Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρωσικές ασκήσεις στο Αιγαίο
  • [02] Συζήτηση για την Παιδεία
  • [03] Στο "τιμόνι" του ΟΑΣΕ η Ελλάδα
  • [04] Παράταση για τέλη και ΕΤΑΚ
  • [05] Διαμάχη για το φυσικό αέριο

  • [01] Ρωσικές ασκήσεις στο Αιγαίο

    Όπως έγινε γνωστό απο το ελληνικό ΓΕΕΘΑ το ρωσικό αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοβ, που πλέει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζήτησε απο την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τη δέσμευση περιοχών εντός του FIR Αθηνών για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων με τη συμμετοχή ρωσικών αεροσκαφών.

    Η ΥΠΑ έκανε δεκτό το αίτημα και οι ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν νοτιοανατολικά της Ρόδου στις 3,4, 8 και 10 Ιανουαρίου και νοτίως της Κρήτης στις 11 Ιανουαρίου.

    [02] Συζήτηση για την Παιδεία

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, ζητά ο πρωθυποργός με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής κ.Δ.Σιούφα.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

    «Το θέμα της Παιδείας σε όλες του τις εκφάνσεις και όλες τις βαθμίδες, ιδίως δε σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελεί μείζον ζήτημα το οποίο πρέπει να συζητηθεί κατά προτεραιότητα στην Εθνική αντιπροσωπεία, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να λάβουν θέση. Και αυτό γιατί το μέλλον και η πορεία της Παιδείας προϋποθέτουν όσο το δυνατόν κοινές θέσεις, αφού συνιστούν διαχρονικό ζήτημα και δεν αφορούν μόνο τις αποφάσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης.

    Για το λόγο αυτό ζητώ τη διεξαγωγή συζήτησης προ Ημερησίας Διατάξεως σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής».

    [03] Στο "τιμόνι" του ΟΑΣΕ η Ελλάδα

    Προσηλωμένη στην αρχή του «έντιμου μεσολαβητή» και στην ενίσχυση του ρόλου του ΟΑΣΕ, η Ελλάδα ανέλαβε από χθες την προεδρία του Οργανισμού για το 2009.

    «Η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει, με όλες της τις δυνάμεις, να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της αποστολής που αναλαμβάνει. Γνωρίζουμε ότι η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση. Η Ελλάδα θα είναι έντιμος μεσολαβητής σε όλες τις παγωμένες συγκρούσεις που θα την απασχολήσουν. Ο ΟΑΣΕ είναι ένα τραπέζι στο οποίο καθόμαστε όλοι, πρέπει να δουλέψουμε συναινετικά και η υπόσχεση που δίνω είναι ότι θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις», ανέφερε η κ.Μπακογιάννη σε πρόσφατες δηλώσεις της.

    Το πρόγραμμα και οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας θα παρουσιαστούν επίσημα στα 55 κράτη στις 15 Ιανουαρίου, στη Βιέννη, όπου εδρεύει η Γενική Γραμματεία του ΟΑΣΕ.

    Στην άσκηση της ελληνικής προεδρίας η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πρόθεση «να δουλέψει στενά» με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, ένα «μαχόμενο πολιτικό όργανο», όπως είπε, καθώς και με την ελληνική Βουλή, με την οποία έχει ήδη οριστεί σύνδεσμος από το υπουργείο Εξωτερικών.

    «Πιστεύουμε ότι η Βουλή των Ελλήνων θα συμβάλει ουσιαστικά στην άσκηση αυτής της προεδρίας», δήλωσε η κα Μπακογιάννη ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ κ.κ. Π. Σκανδαλάκη και Π. Ευθυμίου.

    [04] Παράταση για τέλη και ΕΤΑΚ

    Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών έτους 2009, που κανονικά έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2008, παρατείνεται μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2009, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας.

    Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης τα ειδικά σήματα θα χορηγούνται μόνο από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

    Οι κάτοχοι οχημάτων μέχρι 300 κυβικά θα πληρώσουν 18 ευρώ για να παραλάβουν το σήμα. Από 301 έως 785 κυβικά το σήμα κοστίζει 46 ευρώ, από 786 έως 1357 κυβικά 112 ευρώ και από 1358 έως 1928 κυβικά 202 ευρώ

    Οι κάτοχοι οχημάτων από 1929 έως 2357 κυβικά θα πληρώσουν 446 ευρώ και για πάνω από 2.358 κυβικά το σήμα κοστίζει 580 ευρώ.

    Η προθεσμία καταβολής του Ε.Τ.ΑΚ. παρατείνεται μέχρι και τις 15.01.2009

    [05] Διαμάχη για το φυσικό αέριο

    Ουκρανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί ξεκινώντας από την προσεχή Τετάρτη, πρωτεύουσες των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης για να αναφερθεί στο πρόβλημα με το αέριο, ανακοινώθηκε χθές από τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βασίλι Κίριτσιχ , όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ της Ουκρανίας.

    "Στόχος της επίσκεψης της αντιπροσωπείας είναι να έχει διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ για τη διευθέτηση του υπάρχοντος προβλήματος με το αέριο, δηλαδή του προβλήματος παράδοσης ρωσικού αερίου στην Ευρώπη" ανέφερε ο κ. Κίριτσιχ.

    Σύμφωνα με τον ιδιο η αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο υπουργός Ενέργειας, Γιούρτι Πρόνταν θα έχει κατ αρχήν συνάντηση με τον τσέχο πρωθυπουργό, Μίρεκ Τοπολάνεκ, η χώρα του οποία έχει αναλάβει από την πρώτη Ιανουαρίου την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι η Ρωσία διέκοψε την παράδοση αερίου στην Ουκρανία μετά από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιρειών αερίου των δύο χωρών.

    Ο ρωσικός όμιλος Gazprom αύξησε από χθές την τιμή του αερίου στα 250 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα αερίου, χωρίς αύξηση της ταρίφας μεταφοράς, μια πρόταση που δεν έγινε δεκτή από την ουκρανική πλευρά.

    Η κρατική ουκρανική εταιρία υδρογονανθράκων Naftogaz ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε ήδη μείωση στις στους αγωγούς της φυσικού αερίου μετά την διακοπή της παροχής από τη ρωσική Gazprom και ότι θα αντλήσει από τα αποθέματά της.

    Η Ουκρανία έχει εγγυηθεί τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου από τα εδάφη της προς την Ευρώπη, που, σύμφωνα με την ρωσική εταιρία Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο εξαγωγών, γίνεται μέσω άλλου αγωγού.

    Η Naftogaz υποστηρίζει ότι διαθέτει 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ή περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής της σε αποθέματα φυσικού αερίου.

    Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αύξησε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τους πελάτες της στην Ευρώπη μετά την διακοπή της παροχής στη γειτονική Ουκρανία. "Οι παραδόσεις στις εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 326 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, εκπρόσωπος της Gazprom, της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου, η οποία έχει το μονοπώλιο.

    Ο ίδιος είπε ότι η Μόσχα επιθυμεί την επανέναρξη του διαλόγου με την Ουκρανία για την υπογραφή νέας συμφωνίας. " Υποστηρίζουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων", είπε ο Κουπριγιάνοφ.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για την προμήθεια φυσικού αερίου.

    "Η προεδρία (της ΕΕ) και η Επιτροπή καλούν και τα δύο μέρη και τις κυβερνήσεις τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σύντομα σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η παροχή αερίου στην Ευρώπη", ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους η προεδρεύουσα της ΕΕ Τσεχία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιλύσουν τη διαμάχη τους για το φυσικό αέριο με "διαφανή και εμπορικό τρόπο".

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ "ανησυχούν" επειδή η ρωσική εταιρία Gazprom διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία. " Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη Gazprom και (την ουκρανική) Naftogaz να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία και στην Ευρώπη", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Το Κίεβο έχει ζητήσει τη μεσολάβηση των Ευρωπαίων για την επίλυση της διαμάχης με τη Μόσχα, καθώς το 80% των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη γίνεται μέσω αγωγών που περνούν από το ουκρανικό έδαφος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 January 2009 - 11:30:16 UTC