Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η λύση απαιτεί συμφιλίωση"
  • [02] Παιδιά ομογενών στον Πρόεδρο
  • [03] Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια
  • [04] Ισπανία - Κοντά στο 14% η ανεργία
  • [05] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
  • [06] "Πρωτόγνωρη οικονομική κρίση"

  • [01] "Η λύση απαιτεί συμφιλίωση"

    Την "ετοιμότητα" και "αποφασιστικότητα" της Ελλάδας να συμβάλει στην προώθηση του Παλαιστινιακού ζητήματος σε μια "εξαιρετικά ευαίσθητη" στιγμή, υποδηλώνει τόσο η συνάντηση της Υπουργού των Εξωτερικών Ν.Μπακογιάννη με τον παλαιστίνιο ομόλογό της Ριάντ Αλ Μάλκι, όσο και η φιλοξενία σε αθηναϊκό ξενοδοχείο της διάσκεψης των παλαιστινίων πρέσβεων, που είναι διαπιστευμένοι στις χώρες της ΕΕ, ενόψει της ειδικής συνόδου, την Κυριακή, στις Βρυξέλλες των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ,με τη συμμετοχή και αράβων ηγετών.

    Στη συνάντηση μιας ώρας, που είχαν οι δύο Υπουργοί συζήτησαν εφ' όλης της ύλης για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Γάζα μετά την ισραηλινή εισβολή.

    Η κα Μπακογιάννη στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, επέμεινε στην ανάγκη "να ανοίξουν τα περάσματα της Γάζας", ώστε να φτάσει η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια, τονίζοντας ότι "το θέμα του ανοίγματος των συνοριακών διαβάσεων βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων, όπως και η άρση του αποκλεισμού" και ότι "ειχαμε την ευκαιρία στις Βρυξέλλες - την περασμένη Τετάρτη- να το ζητήσουμε καθαρά και από την ισραηλινή ομόλογό μας".

    Υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα που δίνει η χώρα μας στην ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος, αλλά και την ετοιμότητά της να ανταποκριθεί, η Υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι "χρέος όλων μας να προστατευτεί ο ανθρώπινος πληθυσμός, ανεξάρτητα από φυλή και θρησκεία" και τόνισε ότι η Ελλάδα "είναι έτοιμη να υποδεχθεί παιδιά και τραυματίες από τη Γάζα στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία".

    Και οι δύο Υπουργοί έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην παλαιστινιακή συμφιλίωση και ενότητα, ως προϋπόθεση για την προώθηση του Παλαιστινιακού ζητήματος, το οποίο αποτελεί την "καρδιά", το "κλειδί" του Μεσανατολικού.

    "Λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς παλαιστινιακή συμφιλίωση και ενότητα", είπε η κα Μπακογιάννη και τάχθηκε υπέρ των προσπαθειών που καταβάλλει η Αίγυπτος για το θέμα, οι οποίες, όπως είπε, "είναι σημαντικές και έχουν την απόλυτη υποστήριξή μας".

    "Η παλαιστιναική συμφιλίωση αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις. Η Αιγυπτος είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για να βρεθούμε στο σπίτι της ίδιας παλαιστινιακής οικογένειας", συμφώνησε ο κ.Μάλκι.

    Ο παλαιστίνιος Υπουργός ευχαρίστησε για την φιλοξενία των πρέσβεων της Παλαιστινιακής Αρχής στις χώρες της ΕΕ, οι οποίοι συσκέπτονται σήμερα και αύριο σε αθηναϊκό ξενοδοχείο, με σκοπό την επεξεργασία κοινής θέσης για τις προτεραιότητες αντιμετώπισης των συνεπειών της ισραηλινής εισβολής, καθώς την Κυριακή αναμένεται να συζητηθεί στις Βρυξέλλες η κατάσταση στη Γάζα, με τη συμμετοχή, πλην των "27", των Υπουργών Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Τουρκίας.

