Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρά από το πυροβολικό στη Γάζα

  • [01] Πυρά από το πυροβολικό στη Γάζα

    Το ισραηλινό πυροβολικό άνοιξε πυρ σήμερα το απόγευμα κατά της Λωρίδας της Γάζας, κατά μήκος των ανατολικών συνόρων αυτής της παλαιστινιακής περιοχής με το Ισραήλ, για πρώτη φορά από την επίθεσή κατά της Χαμάς στις 27 Δεκεμβρίου, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα πυρά πυροβολικού άρχισαν στις 16.30 ώρα Ελλάδας, κυρίως στο Μπέιτ Χανούν και την Τζαμπαλίγια , στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και στον τομέα του Χαν Γιουνές στα νότια.

    Το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα Χαμάς απείλησε σήμερα να απαγάγει ισραηλινούς στρατιώτες σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με μήνυμα του που μεταδόθηκε από τον ραδιοσταθμό του κινήματος.

    "Αν αυτοί (οι Ισραηλινοί) εισέλθουν στη Γάζα, ο Γκιλάντ Σαλίτ (ο ισραηλινός στρατιώτης που συνελήφθη στις 25 Ιουνίου του 2006 και κρατείται από τότε στην Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από την Χαμάς) θα έχει νέους φίλους ", αναφέρεται στο μήνυμα.

    Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα το βράδυ σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε τέμενος στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

    Τα θύματα βρίσκονταν στο τέμενος Ιμπραχίμ αλ-Μακαντμέ την ώρα της προσευχής.

    Μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί 16 πτώματα από το κτίριο που καταστράφηκε τελείως.

    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι δύο αδέλφια 10 και 12 ετών και δύο ξαδέλφια τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που πρόσθεσε πως οι τραυματίες ξεπερνούν του εξήντα και αρκετοί από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.Στο μεταξύ, οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 442 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οι 75 είναι παιδιά και 21 γυναίκες. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2300, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ η επισιτιστική κατάσταση στη Γάζα είναι ανυπόφορη.

    Στο ίδιο διάστημα έχουν εκτοξευθεί περίπου 500 ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, που έχουν προκαλέσει το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, από τους οποίους ο ένας ήταν στρατιώτης. Από τις παλαιστινιακές ρουκέτες τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

    Η ΕΕ σχεδιάζει διπλωματική αποστολή στην περιοχή με επικεφαλής τον Χαβιέ Σολάνα, ενώ ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα συναντηθεί τη Δευτέρα στη Ραμάλα με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί πριν μεταβεί στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου θα ταχθεί υπέρ μιας εκεχειρίας στη Γάζα.

    Σχέδιο για εκεχειρία αναμένεται να καταθέσει στον ΟΗΕ και η Τουρκία, ως άτυπο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Αίγυπτος ζήτησε από το Ισράηλ να μην εξαπολύσει χερσαία επίθεση, ενώ συζητά με τη Χαμάς προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση.

    Ο Τζόρτζ Μπους επέρριψε όλη την ευθύνη για την κρίση στη Χαμάς και απέρριψε μια "μονομερή εκεχειρία" που δεν θα συνοδεύεται από μηχανισμούς επιτήρησης και θα επιτρέπει στην Χαμάς να συνεχίζει τις επιθέσεις με πυραύλους στο νότιο Ισραήλ.

    Η Αίγυπτος απαγόρευσε σε Ελληνες και Τούρκους γιατρούς την είσοδο στη Γάζα

    Κλειστό για λόγους ασφαλείας, παραμένει το συνοριακό φυλάκιο της Ράφα, όπως γνωστοποίησαν σε ομάδα Ελλήνων και Τούρκων γιατρών οι Αιγυπτιακές αρχές.

    Πιο συγκεκριμένα, πέντε Ελληνες χειρουργοί, μέλη της οργάνωσης "Γιατροί της Ειρήνης" με όλο τον εξοπλισμό τους, έφτασαν το μεσημέρι ση Ράφα και ζήτησαν να περάσουν στη Γάζα με σκοπό να κατευθυνθούν στο νοσοκομείο Σίφα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ξεκινώντας άμεσα να χειρουργούν.

    Το ίδιο δήλωσαν και οι Τούρκοι συνάδελφοί τους στις αρχές της Αιγύπτου, οι οποίες μετά από διαβουλεύσεις τους αρνήθηκαν την είσοδο στη Γάζα, επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας των ιδίων των γιατρών.

    Αυτή την ώρα, τα μέλη και των δύο αποστολών ξεκινούν καθιστική διαμαρτυρία στο συνοριακό φυλάκιο της Ράφα, μέχρι οι αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να τους επιτρέψουν την είσοδο.

    Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προφορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, το σύνορο της Ράφα να ανοίγει μετά από συμφωνία και των δυο πλευρών. Με δεδομένη τη συμφωνία αυτή, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο να τους επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα.

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις

    Η Ισραηλινή αεροπορία συνέχισε τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η επιχείρηση εναντίον της Χαμάς που εξαπολύθηκε την 27η Δεκεμβρίου εισήλθε στην δεύτερη εβδομάδα της, ενώ ο εξόριστος ηγέτης της οργάνωσης Χάλεντ Μεσάαλ δήλωσε πως εάν "ανοήτως" ο Ισραηλινός στρατός αρχίσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα, τον περιμένει "μαύρη μοίρα".

