Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [02] MIG-Συνεργασία με Τουρκία στην Υγεία
  • [03] Εως την Εθνική Αμυνα οι συρμοί
  • [04] Αιτήσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις
  • [05] Η ατζέντα της ημέρας
  • [06] Αποφάσεις για την πορεία του ΣΥΝ
  • [07] "Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση"
  • [08] Από αύριο το επίδομα θέρμανσης
  • [09] Πλήγμα για τον Μπράουν

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα από 3,1% εως 4,6% στην πρόθεση ψήφου διατηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ σε νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο.

    Σε δημοσκόπηση της MARC, για την εφημερίδα «Έθνος», το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 34,6%, η ΝΔ 36,3%, το ΚΚΕ 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,1%, ο ΛΑΟΣ 4,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,4%.

    Σε ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ανοίγει στο 8,6%.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής κατά 43,3%, έναντι του 39,2% του Γ. Παπανδρέου.

    Σε δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33%. Ακολουθεί η ΝΔ με 28,4%, το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,3%, ο ΛΑΟΣ με 4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,1%.

    Με 38,5% προηγείται το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ που συγκεντρώνει 34%, σε δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή».Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 10%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΛΑΟΣ 4,5% και οι Οικολόγοι 3,5%.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κ.Καραμανλής με ποσοστό 39,09%, έναντι 35% του Γ.Παπανδρέου.

    Με 29,4% προηγείται το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί η ΝΔ με 26,3% σε δημοσκόπηση της Focus για την εφημερίδα «RealNews». Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,1%, ο ΛΑΟΣ 4,3% και οι Οικολόγοι 3,3%. Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ 16,9%.

    Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 38%, έναντι 29,7% που συγκεντρώνει ο Γ.Παπανδρέου.

    Σε δημοσκόπηση της GPO για τη Β' Αθηνών για το Βήμα της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 30,8%, ακολουθεί η ΝΔ με 24%, το ΚΚΕ με 11,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%, ο ΛΑΟΣ με 5,5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 4,4%.

    Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές (πάντα στη Β' Αθηνών) το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 29,1%, ακολουθεί η ΝΔ με 24,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,5%, το ΚΚΕ με 12,2%, ο ΛΑΟΣ με 7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 4,8%.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κ.Καραμανλής με 37%,έναντι του Γ.Παπανδρέου με 32,1%. Το 30,1% των ερωτηθέντων απαντά κανείς από τους δύο.

    [02] MIG-Συνεργασία με Τουρκία στην Υγεία

    Την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας δύο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της υγείας, του επιχειρηματικού ομίλου ΥΓΕΙΑ στην Ελλάδα και Σαφάκ στην Τουρκία τόνισαν στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλος και ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς .

    Οι δύο υπουργοί συμμετείχαν στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας από τον αντιπρόεδρο του Ομίλου MIG Ανδρέα Βγενόπουλο και τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Οζτούρκ. Ο κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε το αίσθημα κοινωνικής συνεισφοράς που ενέπνευσε την επιχειρηματική κίνηση του ομίλου του, κίνηση που προαναγγέλλει ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία των δύο χωρών.

    [03] Εως την Εθνική Αμυνα οι συρμοί

    Διακόπηκαν για έξι μήνες τα δρομολόγια του Μετρό προς το αεροδρόμιο λόγω έργων για την κατασκευή νέων σταθμών σε Χολαργό, Νομισματοκοπείο και Αγία Παρασκευή. Οι συρμοί θα τερματίζουν στην Εθνική Αμυνα.

    Το κοινό θα εξυπηρετείται από τις δύο νέες λεωφορειακές γραμμές Χ5 και Χ6, ενώ έχει προβλεφθεί η πύκνωση των λεωφορειακών γραμμών και η πύκνωση των δρομολογίων του προαστιακού στο τμήμα από το Αεροδρόμιο μέχρι τη Νερατζιώτισσα.

    Ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι του 2010. Παράλληλα, κατασκευάζονται και οι σταθμοί στο Νομισματοκοπείο, που θα είναι έτοιμος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ο σταθμός Χολαργού που θα είναι έτοιμος το 2009.

    Επέκταση της γραμμής 3

    Εξι όμιλοι εταιρειών υπέβαλλαν στην Αττικό Μετρό φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού της επέκτασης του ΜΕΤΡΟ από το Χαϊδάρι στον Πειραιά προϋπολογισμού 515 εκ.ευρώ. Πρόκειται για τους ομίλους:

    1. IMPREGILO - ΑΕΓΕΚ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - SELI - ANSALDO STS

    2. FCC CONSTRUCCION S.A. - ALPINE BAU GMBH

    3. DRAGADOS S.A. - ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.

    4. ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - ΤΕΡΝΑ ΑΕ

    5. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ

    6. J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ - GHELLA SPA - ALSTOM TRANSPORT SA

    Οι κοινοπραξίες/εταιρείες αυτές θα αξιολογηθούν από την Αττικό Μετρό ΑΕ, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν στα τεύχη του διαγωνισμού, και όσες προεπιλεγούν θα κληθούν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού να υποβάλλουν οικονομική προσφορά για το έργο.

    Οι κατασκευαστικές εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν στα τέλη του έτους, υπό την προϋπόθεση να μην χαθεί χρόνος από προσφυγές κλπ. από τις διαγωνιζόμενες τεχνικές εταιρείες.

    Η επέκταση της γραμμής 3 από το Χαϊδάρι προς τον Πειραιά αναμένεται να εξυπηρετεί περισσότερους από 135.000 επιβάτες σε ημερήσια βάση, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται με άνεση.

    Διορθωτικές ρυθμίσεις για τις κάρτες μετακίνησης με Μετρό

    Σε διορθωτική ρύθμιση για τους κατόχους των ετήσιων καρτών του Μετρό, αξίας 300 ευρώ, προχωράει ο ΟΑΣΑ, καθώς το συγκεκριμένο μέσο σταθερής τροχιάς θα σταματήσει για έξι μήνες τα δρομολόγιά του από την Εθνική Άμυνα έως το Αεροδρόμιο, λόγω εργασιών στο δίκτυο Αμυνα-Πλακεντίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, από σήμερα (14 Φεβρουαρίου), στους κατόχους της ετήσιας κάρτας του Μετρό θα παρέχεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης όλων των μέσων αστικών συγκοινωνιών, χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση και όπως ακριβώς επιτρέπει η ετήσια κάρτα των 350 ευρώ, για όσο διαρκούν τα έργα.

    Όσοι επιβάτες δεν ικανοποιούνται από τη συγκεκριμένη διευθέτηση, μπορούν έως και τις 31 Μαρτίου να επιστρέψουν την ετήσια κάρτα τους στα γραφεία του ΟΑΣΑ και θα τους καταβληθούν στο ακέραιο τα χρήματα που κατέβαλαν, εκτός από την αξία του ήδη χρησιμοποιηθέντος χρονικού διαστήματος.

    Επίσης, οι κάτοχοι των μηνιαίων καρτών 30 ευρώ και 15 ευρώ του Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα, από τις 14 ως το τέλος του μηνός, να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα αστικών συγκοινωνιών χωρίς επί πλέον επιβάρυνση.

    Διευκρινίζεται ότι η ετήσια κάρτα των 300 ευρώ, καθώς και οι αντίστοιχες μηνιαίες των 30 ευρώ και 15 ευρώ, θα εξακολουθήσουν να πωλούνται καθ΄όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και θα καλύπτουν αποκλειστικά μετακινήσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, μέχρι το σταθμό «Εθνική Άμυνα».

    Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    Θα συνεχιστούν και τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα, 14-15 και 21-22 Φεβρουαρίου, τα προβλήματα στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ, εξαιτίας των έργων εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής που εκτελούνται.