    Ευχαρίστησε, επίσης, για την ελληνική πρωτοβουλία να έρθουν παιδιά για νοσηλεία στην Ελλάδα και ως προς το θέμα της ανοικοδόμησης, το οποίο επίσης συζήτησαν με την υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι προτεραιότητα έχει το ζήτημα της στέγασης και αυτό αφορά ιδιαίτερα τα παιδιά που έχουν χάσει και σπίτι και οικογένεια.

    Οι υπογραφές του μνημονίου για πολιτικές διαβουλεύσεις και της ανανέωσης του διετούς μορφωτικού προγράμματος, από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, στο τέλος της συνάντησης, "επιβεβαίωσαν τους δεσμούς των δύο λαών και τη βούληση για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας", είπε ο κ.Μάλκι, η δε κα Μπακογιάννη τόνισε ότι οι Ελληνες "με την ιδιαίτερη ευαισθησία τους, έχουν αποδείξει ότι έχουν τη βούληση να συμπαρασταθούν στους Παλαιστίνιους αδελφούς τους".

    Ερωτηθείσα για τα δημοσιεύματα περί μεταφόρτωσης όπλων προς το Ισραήλ στο λιμάνι του Αστακού, η Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι "δεν υπήρξε καμία μεταφόρτωση όπλων στην Ελλάδα προς το Ισραήλ", παραπέμποντας και στη ρητή διάψευση από τον πρωθυπουργό στη Βουλή.

    [02] Παιδιά ομογενών στον Πρόεδρο

    Παιδιά ομογενών από τη Ζιμπάμπουε στη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αργεντινή, την Βραζιλία, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα και την Ουρουγουάη, δέχθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    Καλοσωρίζοντας τα περίπου 100 παιδιά ο κ. Παπούλιας είπε πως "με πολύ χαρά σας βλέπω ότι έρχεστε να γνωρίσετε την πατρίδα των γονιών σας. Έρχεστε από μεγάλες χώρες. Εμείς είμαστε μια μικρή χώρα, έχουμε όμως μεγάλο πολιτισμό πολλών χρόνων και σήμερα είμαστε μια χώρα που δημιουργεί και είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο".

    Εξέφρασε τη χαρά του που τα παιδιά θα γνωρίσουν την πατρίδα τους, λέγοντας ότι "το γονίδιό σας είναι ελληνικό. Η Ελλάδα σας τραβάει όσο μακριά και αν είστε και εύχομαι να την έχετε πάντα στην καρδιά σας".

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε, ως χάρη, από τα παιδιά, την επόμενη φορά, να μιλούν ελληνικά.

    "Να μάθετε ελληνικά, είναι μια δύσκολη, αλλά ωραία γλώσσα", τόνισε και πρόσθεσε: "Στην Ευρώπη η Ελλάδα είναι το κέντρο του πολιτισμού, των μεγάλων αρχών του Διαφωτισμού και της πολιτικής. Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο να μάθετε ελληνικά".

    Τα παιδιά φιλοξενούνται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας νέων 18 έως 25 ετών της ελληνικής Διασποράς Νοτίου Ημισφαιρίου, από τις 11 έως και τις 31 Ιανουαρίου.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον υπουργό Πληροφοριών, κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, δόκτορα Ριάντ Αλ Μαλκί.

    Ο κ. Αλ Μαλκί απηύθυνε προς τον πρόεδρο: "Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι μαζί σας σήμερα και να σας ξανασυναντώ". Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας είπε: "Θυμάμαι τους παλιούς αγώνες και το σημερινό δράμα του παλαιστινιακού λαού".

    [03] Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

    Με συλλαλητήρια απάντησε η εκπαιδευτική κοινότητα, στη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι μαθητές και οι φοιτητές. Το συλλαλητήριο οργάνωσαν το Συντονιστικό Γενικών Καταλήψεων των Σχολών Αθήνας, το Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητών και το Συντονιστικό Μαθητών Αλέξης Γρηγορόπουλος. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, όπου με συνθήματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους, μεταξύ άλλων, στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο περί των εκπαιδευτικών ζητημάτων και της καταστρατήγησης του ασύλου και ακολούθως, πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα σχετικά με τα πάγια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στη συνέχεια, επέστρεψαν στα Προπύλαια και διαλύθηκαν ειρηνικά.

