Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλήγμα κατά του ΟΗΕ

  • [01] Πλήγμα κατά του ΟΗΕ

    Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, σε συνεργασία με τη μυστική υπηρεσία Σιν Μπετ, σκότωσε σήμερα στη διάρκεια επιδρομής στην πόλη της Γάζας τον υπουργό Εσωτερικών της Χαμάς, Σαΐντ Σιάμ, από τα κύρια στελέχη της οργάνωσης, τον αδελφό του Ιγιάντ Σιάμ και ακόμα έναν άντρα, μέσα σε κατοικία, ανακοινώθηκε επίσημα στο Ισραήλ τις απογευματινές ώρες.

    "Στόχος επετεύχθη", αναφέρεται στο επίσημο ισραηλινό ανακοινωθέν.

    Ενας από τους ηγέτες της Χαμάς, ο Σαίντ Σιάμ, υπουργός Εσωτερικών, σκοτώθηκε σήμερα στη Γάζα από ισραηλινό βομβαρδισμό, επιβεβαίωσε η τηλεόραση της Χαμάς Al Quds TV.

    Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός έπληξε με βόμβες λευκού φωσφόρου το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), στην πόλη της Γάζας , στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο 700 Παλαιστίνιοι.

    Τρία μέλη του προσωπικού της Unrwa, τραυματίσθηκαν, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε στις κεντρικές αποθήκες του κτιρίου. Στο κτίριο του ΟΗΕ είναι αποθηκευμένα αποθέματα καυσίμων για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

    "Ο λευκός φώσφορος δεν μπορεί να κατασβεσθεί με νερό, αλλά δεν διαθέτουμε άμμο στο κτίριο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Unrwa Κρις Γκάνες και ανέφερε ότι η υπηρεσία ανέστειλε την κυκλοφορία των οχημάτων της, αλλά δεν διακόπτει τις επιχειρήσεις αρωγής.

    Ο Μιγκέλ Εσκότο, ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατηγόρησε σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Σώματος το Ισραήλ ότι "παραβιάζει το διεθνές δίκαιο" στο πλαίσιο της επίθεσής του στη Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία τουλάχιστον χίλιοι Παλαιστίνιοι--πολλά γυναικόπαιδα ανάμεσά τους--έχουν σκοτωθεί.

    Όπως πρόσθεσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος σε αυτές τις παραβιάσεις, διαπράττονται από το Ισραήλ: "συλλογικές τιμωρίες", "δυσανάλογη (με την απειλή) χρήση βίας", "σκοτωμοί αμάχων μέσα σε κατοικίες, τζαμιά, πανεπιστήμια, σχολεία".

    Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συγκλήθηκε για να επιληφθεί του ζητήματος με τη Λωρίδας της Γάζας, όπου το Ισραήλ επιτίθεται για 20ο συνεχές 24ωρο, κατόπιν κοινού αιτήματος των εξής μελών του ΟΗΕ: Μαλαισία, Συρία αλλά και Ινδονησία. Η σημερινή συνεδρίαση έγινε σε έντονο συγκινησιακά κλίμα επειδή προηγήθηκε ο ισραηλινός βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας.

    Ήδη από της 8ης Ιανουαρίου, με αποχή των ΗΠΑ που είναι μόνιμο μέλος του με δικαίωμα "βέτο", το 15μελές Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ τάχθηκε υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχουντ Ολμερτ δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός κτιριακών εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα σήμερα προκλήθηκε από πυρά που ερρίφθησαν εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων από παλαιστίνιους ενόπλους εκεί.

    "Είναι απόλυτα αληθές ότι δεχθήκαμε επίθεση από το μέρος εκείνο. Αλλά οι συνέπειες προκαλούν μεγάλη λύπη και ζητώ συγγνώμη γι' αυτό", ανέφερε.

