Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενεργειακή επάρκεια"
  • [02] Επίθεση κατά της ΝΔ
  • [03] "Χρειάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα"
  • [04] Παραμένουν στα μπλόκα

  • [01] "Ενεργειακή επάρκεια"

    Με τα θέματα της ενέργειας ασχολήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι η ενέργεια είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς αφορά και την καθημερινότητά μας και τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και το περιβάλλον.

    Ο κ.Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι η τελευταία κρίση του φυσικού αερίου απέδειξε ότι η χώρα μας ήταν θωρακισμένη και αυτό οφειλόταν στο σχέδιο της κυβέρνησης που είχε υλοποιηθεί.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να προχωρούμε με βάση αυτό το σχέδιο.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι τα σχέδια για τον αγωγό South Stream και τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εξελίσσονται ομαλά και ενισχύουν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, είπε ο κ.Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι φέτος θα τεθούν σε λειτουργία νέες μονάδες, τόσο απο τη ΔΕΗ, όσο και απο ιδιώτες επενδυτές.

    Το θέμα που μας απασχολεί, είπε ο υπουργός, είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς απο την πλευρά του ανταγωνισμού, ιδίως σε σχέση με τα πετρελαιοειδή.

    Αναφέρθηκε δε στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με τους εμπλεκόμενους στον τομέα των πετρελαιοειδών και πρόσθεσε ότι είμαστε έτοιμοι, σε σύντομο διάστημα, να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών.

    Επίσης, ο κ.Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τόνισε ότι μέχρι το 2008 έπρεπε να τριπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχουμε ξεπεράσει τα 1.400 απο τα 450 μεγαβάτ και αυτό δείχνει τη σημασία που έδωσαν οι προκάτοχοί μου στο υπουργείο, ανέφερε.

    Θα συνεχίσω, πρόσθεσε, στον ίδιο δρόμο και θα προσπαθήσω να ανοίξουμε τον βηματισμό μας.

    Το 2009 θέλουμε να είναι έτος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είναι χρέος μας απέναντι στις νεότερες γενιές των Ελλήνων, καθώς σχετίζεται άμεσα και με την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ανέφερε ότι "καταλαβαίνουμε τις θέσεις των αγροτών και τα προβλήματά τους. Οι ίδιοι, όμως, πρέπει να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση ό,τι μπορούσε να δώσει, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, το έδωσε. Δεν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω και κυρίως πρέπει να καταλάβουν οι αγρότες ότι δεν μπορούν να κρατούν κλειστούς τους δρόμους".

    Η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της για το ίδιο θέμα, υπογράμμισε ότι η ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, πέραν του ότι είναι ουσιαστική για την ελληνική οικονομία, είναι και υποχρέωση της χώρας διεθνώς.

    Η κα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι "είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσουν τα μπλόκα και να μπορεί να γίνει αυτή η ελεύθερη διακίνηση".

    Η κυβέρνηση, τόνισε, έδωσε και εξάντλησε όλα της τα οικονομικά περιθώρια για να στηρίξει τους αγρότες. "Κάθε περαιτέρω προσπάθεια αυτή τη στιγμή θα συνεχιστεί, όχι για τα οικονομικά, αλλά ο διάλογος που ξεκίνησε για τα θεσμικά ζητήματα θα συνεχιστεί", είπε και πρόσθεσε ότι "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν βοηθάει καμία κοινωνική ομάδα η εξόντωση άλλων κοινωνικών ομάδων".

  • ** Αύριο στις 12.00 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, ενώ στη μία θα δεχθεί τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα.

    "Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν οι δρόμοι"

    "Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν οι δρόμοι" δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να επιβαρύνεται η κοινωνία με τον ιδρώτα της οποίας βρίσκονται οι πόροι για τους αγρότες.

    Μιλώντας στην κοπή της πίττας του Τομέα Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ότι δεν πρέπει από τις κινητοποιήσεις να προκληθούν ζημιές σε επαγγελματίες και να επιβαρύνεται η οικονομία.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε 500 εκατομμύρια ευρώ, παρά τα στενά περιθώρια της οικονομίας. Αυτό μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, δεν μπορούμε να ξεπερνάμε τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Η κυβέρνηση εργάζεται για τη μακρόπνοη και ουσιαστική ενδυνάμωση του αγροτικού εισοδήματος. Υπάρχει και η βούληση και ο χρόνος για διάλογο και από κοινού σχεδιασμό. Σύντομα ενεργοποιείται το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, είπε.