    «Στην καρδιά του συντηρητικού χειμώνα, που ζούμε, τις Αλκυονίδες μέρες αποτελεί ο αγώνας της εκπαιδευτικής κοινοτητας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και τα άλλα δημοκρατικά δικαιώματα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Κώστας Μανιάτης, και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση μιλάει για λευκό χαρτί γιατί δεν θέλει συζήτηση επί της ουσίας». «Το δικό μας χαρτί δεν είναι λευκό, έχουν γραφτεί σε αυτό τα αιτήματά μας με αγώνες, αλλά σε αυτά πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση, αλλιώς δεν θα έχουμε διάλογο, αλλά μια καλοστημένη παράσταση», κατέληξε ο συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ.

    Δάσκαλοι καθηγητές και πανεπιστημιακοί έκαναν διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή.

    Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες με κεντρικά συνθήματα την αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας και την μη αναγνώριση των κολεγίων.

    [04] Ισπανία - Κοντά στο 14% η ανεργία

    Στο 13,9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε η ανεργία στην Ισπανία το τέταρτο τρίμηνο του 2008, σε σχέση με 11,3% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

    Ειδικότερα, περίπου 3,2 εκατ. άνθρωποι ήταν άνεργοι στην Ισπανία το διάστημα αυτό, ο υψηλότερος αριθμός από το πρώτο τρίμηνο του 1998.

    Το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας είναι το υψηλότερο στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές μπορεί να ανέλθει μέχρι και κοντά στο 19% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού το 2010.

    [05] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

    Πακέτο στήριξης και ενίσχυσης των αγροτών που φτάνει στο ύψος των 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Η κυβέρνηση εξάντλησε τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας, δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης, ανακοινώνοντας τα μέτρα και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως προσφέρεται μια σημαντική στήριξη στους Ελληνες αγρότες. Αναλυτικά δίνονται:

    -Στο βαμβάκι ενισχύσεις 75 εκατ. ευρώ (ως 40 ευρώ το στρέμμα).

    -Αυξάνεται ως και 40% η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Η επιστροφή θα γίνει μόνον στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στους οποίους θα δοθούν 120 εκατ. ευρώ.

    -Καλαμπόκι, σιτηρά. Στους παραγωγούς αυτούς θα δοθούν αποζημιώσεις 100 εκατ. ευρώ.

    -Λάδι, ελιές. Θα δοθούν ενισχύσεις για αναπλήρωση ζημιών ύψους 50 εκατ. ευρώ.

    -Δενδρώδεις καλλιέργειες - σπαράγγια, πατάτες κλπ.. Θα δοθούν ενισχύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.

    Πέρα από τις παραπάνω ενισχύσεις οι οποίες θα καταβληθούν μέσω του ΕΛΓΑ, στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και λαδιού θα δοθεί επί πλέον έκτακτη ενίσχυση ύψους 75 εκατ. ευρώ.

    Οι παραπάνω ενισχύσεις θα δοθούν άμεσα.

    Τα μέτρα, αυτά είναι αποτέλεσμα μακράς μελέτης, εξαντλητικού διαλόγου και συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και έκανε λόγο για "γενναία στήριξη του εισοδήματος των αγροτών"

    "Ξεκινάμε μια νέα πορεία ανοιχτού διαλόγου με τους αγρότες και συνεχούς συνεργασίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων" κατέληξε ο κ.Χατζηγάκης.

    Επίσης, ο ο υπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα επανενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, ενώ ζήτησε από τους αγρότες να μην έρθουν σε αντίθεση με την κοινωνία.

    Από τη Δευτέρα ξεκινά η ενίσχυση των αγροτών

    Υπεγράφη η διυπουργική απόφαση για την δανειοδότηση του ΕΛΓΑ με τα 425εκατ. ευρώ, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, και από τη Δευτέρα ξεκινούν οι διαδικασίες για την ταχύτερη πληρωμή των αγροτών, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη.

    Στο μεταξύ, άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού με τον εκπρόσωπο των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα, Βαγγέλη Μπούτα. Ο τελευταίος δήλωσε ότι οι αγρότες δεν έλαβαν απάντηση στα αιτήματά τους.

