Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προϋποθέσεις αξιόπιστου διαλόγου
  • [02] Επίσκεψη στον Έβρο
  • [03] Διεύρυνε τη διαφορά

  • [01] Προϋποθέσεις αξιόπιστου διαλόγου

    Την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του ΣΥΝ στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Αλ - Μάλκι με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα .

    "Ενός λαού, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, που τούτες τις μέρες, για άλλη μια φορά, δοκιμάστηκε σκληρά από μια βάναυση και απάνθρωπη επίθεση από το κράτος του Ισραήλ". Ο κ.Τσίπρας αφού εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον εξελίξεις προς θετική κατεύθυνση, τόνισε πως η "Ευρωπαϊκή Ένωση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ελπίζουμε στο μέλλον να φροντίσει να ακούσει τουλάχιστον τους λαούς της που όλες αυτές τις μέρες βρέθηκαν στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού αλληλέγγυοι στον αγώνα τους και ελπίζουμε επίσης να υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο περιμένοντας να δούμε έστω κάποια σημάδια διαφοροποίησης της πολιτικής των ΗΠΑ μετά και από την εκλογή του νέου προέδρου".

    Η επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος αποτελεί κλειδί για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως "η επίλυσή του περνάει μέσα από την αλληλεγγύη των λαών, μέσα από την διπλωματία των πολιτών, και κυρίως μέσα από την ενότητα του ίδιου του Παλαιστινιακού λαού που είναι κάτι για το οποίο ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να ληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες και να γίνουν σημαντικές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση».

    Ο κ. Μάλκι αφού ευχαρίστησε τον ΣΥΝ για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει τόσο σε τοπικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξη του παλαιστινιακού λαού υπογράμμισε πως "η στήριξη που ζητάμε από την ΕΕ δεν περιορίζεται μόνο στην επίσημη στήριξη των χωρών - μελών αλλά στηριζόμαστε πολύ στην λαϊκή στήριξη, στην κοινή γνώμη της ΕΕ η οποία εκδηλώθηκε και εκδηλώνεται με δύναμη υπέρ του δίκαιου αιτήματος του λαού μας, που είναι η ίδρυση του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους".

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για τις προσπάθειες που καταβάλει η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή για την εδραίωση της εκεχειρίας, για την ανάγκη άμεσης άρσης του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, για την ανάγκη άμεσου ανοίγματος των περασμάτων για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και για τις προσπάθειες για την επίτευξη της Παλαιστινιακής Εθνικής ενότητας, και τόνισε πως "η επικέντρωση όλων και της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι στην ουσία. Και η ουσία είναι η Ισραηλινή κατοχή και η Ισραηλινή κατοχή πρέπει να τερματιστεί».

    Εν τω μεταξύ, τρεις προϋποθέσεις για να γίνει, όπως τόνισε, αξιόπιστος διάλογος για την Παιδεία, έθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εκπαίδευση.

    Πρώτον, να καταργηθεί ο νόμος πλαίσιο, δεύτερο να παγώσει ο νόμος για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) και τρίτο να αυξηθούν οι δαπάνες για τη παιδεία.

    Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση αν δεν θέλει να προχωρήσει σε αυτή τη λογική, να κάνει διάλογο υπό την αιγίδα των εκπροσώπων των δύο μεγάλων βαθμίδων της εκπαίδευσης, της ΟΛΜΕ και της ΠΟΣΔΕΠ.

    Ο κ.Αλαβάνος επέκρινε έντονα την κυβέρνηση για την πολιτική της σε όλους τους κρίσιμους τομείς, κατηγορώντας την ότι δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε όλα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

    «Συμβαίνει κάτι παράδοξο. Στη συζήτηση του προϋπολογισμού το Δεκέμβριο, υπήρχε η σκιά της παιδείας. Στη σημερινή συζήτηση υπάρχει η σκιά του προϋπολογισμού και των δίκαιων αγροτικών κινητοποιήσεων. Αυτό δείχνει ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με όλους τους κρίσιμους τομείς και η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις και απαντήσεις. Το λέμε αυτό χωρίς να θέλουμε να μπούμε στη λογική της πλειοδοσίας», τόνισε ο κ Αλαβάνος.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στα προβλήματα της Παιδείας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά:

