Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία
  • [02] "Προτεραιότητα η ασφάλεια του πολίτη"
  • [03] Επίσκεψη Κ.Καραμανλή στον "Ελεύθερο Τύπο"
  • [04] "Να εντείνουν την πάλη τους"
  • [05] "Ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης"
  • [06] "Οι αγρότες έχουν δίκιο"
  • [07] Κρίσιμη συνάντηση με τους αγρότες
  • [08] Πρώτη σύσκεψη

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την οικονομική πολιτική ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Σιούφα έχει ως εξής:

    «Η συνεχώς εντεινόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αντίστοιχες εξελίξεις και προοπτικές στο πλαίσιο της Ε.Ε. και η επίδρασή τους στην οικονομία μας, επιβάλλουν την ολοκληρωμένη ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας ως προς την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στον γενικότερο οικονομικό τομέα, τόσο για την αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων όσο και για την μελλοντική θωράκισή του και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

    Για τους λόγους αυτούς ζητώ τη διεξαγωγή συζήτησης Προ Ημερησίας Διατάξεως σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής».

    Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε το μεσημέρι η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο την πορεία της οικονομίας και τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος πριν από τη συνεδρίαση είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά, αλλά από τα τέλη του έτους και στη συνέχεια μπορεί να υπάρξουν θετικότερες εξελίξεις.

    Ο κ.Παπαθανασίου τόνισε ότι όσον αφορά την ελληνική οικονομία είναι σημαντικό ότι έχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης, πρόσθεσε ότι το έλλειμμα θα είναι μικρότερο από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης και σημείωσε ότι το μεγάλο αγκάθι είναι το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι διογκωμένο από το παρελθόν.

    Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι όσοι επιδίδονται σε καταστροφολογία και τάζουν "λαγούς με πετραχήλια" σύντομα θα χάσουν και το τελευταίο ίχνος της αξιοπιστίας τους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος δήλωσε πως στην συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής συζητήθηκαν και τα αιτήματα των αγροτών.

    Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αναλάβει, ήδη, σημαντικές πρωτοβουλίες και μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

    "Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί μελετώνται. Τα μέτρα που είναι εφικτό να ληφθούν θα συζητηθούν, θα μορφοποιηθούν και μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κατάστασης και των συνεπειών που αυτή έχει για την χώρα μας, θα ανακοινωθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης", είπε, μετά δε από σχετική ερώτηση ανέφερε πως δεν έχει πληροφορηθεί αν θα υπάρχει αύριο σύσκεψη των κ.κ. Παπαθανασίου, Χατζηδάκη και Σουφλιά επ'αυτού.

    [02] "Προτεραιότητα η ασφάλεια του πολίτη"

    Ευρεία σύσκεψη για θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, μετά τη χθεσινοβραδινή επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης και το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης.

    Στη συζήτηση που έγινε, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε "γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας, που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες ως αποτέλεσμα των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης".

    Ανέφερε επίσης, ότι "σε μία δημοκρατική πολιτεία δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στην ασφάλεια και στα δικαιώματα", καθώς και ότι "απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις, που θα αποκαταστήσουν το σεβασμό, την αξιοκρατία, τον επαγγελματισμό στην Ελληνική Αστυνομία και έτσι θα εμπεδώσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την αστυνομία".

    Πρόσθεσε ότι "εμείς θέλουμε μία αστυνομία αποτελεσματική στην καταπολέμηση του εγκλήματος, κοντά στον πολίτη, στις πόλεις και στις γειτονιές, με σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες και στα δικαιώματα του πολίτη".

    Η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου του κόμματος στην Άμεση Δράση και το Αστυνομικό Τμήμα της Κυψέλης εντάσσεται στη γενικότερη ανάδειξη των θεμάτων της καθημερινότητας του πολίτη και ειδικότερα στα ζήτηματα της ανασφάλειας, που καταγγέλει το ΠΑΣΟΚ, και της λειτουργίας της αστυνομίας.

    Σε ερώτηση για τα λεχθέντα περί της επίσκεψης αυτής, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιβεβαίωσε ότι πράγματι «η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, που συστεγάζεται με το Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, στο ίδιο κτήριο, σε άλλο όροφο, ήταν κλειστή χθες το βράδυ και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα».

    Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είπε ποτέ τίποτα που να αφορά τη λειτουργία ή την κατάσταση συγκεκριμένων αστυνομικών. «Και αυτό το λέμε κατηγορηματικά», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος, Χάρης Καστανίδης, ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο γραμματέας του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου, Νίκος Αθανασάκης, ο Γιάννης Ντόλιος εισηγητής του σχετικού ΚΤΕ, ο Θύμιος Σώκος και ο Θανάσης Κατερινόπουλος που έχουν αρμοδιότητα στο κόμμα για τα ζητήματα αυτά.

    Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι προτάσεις, που έχει ετοιμάσει ο αρμόδιος Τομέας για τα ζητήματα ασφάλειας.

  • ** Το μεσημέρι, ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρη Χριστόπουλο και αντιπροσωπεία της Ένωσης.

    Δήλωση Πρ. Παυλόπουλου

    "Περισσότερη σοβαρότητα" στην κριτική και την πολιτική ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στην Ελληνική Αστυνομία μετά τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου σε αστυνομικά τμήματα, και πρόσθεσε: «Όταν κάνει κριτική να την κάνει με πραγματικά και όχι με φανταστικά μεγέθη, και να στηρίζει τους θεσμούς την ώρα που έχουν ανάγκη στήριξης, διότι μας έχει συνηθίσει δυστυχώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση όχι μόνον να μην στηρίζει τους θεσμούς αλλά να παίρνει θέσεις που δυσφημούν διεθνώς τη χώρα. Περισσότερη σοβαρότητα και στην κριτική και στην πολιτική. Είναι δύσκολοι καιροί και απαιτεί και υπευθυνότητα από τους πολιτικούς και δεν βλέπουμε δυστυχώς τέτοια υπευθυνότητα από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης»

    Δήλωση Χρ. Μαρκογιαννάκη

    "Δεν διαπίστωσα ούτε ευθυμία, ούτε μέθη, ούτε οτιδήποτε άλλο στον αξιωματικό που με συνοδευε και κατά τον κ. Παπανδρέου "ετέλει εν ευθυμία".

    Τη δήλωση έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφερόμενος στα λεχθέντα ότι αξιωματικός που συνόδευε τον κ. Μαρκογιαννάκη χθες το βράδυ κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του σε αστυνομικά τμήματα ήταν μεθυσμένος.

    Ο κ.Μαρκογιαννάκης είπε οτι ο αξιωματικός αυτός τον συνόδευε μέχρι τις 22.45 το βράδυ.

    Και πρόσθεσε:"Δεν ξέρω εάν μπορεί σε 15 λεπτά ένας άνθρωπος να μεθύσει. Εγώ αλκοτέστ δεν έκανα και δεν ξέρω από κεί και πέρα εάν έγινε κάποιο αλκοτέστ για να διαπιστωθεί αν είχε μεθύσει.Οσον αφορά τα υπόλοιπα ασφαλώς και είναι αντικείμενο έρευνας.Πιστεύω ότι με την έρευνα η οποία θα γίνει θα αποκαλυφθεί εάν πράγματι ισχύουν ή όχι τα περί μέθης".

    Ο κ.Μαρκογιαννάκης χθες το βράδυ έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη στα αστυνομικά τμήματα Εξαρχείων,Ομόνοιας και Ακρόπολης.

    Και δήλωσε ότι έμεινε ευχαριστημένος από αυτά που διαπίστωσε.

    Ο κ.Μαρκογιαννάκης δήλωσε επίσης ότι θα γίνουν κάποιες κινήσεις για την τόνωση του ηθικού των αστυνομικών.

    Και πρόσθεσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί πάρα πολλές υπηρεσίες, να συζητήσει με τους αστυνομικούς και να τους τονίσει ότι θα είναι δίπλα τους κατά την ορθή άσκηση των καθηκόντων τους,αλλά και ότι υπάρχει μια "κόκκινη" γραμμή την οποία δεν θα ανεχθεί σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει κανένας αστυνομικός.

    Ο κ.Μαρκογιαννάκης έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με το δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για την οποία είπε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια από κοινού με το δήμαρχο και με άλλους φορείς για να ανακοπεί το κύμα λαθρομετανάστευσης το οποίο αναμφίβολα συμβάλει στην αύξηση της εγκληματικότητας.