    Συγκεκριμένα, τα δύο αυτά Σαββατοκύριακα ο Ηλεκτρικός θα εκτελεί τοπική συγκοινωνία μεταξύ των σταθμών Ταύρος-Πειραιάς και Ομόνοια-Κηφισιά.

    Όπως είναι γνωστό για το τμήμα Ομόνοια-Ταύρος οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται από τη λεωφορειακή γραμμή της ΕΘΕΛ 010, η οποία θα διέρχεται από τους ενδιάμεσους σταθμούς του Ηλεκτρικού, καθώς και τη γραμμή εξπρές 011, με το ίδιο εισιτήριο και αφετηρία την Ομόνοια.

    Από την προσεχή Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου, τις καθημερινές ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος δεν θα σταματάει στο σταθμό Θησείο, με ενδεχόμενη καθυστέρηση περίπου 15 λεπτών στα δρομολόγια.

    Ενισχυτικά, για καλύτερη εξυπηρέτηση θα λειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή 500 Α της ΕΘΕΛ, πραγματοποιώντας το δρομολόγιο Ομόνοια-Πειραιάς-Ομόνοια.

    Η διοίκηση του ΗΣΑΠ ζητάει την κατανόηση του κοινού για την ταλαιπωρία.

    [04] Αιτήσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις

    Ως τις 20 Φεβρουαρίου πρέπει να υποβάλουν στο λύκειό τους τη σχετική αίτηση-δήλωση, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑΣ Β΄) για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2009, προκειμένου να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, υπόχρεοι για την υποβολή της ανάλογης Αίτησης - Δήλωσης είναι :

    Α) Οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ).

    Β) Οι απόφοιτοι, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ.

    Γ) Οι απόφοιτοι - κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιου ΓΕΛ, που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ, χωρίς νέα εξέταση για εισαγωγή στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και στα ΤΕΦΑΑ.

    Δ) Οι μαθητές της τελευταίας τάξης Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) - ομάδας Β΄.

    Οπως επισημαίνεται απο το υπουργείο, απο φέτος η Αίτηση - Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Τα τέσσερα, κατά περίπτωση, έντυπα της Αίτησης - Δήλωσης έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ: www.ypepth.gr/exams.

    Ο υποψήφιος, είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση - Δήλωση, που αναλογεί στην περίπτωσή του, να συμπληρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις, σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στην Αίτηση - Δήλωση, και να προσέρχεται στο Λύκειο για την υποβολή της ηλεκτρονικά.

    Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία υποβολή ή τροποποίηση Αίτησης - Δήλωσης.

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑΣ Β΄) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που επιθυμούν να εξεταστούν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 20 Φεβρουαρίου να υποβάλουν σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

    [05] Η ατζέντα της ημέρας

  • Εκδήλωση μνήμης για τους σφαγιασθέντες από τους Ιταλούς στην Κατοχή - Παρουσία του πρέσβη της Ιταλίας (11:00:00, Δομένικο Ελασσόνας)

  • Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στη Μεσσηνία

    -12.00 Ομιλία σε ανοιχτή εκδήλωση στην "Τέντα"

    -14.00 Συνάντηση με τοπικά στελέχη του κινήματος

  • Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ, ΣΙΝΕ Κεραμεικός

  • Φιλανθρωπική εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των παιδιών της Γάζας οργανώνει το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis - Χαιρετισμός Δ. Αβραμόπουλου (19:00:00, Μαρούσι-Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς)

    -Ομιλητές: Πάνος Μουμτζής, υπεύθυνος για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στο UNRWA και Αρης Μουσιώνης, επικεφαλής αποστολής γιατρών στη Γάζα, (Ρουμελιώτη Κ.)

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (22η ημέρα),

    15:00 ΟΦΗ-Αστέρας Τρίπολης

    16:45 Πανσερραϊκός-Ξάνθη ALPHA

    16:45 Πανθρακικός-Λάρισα NOVA

    19:00 Ηρακλής-Παναθηναϊκός NOVA

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών-18η Αγωνιστική,

    16:00 Πανιώνιος-Κολοσσός Ρόδου

    17:00 Τρίκαλα-Παναθηναϊκός

  • Στίβος-Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στην Παιανία (2η ημ.)

