Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο κενό η έκκληση για εκεχειρία

  • [01] Στο κενό η έκκληση για εκεχειρία

    Στο κένο έπεσε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς απέρριψαν ως "ανεφάρμοστη" την απόφαση εντείνοντας τις ανησυχίες για τη διάρκεια του αιματοκυλίσματος στην περιοχή.

    Η απόφαση 1860, η οποία ψηφίστηκε τη νύχτα από τα 14 εκ των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας -οι ΗΠΑ απέσχον- απευθύνει έκκληση για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και για πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

    Η απόφαση "καταδικάζει κάθε βίαιη και εχθρική πράξη κατά των πολιτών και κάθε τρομοκρατική ενέργεια" και απευθύνει έκκληση για "απρόσκοπτη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας".

    Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να συνεχιστούν οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας παρά την έκκληση για κατάπαυση του πυρός από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοινώθηκε από ισραηλινούς αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ.

    Η απόφαση αυτή του αρμόδιου για την ασφάλεια υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν 12 υπουργοί, ελήφθη σε συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Εχουντ Ολμερτ στο Τελ Αβίβ. Ο τελευταίος λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας παρά την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Εχούντ Ολμερτ χαρακτήρισε "ανεφάρμοστη" μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τους Ισραηλινούς, αφού οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους σήμερα.

    "Το Ισραήλ δεν έχει ποτέ αποδεχθεί από ξένους παράγοντες να αποφασίσουν για το δικαίωμά του να υπερασπισθεί τους πολίτες του. Ο στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις για να υπερασπισθεί τους πολίτες του Ισραήλ. Η εκτόξευση ρουκετών σήμερα το πρωί αποδεικνύει ότι η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών είναι ανεφάρμοστη και ότι δεν θα γίνει σεβαστή από τις δολοφονικές παλαιστινιακές οργανώσεις", ανακοίνωσε ο Εχούντ Ολμερτ.

    Προηγήθηκε δήλωση στελέχους της Χαμάς στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την οποία απέρριπτε το ψηφισμα θεωρώντας ότι δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού, δήλωσε στέλεχος της οργάνωσης στον Λίβανο.

    Και η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε έκκληση σήμερα για την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την άρση του αποκλεισμού της περιοχής, με ανακοίνωση που εξέδωσε στο Στρασβούργο.

    "Η συνέλευσή μας δεν μπορεί να δεχτεί την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών. Πρέπει να εφαρμόσουμε μια σταθερή εκεχειρία, να ξεκινήσουμε το διάλογο και να ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις" σημειώνεται στην ανακοίνωση με την οποία ζητείται "να γίνει σεβαστεί από όλους" η άμεση κατάπαυση του πυρός.

    "Ο άμεσος στόχος θα έπρεπε να είναι να επιτευχθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την άρση του αποκλεισμού της Γάζας ώστε να τερματιστούν οι συμφορές του πληθυσμού", προστίθεται στο κείμενο.

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης κατήγγειλε εξάλλου την άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει στους ξένους δημοσιογράφους να πάνε στη Γάζα. "Η ελευθερία έκφρασης των μέσων ενημέρωση αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της δημοκρατίας" και "όταν δεν γίνεται σεβαστή το έλλειμμα δημοκρατίας είναι βαθύ", τονίζει.

    Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και οι επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ συνεχίζονται σήμερα παρά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απευθύνει έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές το πρωί στο παλαιστινιακό έδαφος μετά τις νυχτερινές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

    Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έξι ρουκέτες έπεσαν στο ισραηλινό έδαφος, τραυματίζοντας ελαφρά έναν άνθρωπο. Σύμφωνα με το στρατό, οι ρουκέτες τύπου Grad έπεσαν στη Μπερσέμπα, 40 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας καθώς και στην περιοχή Ασντοντ.

    Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός τονίζει ότι έπληξε 50 στόχους τη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.

    Εξάλλου, ισραηλινά άρματα μάχης έρριξαν οβίδες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την ανακοίνωση της παύσης των επιχειρήσεων για τρεις ώρες για ανθρωπιστικούς λόγους, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

    Τα άρματα μάχης άνοιξαν πυρ κατά στόχων στη Τζαμπαλίγια, στην Μπέιτ Λάχια, όπως και στη συνοικία Ζεϊτούν, στην πόλη της Γάζας, πρόσθεσαν.

    Τα πυρά έπληξαν ξυλουργείο που βρίσκεται δίπλα σε πρατήριο καυσίμων, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά στη Τζαμπαλίγια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι οι επιχειρήσεις θα σταματούσαν για τρεις ώρες από τις 13:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) για να επιτρέψουν στους Παλαιστίνιους να εφοδιαστούν με τρόφιμα και στους τραυματιοφορείς να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.

