Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν οι δρόμοι"
  • [02] Νεκρός από τα πυρά πειρατών
  • [03] Δεν συμφώνησαν

  • [01] "Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν οι δρόμοι"

    "Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν οι δρόμοι" δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να επιβαρύνεται η κοινωνία με τον ιδρώτα της οποίας βρίσκονται οι πόροι για τους αγρότες.

    Μιλώντας στην κοπή της πίττας του Τομέα Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ότι δεν πρέπει από τις κινητοποιήσεις να προκληθούν ζημιές σε επαγγελματίες και να επιβαρύνεται η οικονομία.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε 500 εκατομμύρια ευρώ, παρά τα στενά περιθώρια της οικονομίας. Αυτό μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, δεν μπορούμε να ξεπερνάμε τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Η κυβέρνηση εργάζεται για τη μακρόπνοη και ουσιαστική ενδυνάμωση του αγροτικού εισοδήματος. Υπάρχει και η βούληση και ο χρόνος για διάλογο και από κοινού σχεδιασμό. Σύντομα ενεργοποιείται το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, είπε.

    Ανέφερε, ακόμη, ο κ. Καραμανλής, ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, το 80% των πόρων του εθνικού στρατηγικού πλαισίου κατευθύνεται στην περιφέρεια. Βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα, έχει αυξηθεί η επιδότηση των νέων αγροτών, ενώ είναι αυξημένη και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο διάλογο που γίνεται στην παιδεία. Ζητούμε τη συμμετοχή όλων για την αναμόρφωση του λυκείου και για την αλλαγή του συστήματος εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε, ότι αυτά είναι προϋπόθεση για ένα αυτόνομο ποιοτικό λύκειο, για την αντιμετώπιση της παραπαιδείας, για την αναβάθμιση συνολικά της εκπαίδευσης.

    Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην οικονομική συγκυρία, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ένταση και τη διάρκεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που πλήττει με σφοδρότητα και τις πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, είπε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε ότι η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει τα αντανακλαστικά και η ελληνική οικονομία διαθέτει αντοχές. Όλοι έχουμε υποχρέωση, είπε ο πρωθυπουργός, πρώτα η κυβέρνηση, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οφείλουμε όλοι να δείξουμε αυτοσυγκράτηση στα αιτήματα που διατυπώνουμε.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε αναφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι καταγγέλλοντες εκείνοι που τριπλασίασαν το δημόσιο χρέος και ανέβασαν την ανεργία από το 3% στο 11%.

    Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δεν χωρούν ανευθυνότητα και στείρες αντιπαραθέσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Δεν είναι ένα πρόβλημα κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά ένα πρόβλημα που μειώνει συνολικά τις αντιστάσεις της χώρας. Το μέλλον εξαρτάται από τη σύγκρουση υπευθυνότητας και ανευθυνότητας. Εμείς, ακολουθούμε το δρόμο της υπευθυνότητας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Εξαντλούμε τις δυνατότητες για τη στήριξη των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων, ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά στο τέλος του δρόμου υπάρχει μία καλύτερη μέρα, είπε με κατηγορηματικότητα ο κ. Καραμανλής.

    Η κυβέρνηση ακολουθεί στοχευμένα προγράμματα για την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων, για την τόνωση του δείκτη κοινωνικής προστασίας, εξαντλεί τα περιθώρια της οικονομίας, είπε.

    Ειδική αναφορά έκανε στην πολιτική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικογένειας, σημείωσε ότι πήρε μέτρα για τη στήριξη των πολυτέκνων, ανέφερε ότι το επίδομα των 2000 ευρώ δίνεται πια από το τρίτο παιδί και μετά, και ότι επεκτάθηκε το πολυτεκνικό επίδομα και στους τρίτεκνους.

    Συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών

    Συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη, είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Στυλιανίδης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ο κεντρικός στρατηγικός στόχος είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα σημαντικό διεθνές διαμετακομιστικό εμπορευματικό και επικοινωνιακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, με τρεις βασικές προτεραιότητες:

    Η πρώτη προτεραιότητα, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από το υπουργείο.