    Εκπρόσωπος των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν το πρωί του Σαββάτου, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

    "Οι απώλειες της Χαμάς είναι μικρές, πολύ μικρές", δήλωσε εντωμεταξύ ο Χάλεντ Μεσάαλ, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Ισλαμιστικής παράταξης, χθες Παρασκευή στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Jazeera.

    Στην δεύτερη τηλεοπτική του εμφάνιση από την έναρξη της επιχείρησης επτά ημέρες πριν, ο Μεσάαλ υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν κατάφερε να πλήξει σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους.

    Την εβδομάδα που πέρασε πάνω από 700 "στόχοι" στη Γάζα επλήγησαν, σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό. "Ο εχθρός πέτυχε να καταστρέψει τις υποδομές της Λωρίδας, αλλά θα ήθελα να πω στο λαό μας σε όλο τον κόσμο ότι η αντίσταση στη Γάζα είναι μια χαρά", δήλωσε ο Μεσάαλ, ο οποίος ζει στη Συρία.

    ΟΗΕ:Ανυπόφορη η κατάσταση στη Γάζα

    Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, καθώς την Παρασκευή μετά από επτά ημέρες εχθροπραξιών ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ, χαρακτήρισε την επισιτιστική κατάσταση στην Γάζα "ανυπόφορη".

    "Γνωρίζουμε ότι οι πόροι που διαθέτουμε είναι περιορισμένη, αλλά η θέλησή μας δεν είναι. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση σε αυτήν την μάχη που μας επιβλήθηκε", πρόσθεσε.

    επισιτιστική κατάσταση στην Γάζα είναι ανυπόφορη και ο αριθμός των τροφίμων στην βάση έχει μειωθεί", δήλωσε η Κριστίν βαν Νιουγουενχούιζε, εκπρόσωπος του WFP στα Παλαιστινιακά Εδάφη, κατά την διάρκεια επικοινωνίας της με τα κεντρικά γραφεία του προγράμματος στην Ρώμη.

    Περίπου 6,4 εκατομμύρια ευρώ χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες σε τρόφιμα στην περιοχή, που προκλήθηκε από τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με το WFP.

    Για τη στήριξη των οικογενειών, που ζουν στην εμπόλεμη ζώνη, το WFP ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την Πέμπτη ένα πρόγραμμα έκτακτης ανακούφισης στην πόλη της Μπεΐτ Χανούν για 3.000 οικογένειες που αποτελούνται από 15.000 άτομα.

    Σύμφωνα με το WFP η έλλειψη σιταριού έχει βάλει λουκέτο στα περισσότερα ελαιοτριβεία και αρτοποιεία της Γάζας, με αποτέλεσμα να μην παράγεται αρκετό ψωμί για τους Παλαιστίνιους.

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

    Χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν, σε όλο τον κόσμο, διαμαρτυρόμενοι για τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 430 ανθρώπους μέσα σε επτά ημέρες.

    Από την Τζακάρτα στο Ναϊρόμπι και από την Καμπούλ μέχρι την Κωνσταντινούπολη, οι διαδηλωτές κατέβησαν στους δρόμους μετά την προσευχή της Παρασκευής. Η χθεσινή ημέρα άλλωστε για την Παλαιστίνη είχε κηρυχθεί "ημέρα οργής" κατά του Ισραήλ.

    Αλλά και στην Ευρώπη, χιλιάδες ήταν οι μουσουλμάνοι που κατέβηκαν στους δρόμους. Στη Βιένη υπολογίζεται ότι 6.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση, που οργάνωσαν μουσουλμανικές οργανώσεις στο κέντρο της πόλης. Περισσότεροι από 1.000 άτομα διαδήλωσαν και στη Στοκχόλμη, για τρίτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, πριν από μία εβδομάδα. "Η Γάζα αιμορραγεί" και "Ισραήλ, δολοφόνε παιδιών", έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές οι οποίοι μετέφεραν και ένα λευκό φέρετρο, σκεπασμένο με την παλαιστινιακή σημαία.

    Μια μικρή διαδήλωση, περίπου 100 ατόμων, έγινε και έξω από την πρεσβεία της Αιγύπτου στο Λονδίνο, με αίτημα να ξανανοίξουν τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. "Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια και να μεταβούν στο νοσοκομείο οι άρρωστοι και οι τραυματίες. Η Αίγυπτος πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει το Ισραήλ", τόνισε η Μπέτι Χάντερ, γενική γραμματέας της οργάνωσης Εκστρατεία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

    Η ειρηνιστική οργάνωση "Σταματήστε τον Πόλεμο" αναμένει ότι πολλές χιλιάδες διαδηλωτές θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση, που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ, στο κέντρο του Λονδίνου. Η διαδήλωση θα περάσει και από την κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν όπου οι διαδηλωτές θα αφήσουν, συμβολικά, τα παπούτσια τους.

    Δύο νέα συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σήμερα στην Αθήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματοχυσία στη Γάζα. Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο διοργανώνει αυτή την ώρα συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Συμμετέχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΟΛΜΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνοπαλαιστινιακής Φιλίας, η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, το Κίνημα Ελεύθερη Γάζα, η Πανευρωπαϊκή Επιτροπή για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, άραβες μετανάστες, φορείς, η ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς. Αυτή την ώρα γίνεται και η συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν δεκάδες μέλη της παλαιστινιακής παροικίας της Θεσσαλονίκης αλλά και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μαζί με στελέχη κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 January 2009 - 17:30:12 UTC