    Όπως είπε ο κ. Μπούτας, ζήτησε από τον υπουργό να αποσύρει το πακέτο των 500 εκατ. και να προχωρήσει σε λύσεις υπέρ των αγροτών.

    «Εμείς δεν ζητούμε αναπλήρωση του εισοδήματός μας. Εμείς ζητούμε την εγγύηση του εισοδήματός μας. Δηλαδή, τι θα καλλιεργήσουμε και τι θα πάρουμε», είπε ο εκπρόσωπος των αγροτών και κοινοποίησε ότι το μπλόκο στη Νίκαια συνεχίζεται.

    Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

    Οι εκπρόσωποι των αγροτών, όπως έκαναν γνωστό μετά από συνεδρίαση, δεν ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης και αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

    Σήμερα, οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών ζήτησαν διευκρινίσεις για οκτώ από τα μέτρα, που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έδωσαν στον κ. Χατζηγάκη χρονικό περιθώριο για τις απαντήσεις ως αύριο το μεσημέρι, προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία του αγώνα τους.

    Στο μεταξύ, τα τρακτέρ παραμένουν στη θέση τους, χωρίς ωστόσο να κλείνουν παραδρόμους.

    Ετσι, αποκλεισμένη από τα μπλόκα παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στα Τέμπη, τη Νίκαια, τις Μικροθήβες, την Αλαμάνα και το Κάστρο Βοιωτίας, καθώς και ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα, όπου σχηματίζονται "ουρές" φορτηγών.

    Με αποκλεισμούς εθνικών οδών αλλά και συνοριακών διαβάσεων και τελωνείων συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη Β. Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η κυκλοφορία και στις δύο πλευρές των βορείων συνόρων της χώρας.

    Στις έξι και μισή το απόγευμα, οι αγρότες έκλεισαν το τελωνείο των Ευζώνων και το τελωνείο της Δοϊράνης και η κυκλοφορία προς και από την ΠΓΔΜ διεξάγεται μόνο από το τελωνείο της Νίκης.

    Κλειστός παραμένει ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα, όπου κλιμάκια της τοπικής αυτοδιοίκησης Σερρών μοίρασαν σήμερα τρόφιμα και νερό στους εγκλωβισμένους οδηγούς φορτηγών καθώς και ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής στη Δράμα, που άνοιξε για ένα δίωρο το μεσημέρι. Περιστασιακά κλείνει ο δρόμος και στο Ορμένιο Έβρου.

    Ταυτόχρονα, κλειστή παραμένει η Εγνατία Οδός πριν το τελωνείο των Κήπων Έβρου και στο ύψος των Κερδυλίων και της Χρυσούπολης Καβάλας.

    Στη δυτική Θεσσαλονίκη, τρακτέρ έχουν παραταχθεί στην αερογέφυρα της εθνικής οδού μετά τα διόδια των Μαλγάρων, χωρίς να κλείνουν το δρόμο, ενώ παραμένει το μπλόκο στη Ν. Χαλκηδόνα. Στην ανατολική πλευρά της πόλης αγρότες θα κλείσουν για μια ώρα στις 8 μ.μ. τον κόμβο «Πράσινα Φανάρια» προς το αεροδρόμιο.

    Οι αγρότες κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίγουν και κλείνουν τους δρόμους στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης Καβάλας, στα Κερδύλια και στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα, στον κόμβο των Γιαννιτσών και στην εθνική οδό Κοζάνης - Φλώρινας στο ύψος της ΑΕΒΑΛ.

    Στο μπλόκο της Αλαμάνας, οι αγρότες, σε συνάντηση που είχαν αμέσως μετά την εξαγγελία των μέτρων από τον Υπουργό, αποφάσισαν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Το μπλόκο στην Αλαμάνα ενισχύθηκε σήμερα και με νέα αγροτικά μηχανήματα, όπως επίσης ενισχύθηκε και το μπλόκο που βρίσκεται στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας Αθηνών στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία. Οι αγρότες που βρίσκονται εκεί αποφάσισαν για σήμερα να προχωρήσουν και σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής χωρίς να διευκρινίζουν ούτε την ώρα ούτε τη διάρκεια.

