Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία για θέματα Εσωτερικών και Ναυτιλίας
  • [02] Χαλάει ο καιρός από το βράδι
  • [03] Αγροτικές κινητοποιήσεις

  • [01] Συνεργασία για θέματα Εσωτερικών και Ναυτιλίας

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας Αναστάση Παπαληγούρα. Το μεσημέρι, θα δεχθεί τον γγ της ΚΟ της ΝΔ κ.Γ.Τραγάκη.

    Ο κ. Παπαληγούρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι συζήτησαν για την ακτοπλοΐα και την προσπάθεια κάλυψης όλων των αναγκών του νησιωτικού χώρου και για τα κονδύλια που διατίθενται, ώστε να επιδοτηθούν οι άγονες γραμμές και να διασφαλιστεί η αναγκαία συγκοινωνία των κατοίκων της νησιωτικής Ελλάδας μετά τα διοικητικά κέντρα των νησιών, τον Πειραιά ακόμη και με τη Θεσσαλονίκη.

    Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκε η προώθηση του κυρωτικού νόμου που αναφέρεται στην παραχώρηση στην κινεζική ΚΟΣΚΟ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά. Προχωρούμε, είπε ο κ. Παπαληγούρας, τις επόμενες μέρες στην κατάθεση και στη συζήτησή του απο τη Βουλή.

    Επίσης αναφέρθηκε στις δράσεις του Λιμενικού Σώματος και στις προτεραιότητες του υπουργείου αλλά και στα τεκτενόμενα στο χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Σε ό,τι αφορά τις άγονες γραμμές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας διασφαλίστηκαν οι πόροι, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα των νησιών των άγονων γραμμών.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό και την οικονομία, ο κ. Παπαληγούρας σημείωσε ότι "πρέπει να υπάρχει μια σοβαρότητα απο όποιον καταγγέλει την κυβερνητική πολιτική. Μέχρι τώρα ήταν ανάλγητη τάχα η κυβερνητική πολιτική, τώρα υπάρχει ενδεχομένως η κατηγορία απο πλευράς ΠΑΣΟΚ ότι υπερβαίνουμε τις δυνατότητες. Φοβούμαι όμως ότι λησμονούν ότι τα δικά τους μέτρα και τα δικά τους θα είναι πέρα απο τις σημερινές αντικειμενικές δυνατότητες της οικονομίας".

    Σε άλλη ερώτηση εάν η απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου δυσχεραίνει τη λειτουργία των εφοπλιστών στον Πειραιά και την Ελλάδα, ο κ. Παπαληγούρας είπε "το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η ευτυχής κατάληξη δημιουργεί ένα θετικό κλίμα. Ασφαλέστετα η κυβέρνηση κάνει ότι είναι ανθρώπινα δυνατόν ώστε να διασφαλιστεί το κλίμα της ηρεμίας και του αισθήματος ασφάλειας που είναι αναγκαίο για τον τόπο".

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση με αφορμή δημοσίευμα εάν έχει υποβληθεί νέο αίτημα απο τις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθεί άλλο λιμάνι, εκτός απο τον Αστακό, ο κ. Παπαληγούρας είπε "όχι δεν έχει. Δεν έχει κανένα άλλο αίτημα διατυπωθεί πέραν ενός εντελώς καθημερινού αιτήματος, που δεν σχετίζεται με την περιοχή για την οποία συζητούμε".

    Συγχαρητήρια επιστολή στον Μπαράκ Ομπάμα

    Συγχαρητήρια επιστολή στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Μπάρακ Ομπάμα για την ανάληψη των καθηκόντων του, απέστειλε ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Ο Πρωθυπουργός, στην επιστολή του υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, την εκτίμησή του προς την δέσμευση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει τη σοβούσα παγκόσμια κρίση σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα. Επίσης επισημαίνει πως η βαρυσήμαντη ομιλία του κ. Ομπάμα, η οποία είχε απήχηση και εκτός των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέπεμψε τις αρχές της κατανόησης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της δύναμης του παραδείγματος - αξίες που οι δύο ηγέτες, όπως αναφέρει ο Πρωθυπουργός, από κοινού ενστερνίζονται.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την προσδοκία της συνεργασίας με τον κ. Ομπάμα προσβλέποντας σε συνάντησή τους στο προσεχές μέλλον.

    Συζήτηση για την οικονομία

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την οικονομική πολιτική ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Σιούφα έχει ως εξής:

    «Η συνεχώς εντεινόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αντίστοιχες εξελίξεις και προοπτικές στο πλαίσιο της Ε.Ε. και η επίδρασή τους στην οικονομία μας, επιβάλλουν την ολοκληρωμένη ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας ως προς την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στον γενικότερο οικονομικό τομέα, τόσο για την αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων όσο και για την μελλοντική θωράκισή του και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

    Για τους λόγους αυτούς ζητώ τη διεξαγωγή συζήτησης Προ Ημερησίας Διατάξεως σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής».

    Συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο την πορεία της οικονομίας και τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος πριν από τη συνεδρίαση είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά, αλλά από τα τέλη του έτους και στη συνέχεια μπορεί να υπάρξουν θετικότερες εξελίξεις.

    Ο κ.Παπαθανασίου τόνισε ότι όσον αφορά την ελληνική οικονομία είναι σημαντικό ότι έχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης, πρόσθεσε ότι το έλλειμμα θα είναι μικρότερο από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης και σημείωσε ότι το μεγάλο αγκάθι είναι το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι διογκωμένο από το παρελθόν.

    Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι όσοι επιδίδονται σε καταστροφολογία και τάζουν "λαγούς με πετραχήλια" σύντομα θα χάσουν και το τελευταίο ίχνος της αξιοπιστίας τους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος δήλωσε πως στην συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής συζητήθηκαν και τα αιτήματα των αγροτών.

    Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αναλάβει, ήδη, σημαντικές πρωτοβουλίες και μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

    "Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί μελετώνται. Τα μέτρα που είναι εφικτό να ληφθούν θα συζητηθούν, θα μορφοποιηθούν και μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κατάστασης και των συνεπειών που αυτή έχει για την χώρα μας, θα ανακοινωθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης", είπε, μετά δε από σχετική ερώτηση ανέφερε πως δεν έχει πληροφορηθεί αν θα υπάρχει αύριο σύσκεψη των κ.κ. Παπαθανασίου, Χατζηδάκη και Σουφλιά επ'αυτού.

    [02] Χαλάει ο καιρός από το βράδι

    Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει από τη νύχτα ο καιρός στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και τους θυελλώδεις νοτιοανατολικούς άνεμους οι οποίοι θα φτάσουν τα 9 και στο ανατολικό Αιγαίο τα 10 μποφόρ, σύμφωνα Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ.

    Αύριο Παρασκευή η κακοκαιρία αρχικά θα συνεχιστεί σχεδόν σε όλη τη χώρα, αλλά σταδιακά τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    Το Σαββατοκύριακο τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη δυτική Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γ.Γ.Π.Π. και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    Παράλληλα η Γ.Γ.Π.Π., εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα. Μέτρα αυτοπροστασίας διατίθενται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Π. και επιπλέον διανέμονται στις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια.

    Ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση από τη Γ.Γ.Π.Π.

    [03] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Απόφαση της κυβέρνησης είναι να δοθούν ενισχύσεις στους αγρότες. Άμεσα θα ενισχυθούν οι παραγωγοί λαδιού, βαμβακιού, σιτηρών και καλαμποκιού. Θα δοθούν επίσης ενισχύσεις και σε άλλους παραγωγούς που η παραγωγή τους επλήγη από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους των αγροτών από τη Θεσσαλία. Οι αγρότες από την Κρήτη δεν ήρθαν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, η συνάντηση θα γίνει σήμερα.

    "Τις προσεχείς ημέρες θα καθοριστούν τα ποσά που θα δοθούν ως ενίσχυση στα κρίσιμα προϊόντα", τόνισε ο υπουργός και ανέφερε ότι από τα 28 δισ. ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες, το μέρος που τους αναλογεί, θα πάει και στην αγροτική οικονομία. Δηλαδή, θα δοθούν δάνεια σε αγροτικές βιομηχανίες.

    Σήμερα, ο υπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα επανενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, ενώ ζήτησε από τους αγρότες να μην έρθουν σε αντίθεση με την κοινωνία.

    Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι "ο αγώνας συνεχίζεται και η συνάντηση ήταν αδιέξοδος".

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπός τους, Γιώργος Καραϊσκος "ο υπουργός διαπίστωσε ότι είναι δίκαια τα αιτήματά μας αλλά στην ουσία δεν μας έδωσε τίποτα και για αυτό θα ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και ίσως και με τον πρωθυπουργό".

    Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσουν τα συντονιστικά όργανα των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων.

    Συνεχίζονται τα μπλόκα

    Συνεχίζεται ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών από τους αγρότες στα Τέμπη, στη Νίκαια της Λάρισας, στον κόμβο Μικροθηβών, αλλά και στο Κάστρο.

    Παράλληλα, συνεχίζεται ο αποκλεισμός του συνοριακού σταθμού στον Προμαχώνα και της Εγνατίας Οδού στον κόμβο Ν.Κερδυλλίων, από τους αγρότες του νομού Σερρών, ενώ οι αγρότες της Δράμας, εξακολουθούν να κρατούν αποκλεισμένο το συνοριακό σταθμό της Εξοχής. Τα τρακτέρ είναι συγκεντρωμένα και στη γέφυρα του Στρυμώνα.

