Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ισχύ η εκεχειρία

  • [01] Σε ισχύ η εκεχειρία

    Σε ισχύ τέθηκε από τις 2 τη νύχτα η εκεχειρία που κηρύχθηκε μονομερώς από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, μετά τη μεγαλύτερη επίθεση του εβραϊκού κράτους κατά των παλαιστινιακών εδαφών, η οποία διήρκεσε 22 ημέρες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα την εφαρμογή της "απαραίτητης", όπως τη χαρακτήρισε, μονομερούς κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ, αλλά τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η επίτευξη "διαρκούς ειρήνης".

    "Ηταν απαραίτητο να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Ομως, προτεραιότητά μας παραμένει μια διαρκής ειρήνη. Ελπίζω να δούμε σύντομα το άνοιγμα των σημείων διέλευσης στη Γάζα και την αποχώρηση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας", δήλωσε η επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

    Η ευρωπαία επίτροπος κάλεσε εξάλλου τη Χαμάς να απόσχει από κάθε πράξη βίας για να επιτρέψει να δοθεί ένα τέλος στα δεινά του παλαιστινιακού λαού με τη διανομή της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Η μονομερής κατάπαυση του πυρός την οποία κήρυξε το Ισραήλ είναι εύθραυστη και πρέπει να επανεκτιμάται συνεχώς, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Η μονομερής κατάπαυση του πυρός "δεν αρκεί" και πρέπει να την ακολουθήσει η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την περιοχή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena.

    "Η κατάπαυση του πυρός είναι σημαντική και απαραίτητη, όμως δεν αρκεί", τόνισε ο Αμπάς ύστερα από συνομιλίες του στο Κάιρο με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

    "Χρειάζεται η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και το εκ νέου άνοιγμα των σημείων διέλευσης για να επιτραπεί η άφιξη της βοήθειας που προορίζεται για τους Παλαιστινίους", πρόσθεσε ο Αμπάς.

    Από την πλευρά της, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται την παρουσία "ούτε ενός ισραηλινού στρατιώτη" στη Γάζα και τόνισε ότι η δική του αντίσταση θα συνεχιστεί, παρά την ισραηλινή ανακοίνωση για μονομερή κατάπαυση του πυρός από τα ξημερώματα της Κυριακής.

    "Δε δεχόμαστε με κανένα τρόπο την παρουσία ούτε ενός ισραηλινού στρατιώτη στο έδαφος της Γάζας όποιο κι άν είναι το τίμημα. Η Χαμάς είναι πάντα παρούσα, η αντίστασή μας γενναία και η ηγεσία μας ακέραιη", δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης σε ανακοίνωση από τη Γάζα.

    Η Χαμάς διατηρεί το δικαίωμα να συνεχίσει την αντίστασή της κατά του Ισράηλ "με όλα τα μέσα" εάν το εβραϊκό κράτος δεν αποσύρει, μετά την ανακοίνωση για μονομερή κατάπαυση του πυρός, όλες τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τη Γάζα και εάν δεν άρει τον αποκλεισμό", δήλωσε το στέλεχος της Χαμάς, Αλί Μπαρακέχ μιλώντας από την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό. "Η ισραηλινή ανακοίνωση για μονομερή κατάπαυση του πυρός δεν είναι αρκετή" επισήμανε.

    Εκ μέρους της εκπροσώπησης της Χαμάς στο Λίβανο, ο Οσάμα Χαμντάν δήλωσε ότι εάν δεν υπάρξει πληρης αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και δεν αρθεί ο αποκλεισμός της, τότε δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός.

    "Αναμένουμε μια ξεκάθαρη ισραηλινή στάση γιατί υπάρχει σύγχιση για το πότε θα γίνει η αποχώρηση από τη Γάζα και πότε θα αρθεί ο αποκλεισμός", είπε και πρόσθεσε: "Για όσο καιρό η Γάζα θα βρίσκεται υπό την κατοχή σιωνιστών στρατιωτών, οι αντιπαραθέσεις θα συνεχίζονται παρά την απόφαση του Ισραήλ για μονομερή κατάπαυση του πυρός".

    Εύθραυστη εκεχειρία

    Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα εκτοξευτές πυραύλων στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση με ρουκέτες κατά της πόλης Σντερότ του νοτίου Ισραήλ, παρά την κήρυξη μονομερούς κατάπαυσης του πυρός από το Τελ Αβίβ, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. "Πλήξαμε τους εκτοξευτές στο Μπέιτ Χανούν που έρριξαν ρουκέτες στο Ισραήλ", τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος. Εξι ρουκέτες ερρίφθηκαν κατά της Σντερότ προκαλώντας ζημιές, αλλά όχι θύματα.

    Την ίδια ώρα, παλαιστινιακή ιατρική πηγή ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν σήμερα έναν άμαχο 20χρονο Παλαιστίνιο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, ο οποίος δέχθηκε πυρά στο στήθος, ενώ κινείτο με το αυτοκίνητό του στον τομέα του Κουζάα, κοντά στην πόλη Χαν Γιούνις.

    Πρόκειται για το πρώτο θύμα και από τις δυο πλευρές, μετά την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

    Στο μεταξύ, τα πτώματα δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλών παιδιών, ανασύρθηκαν σήμερα σε συντρίμμια, από ερείπια κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης των Παλαιστινίων.

    Πολλά από αυτά βρέθηκαν στις πόλεις Μπέιτ Λαχία και Τζαμπαλίγια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στις οποίες διεξήχθησαν οι σφοδρότερες μάχες στη διάρκεια των 22 ημερών της ισραηλινής επιχείρησης.

    Στις τρεις εβδομάδες των μαχών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.245 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 410 παιδιά και 108 γυναίκες και πάνω από 5.300 τραυματίσθηκαν.

    Ισραήλ: Θα επαναλάβουμε τις επιθέσεις αν χρειαστεί

    Το Ισραήλ θα επαναλάβει τις επιθέσεις του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας "εάν χρειαστεί" , δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ.

    "Θα επαναλάβουμε και θα επιτείνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Λωρίδα της Γάζας εάν αυτό καταστεί αναγκαίο" δήλωσε ο κ. Μπαράκ και επισήμανε :"Εμείς σταματάμε τις εχθροπραξίες, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση από την πλευρά της Χαμάς ότι θα κάνει το ίδιο. Ο στρατός μας θα παραμείνει για όσο καιρό χρειαστεί στη Γάζα".

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ δήλωσε ότι η επίθεση της χώρας του κατά της Λωρίδας της Γάζας και της οργάνωσης Χαμάς επέτυχε τους στόχους της.

    Σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε συγκεκριμένα- μετά από την απόφαση του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός- ότι ορισμένοι βασικοί στόχοι επετεύχθησαν, ότι η Χαμάς επλήγη και ότι η ικανότητα της ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης όσον αφορά την εκτόξευση πυραύλων κατά του ισραηλινού εδάφους, έχει μειωθεί δραστικά. Υπογράμμισε ωστόσο ότι "εάν οι εχθροί μας αποφασίσουν να μας επιτεθούν , ο ισραηλινός στρατός θα είναι ελεύθερος και έτοιμος να απαντήσει με πυρά".

    Ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στην Γάζα για "μερικές ημέρες" μετά από την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 January 2009 - 11:30:12 UTC