    Εξάλλου, οι αγρότες ανοίγουν και κλείνουν την παλιά εθνική οδό Λαμίας Αθηνών στο ύψος του χωριού Μοσχοχώρι 8 χιλιόμετρα νότια της Λαμίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον αποκλεισμό στο συγκεκριμένο σημείο, κόπηκε κυριολεκτικά η Ελλάδα στη μέση αφού δεν υπάρχει άλλη διέξοδος γι' αυτούς που κινούνται από το βορρά στο νότο και αντίστροφα.

    Οι αγρότες παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους αφού όπως υπογραμμίζουν "δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιος θα πάρει τί από τις εξαγγελίες και ποιοι τελικά θα είναι οι δικαιούχοι". Θεωρούν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών τους και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στα κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου μέχρις ότου δικαιωθούν. Μάλιστα διευκρινίζουν ότι οι ίδιοι θα παραμείνουν κρατώντας κλειστό το δρόμο ακόμη και στην περίπτωση που άλλοι συνάδελφοί τους επιλέξουν να φύγουν για τα χωριά τους.

    Την απόφαση να παραμείνουν στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, την οποία έχουν αποκλείσει από προχθές στη θέση Πλατάνι, πήραν οι αγρότες των Χανίων, ενώ θα προχωρήσουν σε κατάληψη και των δυο οικονομικών υπηρεσιών του νομού.

    Στο σημείο του αποκλεισμού βρέθηκε και η βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη κατευθυνόμενη από Χανιά προς Ρέθυμνο. Την ώρα που η κ. Κεφαλογιάννη έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ κάποιος από τους παριστάμενους εκτόξευσε προς το μέρος της ένα αντικείμενο, γεγονός που καταδικάσθηκε από όλους όσους βρισκόταν στο σημείο, ενώ και η ίδια αντιμετώπισε με ψυχραιμία το περιστατικό.

    Στο χωρό των κινητοποιήσεων θα μπουν από τη Δευτέρα και οι αγρότες της Πελοποννήσου, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου, μετά από σύσκεψη προέδρων και εκπροσώπων των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών των επτά νομών της Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο και κατά την οποία συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή και συντάχθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών της περιφέρειας.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου τα μέλη της επιτροπής επικοινώνησαν με το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, ζητώντας άμεσα συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να του εκθέσουν τα αιτήματά τους, ενώ προειδοποίησε ότι «αν οι αγρότες δεν βρουν ανταπόκριση, θα προχωρήσουν τη Δευτέρα σε δυναμικές κινητοποιήσεις με παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην Κόρινθο και αποκλεισμό της Πελοποννήσου».

    Από την Παμπελοποννησιακή σύσκεψη των ΕΑΣ, απείχε ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ Αρκαδίας, καθώς η συγκεκριμένη Ένωση είχε λάβει νωρίτερα τις αποφάσεις της και για απόψε προγραμμάτισε στην Τρίπολη συνάντηση των κτηνοτρόφων, προκειμένου να ορίσουν το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους.

    Διευκρινίσεις από τον υπουργό ζητούν οι αγρότες της Λάρισας

    Διευκρινίσεις για οκτώ από τα μέτρα, που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητούν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών από τον Σωτήρη Χατζηγάκη δίνοντας για τις απαντήσεις χρονικό περιθώριο ως αύριο το μεσημέρι, προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία του αγώνα τους.

    Στο μεταξύ, τα τρακτέρ παραμένουν στη θέση τους, χωρίς ωστόσο να κλείνουν παραδρόμους. Το απόγευμα θα συνεδριάσει εκ νέου η Συντονιτιστική Επιτροπή, προκειμένου να αποφασίσει σε ποιο χρόνο και πού θα κλείσουν τις σιδηροδρομικές γραμμές.

