Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας
  • [02] "Πιθανή μια νέα μείωση επιτοκίων"

  • [01] Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας

    Συνεχίζονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας με τη συνδρομή του πυροβολικού και της αεροπορίας. Οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμάκωσαν τις επιθέσεις, έχουν κόψει στα δύο τη Λωρίδα της Γάζας και συνεχίζουν να βάλλουν κατά στόχων της Χαμάς.

    Πενήντα Παλαιστίνιοι -αναμεσά τους και δώδεκα παιδιά- έχασαν σήμερα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, Μουαουίγια Χασανείν.

    Τραγική παραμένει και η κατάσταση των τραυματισμένων πολιτών που βρίσκουν τον θάνατο περιμένοντας τα ασθενοφόρα, τα οποία όμως δε μπορούν να τους προσεγγίσουν λόγω των μαχών στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Ντοροτέα Κριμιτσάς.

    "Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και η αποστολή των ασθενοφόρων έχει γίνει πολύ δύσκολη, λόγω των επιθέσεων και των αδιάκοπων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οι τραυματίες χάνουν την ζωή τους αναμένοντας τα ασθενοφόρα της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου", τόνισε η εκπρόσωπος.

    Ο Ερυθρός Σταυρός εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για τα προβλήματα ύδρευσης στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 500.000 άνθρωποι, το ένα τρίτο του πληθυσμού, απειλείται να μείνει χωρίς νερό καθώς δέκα από τις 45 υπόγειες δεξαμενές νερού στην Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

    Η υποθερμία απειλεί τα βρέφη στην Λωρίδα της Γάζας, λόγω της έλλειψης θέρμανσης που οφείλεται στην σύγκρουση με το Ισραήλ, προειδοποίησε σήμερα η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children.

    Οι περισσότερες κατοικίες και τα νοσοκομεία που βρίσκονται στην Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν πλέον ηλεκτρικό και ως εκ τούτου ούτε και θέρμανση, ενώ οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο μηδέν τη νύχτα, αναφέρει σε ανακοίνωση της η οργάνωση. Οι κάτοικοι επίσης αφήνουν ανοιχτά τα παράθυρα για να μην σπάσουν τα τζάμια από τους βομβαρδισμούς.

    "Πρέπει να φθάσουν σε αυτούς περισσότερα τρόφιμα και κουβέρτες για να μην πεθάνουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά από το κρύο και την πείνα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Save the Children στην Ιερουσαλήμ Ντομινίκ Νατ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    "Θέλουμε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και το σύνολο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκήσουν πιέσεις για να επιτευχθεί εκεχειρία και να έχουμε μιαν ασφαλή πρόσβαση στους πολίτες που έχουν ανάγκη βοήθειας στην Γάζα", δήλωσε ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στην αποστολή της ΕΕ που βρίσκεται τώρα στην περιοχή αυτή.

    Η Save the Children επικαλείται επίσης τον Δρ. Σαούλ Ντόλμπεργκ, καθηγητή παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, που εκτιμά ότι υπάρχει "οπωσδήποτε ένα ενδεχόμενο υποθερμίας για τα παιδιά της Γάζας ειδικότερα για τα βρέφη που έχουν ανάγκη από υψηλότερη θερμοκρασία για να επιβιώσουν".

    Οι εκρήξεις από τις μάχες συγκλόνιζαν καθβ όλη τη διάρκεια της νύκτας τη Γάζα, καθώς οι ισραηλινοί στρατιώτες μετακινήθηκαν σε μία ζώνη στα βόρεια και ζήτησαν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να μην πληγούν κατά τη διάρκεια των μαχών. Πολλές οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο σε κοντινά σχολεία που λειτουργεί ο ΟΗΕ.

    Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε πάνω από 30 στόχους κατά τη διάρκεια της νύκτας, μεταξύ αυτών και πολλά κτήρια τα οποία η Χαμάς χρησιμοποιούσε ως αποθήκες όπλων, σήραγγες κι έναν υποτιθέμενο εκτοξευτή αντιαεροπορικών πυραύλων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες γιβ άλλες απώλειες κατά τη διάρκεια αυτού του βομβαρδισμού.

    Σε ανακοίνωση στρατιωτικής εκπροσώπου στο Τελ Αβίβ, "Οι αεροπορικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε 30 στόχους την προηγούμενη νύκτα στη Λωρίδα της Γάζας. Η αεροπορία έπληξε ιδιαίτερα ένα τέμενος στη Τζαμπαλίγια όπου υπήρχαν αποθηκευμένα όπλα, καθώς και σπίτια στα οποία υπήρχαν κρύπτες όπλων και οχήματα που μετέφεραν εκτοξευτήρες ρουκετών και ενόπλους", δήλωσε.

    Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για έρευνες από σπίτι σε σπίτι των ισραηλινών στρατιωτών για τον εντοπισμό υπόπτων της Χαμάς. Η ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία ανέφερε μάχες εκ του συστάδην μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς στους δρόμους της Πόλης της Γάζας και για την αποτροπή χάρις στην επέμβαση του στρατού της αιχμαλωσίας ενός ισραηλινού στρατιώτη κατά τη διάρκεια μαχών μέσα σε μία κατοικία της πόλης.

    Ο ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες απέρριψε την πιθανότητα μιας κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε όμως ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να καταλάβει την Λωρίδα της Γάζας.

    "Δεν σκοπεύουμε ούτε να καταλάβουμε τη Γάζα, ούτε να συντρίψουμε την Χαμάς, αλλά να συντρίψουμε την τρομοκρατία. Και η Χαμάς χρειάζεται ένα πραγματικό και σοβαρό μάθημα. Και τώρα το λαμβάνει", δήλωσε ενώ απέρριψε, επίσης, το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας για να τερματιστούν οι μάχες.

    "Δεν θα δεχτούμε την ιδέα ότι η Χαμάς θα συνεχίζει τα πυρά και ότι εμείς θα κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός. Δεν είναι λογικό", τόνισε τέλος ο Πέρες.

    Ακόμη, ο υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταφέρει σημαντικό πλήγμα στη Χαμάς και θα συνεχιστούν μέχρι οι γειτονικές ισραηλινές κοινότητες να κριθεί ότι είναι ασφαλείς από τις επιθέσεις.

    "Η Χαμάς έχει μέχρι στιγμής υποστεί ένα πολύ βαρύ πλήγμα από εμάς, αλλά ακόμη δεν έχουμε επιτύχει το στόχο μας και επομένως η επιχείρηση συνεχίζεται", δήλωσε ο Μπάρακ στην ισραηλινή ραδιοφωνία προτού ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας του κοινοβουλίου.

    "Ο βασικός μας στόχος είναι να αλλάξουμε την πραγματικότητα της ασφάλειας στον νότο", είπε ο Μπάρακ, αναφερόμενος στις ισραηλινές πόλεις που έχουν δεχτεί επιθέσεις με ρουκέτες από ένοπλους παλαιστινίους στη Γάζα.

    Το Ισραήλ απέρριψε σήμερα και τις ευρωπαϊκές προτάσεις για ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίτευξη μιας εκεχειρίας και ζήτησε αντ' αυτού να αναπτυχθούν ομάδες οι οποίες θα ασχοληθούν με τον εντοπισμό και το σφράγισμα των σηράγγων που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Χαμάς να επανεξοπλιστεί.

    Η επίθεση επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, προκαλώντας σοβαρές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες και σοβαρή έλλειψη σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα ανακοίνωσαν υπηρεσίες του ΟΗΕ.

    Περισσότεροι από 510 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης πριν από 9 ημέρες, σύμφωνα με παλαιστίνιο αξιωματούχο.

    "Ο αριθμός των μαρτύρων έφτασε τους 512, μεταξύ των οποίων 87 παιδιά, και αυτός των τραυματιών ξεπέρασε τους 2.450", δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στη Γάζα Μουαουίγια Χασάνεϊν.

    Ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων εξέφρασε χθες η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

    "Ανησυχούμε για την άνοδο του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και για την αύξηση των ζημιών σε δημόσια κτίρια, κυρίως νοσοκομεία", σημειώνει ο διευθυντής επιχειρήσεων του Ερυθρού Σταυρού Πιέρ Κράχενμπουλ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

    Από ισραηλινής πλευράς, ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για έναν στρατιώτη που έχασε τη ζωή του και τριάντα που τραυματίστηκαν στην χερσαία επίθεση.

    Την ίδια στιγμή δεκάδες οικογένειες Παλαιστινίων εγκαταλείπουν με αυτοκίνητα ή φορτηγά τομείς όπου διεξάγονται επιχειρήσεις για να βρουν καταφύγιο σε πιο ασφαλείς ζώνες.

    Παρά τη χερσαία επίθεση, 32 ρουκέτες και οβίδες έχουν ριφθεί από το Σάββατο το βράδυ στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας ελαφρύ τραυματισμό σε μία γυναίκα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

    "Δεν γίνονται μάχες σώμα με σώμα", δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός υπεύθυνος. "Η κύρια μορφή αντίστασης είναι η εκτόξευση οβίδων".