    Και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν όλες οι πρωτοβουλίες ώστε να έχουμε μια αστυνομία που θα είναι περισσότερο αποτελεσματική για να εμπεδωθεί σε όλη την Ελλάδα το κλίμα ασφάλειας που είναι απαραίτητο.

    Απάντηση Χ. Καστανίδη

    "Αντί να σχολιάζουν, θα όφειλαν να αναλογιστούν ποια είναι η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησής τους για την αποδιοργάνωση της ελληνικής Αστυνομίας και για τη γενικευμένη κυριαρχία αισθήματος ανασφάλειας σε όλη τη χώρα".

    Τη δήλωση έκανε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης αναφερόμενος στην χθεσινοβραδυνή επίσκεψη του Προέδρου του Κινήματος στο Κέντρο Αμεσης Δράσης και στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, στη σημερινή σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ, υπό τον κ. Παπανδρέου και σε απάντηση των όσων δήλωσαν οι κ κ. Παυλόπουλος και Μαρκογιαννάκης.

    Ο κ. Καστανίδης ερωτηθείς σχετικά είπε ότι το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ δεν διαπίστωσε την ύπαρξη αξιωματικού υπηρεσίας σε κατάσταση μέθης, όπως διάφορες πληροφορίες ανέφεραν.

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Η παρέμβαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση ότι ασχολείται μόνο με την εκλογική της επιβίωση και όχι με τα προβλήματα της χώρας και οι έντονες αντιδράσεις, τόσο του υφυπουργού Οικονομίας Νίκου Λέγκα, όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει το δικαίωμα να παριστάνει τον εισαγγελέα, χαρακτήρισαν την σημερινή συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το Ταμείο Εγγύησης.

    Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την ΝΔ ότι επιλέγει τον δρόμο της ανευθυνότητας και της ρουσφετολογικής προεκλογικής λογικής και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται μια άλλη, αξιόπιστη, κυβέρνηση, που θα αντιμετωπίσει και θα διαχειριστεί την οικονομική κρίση και θα δώσει μια άλλη διαφορετική φιλολαϊκή πολιτική. Και αυτή η κυβέρνηση,όπως είπε, είναι το ΠΑΣΟΚ.

    «Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος και τη σιγουριά. Γιατί μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, η κυβέρνηση επιλέγει τον δρόμο της ανευθυνότητας. Αντί να ασχολείται με την διάσωση της ελληνικής οικονομίας, κάτι για το οποίο θα θέλαμε να βοηθήσουμε, ασχολείται με την εκλογική επιβίωση του κόμματος της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Αντί να εκπονήσει ένα αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση, αναλίσκεται σε επικοινωνιακές διαρροές περί δήθεν ανατροπής της οικονομικής πολιτικής, περί δήθεν φιλολαϊκής στροφής. Όλ' αυτά ποτέ δεν θα χρειαστεί να τα αποδείξει, διότι πολύ γρήγορα θα βρίσκεται εκτός κυβέρνησης», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Και πρόσθεσε:

    «Είναι πλέον επείγον μια νέα κυβέρνηση, με καθαρή λαϊκή εντολή, να αναλάβει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Να προστατέψει το εισόδημα των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, που βλέπει σήμερα το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια της».

    «Η αλήθεια είναι», συνέχισε ο κ.Παπανδρέου,ότι "στην Ελλάδα του 2009, ζητείται κυβέρνηση προοδευτική.Και οι έλληνες πολίτες ζητούν κυβέρνηση, υπεύθυνη και δίκαιη στο εσωτερικό.Που να μπορεί αξιόπιστα να διαπραγματεύεται στην ΕΕ και στη διεθνή οικονομία».

    Ο κ.Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας:

    «Εμείς μπορούμε. Με σχέδιο για τη χώρα, με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δεν φοβόμαστε τη πρόκληση, δεν λυγίζουμε μπροστά στα προβλήματα, δεν κρυβόμαστε μπροστά στις ευθύνες τις οποίες θα αναλάβουμε, όσο δύσκολες και αν είναι. Η πρόκληση είναι για εμάς εθνική επιταγή και εθνική ευθύνη και θα την αναλάβουμε. Θα τα βγάλουμε πέρα προς όφελος του ελληνικού λαού».