    Η δεύτερη, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, με στόχο την εναρμόνιση και την εξυγίανση των επιχειρήσεων του δημοσίου, με τα νέα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα και η τρίτη είναι η συνεχής και συστηματική συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους κλάδους των ελευθέρων επαγγελματιών που συνεργάζονται με το υπουργείο, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη διεθνή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Ολυμπιακής, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι έχουν προσδιοριστεί τα χρονοδιαγράμματα και αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στα τέλη της εβδομάδας.

    Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, πρόσθεσε ο υπουργός. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τον ΟΣΕ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι οι προτεραιότητες είναι γνωστές και κάθε φορά που θα ωριμάζει ένα θέμα θα γίνονται λεπτομερείς ανακοινώσεις.

    Τέλος, στην ερώτηση πότε θα γίνουν εφάμιλλα των ευρωπαϊκών τα ελληνικά τρένα, ο υπουργός απάντησε ότι "γίνεται συστηματική προσπάθεια".

  • ** Αύριο στις 12.00 θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, για θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης.

    [02] Νεκρός από τα πυρά πειρατών

    Νεκρός από τα πυρά πειρατών, που επιτέθηκαν σε δύο γαριδοαλιευτικά σκάφη από το Καμερούν, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της "Ντουάλα", έπεσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Έλληνας καπετάνιος Θεόδωρος Μασταλούδης.

    Σύμφωνα με το ΥΕΝΑΝΠ, οι ένοπλοι πειρατές, που επέβαιναν σε τρία τουλάχιστον ταχύπλοα, προσπάθησαν να καταλάβουν τα δύο υπερπόντια αλιευτικά σκάφη του ομογενή Γρηγόρη Αλευρομάγειρα, τα αλλοδαπά πληρώματα των οποίων, προέβαλαν αντίσταση.

    Έτσι, οι πειρατές άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Έλληνας καπετάνιος του ενός εκ των δύο αλιευτικών, τα οποία φέρουν σημαία του Καμερούν.

    Η σορός του άτυχου πλοιάρχου θα μεταφερθεί στην Ελλάδα με έξοδα της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

    Σύμφωνα με τα επίσημα ετήσια στοιχεία του International Maritime Bureau (IMB), το 2008 η καταγραφή των περιστατικών πειρατείας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με το 2007, ενώ στον κόλπο του Άντεν και στις ακτές της Σομαλίας η αύξηση της πειρατείας άγγιξε το 200%, σε σύγκριση με εκείνη που είχε καταγραφεί το 2007.

    Όπως τονίζεται από το διεθνή οργανισμό, αυξημένη ήταν και η βιαιότητα, που επιδείκνυαν κατά τη διάρκεια των "ρεσάλτων" τους οι σύγχρονοι και βαριά οπλισμένοι πειρατές, οι οποίοι με τη χρήση όπλων σκότωσαν 11 ναυτικούς, τραυμάτισαν 32, ενώ 21 ναυτικοί δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι, γεγονός που, ωστόσο, αμφισβητείται από τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα και τις ναυτεργατικές ενώσεις.

    Σε ό,τι αφορά τα λύτρα που εισέπραξαν οι πειρατές, επισημαίνεται ότι μόνο για τα περιστατικά του 2007 πήραν από τους εφοπλιστές περίπου 30.000.000 δολάρια, ενώ για το 2008 εκτιμάται ότι το σύνολο, που καταβλήθηκε, είναι περί τα 150.000.000 - 200.000.000 δολάρια, ποσό, που οδήγησε τους εφοπλιστές να δρομολογούν τα πλοία τους στο διάπλου της Αφρικής. Το γεγονός αυτό, όμως, όπως τονίζεται στα ετήσια στοιχεία του ΙΜB, οδήγησε στην αύξηση του κόστους της μεταφοράς των προϊόντων και στη χρονική διεύρυνση των ταξιδιών, συνεπώς και στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων των εμπορικών πλοίων.