  • Ποδόσφαιρο-Β' εθνική (22η ημέρα)

    15:00:00, Πιερικός-Καστοριά

    Καλαμάτα-Καβάλα

    ΠΑΣ Γιάννινα-Αναγέννηση Καρδίτσας

    Εθνικός Αστέρας-Εθνικός

    Καλλιθέα-Ατρόμητος

    Ηλυσιακός-Ιωνικός

    Διαγόρας-Αγροτικός Αστέρας

  • Ποδόσφαιρο-Γ' εθνική (24η ημέρα)

  • Χάντμπολ-Τσάλεντζ Καπ (Φάση «16», α΄ αγώνας): ΠΑΟΚ-Στιίντα Μουνισιπάλ Μπακάου - 17:00:00, Θεσσαλονίκη/Μίκρα (GRC)

  • Υδατοσφαίριση-Α1 γυναικών (9η ημέρα): Ηρακλής-ΝΕ Πατρών - 18:00:00, Θεσσαλονίκη/Ποσειδώνιο κολ. (GRC)

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (18η ημέρα), 20.00 Πανελλήνιος - Κτησιφών

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (17η ημέρα), 16.00 Ηρακλής - ΑΟ Κηφισιάς

  • Βόλεϊ-Α2 Ανδρών (15η ημέρα), 17.30 Πανελλήνιος - Ν. Μουδανιά

  • Αυτοκίνητο-Ράλι Νορβηγίας

  • Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (5η ημέρα),

  • Μπάσκετ-Α1 Γυναικών-19η Αγωνιστική

    [06] Αποφάσεις για την πορεία του ΣΥΝ

    Θεωρώντας ως δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο «ανατράπηκε η ηγεμονία του δικομματισμού και γεννήθηκαν νέες ελπίδες στους εργαζόμενους και στη νεολαία, για μια ριζική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα και στη ζωή τους», ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, στις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης «στο πρόγραμμα της Αριστεράς, σε ένα πρόγραμμα ανατροπής, διεξόδου από την κρίση, για μια λύση της Αριστεράς, που έχει ανάγκη ο τόπος».

    Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα εμπεριείχε ιδεολογικά και προγραμματικά στοιχεία, που συνθέτουν την συνολική αντιπαράθεση του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και το ΚΚΕ, κατά του οποίου, άσκησε επίσης έντονη κριτική.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι «σήμερα, μπροστά σε μια νέα διεθνή πραγματικότητα κατάρρευσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, που βασίστηκε στην απληστία και στην υπερσυσσώρευση κέρδους, αισθανόμαστε όλοι ότι βιώνουμε ένα τέλος εποχής».

    Για την κυβέρνηση είπε ότι «κρύβεται διαρκώς πίσω από το σύμφωνο σταθερότητας και την απειλή της επιτήρησης για να περισώσει τις κεντρικές της επιλογές και ταυτόχρονα καταρρέει, υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας, των μεγάλων σκανδάλων και της κακοδιαχείρισης. Ο ορίζοντάς της έχει εξαντληθεί, το ίδιο και οι προσδοκίες και η υπομονή του κόσμου».

    Για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν έχει να αντιτάξει τίποτα διαφορετικό».

    «Δεν έχει εναλλακτική πρόταση και το μόνο που φροντίζει επιμελώς είναι να μην παίρνει σαφή θέση στις μεγάλες συγκρούσεις, στις μεγάλες αντιθέσεις. Να φαίνεται όσο το δυνατό λιγότερο και να καρπώνεται την λαϊκή δυσαρέσκεια, χωρίς να παίρνει μέρος σε συγκρούσεις και την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του διατυπώνονται όλες οι δυνατές αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, χωρίς τελικά να ακούγεται καθαρά τίποτα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Απαντώντας αναλυτικά στη συζήτηση περί συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας υπγράμμισε τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων για να επιχειρηματολογήσει, ακολούθως, κατά οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας επισημαίνοντας ότι: «Μας λένε ότι η Αριστερά, τώρα που δυναμώνει, οφείλει να δείξει υπεύθυνη στάση. Να ενδιαφερθεί για τη διακυβέρνηση του τόπου. Και τι εννοούν; Στην ουσία, εννοούν να στηρίξουμε τον δικομματισμό, βοηθώντας το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει στην εξουσία.