    Οι αγρότες στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, ενώ αναμένουν την ανακοίνωση των εξειδικευμένων μέτρων από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που προανήγγειλε χθες το βράδυ, σκληραίνουν τη στάση τους.

    Λίγο πριν τις 11 απέκλεισαν συμβολικά τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών -Θεσσαλονίκης κοντά στην Δαύλεια επιβάλλοντας σημαντική καθυστέρηση στο intercity που κατευθύνονταν προς Θεσσαλονίκη και αναγκάστηκε να ακινητοποιηθεί στο σταθμό της Λιβαδειάς.

    Οι αγρότες στην Αλαμάνα της Λαμίας έκοψαν μια διέξοδο που υπήρχε παράλληλα προς την εθνική οδό και έτσι υποχρεώνονται οι οδηγοί που κινούνται από την κεντρική Ελλάδα να διέρχονται μόνο από την παλαιά εθνική οδό και μέσα από την πόλη της Λαμίας.

    Οι αγρότες απέφυγαν να σχολιάσουν το αποτέλεσμα της συνομιλίας που υπήρχε μετά τη συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες τους με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, ενώ κινούνται στην κατεύθυνση να γίνει μια συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων από διάφορα μπλόκα στην περιοχή του Βόλου σήμερα το απόγευμα.

    Όμως και για αυτή τη συνάντηση υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των αγροτών που βρίσκονται στην Αλαμάνα της Φθιώτιδας και στο Κάστρο της Βοιωτίας με τους συναδέλφους τους που βρίσκονται στα Τέμπη.

    Οι αγρότες που βρίσκονται στην Αλαμάνα, στο Κάστρο στις Μικροθήβες και στην Παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα πανελλαδικό όργανο μετά τις διαφωνίες που υπήρξαν ανάμεσά τους για τη συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα. Ήδη έχουν συλλέξει υπογραφές σε ένα μνημόνιο από αγρότες της Βοιωτίας, του Δομοκού, της Λαμίας, των Φαρσάλων, της Χαλκηδόνας, ενώ αντιπροσωπεία αγροτών βρίσκεται ήδη στην βόρειο Ελλάδα και έχει επαφές με αγρότες από τα Γιαννιτσά, τις Σέρρες στην Δράμα και την Καβάλα για να μετάσχουν σε ένα πανελλαδικό όργανο. Εκτιμήσεις των συνδικαλιστών είναι ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη συγκρότηση ενός πανελλαδικού οργάνου για να υπάρχει επίσημος συνομιλητής της κυβέρνησης, αλλά και όργανο που θα παίρνει τις αποφάσεις.

    Παραμένει ωστόσο άγνωστη ποια θα είναι η στάση των αγροτών από την περιοχή των Τεμπών, οι εκπρόσωποι των οποίων αρχικά είχαν διαφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη το μεσημέρι στη Λαμία.

    Τέλος, σήμερα το απόγευμα αναμένεται συνάντηση στον κόμβο της Νίκαιας, αγροσυνδικαλιστών από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και τα Φάρσαλα με τον κ. Μπούτα που είναι επικεφαλής του μπλόκου των αγροτών στην Νίκαια της Λάρισας.

    Ομαλά διεξάγεται την ώρα αυτή, η κίνηση των οχημάτων στο Κιλκίς και στα Γιαννιτσά, ενώ οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους, στην είσοδο των δύο πόλεων.

    Στη διάρκεια της ημέρας, αναμένεται ότι θα επαναληφθούν τα μπλόκα στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, στη διασταύρωση Μαυρονερίου Κιλκίς, στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας, αλλά και στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης στο ύψος της Χρυσούπολης. Μπλόκα των αγροτών αναμένονται επίσης και στις εισόδους της πόλης της Κομοτηνής.

    Αγρότες του νομού Χανίων παραμένουν στην θέση "Πλατάνι" έχοντας αποκλείσει την εθνική οδό Χανίων Ηρακλείου. Στην περιοχή του αποκλεισμού θα συγκεντρωθούν στις 7 το απόγευμα, όπου, αφού ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στην Αθήνα η αντιπροσωπεία τους, θα πάρουν αποφάσεις για να κλιμάκωση ή όχι των κινητοποιήσεων τους.

    Παράλληλα έχουν αποκλείσει το κτίριο όπου στεγάζονται οι δυο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού Χανίων καθώς και τα διοικητικά δικαστήρια.

    Το πρωί αντιπροσωπεία των αγροτών παρέδωσε στο φιλόπτωχο συσσίτιο "Σπλάντζιας" αγροτικά προϊόντα όπως λάδι και πορτοκάλια.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Γωνιωτάκης, οι αγρότες διέθεσαν τα προϊόντα τους στο φιλόπτωχο ταμείο αντί να τα πετάξουν στους δρόμους όπως συνήθως γίνεται όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις.