    [03] Δεν συμφώνησαν

    Η τελική εξειδίκευση των τιμών κατά καλλιέργεια και προϊόν

    Σταθερή επιλογή της Κυβέρνησης ήταν να ικανοποιήσει το μέγιστο των αιτημάτων των αγροτών που υπέστησαν ζημιές το 2008 στα βασικά και μεγάλα προϊόντα (βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, ελιές-ελαιόλαδο και οπωροφόρα δέντρα), μετά από εξαντλητικό και εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εκπροσώπους των συλλογικών φορέων των αγροτών και των συντονιστικών επιτροπών.

    Στη συνέχεια, εκτιμώντας τις επιμέρους ζημιές των παραγωγών των προϊόντων αυτών, προχώρησε στην κάλυψή τους με την έγκριση πακέτου μέτρων ύψους 500 εκ. ευρώ, μετά από απόφαση της Διυπουργικής Οικονομικής Επιτροπής και εντολή του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Πρόκειται για ένα ποσό ιδιαίτερα γενναιόδωρο, για το οποίο η Κυβέρνηση μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξάντλησε κάθε δυνατότητα.

    Οι καταβολές αυτών των αποζημιώσεων, γίνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μεγάλος δημοκρατικός διάλογος που κυριάρχησε από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων δεν βρήκε την Κυβέρνηση απροετοίμαστη και αιφνιδιασμένη. Αντίθετα διεξήχθη σε πολύωρες συνεδριάσεις καθημερινά, μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο οικονομικών δεδομένων και δυνατοτήτων, τόσο γενικό όσο και ειδικό. (Ως ανακοίνωση της 22/01)

    Σήμερα, η Κυβέρνηση προχώρησε στην τελική εξειδίκευση των ποσών κατά καλλιέργεια και προϊόν, η οποία είναι η εξής:

    1. ΒΑΜΒΑΚΙ

    Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Σαράντα πέντε (45) β¬ / στρέμμα

    Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Είκοσι πέντε (25) β¬ / στρέμμα

    2. ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ

    Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Είκοσι πέντε (25) β¬ / στρέμμα

    Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Είκοσι (20) β¬/ στρέμμα

    Σε όλους τους καλλιεργητές αραβόσιτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 5,5 β¬/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%.

    3. ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ

    Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Δέκα (10) β¬ / στρέμμα

    Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Επτά (7) β¬ / στρέμμα

    Στους καλλιεργητές σκληρού σίτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 3,0 β¬/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%.

    4. ΜΑΛΑΚΟ ΣΙΤΑΡΙ

    Μεγάλο ποσοστό ζημίας: Δώδεκα (12) β¬ / στρέμμα

    Μικρότερο ποσοστό ζημίας: Οκτώ (8) β¬ / στρέμμα

    Στους καλλιεργητές μαλακού σίτου δίδεται επιπλέον των ανωτέρω, έκτακτη ενίσχυση 2,5 β¬/στρέμμα και επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%.

    5. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ

    Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού των περιοχών όπου διαπιστώνεται μείωση της παραγωγής, από την Ειδική Επιτροπή Πανεπιστημιακών, θα γνωστοποιηθεί από τον ΕΛ.Γ.Α. το ύψος της αποζημίωσης για την περίπτωση του μεγάλου ποσοστού ζημίας και την περίπτωση του μικρότερου ποσοστού ζημίας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της 22/01.

    6. ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΔΕΝΔΡΑ - ΚΑΠΝΟΣ -ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ - ΠΑΤΑΤΑ

    Επιταχύνονται αποφασιστικά οι προβλεπόμενες διαδικασίες στον ΕΛ.Γ.Α. ώστε πολύ σύντομα να καταβληθούν στους δικαιούχους αγρότες, με πίστωση των προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών τους, τα αναλογούντα στον καθένα ποσά αποζημιώσεων κατά προϊόν.