    Εννοούν επίσης να στηρίξουμε την πολιτική, που ο δικομματισμός έχει συνομολογήσει, την πολιτική που φορτώνει στην κοινωνία όλο το βάρος της κρίσης. Να παραιτηθούμε από τις πολιτικές μας θέσεις και τις κοινωνικές μας αναφορές για ένα κομμάτι εξουσίας και αυτό να το ονομάσουμε "προγραμματική σύγκλιση". Τώρα που ο δικομματισμός και οι πολιτικές, που ακολούθησε, δεν μπορούν να βρουν ίχνος ανοχής, ίχνος εμπιστοσύνης από την κοινωνία, ζητούν ανοχή και εμπιστοσύνη από την αριστερά. Ε, λοιπόν να το πούμε ξεκάθαρα. Η αριστερά αυτές τις πολιτικές, που έχουν φέρει τη κοινωνία στο απροχώρητο, θα τις αλλάξει».

    Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα της Αριστεράς, διότι, όπως είπε, αποτελεί πρόγραμμα διεξόδου, που έχει ανάγκη ο τόπος, και ταυτόχρονα κάλεσε το ΚΚΕ «που κάνει ό,τι μπορεί, το τελευταίο διάστημα, για να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση» να απαντήσει «με ποιο σχέδιο θα αλλάξουν τα πράγματα, εκτός και αν επιμένει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνο στο σοσιαλισμό».

    Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στην προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι η σημασία τους είναι πάρα πολύ μεγάλη και αυτό γιατί «οι πολιτικές επιλογές, που διαμορφώνονται σε διεθνές και δη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παίζουν το ρόλο του "πλαισίου", μέσα στο οποίο οι εθνικές πολιτικές πρέπει να κινηθούν».

    Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η θέση και το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, με όρους πραγματικής σύγκλισης και ισοτιμίας και αυτό γιατί ο ΣΥΝ απορρίπτει τις αντιλήψεις εθνικού απομονωτισμού, που είναι εντελώς παρωχημένες στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα».

    Ως προς τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της παράταξης, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε την ελπίδα ο ΣΥΝ -ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει τέσσερις ευρωβουλευτές και ζήτησε να γίνει δεκτή η ακόλουθη πρόταση:

    Να καταλάβουν τη πρώτη, την τρίτη θέση και την πέμπτη θέση στη λίστα, οι τρείς πρώτοι που θα αναδειχτούν στο εσωκομματικό δημοψήφισμα του Συνασπισμού. Στην δεύτερη, την τέταρτη και την έκτη να εκπροσωπηθούν αυτοί που θα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Το θέμα του ευρωψηφοδελτίου θα συζητηθεί επίσης, από τους συνέδρους. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχουν από κοινού στην Ενωτική Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL).

    Οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν σήμερα το βράδυ με ψηφοφορίες.

    Επιμένει στην υποψηφιότητά του ο Δ. Παπαδημούλης-Εισήγηση Ανανεωτικής πτέρυγας

    Την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΝ τόνισε με την ομιλία του στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης ο οποίος ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι στο κόμμα υπάρχουν κάποιοι που επιδιώκουν τον παραγκωνισμό του.

    Επίσης, η Ανανεωτική Πτέρυγα κατέθεσε ξεχωριστό κείμενο , συμβολή στον διάλογο για το πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε ο Δ. Χατζησωκράτης.

