Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δίωξη για τον "πιστολέρο"
  • [02] Εκτακτη επιχορήγηση στους ΟΤΑ
  • [03] Πειρατεία σε ελληνόκτητο πλοίο
  • [04] Ανάληψη ευθύνης από τους "Πυρήνες"

  • [01] Δίωξη για τον "πιστολέρο"

    Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της 16ης Τακτικής Ανακρίτριας για να απολογηθεί, ο 31χρονος οδηγός ταξί, ο οποίος κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για πέντε "τυφλές" επιθέσεις με όπλο σε βάρος πολιτών, μέσα από τζιπ που οδηγούσε.

    Εναντίον του 31χρονου ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δώξη για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας και παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ενώ ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες.

    Ο συνήγορός του, Νίκος Κανατάκης, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο εντολέας του δεν "αναγνωρίζει τον εαυτό του σε αυτές τις πράξεις που του αποδίδονται", ενώ πρόκειται να ζητήσει από την ανακρίτρια τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης ώστε να εξακριβωθεί η ψυχική κατάσταση του 31χρονου.

    Ο 31χρονος είναι ιδιοκτήτης ταξί, κάτοικος Κολωνού και στην κατοχή του βρέθηκε ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών που χρησιμοποιούσε για τις επιθέσεις και το οποίο εργαστηριακά αποδείχθηκε ότι είναι το όπλο με το οποίο έχει πυροβολήσει τουλάχιστον δύο από τα θύματά του, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε σήμερα ο διευθυντής της ασφάλειας Αττικής Γιάννης Δικόπουλος.

    Συνολικά, όπως είπε ο κ. Δικόπουλος, ο συλληφθείς έχει πραγματοποιήσει πέντε επιθέσεις με τέσσερις τραυματίες, ενώ στις 26/10 είχε πυροβολήσει στον Κορυδαλλό με αποτέλεσμα η βολίδα να τρυπήσει τη σκεπή του σπιτιού μιας γυναίκας και βρέθηκε στο εσωτερικό.

    Οι επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει είναι: στις 20 Δεκεμβρίου πυροβόλησε και τραυμάτισε 16χρονο Αφγανό, στις 10:30 το βράδυ, στη συμβολή των λεωφόρων Κωνσταντινουπόλεως και Αθηνών στον Κολωνό.

    Την επόμενη ημέρα, στην οδό Ορφέως 152 στο Βοτανικό, πυροβόλησε και τραυμάτισε στο χέρι 45χρονο Βούλγαρο.

    Μία ώρα αργότερα, πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά 57χρονο Έλληνα στην οδό Θεσσαλονίκης 61 στο Μοσχάτο. Μία σφαίρα καρφώθηκε στη σπονδυλική στήλη του 57χρονου με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να είναι η κατάστασή του κρίσιμη.

    Αμέσως μετά, και πάλι στο Μοσχάτο, στη διασταύρωση των οδών Πειραιώς και Μετσόβου, πυροβόλησε 42χρονη γυναίκα χωρίς να την τραυματίσει.

    Τέλος, στις 22 Δεκεμβρίου, πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά στην κοιλιά 47χρονη στη διασταύρωση των οδών Χειμάρρας και Βορείου Ηπείρου στον Κολωνό.

    Όπως είπε ο κ. Δικόπουλος, μετά τα περιστατικά αυτά τέθηκε σε εφαρμογή εκτεταμένο σχέδιο αναζητήσεων από την αστυνομία ενώ όλες αυτές τις μέρες εξετάστηκαν περισσότερα από 100 τζιπ με τα χαρακτηριστικά αυτού που χρησιμοποιούσε ο δράστης.

    Τελικά προσήχθη τα ξημερώματα της Κυριακής, ύστερα από τηλεφώνημα γυναίκας, η οποία είπε ότι ένα τέτοιο τζιπ υπήρχε στο κέντρο της Αθήνας.

