Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Π. Μπεγλίτη στο Κόσοβο
  • [02] Αιματηρή ληστεία σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ
  • [03] Ομπάμα: "Απέτυχε το σύστημα ασφαλείας"
  • [04] Πούτιν: Θα αναπτύξουμε "επιθετικά όπλα"
  • [05] Η "Σπηλιά του Δράκου" στην Καστοριά
  • [06] Τα αρχεία του Φόρειν Οφις

  • [01] Επίσκεψη Π. Μπεγλίτη στο Κόσοβο

    Την ελληνική δύναμη Κοσόβου επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, προκειμένου να ανταλλάξει ευχές και δώρα, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Αρχικά ο Π. Μπεγλίτης επισκέφθηκε το στρατηγείο της πολυεθνικής δύναμης KFOR, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της δύναμης, καθώς και για τις εξελίξεις στην περιοχή.

    Στη συνέχεια επισκέφθηκε το στρατόπεδο "Μέγας Αλέξανδρος" στη Μιτρόβιτσα, όπου εδρεύει το 646 μηχανοκίνητο τάγμα Πεζικού. Επόμενος σταθμός του ήταν το στρατόπεδο "Ρήγας Φεραίος" στο Ουρόσεβατς, όπου εδρεύει το 501 μηχανοκίνητο τάγμα Πεζικού.

    Η ελληνική αποστολή αντάλλαξε ευχές και δώρα με το προσωπικό.

    Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας εξήρε τη συμβολή των ελληνικών ταγμάτων στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη για την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα του Κοσόβου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των δυτικών Βαλκανίων:

    "Η Ελλάδα είναι δυναμικά παρούσα στις διεθνείς ειρηνευτικές επιχειρήσεις, με σεβασμό στις διεθνείς και συμμαχικές υποχρεώσεις της, αλλά, πάνω απβ όλα, με ενδιαφέρον για την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων σε μια περιοχή που δεινοπάθησε στο πρόσφατο παρελθόν", είπε.

    Και τόνισε:

    "Η παρουσία μας εδώ, στο πλαίσιο της εντολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στηρίζεται στις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των θρησκευτικών και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των κοινοτήτων που συγκροτούν το Κόσοβο. Στόχος μας, ως χώρα, είναι να συνεχίσουμε να δίνουμε το δυναμικό ειρηνικό παρόν στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, στο Κόσοβο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης, όπως εξ άλλου το κάνουμε και σε άλλες ειρηνευτικές αποστολές, όπου χρειάζεται στον κόσμο. Γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα εξυπηρετεί καλύτερα τα εθνικά της συμφέροντα, όταν συμμετέχει και συμβάλλει ενεργά στην εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περιοχή εξαιρετικής γεωστρατηγικής σημασίας όπως είναι τα Δυτικά Βαλκάνια".

    Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί η παρουσία μας στην περιοχή.

    Η δε τήρηση του χρονοδιαγράμματος σταδιακής μείωσης της KFOR εξαρτάται από τις εκτιμήσεις για την πορεία ομαλοποίησης της κατάστασης στην περιοχή.

    Τόσο ο κ. Μπεγλίτης, όσο και ο αρχηγός ΓΕΣ διαβεβαίωσαν για την αμέριστη υποστήριξή τους προς την οικογένεια του επαγγελματία οπλίτη που κατέληξε από παθολογικά αίτια.

    Η επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στο μοναστήρι της Γκρακάνιτσα και η συνάντησή της με τον επίσκοπο Κοσόβου και Μετοχίων κ. Αρτέμιο δεν κατέστη δυνατή λόγω πίεσης του χρόνου στην αναχώρηση του αεροσκάφους για την επιστροφή της στην Αθήνα.

    Το δώρο του κ. Μπεγλίτη στο προσωπικό των ελληνικών ταγμάτων ήταν καφετιέρες.

    [02] Αιματηρή ληστεία σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ

    Τραγική κατάληξη είχε η ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ, που έγινε χθες το βράδυ, στην οδό 28ης Οκτωβρίου 14, στην Πετρούπολη.

    Δύο άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο πόδι και στον ώμο τον ιδιοκτήτη του πρακτορείου, άρπαξαν άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγαν πεζή.

    Ο τραυματίας διακομίσθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου όμως λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

    Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [03] Ομπάμα: "Απέτυχε το σύστημα ασφαλείας"

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι σαφές πως " συστηματικά σφάλματα" σημειώθηκαν σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα του επιβάτη που συνελήφθη στο Ντιτρόιτ την ημέρα των Χριστουγέννων.

