Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προέχει η κοινωνική γαλήνη"
  • [02] "Οι πολίτες ζητούν αλλαγή πορείας"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 11/1/2009
  • [04] Νέες επιθέσεις
  • [05] "Όχι στα αντιλαϊκά μέτρα"
  • [06] Συνάντηση Αλαβάνου-Μπακογιάννη
  • [07] "Ελαφρά πολιτική για τους έχοντες"
  • [08] Μάχη δικεφάλων

  • [01] "Προέχει η κοινωνική γαλήνη"

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Χρήστο Μαρκογιαννάκη, είχε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντικείμενο της συνεργασίας ήταν θέματα, που αφορούν τη δημόσια τάξη.

    Μετά τη συνάντηση και αναφερόμενος στη στάση της Αστυνομίας κατά τα χθεσινά επεισόδια, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Σε μια δημοκρατική χώρα εφαρμόζονται οι νόμοι, προστατεύονται πρωτίστως τα δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά εφαρμόζεται ο νόμος. Γιατί αυτό που προέχει είναι η κοινωνική γαλήνη, είναι η δυνατότητα των ανθρώπων να μπορούν να εργάζονται και να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους στο πλαίσιο του νόμου, χωρίς κάποιοι να παραβιάζουν καταχρώμενοι των δικαιωμάτων του ανθρώπου, και την κοινωνική γαλήνη και τη δημοκρατία».

    Ο υπουργός τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θωρακίσει τη δημοκρατία και να προστατεύσει τα δικαιώματα του ανθρώπου και πάντως, «δεν πρόκειται να ανεχθεί όλους εκείνους, οι οποίοι με πράξεις ωμής βίας παραβιάζουν ωμά και τα δικαιώματα του ανθρώπου και τους θεσμούς».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη χθεσινή στάση της Αστυνομίας, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι οι πολιτικοί κρίνονται κάθε μέρα για ό,τι και αν γίνεται. «Αυτό που κάνει η κυβέρνηση, είναι να σέβεται τα δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά να σέβεται και την κοινωνική γαλήνη και την ομαλότητα στη χώρα», υπογράμμισε.

    Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τον υφιστάμενό του, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε «σπερμολογίες» τα όσα ακούγονται περί κακών σχέσεων και τόνισε ότι «είναι όλα απόλυτα ξεκαθαρισμένα», η συνεργασία είναι τόσο καλή και είναι «συνεργασία με ένα φίλο από παλιά».

    «Αντί να απαντώ σε σπερμολογίες, προτιμώ να δείτε τα αποτελέσματα της συνεργασίας στην πορεία», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι η Αστυνομία έκανε χθες ότι μπορούσε προκειμένου μια ειρηνική διαδήλωση να περιφρουρηθεί και πρόσθεσε ότι, «όταν πήγαν να δημιουργηθούν έκτροπα, λειτούργησε στο πλαίσιο της νομιμότητας».

    «Η νομιμότητα είναι στόχος της κυβέρνησης και προτεραιότητά της είναι τα θέματα ασφάλειας του πολίτη», κατέληξε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

    Συνεργασία Χατζηδάκη-Στυλιανίδη

    Πολύωρη συνεργασία είχαν χθες ο πρώην και ο νυν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης και Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στο υπουργείο Μεταφορών, ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος ως γνωστό «μετακόμισε» στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενημέρωσε τον διάδοχό του για όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν το υπουργείο.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της Ολυμπιακής, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκρατικοποίησής του εθνικού μας αερομεταφορέα.

    Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και του πλαισίου αποκρατικοποίησης, όπως έχουν αποφασιστεί από την διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

    Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι θα υλοποιηθούν, χωρίς παρεκκλίσεις, όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης που έχουν αναληφθεί για τους εργαζομένους .

