διανύει περίοδο παρακμής. Μετά τον πόλεμο, όλοι είχαν αρχίσει να επενδύουν στα ροδάκινα και το κρασί είχε υποβαθμιστεί. Ο Γιάννης Μπουτάρης, όμως, έβλεπε το μέλλον και χάρη στο πείσμα του, την αγορά του αμπελώνα, έδωσε εκείνη την ώθηση που σήμερα καθιστά τη Νάουσα, ως τη σημαντικότερη περιοχή αμπελουργίας σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά την πρώτη τριετία του 1970 ολοκληρώθηκε η φύτευση των περίπου 500 στρεμμάτων, με αμιγή ποικιλία ξινόμαυρου σε γραμμικό υποστυλωμένο αμπελώνα, μία τεχνική που εφαρμοζόταν για πρώτη φορά στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μια αποθήκη του κτήματος μετατρέπεται σε πειραματικό οινοποιείο. Το οινοποιείο αυτό σήμερα πλέον είναι ένα άρτια εξοπλισμένο κέντρο οινοποίησης, παλαίωσης σε βαρέλια και εμφιάλωσης όλων των προϊόντων του κτήματος. Ο Γιάννης Σ. Μπουτάρης αναπτύσσει σήμερα ανεξάρτητα τη δραστηριότητά του στο Κτήμα κυρ-Γιάννη, μαζί με τους γιους του, Στέλιο, στη διοίκηση της επιχείρησης και τη διεύθυνση πωλήσεων και Μιχάλη, στη διεύθυνση παραγωγής και την ανάπτυξη αμπελουργικής έρευνας. Σήμερα είναι φυτεμένα 220 στρέμματα ξινόμαυρο που δίνουν 160 - 180 τόνους σταφύλι, 70 στρέμματα Merlot με 60 τόνους παραγωγή και 50 στρέμματα Syrah με 42 τόνους παραγωγή. Φτάνοντας, θα αντικρίσετε την εικόνα που έχετε δει σε όλες τις ετικέτες των κρασιών κυρ-Γιάννη. Η "κούλα" ή "δραγατσά", τριώροφο κτίσμα 250 ετών, ο πύργος-παρατηρητήριο, στέκει καταμεσής του κτήματος, δίπλα στην αιωνόβια βελανιδιά. Η αναπαλαίωση του κτιρίου έγινε το 2000. Σήμερα, η "κούλα" έχει μετατραπεί σε σπίτι της οικογένειας όπου διαμένουν ο Στέλιος και ο Μιχάλης. Στο κέντρο του αμπελώνα το οινοποιείο περιμένει τους επισκέπτες (Τηλ: 23320 51100 www.kiryianni.gr Υπεύθυνος: Ελπίδα Παλαμίδα).

    Μουσείο Οίνου και Αμπέλου

    Το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Νάουσας στεγάζεται στο ισόγειο του παραδοσιακού κτιρίου Ιωάννου Μπουτάρη - το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο της Νάουσας (1908) και παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στην περιοχή της Νάουσας από τον 17o αιώνα ως σήμερα. Στο μουσείο υπάρχουν εκθέματα, τα οποία παρουσιάζουν στον επισκέπτη ή στο μελετητή, όλη την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής κρασιού - από τον αμπελώνα μέχρι την αποθήκευσή του σε βαρέλια - καθώς επίσης και μικροαντικείμενα που είναι απαραίτητα για τη διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσης του κρασιού. Στόχος του μουσείου είναι να παρουσιάσει τη σημαντική θέση της αμπελουργίας και οινοποιίας στη Νάουσα, την εξέλιξή της στο χρόνο και την ομαλή μετάβαση από την παραδοσιακή στη σύγχρονη μορφή της. Θα δείτε παλιά αντικείμενα αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής από την περιοχή της Νάουσας. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των σύγχρονων οργανωμένων οινοποιείων της περιοχής, παρέχοντας στον επισκέπτη μια σαφή εικόνα για τη σημασία της σύγχρονης αμπελοοινικής δραστηριότητας στη Νάουσα.

    -

    [02] "Τρομοκρατική ενέργεια"

    Ο 23χρονος Νιγηριανός ονόματι Ουμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να ανατινάξει χθες με εκρηκτικά που τα είχε δέσει πάνω στο σώμα του το αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρίας Δέλτα λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι το υπουργείου Δικαιοσύνης .

    Ο ύποπτος που νοσηλεύεται με εκτεταμένα εγκαύματα σε νοσοκομείο του Μίσιγκαν, ακινητοποιήθηκε και αφοπλίστηκε από τους επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους στην πτήση που προερχόταν από το Άμστερνταμ. Δύο επιβάτες τραυματίστηκαν ελαφρά.

