Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δραματική η κατάσταση στη Γάζα

  • [01] Δραματική η κατάσταση στη Γάζα

    "Δεν υπάρχει πια καιρός για χάσιμο", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, κάνοντας εκ νέου έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός", δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών στο Κάιρο, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει πως η αιγυπτιακή πρωτοβουλία θα αποδώσει γρήγορα καρπούς. "Οι επιθέσεις της Χαμάς πρέπει να σταματήσουν και παράλληλα καταδικάζω την εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών", δήλωσε.

    Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και οι δύο άντρες εξέφρασαν τα "κοινά αισθήματα απογοήτευσης και οδύνης για τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα". Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο κ. Μπαν επρόκειτο να ζητήσει να ενημερωθεί για την πρόοδο της αιγυπτιακής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.

    Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμπούλ Γάιτ, υψηλά στελέχη της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών πραγματοποιούν συνομιλίες με μία αντιπροσωπία της Χαμάς.

    Η αιγυπτιακή πρόταση προβλέπει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, της οποίας θα ακολουθήσει μακρόχρονη εκεχειρία και άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων στη Γάζα παρουσία των εκπροσώπων της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Η τρίτη φάση της πρωτοβουλίας προβλέπει συμφιλίωσης της Χαμάς με την Φατάχ του Προέδρου Αμπάς.

    Ο κ. Μπαν Κι-Μουν θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, μεταβαίνοντας σε Ιορδανία, Ισραήλ και Συρία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα έχει άμεσες επαφές με τη Χαμάς.

    Στο Κάιρο για συνομιλίες ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν

    Οι ισραηλινές δυνάμεις έσφιξαν τον κλοιό γύρω από την πόλη της Γάζας, ενώ ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε ότι "υπάρχει ακόμη δουλειά" στον πόλεμο κατά της Χαμάς.

    Εκρήξεις και σφοδρά πυρά πολυβόλων αντηχούσαν χθες στην πόλη των 500.000 κατοίκων μετά την προώθηση των ισραηλινών αρμάτων μάχης πιο κοντά στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της.

    Παράλληλα, την ώρα που αντιπροσωπεία της Χαμάς επαναλάμβανε τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που πρότεινε η χώρα αυτή, η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποιούσε επιθέσεις σε 60 στόχους, μεταξύ των οποίων σήραγγες που χρησιμοποιούνται από τους μαχητές της Χαμάς για να περνούν λαθραία όπλα από την Αίγυπτο, τοποθεσίες στις οποίες κατασκευάζονται όπλα και θέσεις της διοίκησης της Χαμάς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

    Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι δύο παλαιστινιακές ρουκέτες έπληξαν την Μπιρσεβά στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να υπάρχουν θύματα.

    "Πετύχαμε πολλά πλήττοντας τη Χαμάς, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει δουλειά μπροστά μας", δήλωσε ο αντιστράτηγος Γκάμπι Ασκενάζι, αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

    "Εργαζόμαστε για να μεγαλώσουμε το πλήγμα στη στρατιωτική της πτέρυγα, να μειώσουμε τα πυρά (της Χαμάς), να ενισχύσουμε την ανατρεπτική δύναμη (του Ισραήλ) και να βελτιώσουμε την κατάσταση της ασφάλειας για τους κατοίκους του νοτίου Ισραήλ, οι οποίοι ζουν υπό την απειλή των επιθέσεων" με ρουκέτες, πρόσθεσε.

    Την ίδια στιγμή ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν ελλείψεις σε ζωτικά είδη, συμπεριλαμβανομένου του νερού, στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης σημείωσαν ότι η έλλειψη καυσίμων προκαλεί τακτικά διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    Το Ισραήλ έχει επιτρέψει τις καθημερινές μεταφορές τροφίμων και φαρμάκων. Ωστόσο σε νέα έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σημειώνει ότι η τρίωρη καθημερινή παύση των ισραηλινών επιθέσεων για να διευκολυνθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας αποδεικνύεται "θλιβερά ανεπαρκής".