    Εκρηξη σημειώθηκε και σε κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει τα γραφεία του Ρόιτερ και άλλους οργανισμούς διεθνών μέσων ενημέρωσης στην πόλη της Γάζας, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιους εικονολήπτες.

    Σύμφωνα με δημοσιογράφους του πρακτορείου Ρόιτερ που εργάζονταν εκείνη την ώρα, φαίνεται ότι ο 13ος όροφος του Πύργου Αλ-Σουρούκ επλήγη από ισραηλινό πύραυλο ή βλήμα. Οι εργαζόμενοι του Ρόιτερ απομακρύνθηκαν από τα γραφεία του πρακτορείου.

    Εξάλλου, σε σοβαρό κίνδυνο βρίσκεται η ζωή περίπου εκατό ασθενών και μελών του ιατρικού προσωπικού που βρίσκονται στο νοσοκομείο αλ- Κουντς στην Γάζα, καθώς η φωτιά που προκλήθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.

    Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού τμήματα του δευτέρου ορόφου έχουν καταρρεύσει λόγω της φωτιάς.

    "Όλοι οι ασθενείς έχουν μεταφερθεί στο ισόγειο, ενώ το φαρμακείο του νοσοκομείου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές", δήλωσε ο διευθυντής των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου Μπασάρ Ομάρ.

    "Είμαστε παγιδευμένοι. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το νοσοκομείο και δεν έχουμε νερό", δήλωσε ένας Γάλλος γιατρός σε τηλεφωνική συνομιλία του με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Δεκάδες άρματα μάχης με την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας εισχώρησαν σήμερα το πρωί για πρώτη φορά σε συνοικία της πόλης της Γάζας όπου σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και παλαιστινίων μαχητών.

    Τα άρματα μάχης με την υποστήριξη πολεμικών αεροσκαφών προχώρησαν στο κέντρο της συνοικίας Ταλ Αλ-Χάουα, στην περιφέρεια της πόλης της Γάζας. Τα τεθωρακισμένα έβαλαν με οβίδες και πολυκατοικίες, ενώ η αεροπορία διεξάγει επιδρομές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστινίων εγκατέλειψαν τις εστίες τους προς περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

    Τεθωρακισμένα πραγματοποίησαν επιδρομές και στις συνοικίες Ζεϊτούν και Αλ-Τσουζάιγια της Γάζας, όπου επίσης διεξάγονται μάχες.

    Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες από τις επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων ένα παιδί 13 χρόνων, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες. Tέσσερις Παλαιστίνιοι σε επίθεση που έγινε κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Σούφα, στην περιοχή της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας. Άλλοι τρεις πολίτες σκοτώθηκαν σε σπίτι ανατολικά της Χαν Γιούνες, στο κεντρικό τμήμα της Γάζας. Το 13χρονο παιδί σκοτώθηκε σε επίθεση στη Σάμπρα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γάζας. Άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πόλη της Γάζας και δύο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

    Οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις συνέχισαν να πλήττουν με ρουκέτες το νότιο Ισραήλ. Σύμφωνα με το στρατό, 14 ρουκέτες ερρίφθησαν σήμερα το πρωί από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Ένα σπίτι επλήγη στην πόλη Σντερότ, που απέχει 5 χλμ. από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Από την έναρξη της ισραηλινής πολεμικής επιχείρησης "Συμπαγές Μολύβι" στη Λωρίδα της Γάζας στις 27 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 1054 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ τους 355 παιδιά και 100 γυναίκες, ενώ σε τουλάχιστον 4.870 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στη Γάζα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής τους δρ. Μουαουίγια Χασανέιν.

    Οι ρουκέτες που ερρίφθησαν στο νότιο Ισραήλ προκάλεσαν το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων από τις 27 Δεκεμβρίου. Συνολικά 10 στρατιώτες και τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από την έναρξη της επιχείρησης.