    " Όταν η κυβέρνηση μας είχε πληροφορίες για ένα γνωστό εξτρεμιστή και οι πληροφορίες αυτές δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε για να αντιδράσουμε όπως έπρεπε, κι αυτός ο εξτρεμιστής που είχε επιβιβαστεί στο αεροσκάφος με τα επικίνδυνα εκρηκτικά θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή σε περίπου 300 ανθρώπους, τότε σημειώθηκαν συστηματικά λάθη, κάτι που το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο", τόνισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

    [04] Πούτιν: Θα αναπτύξουμε "επιθετικά όπλα"

    Η Μόσχα θα αναπτύξει τα "επιθετικά όπλα" της για να αντιμετωπίσει την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία.

    "Για να διατηρήσουμε την ισορροπία χωρίς να αναπτύξουμε ένα αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να αναπτύξουμε επιθετικά συστήματα", τόνισε ο Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    "Με μια 'ομπρέλα', οι εταίροι μας θα αισθάνονται ασφαλείς και θα κάνουν ό,τι θέλουν, η ισορροπία θα διαταραχθεί και θα υπάρξει μεγαλύτερη επιθετικοτητα στην πολιτική και την οικονομία", επισήμανε ο ρώσος πρωθυπουργός, μετέδωσε το ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στις 17 Σεπτεμβρίου πως δεν θα προχωρήσουν στην εφαρμογή του σχεδίου της αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη.

    [05] Η "Σπηλιά του Δράκου" στην Καστοριά

    Υπάρχει πραγματικά θησαυρός στην Καστοριά. Ο μύθος του Δράκου που φυλάει το σπήλαιο της περιοχής δεν είναι τελικά απλά ένας μύθος. Όλοι μας πρέπει να πολεμήσουμε το δράκο της γραφειοκρατίας, της αναξιοπιστίας και των διαδικασιών για να βρούμε το θησαυρό, να υλοποιήσουμε το όραμα της πράσινης ανάπτυξης.

    Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά τα επίσημα εγκαίνια της Σπηλιάς του Δράκου, ενός σπηλαίου ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς που άνοιξε τις «πύλες» του για το κοινό.

    «Έχουμε το θησαυρό στα χέρια μας. Το θέμα είναι να νικήσουμε το δράκο. Αυτή είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης. Ήδη, οι υπηρεσίες του υπουργείου ξεκίνησαν να εργάζονται ώστε να αντιμετωπίσουμε τα κακώς κείμενα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Στη σημασία της Σπηλιάς του Δράκου και την ανάγκη ανάδειξής της σε αναπτυξιακό πόλο της Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε από την πλευρά του ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Τσαμίσης, στην επίσημη τελετή των εγκαινίων που πραγματοποιήθηκαν παρουσία και του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου. Μάλιστα, ο δήμαρχος εντόπισε ψήγματα αλήθειας στο μύθο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει βρεθεί εντός του σπηλαίου απολίθωμα αρκούδας που η ηλικία του υπολογίζεται σε δέκα χιλιάδες χρόνια. Αντίγραφο του απολιθώματος θα τοποθετηθεί σε ειδικό μουσειακό χώρο στην έξοδο του σπηλαίου, σε τεχνητή σήραγγα που έχει κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό.

    Το σπήλαιο είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα συστήματα ανακύκλωσης του αέρα και διατήρησης της ισορροπίας του κλίματος, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο σύγχρονα σπήλαια των Βαλκανίων. Εκεί έχει εγκατασταθεί, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικό σύστημα που ελέγχει τη μετακίνηση των βράχων στο εσωτερικό της σπηλιάς, ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ενημέρωση για τις γεωλογικές μεταβολές.

    «Όλα αυτά συνυπάρχουν με το εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό τοπίο της σπηλιάς», τόνισε ο κ. Τσαμίσης και επισήμανε ότι οι προσπάθειες για την αξιοποίηση του σπηλαίου ξεκίνησαν από το 1998.

    Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκαν ειδικές διαδρομές, κατάλληλα διαμορφωμένες, με σεβασμό στο περιβάλλον και μια πλωτή γέφυρα από την οποία μπορεί κανείς να δει τις επτά λίμνες που υπάρχουν μέσα στη σπηλιά.

    «Είναι το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα με λίμνες γλυκού νερού. Αυτό συμβαίνει λόγω της εγγύτητας με τη λίμνη της Καστοριάς», διευκρινίζει ο δήμαρχος. Σημειώνει εξάλλου ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του κλίματος του σπηλαίου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ομάδες άνω των 12 ατόμων ώστε να αναπληρώνεται ο αέρας στο εσωτερικό του.