    Ο κ. Παπαδημούλης στην ομιλία του είπε , απαντώντας έμμεσα στην ομιλία του κ. Τσίπρα ότι, "αντί για αναζήτηση εσωτερικών αντιπάλων, προκειμένου να υπηρετηθούν εσωκομματικές σκοπιμότητες και τεχνητές οξύνσεις, χρειαζόμαστε γόνιμη συζήτηση και προωθητικές συνθέσεις. Όλοι μαζί, χωρίς ιδιοκτησιακά σύνδρομα και χωρίς αποκλεισμούς, γιατί δεν περισσεύει κανείς". Επίσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ είπε ότι "στις Ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου του 2009, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αρκεί να αποφύγουμε τα αυτογκόλ. Διαθέτουμε δύο σημαντικά ατού: Την διακριτή αριστερή ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και πολιτική, αλλά και ένα πλούσιο και δυναμικό απολογισμό της δράσης μας, μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο".

    [07] "Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση"

    «Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να βγάλει από την εσωστρέφεια το κόμμα του , με περιοδείες δίκην θιάσου. Έτσι και αλλιώς ο Πρωθυπουργός ήταν πάντα θιασώτης και θεατής και όχι λύτης των προβλημάτων του Ελληνικού λαού.Σήμερα για άλλη μία φορά σε δηλώσεις του , ζήτησε συναίνεση από όλους για να φύγει η χώρα από την δυσμενή οικονομική κρίση που έχει περιέλθει. Εμείς του απαντάμε ναι στη συναίνεση, συνένοχοι όμως στα εγκλήματα όχι», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Φθιώτιδα.

    Ο κ. Κ.Βελόπουλος κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Κυβέρνησης στις σκληρές συστάσεις της Κομισιόν για λιτότητα, δήλωσε :

    «Η κυβέρνηση διά του κ. Παπαθανασίου , δεσμεύτηκε για ακόμη μία φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα τα καταφέρει. Με τόσα λάθη όμως και τόσες μισές αλήθειες, ο Ελληνικός λαός δεν τους πιστεύει , ούτε για το αν λένε αλήθεια , ούτε για τον εάν μπορούν να δώσουν λύση και να ανακουφίσουν τον Έλληνα από την φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία και την οικονομική κρίση».

    Εξάλλου, μιλώντας για τη "συνεχιζόμενη εκλογολογία", τόνισε ότι «η εκλογή διαγκωνίζεται για την διαδοχή, βουλευτές διαρρέουν σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο Πρωθυπουργός φωνάζει είμαι εδώ και άρχισε περιοδείες. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα κερδίσουν στις εκλογές. Ο τόπος όμως χρειάζεται κυβέρνηση και όχι εκλογές.

    [08] Από αύριο το επίδομα θέρμανσης

    Με απόφαση της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά εγκρίθηκαν τα ποσά για το έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής (επίδομα θέρμανσης) προς τους Οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα εγκρίθηκαν 134,843 εκατ ευρώ για τους δικαιούχους του ΟΓΑ, 36,276 εκατ. ευρώ για τους δικαιούχους του ΙΚΑ και 77 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ για τους εγγεγραμμένους ανέργους του Οργανισμού.

    Από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ ανακοινώθηκε ότι από τις 20 Φεβρουαρίου μαζί με τη σύνταξη του μηνός Μαρτίου θα αρχίσει να καταβάλλεται στους 222.205 δικαιούχους ΕΚΑΣ του ιδρύματος και το επίδομα θέρμανσης.

    Επίσης, ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009, από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού η καταβολή του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής (επίδομα θέρμανσης) στο σύνολο των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του Οργανισμού. Προϋπόθεση για την είσπραξη του επιδόματος είναι οι άνεργοι να εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ κατά τις 22 Ιανουαρίου 2009.