    Διπλωματικές προσπάθειες

    Το πρωθυπουργικό Γραφείο στο Ισραήλ ανακοίνωσε το απόγευμα σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να συνυπογράψουν συμφωνία για την ασφάλεια που θα ενισχύσει, ασφαλώς, την συμφωνία περί εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως διευκρινίστηκε από την αμερικανίδα απερχόμενη υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράϊς, "οι ΗΠΑ ενημέρωσαν σήμερα το πρωθυπουργικό Γραφείο του Ισραήλ ότι, θέλουν να υπογράψουν συμφωνία που θα περιέχει μέτρα παρεμπόδισης, να οπλιστεί η Χαμάς εκ νέου όταν υπάρξει η εκεχειρία" στη Λωρίδα της Γάζας. Ακόμα, η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε ότι "θα βοηθά" στο ζήτημα της λαθραίας διακίνησης οπλισμού στην περιοχή αυτήν, υπογράφοντας μάλιστα μνημόνιο με το Ισραήλ γιαυτό το θέμα.

    Ωστόσο, το Ισραήλ προς το παρόν δεν έχει λάβει απόφαση όσον αφορά το αιγυπτιακό σχέδιο για μία εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού Γραφείου Μαρκ Ρεγκέβ.

    "Έχουμε με την Αίγυπτο διαβουλεύσεις πάνω στην πρωτοβουλία", που λαμβάνει το Κάιρο.

    Όπως επίσης δήλωσε ο εκπρόσωπος, αργότερα σήμερα ο ισραηλινός "βασικός διαπραγματευτής Αμος Γιλάντ θα υποβάλει προς την κυβέρνηση του υπόμνημα, στη βάση του οποίου η κυβέρνηση θα λάβει τις (τελικές) αποφάσεις της.

    Αντιθέτως, στο Κάιρο μία υψηλά ιστάμενη διπλωματική πηγή ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι το Ισραήλ "στηρίζει" το αιγυπτιακό σχέδιο και ανήγγειλε ταυτόχρονα έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων Ισραήλ-Αιγύπτου, που παρουσίασε ως "αναγκαίο".

    Στο μεταξύ, ο κυριότερος ισραηλινός διαπραγματευτής, ο Αμος Γκιλάντ, αναχώρησε σήμερα από το Κάϊρο όπου είχε συνομιλίες σχετικά με το ενδεχόμενο μίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοινώθηκε από διπλωματική πηγή.

    Ο Γκιλάντ, σύμβουλος του υπουργού Αμυνας Εχούντ Μπαράκ αναχώρησε μετά από συνομιλίες διαρκείας τεσσάρων ωρών με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν, αλλά λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

    "Πιστεύω πως υπάρχουν τα στοιχεία για να σταματήσει τώρα η βία", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ. Ο Μπαν Κι Μουν, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με στόχο τον τερματισμό των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, είχε επαφές με την υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό 'Ολμερτ και τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες. Αύριο Παρασκευή ο ΓΓ του ΟΗΕ θα μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για συνομιλίες με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    "Αυτό που χρειάζεται είναι να τερματιστούν αμέσως οι μάχες και τα μέρη να συζητήσουν στη συνέχεια τις συνθήκες για μια διαρκή εκεχειρία", τόνισε ο γγ του ΟΗΕ.

    Στο μεταξύ, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ζήτησε συγγνώμη σήμερα από τον Μπαν για το βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις του κτιρίου στην πόλη της Γάζας στο οποίο στεγάζεται η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

    Ο Μπαν δήλωσε πως διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Μπαράκ, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη και του είπε πως ήταν ένα "σοβαρό λάθος".

    "Διαβίβασα την έντονη διαμαρτυρία μου και την οργή μου στον υπουργό Άμυνας και την υπουργό Εξωτερικών και ζήτησα πλήρεις εξηγήσεις", δήλωσε ο Μπαν.

    "Ο υπουργός Άμυνας μου είπε ότι ήταν ένα σοβαρό λάθος και ότι το αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά. Με διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί επιπλέον προσοχή στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και στο προσωπικό του και ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί".

    Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα ζητώντας την εφαρμογή της απόφασης 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη και ζητεί την άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Γάζας και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων" από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Aμεση και μόνιμη εκεχειρία ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο

    Την «άμεση και μόνιμη εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας ζητούν οι εξι σημαντικότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κοινή πρόταση ψηφίσματος, που υιοθετήθηκε σήμερα με σημαντική πλειοψηφία.

    Παράλληλα οι ευρωβουλευτές δηλώνουν «συγκλονισμένοι από τα δεινά» που υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός, και ζητούν «με ιδιαίτερη επίταση» από τις Ισραηλινές Αρχές να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Βάσει του κειμένου του ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την Απόφαση 1860 του ΣΑ του ΟΗΕ της 8ης Ιανουαρίου και εκφράζουν τη λύπη τους διότι μέχρι στιγμής «ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς αναταποκρίθηκαν στο αίτημα του ΟΗΕ γιά διακοπή των εχθροπραξιών».

    Ζητούν :

    - Να κηρυχθεί άμεση και μόνιμη εκεχειρία, με διακοπή εκτόξευσης ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα.

    -Να υποστηριχθεί μία βιώσιμη κατάπαυση πυρός, η οποία θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα : την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων, τη επανέναρξη λειτουργίας των σημείων διέλευσης, την άρση του αποκλεισμού και την αποτροπή του λαθρεμπορίου όπλων και πυρομαχικών.

    - Τη συγκρότηση διεθνούς μηχανισμού με την πρωτοβουλία του Κουαρτέτου

    ( ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ) και της Αραβικής Ενωσης, ο οποίος θα εγγυηθεί τις διαπραγματεύσεις γιά την ανακωχή.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενθαρρύνει τις διπλωματικές προσπάθειες που έχουν αναληφθεί ιδίως από την Αίγυπτο και την ΕΕ και δηλώνει «συγκλονισμένο από τα δεινά που υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας». Αποδοκιμάζει έντονα ιδίως το γεγονός οτι χτυπήθηκαν μη στρατιωτικοί στόχοι και στόχοι των Ηνωμένων Εθνών και ζητεί :

    - Να επιτρέψουν άμεσα οι Ισραηλινές αρχές την ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής ενίσχυσης στη Λωρίδα της Γάζας, να διασφαλίσουν τη συνεχή και επαρκή ροή βοήθειας και να επιτρέψουν στο διεθνή τύπο να παρακολουθεί επι τόπου τα γεγονότα.

    - Καλεί το Ισραήλ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει βάσει του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

    - Καλεί τη Χαμάς να θέσει τέλος στις επιθέσεις με ρουκέτες και να δεσμευθεί υπέρ μιάς πολιτικής διεργασίας γιά την αποκατάσταση του ενδο-παλεστινιακού διαλόγου .

    - Τονίζει τη σημασία της Συμφωνίας της Μέκκας του Φεβρουαρίου 2007 η οποία προϋποθέτει την αποδοχή των προηγούμενων συμφωνιών συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει τέλος ότι «μόνο η πραγματική πρόοδος προς την ειρήνη και η αισθητή βελτίωση της κατάστασης στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα μπορούν να ενισχύσουν τη νομιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής».

    Επέστρεψε στη Λάρνακα το "Αρίων"

    Το σκάφος "Αρίων", με ελληνική σημαία, μετά από περιπέτεια 34 ωρών και αφού απειλήθηκε σε διεθνή ύδατα από πολεμικά σκάφη του Ισραήλ, επέστρεψε με τους δεκαεπτά επιβαίνοντες και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος στο λιμάνι της Λάρνακας .

    Έτσι η βοήθεια την οποία μετέφερε για τη Λωρίδα της Γάζας δεν παραδόθηκε ποτέ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 January 2009 - 19:30:15 UTC