    [02] "Οι πολίτες ζητούν αλλαγή πορείας"

    "Η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο με τον ανασχηματισμό, αλλά τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. "Οι πολίτες έχουν πλέον πειστεί: στα μεγάλα και μικρά ζητήματα που τους απασχολούν, όπως η οικονομία, η παιδεία, η δημόσια ασφάλεια, δεν έχουν να περιμένουν λύσεις από αυτήν την κυβέρνηση. Ζητούν αλλαγή πορείας, ζητούν νέα κυβέρνηση", συνέχισε. "Στο ΠΑΣΟΚ, δουλεύουμε για να προετοιμάσουμε αυτή την αλλαγή πορείας που χρειάζεται η χώρα", κατέληξε.

    Για τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής

    Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα συντονισμού το οποίο δεν πρόκειται να καλύψει το νέο όργανο που συγκροτήθηκε για την οικονομία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε ορισμένα ερωτήματα τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε εύλογα και δημιουργούνται σε κάθε πολίτη: Πρώτον, δεν υπήρχε κρίση πριν από μία εβδομάδα; Δεύτερον,υπάρχει σήμερα κρίση και γι΄αυτό χρειάζεται ένας επιπλέον συντονισμός; Τρίτον, γιατί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είναι μέλος μιας επιτροπής οικονομικής διαχείρισης της κυβέρνησης; Τέταρτον, ο ΥΠΕΧΩΔΕ θα έχει σημαίνοντα ρόλο στην οικονομική πολιτική της χώρας στο εξής;

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας εξάλλου τις διαρροές, όπως είπε, περί αλλαγής της οικονομικής πολιτικής, επισήμανε ότι ήδη υπάρχει ένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό, μία μονάδα πάνω από τις προβλέψεις. Και πρόσθεσε τί είναι αυτό που ζητάει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική: Να έρθει στη Βουλή για συζήτηση ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο να κάνει μια αναδιανομή δαπανών και μια αναδιανομή εσόδων. Και ζήτησε από το νέο υπουργό Οικονομίας να δηλώσει αν σκοπεύει να αλλάξει τις προτεραιότητες των δαπανών προκρίνοντας τις δημόσιες επενδύσεις, όπως εκείνες στην παιδεία και την υγεία και να πει επίσης αν είναι διατεθειμένος να ανατρέψει το σημερινό άδικο φορολογικό σύστημα και, μεταξύ άλλων, να επαναφέρει το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης οτι η κυβερνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την οικονομία και προσπαθεί με αποσπασματικές δηλώσεις και επικοινωνιακά τεχνάσματα να πείσει ότι γνωρίζει πού πηγαίνει η ελληνική οικονομία. Ανέφερε επίσης ότι στην κυβέρνηση αντιπαλεύουν διάφορες απόψεις για την κατεύθυνση που πρέπει να πάει η οικονομική πολιτική και αυτές τις απόψεις προσπαθεί να συγκεράσει ο πρωθυπουργός δημιουργώντας ένα νέο όργανο.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 11/1/2009

  • Στο πλαίσιο του Μαραθωνίου Αγάπης για το Παιδί 2008, που διοργανώνεται από τη Marfin Egnatia Bank σε συνεργασία με το Marfin Foundation θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπικός αγώνας Μπάσκετ, την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009 και ώρα προσέλευσης 11:30, στο Κλειστό - 11:30:00, Αθήνα.

  • Συνάντηση υπουργού Εξωτερικών-προέδρου Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ - 12:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Πόδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (17η ημέρα)

    15:00 Θρασύβουλος-Λεβαδειακός

    16:45 Λάρισα-Αστέρας Τρίπολης ΑLPHA

    16:45 ΟΦΗ-Ηρακλής NOVA

    19:00 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ NOVA

    19:00 Αρης-Εργοτέλης ΝΕΤ

  • Ποδόσφαιρο-Β` Εθνική (17η ημέρα)