    Ο Υφυπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι πράγματι η οικονομία κουβαλά διαρθρωτικά προβλήματα, που έχουν, όμως, γεννήτορα το ΠΑΣΟΚ και που, ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ κατόρθωσε να συγκαταλέγεται η Ελλάδα, μέσα στις πέντε χώρες της ΕΕ που έχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, που θα καταθέσει τις αμέσως επόμενες μέρες, με μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων.

    «Το ζητούμενο για εμάς δεν είναι η ευημερία των αριθμών, αλλά των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο, και αυτό το ν/σ στοχεύει να αποτελέσει ένα σχέδιο πολιτικής εγγύησης και για τους πολίτες και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στήνουμε ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Οι κοντόφθαλμες προσεγγίσεις και οι μικροκομματισμοί δεν ωφελούν», τόνισε.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου που κατηγόρησε το Γιώργο Παπανδρέου ότι επιλέγει για μια ακόμα φορά την παραπληροφόρηση.

    «Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε μια απαράδεκτη, για αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εικόνα. Μια εικόνα που δεν ζημιώνει μόνο το πολιτικό σύστημα αλλά προσβάλει και τους έλληνες πολίτες. Προσφέρει τα χείριστα στο τόπο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μια περίοδο και μια χρονιά, πολύ δύσκολη. Πέρα από τις πολιτικές μας διαφορές, ο κόσμος θέλει, οι λειτουργοί του πολιτικού συστήματος, να βρίσκουν κοινούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων τους»,ανέφερε ο κ Παναγιωτόπουλος.

    Και συμπλήρωσε:

    «Ο κ. Παπανδρέου ακολούθησε λάθος δρόμο. Αντί για τη συνεννόηση επέλεξε την δαιμονολογία, αντί της συναίνεσης (επέλεξε) την κατασυκοφάντηση των πολιτικών του αντιπάλων και αντί μιας νηφάλιας αντιμετώπισης των σοβαρών πράγματι προβλημάτων, επέλεξε τη συστηματική παραπληροφόρηση».

    «Δεν έχει το κοινωνικό δικαίωμα να παριστάνει τον δημόσιο κατήγορο και τον εισαγγελέα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ελλείμματα και χρέη γιατί ο κ. Παπανδρέου ήταν ο ίδιος εξέχον μέλος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, που χρέωσαν τη χώρα και παρέδωσαν τον Μάρτιο του 2004, μια υπερχρεωμένη χώρα» κατέληξε ο κ Παναγιωτόπουλος.

    Υψηλοί τόνοι είχαν επικρατήσει και νωρίτερα, με έντονους λεκτικούς διαξιφισμούς ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομίας Νίκο Λέγκα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

    «Η χώρα δεν έχει προϋπολογισμό. Έχουν ανατραπεί όλες οι βασικές προβλέψεις του προϋπολογισμού. Η Ελλάδα χρειάζεται νέα αφετηρία, ένα πλεόνασμα πολιτικής εμπιστοσύνης. Θέλουμε εκλογές εδώ και τώρα για να καταγραφεί ο συσχετισμός δυνάμεων και να υπάρξει ανόρθωση της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επιβάλει τις εκλογές μπορεί, όμως, να τις ζητά και ο κ. Κ. Καραμανλής θα αναγκαστεί να τις κάνει», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ.Βενιζέλος.

    «Το να λέγεται ότι η χώρα δεν έχει προϋπολογισμό είναι ελαφρότητα. Έχει προϋπολογισμό η ΕΕ; Να ρωτήσω: έχει η Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία που εμφανίζουν αυτά τα στοιχεία; Να μην παραλείπετε ότι η χώρα μας είναι μία από τις 5 χώρες της ΕΕ με θετικό πρόσημο και αυτή η αλήθεια δεν κρύβεται»,αντέτεινε ο Λέγκας ενώ πρόσθεσε:

    «Μαθήματα δημοσιονομικής συμπεριφοράς από εκείνους που εμφάνιζαν ελλείμματα με 7% δεν δεχόμαστε».

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το κόμμα του δεν ψηφίζει το αντιλαϊκό και ταξικό αυτό νομοσχέδιο και πρόσθεσε:

    «Το ζήτημα είναι να ανατραπούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές".

    Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία εισήλθε στο τούνελ της οικονομικής ύφεσης και επέκρινε την κυβέρνηση για αντιλαϊκή, ρουσφετολογική και αδιέξοδη πολιτική.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης μίλησε για ρουσφετολογική λογική της κυβέρνησης, που θυμίζει την ταινία με το βουλευτή Καλοχαιρέτα, ο οποίος, όπως είπε,έταζε τα πάντα χωρίς να δίνει τίποτα.