    Στη Βουλή οι κινητοποιήσεις των αγροτών

    Να μην έρθουν σε αντίθεση με την κοινωνία ζήτησε από τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης από το βήμα της Βουλής, προαναγγέλλοντας στήριξη στους παραγωγούς, που θα κινείται στο κοινοτικό πλαίσιο και δεν θα τινάζει στον αέρα τον κρατικό προϋπολογισμό. Δήλωσε επίσης ότι θα επανενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκου, σχετικώς με τη λήψη μέτρων για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι είτε με κινητοποιήσεις είτε χωρίς κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση θα στηρίξει τους αγρότες "με το χέρι στην καρδιά". Σημείωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί μέσα στο κοινοτικό πλαίσιο. "Εμείς δεν θα είμαστε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι στην ΕΕ με την πολιτική μας" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Δεν θα τινάξουμε στον αέρα τον προϋπολογισμό. Αγαπάμε, σεβόμαστε και στηρίζουμε τον Έλληνα αγρότη. Την ίδια στιγμή όμως αγαπάμε, σεβόμαστε, στηρίζουμε και τις άλλες αδύναμες ομάδες [..] "Αλλά δεν θα διαλύσω το κράτος, δεν θα διαλύσω την πολιτεία. Δεν θα φέρω τις τάξεις, τη μία εναντίον της άλλης, μόνο και μόνο για να κάνω πολιτική και να πω ότι είμαι αρεστός σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες".

    Ο κ. Χατζηγάκης διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και του ιδίου και απευθυνόμενος στον κ. Σκυλλάκο είπε ότι "σύντομα, αυτό που χαρακτηρίζετε ψίχουλα, θα είναι μια στήριξη, που θα βγει από το αίμα του ελληνικού λαού [..] Και θα βγει, επειδή πράγματι (οι αγρότες) είναι μια ευάλωτη και αδύναμη κοινωνική ομάδα, που θέλει στήριξη, αλλά τους καλώ να καταλάβουν ορισμένα πράγματα: Να μην έρθουν σε αντίθεση με την ίδια την κοινωνία" και να έρθουν να συνεργαστούν, και να βρούμε λύσεις. Σε τελική ανάλυση, συνέχισε ο κ. Χατζηγάκης, "ο αγρότης είναι ένας καλός πολίτης. Ένας, με την καλή έννοια συντηρητικός πολίτης, που σταθμίζει τα πράγματα. Δεν είναι έξαλλος, και πιστεύω ότι δεν θα παρασυρθούν από ορισμένους ολίγους, που νομίζουν ότι με τις κινητοποιήσεις και με τις ακραίες μορφές διαμαρτυριών θα επιδιώξουν κάτι προς όφελος της τάξης τους".

    "Εμείς, είτε με κινητοποιήσεις είτε χωρίς κινητοποιήσεις, θα στηρίζαμε και θα στηρίξουμε τον αγρότη. Αυτό θα το κάνουμε με το χέρι στην καρδιά αλλά και έχοντας πάντοτε τη λογική των αξόνων που σας περιέγραψα" κατέληξε ο κ. Χατζηγάκης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σκυλλάκος είπε ότι για τις τράπεζες υπάρχουν δυνατότητες για 28 δισεκ. αλλά "όταν είναι για τα λαϊκά στρώματα και τους αγρότες θυμάστε τους περιορισμούς της οικονομίας". Όσο για το τι μπορούν να περιμένουν οι αγρότες με βάση και την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, είπε ότι θα είναι μια πολύ μικρή ενίσχυση "που δεν θα καλύπτει τις μεγάλες απώλειες της χρονιάς" ή θα είναι λίγο μεγαλύτερες επιστροφές ΦΠΑ, που "στην πράξη θα είναι μικρότερες από τις περσινές" Η δίκαιη λύση, είπε ο κ. Σκυλλάκος είναι να αναπληρωθεί η ζημιά που έπαθαν φέτος, με συγκριτικά στοιχεία τα περσινά.

    "Οι αγρότες δεν μπορούν φέτος να ζήσουν με τα ψίχουλα που ετοιμάζεστε να δώσετε" είπε ο κ. Σκυλλάκος αμφιβάλλοντας μάλιστα για το "τι τρόπο θα βρείτε για να ξεφύγετε από τους κανονισμούς της ΕΕ, αν το καταφέρετε κι αυτό".

    Ανταπαντώντας, ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι από τα 28 δισεκ. των τραπεζών θα δοθούν -μέσω της ΑΤΕ- και στις αγροτικές επιχειρήσεις.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 January 2009 - 11:30:15 UTC