    Ανέφερε, ακόμη, ο κ. Καραμανλής, ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, το 80% των πόρων του εθνικού στρατηγικού πλαισίου κατευθύνεται στην περιφέρεια. Βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα έργα, έχει αυξηθεί η επιδότηση των νέων αγροτών, ενώ είναι αυξημένη και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στο διάλογο που γίνεται στην παιδεία. Ζητούμε τη συμμετοχή όλων για την αναμόρφωση του λυκείου και για την αλλαγή του συστήματος εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε, ότι αυτά είναι προϋπόθεση για ένα αυτόνομο ποιοτικό λύκειο, για την αντιμετώπιση της παραπαιδείας, για την αναβάθμιση συνολικά της εκπαίδευσης.

    Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην οικονομική συγκυρία, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ένταση και τη διάρκεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που πλήττει με σφοδρότητα και τις πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, είπε ο κ. Καραμανλής και συνέχισε ότι η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει τα αντανακλαστικά και η ελληνική οικονομία διαθέτει αντοχές. Όλοι έχουμε υποχρέωση, είπε ο πρωθυπουργός, πρώτα η κυβέρνηση, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οφείλουμε όλοι να δείξουμε αυτοσυγκράτηση στα αιτήματα που διατυπώνουμε.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε αναφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι καταγγέλλοντες εκείνοι που τριπλασίασαν το δημόσιο χρέος και ανέβασαν την ανεργία από το 3% στο 11%.

    Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δεν χωρούν ανευθυνότητα και στείρες αντιπαραθέσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Δεν είναι ένα πρόβλημα κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά ένα πρόβλημα που μειώνει συνολικά τις αντιστάσεις της χώρας. Το μέλλον εξαρτάται από τη σύγκρουση υπευθυνότητας και ανευθυνότητας. Εμείς, ακολουθούμε το δρόμο της υπευθυνότητας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Εξαντλούμε τις δυνατότητες για τη στήριξη των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων, ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά στο τέλος του δρόμου υπάρχει μία καλύτερη μέρα, είπε με κατηγορηματικότητα ο κ. Καραμανλής.

    Η κυβέρνηση ακολουθεί στοχευμένα προγράμματα για την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων, για την τόνωση του δείκτη κοινωνικής προστασίας, εξαντλεί τα περιθώρια της οικονομίας, είπε.

    Ειδική αναφορά έκανε στην πολιτική της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικογένειας, σημείωσε ότι πήρε μέτρα για τη στήριξη των πολυτέκνων, ανέφερε ότι το επίδομα των 2000 ευρώ δίνεται πια από το τρίτο παιδί και μετά, και ότι επεκτάθηκε το πολυτεκνικό επίδομα και στους τρίτεκνους.

    [02] Επίθεση κατά της ΝΔ

    Διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί ο κ.Γ.Παπανδρέου. Το βράδυ, θα μιλήσει σε εκδήλωση Ελλήνων μεταναστών. Αύριο, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Peer Steinbruck και τον πρόεδρο του SPD, Frank Muntefering.

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου με θέμα "Πορεία της Οικονομίας - Προτάσεις του ΠΑΣΟΚ" κάλεσε την κυβέρνηση "να σταματήσει την διαχείριση της οικονομικής κρίσης με επικοινωνιακούς όρους και την ανακοίνωση αποσπασματικών μέτρων, να μην δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο τα αναπτυξιακά αποθέματα της χώρας - προσφεύγοντας σε κρυφό πανάκριβο δανεισμό υποθηκεύοντας μελλοντικά έσοδα του προϋπολογισμό - και να διαχειριστεί με διαφάνεια τους δημόσιους πόρους".

    Επιπλέον, η κα Κατσέλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει την "στοιχειώδη υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό, να καταθέσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για συζήτηση πριν το καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προβεί στην επιβεβλημένη αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2009 και να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου".