    Η Σπηλιά του Δράκου ανακαλύφθηκε το 1940 από κατοίκους της Καστοριάς και πήρε το όνομά της από την είσοδό της που έχει τη μορφή στόματος δράκου. Μάλιστα, ο μύθος της περιοχής αναφέρει ότι ο δράκος φύλαγε τη σπηλιά και έριχνε φλόγες από το στόμα του σε όποιον τολμούσε να πλησιάσει. Ακολούθησαν εξερευνήσεις και χαρτογραφήσεις του σπηλαίου το 1954, το 1963, το 1967 και το 1977, ενώ η πρώτη προσπάθεια διαμόρφωσης του χώρου της εισόδου έγινε το 1985.

    Το ενυδρείο της Καστοριάς

    Στην πόλη της Καστοριάς δημιουργήθηκε και ένα ακόμη σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, ένα τεράστιο ενυδρείο, το μοναδικό στην Ελλάδα με γλυκό νερό. Το ενυδρείο, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το έργο.

    «Το ενυδρείο ολοκληρώθηκε. Όμως, για να λειτουργήσει χρειάζονται ψάρια. Δεν υπάρχει όμως κωδικός στον προϋπολογισμό του κράτους για την αγορά των ψαριών. Αυτό είναι ένα ακόμη εμπόδιο γραφειοκρατίας που πρέπει να ξεπεράσουμε για να υλοποιήσουμε μεγάλα περιβαλλοντικά έργα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος και τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να αναδειχτούν τα μνημεία της φύσης και τα αξιοθέατα που διαθέτει η χώρα μας.

    [06] Τα αρχεία του Φόρειν Οφις

    Άνοιξαν σήμερα για το κοινό και για τους ιστορικούς οι εμπιστευτικοί φάκελοι του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών (Foreign Office) για έτος 1979, όπως συνηθίζεται με τη συμπλήρωση 30 χρόνων. Μέσα σ' αυτούς υπάρχουν φάκελοι που αναφέρονται στην Ελλάδα και την πολιτική της, κυρίως, κατάσταση, εκείνη τη χρονική περίοδο.

    Μία 14-σέλιδη εμπιστευτική έκθεση του «Φόρεϊν Όφις» αναφέρεται στην επίσημη επίσκεψη, στο Λονδίνο, του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, για συνομιλίες με την ομόλογό του Μάργκαρετ Θάτσερ.

    Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1979. Σύμφωνα με την εμπιστευτική αναφορά, ο Κ. Καραμανλής ανέλυσε στην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου τις ελληνικές απόψεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και για την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, και ζήτησε τη βρετανική υποστήριξη στο θέμα της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινότητα, εκφράζοντας μάλιστα την ευχή το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι η πρώτη χώρα που θα επικυρώσει την ένταξη της Ελλάδας.

    Η Μάργκαρετ Θάτσερ διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα υποστηρίξει ανεπιφύλακτα την ελληνική ένταξη. Στις συνομιλίες τους για τις διμερείς σχέσεις, η Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως αποκαλύπτεται στη σχετική εμπιστευτική έκθεση του «Φόρεϊν Όφις», εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη μεγάλη της επιθυμία, όπως βρετανικές εταιρίες να έχουν συμμετοχή στην κατασκευή μεγάλων έργων στην Ελλάδα, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατασκευή σταθμών ενέργειας με άνθρακα και στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ηλεκτρικών σιδηροδρόμων. Η βρετανική πλευρά εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον να πουλήσει στην Ελλάδα στρατιωτικά άρματα τύπου "Τσόμπαμ".

    Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής απέφυγε να δεσμευθεί για την αγορά πολεμικού υλικού, λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολο στάδιο, ενώ για τα δύο έργα στα οποία αναφέρθηκε η Μάργκαρετ Θάτσερ είπε ότι αυτά θα τα συζητήσει στην προσεχή επίσκεψή του στο Λονδίνο ο υπουργός Συντονισμού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και την κατάσταση στα Βαλκάνια. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής φέρεται να είπε ότι η πρωτοβουλία του για την ανάπτυξη ευρύτερης συνεργασίας στα Βαλκάνια, συναντά την αντίδραση της Σοβιετικής Ένωσης. "Η Σοβιετική Ένωσης φοβάται ότι η πρωτοβουλία μου αυτή μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στις βαλκανικές χώρες", ήταν η εκτίμηση του Κ. Καραμανλή, σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση του «Φόρεϊν Όφις».

    Στη συζήτηση για το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στη Μάργκαρετ Θάτσερ ότι "για να λυθεί αυτό το θέμα χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και καλή διάθεση από την πλευρά της Τουρκίας. Οι ελληνοκύπριοι δεν εξαρτώνται από μένα, αλλά οι τουρκοκύπριοι εξαρτώνται από την Άγκυρα", είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Βρετανή πρωθυπουργό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 December 2009 - 7:30:28 UTC