    Αστυνομικοί της άμεσης δράσης έστησαν ενέδρα και όταν ο ιδιοκτήτης πήγε να το παραλάβει τον συνέλαβαν. Το τζιπ, τύπου Τσερόκι, σκούρου πράσινου χρώματος, είναι ιδιοκτησίας του και στα πίσω καθίσματα βρέθηκαν δύο κάλυκες από πιστόλι των 9 χιλιοστών που έχουν βληθεί από το ίδιο όπλο με το οποίο πυροβολήθηκαν οι πολίτες.

    Επίσης, μέσα στο τζιπ ανιχνεύθηκαν ίχνη πυρίτιδας από πυροβολισμούς, ενώ μετά από έρευνα εντοπίστηκε σε αποθήκη του σπιτιού του δράστη το εννιάρι πιστόλι που προκύπτει εργαστηριακά ότι είναι το πιστόλι των επιθέσεων.

    Ο συλληφθείς αρνείται τις κατηγορίες, αλλά όπως λένε οι αστυνομικοί τα στοιχεία σε βάρος του είναι συντριπτικά ενώ υπάρχει και βίντεο από τα σημεία των επιθέσεων που δεν αφήνει αμφιβολίες για τον δράστη.

    Ο κ. Δικόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους πολίτες για το πλήθος πληροφοριών που έδωσαν αυτές τις μέρες μία από τις οποίες αποδείχθηκε καθοριστική για τη σύλληψη του δράστη.

    [02] Εκτακτη επιχορήγηση στους ΟΤΑ

    Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, κατανεμήθηκε σε δήμους και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις συνολικό ποσό έκτακτης επιχορήγησης 8.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνίες.

    Η κατανομή της έκτακτης επιχορήγησης έγινε με αντικειμενικά κριτήρια, μετά από σχετική γνώμη του προεδρείου της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, βάσει των σχετικών αιτημάτων που είχαν υποβληθεί.

    [03] Πειρατεία σε ελληνόκτητο πλοίο

    Στα χέρια ένοπλων Σομαλών πειρατών έπεσε χθες το βράδυ και ενώ έπλεε φορτωμένο λίπασμα για την Ινδία, 240 ν.μ. ανατολικά, βορειοανατολικά των Σεϋχελών, το με σημαία Παναμά, ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο "Navios Apollon", στο οποίο μόνο ο πλοίαρχος είναι Ελληνας, ενώ οι υπόλοιποι 18 ναυτικοί του είναι αλλοδαποί.

    Σύμφωνα με το αρχηγείο της Ελληνικής Ακτοφυλακής στο πλοίο που ανήκει στην ελληνίδα εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου, οι περίπου 10 ένοπλοι πειρατές έφτασαν με τουλάχιστον δύο ταχύπλοα σκάφη, ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκαν και με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν το 19μελές πλήρωμα.

    Το "Navios Apollon" είχε αποπλεύσει από τη Φλόριδα των ΗΠΑ, με τελικό προορισμό την Ινδία όπου και θα ξεφόρτωνε το φορτίο του.

    Να επισημανθεί ότι μόνο το 2008 σημειώθηκαν παγκόσμιως 293 πειρατικές επιθέσεις σε πλοία, ενώ για το πρώτο εννεάμηνο του 2009 οι επιθέσεις είναι πολύ περισσότερες.

    Τέλος, να τονισθεί ότι τόσο η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών όσο και το Committee του Λονδίνου, αλλά και οι διεθνείς εφοπλιστικές ενώσεις, έχουν ζητήσει την αύξηση των πολεμικών πλοίων και περιπολιών στις ακτές της Αφρικής, ενώ οι ΗΠΑ πρόσφατα κατέθεσαν πρόταση να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση των πλοιοκτητών με τους πειρατές για την καταβολή λύτρων.

    [04] Ανάληψη ευθύνης από τους "Πυρήνες"

    Στο "μικροσκόπιο" της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρίσκεται το κείμενο της προκήρυξης που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ σε ιστοσελίδα του διαδικτύου και με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Νέο Κόσμο η οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της φωτιάς".