    Καβάλα-Ιωνικός

    Καστοριά-Απόλλων Καλαμαριάς

    Καλλιθέα-Ηλυσιακός

    Εθνικός Αστέρας-Διαγόρας

    ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΣΚ Ολυμπιακός

    Καλαμάτα-Κέρκυρα

    Εθνικός-Ατρόμητος

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών-13η Αγωνιστική

    12:00 Αθηναϊκός-Παναθηναϊκός

    12:00 Άρης Χολαργού-Ολυμπιάδα Λάρισας

    12:00 Εσπερίδες-Μ. Αλέξανδρος

    12:00 Π. Φάληρο-Παγχιακός

    12:00 Απόλλων Καλαμαριάς-ΔΑΣ Άνω Λιοσίων

    12:00 Απόλλων Πτολεμαϊδας-Siemens

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-13η Αγωνιστική

    15:30 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ

    19:00 Μαρούσι-Ολυμπιακός

  • Υδατοσφαίριση-Τσάμπιονς Καπ γυναικών (Β΄ προκριματική φάση, 2ος όμιλος, 3η ημέρα): Βουλιαγμένη-Νανσί - 11:00:00, Μάντσεστερ (GBR)

  • Υδατοσφαίριση-LEN Trophy γυναικών (Β΄ προκριματική φάση, 2ος όμιλος, 3η ημέρα): Νόικολν Βερολίνου-Ολυμπιακός - 11:00:00, Έντε (NLD)

  • Υδατοσφαίριση-Τσάμπιονς Καπ γυναικών (Β΄ προκριματική φάση, 3ος όμιλος, 3η ημέρα): Ολιμπίκ Νις-Γλυφάδα - 12:00:00, Νίκαια (FRA)

  • Υδατοσφαίριση-LEN Trophy γυναικών (Β΄ προκριματική φάση, 1ος όμιλος, 3η ημέρα): Εθνικός-Πάντοβα - 12:15:00, Πειραιάς

  • Χάντμπολ-Α1 γυναικών (9η ημέρα): Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών-Αναγέννηση Άρτας - 14:00:00, Γιαννιτσά.

    [04] Νέες επιθέσεις

    Νέες επιθέσεις με άρματα μάχης και από αέρος πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, με συνέπεια να σκοτωθούν τρεις Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν δεκάδες, ανακοίνωσαν ιατρικοί κύκλοι.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θάνατοι σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά τη ρίψη φυλλαδίων από το Ισραήλ που προειδοποιούσε τους κατοίκους της Γάζας να παραμείνουν μακριά από περιοχές που χρησιμοποιεί η Χαμάς γιατί οι επιχειρήσεις εκεί θα κλιμακωθούν.

    Από τη Σύρια, ο ηγέτης της Χαμάς Χαλίντ Μεσάαλ δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα κατέστρεψαν κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ.

    Από τους τρεις που έχασαν τη ζωή τους σήμερα, η μια είναι γυναίκα που σκοτώθηκε από πυρά πυροβολικού στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Σκοτώθηκαν ακόμα δύο ένοπλοι όταν το αυτοκίνητο που επέβαιναν δέχθηκε αεροπορικά πυρά σε δρόμο κοντά στην παραλία.

    Από τις τελευταίες επιθέσεις δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στη νότια Γάζα, κοντά στο χωριό Χούζα ανατολικά του Χαν Γιούνις.

    Παλαιστίνιοι νοσηλευτές στην περιοχή δήλωσαν ότι οι περισσότεροι από τους τραυματίες έχουν υποστεί εγκαύματα και έχουν εισπνεύσει δηλητηριώδη αέρια, συμπτώματα που όπως εκτιμούν οφείλονται σε έκθεση σε λευκό φώσφορο.

    Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά η χρήση του λευκού φωσφόρου μπορεί να είναι νόμιμη για πυρομαχικά, αλλά η χρήση της εναντίον αμάχων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.

    Από την ισραηλινή επιχείρηση έχουν χάσει τη ζωή τους 854 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 270 παιδιά και 98 γυναίκες ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.490.

    Διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ

    Εκατοντάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ ζητώντας άμεση εκεχειρία με τη Χαμάς και τον τερματισμό των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

    Οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του κινήματος "Ειρήνη Τώρα" φώναζαν συνθήματα όπως "όχι στον πόλεμο" και "σταματήστε τα πυρά εναντίον των παιδιών". Στα πανώ που κρατούσαν έγραφαν ότι "δεν υπάρχει στρατιωτική λύση" στη σύγκρουση.

    Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την αιματοχυσία στη Γάζα διοργάνωσαν στην Αθήνα συνδικαλιστικές και αραβικές οργανώσεις

    Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι από το Σύνταγμα προς την αμερικανική και την ισραηλινή πρεσβεία, εκατοντάδες Αθηναίοι. Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από τη Συμμαχία "Σταματείστε τον Πόλεμο", τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΕΚΑ, με τη συμμετοχή παλαιστινιακών και αραβικών οργανώσεων.

    Με κεντρικό αίτημα "Να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα τώρα", οι διαδηλωτές με επι κεφαλής παλαιστινιακές οικογένειες με παραδοσιακή ενδυμασία και το χαρακτηριστικό μαντήλι, φώναζαν "Σταματήστε τον πόλεμο τώρα".

    Η πορεία διεξήχθη με σχετική ηρεμία λόγω κυρίως της αυστηρής περιφρούρησης από τους ίδιους τους διαδηλωτές, οι οποίοι σε κάποιο σημείο της πορείας εμπόδισαν νεαρούς που βρίσκονταν στο πίσω μέρος της, να τη διασπάσουν, δημιουργώντας επεισόδια.

    Ωστόσο, ένταση σημειώθηκε έξω από την αμερικανική πρεσβεία, την οποία φρουρούσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον τους, φώναξαν έντονα αντιαμερικανικά συνθήματα κατά του προέδρου των ΗΠΑ και της ιμπεριαλιστικής - φιλοσιωνιστικής πολιτικής της "και την απροκάλυπτη υποστήριξή της σε αυτό το στυγερό έγκλημα", και απομακρύνθηκαν, αφού πρώτα έκαψαν δύο αμερικανικές σημαίες.

    Το ίδιο περιστατικό, αλλά με περισσότερη ένταση, σημειώθηκε επίσης έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, όπου οι διαδηλωτές με συνθήματα περισσότερο εμπλουτισμένα κατά της "αδίστακτης σιωνιστικής πολιτικής για την πολιτική του ολοκαυτώματος που εφαρμόζει", σε βάρος ενός αθώου λαού, κατήγγειλαν το Ισραήλ για τη γενοκτονία και την κλιμάκωση της βίας σε βάρος αθώων ανθρώπων. Επίσης, κατήγγειλαν και τη διεθνή κοινότητα για την αδιάφορη στάση της απέναντι σε αυτές τις απάνθρωπες πρακτικές που εφαρμόζει το Ισραήλ.

    [05] "Όχι στα αντιλαϊκά μέτρα"

    "Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων για να «νομιμοποιήσει» και να κλιμακώσει τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών κατά των εργατικών, λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων" αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Πρ.Παυλόπουλου. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι "ο σχεδιασμός αυτός, που το ΚΚΕ κατήγγειλε εξαρχής, πρέπει να αποτύχει. Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας, να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα".

    Απαράδεκτη η κατάσταση

    Απαράδεκτη και επικίνδυνη, χαρακτήρισε την κατάσταση σχετικά με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από το νομό της Λάρισας όπου πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία.

    «H κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δεχθεί εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, μέσω του ΝΑΤΟ», είπε σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε πως «δεν ικανοποιεί το ΚΚΕ το γεγονός ότι η υπουργός Εξωτερικών εκλιπαρεί τον Αμερικανό πρέσβη για την επίλυση του προβλήματος», ενώ «θα πρέπει να τεθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να ξέρει και ο ελληνικός λαός με ποιον έχει να κάνει και όχι να πιστεύει ότι η Τουρκία κάνει ότι κάνει, επειδή έχει τον δικό της τσαμπουκά».