    Ο στρατιωτικός κλάδος της Χαμάς υποστήριξε σήμερα ότι "χιλιάδες" μαχητές είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τον ισραηλινό στρατό στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας.

    "Έχουμε ετοιμάσει χιλιάδες γενναίους μαχητές που σας περιμένουν σε κάθε γωνιά του δρόμου και θα σας υποδεχθούν με φωτιά και σίδερο", δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, σε τηλεοπτική παρέμβασή του στο τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, το Αλ-Άκσα.

    "Σας λέμε με κάθε βεβαιότητα πως η ήττα σας στη Λωρίδα της Γάζας πλησιάζει ώρα με την ώρα. Όσο η επίθεση θα εντείνεται, τόσο οι απώλειές σας θα αυξάνονται και θα χώνεστε βαθύτερα στο τέλμα της Γάζας", πρόσθεσε.

    "Χάρη στον Θεό, είμαστε στο ραντεβού με τη νίκη και οι σιωνιστές εβραίοι θα γνωρίσουν μόνον ήττα και ταπείνωση", υποσχέθηκε ο εκπρόσωπος, ο οποίος είχε το πρόσωπο καλυμμένο με μια κόκκινη κεφίγια και στεκόταν μπροστά από ένα χάρτη που έδειχνε τις ισραηλινές πόλεις που έχουν πληγεί από τις παλαιστινιακές ρουκέτες.

    "Οι ταξιαρχίες Κάσαμ διαθέτουν ακόμη πολλά μέσα και δεν έχουν χρησιμοποιήσει ως τώρα παρά μόνον ένα μέρος των δυνάμεών τους", διαβεβαίωσε ο Αμπού Ομπέιντα, απειλώντας με απαγωγές ισραηλινών στρατιωτών "όπως αυτή του Γκιλάντ Σαλίτ", ο οποίος κρατείται από τον Ιούνιο 2006 στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Ο Σαλίτ αισθάνεται μοναξιά και του έχουμε υποσχεθεί πως θα του φέρουμε παρέα", ειρωνεύτηκε ο εκπρόσωπος.

    Στο μεταξύ, η ισραηλινή αστυνομία έκανε γνωστό πως ένοπλοι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν 24 ρουκέτες από χθες (Κυριακή) το βράδυ εναντίον του Ισραήλ με αποτέλεσμα τον ελαφρό τραυματισμό δύο ανθρώπων.

    Μία ρουκέτα έπληξε μια κατοικία στον Σντερότ προκαλώντας ζημιές.

    Άλλες ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς, τύπου Γκραντ, έπληξαν τις πόλεις Ασντόντ και Ασκελόν. Δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά στο Ασκελόν. Μία ρουκέτα Γκραντ εξερράγη κοντά στην πόλη Μπιρσεβά που απέχει 40 χλμ. από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Εξάλλου εκατοντάδες Σύριοι διαδήλωσαν σήμερα στη Δαμασκό εναντίον της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας και εξέφρασαν την οργή του καίγοντας ομοιώματα του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Όλμερτ και του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

    Διπλωματικές διαβουλεύσεις

    Αποστολή της ΕΕ μετέβη στην περιοχή, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί επισκέφθηκε σήμερα τη Ραμάλα για συνομιλίες με τον Μαχμούντ Αμπάς. Στην Αίγυπτο αντιπροσωπεία της Χαμάς για διαβουλεύσεις.

    Συνάντηση Σαρκοζί-Αμπάς

    Έκκληση για άμεση και χωρίς όρους παύση του πυρός στην Γάζα απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

    Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να σταματήσουν. "θέλω να πω στον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και στον πρωθυπουργό Εχουντ Ολμέρτ με όλη μου την ειλικρίνεια ότι η βία πρέπει να σταματήσει".

    Δήλωσε ακόμη ότι η απόφαση της Χαμάς να μην ανανεώσει την εκεχειρία με το Ισραήλ σε συνδυασμό με την εκ νέου εκτόξευση ρουκετών χαρακτηρίζεται "ανεύθυνη και ασυγχώρητη".

    Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί θα συναντήσει τους ηγέτες του Ισραήλ, το βράδυ, στην Ιερουσαλήμ.