    Ο 23χρονος είναι γιος του νιγηριανού πρώην τραπεζίτης Ουμάρου Μουτάλαμπ.

    «Δέχθηκα κλήσεις από όλον τον κόσμο, σχετικά με το παιδί μου, το οποίο συνελήφθη για πιθανή απόπειρα να ανατινάξει ένα αεροσκάφος», τόνισε ο Μουτάλαμπ.

    Ο Μουτάλαμπ πρόκειται να εξετασθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Νιγηρίας.

    "Εκτιμούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια", δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

    Οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς του υπόπτου ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, η οποία ευθύνεται για τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

    Η προκαταρτική έρευνα του FBI απέδειξε ότι η ύλη που περιείχε ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε πάνω του προσδεμένο ο Ουμαρ Φαρούκ ήταν ΡΕΝΤ, γνωστή και ως πενταερυθρίτης. Πρόκειται για ένα από τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε ο Ρίτσαρντ Ρέιντ, ο γνωστός "βομβιστής των παπουτσιών" που καταδικάστηκε γιατί προσπάθησε να ανατινάξει ένα αεροσκάφος που κατευθυνόταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά τις επιθέσεις του 2001.

    Αμερικανός κοινοβουλευτικός επαίνεσε «τον ηρωϊσμό» των επιβατών και του πληρώματος της πτήσης.

    «Είμαστε παντοτινά υπόχρεοι προς αυτούς τους ηρωϊκούς επιβάτες και το πλήρωμα, οι οποίοι εξουδετέρωσαν τον ύποπτο», τόνισε ο Μπένι Τόμσον, πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    «Οι απαντήσεις που πρέπει να δωθούν για την υποτιθέμενη αυτή τρομοκρατική πράξη, είτε συνδέεται, είτε όχι με την Αλ Κάιντα, θα αποτελέσουν αντικείμενο των ακροάσεων τον επόμενο μήνα», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η επιτροπή θα πρέπει κατά κύριο λόγο να εξετάσει «τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λαμβάνονται στο μέλλον», τόνισε ο δημοκρατικός βουλευτής του Μισισίπι.

    Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει ότι ο Νιγηριανός δήλωσε στους ανακριτές ότι η Αλ Κάιντα που δρα στην Υεμένη του έδωσε τον εκρηκτικό μηχανισμό και τις οδηγίες για τη λειτουργία του. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο από την πλευρά του αξιωματούχους της αντί-τρομοκρατικής υπηρεσίας, μετέδωσε ότι ο 23χρονος δράστης έδρασε από μόνος του.

    Οι ειδήσεις του ABC μετέδωσαν ότι οι πράκτορες του FBI δήλωσαν ότι ο ύποπτος παρέμεινε με ένα από τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα της Υεμένης για ένα μήνα όπου εκπαιδεύτηκε για το πώς να χρησιμοποιεί τα εκρηκτικά.

    Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στις ΗΠΑ...

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους συμβούλους ασφαλείας του, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα νέα μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται έπειτα από την αποτραπείσα τρομοκρατική επίθεση στο αμερικανικό αεροσκάφος.

    Ο Ομπάμα, ο οποίος περνά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στη Χαβάη, είχε συνομιλία με τον Τζον Μπρέναν, σύμβουλό του για την εσωτερική ασφάλεια και την τρομοκρατία, και τον Ντένις Μακ Ντάναου, διευθυντή του γραφείου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

    Οι δύο άνδρες τον ενημέρωσαν «για τα τελευταία στοιχεία για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις αερομεταφορές, για την διασφάλιση της ασφάλειας του αμερικανικού λαού», ενώ επίσης τον ενημέρωσαν και για την πορεία των ερευνών.

    «Ο πρόεδρος πρόκειται να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Οι διεθνείς πτήσεις προς τις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε επιπλέον μέτρα ασφαλείας, ανακοίνωσε επίσημα η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

    «Οι επιβάτες διεθνών πτήσεων που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ θα διαπιστώσουν την εφαρμογή επιπλέον μέτρων ασφαλείας. Τα μέτρα αυτά θα σχεδιασθούν για να είναι απρόβλεπτα, και οι επιβάτες δεν θα πρέπει να αναμένουν πως θα βλέπουν παντού να υπάρχουν τα ίδια μέτρα», τόνισε η Ναπολιτάνο.

    Η Ναπολιτάνο ειδοποίησε τους επιβάτες «τόσο των εσωτερικών, όσο και των εξωτερικών πτήσεων να αναμένουν μεγαλύτερους χρόνους για το τσεκ-ιν».