    Τέλος η αρμόδια του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα της οικονομίας Λούκα Κατσέλη έκανε λόγο για κυβέρνηση με έλλειμμα αξιοπιστίας, που προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση και χρησιμοποιεί ως άλλοθι την διεθνή κρίση.

    Δήλωση Γ. Παπαθανασίου

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Παπανδρέου επενδύει στις δυσμενείς επιπτώσεις από τη διεθνή οικονομική κρίση προκειμένου να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιάννης Παπαθανασίου με αφορμή τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

    Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Παπαθανασίου ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να μας πείσει ότι για τις οικονομικές δυσκολίες δεν ευθύνεται η διεθνής κρίση αλλά οι πολιτικές της ΝΔ. Αν είναι έτσι, υποστήριξε ο κ. Παπαθανασίου πως η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε μόνο χώρες της Ευρωζώνης που θα έχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης και γιατί η Ελλάδα έχει χαμηλότερο έλλειμμα από τις χώρες της Ευρωζώνης αλλά και χαμηλότερη ανεργία.

    Επίσης ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να μηδενίσει το έργο της κυβέρνησης στην οικονομία ενώ από το 2004 η ανεργία έχει μειωθεί από το 11,3% σε ποσοστό κάτω του 8%, το έλλειμμα έχει μειωθεί δραστικά από το 7,5% του ΑΕΠ που ήταν το 2004 ενώ το χρέος μειώθηκε στο 94% του ΑΕΠ από το σχεδόν 100% που ήταν το 2004.

    Τέλος ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου όπως και στο παρελθόν δεν κατέθεσε σήμερα ούτε μια υπεύθυνη και σοβαρή πρόταση και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η εξουσία για την εξουσία.

    [03] Επίσκεψη Κ.Καραμανλή στον "Ελεύθερο Τύπο"

    Τα γραφεία της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προκειμένου να παραστεί στην παρουσίαση της πολύτομης έκδοσης "Ελληνομουσείον", η οποία καταγράφει την διαδρομή στο χρόνο της ελληνικής τέχνης.

    Η εκδότρια κα Γιάννα Αγγελοπούλου υποδεχόμενη τον πρωθυπουργό ανέφερε ότι "το έργο αυτό αποτυπώνει την έμπνευση και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων εκείνων που με τα έργα και τις δημιουργίες τους σφράγισαν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας".

    Ο διευθυντής της εφημερίδας κ. Σεραφείμ Κοτρώτσος έκανε λόγο για μια μεγάλη πρωτοβουλία που έχει στόχο την αναβάθμιση της επικοινωνίας με το αναγνωστικό κοινό και την ανάδειξη ενός παράπλευρου, αλλά ταυτόχρονα σημαντικού ρόλου που πρέπει να έχουν τα μέσα ενημέρωσης.

    Σε περισσότερες από 1600 σελίδες μεγάλων διαστάσεων και μέσα από 2.000 και πλέον φωτογραφίες, με έργα όλων των εποχών και σε 12 τόμους ξεδιπλώνεται η περιπέτεια της ελληνικής τέχνης στην έκδοση "Ελληνομουσείον".

    Η έκδοση, την οποία υπογράφει ο Μάνος Στεφανίδης, επανέρχεται ανανεωμένη κι εμπλουτισμένη με ειδικά λήμματα, βιογραφικά σημειώματα και γλωσσάρι με τους όρους της διεθνούς τέχνης.

    Ο γενικός σχεδιασμός γίνεται από το Δημήτρη Πληβούρη ενώ το εμπλουτισμένο "κομμάτι" με τα βιογραφικά στοιχεία και τους τεχνικούς όρους επιμελείται η ιστορικός τέχνης και φιλόλογος Χρύσα Κακατσάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο έχει αποσπάσει θερμές κριτικές και σχόλια καλλιτεχνών και τεχνοκριτικών.