    Συνάντηση Σαρκοζί-Μουμπάρακ στο Σαρμ ελ Σέιχ

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε νωρίτερα σήμερα στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου συνομιλίες με τον αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ σχετικά με τις προσπάθειες επίτευξης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

    Οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο προέδρους επικεντρώθηκαν "στις προσπάθειες της Αιγύπτου για την επίτευξη άμεσα μιας εκεχειρίας στη Γάζα", μετέδωσε το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena.

    Οι Μουμπάρακ και Σαρκοζί συναντήθηκαν στο Σαρμ ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Σαρκοζί αναμένεται στη συνέχεια στη Ραμάλα και μετά στην Ιερουσαλήμ, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ. Αύριο, Τρίτη, ο Σαρκοζί θα συναντηθεί με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό και τον λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν στη Βηρυτό.

    Η τρόϊκα της ΕΕ στην Αίγυπτο

    Συνομιλίες με τον αιγύπτιο πρόεδρο Μουμπάρακ για τα μέσα επίτευξης μιας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας είχε νωρίτερα σήμερα στο Σάρμ ελ Σέιχ και η τρόικα της ΕΕ, η οποία αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ και της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ.

    Οι συνομιλίες "επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στη Γάζα και στα μέσα για την επίτευξη άμεσα κατάπαυσης του πυρός, το άνοιγμα των μεθοριακών περασμάτων και την επιστροφή στην εκεχειρία", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ.

    Η ευρωπαϊκή τρόικα με επικεφαλής τον Σβάρτσενμπεργκ, του οποίου η χώρα ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, και ο αιγύπτιος πρόεδρος συζήτησαν επίσης για τα μέσα που θα οδηγήσουν στην υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μιας απόφασης που θα ζητεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών, πρόσθεσε ο Αμπούλ Γέιτ.

    "Η αποστολή μας αποσκοπεί κυρίως στην ελάφρυνση των δεινών των Παλαιστινίων και στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας, το οποίο απαιτεί (διπλωματικές) επισκέψεις στην περιοχή", δήλωσε ο Σβάρτσενμπεργκ.

    Στην Ιερουσαλήμ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί την επίτευξη εκεχειρίας το ταχύτερο δυνατό μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων και δεν αποδέχεται την άποψη του Ισραήλ για σύναψη εκεχειρίας μόνον όταν επιτευχθούν οι στόχοι του, δήλωσε σήμερα από την Ιερουσαλήμ ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, ο Σβάρτσενμπεργκ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, ζήτησε επίσης από το Ισραήλ να ανοίξει τα μεθοριακά του περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας.

    Η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς και υπογράμμισε ότι η τελευταία είναι μια τρομοκρατική οργάνωση.

    Επιθυμούμε ο κόσμος να μας επιτρέψει να "διεξάγουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας έως ότου εμείς αποφασίσουμε να σταματήσουμε", πρόσθεσε η Λίβνι, διευκρινίζοντας ότι στόχος του Ισραήλ είναι να αλλάξει η εξίσωση στην οποία η Χαμάς μπορεί να ρίχνει ρουκέτες στο ισραηλινό κράτος και να μην παίρνει απάντηση.

    Μετά την Ιερουσαλήμ, η ευρωπαϊκή αποστολή, στην οποία μετέχει επίσης η Επίτροπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ, θα μεταβεί στη Ραμάλα και στο Αμμάν. Χθες είχε συναντήσεις στο Καϊρο.

    Συνομιλία Μεντβέντεφ-Αμπάς

    Έκκληση για άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν οι πρόεδροι της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και των Παλαιστινιακών Εδαφών Μαχμούντ Αμπάς σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

    Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία προκάλεσε πολλά θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και οδήγησε σε μια δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    "Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη για άμεση εκεχειρία", σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

    Συνάντηση Ντ.Μπακογιάννη με πρέσβη Παλαιστινιακής Αρχής

    «Ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος συντονισμός περαιτέρω ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», στην οποία «η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που έδωσε το βπαρώνβ», ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, με τον επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα, πρέσβη Σαμίρ Αμπού Γαζάλα.

    Η συνάντηση αποτέλεσε συνέχεια της χθεσινής τηλεφωνικής επαφής της υπουργού με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

    «Χρειάζεται άμεση βοήθεια. Μετά από πολλή προσπάθεια, σήμερα μπήκανε τα φορτηγά με την ελληνική βοήθεια μέσα στη Γάζα», δήλωσε η κα Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση, αναφερόμενη στην ελληνική βοήθεια, που έφυγε το Σάββατο με δύο C 130, και η οποία περιελάμβανε μια από τις μεγαλύτερες -ως τώρα- αποστολές σε αίμα.