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να καταγγείλει ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ ότι τον συνδέουν με την τρομοκρατία και μάλιστα, θα ζητήσει την ενεργοποίηση πνευματικών ανθρώπων, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για «πολιτική μυωπία, πολιτική τύφλωση και πολιτική ψύχωση», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι το ΚΚΕ ουδέποτε υιοθέτησε τον όρο «τρομοκρατία» για κόμμα, ούτε για τους κουκουλοφόρους.

    «Πρόκειται για πολιτική ψύχωση αν αποδίδουν στο ΚΚΕ τέτοια πρόθεση», τόνισε η κ. Παπαρήγα και συμπλήρωσε: «Το ΚΚΕ το χωρίζει πολιτική άβυσσος από την ΝΔ και το ΛΑΟΣ, για λόγους ταξικούς».

    Με αφορμή δε, το ότι στη Λάρισα απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε συλληφθέντες στα επεισόδια, βάσει του τρομονόμου, εξέφρασε την αντίθεσή της και τόνισε ότι «εφόσον αποδειχθεί ότι σπάσανε βιτρίνες και κάψανε τράπεζες υπάρχει ο ποινικός Νόμος για να τιμωρηθούν».

    Αναφερόμενη στο αγροτικό ζήτημα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, μίλησε για «συμμαχία αγροτών, εργατών και αυτοαπασχολούμενων». Ανέφερε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή κριτηρίων αντιμετώπισης των αγροτικών προβλημάτων και υπογράμμισε την ανάγκη μιας νέας λαϊκής εξουσίας και «όχι απλά μίας Κυβέρνησης εκλεγμένης από τον λαό».

    Για τους αγρότες τόνισε ότι μόνον η ΠΑΣΥ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και κάλεσε σε νέους πρωτόγνωρούς αγροτικούς αγώνες. Υποστήριξε, επίσης, την ανάγκη ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τα αγροτικά προϊόντα, κατάργηση του ΦΠΑ, φθηνό πετρέλαιο, ενώ καταφέρθηκε για μια ακόμη φορά κατά της ΚΑΠ, «που οδηγεί στην πλήρη εγκατάλειψη της καλλιέργειας».

    Διατύπωσε την πρόβελψη ότι «μόλις ξεσπάσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τότε θα δρομολογηθούν μέτρα στο όνομα της κρίσης, όπως η 3ημερη εργασία, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η επιμήκυνση του χρόνου εργασίας», ανέφερε δε, ότι το ωράριο είναι ο "κρίκος" που συνδέει τους υπαλλήλους με τους μικρούς επαγγελματίες και πρέπει με αλληλεγγύη να αντιμετωπίσουν το θέμα.

    Εξάλλου, επισήμανε ότι «στο μαθητικό κίνημα, όπου υπάρχει μία παρακαταθήκη αγώνων, πρέπει να γίνουν οι αγώνες πιο μαζικοί, πιο οργανωμένοι και πιο πολιτικοποιημένοι γιατί η παιδεία είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη». Εξέφρασε μεγάλη ανησυχία της για την «κρίση που περνάει το φοιτητικό-σπουδαστικό κίνημα, καθώς οι φοιτητικές εκλογές έχουν μετατραπεί σε καταγραφή κομματικών δυνάμεων», χαρακτηρίζοντας το γεγονός απαράδεκτο. «Δεν μπορεί να κλείνουν τα πανεπιστήμια με αποφάσεις 30 ατόμων», είπε.

    Σχολιάζοντας πιθανές αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στο ΑΕΙ και ΤΕΙ, μίλησε για «μεγάλη φάκα», διότι, όπως είπε, και να καταργηθούν οι εξετάσεις δεν θα βελτιωθεί το σύστημα, ούτε τα επαγγελματικά δικαιώματα, ούτε θα αντιμετωπισθεί ή ανεργία. «Θα έχουμε περισσότερους ανέργους πτυχιούχους», ανέφερε.