    Οι αγρότες ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να τους διευκρινίσει πώς ακριβώς θα διατεθεί το "πακέτο" ενίσχυσης που εξήγγειλε, και προτείνουν να διατεθεί μόνο σε κατ' επάγγελμα αγρότες και όχι σε ετεροεπαγγελματίες. Επειδή δε, δεν υπάρχει μητρώο αγροτών τον καλούν να λάβει υπόψη του τη φορολογική δήλωση Ε1 του "φυσικού προσώπου", ενώ ζητούν και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των χρημάτων.

    Σχετικά με το συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηγάκης, ζητούν να απαρτίζεται από 50 άτομα, να μη συμμετέχουν σ' αυτό οι τριτοβάθμιες οργανώσεις του κλάδου τους, αλλά εκπρόσωποι του υπουργείου του ΓΕΟΤΕΕ και εκπρόσωποι των Συντονιστικών Επιτροπών των μπλόκων.

    Σε ό,τι αφορά την κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ), ζητούν έγκαιρο προγραμματισμό για μετά το 2013.

    Επιπλέον, ζητούν χρονοδιαγράμματα, τόσο για τη λειτουργία του εργοστασίου Βιοαιθανώλης, όσο και για την εκτέλεση αδρευτικών έργων, ενώ για το ΦΠΑ προτείνουν 15%, έναντι του 12%, που πρότεινε το υπουργείο.

    Τέλος, προτείνουν να περιληφθούν το βιομηχανικό ροδάκινο και τα αχλάδια στην ενότητα στήριξης των αγροτικών προϊόντων.

    Λαμία - Συγκροτήθηκε πανελλαδικό συντονιστικό όργανο αγροτών

    Στη συγκρότηση πανελλαδικού οργάνου, το οποίο θα εκπροσωπεί πλέον τους αγρότες, που βρίσκονται στα μπλόκα σε όλη τη χώρα, προχώρησαν εκπρόσωποι από 20 μπλόκα, υπογράφοντες κοινό μνημόνιο. Ήδη, έχουν αποστείλει σχετική ενημερωτική επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στα πολιτικά κόμματα.

    Στο πανελλαδικό όργανο μετέχουν εκπρόσωποι συντονιστικών επιτροπών από τα μπλόκα του Προμαχώνα, της Κομοτηνής, των Φαρσάλων, των Τρικάλων, της Χαλκηδόνας, της Λοκρίδας, της Δράμας (έχουν αποκλείσει το τελωνείο Εξοχής), του Έβρου (έχουν αποκλείσει το τελωνείο Κήπων), της Καβάλας, των Αλμυρού- Μαγνησίας- Πηλίου και οι νέοι αγρότες της Καρδίτσας (βρίσκονται στις Μικροθήβες), των Σερρών, της Φθιώτιδας, του Δομοκού του Στρυμωνικού Σερρών, του Κιλκίς (έχουν αποκλείσει το τελωνείο Ευζώνων), Χρυσούπολης Καβάλας και Κερδυλίων Σερρών. Απέχουν οι αγρότες, που βρίσκονται στα Τέμπη και εκείνοι που έχουν κλείσει τον κόμβο της Νίκαιας, στη Λάρισα, επικεφαλής του οποίου είναι ο Βαγγέλης Μπούτας.

    "Τις προηγούμενες σαράντα 48 ώρες ήρθαμε σε επαφή με όλες τις συντονιστικές επιτροπές από το Κάστρο της Βοιωτίας μέχρι και το Εβρο για να συγκροτήσουμε μια πανελλαδική συντονιστική επιτροπή, που θα εκπροσωπεί όλους τους αγρότες", δήλωσε ο Βασίλης Κιλάφας ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα των επαφών των αγροτών και αποφεύγοντας τα σχόλια για τη μη συμμετοχή των συναδέλφων τους από τα Τέμπη. Άφησε, ωστόσο, να εννοηθεί ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές απόψεις.

    "Είναι μέσα στη Συντονιστική όλα τα σημεία, όπου υπήρχαν μπλόκα αγροτών. Συζητήσαμε μαζί τους και όλοι τους υπέγραψαν το συγκεκριμένο κείμενο, που είναι στα χέρια του υπουργού", συμπλήρωσε ο κ. Κιλάφας προσθέτοντας πως "το συντονιστικό όργανο παραμένει ανοιχτό και μέσα σ' αυτό θα ενταχθούν τα επόμενα 24ωρα και αγρότες από άλλες περιοχές της χώρας, με τους οποίους μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή".