    Β· Επισημαίνεται ότι με την πληρωμή των προαναφερόμενων ποσών αποζημιώσεων, το εισόδημα των αγροτών ανά στρέμμα και ανά είδος καλλιέργειας είτε προσεγγίζει, είτε ξεπερνά τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας και πάντως είναι μεγαλύτερο από αυτό του καλλιεργητικού έτους 2006.

    Ποτέ μέχρι σήμερα, στην ιστορία της ικανοποίησης των αγροτικών αιτημάτων, δεν αποφασίστηκε να δοθούν τόσο γενναίες κατβ εξαίρεση αποζημιώσεις (πακέτο 500 εκ. ευρώ), πέραν των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ.

    Β· Οι διαδικασίες καταβολής από τον ΕΛΓΑ θα επιταχυνθούν ώστε οι παραγωγοί να λάβουν τις δικαιούμενες αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατόν. Με σαφές χρονοδιάγραμμα και σαφή τρόπο πληρωμής (πίστωση των ατομικών τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων).

    Β· Όλες οι ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έγιναν με εξαιρετική ταχύτητα, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούσαν το δύσκολο έργο της αναλυτικής εξειδίκευσης των διαφόρων κατηγοριών των αποζημιώσεων και των οικονομικών ενισχύσεων που δικαιούται η καθεμία κατηγορία παραγωγών (στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το ΚΕΠΥΟ, τον ΕΛΓΑ και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και Οργανισμούς).

    Β· Η εργασία της απόλυτης εξειδίκευσης είναι πρωτοφανής σε έκταση και πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό, δηλαδή κατά συγκεκριμένο προϊόν, συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένους παραγωγούς. Όχι μόνο δεν έχει υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση, αλλά αντίθετα έχει υπάρξει μεγάλη επιτάχυνση της όλης διαδικασίας.

    Β· Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο διάλογος με τους αγρότες και με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου ξεκίνησε αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης. Υπήρξε εξαρχής σαφής και συγκεκριμένος, σε όλες τις φάσεις του. Η Κυβέρνηση έδρασε ταχύτατα και άμεσα και χάρη της ικανοποίησης των αγροτικών αιτημάτων και χάρη του συμφέροντος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

    Β· Όσον αφορά τα άλλα προϊόντα φυτικής ή ζωικής παραγωγής, η Κυβέρνηση θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα των αγροτών, με την ίδια φροντίδα, αξιοπιστία και αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει έως τώρα.

    Β· Πέραν των ανωτέρω άμεσων μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση, ο διεξαγόμενος διάλογος θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των «ανοιχτών θυρών» και της συντονισμένης κοινής προσπάθειας εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ) -το οποίο θα αναδιαρθρωθεί και θα γίνει πιο ευέλικτο. Σταθερή απόφαση του Υπουργού κ. Σωτήρη Χατζηγάκη είναι στο ΕΣΑΠ να συζητηθούν όλα τα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου και μάλιστα με ανοιχτή ατζέντα και σαφές χρονοδιάγραμμα.

    Απάντηση από Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανo αγροτών

    Εκ μέρους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών, ο κ. Βασίλης Κιλάφας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε πως οι αγρότες εκφράζουν την πλήρη απογοήτευσή τους για την αδιαλλαξία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τόσο για τις εξειδικεύσεις όσο και για το ύψος των αποζημιώσεων και του χρονοδιαγράμματος και της καταβολής των αποζημιώσεων.

    Η απόφασή μας είναι κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ανέφερε ο κ. Κιλάφας.

    Παραμένουν στα μπλόκα

    Τα μπλόκα παραμένουν στη εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο Κάστρο Βοιωτίας, στην Αλαμάνα, στις Μικροθήβες, στη Νίκαια Λάρισας και στα Τέμπη.

    Αποκομμένη είναι από το μεσημέρι η Πελοπόννησος από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς αγρότες από την Πελοπόννησο προχώρησαν σε κλείσιμο της νεάς εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών, στα διόδια του Ισθμού Κορίνθου, ενώ λίγη ώρα αργότερα, άλλη ομάδα έστησε μπλόκο και στην παλαιά εθνική οδό, στο ύψος των διοδίων Καλαμακίου. Επίσης, αγρότες του νομού Μεσσηνίας απέκλεισαν την εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης, στον κόμβο του Ασπροχώματος.