    Καταλήγοντας είπε πως «πρέπει να υπάρξει ένα "τσουνάμι", να εκραγεί ένα ηφαίστειο και σε ό,τι αφορά το συσχετισμό δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Αυτό, δεν γίνεται σε μία εκλογική μάχη, αλλά μπορεί να επέλθει ρήγμα, να γίνει ορατό και να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ, που είναι εγγυητής της συνεπούς, μαχητικής, ρεαλιστικής πάλης. Αν δεν γίνει αυτό, τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ χειρότερα».

  • *Η κα Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί αύριο, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 το πρωί, με τη Συντονιστική Επιτροπή της Παροικίας των Παλαιστινίων στην Ελλάδα στα γραφεία του κόμματος.

    [06] Συνάντηση Αλαβάνου-Μπακογιάννη

    Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών κ.Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο Αλέκος Αλαβάνος με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις στη Γάζα ύστερα από αίτημα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, σε ανακοίνωσή του, τονίζει την ανάγκη αλλαγής πολιτικής "προς όφελος των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων". Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία, που πλήττει την παγκόσμια οικονομία και την χώρα μας, ο Πρωθυπουργός επέλεξε την σύσταση μιας διυπουργικής επιτροπής για να ασκήσει την ίδια πολιτική που μας έφερε ως εδώ. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι περισσότεροι «αρχιτέκτονες» για την άσκηση της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αλλά μια ριζικά διαφορετική αρχιτεκτονική στο οικονομικό μοντέλο προς όφελος των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων και του περιβάλλοντος", καταλήγει η ανακοίνωση.

    "Σύγκλιση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής"

    Την έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητούν, με επιστολή τους προς την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς και ο υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης.

    Στην επιστολή τονίζεται ότι γεννούν ανησυχίες οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο για τις οποίες απαιτείται ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση και προσθέτει ότι: "η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από τη βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ και οι κίνδυνοι για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας, απαιτούν κατά τη γνώμη μας την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σ΄ όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν από τη χώρα μας χωρίς καθυστέρηση, για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και τη δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ".

    [07] "Ελαφρά πολιτική για τους έχοντες"

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος σχολιάζοντας τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλου και του Χρ. Μαρκογιαννάκη με τον πρωθυπουργό, δήλωσε: "Αφού επί ένα μήνα καιγόταν η Αθήνα και μετά την ρήση Παυλόπουλου περί αμυντικής στάσης της Αστυνομίας, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να συσκεφτεί με τους κ. Παυλόπουλο κ. Μαρκογιαννάκη για την Δημόσια Τάξη. Μέσα στην ανυπαρξία της ΝΔ και στην αταξία που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα, εμείς ρωτάμε: Η σύσκεψη ήταν επικοινωνιακού τύπου ή «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» και ρόλων μεταξύ κ.κ. Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη στο Υπουργείο; Το μέλλον θα δείξει".

    Όσον αφορά το θέμα του πανεπιστημονικού ασύλου, ο κ. Βελόπουλος επανέλαβε τη θέση του ΛΑΟΣ, ότι "πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην ασυλία των γνωστών άγνωστων βανδάλων, κουκουλοφόρων, μολοτοφόρων με το δήθεν άσυλο του Πανεπιστημίου. Εμείς το λέμε, άλλο άσυλο ιδεών και άλλο άντρο εγκληματικών ενεργειών".

    Ακόμη, σχολιάζοντας την αρνητική εικόνα της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό, δήλωσε: "Για την οικονομία τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι άσχημα, αλλά και στο εσωτερικό, η Ν.Δ δείχνει το αντιλαϊκό της ύφος αφού περιθωριοποιεί και τη μοναδική φιλολαϊκή ομάδα στους κόλπους της, την επονομαζόμενη, «λαϊκή δεξιά». Καταλαβαίνει κανείς ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε μια «ελαφρολαΪκή πολιτική», δηλαδή «ελαφρά πολιτική για τους έχοντες και κατέχοντες και βαριά αντιλαϊκή, για τους φτωχούς και μη έχοντες".