    Στην συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες επίσης οι κ.κ. Δημήτρης Κουσελάς,εισηγητής ΚΤΕ Οικονομίας, Στάθης Κουτμερίδης, αναπληρωτής εισηγητής ΚΤΕ Οικονομίας και Γιώργος Παπακωνσταντίνου,εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας και, όπως είπε η κα Κατσέλη,"επανακαταθέτουμε κωδικοποιημένες τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, που συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πρόγραμμα αντιμετώπισης του οικονομικού αδιεξόδου".

    Ερωτηθείς ο κ.Παπακωνσταντίνου αν το ΠΑΣΟΚ προβληματίζεται από τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοσκόπησης της GPO είπε ότι "αυτό που μας προβληματίζει είναι η ανάγκη την οποία διατυπώνουν ξεκάθαρα οι πολίτες να υπάρχει αλλαγή πορείας στη χώρα και το συντομότερο δυνατόν".

    Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή του κ. Μ. Χρυσοχοϊδη ότι το ΠΑΣΟΚ "δεν έχει ξεδιπλώσει αρκετές πτυχές του προγραμμάτός του" ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ βασίζονται στο πρόγραμμα το οποίο κατέθεσε το 2007 στους Έλληνες πολίτες,ενώ επικαιροπούνται, βελτιώνονται και εξειδικεύονται συνέχεια".

    Σε ό,τι αφορά την προσφυγή στις κάλπες, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "εμείς ζητάμε εκλογές" και πρόσθεσε ότι αφού "η ΝΔ επέλεξε την παραγραφή, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει ως προϋπόθεση να μην παραγραφούν αδικήματα, αυτό σημαίνει ότι έχει αρθεί και αυτή η προϋπόθεση".

    "Ζητάμε ανατροπή της κυβέρνησης για μια ανατροπή της πολιτικής,γιατί κάθε μέρα που περνάει αυτή η κυβέρνηση δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο τα αναπτυξιακά αποθέματα της οικονομίας.Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση χειροτερεύει και αυτό το βιώνει ο Έλληνας πολίτης,ο οποίος είναι αμήχανος, αβέβαιος, φοβισμένος" πρόσθεσε σε αυτό το σημείο η κα Κατσέλη.

    Εξ άλλου τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ,απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπαν ότι "είναι υποχρέωση και σεβασμός προς τον πολίτη και το πολίτευμα να φέρει η κυβέρνηση το Σϋμφωνο Σταθερότητας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετική με τα αγροτικά "μπλόκα" και την "πανπερμία απόψεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "υπάρχει πρωτόγνωρη συμφωνία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, γύρω από τις βασικές μας στοχεύσεις και τις βασικές μας πρωτοβουλίες".

    Σε ό,τι αφορά τα "μπλόκα" ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν είμαστε υπέρ του κλεισίματος των δρόμων, αλλά στα μπλόκα και στις κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων υπάρχει μία δημοκρατία. Υπάρχουν αγρότες οι οποίοι μέσα από τις συλλογικές τους εκπροσωπήσεις παίρνουν αποφάσεις. Εμείς σεβόμαστε αυτή την αυτονομία, δεν έχουμε καμία διάθεση κηδεμόνευσης".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι "από αυτή την κυβέρνηση οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν κάτι. Δεν έχουν να περιμένουν λύση στο πρόβλημά τους το βραχυπρόθεσμο και δεν έχουν να περιμένουν όραμα και πρόγραμμα για το πού πηγαίνει η ελληνική γεωργία".

    "Εμείς,σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν θα επενδύσουμε στον κοινωνικό διχασμό, δεν θα επενδύσουμε στον κοινωνικό αυτοματισμό. Θεωρούμε αυτονόητο βεβαίως - και νομίζω πως και οι αγρότες θεωρούν αυτονόητο- ότι πρέπει να υπάρχει διέλευση για ευπαθή εμπορεύματα ή για φάρμακα κ.ο.κ., είναι αυτονόητο αυτό για όλους μας", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

    Και πρόσθεσε ότι "οι αγρότες βρίσκονται εκεί γιατί έχουν αιτήματα. Και άμα ακούσετε αυτό που λένε στα μπλόκα οι αγρότες, δεν εξαντλούνται μόνο στο ζήτημα της ενίσχυσης που θα πάρουν, βάζουν θέματα για το πού θα πάει η ελληνική γεωργία, τι θα σπείρουν τον επόμενο χρόνο, εάν θα μπορούν τα επόμενα χρόνια να εξακολουθήσουν να είναι αγρότες, ή θα τα κλείσουν όλα και θα πάνε σπίτια τους και θα γυρίσουν στις πόλεις. Σε όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν δίνει απαντήσεις".

    Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό η κ. Κατσέλη είπε ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται έτσι σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

    Ερωτηθείς ο κ.Παπακωνσταντίνου με "ποια πολιτική νομιμοποίηση θα πεί το ΠΑΣΟΚ, αν γίνει κυβέρνηση, στους αγρότες να μην κλείσουν τους δρόμους, αν τους κλείσουν", είπε: "Με την πολιτική νομιμοποίηση αυτών, οι οποίοι έχουν προετοιμάσει, έχουν συζητήσει, έχουν προλάβει, έχουν εξασκήσει πολιτικές".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για παλαιότερες δηλώσεις και πρακτικές τους και πρόσθεσε ότι "μαθήματα δημοκρατίας δεν έχουμε να πάρουμε, έχουμε το παρελθόν μας, από το οποίο κρινόμαστε, έχουμε τις προτάσεις μας, από τις οποίες θα κριθούμε".

    "Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλα τα στελέχη στα οποία έχει αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Απόλυτη",είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς αν ο κ.Παπανδρέου είναι δυσαρεστημένος από τα όσα είπε η κα Κατσέλη σε πρόσφατο τραπέζι με δημοσιογράφους.

    Ερωτηθείσα η κ. Κατσέλη πως "συμβαδίζουν οι νέες επισφάλειες και κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα λόγω κρίσης με την σημερινή υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για δανειοδότηση των μικρομεσαίων" είπε ότι "όσο το οικογενειακό εισόδημα συνθλίβεται και όσο το ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, τόσο περισσότερες θα είναι οι επισφάλειες οι οποίες θα συσσωρευθούν τελικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το τραπεζικό σύστημα και η πραγματική οικονομία είναι άμεσα συνδεδεμένα".

    Σε ό,τι αφορά την ερώτηση "τι περιλαμβάνει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το 1 δισ. από τα 28 του "πακέτου" να πάνε στην αγροτική περιφέρεια" ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "σε αυτό περιλαμβάνεται και ένα μέρος των δανείων, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το πάγωμα των υφιστάμενων δανείων και την επαναρρύθμιση των δανείων, που είναι σε άλλες προτάσεις από τη δέσμη που έχει πει ο κ. Παπανδρέου".

    Σε ερώτηση σχετική με την λειτουργία των ΜΜΕ και τον "προβληματισμό" στελεχών του ΠΑΣΟΚ για "μη πέρασμα των θέσεων του στον κόσμο, τουλάχιστον μέσω των μέσων", ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι "ο τρόπος λειτουργίας των Μέσων, κι αυτό δεν αποτελεί κανενός είδους μομφή και κριτική, δεν διευκολύνει την ανάπτυξη προγραμματικών θέσεων, διευκολύνει περισσότερο την αντιπαράθεση, τη συνθηματολογία. Αυτό σημαίνει ότι εμείς, πέρα από την χρήση των παραδοσιακών μέσων, πρέπει να κάνουμε και κάνουμε μία δουλειά βάσης".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι "δεν είναι θέμα επικαιρότητας.Η θέση μας είναι γνωστή, είναι σαφής, σεβασμός στο θεσμό και στο πρόσωπο του Προέδρου και αποφάσεις με βάση το συμφέρον της χώρας κι εκεί θα μείνω".

    "Αυτό που είναι σαφές για μένα είναι η θέση μας κι αυτό που είναι επίσης σαφές για μένα είναι ότι η κυβέρνηση ανακινεί το ζήτημα αυτό για προφανή μικροπολιτικά οφέλη και για να δημιουργήσει σύγχυση και να γίνεται μία συζήτηση. Ας κάνει η κυβέρνηση τη δουλειά της και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι οι εκλογές θα γίνουν πολύ πριν από την προεδρική εκλογή", είπε, τέλος,ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε συναφή ερώτηση.