    «Γιατί χρειάστηκε ο φόνος ενός μαθητή, του Αλέξη, για να ευαισθητοποιθεί η κυβέρνηση και να φέρει αυτή τη συζήτηση στη Βουλή; Γιατί μετά από ένα πρωτοφανές κίνημα νέων να λέει θέλουμε διάλογο»;

    Στη συνέχεια τόνισε ότι στα θέματα της παιδείας υπάρχουν διαφορετικές κατευθύνσεις και πρόσθεσε ότι το κόμμα του επιλέγει την λογική που δεν θα οδηγήσει σε μικροδιορθώσεις αυτού του παρακμιακού συστήματος.

    «Η παιδεία είναι δικαίωμα, είναι αξία και όχι εμπόρευμα ή παραχώρηση φιλεσπλαχνίας του κράτους. Δεν μπορεί η παιδεία να είναι υποταγμένη στην αγορά, όπως γίνεται σήμερα», σημείωσε ο κ Αλαβάνος.

    Έντονα επικριτικός ήταν και για την απόφαση του πρωτοδικείου για τα κολέγια τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η πραξικοπηματική κατάσταση.

    «Πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση τα ΚΕΣ. Να τα κλείσει και δεν υπάρχει συνταγματική ή κοινοτική σύγκρουση», τόνισε.

    Όπως σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, δεν μπορεί να λυθούν τα προβλήματα της παιδείας με ευχές, αλλά με αποφασιστικά μέτρα για ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια και για ισχυρή δημόσια εκπαίδευση.

    Τέλος, ο κ.Αλαβάνος τάχθηκε κατά της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο, τονίζοντας ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα έδειξε στις τελευταίες κινητοποιήσεις ότι μπορεί να το διαφυλάξει.

    «Υπάρχει μια προϋπόθεση βασική για να διαφυλαχθεί το άσυλο. Η κυβέρνηση να αγαπά το άσυλο όχι λεκτικά, αλλά να νιώθει μέσα στην καρδιά της ότι από την εποχή της γερμανικής κατοχής, μετά της χούντας, μέσα σε αυτές τις κοιτίδες των πανεπιστημίων, αναπτύχθηκε η φλόγα της δημοκρατίας ενάντια στον αυταρχισμό. Να είναι στην καρδιά της η εικόνα του τανκ που ρίχνει την πύλη του πανεπιστημίου. Και δεύτερη προϋπόθεση είναι να σταματήσουν τα κόλπα και κάθε φορά η επιλογή του σημείου σύγκρουσης της αστυνομίας με ομάδες κουκουλοφόρων να είναι ο χώρος έξω από το πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος.

    Στη δευτερολογία του ο κ.Αλαβάνος επανέλαβε τις τρεις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο διάλογο, δηλαδή να κλείσουν τα ΚΕΣ, να παγώσει ο νόμος πλαίσιο και να αυξηθούν οι δαπάνες στη παιδεία.

    «Αν αυτό δεν ισχύσει, ας δεχτούμε τότε το διάλογο με τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων βαθμίδων της εκπαίδευσης, της ΟΛΜΕ και της ΠΟΣΔΕΠ», ειπε ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Έμφαση έδωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο κλείσιμο των ΚΕΣ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση και οφείλει να το κάνει σεβόμενη το σύνταγμα.

    «Πρέπει να σταματήσει η χρήση δικαιόχρησης και να κλείσουν τα ΚΕΣ», είπε.

    Σχολιάζοντας τις αναφορές περί διαλόγου, ο κ.Αλαβάνος τις χαρακτήρισε αόριστες και πρόσθεσε: «Στη πραγματικότητα αισθανόμαστε ότι είμαστε πολύ μόνοι. Αυτό που γίνεται εδώ σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης σύγκρουσης που τη βιώσαμε με το άρθρο 16 και με ένα αυθεντικό πρωτόγνωρο, μαθητικό ευρωπαϊκό κίνημα που μαζί με τους φοιτητές αμφισβητούν την πορεία που κάναμε μέχρι τώρα. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι ο όρος παιδεία σημαίνει σύγκρουση με τα συντηρητικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, στο πλαίσιο του δικομματισμού».