    Οι δικαιούχοι συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση (το έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης διατίθεται και στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, ότι «δεν είναι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος από άλλον φορέα που χορηγεί το έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής» (όπως Νομαρχίες, ΟΓΑ κλπ). Στην υπεύθυνη δήλωση αναγράφεται υποχρεωτικά και ο «αριθμός λογαριασμού του -IBAN- στον οποίο ο δικαιούχος επιθυμεί να πιστωθεί το έκτακτο επίδομα» καθώς και «ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)».

    Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί κατά ζώνη. Πιο αναλυτικά:

    - Α ΖΩΝΗ 200 ευρώ για τους δικαιούχους των νομών Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.

    - Β ΖΩΝΗ 150 ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας

    - Γ ΖΩΝΗ 100 ευρώ για τους δικαιούχους των νομών Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου.

    Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης είναι οικονομική ενίσχυση αφορολόγητη και δεν υπολογίζεται στο εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού χαρακτήρα.

    [09] Πλήγμα για τον Μπράουν

    Βαρύ πλήγμα για το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν θεωρείται νέα δημοσκόπηση η οποία καταδεικνύει ότι το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ του κόμματός του, των Εργατικών, μειώθηκε κατά επτά μονάδες, κατακρημνιζόμενη στο 25%.

    Η δημοσκόπηση της ComRes, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Independent on Sunday, δίνει στο Συντηρητικό κόμμα, τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, προβάδισμα 16 μονάδων, με το ποσοστό του να παραμένει στο 41%.

    Οι Εργατικοί διατηρούν προβάδισμα μόλις τριών μονάδων έναντι του μικρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

    Ο Μπράουν, που θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές έως το 2010, φαινόταν να καταγράφει προσωπικά κέρδη έναντι των αντιπάλων του στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, καθώς οι ψηφοφόροι δήλωναν πως εγκρίνουν τα βήματα που κάνει η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Με τη Βρετανία να έχει εισέλθει κι επίσημα σε ύφεση, με τις απολύσεις να αυξάνονται και δισεκατομμύρια λίρες από τα χρήματα των φορολογουμένων να διοχετεύονται στις τράπεζες, όμως, η τάση που είχε χαρακτηριστεί ως η "αναπήδηση του Μπράουν" μπορεί να εξάντλησε τα όριά της.

    Πάντως οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να δηλώνουν πως δεν έχουν πεισθεί ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέηβιντ Κάμερον έχει τις ικανότητες να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

    Μόλις το 35% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά στο ερώτημα εάν έχει τις λύσεις για να βγάλει τη Βρετανία από την ύφεσηΒ· το 45% κρίνουν ότι δεν μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο.

    Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης υψηλά επίπεδα αγανάκτησης για την πολιτική των μεγάλων επιδομάτων και μπόνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα: το 84% των ερωτηθέντων ανέφεραν πως θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο στους μισθούς των στελεχών των τραπεζών εκείνων οι οποίες "διασώθηκαν" χάρη στην κρατική παρέμβαση. Ενώ το 82% ανέφεραν ότι τα κορυφαία στελέχη των ιδίων θεσμών θα έπρεπε να εξαναγκασθούν να δώσουν πίσω τις πρόσθετες αμοιβές που έλαβαν.

    Άλλη δημοσκόπηση, της YouGov για την εφημερίδα Sunday Times, αντανακλά επίσης μια εξαιρετικά άσχημη εικόνα για τον Μπράουν, καθώς παρότι δεν καταγράφει δραματική πτώση της δημοτικότητας του ιδίου, δίνει στους Συντηρητικούς προβάδισμα 12 μονάδων και ποσοστό 44% στην πρόθεση ψήφου.

    Η δημοσκόπηση της ComRes έγινε σε δείγμα 1.006 ενηλίκων για την Κυριακάτικη Ιντιπέντεντ την 11η και 12η Φεβρουαρίου. Η YouGov πήρε συνεντεύξεις από 1.711 ενηλίκους σε ολόκληρη τη Βρετανία μέσω Διαδικτύου για τους Σάντεϊ Τάιμς την 12η και 13η Φεβρουαρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 February 2009 - 7:30:26 UTC