    Βομβάρδιζαν σπίτι με 110 αμάχους

    Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε στις αρχές της εβδομάδας κατοικία στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία είχε συγκεντρώσει 110 αμάχους Παλαιστίνιους, σκοτώνοντας 30 από αυτούς, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ επικαλούμενος μαρτυρίες.

    "Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, στις 4 Ιανουαρίου, ισραηλινοί στρατιώτες συγκέντρωσαν περίπου 110 Παλαιστίνιους σε μια κατοικία στο Ζεϊτούν (οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά), διατάζοντάς τους να παραμείνουν στο εσωτερικό του κτιρίου", αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής αρωγής.

    "Είκοσι τέσσερις ώρες αργότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν επανειλημμένα στο σπίτι αυτό, σκοτώνοντας 30 αμάχους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, στις 27 Δεκεμβρίου, έχουν σκοτωθεί 774 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου, που στηρίζονται σε παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές. Περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

    Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν την Πέμπτη από το Λίβανο κατά του βορείου Ισραήλ, το οποίο απάντησε με οβίδες, ενισχύοντας τους φόβους για επέκταση της έντασης από τη Γάζα στην ευρύτερη περιοχή. Αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές ζήτησε η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο.

    Τις πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα καταδίκασε ο ΟΗΕ

    Τις πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας καταδίκασε σήμερα η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι, ζητώντας τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τις βίαιες ενέργειες που διαπράχθηκαν από τότε που άρχισε η ισραηλινή επίθεση.

    Σε ειδική σύνοδο του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όσον αφορά τη Γάζα, η οποία διοργανώθηκε στη Γενεύη, η Πιλάι χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρίψη ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισράηλ όπως και αδικαιολόγητη την απάντηση του ισραηλινού στρατού στο μέτρο που οι επιθέσεις του έχουν συνέπειες σε αμάχους.

    "Η στέρηση βασικών υπηρεσιών και η κατάρρευση των υποδομών εκθέτουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (της Γάζας) σε επιπρόσθετους κινδύνους. Οι συνθήκες αυτές συνιστούν πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", σημείωσε.

    "Ανεξάρτητες έρευνες πρέπει να γίνουν με διαφάνεια για να προσδιοριστούν οι παραβιάσεις και να αποδοθούν ευθύνες", πρόσθεσε η Πιλάι, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες πρέπει να γίνουν στο Ισράηλ όπως και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    "Υπενθυμίζω ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου για τα οποία μπορεί να αποδοθεί προσωπική ποινική ευθύνη", προειδοποίησε.

    Την ίδια στιγμή η Γαλλία καταδίκασε σήμερα τα πυρά που ερρίφθησαν χθες, Πέμπτη, κατά αυτοκινητοπομπής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή των παλαιστινίων προσφύγων UNRWA, από τα οποία έχασε τη ζωή του ένας οδηγός.

    "Καταδικάζουμε τα πυρά που προκάλεσαν το θάνατο οδηγού της UNWRA που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του", σημειώνει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ερίκ Σεβαλιέ.

    "Λυπούμαστε βαθύτατα που η UNRWA ήταν αναγκασμένη να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Λωρίδα της Γάζας και για το γεγονός ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αναγκάστηκε να μειώσει τη δράση της, κυρίως λόγω του κινδύνου που διατρέχει το προσωπικό της", πρόσθεσε.

    Το Παρίσι ζητεί από τις εμπλεκόμενες πλευρές "να εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και την ελεύθερη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια", όπως και "τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου".

    Στο μεταξύ εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ θα επισκεφθεί το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο και θα συζητήσει για την κρίση στη Γάζα.

    Νεα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

    Με πρωτοβουλία της Υπουργού Εξωτερικών κας Μπακογιάννη η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε έκτακτη βοήθεια προς τη Γάζα την 1η Ιανουαρίου του 2009 και θα συνεχίσει την γέφυρα αυτή ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου των Εξωτερικών.

    Η Hellenic Aid,η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για το συντονισμό της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας συγκεντρώνει για το σκοπό αυτό τρόφιμα και άλλα είδη από μη κυβερνητικές οργανώσεις, δήμους, νομαρχίες και την Εκκλησία της Ελλάδος.

    Επίσης η Hellenic Aid θα διαθέσει επιπλέον 400.000 Ευρώ, για τρόφιμα που θα μεταφερθούν στην τρίτη αποστολή βοήθειας.

    Αποστολή για την υποστήριξη και την παροχή κάθε μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μετέβη χθες στην περιοχή, εκ μέρους του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου.

    Στην αποστολή, επικεφαλής της οποίας είναι ο γιατρός Άρης Μουσιώνης, συμμετέχουν γιατροί, ειδικοί διοικητικής υποστήριξης υγειονομικών υπηρεσιών και νομικοί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 January 2009 - 19:30:15 UTC