    [03] "Χρειάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα"

    «Προκήρυξη για συνέχιση των κινητοποιήσεων», χαρακτήρισε τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, από τα Χανιά, όπου βρέθηκε σήμερα.

    «Είναι προσβολή για το ελαιόλαδο, που θα έπρεπε να έχει τιμή 3 ευρώ, να λέει (σσ. ο υπουργός) "στήριξη μέχρι 30 λεπτά υπό προϋποθέσεις"».

    Ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση επέλεξε τη μέθοδο της διαίρεσης στην κατανομή του ποσού, που εξήγγειλε για τους αγρότες», ισχυριζόμενος ότι «επίτηδες ακολούθησε τη μέθοδο της διαίρεσης. Αυθαίρετα επέλεξε ένα ποσό το οποίο αυθαίρετα, επίσης, το μοιράζει. Αντί να ακολουθήσει τη μέθοδο του πολλαπλασιασμού, δηλαδή όλους τους τόπους, να δει όλες τις καλλιέργειες, να δει όλες τις ανάγκες, να υπολογίσει το κόστος και να το προσαρμόσει».

    Επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι χρειάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης απαράδεκτα, επειδή «αποσκοπούν στο να αντιμετωπίσουν την κρίση των αγροτών μόνο για φέτος» και διέβλεψε ότι «θα υπάρξει χρεοκοπία των αγροτών τα επόμενα χρόνια».

    Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «λάθος της κυβέρνησης, αν νομίζει ότι η υπόλοιπη κοινωνία θα αντιδράσει στους αγώνες των αγροτών», καθώς, όπως είπε, «η κοινωνία έχει αγκαλιάσει αυτούς τους αγώνες», ενώ απηύθυνε χαιρετισμό «στον ενωτικό χαρακτήρα του αγώνα των αγροτών, μακριά από βαρονίες και κομματικούς στρατούς».

    «Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση της κοινής αγροτικής πολιτικής, όχι όπως προβλέπει σήμερα η ΕΕ δηλαδή μείωση και άλλο των ενισχύσεων, αλλά εντελώς αντίθετα, στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας», είπε.

    Ο κ. Αλαβάνος επισκέφθηκε το πρωί το κτήριο των δύο Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών Χανίων, το οποίο τελεί υπό κατάληψη από αγρότες, καθώς και το μπλόκο των αγροτών του νομού, στη θέση «Πέρα Πλατάνι», και δέχθηκε υπόμνημα με τα προβλήματα των αγροτών, που του επέδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Ηλίας Χαλακατεβάκης.

    [04] Παραμένουν στα μπλόκα

    Κλειστά παραμένουν τα Τέμπη, καθώς η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών που συνεδρίασε το μεσημέρι αποφάσισε την παραμονή των τρακτέρ στο μπλόκο, απόφαση που έγινε δια βοής αποδεκτή από τους αγρότες που βρίσκονται εκεί.

    Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη εκτός από το πάγωμα των δόσεων των δανείων που έχουν από την Αγροτική Τράπεζα, και το πάγωμα των τόκων για τρία χρόνια και επιπλέον να δοθούν ακόμη 150 εκατ. ευρώ στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς εκτιμούν ότι από το συνολικό πακέτο των 500 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τα 300 εκατ. ευρώ θα πάνε στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ως εκ τούτου ζητούν 150 εκατ. ευρώ επιπλέον.

    Στο πλαίσιο της σύσκεψης υπήρξαν απόψεις περί αποχώρησης ή προτάσεις που ήθελαν τα τρακτέρ να παραμένουν εκατέρωθεν της εθνικής οδού αλλά να ανοίξει το οδόστρωμα ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία, ή ακόμα και προτάσεις για περιοδικό κλείσιμο στο ύψος των Τεμπών, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη να παραμείνουν τα τρακτέρ στο μπλόκο.

    Εξάλλου, στη θέση τους παραμένουν και οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας.

    Σ.Χατζηγάκης: «Έκλεισε» ο διάλογος για τη διάθεση των 500 εκατ. ευρώ

    Εμμένει η κυβέρνηση στη θέση της ότι ο διάλογος για τη διάθεση των 500 εκατ. ευρώ, ως ενίσχυση στο αγροτικό εισόδημα, έκλεισε.