    Επίσης και αυτή δεν παρέλειψε να εκφράσει «την ευγνωμοσύνη της προς τους επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης 253, οι οποίοι έδρασαν τάχιστα και ηρωϊκά σε ένα επεισόδιο που ενδέχεται να είχε τραγικά αποτελέσματα.

    ... και στην Ευρώπη

    Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν σήμερα σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια μετά το αίτημα των αμερικανικών αρχών.

    Εκτός από το αεροδρόμιο του Αμστερνταμ, που πρώτο ανακοίνωσε τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις πτήσεις του προς τις ΗΠΑ, τα αεροδρόμια της Ρώμης, του Παρισιού, του Λονδίνου και των Βρυξελλών ανακοίνωσαν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.

    Στο αεροδρόμιο του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα το πρωί, ήδη από την απογείωση των πρώτων αεροπλάνων με προορισμό τις ΗΠΑ: πρόκειται, όπως και στο Αμστερνταμ, για "σωματικούς ελέγχους" σε όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ και για "έλεγχους των χειραποσκευών τους".

    Ολα τα ιταλικά αεροδρόμια έχουν ενισχύσει την ασφάλειά τους για τις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών και η "επαγρύπνηση είναι αυξημένη" στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του.

    Στο Λονδίνο ένας εκπρόσωπος της εταιρεία που διαχειρίζεται τα βρετανικά αεροδρόμια (BAA) δήλωσε ότι "οι ταξιδιώτες που έχουν προορισμό τις ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν επιπλέον ελέγχους πριν επιβίβαση".

    Ανάλογα μέτρα έχει λάβει και το αεροδρόμιο της Ταϊβάν.

    [03] Ιερόσυλοι ληστές

    Θρασύτατοι ιερόσυλοι, «έγδυσαν» στην κυριολεξία την εκκλησία της Παναγίας στο Κουκούλι στα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, παρότι η εκκλησία είναι στο κέντρο του χωριού. Χθες το πρωί ο ιερέας και πιστοί του χωριού που πήγαν στην εκκλησία, την βρήκαν ρημαγμένη και ειδοποίησαν την Αστυνομία. Οι δράστες μπήκαν στο εσωτερικό της από ένα μικρό παράθυρο, στο οποίο έκοψαν τα σιδερένια κάγκελα. Η κλοπή έγινε τα τελευταία δύο 24ωρα, γιατί την Δευτέρα ο ιερέας πήγε στην εκκλησία και δεν είχε γίνει η λεηλασία.

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν κλαπεί περισσότερες από 50 Εικόνες, από τις οποίες 43 διαστάσεων 40 χ 45 εκ, και 8 διατάσεων 90 χ 80 εκ.. Διαφόρων διαστάσεων είναι πολλές άλλες Εικόνες που ακόμη δεν έχουν καταμετρηθεί. Επίσης έκλεψαν τα ιερά ευαγγέλια, τα εξαπτέρυγα, ιερά δισκοπότηρα, ιερά λείψανα των αγίων Παντελεήμονος και Χαραλάμπους, και διάφορα άλλα ιερά σκεύη, όλα μεγάλης αξίας που χρονολογούνται από την εποχή κατασκευής της Εκκλησίας μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα.

    Πριν λίγα χρόνια, από την ίδια εκκλησία, άγνωστοι είχαν κλέψει τον παλιό και πολύ μεγάλης αξίας Επιτάφιο. Κανένας από τους κατοίκους του χωριού δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό από την κλοπή και οι δράστες έδρασαν νυκτερινές ώρες. Από την Αστυνομία έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.-

    [04] "Στηρίξτε την οικονομία"

    Οι τράπεζες πρέπει να χορηγήσουν ικανοποιητικές πιστώσεις και οι κυβερνήσεις στην ευρωζώνη πρέπει να κυριαρχήσουν επί της δημόσιας οικονομίας για να στηρίξουν μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εντός του 2010, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

    Σε σχόλια του που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Μπιλντ της Κυριακής" ο Ζαν Κλοντ Τρισέ πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη από τη χρηματοπιστωτική κρίση απαιτεί μια συνολική προσπάθεια για να αποτραπούν απώλειες στις θέσεις εργασίας.

    "Οι τράπεζες πρέπει να παίξουν τον κεντρικό τους ρόλο τροφοδοτώντας με πιστώσεις την οικονομία ... Διαχειριζόμενοι τις συνέπειες της κρίσης για την αγορά εργασίας και τα δημοσιονομικά αντιμετωπίζουμε μια επιπλέον πρόκληση", τονίζει ο Τρισέ.