    Το "Ελληνομουσείον", σημειώνει ο Μάνος Στεφανίδης, "μελετά τους μεγάλους δημιουργούς και αγκαλιάζει τους μικρούς, γιατί κι αυτοί διαμορφώνουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα κάθε εποχής. Ακόμη, ερευνά για τους αποκλεισμένους ή τους άγνωστους οι οποίοι από την Αλωση έως σήμερα πρέπει να είναι τόσοι πολλοί ώστε να δικαιώνεται ο μεσαιωνικός εκείνος Ruggerus που έγραφε ότι "η Ελλάς είναι τόπος ζωγράφων!".

    "Το "Ελληνομουσείον" είναι μια εγκυκλοπαίδεια απαραίτητη σε κάθε σπίτι.Καλύπτει δύο παραμέτρους απαραίτητες για βιβλία Τέχνης: Σεβασμός και καλό ψάξιμο για τις χρονολογίες που συνήθως στα βιβλία Τέχνης δεν είναι πολύ αξιόπιστες και δεύτερον, τα σχόλια είναι σχόλια και κριτική μαζί και συντείνουν στην αλυσιδωτή σύνθεση εποχών και καλλιτεχνών και στη βαθύτερη κατανόηση τους", τόνισε ο ζωγράφος και τέως καθηγητής Πολυτεχνείου Βλάσης Κανιάρης.

    [04] "Να εντείνουν την πάλη τους"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει αύριο το βράδυ σε συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Εργατοϋπαλληλικές Οργανώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ στο γήπεδο «Σπόρτινγκ».

    Η συγκέντρωση αποτελεί συνέχεια των εκατοντάδων περιοδειών και εξορμήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα σε εργασιακούς χώρους, με στόχο να μάθουν οι εργαζόμενοι την αλήθεια για την οικονομική κρίση και την πρόταση του ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

    "Να εντείνουν την πάλη τους"

    Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρέπει να δώσουν καμία σημασία στα λόγια της κυβέρνησης. Για να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες τους πρέπει μαζικά να συσπειρωθούν γύρω από το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ που διεκδικεί εγγυημένες κατώτερες τιμές για όλα τα προϊόντα, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, να εντείνουν την πάλη τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Για την οικονομία

    Η ομολογία της Κομισιόν, ότι η ΕΕ οδηγείται σε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, αποδεικνύει πόσο μεγάλοι και επικίνδυνοι είναι οι μύθοι που καλλιεργούσαν χρόνια τώρα για την ΕΕ, την ΟΝΕ και το ευρώ τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ οφείλουν να απολογηθούν στο λαό, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Υποστηρίζει ότι "δεν υπάρχει πολιτική διαχείρισης που μπορεί να αναστείλει την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Ούτε τα εκατοντάδες δισ. που διοχέτευσαν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ στις τράπεζες και σε βιομηχανικούς ομίλους, ούτε οι κρατικοποιήσεις. Το μόνο αποτέλεσμα που είχαν, ήταν να μεγαλώσουν τη ληστεία των λαϊκών στρωμάτων".

    Καλεί τους εργαζόμενους "να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου». Δεν πρέπει να υποκύψουν στους εκβιασμούς των βιομηχάνων και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου. Η κρίση που έρχεται είναι έκφραση των τεράστιων κεφαλαίων που συγκέντρωσαν τα μονοπώλια από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Είναι αποτέλεσμα της άναρχης και ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης που δεν παίρνει γιατρειά. Καμιά θυσία των εργαζομένων δεν έχει αποτέλεσμα. Ο στόχος της ΕΕ, των κυβερνήσεών της είναι ένας: Να φορτωθούν οι συνέπειες της κρίσης ξανά στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα".

    "Μονόδρομος για την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους, είναι η συμμαχία τους, η ταξική και πολιτική αντεπίθεση κατά των μονοπωλίων, της ΕΕ και των κομμάτων της, για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας", καταλήγει το ΚΚΕ.

    [05] "Ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης"

    Τα θέματα της Παιδείας και οι λύσεις που πρέπει να δρομολογηθούν ήταν στο επίκεντρο της πολύωρης συζήτησης που είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, με τους προέδρους της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

    Τόσο ο κ. Αλαβάνος όσο και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι καυτηρίασαν έντονα την απόφαση του πρωτοβάθμιου Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με τα ελληνικά κολέγια, χαρακτηρίζοντάς την ως πραξικοπηματική και επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση που προωθεί, όπως είπαν, την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

    «'Εχουμε μια κυβέρνηση που λειτουργεί πάνω στην πραξικοπηματική αυτή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που παραβιάζει το σύνταγμα και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Η κοινοτική οδηγία έχει σχέση με την αγορά εργασίας ενώ σήμερα με την απόφαση αυτή βγαίνει θέμα εξίσωσης των ακαδημαϊκών προσόντων κάτι που δεν μας υποχρεώνει να εφαρμόσουμε η ΕΕ», δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος και έκανε λόγο για πολιτική της κυβέρνησης που "οδήγησε σε καράβι που μπάζει, την παιδεία".

    Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρος Απέκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επιβάλει την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

    «Ένα τελευταίο δείγμα αυτής της πολιτικής, είναι η απόφαση του Πρωτοδικείου για τα ελληνικά κολέγια, που βρήκε συμπαραστάτη την κυβέρνηση, η οποία τη χρησιμοποιεί για να επιβάλει την νομιμοποίηση της ιδιωτικοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων», πρόσθεσε.

    Τόσο ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Κώστας Μανιάτης, όσο και ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Παναγιώτης Κουμαζέλης χαρακτήρισαν τον διάλογο για την Παιδεία ως προσχηματική διαδικασία και κατηγόρησαν τον Υπουργό Παιδείας ότι ενώ μιλά για μηδενική βάση διαλόγου, δεν έχει κάνει καμία συζήτηση με την εκπαιδευτική κοινότητα για να ακούσει τις προτάσεις της.

    Αλαβάνος για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

    «Οι αγρότες δεν έχουν απλά δίκαια αιτήματα, αλλά βρίσκονται σε απόγνωση. Την ευθύνη έχει η κυβέρνηση που πρέπει να δώσει άμεσα απαντήσεις για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, το κόστος παραγωγής και στα άλλα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Σε ερώτηση πως κρίνει τα μπλόκα των αγροτών,ο κ. Αλαβάνος τόνισε:

    «Την ευθύνη που οδηγούνται οι αγρότες σε προωθημένες μορφές πάλης την έχει η κυβέρνηση».

    [06] "Οι αγρότες έχουν δίκιο"

    Συνάντηση με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Βορείου Ελλάδος είχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, στα γραφεία του κόμματος.

    "Χωρίς κομπιούτερ και βιομηχανικά προϊόντα μπορούμε να ζήσουμε, όμως χωρίς αγροτικά προϊόντα θα πεθάνουμε", τόνισε ο κ.Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση σημειώνονταις πως "δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον αγροτικό κόσμο και η Ελλάδα δεν νομιμοποιείται να ακολουθήσει τις επιταγές της ΟΝΕ", είπε ο κ. Καρατζαφέρης και κατέληξε:

    "Οι αγρότες έχουν δίκιο και η κυβέρνηση πρέπει να τους βοηθήσει και να τους κρατήσει στα χωράφια τους" κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των αγροτών κ. Μιτσιούδης δήλωσε ότι ''ενημερώνουμε οι αγρότες τα κόμματα για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα'' και ανέφερε ότι έχουν την υποστήριξη του ΛΑΟΣ, όπως την εξέφρασε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Στη συνέχεια, ο κ.Καρατζαφέρης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

    [07] Κρίσιμη συνάντηση με τους αγρότες

    Συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών από τις περιοχές όπου υπάρχουν κινητοποιήσεις, θα έχει σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Ο κ. Χατζηγάκης εξέφρασε την ευαρέσκειά του και συνεχάρη τους αγρότες που τερμάτισαν τον αποκλεισμό του αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    Στο μεταξύ έκλεισαν και πάλι την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στα Τέμπη, αγρότες της Θεσσαλίας. Ο δρόμος είχε ανοίξει προσωρινά για ένα δίωρο από τις 11.00 ως τη 13.00 με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής για να αποσυμφορηθεί η περιοχή από τα μεγάλα φορτηγά που είχαν εγκλωβιστεί στο μπλόκο.

    Η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή, λόγω των κινητοποιήσεων, σε άλλα δύο σημεία: στη Νίκαια Λάρισας και στις Μικροθήβες. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριους.

    Αποκλεισμένοι παραμένουν οι συνοριακοί σταθμοί του Προμαχώνα και της Εξοχής. Περιστασιακά, συμβολικοί αποκλεισμοί πραγματοποιούνται στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, στη Γέφυρα του Στρυμόνα, στην είσοδο του Κιλκίς, στα Γιαννιτσά και στην είσοδο της Κομοτηνής .