    Στο πλαίσιο αυτής της θέσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης, ακύρωσε τις συναντήσεις με εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ και των μπλόκων της Πελοποννήσου.

    «Ο διάλογος για τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής γεωργίας θα αρχίσει τις προσεχείς ημέρες, αφού ανοίξουν οι δρόμοι», δήλωσε ο υπουργός.

    Παραμένουν στα μπλόκα

    Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στα Τέμπη, στη Νίκαια της Λάρισας, και στο Κάστρο της Βοιωτίας. Κλειστός είναι και η εθνική Αθηνών -Πάτρών στον Ισθμό της Κορίνθου.

    Το μπλόκο τους στα "Πράσινα Φανάρια", στην ανατολική Θεσσαλονίκη, "έλυσαν" το μεσημέρι οι αγρότες της περιοχής και αποσύρθηκαν.

    "Θεωρούμε ότι ένα μέρος των αιτημάτων ικανοποιήθηκε, αλλά τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με άλλους τρόπους", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος συντονιστικής επιτροπής, Γιάννης Βογιατζής.

    Τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα, χωρίς να κλείνουν το δρόμο στα διόδια των Μαλγάρων- όπου μαζί με τους αγρότες διαδηλώνουν και κτηνοτρόφοι - και στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης. Τα δύο αυτά σημεία αναμένεται να κλείσουν και πάλι μετά τις 7 το απόγευμα.

    Κλειστή παραμένει και η συνοριακή διάβαση στον Προμαχώνα, όπου στις επτά το απόγευμα προγραμματίζεται στο μπλόκο συναυλία συμπαράστασης.

    Κατά διαστήματα ανοίγουν τα μπλόκα στο τελωνείο των Κήπων, στο Ορμένιο Έβρου και στην Εξοχή Δράμας.

    Κλειστή επβ αόριστον είναι η Εγνατία Οδός στο ύψος της Χρυσούπολης και του Στρυμόνα. Στα ίδια σημεία, άνοιξε η παλιά εθνική οδός Καβάλας - Ξάνθης. Κλειστός είναι και κόμβος της Εγνατίας, στην Κουλούρα Ημαθίας.

    Αγρότες της Δ. Μακεδονίας άνοιξαν, έπειτα από δίωρο αποκλεισμό, τον κόμβο των Γρεβενών στην Εγνατία Οδό, ενώ άνοιξε και το μπλόκο στο τελωνείο της Νίκης.

    Κλειστή έως τις 5 το απόγευμα θα παραμείνει η εθνική οδός Κοζάνης - Λάρισας, στα Σέρβια.

    Τρακτέρ παραμένουν συγκεντρωμένα στην εθνική οδό Καστοριάς - Κοζάνης, στο Αργος Ορεστικό και στο Κωσταράζι, καθώς και στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης - Φλώρινας (ΑΕΒΑΛ).

    Με περιστασιακούς αποκλεισμούς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε παρακαμπτήριους δρόμους των κεντρικών οδικών δικτύων, σε διάφορα σημεία της Β. Ελλάδας.

    Στην Πελοπόννησο, εκτός από το μπλόκο στον Ισθμό, αγρότες παραμένουν από χθες στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας και είναι κλειστή η εθνική οδός Καλαμάτας - Τρίπολης, ενώ σήμερα έκλεισαν την εθνική οδό και στην Τσακώνα, διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων τόσο προς Τρίπολη όσο και προς Κυπαρισσία.

    Από τις 9:00 το πρωί σήμερα οι αγρότες της δυτικής Μεσσηνίας έκλεισαν το δρόμο Κυπαρισσία - Πύργος στο Καλό Νερό κι η μόνη διέξοδος του νομού είναι από Λακωνία.

    Στην Κρήτη, συνεχίζεται ο αποκλεισμό στο Πλατάνι Χανίων, ενώ σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν σήμερα οι αγρότες του Ηρακλείου, που έκλεισαν από τις 12 το μεσημέρι την Εθνική οδό Ηρακλείου - Χανίων στο ύψος των Ληνοπεραμάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 January 2009 - 15:30:26 UTC