    Η ισραηλινή πολεμική επιχείρηση "Συμπαγές Μολύβι" που συνεχίζεται για 19η ημέρα, έχει προκαλέσει το θάνατο 971 Παλαιστινίων, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι 10 στρατιώτες και τρεις πολίτες του σκοτώθηκαν από ρίψεις ρουκετών της Χαμάς.

    Παράλληλα πολιτικές πηγές δήλωσαν ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι αποφάσισαν αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ να μη διατάξουν τον ισραηλινό στρατό τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες να εμπλακεί σε μια επίθεση σε όλη την πόλη της Γάζας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έναρξη της "3ης Φάσης" της ισραηλινής επίθεσης θα περιπλέξει πιθανώς τις προσπάθειες για εκεχειρία, θα οδηγήσει σε σφοδρές οδομαχίες και θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές, μια πολιτικά ριψοκίνδυνη κίνηση λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

    Απέπλευσε για την Γάζα το «Αρίων»

    Απέπλευσε γύρω στις 11 το πρωί, από το λιμάνι της Λάρνακας, το υπό ελληνική σημαία σκάφος «Αρίων», με το οποίο η οργάνωση «Ελεύθερη Γάζα», μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους.

    Ο απόπλους κατέστη δυνατός, αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επιδιόρθωσης του σκάφους, το οποίο είχε αναγκαστεί προχθές να επιστρέψει εσπευσμένα στη Λάρνακα, λόγω βλάβης.

    Στο μεταξύ, ισραηλινά πολεμικά πλοία προειδοποίησε το ιρανικό πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους στη Γάζα να εγκαταλείψει την περιοχή, δήλωσε ιρανός αξιωματούχος σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars και πρόσθεσε πως εάν οι προειδοποιήσεις συνεχιστούν το ιρακινό πλίο θα αλλάξει πορεία και αντί της Γάζας θα κατευθυνθεί προς το αιγυπτιακό λιμάνι Ελ Αρις.

    Ρουκέτες από το Λίβανο έπληξαν το βόρειο Ισραήλ

    "Ρουκέτες ερίφθησαν στο βόρειο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά προς την περιοχή από την οποία εκτοξεύθηκαν οι ρουκέτες", δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

    "Το Ισραήλ θεωρεί ότι ο στρατός και η κυβέρνηση του Λιβάνου έχουν ευθύνη να εμποδίζουν τη ρίψη ρουκετών από το λιβανικό έδαφος", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Νωρίτερα οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ είχαν ανακοινώσει ότι ένοπλοι από το νότιο Λίβανο έριξαν τρεις ρουκέτες Κατιούσα εναντίον του βορείου Ισραήλ το πρωί. "Τρεις ρουκέτες που ερρίφθησαν στο Ισραήλ έπληξαν σημεία έξω από την πόλη Κιριάτ Σμόνα, βορείως της Γαλιλαίας. Δεν προκλήθηκαν θύματα ή υλικές ζημιές", ανέφεραν.

    Πηγές ασφαλείας του Λιβάνου κάνουν λόγο για ρίψη πέντε ρουκετών, ωστόσο δύο έπληξαν περιοχή κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

    Οι σειρήνες ήχησαν στην Κιριάτ Σμόνα, τη βορειότερη πόλη του Ισραήλ και οι κάτοικοι κλήθηκαν να μείνουν κοντά σε προστατευόμενους χώρους ή σε καταφύγια. Η πόλη επλήγη από εκατοντάδες οβίδες από το νότιο Λίβανο στον πόλεμο του Ισραήλ με την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου το καλοκαίρι του 2006.

    Είναι η δεύτερη φορά που πύραυλοι από το νότιο Λίβανο πλήττουν το βόρειο Ισραήλ, μετά την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας στις 27 Δεκεμβρίου.

    Η πρώτη φορά ήταν στις 8 Ιανουαρίου όταν τρεις ρουκέτες έπληξαν το βόρειο Ισραήλ.