    "Τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό στην περιοχή του ευρώ πρέπει να μειωθούν μέχρι το 2011 το αργότερο - και σε ορισμένες χώρες το αργότερο εντός το 2010- για να μπορέσει να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στη δημόσια οικονομία", κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

    [05] Κατάρρευση γέφυρας

    Τουλάχιστον 40 άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση γέφυρας στο ομόσπονδο κρατίδιο Ρατζαστάν της Ινδίας, ανακοίνωσε η αστυνομία χθες Σάββατο.

    Η μεταλλική δομή κατέρρευσε αργά την Πέμπτη, παρασύροντας δεκάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν στις εργασίες κατασκευής της στον ποταμό Τσαμπάλ και τις όχθες του, ανέφερε ο Ρατζίβ Ντασότ, αξιωματούχος της αστυνομίας.

    "Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο δυστύχημα. . . προσπαθούμε να ανασύρουμε τα πτώματά τους", είπε ο Ντασότ. Στις συνεχιζόμενες έρευνες λάμβαναν μέρος 500 αστυνομικοί, στρατιώτες, διασώστες και δύτες.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, περίπου 100 άνθρωποι εργάζονταν για την κατασκευή της ύψους 50 μέτρων γέφυρας όταν αυτή κατέρρευσε.

    Διατάχθηκε έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, που ανήγειραν από κοινού η νοτιοκορεάτικη Hyundai Engineering και η ινδική Gammon India, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία στην Ινδία, που λειτουργεί από το 1922, πριν την αποαποικιοποίηση της χώρας, ενώ ο ινδός υπουργός Ασφαλείας Σάντι Νταριβάλ κατηγόρησε τις δύο εταιρείες για εγκληματική αμέλεια.

    Οι δυο μηχανικοί που επέβλεπαν το έργο για τις δύο επιχειρήσεις συνελήφθησαν.

    [06] Διώξεις και συλλήψεις

    Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως οκτώ αξιωματικοί του συνελήφθησαν στα πλαίσια των ερευνών για πιθανό σχέδιο δολοφονίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της χώρας.

    Σε σημείωμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, το Γενικό Επιτελείο Δυνάμεων αναφέρει πως οι αξιωματικοί από την Περιφερειακή Διοίκηση Επιστράτευσης στην Άγκυρα συνελήφθησαν σήμερα το πρωΐ έπειτα από έρευνα των γραφείων τους από την εισαγγελία.

    Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Ιλκέρ Μπαζμπούγκ και τον αρχηγό Στρατού Ισίκ Κοζανέρ μετά τις συλλήψεις, αλλά δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες από τη συνάντηση.

    Έρευνες άρχισαν να διεξάγονται από την περασμένη εβδομάδα, όταν φρουρός αντιλήφθηκε ύποπτες κινήσεις έξω από την κατοικία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντζ. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο τότε είχαν συλληφθεί δύο στρατιωτικοί, οι οποίοι αφέθηκαν εν συνεχεία ελεύθεροι.

    Φόβοι εκφράζονται πως οι νέες αυτές συλλήψεις θα οδηγήσουν σε αύξηση της έντασης μεταξύ των φιλελεύθερων Ισλαμιστών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και τον παραδοσιακά θεματοφύλακα του κοσμικού κράτους.

    Στη φυλακή Κούρδοι αξιωματούχοι

    Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 23 κούρδους αξιωματούχους χθες τη νύχτα από ένα δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ για σχέσεις με κούρδους αντάρτες, δήλωσε δικαστική πηγή.

    Μεταξύ των ανθρώπων αυτών είναι και οκτώ δήμαρχοι και ο Χατίπ Ντικλέ, ένας Κούρδος πρώην βουλευτής, που έχει περάσει δέκα χρόνια στη φυλακή, αναφέρει η ίδια πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της.

    Οι ύποπτοι, που τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και οδηγήθηκαν στη φυλακή, είναι μέλη μίας ομάδας 36 ανθρώπων που συνελήφθησαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης από τις αρχές ασφαλείας κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης επιχείρησης στις περιοχές που κυρίως κατοικούν Κούρδοι στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    Η επιχείρηση, η τρίτη φέτος, είχε σκοπό να εξαρθρώσει τα παρακλάδια του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που έχουν εισχωρήσει σε κουρδικές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και στο Κόμμα για μία Δημοκρατική Κοινωνία (DTP), που τέθηκε εκτός νόμου στις 11 Δεκεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 27 December 2009 - 7:30:30 UTC