    Κλειστές παραμένουν οι συνοριακές διαβάσεις του Προμαχώνα, της Εξοχής και του Ορμενίου Έβρου, καθώς και τα τελωνεία Κήπων και Δοϊράνης, ενώ απο τις 11.00 το πρωί έκλεισε και πάλι, επβ αόριστον, το τελωνείο των Ευζώνων.

    Στη Θεσσαλονίκη, στις 7:30μ.μ. έκλεισε και πάλι για μια ώρα ο κόμβος των Μαλγάρων, ενώ σε ωριαίο αποκλεισμό του δρόμου προχώρησαν την ίδια ώρα και αγρότες της ανατολικής πλευράς της πόλης, στον κόμβο «Πράσινα Φανάρια». Κλειστός παραμένει ο κόμβος της Ν. Χαλκηδόνας.

    Στις έξι το απόγευμα, έκλεισαν την Εγνατία Οδό στον κόμβο των Γρεβενών αγρότες της περιοχής, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος στα Κερδύλια και στη Χρυσούπολη Καβάλας. Τρακτέρ συγκεντρώθηκαν και στο Πετροχώρι της Ξάνθης.

    Μπλόκα υπάρχουν, επίσης, στο Στρυμονικό Σερρών, στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα.

    Κλειστός είναι, επίσης, ο κόμβος στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Κουλούρας Ημαθίας, προς τη Βέροια.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, του Κιλκίς, στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, αλλά και στον κόμβο της Τρίγλιας, στο νομό της Χαλκιδικής.

    Οι αγρότες έχουν κινητοποιηθεί και στο νομό της Κοζάνης, καθώς έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος ΑΕΒΕΛ του δρόμου Κοζάνης - Πτολεμαϊδας, αλλά και στη γέφυρα των Σερβίων, στο δρόμο Κοζάνης - Λάρισας.

    Το μεσημέρι αγρότες απέκλεισαν την Εθνική Οδό Τρικάλων-Καλαμπάκας, στο ύψος του κόμβου Βασιλικής στο νομό Τρικάλων.

    Μπλόκο των αγροτών υπάρχει στην Τσαριτσάνη, στον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας - Κατερίνης. Κινητικότητα των αγροτών παρατηρείται και στο Δάμασι, κοντά στον Τίρναβο, ενώ περιστασιακά οι αγρότες κλείνουν το δρόμο στο Γερακάρι Αγιάς.

    Με αποκλεισμό των δύο δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών του νομού συνέχισαν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες των Χανίων. Οι αγρότες έβαλαν ένα τρακτέρ στην είσοδο των δύο υπηρεσιών ενώ μοίρασαν πορτοκάλια μέλι και καρύδια στους πολίτες.

    Αποκλεισμένη στη θέση "Πλατάνι" εξακολουθεί να είναι και η εθνική οδός Χανίων - Ηρακλείου καθώς οι αγρότες στις 3 μετά το μεσημέρι θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού.

    Στα μπλόκα και οι κτηνοτρόφοι

    Στο μπλόκο των Μαλγάρων βρίσκονται και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στα ΤΕΙ της Σίνδου και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αν δεν ικανοποιηθούν και ανεξάρτητα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    Οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 250 ευρώ ανά αγελάδα, αποζημιώσεις για την καλοκαιρινή ξηρασία και έλεγχο της αγοράς και των τιμών κτηνοτροφικών προϊόντων κ.α.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Ενωσης και πρόεδρος της Ενωσης Κτηνοτρόφων Χαλκιδικής Δημήτρης Καμπούρης ανάλογες προετοιμασίες κινητοποιήσεων γίνονται από συναδέλφους του και σε άλλες περιοχές της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 January 2009 - 19:30:24 UTC