Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καφενείο Επιστήμης"
  • [02] Η απόφαση για την υπόθεση Αλεξ

  • [01] "Καφενείο Επιστήμης"

    Το "Καφενείο της Επιστήμης" είναι ένας σχτικά νέος θεσμός στην Ελλάδα. Η ιδέα του Καφενείου της Επιστήμης (Cafe Scientifique) ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '90 στη Γαλλία και τη Βρετανία και από τότε έχει επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη (βλ. www.cafescientifique.org).

    Το Καφενείο της Επιστήμης είναι ένα μέρος που ο οποιοσδήποτε μπορεί να πιει ένα καφέ ή ένα ποτήρι κρασί, συζητώντας για τα νεότερα επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα σε ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον. Το Καφενείο της Επιστήμης έχει ως σκοπό να ανοίξει ένα διάλογο ανάμεσα στο κοινό και τους επιστήμονες. Ο διάλογος αυτός θα λειτουργεί αμφίδρομα, γεφυρώνοντας το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό.

    Το πνεύμα των Καφενείων της Επιστήμης είναι να κάνει την επιστήμη προσιτή σε όλους, να προσελκύσει ένα καινούργιο κοινό προς τις επιστήμες, να δώσει έμφαση στην αναζήτηση και στην επιστημονική περιέργεια, να λειτουργήσει καταλυτικά ως μια ευκαιρία ανανέωσης του θετικού λόγου περί επιστημών και να θέσει την επιστημονική σκέψη ως εισαγωγή στον κριτικό λόγο.

    Για το κοινό θα είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους επιστήμονες και να προσεγγίσουν επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα, ενώ οι επιστήμονες θα βρουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν την εργασία τους και να αφουγκραστούν τις ιδέες, τους φόβους, τις απορίες και τις ελπίδες, που έχει το ευρύ κοινό για την επιστήμη.

    Το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και οι Εκδόσεις ΑΒΓΟ, εγκαινιάζουν την Πέμπτη 5 Μαρτίου (στις 9 το βράδυ) τις εκδηλώσεις του "Καφενείου της Επιστήμης" στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα), με θέμα τη βιολογία, τη συμπεριφορά και το μέλλον του άνδρα, με την αφορμή της κυκλοφορίας του βιβλίου "Η καταγωγή του άνδρα" του Βρετανού γενετιστή Στηβ Τζόουνς, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο University College του Λονδίνου, καθώς και του φετινού Έτους Δαρβίνου.

    Ο Δρ. Γιώργος Ζαρκαδάκης, μηχανικός αυτομάτων συστημάτων, συγγραφέας και διευθυντής των Εκδόσεων ΑΒΓΟ (www.zarkadakis.com), και ο Δρ. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, μοριακός βιολόγος-γενετιστής, Πρόεδρος της ΜΚΟ "Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo", θα μιλήσουν και θα συζητήσουν με το κοινό για τη βιολογία, τη συμπεριφορά και το μέλλον του άνδρα.

    Τα γένια των ανδρών μεγαλώνουν γρηγορότερα όταν προσδοκούν να κάνουν σεξ. Το καλοκαίρι παράγονται λιγότερα σπερματοζωάρια. Τα αγόρια με περιτομή φοβούνται περισσότερο τις ενέσεις από τα αγόρια που δεν έχουν υποστεί την επέμβαση. Το μέσο μήκος του ανδρικού πέους είναι δεκαπέντε εκατοστά, ενώ της αρσενικής γαλάζιας φάλαινας είναι τρία μέτρα.

    Αυτά είναι μερικά από τα δεδομένα για το αρσενικό φύλο που παρουσιάζει ο Στηβ Τζόουνς στο βιβλίο "Η καταγωγή του άνδρα", όπου εξερευνά την αρρενωπότητα βασισμένος στην εκρηκτική ανάπτυξη της σύγχρονης βιολογίας. Ξεκινώντας από το χρωμόσωμα Υ που καθορίζει το άρρεν, ο Τζόουνς παρουσιάζει όσα οι επιστήμονες γνωρίζουν για τις αρσενικές ορμόνες, την τριχόπτωση και τα "υδραυλικά" του αρσενικού οργάνου, τον φθίνοντα ρόλο των αρσενικών στη σημερινή κοινωνία, το λόγο που οι άντρες πεθαίνουν πιο νωρίς από τις γυναίκες, τα υπέρ και τα κατά του να είναι κανείς άνδρας κ.α.

    Οι Εκδόσεις ΑΒΓΟ, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, θα πραγματοποιήσουν άλλα έξι Καφενεία της Επιστήμης μέσα στο 2009, με αφορμή αντίστοιχες εκδόσεις. Συγκεκριμένα:

    2/4: Πώς τα μαθηματικά εξηγούν τον κόσμο.

    28/5: Η φυσική του ανέφικτου: Ταξίδια στο χρόνο, σ' άλλες διαστάσεις... κι άλλα πολλά.

    11/6: Σεξ και επιστήμη: Ένα περίεργο ζευγάρωμα.

    16/10: Δαρβίνος και εξέλιξη: Απλά μια θεωρία.

    13/11: Πώς η μαγειρική καθόρισε την ανθρώπινη εξέλιξη.

    18/12: Εγκέφαλος και θρησκευτική πίστη.

    [02] Η απόφαση για την υπόθεση Αλεξ

    Ένοχους για τις κατηγορίες τη μη σκοπούμενης θανατηφόρας σωματικής βλάβης και της περιύβρισης νεκρού, έκρινε το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης τους πέντε κατηγορούμενους για την υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού Άλεξ από τη Βέροια.

    Το Δικαστήριο επέβαλε στα δύο ανήλικα Ελληνόπουλα το μέτρο του εγκλεισμού τους στο ίδρυμα αγωγής ανηλίκων Βόλου μέχρι την ενηλικίωσή τους.

    Για τους τρεις υπόλοιπους ανήλικους κατηγορούμενους, το Δικαστήριο ανέθεσε την επιμέλειά τους στην Υπηρεσία Επιμελητών Βέροιας και τους επέβαλε αναμορφωτικά μέτρα (4ωρη κοινωφελή εργασία, παρακολούθηση πρακτικών προγραμμάτων κλπ).

    Εξάλλου, για τον έκτο κατηγορούμενο, τον μεγαλύτερο αδελφό των δύο Ελληνόπουλων, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και για υπόθαλψη εγκληματία, το Δικαστήριο αποφάσισε να αναθέσει την επιμέλειά του στην Υπηρεσία Επιμελητών Βέροιας και του επέβαλε αναμορφωτικά μέτρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 February 2009 - 13:30:18 UTC