    Στο μεταξύ, άνοιξε από τη μια το μεσημέρι, η Εγνατία Οδός και η παλιά εθνική οδό, στο ύψος της Χρυσούπολης και κόμβος στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα που είχαν αποκλείσει συμβολικά για ένα δίωρο αγρότες του Νέστου και της Καβάλας.

    Στη διάρκεια της ημέρας, αναμένεται ότι θα επαναληφθούν τα μπλόκα των αγροτών στη διασταύρωση Μαυρονερίου Κιλκίς, στη γέφυρα του Στρυμόνα, από αγρότες των Κερδυλλίων, στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας, αλλά και στην παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης, στο ύψος της Χρυσούπολης.

    Αποχώρησαν από το αεροδρόμιο Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης" οι αγρότες μετά την απόφαση για αναστολή της κατάληψης από τη συντονιστική επιτροπή των αγροτών Ηρακλείου και Λασιθίου.

    Το κτίριο όπου στεγάζονται οι δυο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού Χανίων καθώς και τα διοικητικά δικαστήρια, απέκλεισαν από το πρωί αγρότες του νομού.

    Οι αγρότες από τα Χανιά για δεύτερη ημέρα παραμένουν στην θέση "Πλατάνι" έχοντας αποκλείσει την εθνική οδό Χανίων Ηρακλείου. Το πρωί αντιπροσωπεία των αγροτών παρέδωσε στο φιλόπτωχο συσσίτιο "Σπλάντζιας" αγροτικά προϊόντα όπως λάδι και πορτοκάλια.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Γωνιωτάκης, οι αγρότες διέθεσαν τα προϊόντα τους στο φιλόπτωχο ταμείο αντί να τα πετάξουν στους δρόμους όπως συνήθως γίνεται όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις.

    [08] Πρώτη σύσκεψη

    Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα συναντηθεί και θα συνεδριάσει σήμερα με τους οικονομικούς του συμβούλους για να συζητήσουν το πρόγραμμά του για την τόνωση της οικονομίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα έδωσε σήμερα εντολή στους εισαγγελείς των στρατοδικείων του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο να ζητήσουν από τους στρατιωτικούς δικαστές 120ήμερη διακοπή της λειτουργίας των δικαστηρίων ως προς την εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων.

    Οι στρατιωτικοί δικαστές θα λάβουν απόφαση ως προς το αίτημα σήμερα στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, δήλωσε δικαστική πηγή που δεν κατονομάζεται.

    Η διακοπή αφορά 21 εκκρεμείς υποθέσεις, ανάμεσά τους και καταδίκες σε θάνατο πέντε κρατουμένων στο διαβόητο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο, κατηγορούμενων για τον σχεδιασμό των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Στο γραπτό τους αίτημα οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι η διακοπή λειτουργίας των στρατοδικείων του Γκουαντάναμο είναι "προς το συμφέρον της δικαιοσύνης".

    Σύμφωνα με το εισαγγελικό αίτημα, το πάγωμα των δικών μέχρι τις 20 Μαΐου θα δώσει στη νέα κυβέρνηση τον χρόνο για να εκτιμήσει τις υποθέσεις και να αποφασίσει ποιος δικαστικός θεσμός είναι ο καταλληλότερος για την εξέταση οποιασδήποτε μελλοντικής δίωξης.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα έχει δεσμευθεί για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο, σύμβολο της κακοποίησης των κρατουμένων και της επιβολής κράτησης χωρίς την απαγγελία κατηγοριών υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους.

    Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνήγοροι των στρατιωτικών δικαστηρίων έχουν απευθύνει εκκλήσεις προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να διακόψει τη λειτουργία των ειδικών δικαστηρίων, που είναι γνωστά ως στρατιωτικές επιτροπές, και να παραπέμψει στα τακτικά αμερικανικά δικαστήρια τις εκκρεμείς υποθέσεις.

    Περί τους 245 κρατούμενοι παραμένουν στο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο που άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο 2002. Η κυβέρνηση Μπους είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε την παραπομπή 80 κρατουμένων σε δίκη για εγκλήματα πολέμου, αλλά μόνον τρεις διαδικασίες δίωξης έχουν ολοκληρωθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 January 2009 - 17:30:37 UTC