    Όπως ανακοινώθηκε, στις επόμενες 48 ώρες αναμένεται να συνεδριάσει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών για να καθορίσει τη στάση της απέναντι μετά τις νέες εξελίξεις.

    Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κοινοποιούν την ατζέντα των αιτημάτων και υπογραμμίζουν την κρισιμότητα των καταστάσεων, προειδοποιώντας ότι "εάν δεν δοθούν σήμερα ουσιαστικές λύσεις στους Έλληνες αγρότες, του χρόνου για πολλούς από εμάς η κατάσταση θα είναι μη ανατρέψιμη. Για δε τους υπόλοιπους θα χρειαστούν διπλάσιες δαπάνες από την πολιτεία για να μην καταρρεύσουν και αυτοί".

    Παράλληλα, στην επιστολή τους δηλώνουν ανοιχτοί στο διάλογο υπογραμμίζοντας ότι τις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμοι να συναντηθούν με τον κ. Χατζηγάκη για να συζητήσουν τα αιτήματά τους.

    Σημειώνεται ότι η συγκρότηση ενός πανελλαδικού οργάνου, που θα εκφράζει και θα εκπροσωπεί όλους τους αγρότες στα μπλόκα, ήταν το βασικό σημείο διαφωνίας και στη συνάντηση, την περασμένη Τετάρτη, στη Λαμία, μεταξύ των μελών των συντονιστικών επιτροπών. Τότε οι εκπρόσωποι από τα Τέμπη είχαν διαφωνήσει με την ανάγκη να συγκροτηθεί ενιαίο όργανο εκπροσώπησης για όλη τη χώρα. Είχαν μάλιστα απειλήσει με αποχώρηση από εκείνη τη συνάντηση.

    "Η συγκρότηση συντονιστικού οργάνου για όλη τη χώρα είναι η απάντηση στα όσα ανακοινώθηκαν από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι ενταγμένη στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μαζί με τους νέους αποκλεισμούς οδικών διαβάσεων", δήλωσε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Φθιώτιδας, Δημήτρης Δημογιάννης, υπενθυμίζοντας ότι σε "αυτή την κατεύθυνση είχαν συμφωνήσει και άλλοι συνάδελφοι μας, στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να έχουν πάρει πρωτοβουλίες. Τώρα πλέον ο υπουργός και επίσημα έχει απέναντί του ένα όργανο των αγροτών για να συνομιλεί και να διαπραγματεύεται".

    [06] "Πρωτόγνωρη οικονομική κρίση"

    Την έγκριση χρηματικού πακέτου ύψους 825 δισ. δολαρίων, που θα λειτουργήσει ως στήριγμα για την αμερικανική οικονομία, δήλωσε ότι αναμένει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και κάλεσε τους ηγέτες του Κογκρέσου να εργαστούν για αυτό.

    "Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ταχύτητα" δήλωσε ο Μ. Ομπάμα σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης που είχε στο Λευκό Οίκο με μέλη του Κογκρέσου.

    Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι το σχέδιο του αποσκοπεί να δημιουργήσει ή να διατηρήσει 3 με 4 εκατ. θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία. Μέλη του ρεπουμπλικανικού κόμματος, όμως, ασκούν κριτική στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά, λέγοντας ότι η χρήση 550 δισ. δολαρίων σε δημόσιες δαπάνες θα αυξήσει πολύ το έλλειμμα και ότι τα 275 δισ. δολάρια που προορίζονται για τις περικοπές φόρων είναι πολύ λίγα.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα "αναγνωρίζω ότι υπάρχουν ακόμα ορισμένες διαφορές γύρω από το τραπέζι και μεταξύ της κυβέρνησης και μελών του Κογκρέσου σχετικά με συγκεκριμένες λεπτομέρειες του σχεδίου".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 January 2009 - 19:30:31 UTC