    Η προκήρυξη συνυπογράφεται και από τη νέα οργάνωση "Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών".

    Ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε ότι η προκήρυξη εξετάζεται με μεγάλη σοβαρότητα δεδομένου ότι η "Συνωμοσία Πυρήνων της φωτιάς" που δεν αμφισβητείται ότι είναι πίσω από την επίθεση είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει ευθύνη για έναν τόσο εξελιγμένο εκρηκτικό μηχανισμό.

    Αυτό κατά τους αστυνομικούς σημαίνει ότι με τη συνεργασία των "Πυρήνων με την αντάρτικη ομάδα Τερροριστών εγκαινιάζεται μια νέα εποχή τρομοκρατικών ενεργειών.

    Στην προκήρυξη αναφέρεται ότι "το εύρος των υλικών καταστροφών προκλήθηκε από αναβαθμισμένο εκρηκτικό μηχανισμό ενώ η ίδια εκρηκτική ύλη θα χρησιμοποιείται και στο μέλλον. Αυτή η αναβάθμιση ήταν προϊόν συνεργασίας πυρήνα μας και συντρόφων στο πλαίσιο της επαναστατικής εξέλιξης".

    Ο συντάκτης της προκήρυξης επισημαίνει ακόμα ότι στόχος των βομβιστικών επιθέσεων είναι οι υλικές ζημιές και ο χρόνος που δόθηκε για την εκκένωση του κτιρίου καθορίστηκε με γνώμονα το μεγάλο αριθμό αστυνομικών που υπάρχουν στη γύρω περιοχή και εφιστά την προσοχή στην αστυνομία να εκκενώνει έγκαιρα κάθε φορά κάθε σημείο που υπάρχει προειδοποίηση για βόμβα.

    Παράλληλα, κάνει ειδική αναφορά στις φάρσες για τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών λέγοντας ότι "αποδιοργανώνουν μερικώς τη λειτουργία του συστήματος αλλά σε μια πραγματική περίπτωση δημιουργούν πρόβλημα εφ' όσον δεν δοθεί η απαραίτητη σοβαρότητα από την πλευρά της αστυνομίας και των κέντρων που λαμβάνουν τα τηλεφωνήματα καθιστώντας εν μέρει υπεύθυνους αυτούς που της πραγματοποιούν".

    Σε ότι αφορά το κίνητρο της βομβιστικής επίθεσης εκείνο που τονίζει ο συντάκτης της προκήρυξης είναι "ο υπερκαταναλωτισμός που προωθεί η δυτική κοινωνία που καθιστά ανάπηρες τις ανθρώπινες σχέσεις, καλλιεργεί την επιδειξιομανία, το κυνήγι της διασημότητας και την ευκαιρία στο όνειρο και θέτει ως τελεσίγραφο το: υποταγή ή τιμωρία".

    Επίσης δηλώνει την αλληλεγγύη στο Γιάννη Δημητράκη και τους τρεις επικηρυγμένους "ληστές με τα μαύρα" και τονίζει ότι η επίθεση εντάσσεται στην εβδομάδα δράσης για διεθνή αλληλεγγύη στον αναρχικό Γκαμπριέλ Πόμπο ντα Σίλβα, ο οποίος ξεκίνησε απεργία πείνας στις φυλακές ¶αχεν της Γερμανίας.

    Επίσης εκφράζει συμπαράσταση σε όλους τους Έλληνες και ξένους αναρχικούς κρατούμενους και ιδιαίτερα στους συλληφθέντες με την κατηγορία συμμετοχής στη Συνωμοσία Πυρήνων της φωτιάς.

    Η προκήρυξη καταλήγει: "έχουμε πόλεμο απέναντι στην αλλοτρίωση και σε όλα όσα πρεσβεύει αυτή η κοινωνία. Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 December 2009 - 11:30:29 UTC