    Τέλος, ο κ.Αλαβάνος επεσήμανε ότι η βία είναι έξω από τη φιλοσοφία και την αντίληψη του κόμματος του και συμπλήρωσε ότι το θέμα δεν είναι ποιος θα έχει μεγάλη φωνή στη καταγγελία τους, αλλά πως θα μπορέσουμε με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές να μειώσουμε τη διάθεση για βία.

    [02] Επίσκεψη στον Έβρο

    Τη συμπαράσταση του στον αγώνα των αγροτών επανέλαβε σε δηλώσεις του στην Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και τόνισε ότι η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα που θα στηρίξουν ουσιαστικά το εισόδημα του αγροτικού κόσμου, καθώς όπως είπε υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μέτρα στήριξης από πόρους που δεν είναι εμφανείς, για έκτακτες περιπτώσεις. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα των αγροτών θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως μια έκτακτη περίπτωση» ενώ διαφώνησε και με τον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε προς τα τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε αρχικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Θράκης, αλλά και στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο είπε ότι είναι μεν «θετικός για την Ελλάδα, αλλά η περιοχή θα δεχθεί δουλειές οι οποίες πρέπει να έχουν ένα υψηλό αντιστάθμισμα».

    Ειδικά για το θέμα που έχει προκύψει τελευταία με τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης, ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην πρόταση που έκανε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία, θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο να αγοράσει ένα αριθμό μικρών πλοίων και να εκτελεί τα δρομολόγια της άγονης γραμμής με προσωπικό από το λιμενικό σώμα.

    Η ελληνική οικονομία καταρρέει τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης και υποστήριξε ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ληφθούν πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν το εισόδημα των Ελλήνων και θα δώσουν νέα ώθηση στην ελληνική πορεία της οικονομίας.

    Όσον αφορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών που συζητούνται έντονα τις τελευταίες ημέρες ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «ακόμη και οι εκλογές δεν μπορούν να σώσουν την ΝΔ», ενώ χαρακτήρισε «δημοψήφισμα» τις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στον Έβρο, παρέστη στην κοπή της πίτας των κομματικών οργανώσεων στην Ορεστιάδα και στην Αλεξανδρούπολη, μετέβη στα μπλόκα των αγροτών και επισκέφθηκε το Νομάρχη και τον Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης.

    [03] Διεύρυνε τη διαφορά

    Παραμένει απόρθητο το «κάστρο» του Ολυμπιακού, καθώς ο πρωταθλητής διατήρησε το αήττητο μέσα στο «Καραϊσκάκη», επικρατώντας με 2-1 του ΟΦΗ, στο πλαίσιο της 19ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Με τη νίκη αυτή η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου, αν υπολογιστεί και η ήττα του Παναθηναϊκού στην Κρήτη από τον Εργοτέλη... Οι πρωταθλητές πήραν τους τρεις βαθμούς με τα γκολ των Ντιόγκο (7') και Γκαλέτι (66'), ενώ στο 62ο λεπτό είχε ισοφαρίσει προσωρινά για την ομάδα του Ηρακλείου ο Σίμιτς.

    Εργοτέλης - Παναθηναϊκός: 1-0

    Για δεύτερη φορά στο πρωτάθλημα ο Εργοτέλης νίκησε τον Παναθηναϊκό, αυτή την φορά με 1-0, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Το γκολ που έκρινε τον αγώνα πέτυχε ο Ρομάνο στο 55΄. Στο 53΄ ο Ρουκάβινα είδε την κόκκινη κάρτα του διαιτητή Χαραλαμπίδη.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της 19ης αγωνιστικής.

    ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

    (Τρίπολη) Αστέρας Τρ.-Λεβαδειακός 15:00

    (Κομοτηνή) Πανθρακικός-Ηρακλής 15:00

    (Φυλή) Θρασύβουλος-Ξάνθη 16:45 NOVA

    (Αλκαζάρ) Λάρισα-Πανσερραϊκός 16:45 Alpha

    (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Πανιώνιος 19:00 NOVA

    (Βικελίδης) Αρης-ΠΑΟΚ 19:00 ΝΕΤ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 January 2009 - 19:30:18 UTC