    Η σιιτική φιλο-ιρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου είχε αρνηθεί εμπλοκή της στη ρίψη των ρουκετών αυτών. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι παλαιστίνιοι ένοπλοι στο Λίβανο εκτόξευσαν τις ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους ότι ένοπλοι στο νότιο Λίβανο επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα "δεύτερο μέτωπο" εναντίον του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς.

    Ωστόσο το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο σε συνεδρίασή του την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η ρίψη των ρουκετών αυτών ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

    Δηλώσεις Χ. Κλίντον

    Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτρέψει την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον κατά την ακρόασή της στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού της στη θέση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Οι ΗΠΑ πρέπει να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Ισραήλ για ασφάλεια και στις νόμιμες φιλοδοξίες των Παλαιστινίων στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σημείωσε η ίδια.

    "Όπως επικεντρωνόμαστε στο Ιράκ, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, πρέπει επίσης να επιδιώξουμε ενεργά μια στρατηγική έξυπνης ισχύος στη Μέση Ανατολή, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες για ασφάλεια του Ισραήλ και στις νόμιμες πολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες των Παλαιστινίων", σημείωσε η Κλίντον στην κατάθεσή της στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

    Ο Α. Γκίλαντ στο Κάιρο

    Ο βασικός σύμβουλος του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Εχουντ Μπαράκ, Αμος Γκιλάντ, θα μεταβεί στο Κάιρο την Πέμπτη για να συζητήσει την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για εκεχειρία στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

    "Ο Αμος Γκιλάντ θα μεταβεί την Πέμπτη στο Κάιρο για να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τις αιγυπτιακές και τις διεθνείς πρωτοβουλίες", δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός.

    Ο κ. Γκιλάντ θα συναντήσει στο Κάιρο τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών Ομαρ Σουλεϊμάν, άνθρωπο κλειδί για ευαίσθητες διαπραγματεύσεις.

    Ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα μια πρωτοβουλία για να τεθεί τέρμα στην ισραηλινή επίθεση κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    Αυτό το σχέδιο προβλέπει κυρίως μια "άμεση εκεχειρία για μια περιορισμένη περίοδο" για να επιτραπεί το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και η εξακολούθηση των αιγυπτιακών προσπαθειών ενόψει μιας μόνιμης εκεχειρίας.

    Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στη Γάζα

    Εξαμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ πέρασε χθες το πρωί - από την πλευρά της Αιγύπτου και πιο συγκεκριμένα το συνοριακό πέρασμα της Ράφα - στη Λωρίδα τη Γάζας. Πρόκειται για τους: Άρη Μουσιώνη - γιατρό, Ηλία Καρανίκα - γιατρό, Θανάση Νησιώτη - γιατρό, Θεμιστοκλή Τζίμα - τεχνική υποστήριξη, Χρήστο Καπάταη - τεχνική υποστήριξη και Αλέκο Στάμου - νομικό σύμβουλο. Η αποστολή μετέφερε ποσότητα φαρμάκων και ιατρικών εργαλείων στο νοσοκομείο της πόλης της Ράφα.

    Την αποστολή σύμφωνα με τον επικεφαλής αυτής κ. Μουσιώνη είχε δρομολογήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, το γραφείο του οποίου, όπως είπε, ήταν διαρκώς σε επικοινωνία με τα μέλη του κόμματος που πέρασαν στην περιοχή. Στο νοσοκομείο το οποίο επισκέφθηκαν οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί είναι τεράστιες και οι γιατροί που μετείχαν χρειάστηκε σε αρκετές περιπτώσεις να συνδράμουν τους Παλαιστίνιους συναδέλφους τους.

    Όπως έγινε γνωστό, ο διευθυντής του νοσοκομείου της Ράφα αργά το απόγευμα ονόμασε την πτέρυγα των επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου «πτέρυγα Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 January 2009 - 13:30:14 UTC