    «Στόχος είναι να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περαιτέρω βοήθεια και δόθηκε ήδη εντολή για αγορά των αναγκαίων φαρμάκων και τροφίμων», είπε η κα Μπακογιάννη, καθώς προγραμματίζεται με ορίζοντα μιας εβδομάδας να φύγει ένα ακόμη ελληνικό αεροπλάνο και μέσα σε δέκα ημέρες, ένα πλοίο με τρόφιμα για τη Λωρίδα της Γάζας.

    Παράλληλα με την ετοιμότητα για την άμεση ανακούφιση των κατοίκων της αποκλεισμένης Γάζας, την οποία αναγνώρισε ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας, λέγοντας ότι «είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε ανθρωπιστική αποστολή», η Ελλάδα, όπως τόνισε η κα Μπακογιάννη, «συνεχίζει τις προσπάθειες άσκησης πίεσης προς όλη τη διεθνή κοινότητα» με την προσδοκία «σε πρώτη φάση να υπάρξει μια εκεχειρία και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων», αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι απέχουμε απβ αυτό τον στόχο, «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», αλλά «η προσπάθεια θα συνεχιστεί».

    «Συζητήσαμε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των προσπαθειών για να επιτευχθεί εκεχειρία», δήλωσε για το ίδιο θέμα και ο Σαμίρ Αμπού Γαζάλα.

    Η ελληνική διπλωματία δραστηριοποιείται, επίσης, προς την κατεύθυνση επίτευξης ομοφωνίας στους κόλπους της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους ευρωπαίους ομολόγους της, μεταξύ των οποίων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Μορατίνος, της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ και της Βρετανίας, Ντέϊβιντ Μίλμπαντ.

    «Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας είναι η έλλειψη ομοφωνίας, που παρουσιάστηκε χθες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό ήταν και το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων, που είχα σήμερα το πρωί με ευρωπαίους ομολόγους μου», είπε η υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «δεν αντέχουμε μια Ευρώπη με δύο ή τρεις φωνές και αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατόν».

    Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πρώτη δήλωση της τσεχικής προεδρίας, λέγοντας ότι «δημιούργησε αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «με τη συντονισμένη προσπάθεια, που όλοι κάνουμε, θα αποφύγουμε μια τέτοια εικόνα στο μέλλον».

    Ο παλαιστίνιος πρέσβης αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή και συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα της κρίσης», εξέφρασε την εκτίμησή, του εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, προς «την Ελλάδα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ελληνική κυβέρνηση και προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις» και τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια» και ότι σήμερα «συζήτησαν τρόπους συντονισμού για την αποστολή περαιτέρω ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

    [02] "Πιθανή μια νέα μείωση επιτοκίων"

    Δεν διατρέχει κίνδυνο αποπληθωρισμού η ευρωζώνη, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, ενώ δεν αποκλείει νέες μειώσεις επιτοκίων στην περίπτωση συνέχισης της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης.

    "Δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε αυτό το φαινόμενο στην ευρωζώνη", δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος, σε ερώτηση για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού που δέχθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική επιθεώρηση "Βίρτασαφτσβόχε". "Αναμένεται, ωστόσο, σαφής υποχώρηση του πληθωρισμού προς το μέσον του επόμενου χρόνου", παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, κυρίως χάρη στην πτώση των πετρελαϊκών προϊόντων.

    "Στα τέλη του 2009, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί εκ νέου ανοδικά σε επίπεδο που εξασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών. Κατά συνέπεια οι εξελίξεις των τιμών δεν παρουσιάζουν κανέναν κίνδυνο αποπληθωρισμού", υπογράμμισε ο Λουκάς Παπαδήμος.

    Το ενδεχόμενο νέων μειώσεων των επιτοκίων άφησε ανοικτό ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ στην περίπτωση που εξακολουθήσει να επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση. "Εάν εκτιμήσουμε ότι οι κίνδυνοι για την σταθερότητα των τιμών αυξάνονται και πάλι, θα μπορούσαμε, αντιδρώντας, να χαλαρώσουμε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική μας", είπε.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο στη σύσταση Οργανισμού Εκκαθάρισης με στόχο την ενίσχυση του διατραπεζικού δανεισμού στην ευρωζώνη, υπογράμμισε ο Λουκάς Παπαδήμος. "Σε μία τέτοια δομή, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε επίπεδο ευρωζώνης και με συγκεντρωτικό τρόπο και θα υλοποιούνται από τις αρμόδιες αρχές των χωρών-μελών", διευκρίνισε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 January 2009 - 19:30:18 UTC