    Τέλος, για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο κ. Βελόπουλος τόνισε ότι "οι χαρές , τα πανηγύρια και τα πυροτεχνήματα για τον περιβόητο ανασχηματισμό νίκης έληξαν. Ήρθε η δημοσκόπηση και η ελπίδα τελείωσε. Η Ν.Δ βρίσκεται και πάλι δεύτερη. Θα παραμείνει δεύτερη αν δεν ανασχηματίσει την αποτυχημένη πολιτική της. Η λύση είναι απλή, φιλολαϊκή πολιτική. Εμείς είμαστε σταθερά ανοδικοί όπως σταθερές είναι οι θέσεις και οι απόψεις μας".

    [08] Μάχη δικεφάλων

    Ο Ολυμπιακός διατήρησε το απόλυτο των επιτυχιών στο γήπεδο Καραϊσκάκη, καθώς σε αγώνα για τη 17η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα, νίκησε 2-1 την Ξάνθη. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με αυτογκόλ του Σταθάκη στο 16' και πλασέ του Γκαλέτι στο 19', ενώ οι γηπεδούχοι μείωσαν στο 27' με τον Ζουέλα. Στο 69' ο σκόρερ της Ξάνθης αποβλήθηκε, σε φάση που ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι, το οποίο έχασε ο Γκαλέτι.

    Ο Παναθηναϊκός αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις στο 5ο λεπτό, έφυγε τελικά με το «τρίποντο» από τη Θράκη. Η ομάδα του Τεν Κάτε επικράτησε 3-1 του Πανθρακικού και προσωρινά σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 33 βαθμούς όσους έχει και ο ΠΑΟΚ. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Σαλπιγγίδης (24`), Μάντζιος (63`) και Ζιλμπέρτο Σίλβα (90`+), ενώ των γηπεδούχων ο Πονσέ (5΄).

    Την πρώτη νίκη μέσα στο 2009, πέτυχε ο Πανιώνιος. Οι Νεοσμυρνιώτες επικράτησαν 2-0 του Πανσερραϊκού και παρέμειναν σε τροχιά Ευρώπης αφού προσωρινά «έπιασαν» την ΑΕΚ στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 25 βαθμούς. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν οι Εστογιάνοφ (22`) και Κουμορτζί (75`).

    Στους αυριανούς αγώνες, η ΑΕΚ, που βρίσκεται εν μέσω διοικητικών εξελίξεων, υποδέχεται τον φιλόδοξο ΠΑΟΚ, σε έναν αγώνα ανοικτό σε κάθε αποτέλεσμα. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αναμένεται να παρατάξει με επιθετικό σχήμα την ομάδα του, ενώ από την πλευρά του, ο Φερνάντο Σάντος που επιστρέφει ως αντίπαλος της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, θα εμπιστευθεί και πάλι το 4-4-2 με κορυφή στην επίθεση τον εντυπωσιακό Ζλάταν Μουσλίμοβιτς.

    Παράλληλα, ο Θρασύβουλος θα φιλοξενήσει τον Λεβαδειακό σε μία αναμέτρηση «χωρίς αύριο» για την ομάδα της Φυλής, ενώ ο Αρης είναι το φαβορί στον αγώνα του «Κλεάνθης Βικελίδης» με τον Εργοτέλη.

    Τέλος, ο ΟΦΗ υποδέχεται τον Ηρακλή και θέλει την νίκη για νε βελτιώσει την θέση του στην βαθμολογία, όπως και η Λάρισα που θα φιλοξενήσει τον Αστέρα Τρίπολης.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Σάββατο 10 Ιανουαρίου Πανθρακικός-Παναθηναϊκός 1-3

    Πανιώνιος-Πανσερραϊκός 2-0

    Ολυμπιακός-Ξάνθη 2-1

    Κυριακή 11 Ιανουαρίου 15:00 Θρασύβουλος-Λεβαδειακός

    16:45 Λάρισα-Αστέρας Τρίπολης ΑLPHA

    16:45 ΟΦΗ-Ηρακλής NOVA

    19:00 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ NOVA

    19:00 Αρης-Εργοτέλης ΝΕΤ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 January 2009 - 5:30:28 UTC